Szubjektív érvre szubjektívet tudok mondani. Szeretek a Kazinczy utcában sétálgatni, nagyon örülök, hogy sokkal szebb lett. A reggeli dugóban a Szentendrei úton a város felé araszolva viszont dühöngő őrült válik belőlem és elátkozok minden pillanatot, ami arra kényszerít, hogy a kocsiban éljem le az életem, körülvéve idióta arrogáns barmokkal, akik eladnák a saját anyjukat, hogy 2 méterrel előrébb soroljanak be egy sávba.
Kicsit objektívabban szólva a középosztály természetesen kellően heterogén, bizonyára sokan szeretnek/szeretnének a külvárosban családi házban lakni. Van egy másik és szerintem tetemes rész is, fiatalok, középkorúak és idősek egyaránt, akiknek kiválóan megfelel(ne) egy felújított és karbantartott Kazinczy utca.
Azzal teljesen egyetértek, hogy sok ház és lakástípus felett eljárt az idő és nem szabadna hagyni, hogy az emberek a 21 sz. Budapestjében sötét lukakban lakjanak. Többek között sokat kellene bontani is, főleg udvari traktusokat és jelentősen javítani a benapozási mutatókat.
Szerintem nem a párkány-magasság emelkedése volt a fő gond, bár az is gond és nagyon aktuális is, hanem, hogy Béccsel és Berlinnel szemben túl nagyok lettek a pesti telkek, ezért a telekuzsora során elterjedtek a körbeépített, belsőudvaros bérházak.
Én még mindig nem tudom mi legyen a belvárossal. Az előbb csak - középkorú középosztálybéliként - arra reflektáltam, hogy nemigen tudnék olyan indokot mondani, amivel engem rá lehetne venni a belvárosba való beköltözésre. Laktam én ötemeletes bérházban, 12 méter széles utcában, össze tudom hasonlítani a viszonyokat. Noha ama negyedik emeleti bérházi lakással szemben pont egy kétemeletes ház volt.
Egy csomó fiatal szeretne ott élni, mert hogy ott "élet van". Az nagy pech, hogy pont ők nem engedhetik meg maguknak. Mire meg megengedhetnék, addigra inkább valami zöldebbe költöznek babázni. De ez -szerintem- a 30 éve elhibázott lakáspolitika hibája, amikor mindent eladtunk, és nem maradtak "tanácsi" bérlakások.
Ez szép ötlet, csak kíváncsi lennék a középosztály véleményére, hogy az aggló, vagy a külvárosok családi házaiból vissza akar-e költözni mondjuk az Aranykéz utcába, ahová a nap csak véletlenül süt be. A baj ott van, hogy amikor a belvárosi lakónegyedek épültek, a lakással és a lakókörnyezettel kapcsolatos igények egészen mások voltak. Ugyanez igaz a bevásárlásra, vagy a vendéglátásra is.
Én a belső városrészek legnagyobb hibáját a túlépítettségben látom. Amikor feladták az épületmagasság 1838-ban, illetve 1894-ben meghatározott korlátozását, létrejöttek a képtelenül magas házakkal szegélyezett szűk utcák. A Kazinczy utcában a kétemeletes házak között is olyan, mintha a Grand Canyon fenekén sétálna az ember. Nem kényelmes ilyen helyen élni.
Sajnálom, hogy minden alapot nélkülöző tényállítást írtál rólam, ugyanis több mint 41 éve lakom az első kerületben, ahogyan az az ottani fórumon régóta köztudott. Elnézést kérhetsz hiszen nem mondtál igazat , de erre igazán nem számítok, ahogyan az az első embertől és követőitől is teljesen elképzelhetetlen, legalábbis nem emlékszem ilyenre.
Szóval mit csináljunk egy két négyzetkilométernyi, erősen beépített területtel, ahol kevesebben laknak, mint 1873-ban? Mert jelen pillanatban a belvárosnak semmi funkciója nincsen: nem lakóövezet, nem üzleti negyed és már nem is turistagettó.
Annyira szeretném egyszer megérteni ezt az "itt ez legyen, ott az legyen hozzáállást". Mi benne a jó. A város attól város, hogy kielégíti a polgárainak szükségleteit. Lehetőleg lakóhelyükhöz minél közelebb. Aztán természetesen vannak bizonyos ritkábban igénybe vett funkciók, amiket érdemes a város központibb területeire központosítani, hogy mindenki elérhesse. Szintén így eljárva az országos szintűekkel is.
*Lassan oda jutunk, hogy egy jobb könyvesbolt, újságárus is már csak a városközpontban van.
Csatlakozom a hozzászólásodhoz, azaz hogy Boszorka (és más is) nézzen bele az első kerületi topikba. Ott látható, hogy az egyik legdurvább hangú résztvevő éppen a nicknevedhez kisértetiesen hasonló kommentelő...
Nem követtem már az ügyet, de nincs kizárva, hogy évek óta fizeti az állam az EU-nak a dugódíjat. Mert ha mintha az lett volna a kikötés, hogy ha elkészül a 4-es metro, akkor bevezetik a dugódíjat. Ezt számos helyen meg lehetett már csinálni, csak nálunk nem lehet.:-(
Senki sem úri passzióból araszolgat a Rákóczi úton, hanem azért, mert az úticélját még így is ezen az úton éri el leghamarabb. Ne gondoljuk azt, hogy valaki Újpalotáról Kelenföldre az M0-son fog menni! És ne is próbáljuk őt arra kényszeríteni! (Mennyi +széndioxid-kibocsájtást generálnánk ezzel?)
Ha van egy szükséglet, amelynek a kielégítése valahol zavart okoz, akkor nem a kielégítést kell megakadályozni, hanem jobb megoldást kell találni a szükséglet kielégítésére. Pl. ha nagy a zsúfoltság a villamoson, akkor nem a járműveket kell kisebbekre cserélni. Ha ebédnél szűken vagyunk a konyhaasztalnál, akkor nem kisebb konyhaasztal kell, hanem a szobában kell teríteni. Ha sokan állnak sorban a nyilvános wc-nél, akkor nem a kapacitást kell szűkíteni, hanem a közelben egy másik wc-t kell létesíteni.
Nem én veszem fel éveken keresztül a gigafizetést a városvezetés tanácsadójaként, így a konkrét probléma megoldásán még csak nem is töröm a fejemet. Csupán jelzem, hogy a bajt nem fokozni kell, hanem elhárítani.
"Lehetne ugyan tiltással szabályozni, de még jobb, ha olyan alternatívát nyújtanak, ami magától értetődő. Pl. a déli részben a Galvani híddal."
Ezzel az a gond, hogy csak látszat megoldás, mivel a dugó ugyanúgy maradna, csak épp áthelyeződne a külvárosba, és azt tenné élhetetlenné (a külváros saját forgalma+az átterelt belvárosi az együtt sok).
Régen is ennyire széles volt az úttest, de még fák is kiálltak a járdából. Az sem megoldás önmagában.
Valószínűleg egy-egy sávot ha elvennének az útból és további egy-egyet parkolónak használnának, megtörténne a forgalomcsillapítás. Az biztos hogy legbelül gyakran csak állna a busz-kocsisor, de legalább jól el lenne választva a gyalogos zónától. Akár csak BKV járművekkel. Meg elektromosokkal és közel sétálóutca zajszinttel.
Szerintem ha rendeződne és kellemessé válna a hely, fák és bokrok is lennének és a kávézók kiülősek, akkor települnének oda üzletek. Most még ha gyalog van arra dolgom, akkor is a párhuzamos kisebb utcákon megyek, mert a fő utvonal irtó hangos és nagyon büdös.
A belváros tengelyforgalmának visszanyesése egyértelműen a terület hasznára lenne. Legtöbbször még ma is arra a legegyszerűbb, leggyorsabb átközlekedni kocsival. Lehetne ugyan tiltással szabályozni, de még jobb, ha olyan alternatívát nyújtanak, ami magától értetődő. Pl. a déli részben a Galvani híddal.
Saját tapasztalat. A János kórháztól gyakrabban van dolgom Kispesten, munka után kocsival járom meg. Metróépítésig egyértelműen Városmajor u, Krisztina krt, Astoria, Kálvin tér, Üllői út volt a nyerő. Most a Műegyetem, Petőfi híd, Haller út a bevált irány, azonban a Galvani híd esetében már "hátul" mennék az Alkotás utcán, Tétényi úton, Andor utcán, Illatos úton.
Azonban van egy másik változás a belvárossal kapcsolatban. Régen a ruhákat a Kleider Bauerben, a készülékeket a Keravillban, meg sok egyebet is javarészt a belvárosból lehetett elhozni. Mára ezek a nagy kereskedések jellemzően a plázák főbb alkotóelemei. Ottmaradt a sok bolt. Mindegyikbe kávézót, büfét, éttermet tenni, szerintem egyszerűen nem tartaná el a piac, ahogy a Nagykörúton sem.
Szerintem a Belvárosban még most is sokan laknak, bár az airbnb eléggé betett a bérházaknak. Ezt kellett volna magjában elfojtani. Van bőven elég szálloda.
Bőven van miért a városba menni. Pl. ha két külsöbb kerületben lakók találkozni akarnak, akkor adott a Belváros, ami tele van kávézókkal, éttermekkel stb. Komoly iskolák, gimnáziumok és egyetemek vannak a belvárosban, valamint ott van majdnem az összes szinház. Külföldi példák nyomán állítom, hogy ha megszüntetik az autópálya jellegét a Kossuth Lajos utcának és Rákóczi útnak, akkor feléledne. Az emberek szeretnek csak úgy sétálgatni, nézelődni stb.
Szerény véleményem szerint az a jó, ha a belváros jelentős részben középosztálybeli lakóövezet és van benne ezt kiszolgáló infrastruktúra plusz színház, múzeum, művészmozi, közintézmény, számos, de véges számú üzlet, étterem és bár/pub/kávézó stb.
És szerinted mi legyen vele? (ha lehet most ne azt, hogy mi ne legyen vele)
Persze belváros alatt nem csak az V. ker-t értem, vagy annak is a déli részét, hanem min. a Nagykörúton belüli részt, de talán némileg azon is túl (nincs éles határ).
Ha nem látszatintézkedéseket szeretnénk, akkor először célt kell találni a belvárosnak, aztán eszközöket a cél eléréséhez. Azt, hogy azért csináljunk valamit, hogy valami csinálva legyen, az a látszatintézkedés pontos leírása.
Szóval mit csináljunk egy két négyzetkilométernyi, erősen beépített területtel, ahol kevesebben laknak, mint 1873-ban? Mert jelen pillanatban a belvárosnak semmi funkciója nincsen: nem lakóövezet, nem üzleti negyed és már nem is turistagettó.
Többféle urbanisztikai tévút van, erős autóforgalom átvezetése egy történelmi belvároson, belváros lakók nélküli üzleti negyeddé alakítása, belváros turisztikai gettóvá alakítása és még sok sok más... Ezeket egyes városok külön-külön, máskor meg egymást hatványozva, kombinációban űzik.
A Rákóczi út és a Váci körút sávjainak és autóforgalmának a felére csökkentése szükséges, de távolról sem elégséges megoldás.
Ez egy igen népszerű tévképzet, hogyha Battonyától Nemesmedvesig kitiltjuk az autókat, akkor egy varázsütésre újra élettel telik meg a Belváros, mint 1970-ben. A Belvárosnak nem az a problémája, hogy sok az autó a Kossuth Lajos utcán (ami ráadásul az új forgalomszervezés miatt már nem is igaz); hanem hogy a Belváros semmilyen különös szolgáltatást nem nyújt a város többi lakójának, olyat ami másutt nem elérhető. Mindig szeretek javaslatokat kérni, hogy mondjuk én miért menjek be a belvárosba a XIV. kerületből, 25-35 perc villamosozás-metrózás árán. Magamtól kettőt tudok: a Pesti-színház, és a Tissot-márkaszerviz a Vasudvarban.
Szóval, mivel lehetne annak a háromszázezer embernek a vásárlóerejét pótolni, aki az elmúlt negyven évben a belső kerületekből kiköltözött; úgy, hogy azoknak a vásárlásoknak a túlnyomó többsége - amiért régen a Belvárosba jártunk - áttevődött az internetre? A Belváros turistagettóvá alakítása egy átmenetileg jól működő látszatintézkedés volt. Lássuk meg, mi marad meg ebből a járvány utánra.
Minden újjá éled, ha élhetővé teszik az utat. Nekem etalon a bécsi Mariahilferstrasse, ahonnan szép lassacskán kiszorították az autókat. A nép először tüntetett, most meg már élvezi, hogy van hely a járdán, van sok kávézó, jó üzletek stb. 30 évvel ezelőtt kb. olyan volt mint a Rákoczi út, totál le volt puccanva.
Sajnos mi mindig évtizedekkel le vagyunk maradva. Ha vissza állítanák kétsávos útra, szépen újjá éledne. Erre láttam már több példát külhonban. De ameddig az autó nálunk szent tehén, addig ilyen nem lesz.:-(
A 90-es évek vége felé dolgoztam az Alkotmány utcában. A Bajcsyról jártam be, ott volt a munkahelyem az elején. Igen, mintha lett volna ott egy mezőgazdasági bolt, a képen az a sok ablakos lehetett az. Azt tudom, hogy a munkahelyem bejárata mellett volt egy kis butik, ahol a ruhapénzünket elköltöttük. :) Szemben pedig volt egy gíroszos. Gyakran összeírtuk, hogy ki milyet kér és két ember lement kajáért.
Magam sem hittem volna, de megtaláltam az 1986-os közületi telefonkönyvben. Kérem szépen, a Hermes ÁFÉSZ Vetőmag boltja üzemelt az Alkotmány utca 29. alatt.
(Mindig mondtam, hogy a mi szakmánk egyik pillére a biztos telefonkönyv-kezelés. Aztán lőn internet.)
Mezőgazdasági és méhész bolt nálunk is volt, a Ferenc körúton, a 37. alatt. Furcsa mód ez tartott ki a legtovább. A rendszerváltás után minden régi üzlet megszűnt, és az évtizedek során a pékből fodrász lett, a fodrászból pizzázó, a presszóból optika, a trafikból butik, a zöldségesből kínai vegyesbolt, majd török hentes, a postából kínai vegyesbolt, a közértből fodrászkellék és így tovább... A méhész maradt. Aztán egy-két éve azt is bezárták, szerencsére a szép faportálját nem tették tönkre, de valami besötétített gyanússág van a helyén.
Semmiképp sem hiszem, hogy ez egy normális hétköznapi forgalom lett volna. Szerintem ez a felvétel a forradalom alatt készülhetett. Amikor az emberek zöme nem járt munkába, bizonytalan volt a tömegközlekedés és a városi embereknek (pl. a hűtőszekrények hiánya miatt is) kevés élelem-tartalékuk volt. Ezért talpalniuk kellett a napi betevőért.
A József krt. a Baross u. és az Üllői út között per pill tömve van emberekkel az Erzsébet körúthoz képest. Nem is beszélve a Rákóczi útról, ami inkább holdbéli tájra vagy western díszletre hasonlít.
Érdekes, hogy a Bajcsy Zsilinszky út - annak ellenére, hogy a műszaki adottságai azonosak - sohasem vált olyan nagyvárosias főúttá, mint a Nagykörút. Értem alatta főleg az üzleteket, és azok ritkasága miatti gyér gyalogosforgalmat. Sokáig laktam a közelében, de szinte sosem jutott eszembe, hogy ott sétáljak kirakatokat nézegetni. Mostanra pedig a Rákóczi úthoz hasonló városi autópálya lett belőle. Persze ma már a Nagykörúton sem szoktam sétálgatni.
Ez az Alkotmány - Bajcsy sarkon lévő üzlethelység tényleg időtlen-idők óta zárva van, nem emlékszem semmire, hogy valaha lett volna itt valami. Csak arra, hogy sokszor eltűnödtem miért nem nyit itt ki semmi, ennyire jó helyen. Szemben az ír pub egy időben pl. nagyon jól ment (persze azóta már az is bezárt).
A cipőbolt emlékeim szerint nem a sorokról, hanem a Baycsiról nyílt. Hogy a sarkon mi volt nem tudom, de beljebb az Alkotmány utcában, itt az elején volt egy mezőgazdasági bolt.
Nézd meg a Fortepanon teljes méretben. Csak a páratlan oldalon a Szentkirályi utcáig 11 ember van, a túloldalt a Csillag előtt legalább mégannyi. Most fényes délben nem jár ott annyi ember.
Kátay csak egy volt, a mai Teréz körúton és bejárata volt a Jókai utca felé is. Egyszer kezembe került egy XIX. századvégi katalógusuk, amiben magyarul és németül volt óriási termékkínálat ábrákkal. Abban pl. sokféle méretű és formájú fém pinceablak is volt. Ez a hetvenes években engem nagyon meglepett, mert akkoriban sehol nem volt ekkora választék késztermékekből.
A Bajcsyn a Kulcsikrály volt, ami ma is ugyanolyan bolt, csak a réginél sokkal nagyobb kínálattal. Az út másik oldalán lévő Műanyagbolt felirata még ma is látszik a huszon éve bezárt üzleten. A mellette lévő, a Kálmán Imre u. sarkán lévő fodrászaton belül van egy megtekinthető fodrászmúzeum, érdemes bekukkantani.
Sajnos a körutak nevét sohanem tudom, de a Kátay a nagyköruton volt, ha az Oktongontól a Nyugati felé mentünk, akkor a bal oldalon. Kb. átellenben a Conradal. Talán az az Erzsébet körút.
A Bajcsyn a Kálmán Imréhez közel volt egy nagy és szuper műanyagbolt. Már hosszú évek óta üresen csúfoskodik. Nem tudom, hogy az volt-e valamikor Kátay.
7 év az semmi. Igaz nem tudom az enyém hány éves, de sok. Ebből is látszik, hogy mindig milyen jámbor lányka voltam, soha nem vesztettem el a nickemet.:-)
Tudom, ismerem, de nekem a régi Kátay hiányzik, ahol nem csak edény volt, hanem sok minden más a város közepén. Jelenleg egy vacak Spar van a helyén.:-(
Az eredeti nickem ment a lvesebe még M. idején. Ezt a nickemet egy olvtárs ihlette, mivel a blogjában hírül adta a világnak, hogy én vagyok M., és vigyázzanak velem, mert belemászok "az userek" gépébe, és csokikat rakok bele.
Ezen kis topikunk (nem ez) közössége igen jókat mulatott, és ezért lettem csokis hekker. Aztán egy topiktalálkozóra készítettem a társaságnak egy csokitortát, amelyhez málnaszósz dukál. És akkor ragadt hozzám a málnaszószos jelző. :o) Hát így.
Az biztos, mert valahogy lett az élelmiszerüzletek általános neve. De én még mindig a malévvel repülnék ha repülnék és ma is a matávot szidom ha telefonról van szó, pedig remekül el szoktam csevegni Wandával.:-)))
Szerintem átok rám legalább is. Ahogy múlnak az évek egyre több a nyűg. Utálok megöregedni. 80. minden jó volt, akkor kellett volna elmenni ügyesen.:-)
Az apukámtól hallottam - ő még látta - azt, hogy a vasárnapi újságokban volt olyan hirdetésük, amelyen a figurák álltak és alá volt írva, hogy ma mi sem húzunk. (vasárnapi boltzár)
Hátha van itt olyan is, aki nem tudja a megfejtést: a későbbi Verseny áruházról van szó, ahol a névváltozás után is még sokáig kint volt a nadrágot két oldalról húzó figurák cégére.
Teljesen igaz, a Kígyú utcai volt a Mézes Mackó, mentségemre szolgáljon, hogy a közbeszédben minden mackóbüfét "mézesmackó"-nak neveztek. A közbeszédről jutott eszembe, hogy milyen idős lehet a legfiatalabb pesti polgár, akinek az "elszakadt a Guttmann-nadrág" kifejezés még mond valamit?
Ez klassz. Az ÉT-cikk szépen alátámasztja azokat az adatokat, miket én az 55746 hsz-hez összebogarásztam.
A Deák tér felől a vonalalagutak kb. a Guttmann-házig készültek el 1953-ig. Ezek közé került az Astoria, az első Budapest-típusú állomás. Az Astoria peronjának vége valahol a Puskin utca előtt van, kb. az egykori Mézes Mackónál.
A Blahánál az állomási peronalagutak készültek el, amikor továbbindultak az Astoria felé, akkor következett be a Rókus-baleset. Amúgy a félbehagyott alagutak vonala szép, egyenletes emelkedéssel vezetett volna a Blaha felé, ehelyett készült az indító-fékező lejtő.
Azért ezeket a filmhíradónak készült skicceket (még a "tervezőasztal" mellett lapozgató "szakik" előtt levőt sem!) ne vegyük alapnak. Jól érzékelhető - számomra -, hogy az ismert helyen levő/épülő állomásokat egyszerűen összekötötték egyenes vonalakkal...
A teljes vízszintes nyomvonalat már 1949-ben a mai nyomvonalra tervezték, talán csak az Astoria állomás helyén nyúltak egy picit bele 1960 után, hiszen itt úgy 120-150 méternyi egyenes szakaszt kellett beiktatni a peronok miatt. Bár ez sem biztos, hiszen rengeteg forrás úgy említi, hogy a már elkészült vonali alagutak közé kellett betervezni és beépíteni az állomást*. Ma egyébként az Astoria állomás nem teljesen párhuzamos a fölötte levő Rákóczi úttal - ezt a mozgólépcső felső végénél lehet észrevenni, ahogy szögben csatlakozik a (viszonylag hosszú, legalábbis a többi, aluljáróba csatlakozó állomáséhoz képest) folyosó.
* ...és éppen ez a "kényszerhelyzet" teremtette meg az azóta "budapesti típus"-ként is emlegetett, ötalagutas állomásszerkezetet.
Az Astoria szerepelt az eredeti tervben vagy utolag lett belerakva kerdeskorhoz. Talaltam egy korabeli filmhiradot ami az 1950 oktoberi tervezes es epites munkalatait mutatja be. 2 percnel lehet latni egy tervet amin en a metro nyomvonalanal a Blahatol egyenesen a haztombok alatt a Deak ter fele latom vezetni a nyomvonalat.
Bocs, csak lusta voltam legyártani egy youtube akantot is. Automatikusan felajánlja, hogy az fb akantoddal szólj hozzá, de az ilyeneket szeretem elkerülni, amikor a youtube, google, facebook, skype, yahoo, ebay, amazon stb stb. megpróbálják összekötni az akantjaidat (meg az eszközeidet). Amúgy is mindent tudnak rólunk, legalább ne segítsük őket ebben.
A valamikori feltoltes mertekehez jo adalek ez a ket korabeli hiradobol kivagott foto. Latszik hogy az Attila utnal a Mikor utcahoz kozelebbi felen a melyseg a maihoz kepest dobbenetes volt
Budapest 1945 os ostroma gyakorlatilag romba dontotte a varost. Ez kulonosen igaz volt a belso Budai keruletekre a var kornyekere. Az ostrom utan ugy dontottek hogy a var es a kornyek romjait a Vermezo mely godrebe hordjak , feltoltik kvazi szintbe hozzak az azt ovezo tereppel. Erre 1946-47 ben kerult sor majd az evtizedvegereaparkositast is elvegeztek egy vekony foldreteggel.
Erdeklodnek hogy esetleg valakinek van e fotoja errol a fajta feltoltesrol munkarol amikorasittet hordjak a VErmezore?
A Deli PU oldalan cca 1,5-2 meterrel volt melyebben a VErmezo a kornyek terepszintjenel. Az Attila utnal a Moszkva/Szel Kalman ter feloli reszen uyanennyi de delebbre haladva ez a melyseg elerte a cca 8-9 metert is.
Jóval hátrébb állnak, kb. itt., a régi Westend végénél, ahol be lehetett menni a pu. felé.
Balra a Váci út 8. a Katona sarkon.
A kupola valójában nem kupola, ez ami megtévesztő elsőre, hanem egy szögletes oromzatdísz.
Ami jól felismerhető az előtte a Váci út 28 Balzac felő eső tetőzete és oromzata. Ezt azért látjuk mert a Radnóti és Balzac közti tömböt elvitte a bombázás, lsd
...ilyen a környék (jobb felső X átvisz térképbe) mostanában. A színes kockát látja az operatőr (kb). Ami támpont: középen, a zászló fölött, a méhkas kupola, és az utolsó kockákon a faágak között felbukkanó templomtorony a jobb oldalon...
A Bútorértékesítő Vállalat (1949-1974) üzleteinek címsorából biztos kikövetkeztethető. Egy 54-es vagy 56-os telefonkönyv szükségeltetik. Az arcanumban én csak 1950-est láttam, de hozzáférés szükséges, ami nekem nincs...
Erősen kétlem. Volna ugyanis több ehhez hasonló alaposan kiugró teljesítmény a club történetében, amiről elnevezhették volna.
Én azt hiszem, hogy - hasonlóan a mostani (majdnem jogutód) Zöld és fehér magazinhoz - színes hírekben tudósított az összes éppen létező szakosztály életéről. (Ha érdekel, az elmúlt 122 év publikációinak nevét és idejét itt lehet megnézni. A lista sajnos hiányos...)
Köszönöm. Nem rossz cikk, csak kicsit összekeverednek benne a féldecik s kormányzatok.
Az elemzett vonalszakaszon három víz-/folyóshomok-betöréses baleset volt. Ebből a legelső a "Puskin-mozi baleset" 1952. december 7-én. (ezt valamiért '59-re datálja az indexes cikk) Ez tkp. nem a mozi, hanem a mozi épületének északkeleti sarka körül volt, ahol a jobb vonalalagút fut. A második volt a "Rókus kórház-baleset" 1960-ban a rosszul sikerült talajfagyasztással, ez viszonylag jól behatárolható, valahol a jobb alagút 52+55-52+70 szelvényei között lehetett, valahol a Márkus Emília utca és a Rókus-kápolna között. A harmadik baleset az Uránia-baleset, ez viszont már akkor történt, amikor az Astoria-Blaha szakaszt építették, a jelenlegi magassági vonalvezetésnek megfelelően, valamikor 63-64-ben.
Úgy tudom, megpróbálták elkerülni a túlnyomás alatti (keszonos) építést, ahol csak lehetett. Nem csak a technikai nehézségek miatt, de a munka végén a dekompresszió alaposan levett a munkaidőből (meg ha jól emlékszem, pótlékot is fizettek).
1-2 évvel ezelőtt volt egy egész jó cikk az indexen az összes gondról amibe beleszaladtak építés közben az uránia mozi alatti homokbetörésig.. Az nem ad magyarázatot ezekre?
Az agyag - ha nem szerves - nem szokott rossz talaj lenni alapozásra (alagútépítésre se, gondolom). Továbbra is az a véleményem, hogy a pálya geometriája miatt lett olyan az Astoria állomás amilyen.
Megtaláltam a hossz-szelvény jelmagyarázatos változatát:
Ezen látható, hogy egy homoklencsét próbáltak kikerülni lefelé - mérsékelt sikerrel.
Számolgatva egy kicsit, a függőleges kerülő a Blaha felől kb. az 1960-as vízbetörés helyétől kezdődik, az Astoria oldalán az '53-ig kihajtott alagútszakasz végébe fut bele. Felülnézet:
1. Astoria állomás vége
2. kezdő lejttörés
3. fenék-lejttörés
4. vég-lejttörés
Tulajdonképpen hiába akarták kikerülni a homokot, az Uránia alatti csak sikerült belefúrni - az eredeti nyomvonal alatt vagy öt méterrel.
Hossz-szelvény:
A szürke szakasz jelöli a hatvanas évewkbeli új építést.
Minden állomásnak máshova esik a lejárata, hogy az utasok a szerelvényt egyenletesebben vegyék igénybe. Legalább is így tanultuk alagút építésből. Ettől még lehetett talajmechanikai oka is, de nem hiszem, hogy jelentősen eltért a többitől. További oka lehet, hogy a Deák tér felől Ívben érkezik a vonal és egy állomás ívben az nagyon nem szerencsés. Lásd London. A Lehel téri az nagyon enyhe ívben van, még belátható.
A belinkelt ábra alapján könnyen elképzelhető. Lusta vagyok most egy részletesebb hosszmetszetet keresgélni, ahol a geológia is pontosabban látszik, de "valami" ott tényleg lenyúlik...
Az Astoria "rossz helye" abból is látszik, hogy ennek az állomásnak van legjobban elhúzva a kijárata (ahogy írtad, az egyenes szakaszra került, ami elég messze kezdődik az útkereszteződéstől). Minden gyakori utas tudja, hogy az Astoriánál az utolsó (keleti irányban első) kocsi legutolsó ajtaja van legközelebb a mozgólépcsőhöz.
Az ábra alapján ilyen "indító-fékező lejtő" egyetlen egy van a 2-es metró vonalán, az Astoria és a Blaha között. Nem zárnám ki, hogy ez nam erre a célra készült, hanem más, esetleg geológiai oka van.
Ezt nem tudom. Kicsit utánanézegetve, az Astoria állomás tulképpen. a Deák tér - Astoria bal ívet követő egyenes alagútszakaszban épült. Az első építési ütemben a Deák tér után a jobb vonalalagút a 48+48, a bal 48+44 szelvényig épült meg, ez kb. 80 m a mai Astoria állomás után. Szemből az alagutak a az 54+03j 52+27b szelvényig épültek meg. Az indító-fékező lejtők ezekszerint vélhetően már az újraindítás után '65-66-ban épültek, amikor már döntöttek az Astoria állomás megépítéséről.
Így van, bár a híradóban mutatott nyomvonal is megtévesztő; ugyanis a jelenlegi nyomvonalon épült volna végig a metró, de az Astoria állomás nélkül. Az '52 decemberi vízbetöréses baleset kb. a Semmelweis utca sarka alatt volt, ami egyértelműen a jelenlegi nyomvonalat erősíti, lévén a Dohány utcai vonalvezetésnél nem kellett volna ennyire sem délre, sem nyugatra elhozni az alagutat.
Az is érdekes, hogy míg az első újpesti ház, amit egy korlátos méretű területre húztak fel, csak egylépcsőházas, de az egyik oldalon aránylag hosszú folyosóval, addig pl. a szellemtelepen, ahol volt hely, felépült nem egy olyan, ami, bár szintén egylépcsőházas, de szintenként csak négylakásos. Viszont pl. Zuglóban simán felhúztak házakat három lépcsőházzal is ebből a típusból.
Valamelyik index fórumon (talán pont itt?) írta valaki, hogy az első dán ház itt épült Újpesten egy másik típussal együtt, mintegy kísérletként. A ferencvárosi házgyár amúgy a 2. számú volt.
Érdekesség, hogy van a Róbert Károly körúton, a Honvéd Kórházzal szemben is egy szem dán panel, egy módosított K1, amiben mindkét oldalt nagy lakások vannak. Sőt állítólag a Havanna lakótelepen is van egy szem dán panel valahol. Amúgy jobban utánaolvasva egész meglepő milyen helyeken bukkantak fel ilyen panelek, persze nem a jól ismert K1-K2-KX típusok, hanem továbbfejlesztett változatuk, amiről meg se lehet elsőre mondani, hogy Larsen-Nielsen technológiával épültek.
Igen, köszönöm, most már én is utánanéztem a Szellem-telepnek, hogy a "fő sodorvonal" idején épült. Valamiért kicsit későbbre emlékeztem...
(A Szellem-teleppel kapcsolatban: nemrég kutattam utána, hogy mit tud róla a net. No, több olyan honlapot is találtam, amik szinte szó szerint lehozzák az én egyik, jó húsz évvel ezelőtt beírt "urban legend"-emet. Amiben ráadásul olyan dolgokat is leírtam, amiket én tettem hozzá, mint "írói szabadság". Tény lett belőle mára. Hát így vigyázzunk a publikálással! :-) )
Gyorsan megnéztem, 1974-ben úgy kötöttek még adásvételi szerződést a Füredi úti lakótelep lakásaira, hogy a szerződés szerint még nem birtokbavehető a lakás, mert még építés alatt áll.
Ehhez képest a képen látható építkezés hét évvel korábban (1967) zajlott, pontosabban akkor kezdődött, így könnyen lehetett ez a prototípus.
A szellemtelep a fészbúk csoportja szerint:
.
Ma Újpest-Városközponthoz tartozik az 1969 és 1972 között épült Pozsonyi (utcai) lakótelep (a népnyelveben Szellemtelep, ugyanis az 1964-ben felszámolt régi újpesti temető helyére épült) is Larsen-Nielsen típusú paneltömbjeivel, az ezzel együtt a 16 840 lakásból álló lakónegyednek hozzávetőlegesen 36 000 lakosa van.
Az általam korábban ismertek majd később pl. a fentrol.hu alapján beazonosítottak alapján igen, ezek voltak az elsők, és így könnyen elképzelhető, hogy valóban kísérletiek voltak, több értelemben is. Szerintem itt még nem volt eldöntve, hogy milyen méretű területen mennyi ház lesz, és az sem, hogy a régi utcahálózat mennyire lesz figyelembe véve, mint ahogy a végén kiderült, alig maradt meg pár vonal, azok között is sok csak parkolóként vagy sétányként. Viszont itt még az építkezés nem érintette az utca tényleges nyomvonalát.
Erről a fentrol.hu képről (1967. június 5.) jöttem rá reggel a megoldásra.
Ezen már "kiürítve" látható az általam betett K1-es helye. A legnagyobb poén az, hogy igen, ott áll mögötte Munkásotthon utca 74-76, már készen! Ezt észre sem vettem reggel...
Érdekesség, hogy ezek szerint az első (amiről fotózták) és a második épület (aminek az építését fotózták) továbbra is "egyke" maradt ezen a környéken. Talán mindkettő kísérlet volt? A fotózott K1-ről azt állítja az eredeti forrás (amelyik a Füredi utcai lakótelepre teszi a helyet, hiszen ott ténylag nagyobb számban vannak "dán" házak), hogy a ferencvárosi házgyár (ez volt a 4-es?) első Larsen-Nielsen épülete. Elképzelhető?
(Úgy két éve már "jártunk" ezen a környéken, akkor egy kerítést kerestünk utcasarokkal, meg a 20-as busz egy megállóját.)
Köszi! A ház az Árpád út - Rózsa utca - Munkásotthon utca által határolt területen épült, mögötte a Munkásotthon utcában a 74-76-os szám alatt áll egy ház, ma már színes, de anno sötétszürke-fekete színben pompázott, szerintem az hamarabb épült, teszt jelleggel, mert nem nagyon van még egy ilyen ház a környéken, de lehet, hogy a kerületben sem. Onnan készülhetett a fotó.
Mit mondjak, ez gyors volt, gratula! Nekem aludnom kellett rá egyet; tegnap este került elő a kép azzal, hogy az egyik első Füredi úti lakótelepi ház - ezt hamar meg lehetett cáfolni, de aztán jött a gond, hogy na de akkor hol. Éjjel egykor holtpontra jutott az ügy. Aztán megálmodtam a megfejtést. De tényleg! :-)
Azért még egy kérdés motoszkál a fejemben: honnan fotózták? A mögötte levő, akkor már kész másik "szovjet-paneles" házból? Állítólag 1968-as a felvétel. Az is meglepett, hogy egy, azaz egy darab "dánház" van itt összesen. Igaz, kicsit odébb, a Szellem-telepen van még egy pár, de azok - ha jól rémlik - sokkal később épültek, talán 1975 körül...
Az első képen a bal oldali sötét épület az építkezéses fotón az autótól jobbra, a második képen a Patyolat épülete, ami előtt az autó kanyarodik az építkezős fotón.
Kicsit hosszabb és körülményesebb iromány következik, de végre találtam egy jó modellt (aminek azért örülök egy kicsit).
Tegyük fel hogy akik fényképeket gyűjtögetnek/hörcsögösködnek, azok városi képeket gyűjtögetnek.
50%: parkoló autókat ("mert keresik a család egykori négykerekűjét")
30%: kirakatokat ("mert gyerekkorunkban sokat álltunk itt-meg ott")
15%: városok látképeit (mert...)
5%: utcabútorokat (van ki egy lápmát kerget, van ki egy kukát, van ki egy padot, van ki KRESz táblákat, és van, ki villanyrendőröket)
Miből lehet rabolni?
A fennmaradt fényképek
50%-a esküvőkön készült
25%-a nyugdíjas búcsúztatókon
15%-a felvonulásokon
10%-a ballagásokon
Ezeket forgatja mindenki, aki csak teheti, mert kézen-közön hozzájutott egy zsák fényképhez.
Ha érdekességképpen közzétesznek fényképeket, akkor legnagyobb valószínűséggel a "parkoló autók" gyűjtői fogják megtenni (pl.: könyvek, újságcikkek, honlapok), így a többiek is elsősorban ezt fogják látni. Természetesen a kirakatológusoktól lehet majd a leggyakrabban hallani a "miért mindig csak parkoló autók?" morgást, holott azokon a képeken leginkább még pont az üzletek látszanak. :-)
Persze néha "érdekességképpen" fölhívják majd a figyelmet egy-egy látványosabb utcabútor, kirakat képére is a figyelmet, hogy aztán a kirakatológusok, utcabútorászok unottan rögzítsék már százhuszonötödszörre ugyanazt a főutcai patikát. :-P
Persze ha az utcabútorászok találnak egy számukra érdekesebb KRESz táblát (mert ilyen volt az 1978-as vizsgakönyv 2021. kérdésében is!), akkor a parkoló autósok úgy is jobban fogják tudni.
Áthoznék ide egy képet egy fb-csoportból. A kérdés csak annyi, hogy hol épül ez a K1-es panelház... Ott már megvan a válasz, de az érdekessége miatt gondoltam, elfér egy kis "fejtörő" itt is az év utolsó napjára! De ne puskázzatok! ;-)
Inkább kicsit elgondolkodva a kacifántos kérések kielégíthető/tetlenségéről. Végül is ha ismerünk egy kérést, akkor arra akár oda is lehet figyelni, ha éppen hasonló erdőkben vadásznánk. De ha mást keresünk, akkor csak útbaigazítást adhatunk, merre vannak a vadtermő erdők? (Van aki fácán után futkos, van kinek vaddisznó kondák, van kinek szarvasok lebegnek a szeme előtt. Persze a fácánvadásznak folyton csak szarvasok akadnak a puskacsövére, aki meg szarvasért indult, folyton fácánok röpködnek az útjában.)
Háromnapi hideg élelemmel és valami jobb rádióadóval/lemezzel fölszerelkezve megkísérthető a fortepan.hu átpörgetése. Most 1960-tól állítottam be, így csak 68 ezer valahány kép, köztük azért számolatlan üzlethelyiség is. Nem feltétlenül a megadott kereskedelmi egységekről, de lehet itt is akad egy-két érdekesebb.
Engem nagyon érdekelnek régi épületekről, boltokról készült képek és gyűjtöm is az ilyen képeket. Érdeklődnék, hogy egy régebben Pesterzsébeten, a Baross utcában működő abc ( közért ) belsejéről lenne Önök közül valakinek néhány régebbi kép és a mellette lévő Zöldért üzlet belsejéről, amiket másolatban fel lehetne tölteni az oldalra, hogyha lennének? Ez az abc ( közért ) Pesterzsébeten régebben különben a Baross utca 5. szám alatt volt, ma Spar van a helyén. Én sajnos régebben nem tudtam képeket készíteni az üzletről. Nekem akármilyen minőségű színes kép jó lenne, hogyha lenne az üzlet belsejéről, vagy akár régi fényképtekercses, előhívós fényképezőgéppel készült fénykép másolata is. Találtam egy régi külső képet az üzletről, erre gondolok.
Még azt szeretném kérdezni, hogy a Ferdinánd hídnál régebben működő raktárak belsejéről, amik ezeken a képeken vannak és találtam interneten, lenne néhány régebbi, belsőleg készített kép a raktár belsejéről, amiket másolatban fel lehetne tölteni az oldalra, hogyha lennének? Még azt szeretném kérdezni, hogy régebbről, közvetlenül ezek mellett a raktárak mellett lévő régebben működő könyvesboltról lenne néhány kép, fénykép? A már említett, képeken lévő raktárakban érdekelne még az, hogy régebben név, márkanév szerint milyen dobozos, műanyag üveges üdítőket lehetett kapni?
Csak érdekességképp, nyomokban még megtalálható, de lehet, nem sokáig, a google légikép kissé lemaradt, a terület bal oldalára azóta már egy lakópark épült
Ez az amiről legelőször írtam. Két lift a házban és igen jó alaprajzu nagy lakások, már amit nem választottak le. Sajnos engem a Hegyvidék c. lap, csak itt-ott ér el, a házhoz soha nem hozzák, ha látom valahol, akkor "elemelem".
Üdv Mindenkinek! Segítséget, ötletet kérek szépen! Keresek/keresünk egy réges-régi kocsmát/korcsmát/csárdát, amely Petőfi nevét viselte: időpont úgy a XIX. század vége, XX. század eleje. Elhelyezkedése pedig "valahol" Kelenföld térségében volt, nem okvetlenül messze a vasúttól. Bocs, ennyi az alap info. Előre is köszönöm!
Szerintem a Királyhágó téri sarok, ahol a könyvtár volt.
Az kétlépcsőházas és még épp a spórolós bauhaus/modern előtti kor képviselője.
Inkább a negyvenes évek elején volt jellemző a túlzott spórolás. A Márvány utcában volt régen ilyen házban 2,5sz hallos lakásunk, de a szomszédtól tényleg csak 6cm fal választott el! Vízszereléskor átlyukadtunk a szomszédhoz!!! :-)
Hangszigetelés. Most lett kész decemberben, hasonló szituáció. A kérdéses zajos falra 2×1,8 cm-es háncslemez, köré polifoam szalag, majd elé egy kék (extra súlyú, üvegszálas) gipszkartontábla csodát tett. Az addig jól áthallható hangokat csak falra tapasztott füllel lehet érzékelni. Mindössze 5cm vastagságban. Itt félig kész.
A Böszörményin melyik ház? Meg lehetne nézni az alaprajzot.
Más tapasztalataim vannak
A negyvenes évek elején épült épületek közül hármat ismerek alaposabban. Mindegyikre jellemző a "takarékos" tervezés, nagy terek, nem látszó (elrejtett) tartószerkezet (pillérek) és hatos-tizes válaszfalak. Cselédszobás, mosókonyhás, padláson vasalószoba, házmesterlakás. Két lakás között szerintem a szokásos kétrétegű válaszfal, közte méretezett légrés, vagy hanglágy anyag. Persze ez nem biztos, nem véstük át :) Gyakorlatilag minden áthallatszik, kihallatszik, lehallatszik, felhallatszik. A testhangok terjedése elleni szigetelés, ha volt, már rég az enyészeté lehet. Pedig öröklakásos társasházak, eredetileg mérnök tulajokkal.
A nagykönyv szerint (Széll) a szabvány két lakás közötti fal hangszigetelésére 51 decibel hanggátlási fokot ír elő. Ez ugyan eredetileg 56-ban jelent meg, de korábban sem volt szerintem több.
Számításba kell még venni, hogy milyen zajkeltők voltak akkoriban? Porszívó általános használata sem oly régi, a TV sem. A többi motoros háztartási gépet ne is sorolom.Szerintem csendesebb volt minden :) Na jó, néha a sodrófa suhogott, a fedő csapódott. Most , ha egy porszívót 80 decibellel hirdetnek, az már csábító.
A parafát meg használati víz elleni szigetelésnek (is) használták, ha jól emlékszem. Csak időközben valahogy "elfelejtődött". Az egy jó minőségben épített épületnél nem lehetett ritka.
Szerintem inkább azért nem kellett, mert ezek szerényebb, talán szociális lakások voltak. Nekem legalább is nagyon olyannak tűnek.
De van a Boszörményin egy nagy házkomplex, ami több udvar és a Kiss János Altábornagy utcára is átér. Az valami magasabb beosztású tisztviselőknek épült állítólag. Egy időben remek nagy lakásokat hirdettek feltünően olcsón, mert nincs benne lift.
Nem hiszem, az a volt posta és a Tik-Tak közti ház volt. (Tejbolt volt az aljában, de arra te tuti nem emlékezhetsz, akkoriban már/még nem voltál itthon.) Azok szerintem alacsonyabbak annál, hogy lift legyen bennük, de erről most eszembe jutott egy újabb "bizonyíték". A nagymamám egykori lakása (Attila út) öröklakásos ház volt, ott négy emeletre volt lift. A Németvölgyin nem, mert ott trükköztek egyet, és az első emeletet kinevezték félemeletnek (miközben pont ugyanakkora, mint a többi, húsz lépcsőfok visz fel). Viszont így papíron csak háromemeletes a ház, nem kellett bele lift.
Ó, ez régen is így volt. A szoci időkben nyilván kevésbé, de ott is sokat számított, ki(k)nek épül egy ház. De '45 előtt nagyon nagy különbség volt az öröklakásos ház, és a bérház közt, még ha azonos helyen is voltak. Anyámék laktak a Böszörményin egy volt öröklakásos házban, ott a csempe alatt parafa szigetelés volt. Pont egy utcával arrébb, a Németvölgyin meg hatos válaszfal van a két lakás közt. Na jó, lehet, hogy akár tízes is, mert nem lukadt át úgy, mint a konyha és a cselédszoba közti hatos, de az tuti, hogy szimpla válaszfaltégla. Remekül hallod a szomszéd tévéjét, és baromira kell vigyázni, ha villanyt vésel..
Nem is rád értettem. A beszélgetésfolyam miatt kattintottam a te hozzászólásodra. Elnézést. Ez már a megfejtések topik hatása lehet :) Meg már késő is van. S közben szenvedek az újfajta online fizetés ilyenolyan kódjaival.
Tény. Szerintem a Jász utca kifejezetten jó hely, két forgalmas út között szépen elvan. Mikor egyszer arra jártam, nem ismertem rá, pedig a szomszédban születtem.
Nem lehet így összehasonlítani két épületet, hogy szép, vagy csúnya, illetve nagyon szubjektív eredmény születhet. Miért pont ezt a kettőt kellene mérlegre tenni? Ha lakóépületeket nézek, akkor alaprajz, tájolás, építőanyag az első összehasonlítható anyag, amennyiben a leendő használónak _azonosak_ a szempontjai. Városképileg még lehet bírálni, hogy milyen "szép", vagyis hogyan illeszkedik egy adott környezetbe, de akkor nem vizsgálom a pillanatnyilag hanyatló ingatlanforgalmat.
Kétségtelen, hogy a XIII. kerület Szent László úti szecessziós MÁV tömb (Jeney Ernő) eredeti beltartalma nem bírná az összehasonlítást a mai igényekkel;
"A bérházcsoportban hivatalnoki, altiszti szolgálati lakásokat alakítottak ki. A földszinti és emeleti lakások többsége szoba-konyha volt, de háromszobás lakásokat is terveztek előszobával és mosdófülkével. Érdekes megoldás viszont, hogy tömbönként 4 közös fürdőcsoportot hoztak létre a munkások számára."
Szerintem ellenpélda kép épületei (még ha 2000 utániak is) csak annyival jobbak a hetvenes éveknél, hogy nem beton panelek. :((
Ez kb. a két véglet. Részemről egyik házban sem szeretnék lakni. Az első ken lévő házakban elég vacak lakások vannak és nincs lift! A másikat nem ismerem belülről de olyan 70-es éveknek tűnik, ami nem a minőségi épületekről volt nevezetes.
Nem tudom, volt-e, de egy érdekes rejtély. (számomra) Az 1944-es légifényképen jól látszik a Népligetben a mutatványos negyedben valami, ami tisztára egy méretes hullámvasút. Ráadásul a pont a fő útján keresztbe építették. Jobbra a többi mutatványos bódé egyértelmű, de ha ez hullámvasút, akkor az nagyobb a városligetinél.
A víztározó megépítése után építettek valamiféle teraszokat a horpadás oldalán, mintha csak a tervezett színpad nézőterének miniatűr változata lenne, de az egyébre nem volt jó, csakhogy az ember a nyakát törje a régi ródlipályán. A tervezett színpad saccra kb. ott kezdődhetett volna, ahol most a csobogók vannak.
Annál is inkább, mert a belinkelt 1934-es cikk rajzán a színpad nézőtere egészen az Orom utcáig tartott volna, a '44-es légifénykép "objektuma" dél felé legfeljebb ennek a színpadának a közepéig ér.
OFF
(...és a cikk egyben válasz a mail-beli tanakodásomra is: igen, már a mai nyomvonalon létezett a Hegyalja út, de természetesen sokkal kisebb keresztmetszettel...)
Köszönöm szépen a nyomozást, a legvalószínűbb akkor, hogy a '44-es képen az a játszótér lehet. Az én kölökkoromban, ott lenn a horpadásban csak az a betonplacc holt, ami ezekszerint a hídépítők színpadának a maradványa lehetett. Játszótér följebb volt a dombtetőn, a horpadástól nyugatra, ott ahol a '44-es képen a köralakú terecske látszik. Meg kell jegyezzem, hogy még a hetvenes évek alacsony mércéjével mérve is elég ócska kis játszótér volt az.
"A Gellérthegy északi lejtőjén, még a mostani nagy játszótér fölött, mint erre a célra legalkalmasabb helyen egy világviszonylatban is utolérhetetlen hátterű szabadtéri színpadépítésére kínálkozik természeti adottság. "
írták 1946-ban.
Budapest, 1946. (2. évfolyam)4. számJANCSÓ VILMOS: Budapest kertváros
de az ötvenes években a Hídépítő Vállalat(? most pontosan nem tudom idézni) épített egy szabadtéri színpadot, vagy hasonlót. de a 44-es légifelvételen az nem szerepelhet. Talán a fent említett nagy játszótér lehet.
mintha már beszéltünk volna erről, a Dózsa szobor kapcsán. vissza kellene keresni.
Köszönöm szépen a magyarázatot. A '72-es légifényképen talán még jobban is látszik. A hetvenes évek elején magam is lecsúsztam jópárszor ott ródlival, csak aztán a víztározó építésével tönkretették az egészet. Így a légifotó alapján én is emlékezni vélek ott valamiféle betonplaccra, meg egy alacsony épületre oldalt, ami tán nyilvános illemhely lehetett. Mindazonáltal a '44-es kép egy lényegesen összetettebb építményt mutat ott.
Itt a vízmű építése előtt egy szabadtéri színpad volt a háború után, illetve az Orom utca alatt a legjobb budapesti szánkópálya. Szerintem a szabadtéri színpad.
Az a probléma, hogy akkor is védenünk kell a másikat, ha az hülye. Mint autóban a biztonsági öv. A vétkest védjük védjük meg hogy használatával nem szándékozunk meghalni. Saját bőrünkkel szabadon rendelkezünk. A másikat nem veszélyeztethetjük, mégha az szabálytalan is. Kissé bonyolult, de logikus.
Na persze. A búvárok már akkor is maszkot hordtak, amikor az utca emberének még fogalma sem volt róla... :-))) (a búvárok nem "béka-szemüvegnek" hívják, maszk a becsületes neve)
Német virologus szerint az eredeti wuhani vírus elkeveredett Olaszországba valamikor az év elején. Ott nem foglalkozott senki vele, mert nem is tudták, hogy van, így aztán szép kényelmesen mutálódott. Most állítólag Európában és Amerikában is egyértelmüen ez az olasz mutáció van forgalomban. Így semmi izgalom, mert csak ez van, nem az eredeti. A bajorokhoz ugyan tudtán kivül elhozta egy kinai szeminár vezető egy céghez. Ez volt az első igazolt eset, de ezt akkor ott egyből megfogták.
A maszk meg akkor ér valamit, ha reggel a lakásban felteszik és este haza érve leveszik. Minden más csak vicc. Részemről csak akkor és ott hordom ahol szigoruan kötelező, miután nyilván hiszti miatt, nem kapok elég levegőt ha rajtam van. A sorsra bízom az ügyintézést. Erősen fatalista vagyok.
Köszönöm , az ebay-en találtam, és elégedett hozzászólásokat olvastam. Kivéve aki az áráról mondott véleményt :) majd megfontolom. Illetve utánanézek, hogy a műanyagra jó-e? Ez csak úgy eszembejutott
A PPE2/KN95 tip. maszk a tavasszal 1500-2000 Ft/db volt azokon a ritka helyeken, ahol árultak.
Most tízesével csomagolva 180-200 Ft/db és még köszönnek is, ha vásárolsz. Sehol az interneten nincs mennyiségi korlátozás a vásárlásnál. Ezek a maszkok moshatók, fajlagosan olcsóbbak is, mint a semmit érő kék, un. orvosi maszkok. Ennek ellenére van "bekékülve" az utca, a közösségi közlekedők népe.
(igaz, ma is van olyan patika, ahol hétszáz forintos árral próbálnak lehúzni)
A probléma az, hogy a közönséges maszk nem véd. Védelmet csak a nehézpáncélossággal (pl. N95) lehet elérni. Abból meg soha nem lesz annyi, hogy mindenkinek jusson. Az általánosan megkövetelt maszk a terjesztést lenne hivatott megakadályozni. Szerintem arra is képtelen. Sokkal hatékonyabb "eszköz" a távolságtartás. Ez viszont, bár nem lehetetlen, nehezebben tartható be zárt terekben.
Na, most, ha igazak a hírek, hogy mostmár az eredetin túl egy mutánssal is szemben állunk, akkor nyugodtan meg lehet fordítani a már félig lepergett homokórát...
A legjobb megoldás még mindig a távolságtartás. Kérlek a továbbiakban ne gyere két méternél közelebb hozzám, ha lehet még virtuálisan sem, hátha rátüsszentettem a billentyűzetre.
A hivatkozásból: "A belső részébe egy szűrőréteget építenek, amely csak kilégzéskor nyílik ki"
Szóval nem tudjuk, hogy fertőzünk-e mert nincs mindenkinek tünete, de gátlástalanul kifújjuk a szűretlen levegőt. Mint másra kibiztosított fegyvert fogni. Ennyi.
Alapvetően én itt egy terminológiai problémát érzek. Magyarul a köznyelv mindent védőeszközt maszknak nevez, ami az orrot és a szájat takarja, pedig komoly különbségek vannak az egyes fajták (szűrőbetétes félálarc, szűrőfélálarc, orvosi szájmaszk, nem egészségügyi maszk) védelmi képességeiben. A szűrőbetétes félálarc az irányított légáramlás miatt nem jó, mert a szűrőbetéten csak a beszívott levegő halad át, a kifújt levegő a kieresztőszelepen távozik. A szűrőfélálarcoknál (amiről korábban beszéltünk), a ki- és belégzett levegő a szűrőfelületen halad keresztül. A szelepes szűrőfélálarcoknál a kilégzési ellenállás, illetve az arctakaró-felület elválásának csökkentése miatt oldalt, a főáramvonalon kívül be van építve egy tányéros membránszelep a bizonyos értéket meghaladó túlnyomás levezetésére. A szelep elhelyezése és kialakítása miatti többszörös iránytörések miatt a kilégzett levegőben lebegő makroszkopikus folyadékcseppek még az álarcon belül, a szelep elhagyása előtt kicsapódnak. A szelepen csak levegő és aeroszolok tudnak távozni.
A WHO-anyagok szerint a COVID-19 terjedése kifejezetten a fertőzött személyekből kilégzéskor, beszédkor, köhögéskor stb. távozó makroszkopikus folyadékcseppek átvitele, illetve ezeknek a megfertőzött személy nyálkahártyáira kerülése által történhet. Az aeroszolok útján történő terjedést pillanatnyilag több kutatás cáfolja, mint ami támogatja. Ezeknél is inkább csak a fokozott aeroszol-képződéssel járó orvosi beavatkozások (AGS) lehetséges veszélyeit vizsgálják.
Visszatérve a terminológiára. A szelepes maszkokat egyedül az Egyesült Államok járványügyi szervezete ellenjavallja. Viszont ugyanabban az anyagban, épp a szelepes maszkok előtt értekezik arról, hogy a minősített légzésvédő eszközök, mint az orvosi maszkok (medical masks), és a szűrőfélálarcok (respirators) használatát a nagyközönség számára nem ajánlják, hogy a meglévő készletek az egészségügyi személyzet számára elegendőek legyenek.
Hát, én ugyan csak alig hetven kiló vagyok, de sok esetben "ráhatottam" már a verbálison kívül "erősebb" megoldásokkal is - azóta a "nyócker kemény magja" előre köszön... ;-)
Azt olvastam én is egyszer, hogy a szelepes kifelé nem véd. Már nem tudom, hogy mikor. A te érvelésed logikus volt, és ahogy telik az idő, egyre többet tudunk erről az egész nyavalyáról.
Újabban azt olvastam, hogy ez már nem az első hullám vírusa, hanem egy mutálódott, ami jobban fertőz. Jele G . Tiszta versenyfutás.
Az a baj az információkkal, hogy beszélnek pl. tesztről, de hgy melyikről, azt nem mondják. Beszélnek a maszkhordás fontosságáról, de hogy pontosan melyikre gondolnak, és milyen helyzetre értik, arról nem szól a fáma.
A múlt héten találkoztam egy táblázattal, ahol százalékosan felsorolják, hogy melyik tipusú maszk hány százaléknyi védelmet ad. Most sajnos nem találom.
Nekem gyógyszertári KN95 van, ez elég jól zár körben, bár kicsit nagy. Meg ha párásodik a szemüveg, akkor ott sajnos megy ki a levegő. Ha lenézek a lábam elé, akkor félig felcsúszik a szememre. Ma már sikerült jobban meghajlítani az orrlemezét, de még nem az igazi.
De az orvosi maszk(sebészmaszk) volt a listában a legalacsonyabb védettségi százalékon. A textilmaszk is nagy kérdés, mert sokféle textil van .
Ha a szelepes jól véd egy irányban, akkor arra kellene alapozni. Mert vagy kifelé védünk, vagy befelé. Csak mindenkinek arra kellene ráállnia, ez meg nem opció.
Szóval szelepes maszk szelepei között is van különbség, azokban is van/lehet szűrő, egy textilzsepivel a maszkban már sokszorosan jobb mint egy sima textilmaszk, az említett terelések/páracsapdákról nem is beszélve.
Már azon filóztam, hogy a szemüvegem aljára miből csinálhatnék páraterelőt. Aztán találtam egy szilikonbetétet, amit a maszk felső belső peremére kell ragasztani/rögzíteni. Praktikus. 20000 Ft, plusz cirka 2000 Ft szállítás.
Azt hiszem ennek megvan a linkje, mindjárt megkeresem.
Ha szeretnéd kiad(at)ni, akkor nem is javasolom, hogy bárhová nyilvánosan feltöltsd a véglegesnek tekintett változatot.
Én köszönettel megkaptam az olvasásra megküldött példányt. Alapvetően magánügy, de én még barátoknak sem küldeném el a művet - kiadás előtt - szerzőijog-fenntartási záradék nélkül. (vö. Szjt. 8. §, 10-12. §).
Ezt nap mint nap látom. Ha egy hatalmas kigyúrt pasi lennék, tennék megjegyzéseket, de a nyugdíjas nyanyákra már ugyis ki van bukva a társadalom, így inkább arrébb sétálok.
Szívesen elküldeném mail-ben, ha publikus lenne a mail-címed. De Te rám tudsz írni, az enyém az adataimnál van, és megy "postafordultával". Nem akarom még sehova feltenni, hogy "bárki" elérhesse. Az majd a következő fázis lenne...
Szerintem érdemes, mert én biztos vagyok benne, hogy sokkal jobb korrajzot tudsz a negyvenes évekről csinálni, mint az egekig magasztalt Budapest Noir-könyvek.
Azon gondolkodtam, hogy erre a hozzászólásra hogyan lehet udvariasan és kulturáltan válaszolni. Sajnos erre az elmúlt hat óra kevés volt, hogy rájöjjek.
Tudtam én mindig, hogy Kanada nem nekem való. nekem csak a melegebb éghajlat jó. A jelenlegi hazai, nagyon megfelel +5 fok általában. Havat meg akkor lássak, mikor a házam közepét, de azért lehet, hogy lesz valami kevéske.
Különleges dologban szeretnék hozzátok fordulni. Írtam (alkottam) valami regényféleséget, szeretném, ha néhányan látnátok, hogy érdemes-e ilyesmire további időt és energiát befektetnem. Jelenleg "béta-verzió", de úgy ítéltem meg, hogy nemigen tudok hozzátenni már. Illetve ez így nem egészen igaz, a folytatása(i) is már a fejemben vannak...
A kérésem: "béta-olvasókat" keresek, akik hajlandóak némi időt fordítani az átolvasására. Egy rövid tartalomleírást, ha úgy tetszik, szinopszist beírok ide, de kérem, hogy aki kedvet érez hozzá, az adataimnál szereplő publikus e-mail címemre küldjön egy levélkét, és én "postafordultával" elküldöm a munkaanyagot (pdf formátumban; ha valakinek jobb, epub alakban is meg tudom oldani).
Maradok tisztelettel: JH
PROMONTOR
Füredi László 28 éves szabadúszó újságíró furcsa örökségre tesz szert a budafoki ház részeként. Elhunyt nagybátyja emlékiratait kell sajtó alá rendeznie, de a visszaemlékezések egy része hiányzik, néhány év a naplóból elveszett az évek során. Az idő viszont szorít, a határidő szűkös, a könyvnek még az évben meg kell jelennie. 1993 novemberét írjuk, a munkához barátja segítségét is igénybe veszi. Visszaemlékezni olyan dolgokra, amikor még nem is éltek, nem egyszerű.
Egy véletlen esemény folytán azonban egyszercsak ötven évvel korábban találják magukat, az akkori Budapesten. Így saját élményeik és tapasztalataik alapján is befejezhető a könyv, ráadásul kiderül, két hét plusz időt is kaptak az eredeti feljegyzések megtalálására. A kutatáshoz váratlan segítséget kapnak egy 12 éves kislány személyében, valamint egy kis akadályt, egy véletlenül velük együtt időutazott hajléktalan kerülgetésével. A fiúknak tehát bele kell illeszkedniük a régi kor társadalmába, ugyanakkor vigyázniuk kell arra is, hogy le ne leplezzék magukat. Az események gyorsan zajlanak, de a végére minden visszatér a megszokott medrébe. Illetve majdnem minden...
Csalódott vagyok, mert még nem esett hó úgy igazán. Ráadásul, inkább hideg, mint hőség: eggyel többet mindig fel tudsz venni, ha nagyon fázol, mert levetni a bőrödet már nem, ha huzamosabb ideig hőhullám csap át a fejed fölött.
A nickről... sajnos "etettem". Nem kellett volna. Ignorálni kell az arra rászorulókat...
Ez is egy szempont, csak nekünk meg még a szintén 85 éves szüleimre, és a 87 éves anyósomra van "szükségünk ", ezért a családom nevében is kérlek, hogy vigyázz rájuk (is). Mert én is egoista vagyok. :-)
Mi van, ha én senkit, se magam se másokat, nem akarok semmitől megvédeni, csak rendesen szeretnék lélegezni. Tudom egoista vagyok, a legveszélyeztetettebb csoportból 85 év. Engem már nem riaszt a halál és igazán megérdemelném, hogy normálisan élhessek, már ami a levegővételt érinti.
Magunk védelme másodlagos, fakultatív. Otthon is ihatunk a hipóból. Ellenben más védelme általunk a kötelességünk. A lappangás miatt sosem tudjuk, mikor fertőzhetünk. A szelepes maszkoknál a kifúvásnál nincs szűrő, jobban veszélyezteti a többieket.
Én a kezdetek kezdetétől munkavédelmi maszkokat használok. Ezeknél az egyszerű légzésvédő-eszközöknél a szűrőképesség mellett lényeges tulajdonságnak tartom, hogy a be- és kilégzett levegő mekkora hányada tudja a védőeszközt szűrőfelületét megkerülni. A sebészmaszknál ez kb. 30%, az FFP2-nél 8%, FFP3-nál 2%. Ezért pl. a szemüvegeseknek praktikus a szelepes FFP3-as. Az amerikai rendszerben jelölt N95-ös az európai FFP2 és FFP3 közötti szűrőképességű. Kb. ugyanezt kéne tudni a kínai KN95-nek is, de ott azért én egy kicsit bizalmatlan vagyok.
Mindkét irány fontos, mert sosem lehet tudni sajnos
de ez az oldalszelepes elég szimpatikus, és mint írod "az oldalszelepelt félálarcoknál a nyál- és páracseppeken utazó vírusokat a maszk fogja fel, mert a kilépésig legalább 3-4 iránytörés van a kiáramló levegő útja során" ez mellette szól. Szóval te a kimondottan munkavédelmi maszkot tartod jónak (arról olvastam a covidos topikban még az első felvonásban), vagyis alkalmasnak ?
A sebészmaszk a pácienst (a környezetet) védi, a szűrőfélálarc pedig a viselőjét. Önző álláspont, de - pláne COVID-negatívként - én elsősorban elkapni nem szeretném a kórságot, nem továbbadni.
Mindazonáltal, az oldalszelepelt félálarcoknál a nyál- és páracseppeken utazó vírusokat a maszk fogja fel, mert a kilépésig legalább 3-4 iránytörés van a kiáramló levegő útja során, ahol a lebegő részecskék ki tudnak csapódni. Jobb félálarcokon még a szelepben is van egy kis szűrő. Amúgy ezek a kínai maszkok tényleg ég és föld a 3M-féléhez képest. A ragály első időszakában a család a helyszínelőkészletem tartalékmaszkjait használta, amik 3M-féle négyórás FFP3 maszkok voltak, belül kényelmes nemszőtt kelmével az arccal érintkező felületen. Amiket manapság ilyen kínai holmikat lehet kapni, azok olyanok, mint a kartonpapír.
Bizonyára úgy van, ahogyan írod, de a piacon (magánimportból) elszabadult FFP2/KN95 típusszámokkal rajtoló -mosható, szelepes - maszkok egy más minőség és kategória az eredeti M3 -hoz képest.
Egy dologban nagyon hasonlítanak egymásra; tavasszal a "szaküzletek" tört arany áron adták darabját, mos (hogy beérkeztek a nagy hajók a nyáron) ugyan azokat a tavaszi ár negyedéért, ötödéért lehet kapni.
Azért ne feledjük, hogy továbbra is:
"ami szép, az olasz, ami jó, az német és ami eredeti az kínai"
:))
Egy ilyen "arcvédő" akár már 300 forintért is kapható.
Az amerikai 3M cég fejlesztette, kifejezetten poros munkakörnyezetben dolgozok (asztalosok, autofényezök) részére. Hogy pontosan mikor, azt nem tudom, de legalàbb negyven éve kaphato!
Pedig nekem is az jött be végül. Végső kétségbeesésemben kipróbáltam egy szelepeset (oldalt van rajta a szelep), és csodák csodájára működik. Áldott kínai technika.
Szelepes munkavédelmi maszkot próbáltál már? Az orrszalaggal elég jól le lehet zárni az orrnyereg felett, a levegő nagyrésze meg a szelepen megy ki. Nem azt mondom, hogy tökéletes, de a sebészmaszknál nagyságrendekkel jobb.
... reggelente leszálltam a 7-es buszról a "Felszab téren" és bementem a Jégbüfébe. Vettem egy olyan piskótát, aminek a két vége csokis volt. :) Délben pedig a Mézes Mackóban mindenféle imbiszeket, salátákat vettem. :) Rég volt, szép volt...
Tartok tőle, hogy hamarosan olyan idők jönnek, amikor - ha csak napokra, hetekre is - de vissza
kívánjuk a "bulinegyed" korábban elviselhetetlen éjszakai zsongását. Itt, a belső Erzsébetvárosban hónapok óta forgalom-csillapítási kísérleti közlekedési rend is van, annak eredménye, hogy szinte teljesen megszűnt a hosszirányú átmenő forgalom. A hatodik emeletről kinézve (és ellátva a Klauzál térről Károly körútig) szinte kísérteties, hogy sem autók, sem gyalogosok nem mozognak az utcákon.
Igazából maradt a Váci utcában bármi olyasmi, amiért mondjuk Zuglóból érdemes lenne oda beutazni? (Nem számítva a Pesti Színházat, meg a Tissot márkaszervizt a Vasudvarban)
Egy éve ilyenkor itt munkába jártam minden nap, és olyan természetes volt. Most meg nyolc hónapja ülök a home office-ban, ami persze rém kényelmes - mackónadrágban a napi értekezlet! :) -, de néha úgy érzem, soha nem lesz vége. Csak még egyszer végimehetnék úgy a belvároson, hogy nem oldalazok le az úttestre minden nagyhangú szembejövőtől; meg egyáltalán, kimehetnék az utcára anélkül, hogy vaksin kelljen toporognom a maszktól agyonpárásodott szemüvegemben. És akkor csak a múló kellemetlenségeket említettem. :-(
Itt most nem a kihaltság, vagy a lepusztultság volt a téma, hanem a "pesties" reagálás a történésekre: a szobor az arcmaszkkal. Valahol ezért szeretem még mindig ezt az "elfajzott" várost, mert mindig lehet valami aktuális humort találni benne. (Egyébként az ott Kálmán Imre mellett egy laptop?) Nem is volt olyan kihalt, csak így sikerült elkapni - bár a tegnapelőttihez képest mind a gyalogos-, mind a járműforgalom lényegesen kisebb volt -, a háttér meg adott volt, mert gyorsan kellett kiugranom belőle, mert már jött mögöttünk a forgalmi kocsi, amit nem tarthatunk fel a tanulóval...
Különben ma a belvárosban volt dolgom és igen elkeserítő képet nyujt. Üzletek örökre bezárva, amit nem csodálok. Mintha már nappal is kijárási tilalom lenne.:-(
Jé, a 61-es meredekebb? Nekem anno az mondta egy villamosvezető komám, hogy az 59-es (és régen az 58-as) hegyi vonal, arra külön "jogsi" kell. Eszerint a 61-es sem triviális. (Amikor fel kell biciklizni az Alkotáson ezt, én is érzem. :-) )
További kutakodásaim alapján jutottam el a Tabán 1933-as városrendezési terveinek térképéhez, ezen a linken két különböző terv is látható. Külön figyelemre érdemes a Hegyalja úti villamosvonal terve...
Mivel néhány hete húgom javasolta Böszörményi Gyula könyveit (Ambrózy báró esetei), kicsit utánanéztem a helyszíneknek, akkor találtam ezeket a térképeket. Aki nem ismerné, a regények a (z előző) századforduló Budapestjén játszódnak, rengeteg tényleges hellyel, és valóban létező személyekkel tarkítva, amolyan századfordulós, krimis, nyomozós történetek. Szinte megelevenedik a millennium korabeli székesfőváros. Szerintem rettentően jó olvasmányok... :-)))
Az nem volt. Arra még emlékszem, hogy a Szentmihályi út 12-14-el szemben, tehát kábé az olajgyár mögött emlékszik rá a kommentelő. Nekem nem rémlik, pedig mi is az általa említett időpontban költöztünk oda, a még álló régi épületekre emlékszem. A gugli meg most sem volt a barátom...
Pfff... Feladom... Az egész estém ráment a keresésre... :-(
Reggel beleestem egy fb-bejegyzésbe, ahol említést tettek a XIV. ker. Szentmihályi úton egy "Thalmayer" feliratú vaskapuról, még a lakótelep építése előtti időszakból. "Természetesen" az arckönyvön (számomra) visszakeresni valamit a lehetetlen kategóriába tartozik. Mit lehet tudni erről a - valószínűleg - házról?
Igen, ezt ismertem. Külön jó, hogy (szinte?) ugyanabból a pontból van fotózva. Itt már az új vágányzaton fordulnak a villamosok, de még bal oldali közlekedéssel, tehát 1941 novembere előtti. Úgy gondolom, a két kép között úgy fél év lehet - az egyik őszi, emez meg a következő év tavasza.
Köszönöm, hogy felhívta a figyelmet az érdekes átmeneti állapotra. Az Ön által bemutatott képet (nem tudom, hogy hol) én is megtaláltam és akkor 1939-es évszámot jegyeztem fel hozzá. Nyilván nem a magam kútfejéből.
A minap egy - általam - eddig még nem látott kép jött szembe velem a fb-on, íme:
A Széll Kálmán téri villamos végállomás építésének korai fázisa. Az Olasz fasorban már elkészült az út mellé épített kétirányú vagány, de a Fogas felől közelítő szerelvény még az útpálya szélére, a burkolatba épített vágányt használja (baloldali közlekedés!). A Retek utcai régi hurok még üzemel, az épület sarkát már levágták, előtte ott van a vágánykereszt; hiszen magát a végállomást már a jobboldali közlekedési rendre tervezték és építették.
Egyvágányú villamos van az utcában. Budapesten nem volt tipikus ez a fajta vezeték tartó oszlop - bár esetleg a régi, Nyár utcai (újpesti) BURV vonal lehetne...
Hubert József és Hűbner Imre építészek rokonok lehettek, vagy névváltozás? Erzsébetváros (Budapest VII. kerülete) régi képeken 1903. aug. 24. Rákóczi (Kerepesi) út 38., Klauzál utca 1. sarok, Goldberger Sámuel és Goldberger Henrik Párisi Nagyáruháza (ép. 1898., terv: Hubert József) lángokban.
Hűbner Imre (székesfehérvári építész dinasztia leszármazottja és felesége (Weigerth Anna) vesznek fürdőkúrát Karlsbadban, gyermekei írják a lapot. A család ekkor az Andrássy 94- ben (feltehetően) emeleten lakott, az "idefenn" erre is utalhat.
A szövegben ott van, hogy " Ma nagyon sokan voltak idefenn." Egyébként én sem gondolom feltétlenül, hogy Bp., de a bélyegzés és az idézett mondat arra utal.
Sajnos ez csak arra bizonyíték, hogy Budapesti, 1914. július 21 -i postabélyegző van rajta, de ettől a képeslap bárhol készülhetett olyan épületről, ami nem a mai Magyarországon volt látható és már 1914- ben is avítt állapotban. :((
megtanitana valamelyikotok hogy tudom megnezni a masodik kerulti Horvath utcaban a hazakat ? de csak 1970 vagy azelotti fenykep erdekel mert akkor koltozott ki az egesz utca le lett bontva van ilyen foto elore is koszonom barkinek
Sajnos nem, vadásztam magam is Genova környékén és régi képeslapokon, nem bukkant föl. Az ide feltett képen egy valószínűleg elhagyott, pusztuló épület van, bele nőtt nem oda való növényekkel. A kép "BIG" változatban letöltve jól nagyítható; a torony bal oldalán a nyitott terasz alatt valami provizórium látható, az épülethez közelebbi oszlopos tuja mögött határozott domb(hegy)oldal látható. A torony mögött jobbra +1 amforás terasz látható. Az egyik (torony alatti) terasz fölött mediterrán cserépfedést sejtek, fa szerkezeten.
Az eredeti épületet újították fel, vagy az alapoktól teljesen új házat húztak fel? (mert az ablak kiosztás nagyon más, viszont a beépítési forma mintha ugyanaz lenne)
Áh, köszönöm! Szóval ez az a kartonra kasírozott fotó, amiből - emlékeim szerint - valahol van is itthon néhány, még a nagyszüleim fiatalkori fényképeivel...
Korábban a KEKKH-hoz kellett beadni, de most már a kormányablaknál. Mivel műegyetemi társakat keresünk, ezért ott fogjuk beadni azzal a kéréssel, hogy ők keressék elő és írják rá a személyes adatokat, majd továbbítsák az állami szervnek.
Pár éve meglepetésünkre nem kellett kifizetnünk a kiküldött meghívók postaköltségét, mert az egyetem állami...
Akkori barátom csak néhányszor kért meg az előadásokon való helyettesítésére. Nem tudok róla semmit, mert az általános iskolai osztálytalálkozó előtt a hatósági címnyilvántartón keresztül küldtük ki a meghívót számára, mivel ők nem adják ki a címet, csak továbbítják a levelet, de ő sajnos nem reagált. Pedig akkor még életben volt és Magyaroszágon, mert ha nem, akkor azt a hivatal jelzi a kérelmezőnek.
Ezt azért írtam le, mert ha valaki nem találja a társait, akkor államilag segítenek, de kell hozzá valamilyen adat, pl. anyja neve vagy születési idő. A személyes paramétereket az iskoláknak mér nem szabad kiadniuk, még egykori osztálytársaknak sem.
Akkor a tanfolyamon ketten voltunk nők. Mindenki fogadkozott, hogy a műszaki vizsgán a nőket elsőre elbuktatják. Már nem emlékszem a másikkal mi lett, de én simán átmentem. Igaz kis gyerekkoromtól apám mellett ültem az autóban és tudtam a szerelés minden csinját binját. Apám egyébként közgazdász volt, de szerette az autókat.
Egyszer nagyon későn este taxival mentem haza, akkor még Budáról Pestre és a Lánchíd közepén elkezdett köhögni a kocsi, majd leállt. Akkoriban másik taxit szerezni lehetetlenség volt, így mondtam a taxisnak, hogy ugyan nézze már meg a gyertyákat, majd oda adtam a körömreszelőmet, mert nála nem volt semmi, hogy kicsit simitsa vele végig a gyertya fejét. Taxis úgy nézett rám, mint valami őrültre. De addig bíztattam, mig megcsinálta és láss csodát, elvitt hazáig.
Ma már azt se tudnám hol keressem a gyertyát ha egyáltalán létezik még ezekben a modern csodákban.
Azt hittem, hogy csaknem bűntelen vagyok, de a bejegyzésedre eszembe jutott egy ehhez a házhoz kötődő vétkem: a hatvanas évek közepén egy osztálytársam helyett ültem be (talán többször is) egy jogsitanfolyam előadására.
Ez a volt Arizona mulató, mikor még se te se én nem jártunk mulatóba. Közben aztán volt sok minden de végül a fényképészet háza lett Mai Mano fényképészről elnevezve.
A Szabadság hídon az 1984-es (amikor visszakapta a zöld színét), vagy a 2007-es felújításkor került vissza a középső nyílás szerkezetére a gyalogjárók eredeti korlátja? Szintén kérdezném, hogy melyik felújításnál kerültek vissza a címerek a pillérekre - hiszen az 1946-os újjáépítésénél már nem volt "aktuális" a koronás címer...
Arra is kellene ám gondolni, hogy azt a házat, ha áll még egyáltalán, annyiszor átalakíthatták, hogy már a tervezője se nagyon ismerne rá. Vannak ilyen villák sajnos bőven.:-(
Az meg hogy hol adták fel teljesen mindegy. Azelőtt az emberek a postaládába dobták a levelet, amit naponta kétszer üritettek. Aztán bőven belefér a 74-es posta bélyegzője is. Nem a kerületi hivatalok szedték ki a leveleket a ládákból.
Köszi. A 813-nál többet reméltem az alapnyomtatványon...
Az a 2 szerintem a postairoda számát jelentheti, ez esetben a 2. főposta volt a felvevő. Nagy kérdés, volt-e ilyen és hol. Lehet, hogy pont a Széll Kálmán téri volt az?
Talán aki ért valamennyire a bélyegzésekhez, meg tudja mondani, mit jelent a kettes szám. Az egyes első kerület, az majdnem biztos. Esetleg a 2. kerületben adhatták fel ?
Gellérthegy akár lehetne is, nekem is elsőre a Ménesi út jutott az eszembe. Az épület stílusa alapján lehetne akár Herminamező, vagy Istvánmező is, de ott az egész kerületben nincs annyi szintkülönbség, mint itt a telek két vége között.
Igen, sárga volt, de valahogy barnásabb árnyalatú, mint a képen. A tesóm 72-ben született, atájt küldhettek engem a jegyes tejért. Előttem van a kis csoffadt, sárga, iszamós, félliteres zacsi...
Gyerekkorom azon részében, amire már emlékszem is (és persze már rég nem voltam jogosult a jegyes tejre), a tej már többnyire zacskós volt. Csak a sarki kisboltban volt még kimért (is), ahová lehetett kannával menni, azt is csak nagyon eleinte, ami úgy 1975 előtt lehetett. De akkoriban a jegyes tej már ott is zacskós volt, és határozottan emlékszem, hogy nem 2,8 %-os volt, hanem több. (Valami iszonyú színű, sárga-barna zacskó dizájn rémlik, szemben a klasszikus sok kék, kis pirossal verzióhoz képest. De amilyen memóriám nekem van, ettől még fűzöld-hupilila is lehetett. :-) )
A trükk ott volt, hogy nem lehetett ellenőrizni, hogy kinek adták el. Tehát az eladó eltehette a két tej ára közti különbséget. A téliszalámi kilója egyben 70 ft. volt, ha már legalább kettévágták akkor 100Ft. volt kilója. Ezt sem lehetett ellenőrizni.
Korábban is csak neccesen, mert a jegyes tejnek magasabb volt a zsírtartalma, mint a normálnak. Ezért a boltosok simán eladták pult alatt az ismerősöknek, a jogosultaknak meg azt mondták, hogy elfogyott, így jártak. Ez valószínűleg nem egyedi eset volt, mert anyám is (XII. kerület), anyósom is (III. kerület) mesélte.
Az egész évre szóló, havi és összefűzött tejjegyet év végén (vagy a gyerek megszületése után) a tanácsnál lehetett kérni, talán a gyerek hatéves koráig. Ez a szokásosnál jobb és olcsóbb volt, fél liter 75 fillér, miközben egy liter tej 3, illetve 3,60 Ft volt.
Ez csak a fővárosban és néhány, azt hiszem hét "szocialista" (pl. bányász) városban járt. Amikor 74-75-ben egy diunántúli kisvárosban laktunk és közben a nagyszülők Pesten váltották ki a mi tejjegyünket , az ottaniak nem is hallottak erről, ezért hiába ösztökéltem őket, hogy harcolják ki maguknak ezt, nem léptek, mert talán el sem hitték, hogy ilyen megkülönböztetés van városok között. (Ahogy évtizedekig eltérés volt az áram díjában is.)
Arre nem emlékszem, hogy a gyerek- (más néven jegyes, illetve csecsemő-) tejet csak egy közeli boltban lehetett-e beváltani. Zárás előtt ez már nem volt lehetséges, mert eladták másnak, nehogy rájuk romoljon. A picurka papiron az ikszelést nem normál, hanem ún. tintaceruzával végezték, amit nem letett kiradírozni.
Ez jó kérdés: nem emlékszem már rá pontosan, de amikor a húgom jogán én szaladtam le a Tejcsarnokba, mindig csak az aktuális szelvénykével találkoztam (persze, nyilván csak azt kaptam meg; de nem rémlik, hogy "válogatni" kellett volna szüleimnek). A hatvanas évek végén rózsaszínű volt, ilyesmi tipográfiával. A boltos vastag, puha, fekete ceruzával(!) ikszelte ki rajta a napokat, de volt, hogy csak úgy odanyomta a tompa hegyét, hogy egy nagyobbacska pötty keletkezzen. Mint ahogy azt sem tudom, ki is adta oda. A munkáltató?
" Árusításának bevezetését 1952-ben főleg az indokolta, hogy a tejipar akkor csak korlátozott mennyiségben volt képes előállítani magasabb zsírtartalmú tejet."
Ez ritka hülye duma volt: a tehén eleve magasabb zsírtartamú tejet ad és ehhez még tejipar sem kell.
Valamikor, évekkel ezelőtt lementettem a gépemre ezt a képet:
Most pedig böngészés közben ezt találom:
"Megszűnik a csecsemőtej-árusítás
Július 1-től megszűnik a tejjegy. illetve a kereskedelemben árusított fél literes hétvégeken és kettős ünnepeken egyliteres zacskós, úgynevezett jegyes csecsemőtej. Árusításának bevezetését 1952-ben főleg az indokolta, hogy a tejipar akkor csak korlátozott mennyiségben volt képes előállítani magasabb zsírtartalmú tejet. Ma már viszont kapható 1,5, 2,8, illetve 3,6 százalékos zsírtartalmú tej, tehát nem indokolt a városi és falusi lakosság eltérő tejellátása.
A kormányzat a gyerekes családokat egyéb szociálpolitikai intézkedésekkel kárpótolja, így például a tejjegy megszűnésével egyidejűleg, július 1-től emelkedik a családi pótlék. A kétgyermekesek az eddigi 980 helyett 1200 forintot kapnak, az egygyermekesek pedig háromszáz forint családi pótlékot a 130 forintos jövedelemkiegészítés helyett. A gyerekeseknek az is kedvez, hogy ezévtől az OTP a család nagyságától függően állapítja meg a lakásépítési hitel mértékét, a gyerekenként harmincezer forintos szociálpolitikai kedvezményt a családiház építők is megkapják. A kedvezményes tejjegy megszüntetéséről szóló rendeletet a Magyar Közlöny-június 29-i száma közli."
Elsőre nekem sem egyezett, de ha megnézed az eredeti kép jobb felső sarkában lévő épületeket és a mostani utcaképet, akkor láthatod, hogy egyezik. (pl. boltív a bejáratnál és az eresz a sárga egyemeletes épületnél, mellette lévő egyemeletesnél az üzlet és a kettővel balra lévő háromemeletes ház sarkán lévő úgymond francia erkélyek.
Ez nem lehet az, mert századforduló környéki földszintes, egyemeletes házak voltak az újépítésű ház helyénm egészen kb 2005-ig, sosem volt ott ilyen betonkerítés.
Még egy pici kieg: Az "alattunk" látható útátjáró az Ilosvai Selymes utca, majd három vezetéktartó oszlop után jön a Czobor utca. Az oszlopok (is) jól láthatóak a fentről.hu 1971-es légifotóján.
Ááááh, igen, ez lesz az! Valamiért én is leragadtam a Szugló-Bosnyák környékén; valószínűleg elfelejtettem, hogy az Erzsébet királyné-Czobor utca környékén sem volt még meg a (képen nézve) jobb oldali útpálya akkoriban. A háttérben pedig valóban hegyek látszanak, a villamospálya pedig nem megy tovább, jobbra fordul az Erzsikére. A képen sejthető is a megálló peronja. Bal olaódalt felismerhető a "nagy" kereszteződést, mint nyolcszögletű "mini-Oktogont" lezáró, ferdén álló épület, a jobb oldali tűzfal elé pedig új sarokházat építettek azóta.
Nem, mert a Hungárián csak a Kerepesi út és a Salgótarjáni út között voltak villamossínek (ex 38-as), ott is az úttest két oldalán, fasorral elválasztva. Ahol a Hungária hasonló keresztmetszet volt, tehát az egyik felén útpálya, a másik oldalon széles "grund" a házak előtt, ott csak troli járt (Kerepesi út és Thököly/Ajtósi között). A körgyűrű másik villamosos szakasza, a Népliget melletti (és tovább az Üllői út másik oldalán) Könyves Kálmán körút sem játszik, mert ott is az út két szélén ment a 23-as villamos.
"Régi magyar rendszámok" topikból egy - ott kissé OFF-topik - kép, áthoznám ide, mert én sem boldogulok vele.
Felmerült a Hungária körút, de ezt gyorsan elvetették, viszonylag jó tippnek bejött a Nagy Lajos király útja. Én is efelé tendálok, de valóban nem találok pont ilyen helyet. A leggyanúsabb a Komócsy utca csatlakozása, a Szugló utca felé nézve, de sem az épületek, sem a vezetéktartó oszlopok elhelyezkedése nem stimmel. Időben valamikor a hatvanas évek elején-közepén járhatunk, Trabant 601-est, Moszvics 412 (vagy 408)-ast vélek felfedezni, meg egy Ikarus 31/311-est. Hol lehet, lehetett? Létezik, hogy ennyire átépült volna a környék? A fentrol.hu '60-as évekbeli képein sem találom ezt a helyet valahogy...
Mi futni jártunk be, mert arra lankásabb volt lejönni a Hárshegyről, mint a Vadaskerti úton, a lépcsőn. Az ember a szánkópálya mellett bebújt a szakadt kerítésen (bújni se kellett, gyakorlatilag nem volt kerítés), a főbejáraton meg szépen kifutott. Akkor már hiába kiabált az őr, utánunk csak nem jöhetett, meg minek is jött volna?
Régen egyszerűbb volt. Arra sétáltunk a Szépjuhásznéhez vezető úton. A keritésen volt egy pár jókora lyuk. Egyszer csak megjelent a lyuknál 3-4 pizsamás egyén (nem tábornok, ápolt :-)) és kijöttek a szabadba, majd a város felé vették az irányt.
Ott jártam a Völgy utcában. Éppen nyitva volt az alsó kapu, a dolgozók jöttek ki. Nem láttam bent semmi különlegeset - de azért nem próbáltam befotózni. :-)) Élnek még a régi reflezek...
Igen, bocs rossz linket tettem be. Faki tette be a jókat. Ezek szerint azóta rendbehozták az épületet, kiváncsi lennék tkp ki adja el majd kinek, ha elkel.
Titkosszolgálat alatt a Hüvösvölgyi 141 -145 sz.-t értettem, mely telek hátsó része a Völgy utcára néz. "Érdekes módon" a Völgy utcába egyszer se merészkedett be a google autó,és persze Bpest ezen része birdview-ban sem elérhető...
Ezzel együtt a 56-os villmosról látni lehetett az őrtornyokat, bár gondolom, ezer éve nincs már ezekben élő őr.
Kösz szépen. Biztos vagy a titkosszolgálathoz való belátásban? A link, amit megadtál, az egy másik villa volt, ha jól értem az utca másik, felső, délnyugati oldalán. Ez, az alsó, észak-keleti oldalán lényegesen lejjebb van. Vajon kiknek az autói járnak be? Talán az ingatlanközvetítőé. Villának azért túl nagy, exkluzív szállodának esetleg jó lenne, vajon van-e kereslet ilyenre - ezen a helyen.
A fenti cikk ui több éves és távolról sem ölel fel mindent.
Jó lenne egy igazán jó újságcikk vagy könyv fejezet erről.
A teljes cím Völgy u 9-11. Itt volt régebben a lipótmezői elmegyógyintézet II. sz. osztálya, Veér Andrásnak, Lipót u előtti igazgatójának osztálya. Ide járt be reggel 7h re hogy a paraszolvenciákat átvegye, majd 8h kor kezdjen a fő épületben. Ún. neurózis osztály volt a múlt rendszerben, afféle szanatórium. VA halála után bezárták azzal, hogy eladják. Erre addig, amíg a teljes Lipótot be nem zárták nem került sor, és azóta se, kb 20 éve. Igaz az egész Lipóttal se tudnak mit kezdeni. Ezt az épületet azt hiszem, hirdették pár éve, de ezek szerint nem kelt el. Nem tudom összefügg e ezzel, hogy az épület tornyából be lehet látni a titkosszolgálat udvarára és teniszpályáira.
A Lipótmezőn a Völgy utca 9. szám alatt van egy nagy ház, a Google-maps szerint "Sándor-villa". Nincs a kapun semmi sem kiírva, belül sem látszik semmi. Mintha lakatlan lenne, de néha állnak autók az udvaron. Mit lehet tudni erről a házról?
27 éve padlófűtéses lakásban lakom és nagyon elégedett vagyok vele. Télen kellemes hőérzetet ad, gyerekeim csúsztak-másztak, mégsem fáztak fel. Ha másfél méter magasan a hőmérő 20 fokot mutat, már melegnek érezzük. A por nem száll számottevően. 250 légköbméterre évi 300 000 forint a gázszámla, havi egyenletes elosztásban 25 ezret fizetek. Ebben már a főzés és a meleg víz is benne van. Lehet, hogy ez kicsit sok, de a kényelem megér ennyit és belefér a családi büdzsébe.
Ne felejtsük el, hogy ezt a kéglit annak idején(30 éve!) eladásra építették, biztosan nem a legjobb anyagokból és nem is a legjobb technológiával, a vállalkozónak az olcsóság volt a fontos, hogy minél többet kaszálhasson az eladáskor. Ma egy hasonló méretű jól szigetelt padlófűtéses lakás fűtésköltsége a mienkének a fele lehet, az meg már igazán nem sok.
Nem venni észre a légáramlatot. Gyakorlatilag érzékelhetetlen direktben a jelenléte.
Nincs zúgás, csak súgás, az is csak a kamrában, ahol a gép van. Azóta nem léteznek porcicák. Az elmúlt 6 évben soha, egyszer sem! Mivel a kád fölött van az elszívó, viszont a kád "porosodik". Már a mennyezetbe nem tud a lebegő porszemcse felmenni, ezért lerakódik. Na onnan meg a legegyszerűbb egy zuhannyal lemosni :-)
A megrepedő padlócsempe más hibára mutat. A házban a felújítás előtt is padlófűtés volt 1984-től kiépítve. Feltéptük, kidobtuk. De hő és legszigetelési elégtelensége miatt télen havi 70-90ezres gázszámla mellett igen meleg padlóval kompenzálta. Most meg megnövelt területen a levegőnél szinte érzékelhetetlenül melegebb padlóval is csak havi 15e a villanyszámla, gázműveket kidobtuk.
Valami nekem is rémlik. Nekem a másik dolog volt most meghökkentő, az ok, hogy valami hasonló már volt egyszer (nyilván többször, de ez van legközelebb). Szüleim még kisgyerekek voltak, nem hallottam róla élményszerű történeteket. A nagyszülők meg távolabb laktak, a találkozásokkor inkább a napi, és további dolgok voltak terítéken.
A Nagykőrösi úti autópiac város felőli részén volt. Pest megye keleti részén kb. minden harmadik, negyedik helységben üzemelt autósmozi a kilencvenes évek közepén.
Én laktam padlófűtésesben. Az nagyon jó volt. Fázós vagyok, de nem fáztam a padlófűtésen.
Akkoriban mondogatták, hogy dagad tőle a láb (nem dagadt), meg hogy nagyon száll a por (nem szállt jobban, mint pf előtt). Én szerettem, mert gyorsan felszáradt a kő, ha felmostam. És nem aggódtam, hogy megfáznak a gyerekek, ahogy csúsznak másznak. :o)
A hermetikusan lezárt lakás számomra is idegen, és nem szimpatikus.
Hungaroring mellett, Mogyoród felől, Nagytarcsa és Cinkota között, a Pesti úton a Kucorgó tér előtt - csak néhány fővárosi/környéki, ami hirtelen eszembe jut.
Jó az, ha a mennyezetről a fejünkre állandóan infrasugárzást kapunk? A tökéletesen záró lakásban állandó légcserére van szükség, a hővisszatartás miatt hőcserélővel. Ehhez folyamatos ventilláció kell. Az nem zúg állandóan? Áruházban a kutyát sem zavarja, de éjjel, otthon? Nekem a padlófűtéssel is voltak bajaim. Egy padlófűtéses lakásban a veranda ajtaja előtt rendszeresen megrepedt a padlócsempe (a tulaj pedig velünk akarta megfizettetni...) Nekem valahogy túl szép ez az új világ...
Az autósmoziknak kis népsűrűség esetén van értelme, ahol a vendégek miatt amúgy is kell parkoló, mert olyan tehetősek, hogy autóval járnak. Így olcsóbb a mozi létrehozása. Ténylegesen amerikai szokás, de én Németországban is láttam. Nagy bevásárló központban volt, napközben használt autópiac volt másodlagos felhasználása.
Fiatal korombon volt a Szigeten, Bem rakparton, Ráday utcában kertmozi. Ezenfelül a balatoni kertmozik voltak jók, ha jó volt az idő és nem csíptek a szunyogok.
Ez biztos szuper, csak legyen aki megfizeti. Zürichi első lakás padlófűtésű volt, nagyon nem szerettük, még a férjem se, aki kifejezetten Heizung, Lüftung Ingenieur volt. Nekem a hőérzetemhez kell a fűtőtest, ahol érzem, hogy meleg, valamint magam tudom szabályozni, hogy melyik szobában milyen meleg legyen. Nappali nálam 24, a fürdőszoba meg sokkal melegebb. Nyáron a klíma is 25 fokra van állítva, szóval fázós vagyok. No és az ablakot is szeretem magam kinyitni, becsukni, saját érzésem szerint. Ételszag nincs nálam, mert ha főzök megy az elszívó, ablak picit nyitva és becsukva a konyhaajtó.
Tudom öreg, maradi vagyok itt a 2,60 belmagasság kicsit nyomja a fejem bár lassan már megszoktam, mert nincs több költözés.
Stockholmban az 1935-ben épült 5 emeletes bérházba be volt építve a szellőzés. Ott ez szabvány volt akkoriban. Akár soha nem kellett szellőztetni. Olyan jól fűtött lakásom sehol nem volt máshol mint ott.
Nálunk, megmértem, a föld feletti részek 2.45 m, az alagsor (bsmt) pedig 2.20 m. Ez utóbbit egy kicsit kevésnek találom, de már hozzászoktam. Ráadásul közel 100 m³-rel kevesebbet kellett kiásni az alapozáshoz...
Nem, nem építünk megszokásból. Ami 10-15 éve volt, mára anakronisztikus lett. Ennek oka a nagyon szigorú előírás, de a jól felfogott, kicsit hosszabbtávú értékszemlélet is. Radiátor? Az mi? Még a padlófűtés is kezd kicsit avíttá válni. Már a mennyezetfűtés van terjedőben. Az ugyanis nincs letakarva és ugyanúgy átmelegíti a padlót (infrasugárzás). Vagy hűt.
A hőszigetelés egyenlő a tökéletes légzárással (blowing door). Ha nem tökéletes légzáró a lakás, olyan mint a csónak, aminek a feneke csak majdnem vízzáró, kivéve azt a pár lyukat. Emiatt is vannak az új, igényes beépítésű ablakok fekete szalaggal körberagasztva a tok/fal cstalakozásnál.
Csak kívülről lehet hőszigetelni. Belülről műszaki paradoxon, egyszerű fizika. Enyhe éghajlaton egy árnyalatnyi segítség, többre nem képes. Esetleg a hőszigetelés előtt kívül még lehet kő-téglaburkolat is, lehet hogy ezt láthatták?
A frisslevegő utánpótlásáról meg hővisszanyerős szellőzőhálózat gondoskodik. Mint a nagy áruházakban. Beszívja a szűrt, friss levegőt, amit hozzádörzsöl az elszívott, meleg levegőhöz a hőcserélőn át és annak a hőnek kb a 90%-át visszaforgatja. Egy ember kb. 45m3-t használ el egy óra alatt. Hézagos ablakokkal, falakkal, hatalmas belmagassággal is megoldható, de célszerűbb kézben tartva sokkal, de sokkal energiahatékonyan elvégezni. Ez külön rendszer, általában nem kapcsolódik a fűtéshez de besegít. 2014-15 óta ezt már saját tapasztalat alapján is meg tudom erősíteni.
3 éve átterveztem egy épülő társasház két lakását. A szokásos épület. Radiátorok, laminált parketta, kerámia... Két egymás melletti kétszobásból lett egy 4,5 szobás a 3 gyermekes családnak. Radiátor helyett padlófűtés, végig azonos küszöbmentes greslap padló és hővisszanyerős szellőzőhálózat. (még két olyat kiépítettek a 30 lakásos házban) Ki vannak akadva a házban. A hőmennyiségmérő kevesebbet mutat a ~110m2-en, mint másnak az 50m2-en. Kérdezték, hogy miért nem fűtenek? Mert november végén is 24fok volt a lakásban! És állandóan friss, tiszta levegő, nincs ételszag. Egy évig mind az öten egy szobában aludtak és nem fogyott el, nem lett "nehéz" a levegő.
Ma már a legtöbb új épületet ilyen gépészettel hirdetik.
Az a vicc, hogy a mai szigetelések mellett már -szinte- akármekkora belmagasságot ki lehet fűteni. (Mint ahogy a radiátort sem kötelező már az ablak alá tenni, mert az ablak tökéletesen zár.) Ha meg klímád, vagy bármilyen légbefúvásos fűtésed/légcserélőd van, az még a függőleges rétegződést (lábad fázik, fejed fő) is megakadályozza. Aztán mégis megszokásból építkezünk.
Egy falalzóelem 2,55-öt adott ki, tehát teljesítette a minimális 2,50-et. Teljesen jó. Az átlagos manapság 2,70 lenne, de a rétegrendek miatt inkább 2,65, mint az összes lakótelepi. Teljesen jó. Az Alpokban azonban előszeretettel aklakmazzák a 2,20 körülit. Ok, kissé alacsony, főleg a kosarasoknak, de a kifűtés szempontjából nem lényegtelen hány m3-t kell kifűteni? Tényleg elegendő, elgfeljebb ilyenkor a nagy lelógó csillárokat nem szabad alkalmazni. Legfeljebb az ékezőasztal fölé lóghat be mélyebben egy hangulatos lámpa. A mennyezetbe rejtett világítótestek sokat emelnek ilyenkor a belmagasság-érzeten.
"Ez azt jelenti, hogy nem elegendő az új lakás hasznos alapterületének számításánál, ha a belmagasság eléri az 1,90 métert (OTÉK 1. melléklet, 46. pont), hanem a 85. § rendelkezéseinek is meg kell felelni: azaz az előírt legkisebb belmagasság a lakás- (és üdülőegységek) nappali tartózkodásra szolgáló helyiségében 2,50 m, a második és a többi lakószobában 2,20 m lehet."
Nekem ez marha kevés lenne (2,2 m), alapban 186 cm vagyok.