Asszem felteszek egy képet a legújabb makettemről.Egy szándékosan félkész Me-262. Már készül hozzá a dioráma.(miután lefestettem, azután ment tönkre a kompresszorom)Mivel még eléggé kezdő vagyok, nagyon örülnék javító kritikáknak.
Azóta már változott a helyzet. Már megy a cucc, de ha beállítom a nyomást, akkor felmegy arra a nyomásra, ott megy a motor, marad azon a nyomáson úgy, hogy ne fújok.
Én úgy tudom, azokba pótolni kell az olajat, mert a mûködés során egy kicsit mindig bekevernek a levegôbe, ami aztán a légtartályban kiválik, de a kompresszorba nem kerül vissza. Valamelyik külföldi fórumon azt írták, a kompresszort néha "meg kell szivatni". :-))) A szívócsövet olajos pohárba kell beledugni (sajnos nem emlékszem, milyen olaj kell hozzá - gondolom hidraulika-olaj nem árthat...) és beszivatni vele egy fél pohárnyit.
Én sajnos nem tettem így és egy idô után a kompresszor tönkrement. Akkor már hiába öntöttem bele olajat, nem javult meg...
Valami gond van a kompresszorommal.Csak nagyon kevés levegőt fúj(a manométer a 0-n áll), és nem tudom , miért. Valakinek valami ötlete?Tegnap eléggé megdolgoztattam, de akkor még nem volt vele probléma.
Még annyit, hogy a Tamiya fém alapozó spray _feltûnôen_ hasonlít a közönséges magyar Akrilán spray-re. Ugyanaz a szaga, állaga - és ugyanúgy ki kell várni, hogy _teljesen_ (!!!) megszáradjon, mielôtt fedôfestéket fújsz rá, különben mocskosul megtámadja a ráfújt festéket. Az egyetlen különbséget abban látom, hogy a Tamiya alapozó spray szórófeje sokkal szebben, egyenletesebben porlaszt, mint az Akriláné.
Gondolom attól is függ, hogy szintetikussal vagy akrillal akarod-e fújni. A fémekhez a szintetikus jobban tapad, az akril kevésbé. Én mindenképpen elôbb lefújnám fém alapozóval. A Tamiya árulja spray-ben, a Gunze (ha kapsz) dobozban.
Lehet esetleg próbálkozni közönséges barkácsbolti fém alapozó spray-el, de én még nem találkoztam olyannal, ami vékonyan és egyenletesen fedett volna... :-(((
én is valami ilyesmire gondoltam,kösz!Festés terén még eléggé kezdő vagyok, régebben egy átalakított permetező(pumpálni kellett) volt a kompresszorom és egy Revell starter class-os festéxóróm volt :-P. A két felszerelés ég és föld!
Üdv! Szeretnék megválni nagyobb mennyiségű TT méretű vasútmodell cuccaimtól nem szeretném elkótyavetyélni (mozdonyok kocsik épületek sinek váltók műfű nagyon sok minden ) ha van ötletetek hogyan tudnám pézzé tenni ,ne kíméljetek . Természetesen leltár meg fényképek vannak . előre is köszi.nevem alatt van elérhetőség de ide is vissza nézek
Az akrilt jobban szeretik a pisztolyok, de természetesen lehet szintetikus festékkel is fújni. egyes pisztolyoknál leírják, hogy csak akril festékhez alkalmazható...
Nekem van 1 pisztolyom, amivel csak enamel-t fújok, a másik 2vel meg csak akrilt.
Egyébként meg,ha van nyomásmérő, akkor állítsd kb 1Bar-ra, tölsd fel a pisztoly kevés Acryl festékkel, amit előtte felhígitottál (lásd fent) és gyakorolj 1 fehér lapon.
Ha beszélsz angolul, akkor ajánlom a következőket:
Én úgy tapasztaltam, hogy minél nagyobb a nyomás, annál apróbbra porlasztja a fúvóka a festéket és 5 Bar-nál már inkább festék-ködöt fúj. Emellett azt láttam, hogy a nagy nyomás mellett (már 2,5-3 Bar fölött) a festék nem megy be a résekbe, belsô sarkokba, azok egyszerûen festetlenek maradnak. Volt olyan is, hogy a nagy felületek szép, egyenletes festése érdekében ott nagyobbra vettem a nyomást, a résekhez, sarkokhoz visszavettem 1 Bar környékére.
> mennyi olaj jön fel...
Elvileg nem jön fel (hacsak nincs külön olajozó a rendszerben - akkor szokott lenni, ha légnyomással mûködô szerszámokat használnak).
Le lehet venni a nyomást akár 1 barra is. Szűrő gyanánt csinálok egy üveggömböt két végén csonkkal, az egyik csonk a test belsejébe továbbnyúlik, a vége el van hajlítva. Aztán a gömböt kitöltöm valami anyaggal (vatta, géz, stb. és máris kész az olajfogó golyó. :)
Nálunk az üvegtechnikán van lenn a pincében egy kompresszor, kb. 5 Bar nyomással látja el a műhelyt fenn az első emeleten. Még nem próbáltam rácsatlakoztatni a pisztolyt, pedig minden asztalnál öt darab csapos csonk van. Csak kérdés, mennyi olaj jön fel...
Szerintem vegyél egy Chromax 130-ast, árban nem túl vészes és szépen lehet vele dolgozni. Van nekem is van 1 ilyen. Előnye, hogy gravity feed-es, kevesebb festék kell hozzá.
Én ideiglenes jelleggel úgy raktam össze a hűtőkompresszort, hogy egy visszaváltható műanyag kólásflakonba (ez erősebb) alul bevezettem a kompresszorból kijövő levegőt, felül pedig a pisztolyba megy tovább. Az egészet elég lazán raktam össze, ha megnő a nyomás, akkor orrán-száján szelel, de a nyomás nagyjából jó festéshez. Régebben Aerograph retuspisztolyt használtam, azt is meg bírtam így hajtani, pedig az folyamatosan nyomja át a levegőt, nem úgy, mint a mostani pisztolyom. Mint írtam, ideiglenesen raktam így össze, idestova 10 éve. Még egy kicsit várok vele, aztán úgy jár, mint az ideiglenesen hazánkban állomásozó szovjet csapatok :)
Egy flakon levegővel 2-3 percig tudsz fújni, a most készülő makettemen kb. 2 órát dolgoztam eddig pisztollyal. Ez 40 palack levegő, kb. 80000 Ft. Nézz körül a www.jatek-makett.hu vagy a www.paplaszlo.com/airbrush.html oldalon.
Nemzetközi makett verseny közép szlovákiába 2008, április 26 án a szlovák felkelési múzeumba Banská Bystrica.
50 versenyi kategória plastikus, papír és müanyagi repulö maketták önök részére. Azonkívül következö akciók : Dynamikus és statikus mutatványok a szlovák hadsereg légi eröiböl. Repülö makett kiállitása egyben vétel lehetöséggel, ...
sziasztok! szeretnék beszerezni szórópisztolyt,kezdőknek az olcsobb megoldás a javasolt? mégis hogyan kéne nekifognom?sajnos nem nagyonvagyok képben a dologgal.. köszi:)
Aham...és milyet? Van itthon akril-lakk, Dupli-Color klarlack...ha sokat viszek fel, megmarja a modellfestéket (korábban a villamosom ajtaja miatt írtam ide, és megfogadva jópár tanácsot, Humbrol szürkéből, ezüstből, és kicsi krómból kevertem ki). Erre kéne megfelelő lakk.
Köszi a tanácsot. Sajnos eddig a maszkolószalag felszedte a lakkot, nyilván nem tapad annyira egymásra a modellfestékkel, remélem, a modellfestékhez való lakkal nem lesz ilyen probléma. Azt lehet ecsettel kenni? Elég kicsi felület, nem hiszem, hogy fújni fogom. De ha mégis, mivel tudom higítani?
Festettem matt metálszürke felületet. Próbaképp Dupli-color fényes lakkot fújtam rá, amitől kicsit sötétebb lett, ami nem baj, csak a lakk és a modellfesték nem szereti egymást. A modell-lakk is sötétít rajta valamennyit? Sose próbáltam még...
Azonkívül következö akciók : Dynamikus és statikus mutatványok a szlovák hadsereg légi eröiböl. Repülö makett kiállitása egyben vétel lehetöséggel, ...
Tudna valaki tippet adni,hogy egy elég régi makettkivágóhoz, a pécsi székesegyházat tartalmazó makett-kivágóhóz hozzá tudnék-e valahol jutni.Hátha akad pár elfekvő példány. Köszi.
Van valakinek tapasztalata a ModelMaster Acryl-lal? (az újjal, píros csíkos cimkével)
A neten több helyen azt írták, fújáshoz nem is kell higítani. De akkor pl. hogyan lehet ecsetelni. Mert mások meg azt írták, jobban ecsetelhetô, mint a Tamiya. De nekem valahogy furcsa az, ha valami olyan híg, hogy fújni lehet, mégis jó az ecseteléshez...
Ismét mások azt írták, pocsékul lehet fújni, de megint mások dicsérték. Fura dolog, kicsit tartok az olyasmitôl, amit az emberek egy része utál, másik része imád... :-)))
(és persze mindig benne van az a kockázat is, hogy a hozzászóló valójában nem az új, piros csíkos cimkés "Acryl"-ról ír, hanem a régi, fekete csíkos "Acrylic"-ról, csak nem tud arról, hogy kétféle van...)
Sziasztok! egy kis segítség kellene: Erre az 1/18 as modellemre szeretném megcsinálni az eredeti zászlót. Lehet valahol külön decalt kapni erre a célra? Köszi
Erre én is gondoltam, de sajnos pont arrólvan szó, hogy a feliratok fehérek a vagonok oldalán. Ezt csak úgy tudnám megcsinálni, hogy a matrica egyezik a vagon színével, ez pedig gyakorlatilag lehetetlen.
Ezek a hőszublimációs elven működő nyomtatók. Tudnak is fehéret nyomtatni, de mivel 1 mill fölött van az áruk, nem sok van az országban. A neten ALPS néven lehet megtalálni, az olcsó típusaikat már nem gyártják, de külföldön elég sok makettezőnek van ilyen nyomtatója. A saját vizes matricákkal az a baj, hogy a vlágos színek alá a pirosig bezárólag fehér alap kell, ezt pedig csak fehér aláfestésével tudod megoldani. Ami ötletem van (én így csinálom): reklámstúdióban kivágatom öntapadós anyagból a maszkolót. A szabvány feliratokra pedig létezik Letraset illetve hasonló mrkanevű száraz (satírozós) matrica. Igaz, hogy Bécsig kell ezért is menni.
Van olyan nyomtató, ami tud fehéret nyomtatni (egyszer egy ismerősöm barátja mesélte valakinek, hogy hallott már ilyenről), de ritka, mint a fehér holló. Inkább az alapot fesd fehérre, és a matricán hagyd meg üresen a fehér részt.
Ha már matrica, OFF ráadásul még vasút is ON, akkor hagy kérdezzek valamit.
Saját magam szeretnék vizes matricát készíteni saját magam. Egy dolgon azonban nem tudok túllépni: fehéret kellene nyomtatni, de ilyet még másoló stúdióban sem tudnak.
Csinált ilyet valaki? Van esetleg valamilyen ötlet hozzá?
Ezen a matricán már csak egy dolog segíthet. Mivel szinte nincs, ahova tapadjon, a legkisebb szellő is lefújja a makettről, és lehet a helyére rakni másikat. Csak azért tudom, mert nekem volt már ilyen :)
Sajnos fényesre kell festeni. Utána matricázni és matt lakkozni, azért, hogy a makett és a matrica egyformán legyen matt, félfényes és fényes. Emiatt még a fényes festésű autómaketteket is érdemes lefújni fényes lakkal a matricázás után. Ha nem így teszel, teljesen más lesz a fénytörése a matricának.
Egy makett, ahol látványosan nem sikerült a matricázás
Megoldódott a rejtély! Nem elektronika, nem motor, nem mechanikai ok, az akksi már nem bírja árammal... . A motor áramfelvételét megmértem, terheletlenül 600mA, a rotorral terhelve, üzemszerűen 1,9A, ekkor kezdtem el én is végre gondolkodni, az akksi 350mAh-ás, régi, már szét lett hajtva, nem is kell tovább menni.
Külső, nagy tápról megpróbáltam, tökéletesen működik minden. Egyébként az zavart meg, hogy korábban nem a nagy, labor tápomról bróbáltam üzemeltetni, hanem egy kis, 1A-es, 220-as aljzatba csatlakoztatható, állítható kimeneti feszültségű(1,5V-12V) adapterről. Nem gondoltam volna, hogy ekkora áramfelvétele van ennek a cuccnak. De végre jó, s ez a lényeg! :)
LaposMacsek, köszi az együttműködést, ha te nem forszírozod az elektronikán kívüli esetleges hibalehetőségeket, én nem vettem volna ki a motort, s nem mérem meg az áramfelvételét, az biztos! Egyébként a motort is megbontottam, s szép minden, kefe, kommutátor!
Szeretném látni azokat a harci repülőket, harckocsikat, tankokat, amelyeket fényesre kell festeni... kivéve az ezüst (alumínium, polírozott fém, stb) színűeket persze. A matrica tapad a matt festékkel festett felületre is. Ha nem tapadna, a makettek 99%-ára nem lehetne matricát felvinni.
Kivettem a motort a helyéről, így szabaddá vált a rotor is. A rotor nagyon finoman, akadálymentesen forog, a motor is tisztán, szépen jár, nem olyan, mintha valamilyen gondja lenne. A fogaskerekek felületei is épek. Egyébként kefés motor, természetesen.
Így, terheletlenül a motort már teljes fordulatig is ki lehet vezérelni, de csak fokozatosan emelve a fordulatot. Azonban ha hirtelen, teljes fordulatot adok neki, a hibajelenség azonnal megjelenik. Akkor is előjön a hibajelenség, ha kézzel a motor tengelyét terhelem.
Mindenképpen áramkorlátozásnak tűnik, csak nagyon alacsony terhelésnél kapcsol be, úgy látom.
Csináld úgy, ahogy a többiek írták. Gyakorláshoz pedig használd fel azokat a matricákat, amikre nem lesz szükséged. És mégvalami. A felület, amire ragasztod, lehetőleg fényes festékkel festett felület legyen. Matt felületre nem ragadnak a matricák.
Meleg vízbe kell mártani, a víz hőfokától függően néhány másodpercre. Közbe ha kiveszed és ujjal megmozgatod, ha már csúszkál az alaplapon, akkor felvihető a makettre. Ha sokáig tartod a vízben, leázhat róla és hasznavehetetlenné válik. Ha időben veszed ki a vízből, akkor miután felvitted a makettre, még finoman beállíthatod a helyére, mert még nem tapad rá azonnal. Egyébként ezügyben gyakorlat teszi a mestert - mint ahogy a makettezésben általánosan :)
Először is elvileg a tetején van egy selyempapír szerű védőréteg, amit finoman le lehet (kell) húzni róla.
Aztán, amit éppen fel akarsz ragasztani, azt óvatosan vágd körbe egy kis ráhagyással. (két matrica közt félúton k.b.)
Egy kis csészealjba tegyél vizet és abban áztasd, míg finoman el tud mozdulni a vastagabb papíron a matrica. Elvileg ekkor már ragasztható. A kívánt hely fölé rakod és finoman kihúzos alóla a papírt, miközben a matricát az ujjaddal a helyén tartod.
Aztán valami finom textil vagy papír cuccal kicsit rányomod (a felesleges vizet kinyomod alóla) és végül mégegyszer beállítod a helyes pozíciót.
Utána nem érsz hozzá, amig meg nem szárad (1-2 óra max.)
A matrica nagyon vékony és könnyen szakad, de ha ilyen történik, utána még össze tudod illeszteni, hogy ne látszódjon.
Nos valami ilyesmi, de tényleg csak nagy körvonalakban. Sok sikert hozzá!
Remélem, jó helyen járok. Kaptam egy Revell repülőmodellt, amit össze is raktam. De van hozzá egy lap, amin matricafélék vannak, a felségjelek, csíkok. Nem tudom, hogy kell a modellre felragasztani, valahogy talán meg kell nedvesíteni. Tudtok segíteni?
Köszi, de nem mechanikai hiba, ez már ki van zárva, szépen, akadálymentesen forog a rotor, ha kézzel forgatom. De azért még egyszer körbe fogom nézni.
Egyébként még annyit, hogy van a nyák-on egy LED, amely ilyenkor a szaggatás ütemében ki-be kapcsol. Az biztos, hogy az elektronika tilt, majd miután (feltételezem) az áram leesik, újra vissza próbál kapcsolni, áram újra csúcsra ugrik, kikapcs, és így tovább... s mindezt a LED szépen vissza is jelzi.
Segítségeteket kérem. Nikko gyártmányú, távirányítható elektromos helikopter vezérlése meghibásodott. A vezérlés két panelen helyezkedik el, egyik a rádiófrekvenciás rész, a másikon pedig az összes több foglal helyet.
Ez utóbbival van gond, típusa: RH9100. Hibajelenség: a rotor fordulatszámának emelésekor fokozatosan nő a fordulatszám, majd átvált egy szaggatott működésbe. Csak feltételezem, hogy valamilyen áramkorlátozó elektronika váltja ki ezt, védve az akksikat, de nekem ez nagyon nem életszerűnek tűnik.
Mit tudtok ajánlani? Hol lehetne itthon beszerezni ezt a panelt? Kintről be lehetne hozatni, de gondoltam, első körben itthon nézek széjjel.
Esetleg szervízt tudnátok ajánlani? Sajnos felületszerelt kivitel, inkább nem nyúlnék hozzá, rajz nélkül meg főleg nem.
Sajnos már befejeztem a makettező pályafutásomat, viszont találtam néhány megkezdett és/vagy el sem kezdett makettet a szekrényben, melyek most új gazdát keresnek:
képek itt (nagy méretűek): <a href="http://www.maj.com/cgi-bin/gallery.cgi?i=1503540" target="_blank"></a> Részletesen:
Sziasztok, tíz év után, tíz évvel ezelőtt abbahagytam a makettépítést. Nemrég a "sufniban" találtam néhány doboz makettet, melyeket nem szeretnék tovább ide-oda rakosgatni.
Academy F-117A (2118) 1/48, bontatlan: 3000.- Monogram A-10A (5505) 1/48, bontott, szárnyak és a hajtóművek össze vannak ragasztva, minden más vagy levágva vagy kereten, de semmi nincs lefestve. Super Scale matricaszettel (48-134):3000.- Italeri YF-23 (No. 191) 1/72, bontatlan: 1000.- Italeri AH-64 Longbow Apache (No. 831) 1/48, a doboz bontott, de minden elem az öntőkereten van, érintetlen: 2500.-
Ha valakit érdekelné valamelyik, keressen meg emailben és kérésre küldök fotókat a makettekről.
Nahát nem is tudom hol kezdjem, de azért nekilátok! :) Létrehoztam egy kisebb forumot ahol bárki bemutathatja alkotásait, maketteit, diorámáit, akár egy makettjének építését is. Nem célom semmiképp, hogy a megszokott helyéről elmozdítsam ezt a társaságot, de ha valakit érdekelne, már létrehoztam pár témát.
Maga a forum itt található:
http://repmakett.extra.hu
Mindenkit nagyon szívesen várok és remélem ha beindul egyszer, sokak segítségére lesz majd!
Nekünk van otthon autós kompresszor, és arra egy jó pisztoly, de 5 perc fújkodás 1 óra tisztítás. (nem drágább, mint egy mekettezős és másra is lehet használni)
A Tamiya spray-ket tudom ajánlani, de az meg 1000+forint egy kis kanna, de van repcsi színekben is.
Amikor még a rubikkocka volt a sláger nála, az jó volt. Most viszont kitalálta, hogy kell festékszóró :S Erre is várom az ötleteket. Változatlanul III.ker-Szentendre útvonal, valami "ocsó-oszt-jó" kivitelt szeretném, hogy vegyem, mert nem tudom, hogy erre mikor fog ráunni.
sziasztok! segítséget kérnék... újra belekezdek a repcsi makettek építésébe... viszont most az ecsetet hanyagolnám... ki mit tanácsol festékszóró ügyben? melyikkel lehet szépen dolgozi?
Megnéztem a Kandóval szembeni üzletet, elég jól felszerelt és az eladók is szimpik voltak. Végül vettem valami harckocsit és nem bírtam ki: odaadtam páromnak tegnap. (Meg az eladók azt mondták, hogy visszacserélik, ha nem jó és párom ma jár arra.) Hát....elég nagy sikere volt, nem is akarta kicserélni :)))) Páromnak úgy csillogott a szeme, mint egy gyereknek :)
Oh, köszönöm szépen :) Ezek nagyon közel vannak :))) Közben érdeklődtem máshol is és pl Eurocenterben van "Modell&Hobby" nevű üzlet, azt is nagyon ajánlották. A budakalászi Corában láttunk mi is, tulajdonképpen ennek kapcsán mondta párom, hogy szereti a maketteket, csak ott nem láttunk harckocsit, illetve nem akartam mondani, hogy meglepem ezzel. De ezeket az üzleteket szerintem még ma megnézem (remélem eljutok odáig).
Kérlek segítsetek: Nem vagyok benne a modell-makett témában, csak megtudtam, hogy a párom imádta őket gyerekkorában. Még azt tudom, hogy a "Model Master" márkát szereti. Ha tudnátok ajánlani Budapesten (inkább III. kerület és környéke vagy Szentendre irányában) üzletet, azt megköszönném. Ja, és tankok + harckocsik érdeklik a páromat.... (UI: Tamás névnapra adnám pénteken, ami egy "kicsit" sürgőssé teszi a dolgot.)
Sziasztok! Nem tudja valaki véletlenül, hol kaphatnék KTM maketteket? (Ezen belül is legjobban egy KTM 640 LC4 kéne, de szerintem az már kilatastalan :$ )
Segítséget kérnék, unokatesomnak iskolai munkához légcsavart kell készíteni fából, méret független. Ki tud segíteni ebben a feladatban Budapesten vagy Sopronban. Emailom publikus
A Makettinfón van egy újdonság, ami reméljük, sok makettező hasznára válhat. Mostantól bárki feltöltheti a saját cikkeit/dobozbontásait, képekkel együtt. Akár egy makett építési folyamatát is bemutathatjhátok.
Akit érdekel a dolog, az kipróbálhatja cikkfeltöltőt a Cikkeim menüpont alatt. Bármilyen kérdésetekre szívesen válaszolunk a fórumon, vagy levélben.
Sziasztok, Ha érdekel titeket a robbanómotoros repülők világa is javaslom látohassatok el a weboldalunkra, mert ezen a héten Robbanós Hetet tartunk. Részletek itt: Rc modell robbanós hét
Tisztelt makettezők, azért iratkoztunk fel a fórumra, mert egy fontos bejelentést szeretnénk tenni.
Az alapítványunk sikeres tárgyalásokat folytatott több ingatlan hosszú távú bérbe vétele érdekében, és rengeteg ellenérdekeltség és intrika ellenére úgy tűnik, hamarosan elérjük a célunkat. Ez azt jelenti, hogy egy legalább 350 négyzetméteres, Budapest belvárosában található ingatlan tartós bérlői leszünk, amelyet jelentős részben modellezés és makettezés célú műhelyként és raktárként kívánunk használni.
Közületek már többen értesültetek a terveinkről személyes beszélgetések során, most látjuk elérkezettnek az időt arra, hogy - a siker kapujában - hivatalosan is bejelentsük: szeretnénk a hazai modellezés, makettezés, barkácsolás jelentős fejlődését elősegíteni és minden pozitívan érdeklődő klub, egyesület, szervezet, személy számára felajánljuk kapacitásainkat és együttműködésünket.
Az a kérésünk, hogy a publikus emil cimünkre irjátok meg eléréseteket, esetleg pár szót, mire lenne szükségetek, mert szeretnénk minden szervezettel felvenni a kapcsolatot.
Valamint, ha gyorsan sok támogató levelet tudunk felmutatni, a folyamatokat jelentősen fel tudjuk gyorsítani, és nagyon jó lenne egy igazi karácsonyi ajándék mindannyiunk számára.
Nem tudja valaki véletlenül hogy Ukrajnában hogyan alakulnak a makettárak a miénkhez képest? Gondolok itt leginkább a saját, illetve az orosz gyártmányokra.
1:72 repülők - 2,4 motorosok ---------------------------- ICM - TU-2 - 3800 Ft revell - JU 290 Seeadler - 6000 Ft revell - HE 177 Greif - 4000 Ft Korpo - MB 200 - 2000 Ft Minikraft - Ventura - 3000 Ft Italeri - Caproni - 3000 Ft Italeri - Heinkel 111 H6 - 3000 Ft Italeri - Sparviero SM79 - 3000 Ft Italeri - DORNIER 217 K2 - 3000 Ft Italeri - DORNIER 24 - 3000 Ft Italeri - Messerschmitt 210 - 1800 Ft
1:72 repülők - 1 motorosok -------------------------- Italeri - Hellcat F6F-3 - 1800 Ft Hasegawa - FRANK - 2500 Ft Hasegawa - OSCAR - 2500 Ft Smer - Fucke Wulf 190 D9 - 1200 Ft
1:35 harcjármű + figura -----------------------
Dragon - Panther A késői (Normandia 60 éves évford., motortér rácsok,fémlövegcső) - 7000 Ft Dragon - Sztalin II.M - 7000 Ft Dragon - Su-100 (Áber fémlövegcsővel) - 7000 Ft AFV club - Sdkfz. 251/9 (fémlövegcső, műgyanta ember) - 7000 Ft Tamiya - Kingtiger (Porsche tornyos) - 7000 Ft Tamiya - STUG III. G. - 6000 Ft Tamiya - Marder II. - 3000 Ft CMK - Skoda 35 T löszerszállító - 3500 Ft RPM - STUKA ZU FUB - 3200 Ft Dragon - German communication center - 4000 Ft Dragon - 8,8 Panzerschrech - 4000 Ft Tamiya - 88 ágyú kezelő - 1500 Ft Tamiya - German gránátosok - 1500 Ft Tamiya - Gránátosok tankon - 1500 Ft Mini Art - German tank crew - 1500 Ft Tamiya - M21 Half Track aknavetővel, 4 emberrel - 4000 Ft Academy - Jagd Panther távirányítós vezetékes - 13000 Ft Academy - Stug IV - 3000 Ft
Kiegészítők ----------- Kübelwagen - 2500 Ft Panther lövegcső + blende - 1800 Ft Marder III. M lövegcső (11 db-ból) - 2500 Ft KV-85 fémlövegcső ( Fabulis ) - 1:35 - 600 Ft
Matricák 1:48 (repülö) ---------------------- AERO master matrica 12 német ÁSZ vadászpilóta 20 gépének matricái és festésmintái - 3300 Ft - Eric Hartmann Me 109 G4, G6 - Gerhard Barkhorn Me109 F4, G6 - Günther Rall Me 109 G2, G6 - Otto Ritter Fw 190 A5 - Erich Rudorffer Me 109 F4 - Heinz Bar BF 109 E3 (II.gépé hiányzik) - Hermann Graf BF 109 E7 G6 - Teodor Weisenberger BF 109 G2 Me262A - Heinrich Ehrler BF 109 F4, G6 - Hans Fhilipp BF 109 E3, F2 - Anton Hafner BF109 G2 - Walter Novotny BF 109 F4, Me 262
P51 D Mustang 3 gépre + festés (csillagok nélkül) - 300 Ft Junkers Ju 88 G6 , 3 gépre festés + matrica (4 törzskereszt hiányzik) - 600 Ft TBM-3 avangers festés + matrica 3 gépre (hiányzik 4 csillag) - 600 Ft F 14 Tomcat 3 gépből 1 hiányzik - 500 Ft F 4 Phantom 3 gépből 1 hiányzik - 500 Ft
Matricák 1:72 (repülö) ----------------------
B25 Mitchell (maradék) - 300 Ft B29 D tanker - 600 Ft JG 53 Mediterrean BF 109, 5 gépre AERO Master - 2000 Ft
Kiadványok, könyvek, újságok ---------------------------- Focke Wulf 190A - 220 oldalas németnyelvű könyv új állapotban ( színes fotók, festési rajzok, archív képek ) - 11000 Ft Messerschmitt 262 - 110 oldalas németnyelvű könyv új állapotban ( színes fotók - 14 oldalon!, festési rajzok, archív képek, metszetrajzok ) - 8000 Ft Tiger II / Kingtiger,Elefant, Jagdtiger, Sturmtiger - 48 oldalas füzet ( Warszawa '93 ) ( festési rajzok, archív képek, metszetrajzok ) - 3000 Ft Pz I - 36 oldalas füzet ( Warszawa '93 ) ( festési rajzok, archív képek, metszetrajzok ) - 2500 Ft Waffen Arsenel - 48 oldalas füzet - SWS vontatók, Sdkfz 6-7 vontatók - 3000 Ft B 17 - 32 oldalas Aero füzet ( 74 db fekete külső-belső fényképekkel, metszetrajzok, színes rajzok ) - 3500 Ft
Ha valamelyik makett érdekel a vasasgyongyi@hotmail.com címen vagy a 06-70/202-21-42-es telefonszámon jelentkezz!
Aki teheti jövő hétvégén menjen le Hajdúszoboszlóra, ott lesz makett kiállítás és börze. Ha eljönnek a külföldi boltok, akkor festék és makett + kiegészítők is lesznek doszt! Test-test elleni közelharc megy a ritkaságokért! :-D
Tamiyát nem nagyon kapsz máshol. Gunzét az ex Fabulistól (www.modellposta.hu), LifeColort a Móriczon (Replika) tudsz szerezni. A Tamiya folyton hiánycikk én is rendszeresen szívok vele...
Hali! Székesfehérváron a Tomcat játékboltban van még jópár makett,de Tamiya viszont Veszprémben a Pillangó utcában asszem.Ha még mevan,majdnem a plázával szembeni utca.
Úgy látom, újra fel kell tenni a kérdést, hogy hol van az országban makettbolt :( Azért az nem járja, hogy mindent japánból kell rendelni! Bár még úgy is olcsóbb volt a múltkor, mint itthon !
Momentán itt is van egy a Kolosy téren, de itt sincs már szinte semmi. De ha nem felejtem el, holnap megnézem.
És ha már itt tartunk, írtam volt az előbb (talán valahol máshol), hogy a StartModell-nél nézek majd chrom "színt". Esetleg megkérdezem, hogy az ottani vízbázisú festékek, különböznek-e valamiben a Tamiya cuccoktól. Aztán neked majd jól megírom.
Az Arany János utcai modell bolt megszünt :( Ezért is van az a gond, mert nem tudok hozzájutni az XF-16-os festékhez és eddig még sehol se sikerült beszereznem. :( Néztem már a Keleti pályaudvarnál(Thököly út 30.) és a Király utcában is de sajnos mindehol kifogyott minden más van csak XF-16-os nincs. Ezen kivül nem ismerek semmilyen modell boltot. Nem tudja senki hogy hol van még olyan modell bolt ahol Tamiya festéket lehet kapni?
Húúúú... ez a nem semmi. Ezért pezsegtél az asszociációs topic-ban... :)))) Nagyon szépen köszönöm a felajánlást! Térjünk rá vissza holnap után. Jézusom, az milyen nap? Na mindegy. Ha holnap meló után kiugrok az üzletbe, megnézem mi van. Ha valami nem kóser, jövök hozzád kopogtatni.
Jó a kérdés... Mindenki mást mond és érdekes dolgok történnek.
Pl. itt a Kolosy téren azt mondja az úr (lassan egy éve), hogy ő megrendelte.
Mástól azt is hallottam, hogy az EU szabványnak köszönhetően már csak vízbázisú modellfestékeket lehet majd behozni. Vagy azt sem...?! :(
Igazából a Tamiya beszállítóját kellene megkérdezni, de én spec. nem tudom kik ők.
És már nem is érdekel. StartModell-éknél találtam hatalmas választékot, egy buszmegállóval van csak odébb a Kolosynál. És az is érdekes, hogy annak a festéknek a kiszerelése kisértetiesen hasonlít a Tamiya cuccokra (még a kupakjuk, a cimkéjük is), de mégsem azok. Holnap lehet, hogy be is ugrom az üzletbe, megnézem milyen márka...
Ja, és még egy érdekes; ahol még akkor is kaptam Tamiya festéket amikor már Óbudán nem volt, az az Arany János utcával szemben lévő modellbolt (volt). Amikor legutóbb arra jártam, ki volt ürítve az üzlet.......... :(
Na, te is ezt mondod?! :) Kénytelen leszek venni egy üveggel. Amikor bementem a StartModell itteni üzletébe és mondtam, hogy mit szeretnék, a hölgy is ezt a "Chrome Silver"-t nyomta a kezembe. Én pedig megdöbbentem, mert a kupakja majdnem olyan szürke volt, mint egy - most majdnem mondtam a Tamiya kódját, de fejből nem megy :)) - olyan, ami otthon már van. És az - direkt rákérdeztem - vízbázisú volt.
Model Master-éktől pedig még nem láttam sehol, pedig kerestem...
Egyébként én nem koszolnám össze a pisztolyt ennyivel... Nagyon kis felületre kellene: 1:120 méretű (TT) vasútmodell fényszórójának a peremére. Ecsetelni is lehetne a cuccot?
Hali! Ez eddigi legjobban sikerült makettem.15 éves vok,és ahhoz képest sztem elég jó.igaz nem fújtam le, de nem láccik annyira.még nincs teljesen kész,még az alját és a tetejét össze kell ragasztanom. Véleményeket kérem,pl hogy érdemes-e folytatnom,és hogy mien a cucc:D:D
Most először fórumozok itt, réz teherautó és autómodelleket csinálok. Egy problémám van, elakadtam. Nemtudom honnan tudnék kerekeket beszerezni. Eddig régről megmaradt játékok kerekeit használtam fel, de lassan kifogy a készlet és nemtudom honnan tudnék szerezni. A legjobbak az olyanok amiknek rendes gumi a külseje, de sehol nem találok ilyet. Ha valakinek van elfekvőben ilyesmi, vagy tudja hol lehet beszerezni, az jólenne ha jelezné. Kössz előre is! Üdv! Ádi
Italeri csinált Herculest, 1/48 méretarányban, az nem egy apró darab. Csak egy a gond vele, hogy nem makettes vitrin, hanem külön hangár kell, ha már három ekkora makettet akarsz otthonra :)
Ahoj! Javaslat kellene a következő problémára (már ha az). A szomszéd kiscsákó szeretne repülőmaketteket építeni. Egy-kettőn túl van már, egyszerűbb utasszállítókat rakott össze dobozból. Mióta látta a 45db-os, csupa 1:18-as Ferrari fémautó-gyűjteményemet, szeretne ő is egy méretarányban dolgozni. De melyikből van a legnagyobb választék régebbi és újabb utasszállítókból, esetleg földi kiszolgáló gépekből? Nekem az 1:144 lépték tűnik a leggazdagabbnak. És még egy kérdés: lehet kapni nagyméretű maketteket valahol, pl. A380-as 1:72-ben vagy még nagyobban (>1m-es szárnyfesztáv)?
Egy megoldást tudok a problémádra: Ki kell keverni matt feketéből és matt fehérből a megfelelő szürke színt, persze enamel festékből (Humbrol, Revell, ModellMaster). Aztán mehet bele Prisma color chrome silver spray, vagy a Humbrol ötjegyű számozású metál ezüstje. Kicsit világosodik tőle a kevert szín. Jó pár srác metálszürke autóját így fújtam le. Persze ez csak az alap, erre jött a fényes lakk.
Hát a Crome silver az tényleg használhatatlan keveréshez, mert azonnal kicsapódik, de a Testors aluminium metalizer talán. Most jutott még eszembe a Tamiya XF-56 Metallic Grey. Ez nem metálszín, hanem valami matt acélszínre hasonlító valami. Nem tudom akrilbban létezik-e, nekem olajos van belőle, egész jól használható. Ha jól emlékszem, ezt a horgonyt ezzel festettem le.
Nos, Testors krómból, később gun metalból próbáltam, meg humbrol aluminiumból is....szóval, ha veszek kimondottan metál színt, azt könnyebb keverni-világosítani-sötétíteni, mint az egzakt fémszínt? Amúgy megyek modellbaura, ott megnézem, mi a választék...itthon szterintem úgyse kapok. Mindenesetre köszönöm a tippet!
Testors (Model Master) festéket próbáltad már? Ebből is van metál szín, és az én emlékeim szerint lehet keverni a normál festékekkel. Persze garancia sajnos erre sincs.
Van egy problémám, hátha itt valaki tudna segíteni. Hónapok óta szeretnék kikeverni, vagy megvenni világos grafit-metál színt, a Tamiya sprayban csalódtam (szerettem volna a kupaknak megfelelő színt venni, bukta lett belőle), kikeverni képtelenség, mert egyszerűen nem keverednek az összetevők, ecsettel csíkos lesz, airbrush-al fújva kiválik az ezüst, vagy a króm (próbáltam már mindet), és felül a réteg tetejére, elnyomva a kikevert alapot. Úgy érzem, szélmalomharcot folytatok, kezdek belefáradni, egzakt színt meg képtelenség venni, pláne amióta nincs Sas- militaria, és megszűnt az Arany János utcai metrónál a bolt, csak ezek a plázaboltok maradtak, silány választékkal. Kéne egy szép, homogén, fémes-metálos hatású szürke, amit fel lehet szórni rendesen. Egy szegedi villamoskocsit építek, annak az ajtajának és lökhárítójának a színe. Mellékelek képet, hátha könnyebb tanácsot adni. Előre is köszönöm.
Sziasztok! Engem konkrétan 1/48-as Tomcat kabintető érdekelne, vagy ha esetleg tudnátok segíteni, hogy hol lehet beszerezni, azt nagyon megköszönném! Jó állapotban lévő 'használtat' is szívesen fogadok! isti.koren@gmail.com
Szeretnék megválni Tamiya TS-17 aluminium, és TS-42 light gun metal festékeimtől. Újak, mindössze egy próbafújásnyit voltak használva (sajna befürödtem velük, a szín miatt). A kettőt 3000FT-ért adom (1850FT volt darabja). Címem: bblero76kukacgmail.com
Babaházak belsö berendezéséhez szükséges - ágy, könyvespolc, székek, asztalok, stb. - maketteket kell csinálnom, ehhez szükséges rajzok fellelhetösége iránt érdeklödöm.
Sziasztok én még új vagyok itt de a vékony vonalak festéséhez én a tuskészlet 0.3mm-esét szoktam használni.Legvégső esetben a cirokseprűből kihúzott szálból keszítek ecsetet.
vlevi! Valszeg nem keverted fel rendesen. Mindkét gyártó matt és félfényes lakkja ishajlamos fényes maradni, ha nem szánsz rá elég időt. A Humbrol fényes lakkja eddig nekem még mindig megszáradt rendesen, szerintem pusztán peched volt vele, vagy már régi volt.
Nekem a Humbroll se száradt, a lassan 10éves Porsche 911GT1-emen még mindíg érzem, ha hozzányúlok. A revellre meg pipa voltam, mert 2-3 nap után is fénylett a matt lakk. Kiraktam a teraszra, hogy majd a napsütés majd használ. Használt is, csak a szél is felélénkült, úgyhogy a Memphis Belle elég csúnyán landolt a betonon :( Marad a Testors, de az meg sárga mint a tea, vagy az akrill, ami viszont nem annyira fényes. Esetleg kipróbálható a festékboltban kapható flakonos lakk, ebből megszámlálhatatlan márka létezik, de azzal óvatosan, mert esetleg lekaphatja a festéket. Viszont fényes is, színtelen is, és gyorsan is szárad.
Nekem egy Stuka jobboldali kódja és a balkánkereszt bánta a Humbroll matt lakkját (azóta pótoltam). Egyénként a Revell lakkjai sokkal tisztábbak , mint a Humbrolé, de az istennek sem akarnak megszáradni :(
Hűűűű, a másik srác az ellenkezőjét írta, ha jól értem.. hogy matrica előtt fényeslakk, utána matt...egyébként ecsetelek 1/72ben... és ha körbelakkozom a matricát? Az lehet, hogy hülyén nézne ki, nem??
A matricázás után mindenképp ajánlatos egy fényes lakkréteg. A matt ill. félmatt lakkok felszedhetik a matricát, természetesen csak ecsetttel festéskor.
Én 1 bar-ra csak akkor tekerem fel a nyomást, ha pucolom a pisztolyt, (vagy biciklivázat festek 1 mm-es dűznivel) egyébként kevesebbel fújok. A 10 l/perc viszont tényleg határeset, szóval ki kellene próbálni, mielőtt véleményt mondanék róla.
Annyi biztosan kevés. Egyrészt az 1bar nem elég a pisztollyal festéshez, másfelől ha közvetlenül a kompresszorról akarod a pisztolyt hajtani, az sem jó, mert akkor köpköd a pisztoly, mert a kompresszorból nem egyenletes nyomással jön ki a levegő. Mindenképp kell hozzá egy tartály. Ennek viszont gátat szab az 1Bar nyomás, és a 10L/perc kapacitás. Jók lennének a Tesco/Metro/Baumax/..... ésatöbbi boltokban 20ezer környékén fellelhető kompresszorok, csak ezek rohadt hangosak, és még ezekre is kell költeni egy keveset, hogy ne vízzel fröcskölje tele a makettet.
matricázás előtt fényes lakk, hogy a felület teljesen sima legyen, a matrica alatt ne maradjanak levegőbuborékok, mert az száradás után fehéren fog látszódni!
matrica száradás után fedőlakk (fényes/félfényes/matt) attól függően, mit készítesz
na csináltam egy képet hogy milyen felnit szeretnék rá.Az eredeti és a új felnis kép megy a új felnis nem valami szép képha valaki megtudná csinálni szebben annak hálás lennék
Egy amatőr kérdésem lenne: a lakkozást matricázás előtt vagy után kell csinálni? Nem lesz baja a matricának a lakktól? Revell lakkot használok amúgy...
én nem rég vettem egy bburago összerakható dodge vipert 1:24 es és kérdezni szeretném hogy lehet e olyat hogy makettre vannak felnik az rá meg a modellre is?
HELLO EVRIBODRI! Új versennyel bővült a hazai sorozat!
I.Hajdúsági Makettező Verseny Hajdúszoboszló 2007. november 17-18.
A Debreceni Makettező Klub Közhasznú Egyesület és a Hajdúszoboszlói Művelődési központ 2007. november 17-18. között rendezi meg a I. Hajdúsági Makettező Versenyt. A versenyen felnőtt kategóriákban az első három helyezett érmet, oklevelet kap, a junior és gyermek kategóriák első három helyezettje kerül díjazásra; ezen kívül számos különdíj kerül kiadásra.
A verseny helye: Hajdúszoboszlói Művelődési központ(4200 Hajdúszoboszló Szilfákalja u 2)
A verseny programja:
Nevezés: november 17. 800-1200 Előnevezést is elfogadunk Megnyitó: November 17. 1200 Eredményhirdetés: November 18. 1200
A verseny tervezett kategóriái:
(A klub fenntartja a jogot a kategóriák változtatására)
Felnőtt (18. életévtől)
Felnőtt repülő Felnőtt harcjármű Felnőtt dioráma Felnőtt figura Felnőtt hajó Felnőtt autó Felnőtt egyéb
Junior
Junior repülő Junior harcjármű Junior dioráma Junior figura Junior hajó Junior autó Junior egyéb
Gyermek
Gyermek repülő Gyermek harcjármű Gyermek dioráma Gyermek figura Gyermek hajó Gyermek autó Gyermek egyéb
Különdíjak
Best of show Debreceni Makettező Klub különdíja Egyéb felajánlásból származó díjak Közönségdíj Versenyzők díja
További információk: http://www.hbmk.hu/dmk Csolity Lajos klubvezető csolity@freemail.hu 06-20-3671418
Aki a börzét mint eladó igénybe szeretné venni szintén jelentkezzen Csolity Lajos klubvezetőnél
1:35 az sajnos harcjármű méretarány, abban nemigazán vannak más járművek. Ott legfeljebb Jeep, Kübelwagen és hasonlók vannak, ami nem kimondott harcjármű.
Köszi a segítséget, sajnos ez nagy nekem! Elsősorban modellvasúthoz szeretném hozzápasszítani, ami vagy 1:35-ös, vagy 1:22.5-ös lenne, a Trabi határozná meg :)
Tudtok esetleg más, az imént felsorolt méretarányú, vagy ahhoz közel eső keleti gépkocsi-modellről? Pl. Wartburg-széria, Barkas, IFA, Lada, etc.
Tudtok valami elfogadható Trabant modellt a piacon 1:32 - 1:24 körül? Eddig csak a kínaiak rettenetes fémöntvényeivel találkoztam :( Ha jól tudom, a Revellnek voltak próbálkozásai, de mára beszerezhetetlen lett az is...
Sajnos a kaszni ép volt, amikor i lett húzva, ez a deformálódás az öreg v. rossz festék "műve". Az első képen csak a fény miatt nem látszik, hogy horpadás van rajta.
Nekem nagyon tetszik a munkád, láttam már dobozos kitet is rosszabb minőségben, kiállításon. A mentővel egyébként mi történt, mert az első képen még teljesen hobátlannak látszik az oldala? Vagy csak a fény teszi?
Scratchbuild-nek, ilyen kis méretarányban szerintem nagyon klassz és ha nem hagyod abba, akkor a továbbiak biztosan még jobbak lesznek.
Végül is nekiállhatna valaki Csepeleket gyártani. Tényleg, miért nincs ilyen makett? (kisebb méretarányban) Hiszen a Csepel teherautó a magyar ipar történetének egy büszkesége!
Ha jól emlékszem, gyártottak régen 1:87-ben is. Egyébként milyen csepelre gondolsz, mert ugye ez kb. olyan, mintha azt mondanád, hogy Opel személyautó.:)
Nem szándékoztam betenni mert a papírnak ott egy másik topik de most mégis berakom.Tudom, látszik hogy horpadt az oldala meg kicsit görbe, itt-ott még a ragasztó is kifolyt és látszik.De én örülök hogy 14 évesen saját magam rajzoltam de nem volt 3 nézeti rajzom sőt még 1 nézeti sem minden képek alapján készült.az egyész párszáz forintba került ami a nyomtatás díja de amúgy a többi ilyenhez és ekkora méretűhöz képest ingyen van.Nem kell tetsszen mert az a lényeg hogy nekem tetszik mert jóformán az egész olyan amilyen nekem kell mert "testre szabtam".
Mielőtt megnéznéd a képeket hozz hányózacskót rendben?
Gyerünk tessék fikázni!Minden képhez írtam segítséget csak vidd fölé az egeret és láthatod mit szidjál!
Bocs, hogy belepofázok, de szerintem Nysát nem is lehet így gyártani, Zukot esetleg. Látom olvasod a Modellvasút építés topikot is. 450 korona egy Nysa és az már kész van. Viszont amit nem értek, hogy miért nincs Csepel teherautó? Abból készült Zil és Star fülkével is, szóval egy makettből többfajta tipus is kijöhet. Biztos vacakolni kell a szerszámokkal, de talán megérné.
Tudod, ha jobbat tudsz, rajta, mutatsd meg. Ha meg nem, akkor ne fikázd, légyszi. Tény, hogy hullámos az oldala. Képzeld, én is észrevettem. De fogadjunk, hogy csak azért írsz ilyeneket, mert soha nem csináltál még egy makettet sem saját magad házi anyagokból. Ha így lenne, tudnád értékelni! Vagy legalábbis nem írnál ilyeneket.
-"a kivitelezés a képeken látottak alapján....inkább nem minősítem, mert ha azt mondom kékeslilára mázolt tejfölöspohár akkor megsértődsz."
-"nézd kritikusabb szemmel a műved, gyakorolj önkritikát"
-"És aki ezt a teljesítményt még meg is tapsolja, no comment...."
Most te azt kívánod, hogy én ezeket a beszólásokat vegyem elismerésnek? Vagy építő kritikának? nem is beszélve a legutóbbi dologról a felfogóképességemet illetően.
na, mindegy, nem szeretek veszekedni, meg még egyszer nem is akarok emiatt idegeskedni, elvégre nem miattad írok most ide. De nem hagyom ki: Kezdhetsz hányni, mert elkészült a mentőm is!
-Szerintem ebben a hobbiban az a fontos, hogy nekem örömet okozzon, ne másnak. A többir sz*rni kell.
-Épp ezért én még csak nem is fontolgattam, hogy valakinek adnék el belőle. Úgyse kell senkinek, de én attól még minden változatot elkészítek belőle, mert nekemörömet okoz.
-Mivel nekem örömet okoz, hát feltettem a netre, hogy esetleg másnak is tetszik-e. Csak úgy. Hidd el, nem azért, hogy indenki azonnal hátast dobjon és AMT és Hasegava maketteket a szemétre dobva könyörögjön egy ilyenért.
-Mivel nekem nincs idő kb. két hete eltölteni a a makettel, csak ilyen kivitelezésre futja.
-A "mázolás" nálam festés, és nem ecsettel, hanem festékszóróval történt.
-Tudom, te biztos csak dobozból építesz, ezért a szemedet égeti az ilyen látvány. Én is építek dobozból, sőt eddig csak ezt csináltam, nekem ez volt az első saját készítésű makettem.
-Ha jobbat tudsz Nysa témban, mutatsd, ha nem, inkább ne szólj be! Én nem vagyok "elszállva" magamtól, nem dicsértem egy kicsit se, csak feltettem a képeket. Inkább pont te vagy elszállva magadtól, mert fikázod azt, aminek más örül és römmel készítette el.
-A kritikus látásmódot illetően pedig: Azt hiszed, nem látom, hogy nem olyan mint egy igazi Nysa? Tényleg nem olyan. De nekem nem előre adtak ide két műanyagdarabot, amit összeragasztok és kifestek, utána meg kész is a Nysa. Ezt én csináltam és pont ez benne a kihívás.
Szóval szerintem kritikát gyakorolni tényleg jó dolog és más fórumokban is leírták már, hogy pl. nincs rajta díszléc meg horpadt és az eleje sem túl jó. Elfogadom. De az ilyen "gyakorolj önkritikát" szöveg a legszarabb, amivel le tudják lohasztani az ember lelkesedést. Pont most készült volna el a mentő változat, hát komolyan elég szar lesz újra nekikezdeni ezek után.
Azt hittem, itt nem fikázzák az embert szarrá. De mindegy, már megbántam, hogy ide tettem fel a képeket.
Az Academy 1/72-ben elég jó II. vh-s repülőgép sorozatot adott ki. Kevés alkatrészből, pontos, könnyen építhető makettek.
P-51 Mustang, P-47 Thunderbolt, P-38 Lightning, Me-109, Zero, Spitfire. Sokkal jobbak, mint az Italeri makettek. Vagy harcjárműben, szintén 1/72-ben a Revell alkotott nagyot. Panzer III, Panzer IV, Tigris, Királytigris, T-34, M1 Abrams. Ezek nagyjából egy nap alatt "szerkezetkészre" építhetőek, utána már csak a festés van hátra. Ráadásul ezeknek a maketteknek az ára is egész barátinak mondható. A Tamiya, Hasegawa makettek sokkal jobban el vannak szállva az áraikat tekintve. Bár én rendeltem Japánból makettet, 1darab olcsóbban jött ki szállítással, mintha itthon vettem volna. Ez azért kicsit vicc.
Én az oldalon vagyok új, de már nagyon régen makettezek. Szerintem érdemesebb lenne valami egyszerűbbel kezdened "előtanulmányként". Csak azért mondom, mert ha valóban nem maketteztél még, egyszerűbb egy olcsó maketten elsajátítani, mennyi ragasztót használj, hogy fess, hogyan matricázz, stb. A nagy maketten ez elsőre nem biztos, hogy olyan jól sikerülne, mint várnád. Kérlek, ne vedd kioktatásnak és nem is akarlak elkedvetleníteni, de szerintem szerezz be előtte valami 1500-2000 forint körüli makettet, az kezdésnek megfelel. De ha te pont ezt az A-10-est akarod kezdésnek, akkor jó, ha "kéznél van" egy tapasztaltabb makettező. Egyébként jól választottál, az Italeriben én még sose csalódtam. Sok szerencsét a maketthez!
Nos.Az előző makett is a semmiből született bár az fehér színű volt.
És az azt készítő "mester" is a sorozatgyártást /és az értékesítést/ fontolgatta.Vicc.
Az ötlet jó, a lelkesedés becsülendő, viszont a kivitelezés a képeken látottak alapján....inkább nem minősítem, mert ha azt mondom kékeslilára mázolt tejfölöspohár akkor megsértődsz.Bár lehet abból is készült?
Nos a makettezésnek ez a fajta ága amit úgy emlegetnek "scratch" mindenképpen tiszteletet érdemel, hiszen a miniatűr csodák tényleg szinte a "semmiből" készülnek.
A Nysád esetében is értékelem ezt a dolgot, viszont nézd kritikusabb szemmel a műved, gyakorolj önkritikát hiszen ha rendelkezésedre áll a megfelelő referencia anyag /3 nézeti rajz/ akkor gondosabb előkészítő és tervező munkával a végeredmény is más.És aki ezt a teljesítményt még meg is tapsolja, no comment....
Én új vagyok a makettezésben. Most vettem meg az első makettem, amivel eddig meg vagyok elégedve. Italerit vettem a http://makettek.hu/ -n. Mennyire vagytok megelégedve az italeri termékekkel? Konkrétan ezt vettem: http://makettek.hu/index.php?mid=263&b=,,2,,1
Arra nem gondolsz, hogy esetleg mivel sok adatot gyűjtöttem a Nysáról, amikor beírtam a keresőbe, azt is megnéztem? Vagy esetleg nem is itt találkoztam vele, mer' máshol is fel van rakva? Mit nem lehet érteni?
egy olyan oldalról, amit kb. egy éve találtam meg egy napos keresgélés után. szóval most már nem tudnám megmondani. De megvan CD-n, vagy a gépen, szóval ha kell, elküldöm.
Igen, én csináltam. Műanyagból van a karosszéria, internetről letöltött többnézeti rajz alapján. Lesz több változat is, ha esetleg kíváncsiak vagytok rá majd felrakok róluk képeket.
Én új vagyok itt, és nem is nagyon tudom, pontosan miket építetek, de szeretném megosztani veletek az örömömet!
Kész lett ugyanis az első Nysa makettem H0 (1:87) méretarányban. Tudom, a képek láttán nem lesztek lenyűgözve, de ez "sorozatgyártást" megelőző próbapéldány, így a hibáit még a következőkben ki tudom javítani. Azért vagyok rá büszke, mert a "semmiből" született, gyakorlatilag egyszerű módszerekkel nagyon hamar el tudtam készíteni. Mi a véleményetek? Szerintetek is hasonlít Nysára?
Mi után akarzs utánanézni? Motorjára rátudsz keresni neten, meg végülis mindenre. Én elkezdem gyüjteni azthiszem, bár nemlesz olyan olcsó, mintha most vennék egy kező készletet. Nézd meg mennyire a megrendelési ára, osszad vissza, és szorzod fel 78al (lapok száma). De tettszik, úgyhogy biztos gyüjteni fogom. ;)
Én ezen a topikon teljesen új vagyok, és csak egy kérdést szeretnék feltenni.
Amit az előttem hozzászóló is emlitett, érdemes elkezdeni gyűjteni ezt a ferrari r/c-t? Tud Valaki bármi konkrétumot a haználhatóságról, mi ennek a pontos neve, hol lehetne utánanézni, stb. Előre is köszi: egy kivülálló.
Helló! Beteszem ide is, hátha ez jobban pörög. Új vagyok, az a kérdésem, hogy hallottatok-e valamit erről az új "Ferrari" magazinról, amibe van ez a Ferrari F2005ös modell amit összelehet rakni a számokból? Szerintetek jó lehet? Illetve hogy ilyen robbanómotoros autókról hol tudnék többen olvasni?
Szeretnék elkészíteni egy számszeríj életnagyságú modelljét!Ha valakinek van valami tippje annak az e-mailjét szivesen várom!És annak is örülök ha valamilyen nem túl bonyolúlt rajzot tud adni nekem!
Nagybirki! Elvileg írhatsz a Revellnek, hogy a.. sz-ú makett ilyen és ilyen alkatrészei hibásak voltak az öntőkereten. Ha nem túl sok elemről van szó, esetlerg sikerrel járhatsz. Több makettgyártó hibabaejelentőt is szokott tenni a dobozba mintha ez a Revellnél is így lenne (Italkeri Heller Airfix tuti így van) Annak elküldésével is lehet próbálkozni, legfeljebb nem sikerül....
köszönöm szépen, ez az összerakási gyakorlatilag ponn megfelel... bár ez alapján átnéztem az öntőformákat, és sajnálattal vettem tudomásul, hogy valaki már nekiállt, és ezen okból az alváz elemei már hiányoznak, bár egyik öntőkeret sincs teljesen lecsupaszolva... nem tudna valaki olyasmiről hogy így kiegészítőleg lehet e kereteket venni a makettekhez?vagy úgy már lehet meg sem éri... íme egy kisinfó, ha valaki ráismer, és tud segíteni a hiányzó elemek előteremtésében... üdv
Fekete kalap, kopott melleny, hegedu, es lassan tancolva enekli: "Ha en gazdag lennek..."
Legalabbis az en reakciom ez volt erre: http://cgi.ebay.com/Legendary-German-WWII-cipher-machine-ENIGMA-1938-circa_W0QQitemZ270142870851QQihZ017QQcategoryZ208QQrdZ1QQcmdZViewItem
ÓÓÓ REMEK!! veri speciális köszönetem, nos a helyzet az, hoyg én jelenleg pöstön melózom, és itt nincs saját msnem...de megadom az enyém is, bnőm majd leokéz, és majd fogadja a cuccot!! úgyis otthon vana makett...szal jó lesz így, és mégegyszer köszi, meg a fáradozást is...! msn.:birek@egon.gyaloglo.hu thx üdv mindenkinek! ui.:jaa, előzőleg nem írtam hogy a 7413as a sorozatszáma, nem tudtam hogy több aerodyne is van a revell-től...de ha nem pont az, nekem megfelel, biztos segít akkor is
Hát köszönöm, de ami esetleg hasonló ahoz nincs mellékelve összerakási, remélem a "motyódban" többre juccc! És köszi hogy megnézted, ill a linket is thx! Mondjuk összerakási nélkül nagy a kihívás...:P
Abban is Pz IV/H - t. Szeretem a Pz IV - et, soha nem sztárolták őket, de végig ott voltak a háborúban, és az éppen aktuális változatukkal eredményesen lehetett volna harcolni. A Honvédség is jobban járt volna, ha a Pz IV licencét veszik meg a Skoda helyett. Ha az egészet nem lehet, akkor legalább az alvázat.
Egy 1/72 Pz IV/H - t, Revellt, mert az járt Magyarországon is. Illetve ha valakinek megmaradt a téli festés matricája (221 - es toronyszám), akkor azt.
Helló mindenki! Ráakadtam nagy szerencsére a pécsi vásárban egy revell 1/25ös kenworth aerodyne-ra...ami szép és jó, meg talán még minden meg is van hozzá, de nem volt már meg a összerakási útmutató...Ha van valakinek ötlete, hoyg honnan a "csudából" is tölthetném le, vagy szerezhetném meg, valamint ha valaki tudna nekem ilyesmivel szolgálni...akkor az jó lenne! Üdv mindenkinek! By.:nagybirek
Financiális okokból eladósorba került pár 1:35-ös harcjárműmakettem. Minden makett érintetlen, bontatlan, lefóliázott öntvénykeretekkel, hiánytalan és hibátlan állapotban van. Minden maketthez TÖBB GIGÁNYI, II. világháborús harcjárművekről szóló könyvet, kiadványt, típusfüzetet adok AJÁNDÉKBA digitális formában (DVD-n). A listát, amiről válogatni lehet, kérésre mail-ben küldöm. Érdeklődők ide írjanak: freaky@freemail.hu
Az eladó makettek listája és az infók az egyes készletekről az alábbiakban olvashatók:
Koszonom a linket. Ha van meg barmi, Magyarorszaggal kapcsolatos informaciod, kerlek, oszd meg velunk :)
Enzo, Ha nagyon sok penzem van, valszeg inkabb valami harcjarmuvet veszek :) Azzal max letarolsz egy viskot, de nem torheted ossze egy szerencsetlen manoverrel...
A kép jobb szélén látható oszlopsor az 59-es villamos tápvezetéke volt, ami a Villányi úti áramátalakítótól (a Budaôrsi és Karolína utak között félúton) vitte az áramot a felsô szakaszhoz. Ezt a vezetéket és az oszlopokat a BAH csomópont építése során bontották el, a tápkábeleket a föld alá vitték a Fürj utcában, a Lejtô úton és le a Nagysalló utcában. Akkor szélesítették ki a Jagelló utat is, elôtte egy keskeny kis utcácska volt.
Szerintem a Jagelló úton készültek. A háttérben lévô két ház a Böszörményi út és a Csörsz utca sarkán áll ma is. A jobb oldalon park látható, akkor még nem volt MOM mûvelôdési ház, azt az 50-es években építették. Talán ez a rész is akkor még a Németvögyi temetôhöz tartozott...
De lehet, hogy tévedek - nem tudok most utánanézni...
(A Collings Foundation rendszeresen jon ide is a kozepes es nehez bombazoival. Nem tudtam, hogy van egy ropkepes 262-suk is. Kivancsi vagyok, milyen hajtomuvel uzemelik...)
Nagyon klasszak, ezek valahol Budapesten készültek? Csak a villamos felsővezeték tartó oszlopok miatt kérdezem. Kár, hogy az eredeti diát nem pucolta ki rendesebben a tulaj, ha már a toronyszámokat kiemelte.
1:72 repülők - 2,4 motorosok --------------------------------------- ICM - TU-2 - 4000 Ft revell - JU 290 Seeadler - 6500 Ft revell - HE 177 Greif - 4500 Ft Academy - B17 F - 4500 Ft Academy - B17 B - 4500 Ft Korpo - MB 200 - 2000 Ft Minikraft - Ventura - 3000 Ft Italeri - Caproni - 3000 Ft Italeri - Heinkel 111 H6 - 3000 Ft Italeri - Sparviero SM79 - 3000 Ft Italeri - DORNIER 217 K2 - 3000 Ft Italeri - DORNIER 24 - 3000 Ft Italeri - B-25 Mitchel - 2500 Ft Airfix - B-26 Marauder - 2500 Ft Airfix - Hampden - 2500 Ft Italeri - Messerschmitt 110 - 1500 Ft
1:72 repülők - 1 motorosok ------------------------------------- Fujimi - Fucke Wulf 190 D9 - 2200 Ft Italeri - Hellcat F6F-3 - 1800 Ft Hasegawa - YAk-3 - 2500 Ft Hasegawa - FRANK - 2500 Ft Hasegawa - OSCAR - 2500 Ft Hasegawa - Dauthless - 2500 Ft Italeri - Spitfire - 1500 Ft Italeri - Henchel 126 - 1500 Ft Italeri - P-51 D Mustang - 1500 Ft Smer - Fucke Wulf 190 D9 - 1500 Ft
1:35 harcjármű + figura -------------------------------- Dragon - Panther A korai - 7000 Ft Dragon - Panther A késői (Normandia 60 éves évford., motortér rácsok,fémlövegcső) - 8000 Ft Dragon - HUMMEL - 7000 Ft Dragon - Ferdinand (gumilánctalp) - 6000 Ft Dragon - Szalin II.M - 7000 Ft Dragon - Su-100 (Áber fémlövegcsővel) - 8000 Ft AFV club - Sdkfz. 251/9 (fémlövegcső, műgyanta ember) - 8000 Ft Tamiya - Kingtiger (Porsche tornyos) - 9500 Ft Tamiya - STUG III. G. - 7000 Ft Tamiya - PUMA - 5500 Ft Tamiya - Marder II. - 4000 Ft CMK - Bergepanzer IV. (fémmaratások) - 5000 Ft CMK - Skoda 35 T löszerszállító - 4000 Ft RPM - STUKA ZU FUB - 2800 Ft Dragon - German communication center - 4500 Ft Dragon - 8,8 Panzerschrech - 4500 Ft Tamiya - 88 ágyú kezelő - 1600 Ft Tamiya - German gránátosok - 1600 Ft Tamiya - Gránátosok tankon - 1600 Ft Mini Art - German tank crew - 2000 Ft Italery - Jerry cans (benzines kannák) - 1100 Ft Tamiya - M21 Half Track aknavetővel, 4 emberrel - 5000 Ft Academy - Jagd Panther távirányítós vezetékes - 16000 Ft Academy - Pz IV H - 3200 Ft Academy - Pz IV HJ (köténylemezes) - 3200 Ft Academy - Stug IV - 3200 Ft
Kiegészítők --------------- Kübelwagen - 2500 Ft Panther lövegcső + blende - 1800 Ft Marder III. M lövegcső (11 db-ból) - 2800 Ft Ferdinánd fémlánctalp - 4000 Ft Sdkfz. 251 Militaria füzet (színes) - 3800 Ft
Angolul foamboard-nak hívják és gyakorlatilag szivacs van két műanyag réteg közé ragasztva. Gyakran használják építészeti modellezéshez, és különböző vastagságú és színű kivitelben létezik.
Mi a magyar neve, és hol kapható kis tételben Budapest vagy Dunaújváros környékén ?
Sziasztok! Ide még nem nagyon írtam, most találtam erre a topicra. :-) Vitrinem, mejben csak Alfa Romeo-k vannak:
Ezúton ragadnám meg az alkalmat, és kérném, hogy ha valakinek van felesleges Alfa Romeo modellje, az szóljon, lehet, hogy érdekelne a vétel. Persze képet szeretnék látni róla, aztán kiderül. Köszi... :-)
Tisztelettel ajánlom a nyagyérdemű szíves figyelmébe ezt a beírásomat: Itt (Vasutas Fórom, Börze topik, 7934-es hozzászólás). Akinkek felkeltette az érdeklődését kérem keressen meg a publikus e-mail címemem.
Csak a szakértő veszi észre ezeket a hibákat, a festés viszont tényleg jól sikerült.
Nemrég indult egy oldal, csak magyar festésű repülők, járművek makettjeivel. Nézd meg, és ha gondolod, küldj pár nagyobb képet, felteszem. http://www.hunkits.extra.hu/ Más ilyen témájú makettjeinek fotóit is várom! Üdv: Ákos
Unokahugomnak szeretnék készíteni egy egyszerű, gumimotoros hajómodellt. Valami olyasmire gondoltam, amit otthon a pincében egyszerűen beszerezhető anyagokból össze tudnék ütni. Ha valaki tudna leírásokat küldeni nekem, megköszönném.
Tiszteletem a modellezőknek, makkettezőknek! Airbrush festéssel foglalkozom és sajnos problémám akadt a festékbeszerzéssel. Kisüveges Tamiya festéket használok és az Erzsébet körúti HOKI modellboltban már nem igazán pótolják a készleteket. Nem tud valamelyikőtök Bp. belvárosában boltot, ahol nagy választékban elérhető ilyen festék? Köszönöm! Üdv: Fricc
Tetszik, de kár, hogy a Li-2-re jellemző változtatásokat nem csináltad meg, így ez egy amerikai DC-3-as.
Más a motor (kétsoros 14 hengeres helyett egysoros 9 hengeres), a motorburkolat (a nagyobb átmérőjű de sokkal rövidebb motor miatt), a légcsavarok, az olajhűtő (hengeres helyett nevető száj formájú), a futómű kitámasztó, a főfutókerék.
Tavaly, az utolsó homokfuvatási szeánsz végén leejtettem a homokfúvó pisztoly üvegtartályát, ami persze rapityára tört a padlókövezeten. Most megint arrafelé tartok, hogy homokot szeretnék fújni. Csak nem tudom, hogy pótoljam az üveget. Helyben beszerzés nem nagyon fog menni, mert amerikai, azt hiszem a tartalék alkatrész listán mint "3/4 oz. Jar" szerepel. Ráadásul a Badger abba is hagyta a homokfúvó pisztoly gyártását, tehát még onnét is legfeljebb csak valami raktár mélyén elfekvô tartalékalkatrészt lehetne beszerezni...
Tehát nem lehet helyette egy nálunk szokásos befôttes üveget felrakni, sem a mélysége, sem a menete nem stimmel. Mondjuk ragasztószalaggal sem szívesen gányolnék rá valamit, mert ha menet közben elenged, több a kár, mint a haszon. Van valakinek használható ötlete?
Egy egyszerû, 2-hengeres billegô (oszcilláló) gôzgépecskét nem nehéz készíteni. Az egyszerû kivitelben nincs forgattyústengely és az oszcilláló gépekhez nem kell vezérmü és tolattyú. A hengerhez jó egy darab rézcsô, a dugattyút ki lehet esztergálni acélból és dugattyúgyûrûhöz jó egy viton-O-gyûrû.
Az oszcilláló gépeknek sajnos jóval nagyobb a gôzfogyasztása, mint a tolattyúsoknak - annyival nagyobb kazán kell nekik.
Tallózás, kép kiválasztása, megnyit, feltölt. Lent a szöveg box alatt a kép mellett balsarokban : Beszúrás. Klikk rá és akkor már ott kell legyen a kép.
Némi profiltisztítás miatt eladósorba került pár 1:35-ös harcjárműmakettem. Kérésre listát küldök.
A nagy sikerre való tekintettel most TÖBB GIGÁNYI, II. világháborús harcjárművekről szóló kiadványokat, könyveket, típusleírásokat adok minden maketthez AJÁNDÉKBA! Érdeklődők ide írjanak: freaky@freemail.hu
Szeretném eladni a modelljeimet (1/8-as és 1/10-es motoros buggyk, 1/8-as pályaautó). Kérdésem az lenne, van olyan apro oldal, ahol pörögnek az effajta hirdetések ill, hogy van-e olyan bolt, ahol normális áron megvennék - millió pótalkatrész van hozzájuk (motorok, alvázak, elekronika, távirányítók...) ?
Na ez nem Wilesco minôség. De attól tartok az ára sem... :-)))
Nem ír semmit a kazánról. Mert gôzgépet egy jó esztergával nem nagy kunszt készíteni, de a kazán nem triviális feladat. Nem is beszélve arról, hogy igencsak veszélyes lehet, ha felrobban...
Jé, a Fantastic Jorney, ha jól emlékszem. Még mostanában is felraktam a gépemre valamikor, de még mindig ugyanolyan nehéz játék, mint évekkel ezelőtt volt.
A gépek egy 3D-s flipper tartozékai, egy 18. századi, Verne Gyula féle történetből. Gőz a játékben nincs jelen, épp ezért énsem gondoltam arra hogy működjenek a masinák, csak az a néhány mechanikus alkatrész amit említettem.
A másik ami felöl érdeklődnék hogy hol lehet kapni gőzgépet, mert beszereznék egyet "just for fun". :) Megtaláltam a Wilesco társaságot akiknek nagyon igéretes kis szerkezetei vannak. Egy licites oldalon találtam is ilyen gépet, és az céges árakkal is tisztában vagyok, de érdekelne egy magyar piaci ár is, de főleg egy bolt valahol Budapesten. Aki kapásból tud árjegyzéket mondani, annak mondom, hogy nem a legkisebb méretű bojleres változat kellene. Mindent köszönök előre is. SteamFrenzy
Sajnos az en kepessegeimet meghaladjak. Az armorama.com-on van egy scratchbuilding szekcio -ott biztosan tudnak segiteni neked. (Mindenkepp szukseguk lesz haromnezeti rajzokra es mindenfele szogbol renderelt kepekre.)
Jol neznek ki, amugy. Meg lehet kerdezni, hogy micsodak?
Keresek olyan elszánt készítőket/modellezőket, akik az alább látható képek valamelyikén a gépek egyikét eltudná nekem készíteni. Sajnos, nem vagyok otthon ezen a téren, úgyhogy a méretarányt és a további technikai feltételeket csak később tudnám megadni. Talán annyi hogy a legáltalánosabb mechanikai elemek mint a kerekek/lánctalpak, a nyílpuska talpazata, a fúrófej, és a léghajó propellere forogni tudjon. Örülnék neki, ha egy tapasztaltabb modellező felvilágosítana a dolog megvalósíthatóságáról és a további teendőkről. Előre is köszönöm SteamFrenzy
Egy nagyon sürgető kérdésem lenne hozzátok! Kellene nekem egy Seat Cordoba Stella Sportline 1.6-os matchbox, lehetőleg citromsárga színben, és méltányos áron.
Amennyiben valaki tud érdemleges segítséget nyújtani, nagyon hálás lennék!!! TÉNYLEG SÜRGŐS LENNE!!! Június elejére, max közepére kellene!!!
Megkérdem, bár reménytlen a dolog. Nincs ötletetek, honnan lehetne beszerezni E-Klass KrAZ 255B-t? Másik kérdés, hogy láttatok-e már 1/72-es méretarányban Gaz66-ot, UAZ-452-t illetve Kamaz-t? Köszönöm.
Némi profiltisztítás miatt eladósorba került pár 1:35-ös harcjárműmakettem. Kérésre listát küldök. Minden maketthez AJÁNDÉKBA adok II. világháborús harcjárművekről szóló kiadványokat, könyveket, típusleírásokat! Érdeklődők ide írjanak: freaky@freemail.hu
Eladó egy Mclaren-Honda MP4/5B és egy Benetton-Ford B188-as Tamiya 1/20-as bontatlan makett. Az áruk 7000 (Mclaren) és 6500 (Benetton). Akit érdekel üzenjen és biztosan megegyezünk.
Nekem nagyon tetszenek, főleg azért, mert az orosz ( hazai vonatkozású ) katonai járművek terén hiánypótlóak. Sajnos az újdonságaik közt nincsenek ilyenek, pedig lenne még mit pótolni e téren...
Gyerekek, nem lehetne a piszkos anyagiakat mashol intezni? Itt is van bolhapiac topik, a modellpostan is van - hasznaljatok azokat. A makettezessel foglalkozo hozzaszolasok lassan kisebbsegbe szorulnak.
Üdv mindenki! Itt egy pár eladósorba került makett,érdeklődni emilbe vagy telefonon:06 30 568 6006 Academy1/72 F 4U 1 1000 Ft OV 10 A bronco 1000FT Mig 23 1200Ft F 15C 2000Ft F 15E 2000Ft Trumpeter1/72 Wywern Mk 1 5000Ft Revell 1/72 FW 190A8 1200Ft F6F5 1200Ft Lynx navy 1500Ft F4F Phantom 2000Ft Matchbox 1/72 Fairey Seafox 1200Ft Italeri 1/72 F 5E 1500Ft Mig 29+ gyanta kabin, Had matrica. 4000Ft F 111A 2500 Ft EH 101 Merlin 2800Ft Monogram 1/72 Ef 111 Raven 3000FT F 4J phantom 2500Ft Frog Sea Vixen 1800Ft Gannet 800Ft Pavla 1/72 Blackburn Roc 1500FT KP 1/72 La 7 Aces 1000Ft MI 8 2500Ft Airfix 1/72 Mosquito MK II/VI 2000Ft MPM 1/72 Barracuda 2800Ft Albacore 2800Ft Blenheim MK 5 3000Ft 1/72 harcjárművek Airfix Chieftain 1800Ft MB Challenger 1800Ft Harcjárművek 1/35 Trumpeter Type 83 3200Ft M 60A1 Blazer with mine roller 4800Ft Merkava II with mine roller 4800FT Zil 157K 5800FT Eastern Express 2S9 Nona 4000Ft Revell Ural 4320 4200Ft Marder 1A3 3800FT Dragon Stug IIIG 10,5 cm 8500FT Sd Kfz 251/c (6224) 8500Ft Zsu 23/4 7000FT Nashorn 8500Ft Alan Marder IID 4000Ft Maquette SdKfz 140/1 3800FT Tamiya Steyr 1500 4000Ft T 62+ esztergált cső 6000Ft Famo 18000Ft Stug IV 5000Ft Italeri M 977 4500Ft Demag + nebelwerfer 4000FT Marder III 4000Ft Bedford truck 3500FT M47 4500Ft Horch 3000FT Puma 3200Ft SD Kfz 234/1 3200 Desert Rats Land ROver 3000Ft Flak 43 3000Ft M 60A1 4800Ft M 163 Vulcan 3800Ft AFV Club Centurion MK5/1 9500Ft Sd Kfz 11 8000FT Esci M 60A1 Blazer 4500FT ICM Panther D 6000FT Zvezda T 72B 4500Ft Academy M113 Fitter 4500FT Zelda 4500FT Hajók Airfix 1/600 HMS Ark Royal 3200Ft Revell 1/720Uss Arizona 1500Ft 1/570Bismarck 3000Ft Zhdengfu 1/700Admiral Vinogradov 2200Ft Tamiya 1/700 Yamato + Eduard 7500FT Revell 1/700 Uss Massachusetts +Eduard 6500Ft Matricák:1/72 Model Art hawker Hunter 600Ft( GA 11/RN,F MK 51/ danish) Propagteam stencilek: Tempest,Spitfire Mk V,Hurricane 400/ db Maratás: Airwawes 1/72 Harrier Gr 5 1500Ft Eduard 1/700 HMS King George V.3000Ft Eduard 1/700 HMS HOOD 3000FT Kiadványok,újságok Top Gun és a jogutód Aranysas eddei megjelent száma, évfolyamonként 1600Ft Aero magazin évfolyamonként 1500Ft Osprey Elite 79 The Royal Navy 39-45 4000Ft Osprey vanguard 34 M113 series 3500Ft Wy.Militaria Cromwell 1500Ft Makettstúdió F 16 600Ft Nagy Repülők 2 (Ar 240, He 100D, Mig 25) 800Ft Légi Háború Magyarország felett 1-2 3500Ft Frederick E. Smith A 633. repülőszázad 600Ft Mértékkel alkuképes is vagyok!
Egy olyan kerdesem lenne, hogy vajon Magyarorszagon lehetseges -e ilyen, vagy ehhez hasonlo dolog beszerzese: http://www.elkparts.com/product_info.php/products_id/3458
Igazsag szerint mindegy milyen formaban, de egy ilyen aeroX concept kellene, tudnatok weboldalakat/utcakat mondani ahol van ra esely hogy talalok? :)
Szerintem inkább vidéken lehet. Az a 3 emeletes ház nagyon gyanús, hogy nem Attila út és nem Üllői út mellett van. Ott 5 emeletes házak épültek. Az Alkotás úton voltak 3 emeletes házak is, de ilyen nincs és hegyen van az egész. A Thököly út belső részét nem ismerem, de magasabb házak vannak ott is. A külsőn meg előkertek vannak.
Szerintem nem a Thököly, ott a fás részen már jobbára kerttel körülvett házak vannak. Talán inkább az Attila út vagy az Alkotás út lehet, esetleg az Üllői út Nagyvárad tértől befelé eső szakasza.
És amikor lőttek vele, a többi ágyúval is lőni kellett, hogy az ellenséges hanglokátorok ne tudják bemérni a helyzetét és kellett hozzá egy Me110 tüzérségi megfigyelő. Az Me110 - hez egy vadász géppár.
Naci megalomania tipikus esete (a nehez tankjaikkal egyetemben). A sinparokat a helyszinen fektettek le, az agyut ott szereltek ossze, es 6 mozdony kellett, hogy visszavontassak loves utan. Igazi Blitzkrieg-fegyver... lelegzetelallito, 14 loves/nap tuzsebesseg. Kb 13-t lottek vele Szevasztopolnal, es -ahogy kiderult a topikban :)- szetszedtek, es beolvasztottak. (Az en verziom jobban tetszett.) 1300 ember szolgalt rajta. Repulokkel olcsobban, tobb embert lehet elpusztitani.
Az 1/144-es verziot mindenkepp ossze szeretnem majd rakni; hihetetlen, hogy egy Tigris milyen kicsinek tunik mellette.
Tenyleg, ha barmilyen jarmuvet valaszthatnatok, melyiket tennetek a kertbe? (A Dora nalam eselyes :)... jo kis jatszoter a kolykoknek.)
Nemtom. Ha belegondolsz, legalabb ket ev, mire elkeszul. Kell hozza egy rendes festekszoro, elkepeszto mennyisegu festek, es miutan befejezted az alapszin felvitelet, hozzakezdhetsz a rozsdafolyasok, kopasok, fakulasok, meg minden mas felvitelehez -egy 2 meteres maketten.
Én azt várom, hogy mikor jelenik majd meg hozzá az Aber 30 m2-nyi rézmaratása... Egyébként most, hogy ennyi szárnyvonalat bezártak, lehet, hogy még hely is lenne megépíteni. Nem tipikusan lakótelepi szobába való darab.
Nem. Mert nem csak egy, hanem 3 dimenzióban csökkented a méretét. Ha veszel egy egy köbméteres kockát, és annak 1/100-as makettjét csinálod meg, az eredmény 1 köbcenti. Így egy 1/72-es makett tulajdonképpen 72 a köbön.
Egy aprosag: az agyu vege nem fekete -a "lopor". amit hasznaltak, nem kormozott. Keves tanknal/agyunal lathato csak, hogy a csoszajfek sotetebb az alapszinnel, de ez nem korom, hanem a sotetszurke hoallo alapozo, ami a fedofestek leegese utan elotunt.
Tenyleg; ahhoz, hogy egy 1/72-es Tigris II merethu legyen sulyban is, majdnem egy tonnat kellene nyomnia, nem?
Tudtok nekem segíteni, hogy lehet-e kapni valahol 1x1 és 2x2 mm keresztmetszetű fém négyszögprofilokat? Obiban meg hasonló helyeken csak 4mm-estől felfelé árulnak :-(
Valszeg túl gyorsan megköt. Vagy tegyél bele több hígítót vagy sszáragáslassítót, retardert. Bár az utóbbit általában akrilokhoz használják, de valszeg van enamelhez is.
Már egy ideje festegetek pisztollyal, de még lakkot eddig nem fújtam.... Na most az mitől van, hogy a revell fényes lakkot fújva a levegőben ilyen pókháló szerű képződik? És legfőképpen ez ellen mit lehetne tenni? Egy-egy fújás után olyan az asztalom, mintha már évtizedek óta nem járt volna arra senki :)
Van egy kamionom amit már pár éve csinálgatok fából. Eredetileg az alváza egy Western Star-é lett volna de úgy döntöttem h inkább csinálok belőle egy Kenworth K100-at. a hátulja rugózik 4db spirálrugóval a fülke is 4darabbal.
Véleményt kérek!!!!!!
alulról
próbának összeraktam
elvileg ilyen lesz
1:42 a mérete kb. az egész kamiont én terveztem egy füzetbe.
Ismét lenne 1 problémám. Amikor festem a makettem kerekeit (feketével) akkor a festés és a festék megszáradása után a kerekeken maradnak "szürke" foltok.
pécsi vok, szóval a pesti mocorgás nem megy... de ez a negyedkörös forgattyűs megoldás még szimpatikus is, csakhát most nem tudnék ennyit ülni felette...de köszi... Megjöttek ma a 1/72es humwee-im is...hehe tú in van... Láttam tecsóban itt nálunk 1099Huf-ért Heller 1/72es figurákat...különböző szettekben...megéri vajon? asszem ha jól emléxem 48 db embör van egy dobozban... üdv evríbádi! :D
Nem tudom, merre laksz, de Pesten a Bajcsy és a Hajós utca sarkánál van egy - azt hiszem - Proxxon márkabolt/szervíz. Én annó náluk vettem egészen vékony, 0,3-as, 0,5-ös fúrószárakat. Néha a Conradnál is ki lehet fogni, illetve esetleg próbáld meg a modell-hobbyt, ők forgalmaznak Academy cuccokat és az Academynek van egy komplett készlete. A 0,5-ös végét utána felforrósítottam és óvatosan belenyomtam egy öntőszár darabba, kész volt a fúró.
Nekem van egy mini fúróm, hasonló helyzetekben többször mentett már meg. Ehhez lehet kapni 0.5, 0.3 mm átmérőjű fúróhegyeket. Egész pontosan 0.3-1mm közöttieket. van egy Vagy pl. 1/72-es harckocsi lövegcsövét kifúrni is jó. Nekem most egy Tornadom van, aminek letört a vízszintes vezérsíkja és az egyik fegyverfelfüggesztési pontja, ezzel a módszerrel fogom javítani.
Jobbra fordítasz negyetkörnyit, aztán balra. Megint jobbra, megint balra. Én így fúrtam fel 12,7 mm-es 1:72-es géppuskacsöveket gyári sztirolból. Cca. 1 óra alatt haladsz 3-4 mm-t.
Ja! A homokhoz én a tapétaragasztót javallanám, belekeverve a megfelelő mennyiségű/minőségű homokkal. De biztos van ennél jobb megoldás is, mivel én csak ezt ismerem...hehe:D üdv! és jó munkát!
Ejhaa!! A forrósítástól félek, mert ha már az egyik fele benne van a makettban, és akkor melegítem fel kellőképpen a másik felét, akkor a már benn lévő fél is "izzani" fog, és az mégiscsak szétb@rmolná, mivel kb egy 1cm-es "tűről" lenen szó, szóval ettől tartok picit... azt nem ígérem, hogy feltétlen kipróbálom, mert nem szeretnék próbálgatni...:D a hideg tűvel való fúrás merész gondolat, amolyan kaparászgatásra gondoltál? A katonai humwee 1/35ös? Én is most szereztem be a 3. hummerom, ami egy 1/35ös Academy M1025 Armored Armament Carrirer...Meg most jönnek a picik (1/72 dragon humwee)...ebből adódóan Hummer-t szerető embör vagyok...:D Esetleg tennél fel képeket hogy hogy sikerültek? a helikopács "kovácsolással" még lenne egy olyan tippem, hogy esetleg egy vékony réteg alufólia, vagy folpakk...ragasztózva...lehet valyon olyan vékonyan rátekerni, vagy bevonni vele a propellert, hogy jelentősen ne változzon meg a gép... De eléggé sajnálom, és nem szeretném így hagyni... hehe...kérdés hegyek... üdv, és megintcsak köszi mindenkinek!
fognék a helyedben egy pár milliméter hosszú vékony injekcióstűdarabot, vagy gombostűdarabot. felmelegíteném, betolnám a lapáptba, majd ha lehűl NAGYON ÓVATOSAN a másik végét is felmelegíteném, és azt betolnám a rotorhoz...
Nagyon lassú módszer (sok-sok törelem kell hozzá), de a hideg injekcióstűvel is lehet fúrni, én szoktam. És az inzulinos tű csak 0,2 mm kb., azzal talán van esélyed... Azér' nem irígyellek.
Valami hasonlóra gondoltam magamis...csak a befúrás részét nemtom hogyan kéne... Gondoltam forró injekcióstűre, de mint említettem az szétbarmolná...akkora fúrófejet meg honnan szedjek... De köszike!
Ha pl. drótból vagy injekciós tűből csinálsz egy csapot, amit befúrsz a rotorlapátba és a rotoragyba, aztán az egészet összeragasztod pillanatragasztóval, akkor valószínűleg sikerülni fog. Nem kell hosszú, olyan 5-7 mm.
Ahm...értem Akkor ténleg marad a készletfelhalmozósdi... Egy másik gondom volna: a 1/72es chinook-nak, ami a többi makettel együtt az általam védettnek hitt íróasztal közel méter mély fiókjában várják a jobb sorsot, de valahogy beszabadult az egyik görink, és az egyik rotor lapátot letörte, de ponnt a vékony részen majdnem a tengelynél...namármost, hogyan tudnám én ezt túl látványos károsodás nélkül összereagasztani? túl kicsi a felület, a ragasztó nem fogja meg... szóval nemtom hogyan kéne rögzíteni... előre is köszi minden ötletet, nekem még csak szétbarmolós megoldás jutott eszembe amit nem szeretnék... üdv!
A tokaji makettkiállításon láttam egy 1/24-es Subaru Impreza WRC-t, méghozzá 2006-os. Azt szeretném tudni, miből készült, mert én nem láttam 2006-os Impreza makettet, csak 2005-öst.
Az 1/72 kiegészítő kínálat elég gyér, mert a vasutas H0 széria kiegészítői sok esetben prímán felhasználhatók, hiába más a lépték. A másik ok szerintem az, hogy a "braille-scale" igazából úgy két éve kezdett el népszerűvé válni, még nem álltak rá a gyártók. A Hasegawa gyárt egyébként két készletet, egy ellenőrzőpontot és egy tábori felszerelést, amiben csak kiegészítő cuccok vannak - hogy kapni hol lehet, azt sajnos nem tudom (MT31 és MT32).
:D nem ismered az összeset?? nahát, vagyis ejnye bejnye... persze, nem vártam, hogy ismerd, vagy bárki is ismerje az összeset, csak gondolom sokan csinálgatnak itt már jó ideje jókis diorámákat, és biztos volt aki 1/72ben is megkísérelte, és gondolom, hacsak nem gyűjtögette össze az Academy makettjeiből a megmaradt ilyesfajta cuccokat, akkor valamit ki kellett találnia ez ügyben...Bár láttam külföldi tippes-trükkös oldalakon, hogy 1/72es figurákat hogy lakítanak át nem egyszerű módon, és csinálgatnak vékony lemezekből kannára fület, meg mindenféle kis ketyerét...szóval ez is megoldás lenne, de az egyszerűbb utat keresem, vagy fogalmazzak úgy, hogy az általam járhatót :D dejó kis monológ kerekedett ki a magyarázkodásomból... üdv mindenkinek, és köszi az infókat!
De külön nem lehet kapni, úgy mint 1/35ben? Gondolom a settekben vannak cuccok...csak ki tudja melyikbe mik...:D azé köszi, majd belenézek egyikbe másikba... üdv!
Aki még nem volt Móváron, az legyen!!! Ide azért legalább egyszer el kell menni...
A zsákmány: Tupoljev TB-3 (ICM), Morane-Saulnier MS.225 (SMER), meg hozzá Extratech maratás, Gribovszkij G-11 szovjet deszant-vitorlázó, Fokker D.VII OAW (Roden), meg a Part maratás hozzá, és végül Fiat C.R.32 (Supermodel)
És még egy Elf kereket is kaptam a Szuhoj Szu-2-höz.... Olyan csodákat lehetett kapni, amik még/már nem is léteznek, és elég olcsóak voltak a dolgok. Pl. a Part maratásokat 1500,- Ft-ért lehetett venni...
amiben viszont nem tudok egyről a kettőre jutni: 1/72-ben kiegészítők (benzines kanna, táskás,...egyéb cuccok)... nem akadnak a horgomra...vagy csak nem vagyok elég figyelmes? na, ha van valami tipp... üdv :D
hehe, hát ja... bár amin 5-600 forint múlik csak az valszínű majd a pilotkától rendelem... ha ténleg ilyen jó dragon-ból meg pláne...azokhoz tök jó cuccokat adnak eleve...egy kis maratott kieg mindig van hozzá...kisebb-nagyobb...
Igen, az ingyenesség gyártóra és nem termékre vonatkozik. Az alapja persze az, hogy a legtöbb gyártmány apróság, ami egy sima légpárnás borítékba befér, de ez nem változtat azon, hogy a nagyobb műgyantás kiegészítők is megkapják az ingyenességet.
Ténleg érdekes...De ha a többi is adja, vagy még jobb minőségben tudja adni amit az eduard akkor sztem senki nem fog reklamálni :D Amúgy a kedvezményes cégek összes terméke ingyenes szállítású? Jobban megnézegetve, ugyan szép jó ügyes dolgokat rejt egy maratós szett, de sokszor, másik két makettet vehet az ember az árából...úgyhogy sztem, én majd csak ritka kivétellel fogok azt rendelni, míg a makettek nagyon jó árban és választékban találhatók most a Dragon 7294-97 valamint a 7309es szetteket nézegettem még ki magamnak...A 7296-t jövhéten küldi pilotka...:D meg van még néhány név és katalógusszám a "wishlist"-ben is :D Ezek mind a luckyról jönnek majd...szóval, mint említettem, szívesen csatlakozom majd másokhoz, ill. ha már biztos vagyok az anyagi helyzetemben, akkor szólok én is hogy rendelést tervezek... Nade, lehet löttyen az agyam még addigis... jó munkát!üdv mindenkinek!
A Lucky-nál egy csomó cég termékeire ingyenes a szállítás. Sajnos az Eduard pont nincs benne, de a nyitólap tetején van egy "Free Airmail Shipping Offer" link, az alatt felsorolják az összeset, pl. a Voyager, Lionmarc, LionRoar, hogy csak a nagyobb maratásos cégeket említsem. A poén az, hogy mivel a kedvezmény gyártó függő, pl. egy M3 Lee teljes konverziós készlet, fél kilónyi műgyantával ingyen jön, egy Dragon figurasorért fizetsz.
Sima légi csomagként szokott jönni, itthon a posta kezeli... eddig mindig eljutott hozzám, házhoz hozzák vidékre is (Kecskemét). Dobozokon rajta szokott lenni a vámhivatal pecsétje is, de eddig mindig vámmentes volt... :)
Elméletileg többet cuccot rendelni olcsóbb de ez méret és súlyfüggő... 2kg-ig sima levélként jön el... Ahogy pl. én pakolgattam a maketteket a kosárba, ott kb 5 dolcsival nőtt makettenként a szállítás... pár doboz között meg simán elfér a fotomaratás...
Amikor csak 1 maratást rendeltem, az kartonpapírral erősített bélelt borítékban jött. ugyanannyira jött ki mint itthon, de így legalább lehett kapni...
:D azé írtam hogy majdan, mert most kiköltekeztem magam :D lehet túlságosan is... és a szállítás hivatalosan hogy van...pl a légi csomagként...gondolom az pestre érkezik, és onnan nem számítanak fel még költségeket ha vidékre kell mennie a pakknak? ahogy néztem a fotómaratós cuccok így sem sokkal olcsóbbak, viszont a makettek nagyon jó árban kihozhatók... a szállítási díj, csomagméretfüggyő amúgy, tehát sok doboz esetén nem "olcsóbbodik"? amúgy vagy AAVP7A1 RAM/RS vagy egy Leclerc a következő kis célojjektum 1/72ben... de még változhatnak a dógok... üdv! és köszi!
helló ezek ténleg jó kis árak... és a szállításról mit lehet még tudni...elég gyér az inglisem, rég nem használtam már...ha esetleg rendelné innen csatlakoznék majd szívesen... üdv
Hááát, 2000 alatt 1/35-ben szerintem nehezen fogsz találni, de lehet, hogy csak pesszimista vagyok. Szupermarkecekben szoktak néha leárazni Revell kiteket, de ott vigyázni kell és a fizetés előtt szólni az eladónak, hogy meg akarod nézni, minden benne van-e, mert volt már akinek a doboz fele hiányzott...
Újrakezdő makettező vagyok, főleg repülős, néha harcjárműves. Egy kompresszor beszerzésén gondolkodom éppen, de elakadtam. Az egyik régebbi ProModellben találtam az Airline Kft hirdetését, így meg is rendeltem egy példányt, ami nagyon jónak tűnik, de a mesterek részéről csak a szokásos hitegetést, ködösítést hallom rendre a telefonban, úgyhogy más megoldást kell keresnem.
Idő hiányában (makettezésre sincs elég) a hűtőgépes buherálást kiejtettem, sajnos nem tudok ennyit utánajárni, keresgélni, meg aztán szeretem a karbantartásmentes, biztos megoldásokat. Komplett "fogd, és vidd" megoldást keresek tehát.
Amit eddig láttam, az a Metro-beli nagyobb, alapvetően nem modellezés céljára készült darabok, illetve egy-két internetes oldalon árulnak 40-50K-ért kifejezetten modellezőkompresszorokat. Melyiket érdemes szerintetek venni? Tudtok esetleg konkrét típust is ajánlani?
Pénztől és felkészültségtől függ, meg persze méretaránytól. 1/72-ben tudtommal most nagyon jók a Revell dolgai. 1/35-ben ha olcsóbb és kevésbé macerás, akkor Italeri, ha hajlandó vagy 6-7 ezernél többet is szánni egy makettre és nem ez az első próbálkozásod, akkor Dragon. A Revell 1/35-ös cuccai szinte mind egykori Italeri (vagy még korábban Esci) formák.
Típusból a Pz I-től egészen a korai Tigrisig mind megfordult Afrikában, csak a Pz IV G-nél későbbi változatok, a későbbi Tigrisek és a Párducok nem, szóval a választék elég széles.
még mindig kezdő volnék, és újra felmerült pár kérdés első makettem festése közben. Tamiya sprével fújtam le a kasznit és "ahogy kell" meg is folyt a festék :))
valamit hiába takartal le egyből valami kis vackok beleragadtak a festékbe.
Ahogy ajánlottátok, 3-4 vékony réteget fújtam rá (bár mivel megfolyt lehet nem is volt az olyan vékony réteg), szépen takar is a festék, de 1 helyen megfolyt + a beleragadt nem tom mik (pedig festés után egyből cipős dobozba raktam).
Hogyan tudnám polirozni a már lefestett kasznit? Vettem 1000-es polir papirt, de nekem az elég durvának néz ki.
Szia! Értem...nézegettem azt a squadron-t is ... hasonlóak az eduard-al...de nemtom a szállítása melyiknek milyen, ammyira nem böngésztem utánna, azé köszi...legalább van még egy honlap nyálcsorgatásnak a replica nekem spec nem jó, mer még csak nem is pest közelében tengetem napjaim...plusz a honlapjuk épp átalakul, vagy frissül, szóval ez a verzió is off...de sebaj, hirtelen pár nap alatt úgyis elköltöttem minden pénzem erre arra... 1/35 humwee, meg egy 1/72 humwee pár-szett, meg még egy 1/72es nyalánkság... úgyhogy elleszek talán fotomaratós cuccok nélkül is...hehe :D vagy kivárok a munkákkal, és a köv "fizetésből" meg go koegészítőkre...addigra a replica is összekapja majd magát remélem... köszi az infókat jómunkát mindenkinek!
Szia! Nézegettem már.... Az a baj, hogy nagyon drága. Én már találtam olyan készletet is, ami a Squadrontól, légipostával olcsóbb lett volna :-/ De pl. a Replica a Móriczon megrendel neked bármit, és gyakorlatilag olcsóbban jössz ki.
sziasztok... hajdani birki vagyok... jónéhány hozzászólással odébbról szóval, Eduard-ról szokott valaki rendelni? vagy tervezi mostanság? lehet kéne nekem is pár dolog... üdv mindenkinek!!
A festés során a gyári hígítású festéket általában hígítani kell. Pisztolynál próbafújással ellenőrizhető a megfelelősége, ecsetnél kb. akkor jó, ha egy kis tálkában laposecsettel kevergetve enyhén gyöngyözik. Az ily módon festett meketteknél a felület minősége megfelelő lesz, nem csíkozódik foltozódik, viszont nem kell törekedni arra, hogy elsőre takarjon. Arra fújásnál sem célszerű törekedni, mert a jól beállított festék is megfolyhat. Murph szerint meg is fog. Na, ennyit a festésről.
Ami a lakkozást illeti, nem feltéttlen szükséges, erősen függ a matricák anyagától is. a kemémnyebb, vékonyabb lakkrétegű matricák (pl. Revell, Italeri, Academy) alá mindenképpen ajánlatos lakkozni hígított fényes lakkal. Egy rtg általában elég.
A puhább hordozójú matricák (Heller, Airfix és még néhány gyártó) nem mindig igényelnek alálakkozást, ráadásul matrica feszítő folyadék is létezik, bár én nem szoktam használni, inkább a papírboltokban kapható Nebuló papírragasztóval kenem be a matrtica helyét és úgy teszem fel. Ennek előnye, hogy vízzel hígítható, tehát a felesleget a matrica felhelyezése és a ragasztó száradása után vizes ronggyal, vagy papírzsebkendővel eltávolítható, ugyanakkor helyettesíti a matrica - általában leoldódó - enyvrétegét, azon kívül kitölti a matrica és a festés közötti hézagot, ezzel megszüntetve a matrica rossz tapadása miatti becsillogást. Persze, ha a matrica anyagában buborékos (Italerinél elő szokott fordulni, bát néha más mgyártóknál is) akkor semmilyen módszer nem segít.
A matricázás utáni lakkozás a matricát védi mechanikus hatások ellen, valamint a por bejutását is megakadályozza, ez főleg ezüst gépeknél fordul elő, ha nem légmentesen zárt szekrényben alszik a makett. Azon kívül a felület fényességét is be lehet állítani. Vigyázz, az első réteg mindig fényes legyen, a mattlakk felszedheti a frissebb matricákat. (Nekem egy Stuka baloldala bánta, hogy elhagytam a fényes réteget)
Ha van még kérdésed, nyugodtan tedd fel, üdv: Kalóz
Remélem tud valaki segiteni, az 1/43-as méretü BKV kékfestésü IKARUS 260-asra szeretnék oldalra fehér számot tenni...LETRASET-el kéne. De hol a fenébe kapni azt még? Ha valaki tudja, irjon...köszi
Panasonic Toyota Racing TF102 -1/24-es Revell gyártmány, az alkatrészek le vannak vágva az öntőformáról, de hiánytalan. -Sérülésmentes doboz, összeállítási segédlet és matrica.) -Ára 2000 HUF
Boldog nyulat mindenkinek! Még mindig érdekelne a 11250 hsz.-ban felrakott néhány képről a szakavatott véleményetek. Jó-e az ott leírt elképzelésem, egyébként pedig , így kép alapján használható-e valamire ez a szerkezet? Zoli a séf
Par tanacs, de nem lenyegesek: a legtobb szerszam, de a tuzolto keszulek es az emelo mindenkepp, az alapszinre voltak lefestve. (Az asok, hasonlok, gyakran a tankon maradtak, amikor felfujtak a terepszint, szoval ezek lehetnek zoldek, barnak. A te estedben ugye a szurket a gyarban fujtak fel, szoval maradnak fa, illetve femszinuek.) Erdemes lenne kicsit vilagositott, sotetitett alapszinnel megfujnod finoman, tobb retegben, hogy a felulet ne legyen "lapos". (Fuggoleges iranyban foleg, a termeszetes "oregedest", esonyomokat imitalva.) Kulonosen azokba a reszekbe erdemes finoman sotetitett festekkel fujni, amelyek arnyekban vannak. Amikor felfujod a matt reteget, azt is erdemes sok, vekony retegben fujni, megpedig egyenetlenul. (Csak finoman az egyenetlensegekkel :) ) A femfelszin sosem teljesen egyenletes fenyu. Ha a tobbfele szin felfujasa utan egy kicsit foltos a tank (erre komoly az esely, kulonosen a matt felvitele utan -valahogy a matt kihozza az egyenetlensegeket), akkor az egeszre erdemes meg az alapszint finoman felfujni, ami valamennyire elfedi ezeket az eluto foltokat, egy kicsit egybemossa oket. Szoval erdemes egyenetlenre megcsinalni, de nem feltunoen :P (Tudom, jo kis tanacs.) A szeleket, eleket erdemes finoman grafittal athuzni, nagyon finoman kopasokat felfesteni (szivacs, muszaki toll, ecset), filtereket feltenni, keves pasztell-pigment... eleg sokat kell gurizni azutan, hogy lefestette az ember, hogy eletet lehelljen egy tankba.
Koszonom a valaszokat. Asszem, tenyleg valami konyvet kellene beszereznem; amikor otthon leszek, majd megnezem az ajanlottat :) Addig is marad az internet. (Kellemetlenul hosszu idobe telt, amikor a pancelosokkal kezdtem el foglalkozni. Maig vanna zavaros dogok...) Nemreg vettem egy, a Bismarck megtalalasarol szolo konyvet. (Innen a hirtelen erdeklodes.) Korbeneztem a helyi makettboltban, es nagyon furcsa volt egymas mellett latni a Bismarck, a Prinz Eugen, a King George V, a Hood es az osszes tobbi, a Bismark egyetlen utjanak fontosabb szereploit latni egymas mellett. (Nem beszelve a 400 dollaros (!!!!) Yamatorol. Mi a fenet tudhat? A doboz mindenesetre elkepesztoen nehez.)
Igazából, ha a hadihajó fajták kialakulásáról akarsz többet megtudni, akkor érdemes beszerezned:
Hadihajók Típuskönyv (Zrínyi Katonai Kiadó 1984)
vigyázz ez az első kötet késöbb megjelent egy másik is Hadihajók II címmel.
Ebben a könyvben részletesen olvashatsz a hajótipusok kialakulásáról, fejlődésükről és feladatukról.
Ha a hajók besorolásával kezdesz el foglalkozni, ne csodálkozz, mert időben és helyszíntől függően hasonló hajókat máshogy és máshogy kategórizálnak, sőt néha ugyan azt a hajót átsorolják. Ennek sokszor politikiai, vagy egyszerüen olyan oka, van hogy az adott hajót másra használják, illetve azt a kategóriát megszüntetik.
TG
Ui: az 1899-es brit HMS Cobra 68 m, az 1903-ban szolgálatba állított DD-1 USS Bainbridge 76 m hosszú volt. Az osztrák-magyar Csikós osztály (1909) 68 m.
Ha még régebbi hajók és áruszállítók is érdekelnek, rákereshetsz a brigg, schooner, gallion (galeon, galeas), bark szavakra is... A XIX-XX. századi áruszáééító típusokról a - szerintem - legjobb összefoglalást pedig egy ifjúsági regényben lehet megtalálni: Dékány András: Matrózok, hajók, kapitányok
Még talán annyit, hogy a négy alaptípus (korvett, fregatt, cirkáló, csatahajó) még a klasszikus vitorlás korszakban alakult ki. A romboló újabb. A fegyverzetüket a feladtuk határozta meg, a cirkálók és a csatahajók voltak az "ököl", a többi hajónak az ő védelmük, kísérésük volt a jellemző feladata. A csatahajóknál a 2-2 ágyútorony nem kötelező, lásd USS Iowa osztály, a HMS Nelson / Rodney, vagy a Prince of Wales, inkább a 8-10 nagy űrméretű ágyú, valamilyen konfigurációban.