Az Audiolandos topiktali inkább baráti találkozó mint hangban is értékelhető hifis esemény. Azzá teszi a résztvevők irányultsága és a helyszín csapnivaló akusztikai és energia ellátásbeli problémái.
Szerveznek, szervezünk más találkozókat is mint pl Hódmezővásárhely, az Amatőr Audiofil Építők Találkozója de mások is küzdenek az alkalmatlan akusztikai környezettel. Mások elmondására alapozva a Triódás az egyik legjobb hangú találkozó. Sajnálom, hogy nem tudsz eljönni. Úgy gondolom, hogy ha valóban szeretnéd megtapasztalni mi a mások által elmondott jó hang inkább kisebb, pár fős, egymás meglátogatásán alapuló találkozókra menj el, vagy egyszerűen látogass meg valakiket akik biztosan szívesen látnak.
Még érdekesebb, hogy találhatsz olyan arányt k2 és k3 között, ahol még extrémnek mondott torzítás se fog különösebben zavarni. Hacsak be nem beszéled magadnak előre:) K4-től már ne nagyon erőltesd, nem jársz vele jól.
Ha megpróbálom összeszedni mi az amit mérni tudunk (ha éppen személy szerint nem is mi: harmonikus torzítás, intermodulációs torzítás, tranziens inetrmodulációs torzítás, kimenő impedanci ami hirtelen eszembe jut) nem kapok választ arra amire Bigi is közeli példát hozott fel: egyenirányító csövet cserélek és jelentős változást hallok. Pedig utána van még a teljes tápszűrés ami érintetlen marad. Nem is beszélve az egyes itt sokak által wooduként emlegetett eltérő kábel hangokról.
Persze valószínűleg sok olyan mérési eljárás kidolgozható lenne ami közelebb visz bennünket ezekhez a jelnségekhez, de ez nem tartozik azok érdekeltségi körébe akinek ehez az eszközei is meglennének.
Legfeljebb azt, hogy számomra mi az ezotéria. De azt nem tagadhatod hogy az élet számos területén előretört, a műveltség és a konkrét tudás csökkenésével arányosan!
"Sőt a méréseket tüzetesen kiértékelték és már előzetesen próbáltak következtetni arra, hogy "mit fognak hallani""
Szerencsére több eszük volt, Darvas valahol leírta, hogy a paramétereket szeánszkor még csak a mérést végző személyek ismerhették (ha egyáltalán a mérés volt előbb). A szubjektív teszteken Solymoséknak volt nehezebb dolgunk, hiszen pszichésen meg kellett küzdeniük a mérési eredményekből származó előítéleteikkel is. Sokan csak úgy hiszik, hogy ezen túlléptek, miközben A-B teszten rendre azt hallják (meg), amit tudat alatt hallani szeretnének, ami kényelmesen belefér egy egzakt, jól megmagyarázható világba.
A PWB termékek hatását pedig egy bölcsésznek kellett megmérnie:)) A sok okos "szakember" mind utána jött elő a fű alól, hogy "naugye, megmondtam előre".
No azért közben felismerést nyert az intermodulációs torzítás jelentősége is, megszülettek a spektrum analizátorok és egyéb mérési módszerek is tért nyertek. Az igaz, hogy egy normál drót harmónikus torzítását még mindíg nem tudjuk mérni, egyik irányban sem. A csőtápvonalaktól és mikrohullámktól, a skinhatástól és a rövidhullámoknál szóbajövő hullámellenállástól pedig most tekintsünk el.
Először is köszönöm kedves meghívásodat, sajnos most nem tudok vele élni, de minden képen szeretnék elmenni a legközelebbi talikra elmenni! Egyéb iránt igazad van, rám is rám fér egy kicsit több türelem!
Sajnos ,vitathatatlan,hogy elég korlátozott, az a terület, amit méregetünk,de ebből számomra nem az a konklúzió, hogy a mérést el kell vetni ,hanem, inkább hogy ki kell terjeszteni ,Olyan eszközökkel, módszerekkel amik többet mondanak. Sajnos, ez idő ,és eszköz igényes, erre írtam valamelyik hozzá szólásomban, hogy erre csak igen nagy cégeknek, Ipar, Katonaság volna pénze energiája, az pedig Sz@rik rá, De ezt már megírta "Sipos úr is"! Egyébként az már több mint fél évszázada ismert hogy a harmonikus torzítás, az egyik legsemmitmondóbb adat a paraméterek között! Mégis mindenki ezt citálja! Persze ezt a legkönnyebb mérni.Meg a frekvencia átvitelt.
Az biztos, hogy a hangszerek sem tiszta színusz jeleket szolgáltatnak, de azok a felharmónikusok mégis egészen mások, mint a torzítás során keletkezők.
És hogy mi az ezotéria, azt ugye te mondod meg - anélkül, hogy elolvastad és megértetted volna, miről is volt szó... az nem mentség, hogy végülis a károgóknak lett igazuk; P. W. Beltnek (angol rádiómérnök, egészségkutató) hifis termékeivel csak összezavarnia sikerült az emberi érzékelést, átvernie nem. Ez egyébként kutatásának csak amolyan mellékága, hobbi-ága volt.
A türelmes keresgélésbe tartozzon már akkor bele, hogy adj lehetőséget azoknak akik azt mondják drót és drót hangja közt különbség van és, hogy a konvencionális mérési eljárások szerint rosszul (legyen: nem igazán jól) teljesítő erősítőnek lehet jó hangja.
Pl ha időd engedi gyere le a hétvégén a triódás találkozóra. Szvsz Bpről induló autókban vannak még üres helyek a találkozón pedig a vendégem leszel.
Te meg Óvakodj a törpétől! Nem veszed észre, hogy az utóbbi időben egyre többen zuhannak ki - saját hibájukból kifolyólag! - a panelházak ablakaiból ? :-D
Örző-védő tanulj már tovább! A töled visszajött szalagot fordítva tekerted, majdnem mind így jött tőled vissza. Csak nem volt azóta feltéve, és akkor sem lehetett rendesen hallgatni mert be nem állt a szád. Szajkózás meg a te szokásod dumagép, sorolhatnám a bűneidet de úgyis jönne a mindent kimagyarázás. Szánalmas törpicsek vagy, és úgy látszik az is maradsz. És jó lenne ha abbahagynáf a provokációt érdekes hogy nem tudsz mást csak engem froclizni (meg bigit), szakadj már le rólam beszélgess dízellel, ő partner ebben. Ez már beteges hogy nem tudsz mást csak velem kötekedni. Szerncsétlen fordúlj már orvosodhoz. A hangfal meg sose lett volna megcsinálva, mert te süket vagy és kész.
A magam részéről a kulcsot a "legfeljebb nem jól keressük" félmondatban találom. Mérünk, de azt nem tudjuk hogy amit mérünk hogyan jelentkezik hangban.
Azt mondjuk, hogy ami rossz mérési eredménnyel rendelkezik az nem szólhat jól. Csak azt nem tudjuk mit ítéljünk jó vagy rossz mérési eredménynek. Itt van az előző példa a TPA alapú és a 300b erősítő közt. Erősen hasonló hangkarakter, kis különbség a hangban és óriási a mérési eredményekben. A mérési eredmények hangra gyakorolt hatását csak közvetve, spekulatív úton tudjuk egyik vagy másik mért paraméterre fogni. Aztán időnként nagyot csodálkozunk a spekulációnk és a valóság össze, vagy ép találkozásán.
Volt inge, magára vette...... Ő, aki tíz perc után, otthon, a saját láncán felvétel közben 10 percen keresztül engem süketezett, amikor szóltam, hogy nincs magas, csak a kuncsaft kérésére volt megvizsgálni a dolgot, és konstatálta, hogy fordítva, háttal fűzte be a szalagot a nagrába.... No enyit az éles hallásról... Nálam meg tavaj volt utoljára, és nem zavarja, hogy a hangfal azóta meg lett csinálva.....de szajkózza, szajkózza... szegény... szóval szánalmas.
Igen, ezen én is nagyon meglepődtem, nem egy nagységrend a különbség harmonikus torzításban hanem legalább három, a TPA 0,001% alatti a 300B pedig 1% feletti.
A triódás találkozón ott lesz ez a 300B erősítő és ez a hangfal, meg lehet hallgatni másoknak is (bár az akusztikai körülmények nyilván gyengébbek lesznek).
De lehet, hogy mégsem egy kiváló erősítő csak mi annak hallottuk :D
Sükettörpe ne beszélj hallásról te ahhoz csonthülye vagygy mint tudjuk aki azt sem veszi észre hogy a hulladék hangfalában nem szól a magas, sőt még hitetlenkedik is. A te hallástartományod max. 300- 6000 Hz! Duma persze az van! (más sincs!)
Javítás közben vagy túlvezérlésnél ilyen mértékű harmonikus torzítás nem ritka, ez már nem érdekes, hanem a nagyott hallók számára is roppant zavaró. :-))
Mondjuk, én ezt már kicsit soknak tartom, ilyen torzítás,mar jól látszik egy jó szkópon, De még sosem próbáltam így szándékosan a harmonikus torzítást,hogy közben hallgattam, érdekes kísérlet lenne!