Mit értünk a lexikonban madár alatt?
Természetesen madárnak véljük a legendás postagalambot, Fleuront,a mesebeli hárpiát és a valódi hárpiát, a Ghigi-fácánt és a xenopsot, "moluccen" kakadut és a csurit, az onagadorit és a debreceni pergőt, minden diszkrimináció nélkül - még, ha ezen néhányan majd meglepődnek, annak ellenére – akár a grillcsirkét is.
Kit hiszünk madárbarátnak?
Mindenkit, aki a legcsekélyebb érdeklődést tanúsítja a madarak, vagy a madarakkal összefüggő BÁRMELY ismeret iránt:
adhat e akáclevelet, kagylóhéjat a madarának?
mi az az alula, a moa és a kappanháj?
van-e a madaraknak veséje, körme, heréje?
hogyan költi ki a tojását a császárpingvin?
milyen színű a kakasláb, vagy a gulyamadár tojása?
hányat ver egy kolibri szíve, meddig él az ara?
ki volt Mendel, Siroki, Chernel és ki Ország Mihály, Diószeghy Sándor, Haraszthy László?
egészséges dolog-e nyers tojást fogyasztani, s mi az eszkimók csemegéje?
hány fokot igényel a napos pipe, hogyan kell lisztkukacot termelni?
mi okozza az ornitózist, és mire jó a perubalzsam?
hogyan kell a madarat pedikürözni, a dúcot fertőtleníteni?
milyen szín(változat) a jeges, az angolfehér és a harlekin?
mit kell érteni recesszív, poligénes vagy fácánozó alatt?
mit jelent COM? MME? MNK? GALOR? TETRA SL? Victoria-keltető?
A világ összes madarát fellelni benne, s a ma létező mintegy 10 000 faj közül 3000 leírását is megtalálja ebben az enciklopédiában.
Aligha van házigalambfajta, haszon- és díszbaromfi, amely kimaradt belőle.
Ezt a topikot a készülő Madárbarát-lexikon iránt érdeklődőknek nyitottam, mert talán kevesen tudnak erről a készülő műről. Kérdések, vélemények helyszíne legyen ez a topik.
http://madarbarat-lexikon.mlap.hu
Szóval bocsi, egy kicsit (megint) megkutyultam. Erre mondják, hogy a pokolra vezető út is jószándékkal van kikövezve.
No és van még 2 szuper fotó süvöltőkrő meg a egy a tündéri vörösbegyről
Ezt már aligha keverhetem össze
süvöltő tojó - Faragó A. felvétele süvöltő hím - Faragó A. felvételevörösbegy - Fargó A.
Nekem nagyon tetszik - köszönöm szépen!
És most kikotyogom?
Csinálunk Bélával egy táblát a hazánkban megfigyelt madarakról ezen 420 fotó lesz.
Azaz hogy pontos legyek 3x420, az egyik oszlopban a hímeké, a másikban a tojókról s végül a harmadikban a fiatalokról készített fotók - már alakul. Néhány képet kicserélünk Faragó-félére, ez már biztos!
Ja igen, és ha van valakinek fotója "hazai" madarakról, amelyet felajánl erre a célra, azt köszönettel vesszük!
Hát innen (1584-es hozzászólás) csak a kék cinege képe maradt le valahogy, ilyenformán oda a képaláírás fölösleges, mi több zavaró, de sajnos nem tudom helyesbíteni
Engem szombaton egy őszapó csapat örvendeztetett a látványával meg, de nagyon bizalmatlanok voltak, és az én egyszerű kis gépemmel nem tudtam róluk fotót készíteni.
Még Faragó (MEPISZ) féle felvételek:
Fenyőpinty (Faragó felv.)
Faragó A.: fenyőrigó
kék cinege (Faragó A.)
Őszapó (Faragó A. felv.) Zöldike (Faragó András)
Üdvözlöm Láza Pál vagyok, megkaptam a Madárbarát-lexikon c. anyagot, amit kértem öntől. Ön azt írta amikor megrendeltem,hogy küldi barátsággal meg is érkezet köszönöm szépen! Ha küldene egy bankszámlaszámot vagy valami elérhetőséget ahol honorálni tudnám megköszönném és szívesen tenném azt.
Tisztelettel:Láza Pál "Sándor Ildikó" <madarbarat@invitel.hu> írta:
influenzás vagyok, és nagyon aggódom a nimfapapagájomért :( ha elkapja belehal. a madarak ilyet el tudnak kapni, ha igen, akkor mit kell tennem hogy sehogy se kaphassa el? kérlek sürgősen segítsetek :'(
Igen, ezt elcsesztem, pedig a latin név alapján egyértelmű. (TUDNIILLIK KÉPET BEHÍVNI MAPPÁBÓL SZOKTAM, AHOL A KISEBB HELYET FOGLALÓ MOZAIK NÉZETBEN A KÉPET NEM IS LEHET LÁTNI, CSAK AZ IKONJÁT, ÉS A NEVÉT) Kedves orr, fül, gégész főorvos ismerősünk még kedvesebb fia, a fotó szerzője pontosan megnevezte (Falco sparverius), amikor átengedte nekünk ingyenes közlésre a képet én meg valahogy a k-betűs mappába tettem így aztán becsúszott a hiba.
Köszönöm a helyesbítést, s ha valaki bűnbakot keres, nem kell tovább mennie - én vagyok az.
Az igaz és visszavon6atatlan tény, hogy az MME az idei évet a vetési varjak mellett a kék vércséknek szentelte (vagy fordítva, nemtom), akárcsak az is, hogy a bemutatott három kép közül az elsőn NEM kék vércse (Falco vespertinus), hanem egy amerikai faj, a tarka vércse (Falco sparverius) látható.
Most jövök a Madárbarát-lexikon vendégkönyvétől, amelybe a legutóbbi bejegyzést Tokin Bora szerbiai madárbarát tette. Egyben kedvesen invitált a saját honlapjára. Hát amit ott láttam, az maga az elegancia és a magas színvonalú hozzáértés reprezentációja.
Hogy értsed a dolgokat: az én családomban jött ajándékként 4 gyerek (gyermekkori pajtásom árvái) majd új párom leánya, így a 3 saját gyermekemmel nyolc emberke iránt érzek apai szeretetet. Lehet, hogy én vagyok a "furcsa", de noha mindegyiket szeretem, hazugságnak tartom, ha valaki nem meri bevallani, hogy nem mindig mindegyiket egyformán... Sőt! volt amikor komolyan összerúgtuk a port és ilyen még valószínűleg lesz is.
Csabát talán akkor szerettem legjobban, amikor gyűrű számban országos bajnok lett, Katát, amikor sirva fakadt Csaba macerája miatt, Bandust, amikor síremléket csináltunk az apjának és együtt madarásztunk...
Vikit, amikor azt ecsetelte, hogy mint tolmács majd hogyan fog dolgozni.
Fatit, amikor a füle már sokadszor begyulladt, és az aggodalomtól majd megörültünk. Tibit, amikor Egerből búvárúszásból bajnokként jött haza, és amikor úttörővasutasként mosolyogva indította a szerelvényt. Ildit, amikor lelkesen magyarázta anyjának, hogy miről is szólt a Ryan közlegény megmentése c. film amit együtt néztünk meg. Líviát...
Egy szó, mint száz valószínűleg te magad is (ha mélyen magadba nézel) tudod miről beszélek: nem mindig és mindenkit szeretünk egyforma hőfokkal.
Azt se várhatjuk, hogy mindenki mindig egyforma érzéssel viseltessen minden madár iránt!
Sőt, vannak emberek, akiket a hotdog vagy az iwiw jobban érdekel, mint a legkedvesebb madár (egyáltalán melyik a legkedvesebb madár?). Nos, hogy a közfigyelem olykor-olykor mégis valamely faj felé forduljon, hogy beszéljünk pl a vetési varjúról, erre teremt alkalmat a mozgalom, amely az ÉV MADARA NÉVEN MUTAT FEL ÉRDEKESSÉGEKET, IRÁNYÍTJA A FIGYELMET VALAMELY FAJRA - ÉS EZ JÓ, MÉG AKKOR IS, HA MAJD JÖVŐRE (a dolgok rendje szerint) EGY MÁSIK TÉMA KERÜL A FÓKUSZBA!
kékszarka (Cyanopica cyanea - Azure-winged Magpie): 33-35 cm nagyságú varjúféle rendkívül különös elterjedési területtel. Egyes feltételezések szerint valaha Spanyolországtól egészen Japánig előfordult. Ma a két pont (pontosabban Kína, Korea, ill. az Amur-vidék és Spanyolország) között óriási lyuk tátong, amelyre nem ismerjük a magyarázatot. Fotó: Albert Mannaert - http://www.surfbirds.com/
Hang és kép: Midori Iwashita - http://midopika.cool.ne.jp/english
Megnyugtató volna, ha találnánk egy hiteles leírást, miszerint az első kelet-ázsia-utazók valamelyike hozott haza magával e fajból néhány párat, s azokat az ibériai félszigeten szabadon engedték.
A fej itt fekete, s ez a csinos sapka a szem alá is leér, takarja a tarkót.
A torok fehér. A szárny és a farok finom kékesszürke. A test barnásszürke, alul világosabb árnyalatú.
Ritkás ligetekben, parkokban laza csoportokban költ. A nyitott fészkét fenyők, nyárfák v. tölgy ágvillájába építi.
A fészkelési időn kívül csapatokba verődve kóborol, s nem lehet nem észrevenni, mert nagyon zajos, tolakodó.
(Más fajok: →spanyol kékszarka; →szibériai kékszarka.)
oldalamon, illetve persze a többi 50 általam szerkesztett lap.hu linkgyűjteményen is.
Aki teheti támogassa adója 1%- val őket!
/Mindkét szervezet részvételével, értékes anyagokkal, szórólapokkal, előadásokkal támogatta a Szentesi Madárfesztivált, tájékoztatta az ott résztvevő gyerekeket, felnőtteket egyaránt!/
Még véletlenül sem, mint azt a fejtrészben olvashatod, szerintünk a hárpia is madár, és helye van a lexikonban Vönöczkynek, a munkába illő a varjúháj címszó..., hogy ne ragozzam tovább.
Akik már kértek, és kaptak lexikont, azok ezt visszaigazolhatják - VAN IS, AKI MEGTESZI.
De én is követek el hibákat. Most például a Madárbarát-lexikon eredeti oldalán a vendégkönyvben nézelődve ijedten látom, hogy néhány bejegyzésre valami sajnálatos véletlen folytán nem reagáltam, így valószínűleg néhány lexikonkérés teljesítetlen maradt. Az én figyelmetlenségem mellett ennek az is oka, hogy a következő madárbarátok nem küldtek kézbesítési címet, így nem tudtam részükre cd-t postázni.
KIK ŐK?
Lipták József
David Free (Ausztrália)
Antonio E. Maureire Navarrete (Chile)
Vajó Sándor
VIVI
Kalmár Pista
Cicc
Rodika
N.K. (methian)
Orsó Pál
Bori
Kérem tisztelettel, bocsátsák meg figyelmetlenségemet, írják meg címemre a postacímüket, s pótolom a mulasztásomat.
Ha ismerősük olvassa ezt a bejegyzést, akkor legyen szíves az érintetteknek továbbitani az üzenetet.
Ezen túl feltételezem, hogy előfordulhat: valahol elkallódott a postázott példány (hasonlóra panaszkodott Dr Romhányi barátom) ilyetén erősen foglalkoztat, hogy felteszem ide a listáját azoknak, akik kaptak példányt (az én nyilvántartásom szerint) ám végülis az valahol út közben elakadt.
Ami pedig tpuppi panaszát konkrétan illeti: nos technikai problémák miatt nem tudok feltenni semmit ide, pedig a lexikon több, mint 5000 oldalából nyilván számára is hosszasan tudnánk szemezgetni.
Remélem valaki majd segít elhárítani a bajt és akkor újra zökkenőmentesen madarászunk!
portugál harlekin kanári (Canário Arlequim Português - Portuguese Harlequin Canary): a portugál kanáritenyésztők bírálói testülete (CPOJ - Portuguese Ornithology Judges College) a már korábban sztenderdizált fajta ideáltípusát 2003-ban korszerűsítette.
A törekvés sarokpontja volt, hogy a fajtát a lehető legteljesebb mértékben elhatárolják a rokon fajtáktól, a szubjektív elemeket kiküszöböljék a bírálatból, s növeljék a racionális (mérhető) szempontok szerepét.
Ezzel kívánták elérni, hogy a fajta a nemzetközi porondon „versenyképes” lehessen, egyértelművé váljon a sztenderd és a bírálatokhoz a bírálók és a tenyésztők, illetve a fajta iránt érdeklődő valamennyi madárbarát számára közérthető ideáltípus álljon rendelkezésre.
A portugál harlekin kanárinál a 100 pontos rendszerben bírálandó (CPJO 2003)
Testalakulás, mell és szárny 20
A test legyen hosszú, vékony és harmonikus. A hát vonala egyenesen folytatódik a farok vonalában.
A mell egyértelműen kerek. A szárny hosszú, de szorosan simul a testhez és a két szárnyvég a faroktőn kereszteződés találkozik.
20 pont
Bóbita,
Fej, nyak
A bóbita (az “Arlequim Poupa” Crested Harlequin változatnál) 3 szarvszerű képződményt formál (2 hátul 1 elől) a fej tetőjéről indul, és szimmetrikusan borul a fejre, de a szemeket és a csőrt nem fedheti. A fej (a simafejű változatnál - Arlequim Par Pair Harlequin) viszonylag hosszú és vékony. Felülről nézve u-alakú, a csőrnél egyenesen metszett. A csőr – erőteljes, de arányos. A szem – élénk és fénylő.
A nyak jól elkülönül a fejtől és a testtől
15 pont
Szín
Minden színben elfogadott a mozaik tényező jelenlétével, a melanin és a lipokróm színek egyenletes eloszlása mellett.
15 pont
Nagyság
15 cm tökéletes testarányokkal
10 pont
A tollazat
Tömör, sima, selymes, fényes és a testhez szorosan simuló. Egyenes státusz (55 százalék horgászik) és gőgös. Felemelt test. Éber és gondtalan, megható magabiztosan
10 pont
Testtartás (állás)
A színkanárinál meredekebb (55 fok), büszke testtartással, tökrözzön magabiztosságot!
10 pont
A láb
Erős, hosszú, kissé behajlított. A combok jól láthatóak.
10 pont
A farok
Hosszú és emiatt ritkásnak tűnik, a csűcsoknál kissé bevágott.
5 pont
Összbenyomás
Tiszta és egészséges, a bemutató eszközben élénk, mozgékony, de nem ideges.
5 pont
Küzmös Csaba hívta fel a figyelmemet arra, hogy a 2009. január 15-25. között megrendezett COM 57. díszmadár-világkiállításán (Olaszország Piacenza) megint születtek magyar sikerek. http://www.mondialfoipiacenza2009.it http://www.mondialfoipiacenza2009.it/categorie-concorso.pdf Nagy-nagy örömmel gratulálok a tapolcai Pócsi Béla barátomnak, aki turákóival (!) a tavalyi sikereit megismételve újrázott: immáron TÖBBSZÖRÖS VILÁGBAJNOKUNKHasonlókat lehet elmondani Gyerkó Tiborról, noha ő valamilyen okból ezúttal is cseh színekben indult.Mindkettőjüknek szívből kívánok további sikereket!!!És tegyétek meg ezt ti is, mert megérdemlik!
Elnézést is kérnék a miat, hogy amint látod sajna én is háromszori nekirugaszkodásra tudtam alábbi hozzászólásomat megtenni :( Először arra gondoltam ,hogy a szinezés miatti túl sok karakter miatt vágta le a szöveg többi részét az index, de később megtudtam, hogy szerver probléma is volt ! Ha esetleg zavaró a formarontó és ismétlődő mivoltja miatt kérhetném a moderátor segítségét a kitörlése kapcsán !? Ebben az esetben viszont - ha jól tudom- sajnos (technikai okok miatt) törlődne a válaszként rátett hozzászolásoddal együt, melyet nem szeretnék, miután egy ritka korrekt, beismerő és öszinte válasz; amit ez úton is megköszönök !
Annyi mondanivalóm volna, de vacakol a számítógépem. Folyton lefagy. A kék varjút például 3-szor próbáltam ide betenni, mindhárom esetben cserbehagyott.
Kellene csinálnom 3 másolatot is a lexikonból mert kértek érdeklődők, de a másoláshoz hozzá se merek kezdeni.
Az F-secure vírusvédelmem most is üzemzavart jelez...