Készítettem új képeket a yucca recurvifolákról. Ezt idén májusba nagyon gyenge, kicsi növényként kaptam. Szerencsére erősödött sokat! meg itt van ez, amit szintén ez előzővel együtt kaptam, de ezt benőtték nyáron a virágok. Nemtudott megerősödni. Tegnap "szabadítottam" ki. Remélem még most augusztusba sok napsütést fog kapni és tél előtt megerősödik. Ezt pedig én hülye még februárba egy ház elől csentem el, azthittem elpusztul, de most látszódik rajta az erőteljes növekedés :)
Valakinek van tapasztalata esetleg puya nevelésével? Annyit már tudok hogy egy hegyi, gyökeres broméliaféle, és kb. úgy kell tartani mint egy nem áttelelő yukkát vagy agavét.
Egyenlőre nem tudom mi legyen velük.Kiváncsi vagyok azért,hogy hogy fog kinézni ezekkel a sarjakkal a növény.A törzs melletti sarjat azt nem tudom megtartani,mert nincs annyi helyem.
Elég értékesek azok a sarjak. Miket fogsz velük csinálni? Rajta hagyod az anyanövényen? Amúgy valamelyik nap voltam kint a kertünkben és nagyon megörültem. Amit februárban elloptam egy ház elöl yucca recurvifolia példány megmaradt, hozza az új hajtásokat. Kicsit lelkiismeret furdalásom volt, amiért azthittem megdöglik. Ehh nem gondoltam volna. Plussz amit kaptam 2 kicsi recurvifolia egy komától azok is életben maradtam szóval most már van 3 :) majd készítek a napokban képeket.
Sziasztok. Nekem is van 2 recurvifoliám.Az egyik idén már virágzott.Ahol levágtam az elnyílt virágot,ott most 4 sarjat kezdett nevelni.Majd teszek fel képet róluk.
Ezt a gyér képet csináltam csak róla. 60 valamennyiben elfagyott (azt mondta, hogy azon a télen a lakásban, az ajtó közelében tartott krumpli is elfagyott...), de újra kihajtott (mármint nem a krumpli:). Szegény néni nagyon örült nekünk, a fél életét elmesélte... 80 valamennyi éves, szóval 20 év körül volt amikor kapta. 50-ben költöztek Pomázra, tehát egyszer biztosan át is volt ültetve vagy addig konténerben volt.
A törzse 30 cm körül van (abszolút nem nagy a korához képest), kb 1 méter széles. Talán az is közrejátszik, hogy két nagy fenyő van mellette, tehát egész nap árnyékban van.
Amúgy volt egy dézsás Trachyja, aminek kb 30 cm-es törzse volt és azt mondta, hogy 72(talán)-ben amikor kapta szintén akkora volt... Az is árnyékban volt tartva...
Összegezve: biztosan hatalmas lenne, ha az elejétől fogva közvetlen napfényen lett volna nevelve, de így csak egy "átlagos" recurvifolia, amit már 20-30.000-ért be lehet szerezni. Azért elfogadnám. :)
Amúgy utólag rájöttem ,hogy hülye voltam, mert egy kis "rábeszélés" után biztos eladta/odaadta volna az egyik hátsó recurvifoliát (amik a kölykie ezeknek és mégis hasonló méretűek), mert nagyon örült nekünk... De mind1, biztos sok emlék fűzi ezekhez a növénykékhez... Én meg majd felnevelem a kis növényeket és 60 év múlva becsönget hozzám valami fiatal hülyegyerek :) (vagy jobb esetben egy fiatal lány:)
Köszi szépen, már megoldódott. Pomázon láttunk egy kertet, ahol volt 3 nagy. Aztán rá pár napra láttuk, hogy egy öreg néni van a kertben. Elhatároztuk, hogy becsöngetünk és megkérdezzük, hogy nem adná-e el az egyiket. Azt mondta nem, mert a nagyobbikat 1942(!!!) óta neveli, de szívesen ad sarjat. Aztán behívott a kertjébe és kiásatott kettő kicsi növényt. Elég rosszul sikerült kiszednem őket, de talán megmaradnak... Azért nagyon szépen köszönöm a felajánlást!!!!
Merre laksz? Érden nem szoktál járni? Tudnék adni egy kicsi yukka r.-t. Postázni (2 picivel itthon, kocsi nélkül stb..) nem tudok, bocs.....szóval ha érdekes el kell jönni érte...
Yucca recurvifola hajtás/kis növényt keresek cserére... Amit tudok adni: www.palmamagok.hu oldalról megbeszélés szerint szinte akármelyik növény magját.
Az az igazság, hogy én itt Szegeden rengeteg kertészetet bejártam idén áprilisban. Sehol nemtudtak nekem yucca recurvifoliát adni. Majd besokaltam és ahol van a kertünk onnan nem messze van egy kertes ház elötte szilvafák tövében 5-6 db. másfél méter magas törzses, idős y. recurvifolia páldányok. Majd becsöngettem és kértem egy kicsi példányt az egyik nagyobb növény alatt volt igencsak árnyékban, elnyomódva. Nagyon szívesen adtak :) Szóval nekem innen van. És ezek megbízhatóan yucca recurvifolák.
A Tiéd honnan származik? Jó lenne valami biztos fajtaazonos beszerzési forrás, mert csalódott vagyok a négy éve törzsesnek nevelt, de mégis filamentosa miatt.
Sziasztok ma kimentem a kertünkbe. A kis yucca recurvifoliám szerintem megmarad új leveleket hozott. Hasonlítsátok össze egy május eleji képpel :)
2008.05.01 Itt még kis is kelett egy bottal támasztani a yucca középrügyet olyan gyenge volt. és ma 2008.06.29 szerintem láthatóan megerősödött a sok eső és a meleg hatására :)