Keresés

Részletes keresés

Linda113 Creative Commons License 2005.03.02 0 0 177

 

Még nincs meg az építési engedély,de a tervezőnek meg kellett mondani,hogy YTONG-ból szeretnénk építkezni vagy a Porotherm-ből,és ezért kérdezetem a véleményed a sajátkezüleg történő falazásról az YTONG-al kapcsolatba.

Most a tervező úgy tervezi a házat,hogy YTONG-ból lesznek a falak.

Ja és közben kiderült,hogy ő nem csak építész mérnök,hanem statikus is,csak ez már más lapra tartozik,hogy ezt velem nem közölték.

Előzmény: jarokelo (173)
Kisravasz Creative Commons License 2005.03.02 0 0 176
Esetleg még a RŐFIX termékeit tudnám ajánlani.
Előzmény: Hógyolyó (174)
Kisravasz Creative Commons License 2005.03.02 0 0 175
Szia,

Szerény véleményem szerint a mesterfödém gerendes rendszerrel semmi problépma nem lehet, mert annak terhelési paramétereit statikus határozza meg, melybe minden "kengurúzást" is bele lehet kalkuláni. A béléstestek elhelyezése után öntnek rá felbetont, így a gerendák tökéletesen együtt fognak dolgozni, ezért födémrendszer megrepedése kizárt. Nem szólva arról, hogy a mesetrfödém gerendás rendszernek kisebb a hőátbocsájtási tényezője ( függ a béléstesek milyenségétől ) mint a kéregpaneles födémrendszernek. Ajánlom figyelmedbe a www.fabeton.hu internetes oldalt.

Tisztelettel:

Kisravasz
Előzmény: arpisz (135)
Hógyolyó Creative Commons License 2005.03.02 0 0 174
A tervezőnk Baumit Open lélegző vakolatot tervezett az YTONG falra. A kivitelezőnk nagyon dícsérte az anyagot, de állítása szerint kicsit drága. Szeretném megkérdezni, hogy van e valakinek tapasztalata ezzel a vakolattal, illetve milyen más (esetleg olcsóbb), szintén jól lélegző vakolatot lehetne használni?
jarokelo Creative Commons License 2005.03.01 0 0 173
Nem értem. Építési engedélyt csak úgy lehet adni, ha van statikai műszaki leírás, amit csak statikus készíthet, vagy még nincs engedélyed?
Előzmény: Linda113 (172)
Linda113 Creative Commons License 2005.03.01 0 0 172

 

 Sajna nem statikus,és nem is ismerünk,de majd megpróbálunk keresni egyet.

Előzmény: jarokelo (171)
jarokelo Creative Commons License 2005.03.01 0 0 171
Ha a párod statikus, akkor igen, különben nem, mert ilyen ismeretek szükségesek hozzá.
Előzmény: Linda113 (170)
Linda113 Creative Commons License 2005.03.01 0 0 170

 

Nos a páromék is ezért akarják saját kezüleg csinálni a házat,anno amikor belekeztek az előző ház építésébe,jópár köművest megkérdeztek,akik még életükben nem hallottak az YTONG-ról,és így nem is vállalták el a falazást,aki meg elvállalta volna,az is  nagyon erősen húzódozott tőle,mert egynél többször még ő sem csinálta.

"Egy részletes kiviteli,falazási terv és utasítás"-t  a páromék is meg tudják csinálni vagy inkább érdemes a tervezővel megcsináltatni?

Előzmény: jarokelo (161)
sacperkb Creative Commons License 2005.02.27 0 0 169

A jól megépített szerkezetekkel nem lesz probléma, legyen az akár szalmábó. Tehát a fő kérdés nem az miből, hanem, hogy hogyan és ki.

 

Ja, és a felelős műszaki vezetőd ne a kivitelező legyen!!! Sok problémát elkerülhetsz ezzel!!!

Előzmény: Hógyolyó (168)
Hógyolyó Creative Commons License 2005.02.27 0 0 168
Köszönöm mindkettőtöknek a segítséget! Az YTONG v Porotherm kérdésen majd egy évet gondolkodtunk a párommal... Vagy 3 ezer hozzászólást átolvastam különböző fórumokon és mondhatom nehéz szülés volt. Vicces, hogy ami eldöntötte az az ár volt :-) 5 különböző kivitelezőtől is kértünk árajánlatot mindkettő variációra és mindegyiknél az YTONG jött ki olcsóbbra (értelemszerűen a porotherm esetében dryvit szigetelést is figyelembe vettünk). Mi ezért döntöttünk így, bár aggodalmaim továbbra is vannak, én eddig egy referenciaépület esetében sem hallottam problémát az Ytongról. Igaz a pth-ról sem. Érdekes, hogy az Ytong piaci futtatásáról írsz, aminek én inkább az ellenkezőjét tapasztaltam. Voltam az Ytong központjában és a Porothermében is. Az egyiknél érveltek a másiknál szidták a konkurenciát. Gondolom kitaláljátok melyiknél. Na mind1 nálamezek döntöttek, de nem győzködök senkit, egyrészt mert magam sem vagyok biztos a döntésemben, másrészt mert hozzátok képest az én ismereteim elenyészőek :-) Kívánok Nektek további jó munkát az életben és a fórumon, ha lennének további kérdéseim remélem zavarhatok...
sacperkb Creative Commons License 2005.02.26 0 0 167

Ismételten azt kell mondanom, hogy igazad van (majdnem mindenben). Ennek ellénére tartom a véleményem a habarcsokról. Nem végzetesen rossz megoldás, de kétséges a minősége. Én femű-ként nem engedem, ellenőrként nem javaslom. Ez az én (egyik) "fejlővésem".

 

A lapot ismerem és úgy általában tisztában vagyok az ytonggal. Elismerem előnyeit, tudom hátrányait. Nem is mondom rá, hogy rossz, de nem annyira jó mint amennyire futtatják. Ha van lehetőséged hasonlítsd össze a régi prosijaikat, hogy változtak a gyári előírások a piaconmaradás érdekében. Én még emlékszem, hogy anno a garancia elvesztésével járt a nem ytong ragasztó használata. Ma meg már engedik. Erről ennyit.

 

Én is szeretném a szakma becsületét emelni, de ebben a "kókler" világban nem biztos, hogy a "mindent egyszerre jól csinálni" a megoldás. Én a fokozatosság híve vagyok. Persze ez már az "izlések és pofonok" kategóriája. Építéshatósági munkát is végzek és látom a tervnek csúfolt borzalmakat, de ha egyik napról a másikra akarnám megváltoztatni, akkor abból mindn lenne csak nem eredmény. A jogszabályi és hatósági háttér kuszaságáról pedig gondolam neked nem kell felvilágosítást adni.:(

 

 

És végezetül ebben a témában, én annak örülnék a legjobban, ha a magyar építőiparban a legnagyobb baj az lenne, hogy a kettőnk véleménye ütközik az Ytong habarcsán.:)))))

Előzmény: jarokelo (166)
jarokelo Creative Commons License 2005.02.26 0 0 166

Szia!

 

A habarccsal kapcsolatban olvasd el a www.xella.hu oldalt. Nem tudom hány ytongos házat építettél és terveztél, én már túl vagyok néhányon, kipróbáltuk ezt is azt is, betartva a szabályokat semmi gond nincs.

A tervezéssel kapcsolatos megjegyzéseim nem feleslegesek. Te is tudod, hogy egyrészt kötelezők egy családi háznál is, sajnos az építési engedélyeket ilyen szempontból általában szabálytalanul adják ki. Amúgy egy födém alakváltozás ellenőrzés rutin dolog, egy családiház esetén nagyon tögyörgősen van vagy egy óra munka. Ezek elhagyása az ytong hibák fő okai. Ha nekem nem hiszel szívesen bemutatlak az ytong statikusának, sokat tud róla mesélni.

Régebben végeztem épületfelügyeleti munkát. Ennek során készítettünk egy házi statisztikát, hogy családiházas építések során a tapasztalt hibák mire vezethetők vissza és mekkora kárt okoznak. Az esetk kb. 80 %-ban a terv hiányosságai voltak az okok, a kár a normális (és kispórolt) tevezési díj sokszorosa volt. Függetlenül a szabályoktól nekem az a véleményem, hogy egy házat a műszaki szabályok szerint érdemes kiviteli tervszinten megtervezni, méretezni. A mai engedélyezési tervek ritka kivétellel kivitelezésre nem alkalmasak. Én ezt a szemléletet képviselem, a jelenlegi gyakorlat nem jó. Ez a fórum is élő bizonyíték. Az itt olvasható problémák zöme abbó adódik, hogy a házat nem tervezték meg rendesen, az építtetőt, pedig hülyítik össze-vissza. Szerencsétlen tanácstalan, magára van utalva, a szakma híre pedig egyre rosszabb. Megjelennek a kuruzslók, a házak zömét felkészületlen kontárok építik. Ha minden esetben tisztességes tervek készülnének, az építtető nem lenne kiszolgáltatott és biztos vagyok benne, hogy a házak olcsóbbak lennének.

Látom te is szakmabeli vagy, szerintem nekünk ezt kell képviselni, elsősorban nem a magunk, hanem a jó házak érdekében.

Örülök, hogy megjelentél itt, ha többen vagyunk, az hatékonyabb.

 

Előzmény: sacperkb (165)
sacperkb Creative Commons License 2005.02.26 0 0 165

Kedves járokelo!

 

Írásaidból kitünik, hogy tényleg nem ma kezdted a szakmát és megvan a hozzáértésed. De szerintem túlzásba viszed a tervezőkkel és kivitelezőkkel szemben támasztandó követelményeket. /lemezfelhalylás, hőtágulás, idomterv stb/ Ez ma magyarországon egy családi ház szintű kivitelezésnél teljesen felesleges. Ha nekiállunk ezeket számolni, kijön, hogy minden egyéb plusz nélkül teljesülnek a megfelelőségi követelmények. Szakmán belül ez sok gondot nem okoz, de egy laikus, ha ezen jótanácsok megfogadásával odaállít egy tervezőhöz vagy egy kivitelezőhöz az vagy elküldi melegebb égtájakra őt, vagy szó nélkül megcsinálja X plusszpénzért. És mint mondom teljesen felesleges.

 

Ismétlem, igazad van ezekben, de meglátásom szerint ez ágyuval verébre effektus.

sacperkb Creative Commons License 2005.02.26 0 0 164

A hagyományos habarcs használatával vitába szállnék veled. Elviekben működne,de gondoljuk át a következőket:

1. A hagyományos cement-mész habarcs nem rugalmas, ez pedig nem tesz jót az egyébként repedésérzékeny ytongnak.

2. Konzisztencia. Ha "száraz anyagot" használsz akkor nem tudod teríteni és beleültetni stabilan az ytongot, ha pedig nedvesebbet akkor a vizet kiszippantja az ytong, a habarcsréteg meg töredezett lesz.

3. Az ytong mint a pinty kiszívja a vizet a habarcsból ezért az inkább kiszárad és nem megköt.

4. Gyakorlatban nem tudsz elég finom szemcsézetű habarcsot készíteni ezért csak vastag rétegben teríthető, frankó jó hőhidat képezve. Akkor meg minek az ytong? Ytongra meg hősziget nem rakunk!

5. Ha hagyományos habarcsot kell keverni, akkor az ytong egyik fő erényét a gyors és "tiszta" kivitelezhetőségét veszíti el. Ismételten akkor meg minek az ytong?

 

Hirtelen ennyi ellenérv. Egyébként meg én az ytong hazai, családi házas felhasználását csak a gyártó/forgalmazók jó PR jának tudom be. Nem mondható jobbnak mint a tégla /van egy-két előnye ugyan/ és ha szabályosan kivitelezik akkor meg lényegesen drágább is.

Előzmény: jarokelo (163)
jarokelo Creative Commons License 2005.02.25 0 0 163
Még egy nagyon fontos, teljes felületen kell teríteni.
Előzmény: jarokelo (162)
jarokelo Creative Commons License 2005.02.25 0 0 162
A hagyományos falazóhabarcsot nyugodtan lehet használni az ytonghoz, a gyár is ajánlja. Könnyebb vele dolgozni, igaz később picit több a vakolási munka. Ami lényeges, nem szabad nagyon erős, cementes habarcsot készíteni és az akalmazott cement ne legyen gyorsan kötő. Általában a CEMIII jelű cementek megfelőek, ez a  zsákon olvasható.
Előzmény: Hógyolyó (157)
jarokelo Creative Commons License 2005.02.25 0 0 161

Nem tartom elvetendő gondolatnak az ytongot sajátkezüleg építeni. Sajnos azt tapasztalom, hogy téglához szokott kőművesek nagyobb eséllyel rontják el az ytongot, mint a laikusok. Ennek alapvetően az az oka, hogy a kőműves azt hiszi ért hozzás és még azt a fáradságot sem veszi, hogy elolvassa a gyári utasítást. A laikus elolvassa, felkészül, ha okos először kipróbálja. Ezt tudom javasolni én is.

Amit még nagyon fontosnak tartok egy részletes kiviteli, falazási terv és utasítás, valamint a gyári rendszer alkalmazása. Ez az engedélyezési tervnek nem része, de érdemes megcsinálni.

Átlagos műszaki érzékkel és kézügyességgel szerintem bárki meg tudja csinálni.

Előzmény: Linda113 (156)
szenyor Lopez Creative Commons License 2005.02.25 0 0 160
Ezt írtad:
"Én nem igazán értek az építkezéshez,de a kezdeti építkezési költségeket az én lakásom eladásából finanszíroznánk,és félek,hogy végül érzékeny bucsút vehetnék a millióknak amit ebbe az építkezésbe fektettem."

Na erre írtam, hogy legyen a kezetekben egy terv (költségvetéssel), nehogy az történjen, amit leírtál.

"azt vallom,amihez nem ért az ember,és nem tanulta,ne nyúljon hozzá!"

Az ytong esetében erre abszolút igazat adok, de nagyon sok más területen nem:P

"Ezért nem értek veled eggyet abban,hogy a kivitelezés másodlagos dolog!"

Ha van egy korrekt terved és netán a terveződ műszaki vezetést is vállal és a párodnak van némi tapasztalata a dologban(tervolvasásban is), akkor elsülhet jól is.
De én biztos nem állnék neki... Ebben a topicban sok tapasztalatot leírtak az ytongról. Annyi veszélyforrás van benne, hogyha ezeket elvétik a párodék, örökre szidni fogjátok magatokat.
Előzmény: Linda113 (159)
Linda113 Creative Commons License 2005.02.25 0 0 159

 

Kedves Lopez!

 

Köszönöm a hozzászólásod!

Talán lehet rosszul fogalmaztam,itt nem a pénzhiány a gond,csak hát vannak olyan emberek akik mindenből szeretnének spórolni,én köművessel szeretnék dolgoztatni,mert a szakmámból eredően egyenlőre csak a DNS-ek vizsgálatához értek,és azt vallom,amihez nem ért az ember,és nem tanulta,ne nyúljon hozzá!

Ezért nem értek veled eggyet abban,hogy a kivitelezés másodlagos dolog!

Előzmény: szenyor Lopez (158)
szenyor Lopez Creative Commons License 2005.02.25 0 0 158
Szerintem mindenekelőtt egy korrekt tervet készíttessetek, hogy egyáltalán van e elég pénzetek a befelyezéshez. A kivitelezés ezesetben másodlagos.
Előzmény: Linda113 (156)
Hógyolyó Creative Commons License 2005.02.25 0 0 157
Sziasztok! Eddig is nagyon sok hasznos dolgot tanultam a fórumban olvasottakból és többek között emiatt is döntöttünk tavaly az YTONG építőanyag mellett. Nálunk már áll az alap és valszeg áprilisban a falazással folytatódik az építkezés. A kivitelezőnket régebb óta ismerjük, tudjuk róla, hogy bár nem túl gyorsan de nagyon szépen és pontosan dolgozik. Jártunk az YTONG magyarországi központjában, megmutattuk a terveket és rengeteg hasznos információhoz jutottunk. Természetesen Ők a saját rendszerüket, habarcsukat, áthidalóikat és kiegészítőiket ajánlották. A mi kivitelezőnk viszont azt mondja, hogy Ő szívesebben használ hagyományos falazóhabarcsot és több referenciaépületében is jártunk, ahol mindenki elégedetten nyilatkozott az eredményről. Úgy emlékszem talán ebben a fórumban olvastam arról, hogy az YTONG nagyon gyorsan "kikapja" a vizet a habarcsból ezért inkább a cég saját termékeit ajánlották. A véleményeteket szeretném megtudni arról, hogy a hagyományos habarcs alkalmazásának van e bármilyen hátránya (esetleg hatása például a repedésekre), vagy pedig egyszerűen csak nehezebb vele dolgozni és ezért nem szeretik a kőművesek (kivéve a miénket). Megköszönve az eddigi segítségeket is Hógolyó
Linda113 Creative Commons License 2005.02.25 0 0 156

Szia Járókelő!

 

Hamarosan építkezni fogunk,a párom  YTONG-ból szeretne,én meg nem.

Minden nap próbál engem győzködni az YTONG előnyeiről,már-már bele is mennék,de itt van az amiért írok,hogy köműves nélkül ő maga szeretné a falakat felhúzni(a testvére segitségével,ugyanis tavaly nyáron a testvére kezdett el építkezni és ők ketten húzták fel a falakat,azóta is itt tart az építkezés,pénzhiány miatt!).

Nem tudom erről sehogy sem lebeszélni,ezért arra gondoltam(olvasva a hozzászólásaidat),hogy egy csokorba szedve megírhatnád ennek a jövőbe tekintő hátrányait(szerintem másoknak is hasznos lehet,akik úgyanígy gondolják,hogy a köművesen sporólnak).

Én nem igazán értek az építkezéshez,de a kezdeti építkezési költségeket az én lakásom eladásából finanszíroznánk,és félek,hogy végül érzékeny bucsút vehetnék a millióknak amit ebbe az építkezésbe fektettem.

 

Válaszod előre is köszönöm!

 

És természetesen mindenki érvelése-ellenérvelése érdekel ez ügyben!

Előzmény: jarokelo (146)
vájolet Creative Commons License 2005.02.21 0 0 155
Köszi!
Előzmény: MZ/Y (154)
MZ/Y Creative Commons License 2005.02.19 0 0 154
A nútféderesnt nem kell "ragasztani" a végeomél csak alúl, felül.
A P4, ha minden igaz, nagyobb teherbírású.
Az áthidalól, úgy néz ki, nekünk se Ytong-ok lesznek (legalábbis a külső falban), tehát nem muszály azt használni.

Ami hülyeség, azt majd a hozzáértők kijavítják, pontosítják. :o)
Előzmény: vájolet (153)
vájolet Creative Commons License 2005.02.19 0 0 153

Sziasztok, itt is felteszem a kérdést

 

Szóval épitkezni fogunk, Ytongból, ez már lejátszott meccs.

De ma elkezdtem utánaolvasni és rémülten léttam, hogy azon belül is van vagy 4 féle. Valaki el tudná nekem magyarézni mi a különbség és melyiket mikor érdemes:

Nútféderes, Sima és P2, P4?????

 

Illetve még azt kérdezném, hogy koszorú elemből, áthidalóból, egyéb kiegészitőkből szintén mindig az Ytongosat kell használni majd?

 

(Szóljatok ha hülyeséget kérdezek, mert csak ma kezdtem tájékozódni a témában)

Köszi!

Vájolet

MZ/Y Creative Commons License 2005.02.19 0 0 152
De.
:o)
Előzmény: tirit (151)
tirit Creative Commons License 2005.02.19 0 0 151
Csak vicceltem !
Remélem nem miattam fagyott le a topik !
tirit Creative Commons License 2005.02.16 0 0 150
Sziasztok !

Szerinted a homok, cement, mész vagy a víz sugárzik ? Ugyanis ezek az alkotóik meg némi habosító. Minden anyagnak van némi saját sugárzása ami adja a bennünket folyamatosan érő, de nem jelentős háttérsugárzást. Én emlékszem egy tv műsorra, amiben a Csernobili baleset utáni hisztériában mindenre Geiger-Müller számlálóval vadásztak. Ukrán palától, a cementen át, a fűrészárúig. A legerősebben sugárzó tárgy egy kerámia dísztányér volt egy vizsgált ház falán. Készült mezőtúri agyagból, ami a keramikusok szerint az egyik legfinomabb agyag. Nem véletlen van ott téglagyár is..... Szerintem ha bármely építőanyag sugározna, már régen nem lenne forgalomban. Mégis csak Európában vagyunk. (?)

A természetes radioaktív izotopok a bomlásuk során háromféle sugárzást bocsátanak ki: az alfa-sugárzás héliumionokból (alfa-részecskékből) áll (alfa-bomlás), a béta-sugárzást elektronok (béta-részecskék) alkotják (bétabomlás), a gamma-sugárzás az előbbiek valamelyikét kíséri és nem korpuszkuláris, hanem elektromágneses jellegű sugárzás. A mesterséges radioizotopok bomlásakor az előbbieken kívül neutronsugárzás, pozitronsugárzás és héjelektronbefogást kísérő röntgensugárzás (K-sugárzás) is előfordul. (Ha már így aggódsz, legalább tudd mitől.)

Tirit
Előzmény: Emi2 (121)
arpisz Creative Commons License 2005.02.15 0 0 149
Amatőr1 , Járokelő köszi a hozzászólásokat !
MZ/Y Creative Commons License 2005.02.14 0 0 148
Nem 60 napja van az önkormányzatnak elbírálni?
Előzmény: Axióma (147)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!