Keresés

Részletes keresés

H_G Creative Commons License 2005.06.14 0 0 43
Tudja vki, a fenyőméz tkp. miből készül? Mert a fenyőnek nem nagyon van virágja, és ha lenne, sem a méhek dolgoznának vele, hanem a szél hordaná a port, így tanultuk a nyitvatermőkről.
vismaior Creative Commons License 2005.06.14 0 0 42
sziasztok,

nagy csend honol a topicban, pedig itt az új mézszezon...

vismaior
Altero Creative Commons License 2005.03.25 0 0 41

Ezt ma vettem, isteni. Úgy hívják őket, hogy www.allos.de Nem tudom, hogy árulják-e Magyarországon, de azt hiszem, Interneten lehet tőlük rendelni. Ha valaki ismer egy helyet Magyarországon, ahol lehet ilyen lépes mézet venni, szóljon. Köszi szépen! Itt van két kis foto!

glad Creative Commons License 2005.03.11 0 0 40

Jó tudni.

Viszont akkor azt nem értem ha szimpla viasz, akkor miért lesz jobb tőle a méz?

Mi az a plusz amit a viasz ad?

Előzmény: vismaior (39)
vismaior Creative Commons License 2005.03.10 0 0 39
sziasztok,

a lépes méz valóban jó kis étek. A lép méhviszból van, mint a gyertya, amit szépen feltekernek. Nem káros, de ne egyétek meg... Ki kell belőle szívogatni a mézet, jól összerágni, aztán kiköpni.

vismaior
glad Creative Commons License 2005.03.09 0 0 38
Csak furcs volt, hogy rágom rágom, de csak ott maradt a számban. :)
Előzmény: Altero (37)
Altero Creative Commons License 2005.03.08 0 0 37
Szerintem ez egy ilyen "vagy utálod, vagy imádod"-dolog. Én egy darabkát rá szoktam rakni egy darab friss kenyérre, és lassan elrágcsálom.
Előzmény: glad (36)
glad Creative Commons License 2005.03.08 0 0 36

Felcsigáztatok ezzel a lépes mézzel.

Bevallom, bár sokat hallotam a nevét, de soha se probáltam még, így ma vettem egyet.

Mondjuk elég drága volt, de az újdonságra nem sajnálom a pénzt.

Sajnos csak olyat kaptam ami eleve benne volt a mézben (a külön verzió jobban tetszet).

Szóval megkostóltam, de nem tetszet annyira.

Olyan volt mint a rágógumi. Gondolom azért mert a mézben állt.

Vismajor,

Miből van a lép lényegében?

Csak így alapban kell enni vagy van elkészítési módja.

vismaior Creative Commons License 2005.03.06 0 0 35
szomorce,

a kristályosodott méz összességében nem rossz dolog, csak kevésbé esztétikus. Nem kell felolvasztani, ha neked úgy is megfelel. :)

Gázon nem tudsz 40 fokot tartani, csak ha felmeleítesz egy edényben vizet 40-50 fokra, majd abba helyezed a mézes üveget és kevergeted. Ez a vízfürdő.

vismaior
Előzmény: szomorce (34)
szomorce Creative Commons License 2005.03.05 0 0 34
És a kristályosodott méz rossz vagy jó? Minek fölolvasztani?
Előzmény: vismaior (30)
mese-habbal Creative Commons License 2005.03.05 0 0 33

A propoliszról szeretnék egy kicsit többet tudni...tulajdonképpen mi ez az anyag,

hogyan használható, mire javasolt, adagolása, hogyan alkalmazva a leghatékonyabb

... első nekifutásra talán ennyit.

Előzmény: huzat (2)
szomorce Creative Commons License 2005.03.05 0 0 32

Na, ezzel az oxigénelvonással butaságot írtam. De így emlékeztem, hogy ezt írtad. De az ozmotikusság az valami nyomással magyarázható dolgot jelent akkor, nem azt, hogy elzárja az oxigént?...

Ezt írtad:

"- a sebek kezelésére azért kiváló, mert (próbálom egyszerűen elmondani) olyan nagy a „töménysége” és alacsony a víztartalma, hogy mikroorganizmusok (baktériumok, gombák, vírusok) nem maradnak „életben”. A mechanizmus egyszerű, a „tömény” mézben a mikrobasejtek „kipukkadnak”. Az egész jelenség az ozmózison alapul. Ezért van az, hogy a jó méz (aminek a víztartalma 19-20% alatt van) nem penészesedik, nem erjed. Amint vizet keverünk hozzá, kiváló táptalaja lesz a mikroorganizmusoknak. Ugyanezen az elven alapul a befőzés is, amikor szándékosan tömény cukoroldattal tartósítjuk a gyümölcsöket, plusz hőkezelünk (dunsztolás)."

Mi az a hőfok, amin a méz visszakristályosodik, vagy nem kristályosodik meg? A 40 fok már kiolvasztja? Akkor legjobb, ha radiátorra tesszük, nem? Gázon hogy lehet 40 fok alatt tartani?

Előzmény: vismaior (29)
szomorce Creative Commons License 2005.03.05 0 0 31
Előzmény: Altero (24)
vismaior Creative Commons License 2005.03.05 0 0 30
Elszúrtam a linkelést.

Na még egyszer, szóval a mézről hasznos információk itt: MÉZ

Üdv, vismaior
vismaior Creative Commons License 2005.03.05 0 0 29
1. Szerintem ezt már írtam: a méz kristályosodása természetes folyamat, a sebességét az határozza meg, mennyi a mézet alkotó fruktóz (gyümölcscukor) és a glükóz (szőlőcukor) egymáshoz és a víztartalomhoz viszonyított aránya. Az egyes növényekből származó nektár különböző lehet, így az elkészült méz is esszerint viselkedik. Pl. a napraforgó vagy a repceméz nagyon gyorsan, az akác vagy a selyemfű méz nagyon lassan kristályosodik. Nem nagyon tudod befolyásolni, legfeljebb úgy, hogy a gyorsan kristályosodó mézet lassan kristályosodóval feljavítod. Pl. vegyes virágmézbe belekevered az akácot, akkor a keverék lassabban kristályosodik.

2. Erről az oxigén elvonásról még nem hallottam, mellesleg szerintem elég "meredek" elmélet, ennél azért egy kicsit bonyolultabb a természet, főleg bakteriális szinten.

3. Az óvatos melegítés nagyon fontos, mert az enzimek és a vitaminok "hőérzékeny" anyagok, 40 °C felett lebomlanak, inaktiválódnak. A szénhidrátok szintén, mint ahogy írtam is, de ez kevésbé gyors folyamat. Ha magas hőfokon melegíted, forralod, akkor gyakorlatilag tönkreteszed a mézet.

4. A méz víztartalmát a nektár adja. A növényi nektár 70-90 % vizet tartalmaz. Ezt a méhek az érlelési folyamat során "besűrítik" úgy, hogy az érett méz a folyamat végén 19-20 %-os. A magasabb víztartalmat az alábbi okozhatja:
- a méhész, vagy a gyártó vizet kevert bele, hogy nagyobb mennyiséget tudjon eladni.
- a méhész túl korán pergette ki a kaptárból a mézet, még nem sűrűsödött be teljesen, a méz "éretlen".
- rosszul tárolták a mézet (nyitott edényben), ami a levegőből vizet vett fel.

A magasabb víztartalom esetén a méz gyorsan romlik. Megpenészedik, erjed, stb.

5. A jó mézből melegítés hatására semmi nem válik "méreggé". A méhnyál különösen nem, az enzimeket tartalmaz, ami, mint írtam lebomlik. Igen, a mézet mindebből kifolyólag érdemes langyos teába rakni.

ű
Íme, ezeket tartalmazza a méz. Ennél jobban nem tudom összefoglalni:

Antimikrobiális hatás

A legfontosabb faktorok, melyek a mézet antimikrobiális hatásúvá teszik:
- Magas ozmotikus nyomás, alacsony vízaktivitás
- Alacsony pH, savas közeg
- Glükóz-oxidáz rendszer
- Alacsony fehérje tartalom
- Magas szén-nitrogén arány
- Alacsony redox-potenciál, a redukáló cukrok nagy mennyiségének következtében
- A nagy viszkozitás akadályozza a konvekciós áramlást és limitálja az oldható oxigén mennyiségét
- Kémiai ágensek
- Pinocembrin tartalom
- Lizozim
- Terpének
- Benzil alkohol
- Illékony anyagok (a méh enzimrendszerével átalakított növényi anyagok)

Antioxidánsok

Általában a magasabb víztartalommal bíró, sötétebb színű mézek erősebb antioxidáns jelleget mutatnak. A mézből ezidáig az alábbi antioxidánsokat mutatták ki: pinocembrin, pinobanksin, krizin, galagin. A pinocembrin az egyetlen, ami nagyobb mennyiségben kimutatható a mézből. Aszkorbinsav (C vitamin), kataláz enzim és szelén szintén jelen van a mézben.

Összetevők átlagosan 100 g-ban:

Víz: 17,1 g
Összes szénhidrát: 82,5 g
Fruktóz: 38,5 g
Glükóz: 31 g
Maltóz: 7,2 g
Szacharóz: 1,5-5 g
Összes kalória: 304 KCal
Zsírok (telített és telítetlen) -
Koleszterol -
Rost -
Fehérje 0,7 g

Vitaminok

Thiamin (B1 vitamin) <0,01 mg
Ribofalvin (B2 vitamin) <0,3 mg
Niacin (B3 vitamin) <0,3 mg
Biotin (H vitamin) -
Pantoténsav (B5 vitamin) <0,25 mg
Piridoxin (B6 vitamin) <0,002 mg
Fólsav (M vitamin) <0,01 mg
B12 vitamin -
C vitamin 1 mg
A vitamin -
D vitamin -
E vitamin -

Ásványi sók

Kalcium 4,8 mg
Vas 0,25 g
Cink 0,15 mg
Kálium 50 mg
Foszfor 5 mg
Magnézium 2 mg
Szelén 0,001 mg
Réz 0,05 g
Mangán 0,15 mg
Nátrium 2,85 mg

Minden egyéb jó és hasznos információ itt: MÉZ

Jó csemegézést, üdv,

vismaior
Előzmény: szomorce (23)
Altero Creative Commons License 2005.03.05 0 0 28

Kóstold meg, gyerekkoromban én sem szerettem. Kevésbé "tömör" íze van, nem annyira karamelles, bár ez attól is függ persze, hogy milyen típusu a méz... Itt Bécsben két féle kiszerelésben szokták árulni: az egyik az az, amikor egy darabot beletesznek normális mézbe, a másik pedig, amikor szeletekben árulják. Egy kis darabot rá kell tenni a kenyérre és lassan elrágcsálni. Szuper!

Itt van két példa:

Előzmény: szomorce (26)
szomorce Creative Commons License 2005.03.05 0 0 27

Találtam ilyeneket:

mez.lap.hu

bioelelmiszer.lap.hu

Apropó, nem tudjátok, hogy mi van ezekkel az oldalakkal?

mezelomeh.lap.hu

meheszet.lap.hu

amerikaimeheszet.lap.hu

szomorce Creative Commons License 2005.03.05 0 0 26
Kicsi koromban asszem egyszer ettem olyat. De nem szerettem asszem. De meg kéne kóstolni, igazad van. Nem tudjátok, Budapesten hol van olyan bolt, ahol úgy van választék a mézekből?
Előzmény: Altero (25)
Altero Creative Commons License 2005.03.04 0 0 25
Olyat kóstoltatok már, amiben benne van egy egész darab lépsejt (tudjátok, az a "rács"). Isteni, esküszöm, nincs annál jobb! Egy darabkát ráraksz a kenyérre, és együtt elrágcsálod. Isteni!
Altero Creative Commons License 2005.03.04 0 0 24
Micimackó kedvence...
szomorce Creative Commons License 2005.03.04 0 0 23

És miért kristályosodik a méz? És lehet ez ellen valamit tenni?

Én úgy hallottam, hogy azért jó a méz, mert a méhek ezzel etetik a kisméheket, és ezért van benne egy csomó védő anyag. Pl. megfázáskor, még sose hallottam, hogy elveszi az oxigént a baktériumoktól, bár biztos igaz, hanem én ezt a variációt hallottam.

De ha nem óvatosan melegítjük, akkor minden szétmegy a mézben, ugye? Mert otthon nálunk ez a gyakorlat: fölfedeztük, hogy újra folyósítani lehet a mézet ha fölolvasztjuk - és egyáltalán nem szoktunk figyelni az óvatos fölolvasztásra... (Akkor a végeredmény már nem is méz ugye, hanem bomlástermék?)

Meg ha fölolvasztott mézben nézzük azt a bizonyos buborékot, akkor, hát, láttatok már olyat? Az a méz teljesen folyós, majdnemhogy víz - de azért nem víz... A kristályosodott mézben pedig meg ugye nem száll fel buborék... :) A többi esetben jó lehet a módszer. De mitől megy víztartalom a mézbe? Belekeverik?

Ha igaz, hogy a mézben nem csak cukor van (hanem pl. jótékony méhnyál...), akkor lehet azért valami ebben a méreganyagos dologban. Hát nem a cukor alakul méreggé, hanem az a többi egyéb dolog, nem?

De ha nincs is benne méreg, akkor is ajánlatos langyos teába tenni szerintem, hogy minél kevesebb dologból váljon benne bomlástermék...

Előzmény: vismaior (22)
vismaior Creative Commons License 2005.03.01 0 0 22
Szia,

a vízfürdő azt jelenti, hogy egy edényben melegítesz vizet (ne forrásig, csak úgy jó melegre) és abba beleteszed az üveget, időnként megkavargatod benne a mézet, szépen fel fognak oldódni a kristályok.

Igen, jó torokfájásra, azt mondják :) Van némi antibotikus és immunerősítő hatása, emiatt jó lehet. Kicsit ez is babona, de működik, az biztos.

Sajnos, az, hogy egy méz nem valódi, vagy gyenge a minősége, azt kívülről nem tudod megállapítani. Az íz árulkodó lehet, az igazi méznek jellegzetes, teljes íze van, de ezt is csak a jó mézzel összehasonlítva, hosszas gyakorlással tudod észrevenni.
A víztartalom is árulkodhat a minőségről. Ha az üveget megfordítod és a nagy buborék lassan "száll" fel benne, a méz kellően sűrű, akkor lehet jó minőségű, de ez sem biztos módszer.

A Nők Lapjában én is olvastam a cikket, miszerint a forró teában méreganyagok, toxinok szabadulnak fel a mézből. Ez egyszerűen badarság. A hő hatására a mézben található szénhidrátok (cukrok) bomlanak le úgynevezett "hidroxi-metil furfurol"-lá, ami egy bomlástermék, de nem mérgező. Ezen kívül az aktív enzimek inaktiválódnak, ezért a méz veszít "jótékony hatásaiból". Ettől azonban még mindíg értékesebb, mint ha kristálycukorral ízesíted a teádat, az ízről nem is beszélve.

vis
Előzmény: szomorce (21)
szomorce Creative Commons License 2005.03.01 0 0 21
"Ha a méz kristályosodik óvatosan, lassan, vízfürdőn kell visszaoldani a kristályokat." Ez mit jelent? És akkor a méz torokfájásra is jó? Milyen az a méz, amelyiknek valami gáz van a minőségével? A Nők Lapjában volt egyszer egy cikk arról, hogy túl forró teában mi történik a mézzel... Vagy ez csak babona?
Előzmény: vismaior (15)
glad Creative Commons License 2005.02.18 0 0 20

Megnyugodtam, Én az Apimel-t használom jelenleg.

Már teljesen ráálltam a mézre, épp ezért akartam többet tudni róla.

Előzmény: vismaior (19)
vismaior Creative Commons License 2005.02.18 0 0 19
Sziasztok,

mivel érdekelt vagyok a méziparban, így igyekszem kerülni a negatív reklámot, mert nem fair...

Nos, ami megbízható:

A Mézes-Kert termékei (Interspar, Kaisers's - honlap )
Az Apimel mézei (szinte mindenhol van - honlap )
Simon méhészet

A vidéki, idős, szívvel-lélekkel dolgozó méhészek termékei is megbízhatóak többnyire. Mnőségi gond általában azokkal van, akik csak hobbiméhészek és nem hivatásszerűen űzik a méhészkedést...

Jó kóstolgatást :)

üdv,

vismaior
Előzmény: glad (17)
snejderfáni Creative Commons License 2005.02.18 0 0 18

Van, az utcánkban lakó idős méhész. Annál standardabb minőséget még sehol sem találtam :)

Előzmény: glad (17)
glad Creative Commons License 2005.02.18 0 0 17

Van olyan tuti biztos akácméz márka (cég), ami megbízható minőséget produkál?

Csak hogy mit vegyek legközelebb.

glad Creative Commons License 2005.02.18 0 0 16

Ezer köszönet a sok és hasznos információért!!!!

vismaior Creative Commons License 2005.02.14 0 0 15
Sziasztok,

bocs, csak most figyeltem, hogy hívtatok, valóban nehéz megtalálni ezt a topicot…
annyi itt a kérdés, majd igyekszem mindet megválaszolni. :)

akkor sorjában:

- Sokan megfigyelték, hogy bizonyos mézektől (legtöbbször a vegyes virágmézek esetében) allergiás tünetek jelentkezhetnek. Pontosan ennek nem tudom az okát, bizonyára a pollentartalom okozza… Ki lehet választani azt a gyártót, termelőt, akinek a mézétől nem jelentkeznek a tünetek. Legtöbbször a tiszta akácméz gond nélkül fogyasztható.

- A méz vitamintartalmával dobálózni kicsit túlzás, vitaminokban nem túl gazdag, de számos egyéb fontos anyagot tartalmaz, ami miatt érdemes fogyasztani.
A méz beltartalmát összefoglaló táblázatot itt találhattok: Méz tartalom

- a sebek kezelésére azért kiváló, mert (próbálom egyszerűen elmondani) olyan nagy a „töménysége” és alacsony a víztartalma, hogy mikroorganizmusok (baktériumok, gombák, vírusok) nem maradnak „életben”. A mechanizmus egyszerű, a „tömény” mézben a mikrobasejtek „kipukkadnak”. Az egész jelenség az ozmózison alapul. Ezért van az, hogy a jó méz (aminek a víztartalma 19-20% alatt van) nem penészesedik, nem erjed. Amint vizet keverünk hozzá, kiváló táptalaja lesz a mikroorganizmusoknak. Ugyanezen az elven alapul a befőzés is, amikor szándékosan tömény cukoroldattal tartósítjuk a gyümölcsöket, plusz hőkezelünk (dunsztolás).

- a hő hatására képződő "méreganyag" szerintem badarság. Hő hatására a mézben a cukrok lebomlanak, a hőlabilis aktív enzimek és vitaminok szintén. Mindez kb. tartósan 50 °C felett értendő. Ha a méz kristályosodik óvatosan, lassan, vízfürdőn kell visszaoldani a kristályokat. A mikrohullám a méz gyilkosa, néhány másodperc alatt tökéletesen használhatatlan, értéktelen masszává válik, senkinek nem ajánlom.

- A méz két fő alkotója a fruktóz (gyümölcscukor) és a glükóz (szőlőcukor). A kristálycukor, amit mi használunk a konyhában, az a szacharóz, ami egy fruktóz és egy glükóz molekulából áll össze (a méz ebből max. 5%-ot tartalmaz). Mézet édesítőszerként azért jó használni, mert az egyszerű cukrok (a fruktóz és glükóz) gyorsan, egyszerűen, közvetlenül felhasználódnak, nem raktározódnak, ezért nem hizlal.
Ha kristálycukrot használunk édesítésre csupán szacharózt, szénhidrátot viszünk be a szervezetünkbe, ami még hizlal is, mézzel ugyanazt az édes ízt érjük el és még egyéb fontos ásványi anyaggal is gazdagítjuk szervezetünket. Sajnos, árban nem ugyanaz, de ennyit megér, még ha többet is kell belőle felhasználni. A mesterséges édesítőszerek (szacharin, aszpartám, ciklamát, K-aceszulfam) pedig a mézhez képest szintetikus mérgek…

Hirtelen ennyi.

üdv,

vismaior
glad Creative Commons License 2005.02.06 0 0 14

Ahogy olvasgattam más felé, láttam, hogy az akácmézben (ezt használom most) gyümölcs cukor van.

Mit kell tudni a gyümölcs cukorról?

mennyivel jobb vagy rosszabb más cukroknál?

szomorce Creative Commons License 2005.02.03 0 0 13

Ha a startlapon keresel rá, többmindent találsz.

Én is nyitottam egy topicot a Filozófia-ban, de rögvest átrakták a Hölgyek, urak, szex-be, pedig azért nyitottam ott, mert az ottani emberek véleményére lettem volna kíváncsi. Nem teszik vissza, azt mondták, nyissak másikat. Á, mindegy.

Előzmény: glad (10)
glad Creative Commons License 2005.02.02 0 0 12

Persze az alább írt rész egy átmásolt idézet, amelyel én se értek egyet feltétlenül.

Sok okos dolog van a régi szokások közt, de én is 2x megondolnám a seb kenegetését.

Boarhunter Creative Commons License 2005.02.02 0 0 11
Az azért nem feltétlenül jó, ha elzárjuk a sebet a levegőtől. Biztos jár erre olyan, aki jobban ért hozzá, de mintha a gázgangréna pl. az ilyen anaerob körülményeket díjazná...
Előzmény: glad (10)
glad Creative Commons License 2005.02.02 0 0 10

Megnéztem és marad ez a fórum, mert a másik inkább ökörködés és ez nem is csoda hisz nem a megfelelő helyen nyitotta az illető hanem a "törzsasztalon".

+1 ok. Ha valaki ismét rá kerene a méz szóra akkor megint nem kapja meg a másik fórumot.

Egyetlen értékelhető hozászólás camelopardalistól a következő volt, (ezt ide copyzom):

"...Egy kis méz-tudomány:

A méz nagyon jó tulajdonsága, hogy a baktériumok nem fejlődnek ki, és nem szaporodnak benne. Erősíti az idegeket, az immunrendszert, az emésztést. Méregteleníti a szervezetet, mivel a máj sokkal könnyebben és hatékonyabban dolgozza fel, mint a sima cukrot.

A méz 15x annyi B2 vitamint tartalmaz, mint az alma.
Ezenkívűl jelentős mennyiségü nátrium, kálcium, vas és foszfor is van benne.

Jótékonyan hat a fiatal szervezetre a csontképző hatása miatt.

Amit majdnem mindenki ismer, hogy a méz nagyon jó meghűlés, influenza, nátha ellen. Két evőkanál méz forró teába, tejbe keverve, csillapítja a köhögési ingert.

A méz remek erősítőszer sápadt, vérszegény gyerekeknek, szoptató anyáknak, a csecsemőknek pedig tejjel vegyítve a legegészségesebb táplálék.

Ha a bőr sérüléseit mézzel kenjük be, az lakkszerű hártyát képez rajta, s remekül lepecsételi, fertőtleníti a sebet. A mézzel kezelt seb háromszor olyan gyorsan tisztul, mint a nem mézelt kezelt seb, s a sérülés hegtelenül tűnik el. Méz hatására a sérült szövetekből gyorsan kitisztul a vizenyő. A méz kiöblíti a sebet, serkenti a sejtképződést, megöli a baktériumokat.

A méz segítségével megelőzhetők a betegségek illetve a betegség esetén segítik, gyorsítják a lábadozást. A méz hatására a sejtek jobban használják fel az oxigént, miáltal jelentősen növelhető a teljesítőképességünk. Ez a magyarázata, hogy például a sportolók miért fogyasztják rendszeresen a versenyek előtt.

A vitaminok közül A, B1, B2, B6, C, G és H vitamin, az ásványi anyagok közül pedig kálium, foszfor, réz, nátrium, vas, kén található meg benne...."

glad Creative Commons License 2005.02.02 0 0 9

A méz szóra kerestem rá és úgy nem adta ki...

Mindejárt megnézem.

szomorce Creative Commons License 2005.02.02 0 0 8

Csak arra vigyázz, hogy ne tedd be túl forrón, mert akkor méreganyagok válnak ki belőle!

http://www.nlcafe.hu/forumkifejt.php?bw=&forumid=42821&forumuser=&id=57&page=1&step=1

Fórum: Aktuális / Mérgező méz

(Egyébként: Vekerdy? :))

Előzmény: florg (1)
Zitka Creative Commons License 2005.02.02 0 0 7
És esetleg hívjátok át az E-számos topikról vismaiort, méz minőségellenőrzéssel foglalkozik.
Előzmény: snejderfáni (6)
snejderfáni Creative Commons License 2005.02.02 0 0 6

Szia,

Van már ilyen topic, A mézről mindent a címe, légyszíves vonasd  össze a modikkal, együtt talán többre jutunk...

Köszi!

fáni

Előzmény: glad (-)
stefiadri Creative Commons License 2005.02.02 0 0 5
Nos ez egy igen jó gondolat volt :-))))))))))))))))))
Előzmény: Boarhunter (4)
Boarhunter Creative Commons License 2005.02.02 0 0 4
És ne feledkezzünk meg a mézespálinkáról, ami egy igen jó anyag...
huzat Creative Commons License 2005.02.02 0 0 3
meg az csak jó lehet amit ennyire védenek a méhek
Előzmény: huzat (2)
huzat Creative Commons License 2005.02.02 0 0 2
azért egészségesebb, mert a cukrot nem hányta ki semmi
ellenben a mézet sokan

én is szeretem a mézet

"a mézben található cukrok egyszerűen, könnyen felszívódnak
nem hízlal annyira, mint a cukor, mert gyümölcscukrából, szőlőcukrából és tejcukrából nem lesz zsír
a méz gyógyít, nyugtat,
a méz rendkívül gazdag ásványi anyagokban
a propolisz - amely a méhek tömítő, ragasztóanyaga, s amelyet a növények rügyeinek ragadós váladékából gyűjtenek össze - bár nem gyógyszer, de igen jó gyógyhatással bír. Egyes baktériumok, gombák és vírusok szaporodását gátolja"

ezen kívül vérserkentő és gyulladásgátló, fájdalomcsillapító, vonza a legyeket, ragad, jó a szaga, védi a májat meg a szívet, nem roncsolja a fogat, és ragad is, meg még ragad is.
florg Creative Commons License 2005.02.02 0 0 1
Hogy miért jobb, azt nem tudom, de amióta cukor helyett mézzel édesítek (kávét, teát, akármit), valahogy nem bírom a cukrot. Annyira, hogy ha nincs itthon méz, inkább nem édesítek. Anyagilag viszont csőd.
_ Liar _ Creative Commons License 2005.02.02 0 0 0
-0-
glad Creative Commons License 2005.02.02 0 0 topiknyitó
Már arra rá kellet jönnöm, hogy allergiás ként (virág pollen), nem mindegy melyik, de engem most leginkább az érdekelne, hogy a méz a cukorral szemben jobb-e és ha igen miért jobb?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!