Keresés

Részletes keresés

kavicsos1964 Creative Commons License 2025.07.30 0 0 827

Itt már 1,7 méternél sóderos homok van vagy inkább olyasmi mint a föveny szemcsés homok csak nagyon tömör ,kissé centálódott is ,néha ásózni kell olyan szinten össze van állva . 6 méterig ez van tuti még sem ad elég vizet . A vizben lévő részek már lazábbak de tömörödésre hajlamosak ha nincs rendszeresen szivattyúzva . Lentebb aztán olyan réteges lesz a szerkezet vékony agyag rétegek lesznek . A régi háznál még ez 6 méteren sincsen ,de az új háznál már 5méterben vaskos agyag van és ez a kút alja is ! 

Előzmény: studiod1 (826)
studiod1 Creative Commons License 2025.07.29 0 0 826

Végre aki jól és érthetően ír. Én amikor írtam fúrt kutakról a környezetemben lévőről volt szó. Könnyen vagyunk 15-30m közötti mélységben helytől függően van elég vastag kavicsréteg nincs gond a vízadással. Itt a kavicsrétegig fúrják-mossák a kutat. Hajdani Duna árterület, Mohács sziget vagy Margitta Sziget. Tőlem kb 4km vannak a DRV kútjai

Előzmény: Nobody1 (824)
kavicsos1964 Creative Commons License 2025.07.28 0 0 825

Nekem ásott van kettő ,mindkettőt én építettem ki vizet adnak de ha nem iszívok belőle egy kis homokot és már is jobb lesz a vízmennyisége . De a szomszédoknál mindenhol csőkút van ! De a vízük kevés .

Előzmény: Nobody1 (824)
Nobody1 Creative Commons License 2025.07.28 0 0 824

"De szerintem a csőkutak vannak hátrányban"

Téged ismerve nem csodálom... :-))))

Az ásott kút szinte mindent kibír, a csőkutat meg a paraméterei szerint kell használni mert különben megadja magát és lecsökken a vízhozama sőt el is apadhat.

Tudod a csőkút az nem azt jelenti, hogy ráteszünk egy bacott nagy szivattyút és megszívjuk ami a csövön kifér, mert úgy összeomlik lent a vízadó réteg és rövid életű lesz a kút.

A kút nem olyan mint egy szódásüveg, hogy belelóg a vízbe a cső. A kútcső egy különböző szemcsenagyságú vizes homokba vagy sóderba van belefúrva. A szemcsenagyságtól függ mennyi víz van a szemcsék között és az milyen gyorsan tud áramlani a szemcsék közötti hézagokban. A kútfúró a tisztító és próbaszivattyúzáskor kialakít a cső körül egy "szivacsos" szűrőréteget a nagyobb szemcsékből, hogy könnyen és (a rétegtől függően) jól adja majd a kút a vizet. Ha ezt egy túl erős szivattyúval (vagy membrános rezgővel) megrángatják, akkor lent a homokszemcsék megmozdulnak, összezárnak és lecsökken a vízáramlás közöttük.  (Gondolj arra, mikor a nedves homokot elkezded ütögetni és vizes lesz a teteje. Ebben az esetben is összerendeződnek a homokszemcsék, lecsökken közöttük az a rés ahol eddig a víz volt, viszont utána a szemcsék közötti kis résen már nem tud úgy szivárogni a víz mint előtte.)

Egy rendes kútfúró meg szokta adni a kút adatai között a maximális vízhozamot ami még nem károsítja a vízadó réteget és a kutat.

Én elhiszem, hogy kellene percenként 200 liter víz, de ha a vízadó réteg csak 100-at tud akkor annyival kell beérni. Tehetsz rá nagyobb szivattyút, lehet pár locsolást ki is bír a kút, de tuti károsodik. Aztán meg ha a túlerőltetett kút jövőre csak 40 litert ad megy a panaszkodás meg a kútfúró szidása...

Előzmény: kavicsos1964 (823)
kavicsos1964 Creative Commons License 2025.07.28 0 0 823

Itt ásott is van meg csőkút is van ,én le tudom szűrni magamfelé a szempontokat . De szerintem a csőkutak vannak hátrányban inkább . Vagyis itt felénk azok a kisebb tudásúak hiába mélyebbek .

Előzmény: Nobody1 (821)
kavicsos1964 Creative Commons License 2025.07.28 0 0 822

70 liternél percenként nem tud többet a kút itt, azt még úgy ahogy tudja tartani . A szomszédom megmérte amikor a fáit öntözte . Az összes slag egybe volt toldva ,olyan 70 méter körüli slagvégről tudta ezt a kút . Úgy nem fogyott ki 3 óra alatt sem .

Előzmény: Nobody1 (820)
Nobody1 Creative Commons License 2025.07.27 0 0 821

Ácsi! Tisztázzunk már valamit. Eddig csőkútról (fúrt kútról) volt szó. Nem? Legalábbis én arra írtam amit írtam... :-)

Most meg ásott kutakról beszéltek. A kettőt nem kéne keverni mert más a működésük. Az ásott kutakat pont a pici utánpótlás miatt tárolós kutaknak hívják, mert pár köbméter vizet tárolnak. Ha azt gyorsan kiszivattyúzzák, akkor a víz nagyon lassan pótlódik.

Aztán az ásott kútba bármilyen búvárszivattyút bele lehet tenni és akár a felszíni szivattyút is le lehet engedni majdnem a nyugalmi vízszintig egy kis "lifttel" (bátor emberek kis "uszályra" szerelve is szivattyúznak). (Nyomni ugyanis sokkal többet tud mindegyik szivattyú míg szívni csak max 8 métert)...

Előzmény: simsondömper (818)
Nobody1 Creative Commons License 2025.07.27 0 0 820

"Itt azért nem annyira mélyek a nyugalmi vízszintek ,nagyobb baj hogy nem folyik utánna a kút és kifogy"

Pont ezért írtam, hogy a nyugalmi vízszint nem sokat jelent.

A "kifogy" meg azt jelenti, hogy rossz a kút. Vagy nem elég mély vagy nem rendes vízadó rétegben van szűrőzve, vagy túl lett erőltetve (túl lett szivattyúzva) és emiatt összeomlott a vízadó rétegben kialakult szűrőváz, ugyanis a kút kapacitásának és a szivattyú teljesítményének összhangban kell lenni.

Illetve lehet még olyan, hogy nagyon rossz adottságú a terület és még a percenként 10 literes hozamnak is örülni kell. Ilyen esetben kis szivattyúval egy tartályt töltögetnek a kútról és szükség esetén abból locsolnak...

Előzmény: kavicsos1964 (817)
triplaharom Creative Commons License 2025.07.27 0 0 819

Valóban, itt a városban és a környékén tudok több ilyen nagy átmérőjű kutat is, amiket csorda kútnak használtak.

Előzmény: simsondömper (818)
simsondömper Creative Commons License 2025.07.27 0 0 818

Vagyis az üzemi szint nagyon alacsony, és a kút átmérője kicsi.

Az alföldön a csordakutak sokszor több méter átmérőjűek voltak, hogy legyen elég víz alacsony hozamnál is.

A búvárszivattyút is védeni kell úszókapcsolóval.

Előzmény: kavicsos1964 (817)
kavicsos1964 Creative Commons License 2025.07.27 0 0 817

Itt azért nem annyira mélyek a nyugalmi vízszintek ,nagyobb baj hogy nem folyik utánna a kút és kifogy !

Előzmény: simsondömper (816)
simsondömper Creative Commons License 2025.07.27 0 0 816

5 métertől mélyebb kútba leggazdaságosabb a búvárszivattyú. Igaza van Lacinak!

Nobody1 Creative Commons License 2025.07.27 0 0 815

Ha "vékonycsöves" a kút akkor 1-2 méter mély aknába telepíteni a szivattyút, de ha ez nem elég akkor már csak egy új, nagyobb átmérőjű kút fúrása és abba telepített búvárszivattyú marad mert mélyebb aknát már nem érdemes felszíni szivattyúnak készíteni...

Előzmény: kavicsos1964 (814)
kavicsos1964 Creative Commons License 2025.07.27 0 0 814

És mi volna a megoldás ? Búvár szivattyú ?

Előzmény: Nobody1 (813)
Nobody1 Creative Commons License 2025.07.27 0 0 813

Az a baj, hogy a nyugalmi vízszint értéke gyakorlatilag szinte semmire sem jó. Egyedül annyit mutat meg, hogy érdemes-e felszíni szivattyúval próbálkozni, illetve a kertész megtudja, hogy pl "a diófa gyökere leér-e a vízig". :-)

Ha -5 méter a nyugvó szint, akkor 99%, hogy szivattyúakna nélkül felszínről nincs sok értelme próbálkozni mert az üzemi vízszint szinte biztos -7 méter alá esik ahonnan már az új, jó minőségű szivattyúk is erőlködve, gazdaságtalanul dolgoznak és a depressziós tölcsér miatt a vízzel együtt levegőt is szívhatnak...

http://www.gwpszotar.hu/kifejezes/987?kulcsszo=depresszi%C3%B3s+t%C3%B6lcs%C3%A9r

Előzmény: studiod1 (812)
studiod1 Creative Commons License 2025.07.25 0 0 812

A nyugalmi vízszintet a fúrt kutaknál ami "nyitott víztükrös" csak egy csavar meg zsineg kérdése, a "zárt víztükrös" kutaknál(felénk alföldinek mondják) már ez nem működik mivel a fagyhatár alatt van 2 szelep (golyós vagy gumilapszerűség) Amennyiben a kézipumpás rész viszonylag könnyedén emeli a vizet akkor jó a szint. Persze ha kiásod kb 1m mélyre akkor a kutszerelvény levehető és működik a csavar zsineg kombó.Esetleges a kút talpszűrő hiba esetén(durva vagy átszakadt) marad a kompresszorozás kis vízhozam esetén. Lehet még mekkelek módon nyomóágat megosztani vékony 3/8 tömlő mini csőgörényszerűsggel lassan engedni lefelé egészen a kút talpáig, az is felkeveri a finom homokot iszapot és lassan kidolgozza.

Előzmény: kavicsos1964 (811)
kavicsos1964 Creative Commons License 2025.07.25 0 0 811

Helló ! Na ezért kellesz te mert vannak jobb gondolataid is mint nekünk mezei embereknek ! De én már olyat is láttam nemrégiben hogy nem is tudta a szvattyú felhúzni a vizet a kútból ,még akkor sem ha felöntöttük ,de az nem volt használva és lehet ki kéne mostani belőle a homokot ,mert kicsi is a vizmélysége ,amúgy pedig 32 méteres lenne . De érdekes az én ócska szivattyúm meg tudta termeltetni még is bár annak is csak pisikélt a csöve ,nem nagy intenzitással nyomta .

Előzmény: Nobody1 (810)
Nobody1 Creative Commons License 2025.07.25 0 1 810

Ilyen aszályos időben a kutak nyugvó vízszintje is alacsonyabb, emiatt az üzemi vízszintjük is lentebb esik, ami már a felszíni szivattyú emelési magasságának a határára esik.

Egy 12 éves, kopottabb szivattyú már egyáltalán nem biztos, hogy a 7-8 méterre leeső üzemi vízszintről felhúzza a vizet. Ezért van az, hogy indulásnál még van rendes vízmennyiség ami idővel lecsökken vagy akár el is ejti a szivattyú a vizet.

Egy jobb fajta új szivattyú esetleg megoldhatja a problémát de ez nem biztos, így vásárlás előtt érdemes lenne próbára kölcsönözni egyet egy ismerőstől. Biztosabb a másik lehetőség, hogy készíteni kell a kút mellé egy aknát a szivattyúnak ami így 1- 1,5 méterrel lentebb kerülne...

Előzmény: kavicsos1964 (809)
kavicsos1964 Creative Commons License 2025.07.24 0 0 809

Sajnos el kell dönteni a kút az oka vagy a szivattyúlett beteg és falsot szív . Ha felöntöd a kút csövét ahová a szivattyú kapcsolódik az megmondja reggelre hogy a vízet ejti el a kút szelepe vagy a szivattyú falsolt el . Este felöntöd és reggel meg ellenörzöd hogy ott van-e a víz a cső tetején . Azért este mert nappal a meleg miatt sok a párolgása és becsapna .

Előzmény: tipego (808)
tipego Creative Commons License 2025.07.24 0 0 808

Szia!

Köszönöm a segítséget.  Gondoltam, hogy több verziós a dolog. Szerettem volna megúszni a kísérletezést, de akkor nekifogok. 🙂

Üdv.

Előzmény: kavicsos1964 (807)
kavicsos1964 Creative Commons License 2025.07.24 0 0 807

A vízhiány is okozhatja ,nincs mit szívni belőle ,vagy elapad az utánpótlása a víznek . Valami hordón vagy tartályon ki kell próbálni ,de a szivattyú is lehet az oka . Lekell szerelned mindenképp hogy megtudd a kútnál vagy a szivattyúnál van-e a gond . A kút szivó részét fel kell öntened és megnézni tartja-e a vizet a golyós szelepe vagy eltűnik alóla . A szelep golyólyát is meg kell nézni a vasgolyó megrozsdál egy idő után ,cserélni kell ,ha üveg golyó van benne az meg megkopik és deformált lesz azt is cserélni kell . Sajnos ez többeselyes dolog . A szomszédban egy komlett kútfej segített csak hogy működjön újra a szivattyú .

Előzmény: tipego (806)
tipego Creative Commons License 2025.07.23 0 0 806

Sziasztok! 

Egy kis segítséget szeretnék kérni.  Gyümölcsfák öntözésére használok egy Dab Jet 102, vagy 112 típusú, gázleválasztós szivattyút. Egy-két hetente szokott menni 2-3 órát. 12 éves, eddig hibátlanul működik. Kb. 4-5 öntözéssel ezelőtt kezdődött a gond. Kb  egy óra locsolás után kb. 1/4-re esett vissza a vízhozam. Mivel egyre kevesebb a víz mindenhol, arra gondoltam, hogy talán nincs elég víz a fúrott kútban.  Másnap ismét elindítottam, és jó vízhozammal indult. Kb. fél óra múlva ismét szép lassan leesett a vízhozam. A szivattyú tetején lévő felöntő nyílást záró csavart levéve, láttam, hogy a ház nincs tele vízzel. Felöntöttem. Kb. 3 deci  hiányzott. Elindítottam és ment egy darabig rendesen. Aztán megint lecsökkent a vízhozam. Megint feltöltöttem és így "szórakoztam" 10 percenként. Aztán meguntam.  Pár nap után ma reggel ismét próbálkoztam. Már indításkor alacsony vízhozamot produkált. Nem volt időm megnézni, hogy tele van-e a szivattyú vízzel. Most itt tartok.

Nem vagyok szakember, de úgy látom, hogy a szívó oldalon nincs repedés, bár nem tudom, hogy a szemrevételezésen kívül ezt meg lehet-e nézni valahogy. 

Mi lehet a gond? Kevés víz a kútban, vagy szivattyú, vagy kútfej probléma, vagy más?

Tudna valaki segíteni?

Előre is köszönöm szépen a segítséget! 

Üdv.

kavicsos1964 Creative Commons License 2025.06.29 0 0 805

Előfordulhat mert lefelé halad a viszintje erősen a kutaknak a szárazság akármit is okozhat . Itt pl erősen meszes a víz ,minden kifehéredik tőle ,azt kell mondjam inkább árt mint használ a növényeknek .

Előzmény: hex324 (804)
hex324 Creative Commons License 2025.06.29 0 0 804

Szia,

Köszi a választ. Olyan lehetséges, hogy X év után lesz gázos a víz a kútban? Mert eddig nem volt probléma vele.

Előzmény: kavicsos1964 (803)
kavicsos1964 Creative Commons License 2025.06.29 0 0 803

Igen ,vagy gázos a víz a kútban . De ha levegőt szívna akkor amikor áll a szivattyúd akkor valahol a víznek is szivárognia kellene ,inkább valami gázos ,vagy gázkiválásos a kútban a víz . de azért a szívórészt körbe kell nézegetni alaposan ,nem -e egy cső repedés szopat .

Előzmény: hex324 (802)
hex324 Creative Commons License 2025.06.29 0 0 802

Sziasztok,

Van egy Pedrollo szivattyú IBO áramláskapcsolóval, a típusok szerintem irrelevánsak a problémámmal.

A szivattyú szépen teszi a dolgát, folyamatosan tudok vele locsolni, akár egy órán keresztül is. Fúrt kutunk van, kb 8 méteren lehet a víz.

Viszont, ha egy hosszabb ideig áll, és bekapcsolom a locsolót, elkezd üzemelni, de leesik a nyomás 0-ra, és leáll. Ilyenkor egy kb 20-25 mp után magától elindul, és megszívja magát, utána pedig normálisan megy megint (ilyenkor néha prüszköl kicsit).

Ez arra utalhat, hogy valahol levegőt szív be a rendszer?

Köszönöm

S.I.76 Creative Commons License 2025.06.28 0 0 801

Üdv mindenkinek! Egy régi 350 w os  einhell szivattyúhoz keresek ejektort! Ha valaki tud segíteni kérem jelezze! Köszönöm!

kavicsos1964 Creative Commons License 2025.06.09 0 0 800

A szívásnál nem nagyon szokott folyni csak a levegőt hörböli be .

Előzmény: botsinkai (799)
botsinkai Creative Commons License 2025.06.09 0 0 799

Kifelé nem jön belőle víz :-)

Előzmény: kavicsos1964 (797)
ali kis Creative Commons License 2025.06.09 0 0 798

Bizony. Az is beleszólhat. Most várok a szőlőskerti szivattyúmhoz egy kínai szállítást. Ingyen házhoz hozzák 700 forintért. A rugó alatti részen kiszakadt egy centis darabon.

Csak úgy vettem észre, hogy meghajlítva kőrbe forgattam.

Előzmény: kavicsos1964 (797)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!