"Megint más elképzelések szerint az ankh a Napot ábrázolja a horizont felett, vagyis a Nap keletről nyugatra tartó útját, ahol a hurok a Nílust jelképezné,"
Mindig igyekszem feltüntetni az alkotót is a hozott festményeknél, de olykor név és cím nélkül szerepel illusztrációként egy-egy kép, amire épp rátalálok.
Ez a fénykereső fa természetesen engem is megérintett, és én elsősorban az óegyiptomi Ankh keresztre asszociáltam róla.
" Az idők során az ankh az élet és a halhatatlanság, a világegyetem, a hatalom, valamint az életadó víz és levegő szimbóluma lett. Kulcsra emlékeztető formája miatt az a hiedelem is társult hozzá, hogy képes megnyitni a halál kapuit ezt az elképzelést az újkori rózsakeresztesek más hermetikus rendek fűzték hozzá. A kopt keresztények a halál utáni élet szimbólumaként használták."
Nem tudom, hogy ki a festő, de valamit tud, vagy ösztönösen ráérez dolgokra.
A kacsakaringó nagyon ősi jel. A folyó jele. Varga Géza megfejtése szerint "jó, folyó" a jelentése. Mellékesen a magyar-szkíta írásban a "J" hang jele.
Azzal a négy jelképes folyóval lenne azonos, ami a Napból fakad és az életet táplálja a Földön.
A horogkereszt négy ága a kampókkal a négy égi (és földi) szent folyó jele, egyben az Édené, az életé is.
A kampós rajzolat ne tévesszen meg senkit, azok ugyan azok a folyót jelentő kacskaringók.
Egyébként van hajlított változata is a horogkeresztnek pl. a biharkeresztesi hajfonatkorongon.
"A mai civilizált ember nemigen nézi a csillagos eget. Az éjszakánként kivilágított helyeken élők a fényszennyezés folytán nem is látják az égbolt igazi képét. A régiek ege viszont hatalmas volt, gazdag, sűrűn lakott világ, amely éppoly valóságos és élő volt, akárcsak mindennapi környezetük. Valóságérzetük szerint szinte nem is volt különbség égi és földi világ között. Az egykori népek a földi világukban látott történéseket kivetítették az égitestek életére, és azokat ott is valóban megtörtént eseményeknek fogták fel. Elődeink számára a csillagos ég volt a képeskönyv, a színpad, a mozivászon, a képernyő, amelyen rendszeresen 10 nézhették a megszokott vagy meglepő, saját földi világukban is tapasztalt történéseket a részben jól ismert, részben pedig még sosem látott szereplőkkel."
facebook oldalakon rengeteg a nevetséges cim például az Univerzum bőséggel halmoz el. A szellemvilág szeretve szolgál.Mostantol rád ragyog a szerencse. Angyalok vigyázzák lépteidet.
A történelem és a jelen azonban mindezeket eléggé cáfolja ám !
Életünk nehéz inkább bal mint szerencse.
Mégis lájkolnak rengetegen és "hálásan köszönöm áldás "
Dehát talán jobban járnak mint én tinó aki csak morgok elégedetlenül.
Meg kéne tanulnom megkajálni a báj-eledelt !és elhinni mindent amiben van cukor bőven.