Keresés

Részletes keresés

RegisztráltamTehátVagyok Creative Commons License 2021.01.12 0 0 7454

egyik napról a másikra megszigorították még több olyan országgal  szemben is, amelyekben valójában sokkal jobb volt a helyzet, mint nálunk

 

Csakhogy ez nem olyan, mint a diffúziós potenciál, ozmózis nyomás a határon.

Kisebb ferőzöttségű országból is be lehet hurcolni a vírust. Elég akár egy focimeccs is.

 

A karantén legyen tényleg karantén, és nem krumplileves.

Senki, se ki, se be.

Előzmény: JimmyQ (7451)
JimmyQ Creative Commons License 2021.01.11 -1 0 7453

9.-én úgy álltunk, hogy beérkezett közel 80-ezer fő kétszeri beoltására elegendő adag, s kevesebb mint 45-ezer főt oltottak be. Részletesebben:

https://telex.hu/koronavirus/2021/01/09/oltasi-strategia-oltasi-terv-vakcina-oltas-vedooltas-pfizer

Előzmény: mmormota (7452)
mmormota Creative Commons License 2021.01.11 0 0 7452

Szerinted jelenleg nem a kevés rendelkezésre álló vakcina korlátozza az oltások számát? 

Előzmény: JimmyQ (7451)
JimmyQ Creative Commons License 2021.01.11 -1 2 7451

Augusztusban még lett volna értelme a határok ellenőrzésének, és a negatív teszt vagy karantén előírásának. Aztán októberben, amikor egyik napról a másikra megszigorították még több olyan országgal  szemben is, amelyekben valójában sokkal jobb volt a helyzet, mint nálunk (lásd. Finnország vörös besorolása), az már csak a kiskakas szokásos bűnbakképző hetvenkedése volt.

 

De alapvetően a kontaktkutatást és tesztelést kellett volna elejétől fogva sokkal komolyabban végezni, mindaddig, amíg azzal lassítani lehetett a terjedést, hogy ne terhelődjenek annyira túl a kórházak. Most már ez se lehetséges, most már csak a vakcinában lehet bízni. De egy hatékony oltási szisztéma megszervezése helyett most is egyedül a nagy hanta megy, hogy egyetlen hétvége alatt képesek lennénk mindenkit beoltani, ám a teszetosza unió nem rendelt nekünk eleget.

Előzmény: RegisztráltamTehátVagyok (7449)
jogértelmező Creative Commons License 2021.01.11 -1 0 7450

" ... hatalmi megfélemlítés ...."

 

Közelgő választás előtti hangulatkeltés gyanúja merült fel bennem. Hát én nem megyek tüntizni, meg gyújtogatni névtelen bejelentők kedvéért.

Amúgy a vitánk nagyon off. Én be is fejeztem.

Előzmény: JimmyQ (7447)
RegisztráltamTehátVagyok Creative Commons License 2021.01.11 -2 0 7449

kollégáival együtt már nyár végén sem értették, miért nem hozott a kormány komolyabb szigorító intézkedéseket. Szerintük ez a késlekedés okozta, hogy a járvány második hulláma ilyen sok embert betegített meg.

 

A világban tombolt a járvány. Mi viszonylag "olcsón" megúsztuk a tavaszi első hullámot.

Egy csomó felelőtlen ember elment nyaralni külföldre, behurcolták a fertőzést.

Habár azt nem tudni, hogy milyen arányban.

 

Merugye nyár közepén feloldották a szigorításokat, mielőtt még teljesen nullára lement volna a fertőzöttség.

Illetve ebből is csak nagyrészt azokról tudunk, akiknél tünetek mutatkoztak. A teszt nem 100%-os.

 

De mit lehet tenni - az egész világ ellenében?

Lezárhatták volna a határokat. A hazatérők teszt nélkül egyből karanténba, mert a teszt nem teljesen megbízható. És meddig? Amíg az egész világon meg nem szűnik a járvány?

 

 

Az a gyanúm, hogy ezzel a vírussal együtt kell élnünk a továbbiakban. Ugyanúgy, mint az influenzával, ami szintén ezreket visz el évente.

Előzmény: JimmyQ (7443)
RegisztráltamTehátVagyok Creative Commons License 2021.01.11 -1 2 7448

Szerintem felelőtlenség azzal hitegetni az embereket, hogy (nem kell félni, nem fog fájni), mindenkinek jut kórhái ágy és lélegeztetőgép.

Előzmény: JimmyQ (7443)
JimmyQ Creative Commons License 2021.01.11 -1 1 7447

Dolgozni szeretnének, tiszta lelkiismeretük szerint, s nem bíróságra futkosni.

Ezért figyelmeztet minket is a bajra, az az egyetlen, aki a hatalmi megfélemlítés ellenére mégis merte.

Sértő és méltatlan, ha egy fotelhuszár hiteltelen politikai propagandának bélyegzi a szavukat.

Minden tényszerű tudás nélkül.

Előzmény: jogértelmező (7446)
jogértelmező Creative Commons License 2021.01.11 -1 0 7446

Ezzel a propagandával menj a politika rovatba! A jogtalanul leváltott vezetők pedig forduljanak bírósághoz!

Előzmény: JimmyQ (7445)
JimmyQ Creative Commons License 2021.01.11 -1 1 7445

Könnyen beszélsz a foteledből, nem te viszed vásárra a bőrödet. Fogalmad sincs arról, hogy az utóbbi háromnegyed évben hány kórházigazgatót, hány osztályvezető főorvost csaptak el méltatlan körülmények között, csak azért, mert vissza mert kérdezni, mert figyelmeztetni mert a realitásokra, vagy mert panaszkodni merészelt.

Tudod mi a hiteltelen? A te kukorékolásod.

Előzmény: jogértelmező (7444)
jogértelmező Creative Commons License 2021.01.11 -1 0 7444

Hiteltelen beszámoló. Névtelen levél.

Előzmény: JimmyQ (7443)
JimmyQ Creative Commons License 2021.01.11 -1 3 7443

Jó szándék, káosz és mutyizás

Telex 
2021. január 10.

Kevés alkalom adódott arra, hogy az egészségügyi dolgozók beszélhessenek a kórházakban zajló gyógyításról, az orvosok, ápolók helyzetéről. Most sikerült megszólaltatni egy magyarországi kórház Covid-osztályát vezető orvost, aki félve a retorzióktól, a neve elhallgatását kérte.

Elmondta, hogy kollégáival együtt már nyár végén sem értették, miért nem hozott a kormány komolyabb szigorító intézkedéseket. Szerintük ez a késlekedés okozta, hogy a járvány második hulláma ilyen sok embert betegített meg. A legnehezebb időszakban az ő intézményében 80 százalék felett volt a telítettség, a maximális túlórakeretet kell igénybe venniük. Annyi védőruhájuk nincs, hogy minden beöltözéshez újat vegyenek, de azért megfelelően tudnak védekezni.

Az osztályon eltöltött 24 órás ügyelet nem hasonlítható össze egy másik osztályon végzett 24 órás ügyelettel. Az utóbbi hetekben szerencsére csökkent a nyomás, de úgy vélik, az ünnepek alatti családi és baráti találkozók növelni fogják a megbetegedések számát.

 

Az orvosok között az iszonyatos fáradtság miatt már a jellemző a fásultság a rezignáltság, mert az emberek egy jó része fegyelmezetlen, nem tartják be a járványügyi előírásokat, ezért  fertőződnek meg igen sokan, és kerülnek súlyos állapotban kórházba. Pedig a szövődmények még az amúgy egészséges embereknek is élethosszig tartó problémát okozhatnak.

 

A lélegeztetett beteget csak akkor lehet lekapcsolni a lélegeztetőgépről, ha agyhalottá válik, ennek a szabályozása nem változott. A saját tapasztalataik szerint viszont a megjelent adatok nem fedik a valóságot, a kódolás sokat torzít rajtuk. Úgy véli, hogy sokkal többen halnak meg koronavírus miatt, mint amit a hivatalos statisztikák mutatnak, s valószínűleg elcsúszások is vannak a kormányzati adatközlésben.

 

A betegek hozzátartozói sokszor módosult tudatállapotban vannak, a társadalomban érzékelhető feszültség ezerszeresen csapódik le az egészségügyben. A második hullámban már nem tapasztalható a tavaszi együttérzés és segítőkészség.

 

Az osztályukon dolgozók kb. fele már átesett a fertőzésen. Még a tünetmentesek is kiesnek a munkából 10-12 napra. A nemrég gyógyultak pedig egyelőre nem kaphatnak oltást, a többiek közül jó páran kérték ugyan a vakcinát, de eddig még csak kevesen kapták meg. Ö elment egy oltópontra, ahol kiderült, nincs benne a rendszerben. Majd megkérdezték, hol dolgozik, és a válaszát ellenőrzés nélkül elhitték, és megkapta az oltást is. Lehet itt "mutyizás" is, mert tudomása szerint nem praktizáló orvos is kapott oltást, sőt nem egészségügyis hozzátartozónak is jutott.

 

 

 

Vak 70 Creative Commons License 2021.01.11 -1 0 7442
JimmyQ Creative Commons License 2021.01.11 -1 0 7441

A levegő talán a jobb alsó sarkában látható fekete nyíláson (szelepen?) távozik. Remélem szűrve. Képen láttam olyan típust is, amelyiken a nyíláson kis ventilátor van. Meg olyat, amire kívülről tömlőt lehet csatlakoztatni, s az valami szűrőtoknak látszó dobozba megy.

Előzmény: RegisztráltamTehátVagyok (7440)
RegisztráltamTehátVagyok Creative Commons License 2021.01.11 -1 0 7440

Hova kerül az izolációs kapszulából a fertőzött személy által kilélegzett levegő?

Előzmény: RegisztráltamTehátVagyok (7401)
RegisztráltamTehátVagyok Creative Commons License 2021.01.11 -2 0 7439

Az ilyesmi a kvantált eloszlásokra jellemző. Man kann nicht ein bisschen tot sein. A tehén nem lehet részben vemhes.

 

Legyen az elemi esemény valószínűsége 1:1000.

Ha 1 dobókockát feldobunk, az eredménye nagy valószínűséggel az, hogy nincs mutáció. Viszont ha egymillió dobókockát dobunk fel, akkor már biztosak lehetünk benne, hogy lesz mutáns. Az eloszlás jellegén persze lehet vitatkozni, de bizonyos szempontból ez részletkérdés. A nagyságrendek elmossák az apró különbségeket.

 

Tézis 1: Meg fognak jelenni a mutációk, ha kellően nagy a populáció.

Tézis 2: Egy bizonyos számú populáció felett a mutációk száma (jó közelítéssel) arányos lesz a populációval.

Előzmény: zöldkomcsi: (7436)
RegisztráltamTehátVagyok Creative Commons License 2021.01.11 -2 0 7438

Az is lehet, hogy az influenza csak azért változékonyabb, nem a sajátossága miatt, hanem az emberiség idővel jó széles körben elterjesztette.

 

Bizonyos mértékig a vírus sajátosságai is számítanak, és az is, hogy egy adott környezetről van szó (emberi sejtek).

De egy bizonyos fertőzöttség felett ezt űbereli az erősebb faktor. Mindenútrómábavezet.

 

Vagyis egy idő után az influenza vírus sajátosságait már elhanyagolhatjuk, mert a kellően nagy populáció biztosítja a mutáció előfordulását. Susztermatek. Sok lúd fertőzött mutációt gravitál generál.

Előzmény: zöldkomcsi: (7433)
JimmyQ Creative Commons License 2021.01.11 -1 1 7437

"Boltzmann" és "gyulladás"

A magad részéről máris elkezdhetsz függetlenné válni a tömeges állattartástól, ha csak annyi sertés, baromfi, marhahúst meg eszel, amennyit magad tartasz, annyi halat s vadat, amennyit magad fogsz és vadászol. Ha ilyen példával jársz elől, utána már nekikezdhetsz a többi nyolcmilliárd ember meggyőzésének is.

Előzmény: zöldkomcsi: (7436)
zöldkomcsi: Creative Commons License 2021.01.10 -1 0 7436

Hogyan érted itt a bolczmant?

Mutáció rengeteg van persze, azt is csak feltételezzük, hogy a problémás annak is valamilyen meghatározható százaléka. Mondják úgy is, hogy akkor van baj amikor fajt vált, pl átugrik a macskákra, vagy csak 1 re, (az talán nem elég, a tömeges állattartástól valószínűleg meg kell végül szabadulni?) abban kombinálódik valamivel és vissza az emberre.

Előzmény: RegisztráltamTehátVagyok (7430)
zöldkomcsi: Creative Commons License 2021.01.10 0 0 7435

Pedig vírusok nélkül nem is élnénk, állandóan gyúladásban lenne valamink. )-:

Előzmény: Zetol2 (7434)
Zetol2 Creative Commons License 2021.01.10 -1 0 7434

A legnagyobb baj az,hogy az emberek egy része ha hall olyat hogy fertőzzőbb,azonnal bepánikol,pedig azt sem tudja mit jelent ez!

 

A olyanokba,meg van olyan hogy palacknyak hatás nem is tud bele gondolni se!

 

Ha tudna akkor is az elö reakció a félelem lesz hangsúlyban

Előzmény: zöldkomcsi: (7433)
zöldkomcsi: Creative Commons License 2021.01.10 -1 1 7433

jah.... igen.,... a bolczmann, addig nem is jutottam a gondolkodásban. Az is lehet, hogy az influenza csak azért változékonyabb, nem a sajátossága miatt, hanem az emberiség idővel jó széles körben elterjesztette.

 

Az persze egy másik kérdés, hogy a több mutáció közül a gyorsabban szaporodó kiszorítja a másikat/többit, vagy pedig osztoznak az élettérfogaton.

 

Ezért kellene okosabbn védekezni, mert az túlságosan hatékony akkor a genetikai palacknyak hatást alkalmazzuk, esélyt adunk az egyébként kiszoruló mutációk fennmaradásának. Azok meg gyakran éppen azok amik gyorsan legyengítik vagy meg is ölik a gazdatestet. Végül így tulajdonképpen megvédjük a konkurrenciától, ami nem attól terjed jól, hogy képes kijátszani az immun rendszert, hanem esélyt a gazdának a terjesztéshez.

Előzmény: RegisztráltamTehátVagyok (7430)
RegisztráltamTehátVagyok Creative Commons License 2021.01.10 0 1 7432

Bocsánat, a kapkodásban kimaradt egy indokló mellékmondat. A tüdő sejtjeit reakciófelületként kell tekinteni. Kiterítve futbalpálya méretű felületről van szó.

 

Nyilván a folyamat összetett és több lépcsős.

De a mutáció valószínűségét állandónak tekinthetjük, ha nem is természeti állandónak. És ebből a szempontból a vírusok összmennyisége számít. Amíg a példányszám kisebb, mint az osztódási idő és a valószínűség szorzata (ezt persze dimenzionálisan korrigálni kell valami faktorral), akkor a relatív gyakoriság a valószínűségnél kisebb.

(Teller szavaival: ha egy fillérnél kevesebbel tartozok, azt nem tudom megadni.)

 

Az emberről-emberre tarjedés egy másik kérdés.

A harmadik pedig ennek a visszacsatolása révén az, hogy osztoznak vagy kiszorítják egymást.

(Egyelőre úgy néz ki, hogy az influenza változatai inkább fluktuálnak a kiszorítósdi helyett. Ez az emberek közötti terjedés exponenciális jellege miatt lehet így.)

Előzmény: JimmyQ (7431)
JimmyQ Creative Commons License 2021.01.10 -1 0 7431

Én az hiszem, ez azért sokkal bonyolultabb annál, semhogy ilyen alapmodellekkel tárgyalható lenne. De a "gömbérzékem" azt mondja, hogy nem lineáris, hanem valami jócskán tovább bonyolított hiperbolikus. Szerencsénkre, a biológia mindent abszurd módon túlbonyolítva old meg.

Előzmény: RegisztráltamTehátVagyok (7429)
RegisztráltamTehátVagyok Creative Commons License 2021.01.10 0 0 7430

Még csak 80 millió fertőzött van világszerte, ha 800 millió lesz a problémás mutáció is 10 szer több lesz.

 

Minimum 10-szer több.

Habár nem tudjuk pontosan a mutáció valószínűségét. (A vírus szaporodási periódusát talán már lehetne tudni.)

Ha exponenciális szaporodást feltételezünk, és 80 millió ferőzöttnél még csak két mutáció jelent meg, valószínűleg még nem értük el a fordított Boltzman-eloszlás arányos szakaszát. Tehát elképzelhető, hogy mondjuk 800 millió fertőzöttnél hirtelen meg fog ugrani a mutációk száma.

 

Az persze egy másik kérdés, hogy a több mutáció közül a gyorsabban szaporodó kiszorítja a másikat/többit, vagy pedig osztoznak az élettérfogaton.

Előzmény: zöldkomcsi: (7425)
RegisztráltamTehátVagyok Creative Commons License 2021.01.10 0 0 7429

Semmi alapja annak a feltevésednek, hogy hetente kell majd módosítani a covid vakcinát.

 

https://youtu.be/-88VLSTEZbM?t=6530

Ez attól függ, hogy az "életképesebb" mennyire tudja kiszorítani a többit.

 

Nem tudom egyértelműen besorolni a szaporodást egyik főtipusba sem.

Egyrészt a tüdő bizonyos sejtjeit készteti arra, hogy szaporítsa. Ennek alapján lineáris.

Csakhogy a vírus szaporodásához két dolog kell: maga a vírus és egy élő sejt. Ez viszont hiperbolikus lenne.

 

Előzmény: JimmyQ (7427)
JimmyQ Creative Commons License 2021.01.10 -1 0 7428

helyesen központozni

Előzmény: JimmyQ (7427)
JimmyQ Creative Commons License 2021.01.10 -1 0 7427

A gyermekbénulást is egy társadalmi félelem motiválta nagy tudományos versenyben kifejlesztett vakcina fékezte meg.

Olyannyira sikeresen, hogy ma már nem is hallani róla.

Semmi alapja annak a feltevésednek, hogy hetente kell majd módosítani a covid vakcinát. Ez csak üres vagdalkozás.

Egyébként sokat segítene, ha megtanulnál világosan fogalmazni, helyen központozni, stb. Akkor talán jobban értenénk azt, amit írni akarsz.

Előzmény: zöldkomcsi: (7425)
JimmyQ Creative Commons License 2021.01.10 -1 0 7426

A szakértelem szükségességről beszélni politika, szubjektivitás, véleményközlés?

A számok közlése, összehasonlítása politika, szubjektivitás véleményközlés?

Te nem ismered az egyszerű magyar szavak jelentését se.

A tudomány mibenlétét pedig végképp nem.

Előzmény: Emez Amaz (7424)
zöldkomcsi: Creative Commons License 2021.01.10 0 0 7425

Amit belinkeltél, az nem bizonyítja, sőt még csak nem is valószínűsíti, hogy a kifejlesztett vakcinák teljesen hatástalanok lennének vele szemben. Az viszont sajnos lehetséges, hogy a megjelenő új variánsokkal párhuzamosan mindig alakítani kell majd rajta.

 

Erről beszélek, ez tudott is volt, mint az influenza oltás, de ezt esetleg majd hetente kell módosítani és ismételni.

Még csak 80 millió fertőzött van világszerte, ha 800 millió lesz a problémás mutáció is 10 szer több lesz. ....ha 8 mrd akkor 100 szor. Ez lassabban mutálódik stabilabb az influenzánál viszont 100 szor hatékonyabban terjed és nagyobb egyed számban természetesen nagyobb a hibás másolatok száma is, azok közt pedig a problét okozóké.

A gyermekbénulással se foglalkozik senki, legalábbis hír csak annyi róla, hogy találtak eseteket amik ellen nem véd a meglévő vakcina, a covid védekezés fogja csak vissza egyelőre. Szerintem ez a stratégia az oltás így, hogy cél a gazdaság újraindítása nem vezet sehová mert naponta új oltást úgy se fognak beadni sok milliárd embernek. Mást kell kitalálni.

Előzmény: JimmyQ (7408)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!