Kettő között a Revolut. Wisenál sok a díj és utobbi időben az ellenőrizgetés indokolatlanul. Opció még a hazai devizaszámla is, azonnali váltással, amennyiben nem terhelnek rá plussz költséget és ingyenes a kártya, számla, x ideig.
a forintutalások belföldi forintos gyűjtőszámlákról teljesülnek (több is van) a revolutnál, szóval technikailag nem litván számlaszámról utalsz egyáltalán :)
Devizaváltásra a Wise jobb mint a revolut? A revolutot szidják mert megbízhatatlan, emellett már a klasszikus bankok is elég sok kedvezményt adnak az ügyfeleknek deviza ügyekben.
Mert idehaza nem lehet a fasz kormány miatt, aki tranzakciós és váltási adót vet ki mindenkire. Amennyire tudom, igyekszem a pénzügyeimet az országtól tsvol tartani.
na de pont a PN az, amit nagyon szigorúan néznek, hogy megadnak-e. a lakcímet "igazolni" pedig adócsalás (mivel a lakcím szerint adózol; ha nem ott laksz, ahová be vagy jelentve, az... probléma).
(zárójel a zárójeles offban, hogy egyébként azt is szigorúan nézik, hogy egy lakásba hány ember van/lehet bejelentve, m2 alapon vannak kvóták, amelyeket nem lehet túllépni).
ezen kívül a PN az egy residency card gyakorlatilag, a kiállító adóhatóság pedig csak abban az esetben adja ki, ha arra valóban szükséged van. egy 6 hónapos Erasmusra pl. nem adják meg a PN-t, hiszen csak abban az esetben jár, ha valaki legalább 12 hónapig az országban él (dolgozik, tanul, stb.) majd.
... és ha a PN megvan, a bank még akkor is mondhat nemet: egyszerűen azt mondják, hogy köszönik, minden rendben van, de ők nem szeretnének szerződést kötni veled, és mosolyogva elköszönnek. ennek az oka egyébként a rendkívül szigorú svéd pénzmosás elleni szabályozások. múltbéli hibákból tanulva csillagászati bírságokkal sújtják azokat a bankokat, amelyeknél felmerül a pénzmosás, terrorizmus támogatása, és hasonlók, ezért a bankok gyakorlatilag saját magukat "cenzúrázzák", és inkább nem kötnek szerződést, ha nem teljesen biztosak az ügyfélben.
a lényeg, hogy magyarországi lakosként, EU-s állampolgárság, jogszabályok, irányelvek ide vagy oda, svéd bankszámlát nem fogsz tudni nyitni, legalábbis egykönnyen biztosan nem. mondanám, hogy "elhajtanak", de hát be sem jutsz a bankba: 2-3 hétre előre lehet időpontot kérni, jellemzően telefonon :)
A 90-es évek végén jártam oda egyetemre. Elviekben van ott két alvó számlám. Bár lehet azóta megszünt. Az egyiken 80-100 korona is maradt.
Írországban is van ezzel bürokrácia. Ott is kell azonosító (PPS https://en.wikipedia.org/wiki/Personal_Public_Service_Number. Amit egyébként EUs állampolgárként annó egy Hostel címére is meg tudtad kérni. Most nem tudom, mennyire nehéz, vagy könnyű. Ha van ismerősöd, akinek a nevére már van közüzemi számla, akkor arra is. Több ismersősömnek mondtam, hogy szánjon rá 1-2 órát az ügyintézésre, ha már kijött. Én adtam nekik lakcímigazolást. Soha nem lehet tudni, mikor lesz jó. Én azért szívtam a 22-es csapdájával egy kicsit. Az első fizetésem a HR-es számlájára ment és adta oda cashbe :) )
Svédországban pl. magánszemélyként sem tudsz svéd banknál bankszámlát nyitni anélkül, hogy lenne lakcímed és bejelentett munkahelyed. szóval sajnos nincs teljesen egységes EU-s szabályozás ilyen téren, legfeljebb "irányelvek" szintjén, de a banki gyakorlat ezektől nagyon eltérő is lehet.
De hát EU-ban vagyunk, miért ne lehetne bárhol bankszamlaja a cégnek. Litván revolut-ot nyitottam végül a cégnek, mert Magyarországon nincs normális devizas céges számla
"Nekem ők [fio.sk] nem nyitottak számlát, mert nem tudtam igazolni semmilyen szlovák kötődést." - magánemberként vagy cégként szerettél volna? - mikor nem?
sokszor volt már kérdés: mastercard hitelkártyával készpénzfelvétel, curve-vel is. mivel más mcc-n megy a két kártyakibocsátó, visával vásárlás, de curve mögé nem szabad betenni, mert akkor készpénzfelvétel lesz, hiszen a curve mastercard
Az erste kondiciós listájában benne van, hogy milyen tranzakciók számítanak kp-snek. A Revolut, Wise stb. benne van. (lusta vagyok megnézni melyik MCC kódokat sorol ide)
Azt hiszem a Curve is tovább viszi ezeket, de se cáfolni, se megerősíteni nem tudom. Hitelkártyával egyelőre a CIB és az exBB nem számol fel kamatot.
Azt próbálta valaki mostanában, hogy Erste hitelkártyával töltse a revolutot? Mert olvastam, hogy az elvileg kp felvételnek számít, mert kp jellegű tranzakció az erste szerint. De mi van, ha Curve mögött van az Erste HK, és úgy töltöd fel? Teszeltetek ilyesmit mostanában?
A Wise, Revolut, Erste mindegyik számla, Cib számlák - folyó, hitel.
MBH-ból csak az ex-MKB és a ex-Takarékbankot tudja.
Gránitot nem tud. Raiffeisen látom a listába.
Fizetős. A Lifetime premiumért 33 dollárt fizettem. Most nem látom mennyi, mert ki van fizetve.
A céges számlák viszont ha jól látom leszámítva pár alap dolgot, már csak fizetősen csatolhatóak.
Sokoldalúan lehet kategorizálni, cimkézni, automatikusan. Saját kategoriák is létrehozhatóak, beállítható mit hagyjon ki az analitikából. Hitelkártyáknál határidő megadható stb.
Ha nem tud behúzni adatot, akkor számlakivonat is táblázatos formátumban feltölthető, de ezt nem használtam.
Van mobil és webes felület. Én ezt használtam költéselemzésre egy időben, de utána megtetszett az ersté-é. De az csak saját számlát kezel, de annyi lehet, amennyit akar az ember. Így van egy külön a közös és a saját kiadásokra is. Igaz mindig utalgatni kell, hogy az analitikában megjelenjen az adott tétel. Excelbe kiexportálva Pivot táblákat gyártva elég jó riportokat csináltam az asszonynak. Meg is lepődött, hogy pár dolgora mennyit költünk.
A Curve black és metal (újabban Pro és Pro+) továbbra sem ad curve cashban visszatérítés Simple-s icsekk fizetésre, hiába van kiválasztva a Simple visszatérítős „boltnak”?