Keresés

Részletes keresés

SándorTiszteletes Creative Commons License 2019.10.27 0 0 56

A Cydora Robusta nálunk nem rezisztens, talán erősen toleráns.

Megfertőződik ő is, de ált. 15 - 20 cm után megáll a fertőzés, de érdemes ezt is figyelni és levágni.

A gyümölcse látványos, de beltartalma közepesnél gyengébb.

Magyarországon SZőke Ferenc magánnemseitőnek vannak - állitása szerint - tűzelhalás rezisztens fajtái.

Sajnos ezekről semmit sem tudni, nem is elérhetők.

A fő gond az, hogy az utóbbi években, újabb erwinia törzsek jelentek meg, melyek nagy kihivás elé állitják a Birs termesztőket.

 

 

Előzmény: Emma F. (55)
Emma F. Creative Commons License 2019.10.27 0 0 55

Ellenálló fajtát én csak a Cydora Robusta nevezetűt tudom, amihez a Garten-pur fórum egyik topikjában azt írták a hozzáértők, hogy régebben az egyik oltóvesszőket termelő és eladó gazdaságból a Cydora nevezetű régi fajta oltóvesszőit adták el tévesen Cydora Robusta név alatt.

Ezért sok Cydora Robustaként ültetett fa kipusztult időközben mert nem is az a fajta volt.

Ezen kívül lehet, hogy Kelet-Európába is kerültek ezekből a hibásan jelölt oltóvesszőkből. Tehát Magyarországon is lehetnek birsfák, amiket a tulaj Cydora Robustának hisz de nem azok.

A régi Cydora fajta nem ellenálló a tűzelhalással szemben és állítólag a Cydora Robusta sem teljesen rezisztens.

Nekem semmi tapasztalatom nincs ebben a témában, csak azt írtam le ide amit a Garten-pur fórumban olvastam (van ott pár "Quitte"-topik de nem sok. Ott is kicsit háttérben van a birs).

Sajnos ennyit tudok csak segíteni.

 

Nekem csak egy fiatal Cydora Robustám van.

Magyarországon nem próbál senki ellenálló birsfajtákat kitenyészteni? Valami állami gazdaság v. ilyesmi? Vagy a birs ennyire nem téma felsőbb szinten?

Pedig úgy tudom, hogy almalébe gyárilag szoktak birsalmalevet keverni...

Előzmény: SándorTiszteletes (54)
SándorTiszteletes Creative Commons License 2019.10.27 0 0 54

Áttanulmányoztam a honlapot, közlik amit te is leirtál.

Igazából nekem nem is oltványra lenne szükség, mint inkább imformációra tűzelhalás ügyben, valamint esetleg oltóvesszőre, amihez itthon nem lehet hozzájutni.

AZ idei év, tűzelhalás szempontjából megint botrányosra sikeredett, égetően szükséges ellenálló(nak tűnő) fajták meghonositása.

Mivel az értékesitéssel is kezdenek gondok lenni, ezért én is a feldolgozás felé kacsintgatok, gyeremekkoromban egyébként is imádtam a birs - ivólevet, ami sajnálatos módon mára eltűnt.

Előzmény: Emma F. (51)
Emma F. Creative Commons License 2019.10.27 0 0 53

Ellenálló birsfajták - előadás anyaga (német)

https://www.lfl.bayern.de/mam/cms07/iab/dateien/jungbeck_tagung_goeding.pdf

Emma F. Creative Commons License 2019.10.27 0 0 52

clematis-herian.de nevű eladónál vannak oltványok

Talán rendelek tőlük de még nem tudom melyik fajtát

Előzmény: SándorTiszteletes (50)
Emma F. Creative Commons License 2019.10.26 0 0 51

Én nem jártam még arra, de egy növényes fórumban (garten-pur) azt írták, hogy nehéz, mert nem küldenek postán és amit szaporítottak az nagyon hamar elfogy. Ámde félretetetni sem lehet állítólag.

Azt hiszem olyan október közepétől adnak el oltványokat, de csak annak aki odamegy érte.

Ha eljutok oda akkor jelezni fogom de idén nem látok rá esélyt.

Az oldalukon megadják, hogy mikor vannak nyitva, plusz különböző programjaik is szoktak lenni.

Elsősorban feldolgozott birs termékeket adnak el, tehát ez nem egy klasszikus faiskola.

 

Előzmény: SándorTiszteletes (50)
SándorTiszteletes Creative Commons License 2019.10.26 0 1 50

A lényeget nem irtad: Be lehet túlük szerezni szaporitóanyagot?

Előzmény: Emma F. (49)
Emma F. Creative Commons License 2019.10.26 0 0 49

Elfelejtettem: ezek a fajták vannak az ültetvényen

http://www.quittensorten.de/sammelsurium.html

 

Emma F. Creative Commons License 2019.10.26 0 0 48

Birskedvelők figyelmébe: birs fajták gyűjteménye egy német biogazdaságban.

Birsekre specializálódtak, több, mint 100 ismert fajtájuk van, valamennyit szaporítanak is és tenyésztést is folytatnak.

 

http://mustea.de/

ill.

http://www.quittensorten.de/

 

üdv

Emma

evodia2010 Creative Commons License 2019.07.14 0 0 47

Figyelni kell, bátyámnàl a bundàsbogarak zabálják le az almatermésúek virágzatát tarra virágzás utàn. Környêken sok repceföld van, szerintem onnan jönnek. Mospilannal beavatkoztam így első év hogy lesz valami a nagy fákon...

Előzmény: poza (45)
zerger88 Creative Commons License 2019.07.12 0 0 46

Ha volt sok virág ahogy írja akkor ez ki is esik, ráadásul van kraft a fában a hajtások miatt. Az én fám meg nem is volt idén metszve, sőt tavaly se sok termés volt rajta, tehát alternancia sem lehet nálam. Holnap beszélek a szomszéddal hogy az ő magoncán mennyi van. Ma láttam egy nemest itt a faluban azon volt termés.

Előzmény: poza (45)
poza Creative Commons License 2019.07.12 0 0 45

Ha nagyon megmetszetted, az lehet ilyen hatással.

 

Előzmény: apeeng (42)
apeeng Creative Commons License 2019.07.11 -1 0 44

Köszönöm, jó hogy írtad, mert már töltöttem az olajat a láncfűrészbe. Egy év haladék.

Előzmény: zerger88 (43)
zerger88 Creative Commons License 2019.07.09 0 0 43

Nem vagy egyedül, nekem talán 2 lesz...:)

Előzmény: apeeng (42)
apeeng Creative Commons License 2019.07.09 0 0 42

Akárhogy is nézem, az egyetlen nagy birskörtefámon egy szem termést látok...pedig virágzáskor igen biztató  volt...az is hozzátartozik, hogy most rengeteg új, és hosszú ágat hajt.

Törölt nick Creative Commons License 2019.05.07 0 0 41

Kisdeák : ...a virágokat persze már leszedtem:)

Előzmény: SándorTiszteletes (33)
evodia2010 Creative Commons License 2018.11.01 0 0 40

Kiskertemben 1 birsfa van, fajtája nem ismert (szüleim ültették), eddig kicsit hányatott sorsa volt, szerintem jó a lekvárja sütibe, de gyerekek nem igazán lekvárevők, még a kajszi is meg szokott maradni. Sajtkészítés is trükkös dolog. Bátyámnak szoktam adni, ők mindenből lekvárt főznek. Idén viszont egy barátomtól is elhoztam a termést, mert nekik is sok volt, és a két fa terméséből cefrét csináltam életemben először. Csak főzéssel tudtam aprítani, darálás helyett. Elég sok munka volt vele, de a héten kifőtt a gyümölcslé. Valószínűleg a kezdeti főzéses technológia miatt nem lett igazán erős a birs aroma benne. Inkább egy lágy gyümölcsillat és íz jellemzi. Jövőre inkább darálom, ha újra belefogok.

poza Creative Commons License 2018.10.31 0 0 39

Nálam a vranja nagyon bevált. Jól terem, nem érzékeny, jó közepes íze van, mérete is jó, a fája erős, nem reped. Sokan nem szeretik, mert szőrösebb egy kicsit, mint a többi, de ez nem akkora gond, mert teljes érésben nem vészes. Szóval ezt nyugodt szívvel tudom ajánlani ültetésre.

Előzmény: poza (38)
poza Creative Commons License 2018.10.31 0 0 38

Hát már az idén valóban nem volt a legjobb ára a birsnek. Vagy a nagy méret kellett, vagy az íz. Nálatok volt tűzelhalás az idén?

Előzmény: SándorTiszteletes (37)
SándorTiszteletes Creative Commons License 2018.10.31 0 1 37

Meg, mert jellegzetes. Kissé szögletes alma formájú, kései - nagyon kései érésű.

Majd keresek róla képet.

Előzmény: evodia2010 (36)
evodia2010 Creative Commons License 2018.10.31 0 0 36

Ez a cydora robusta kinézetre megkülönböztethető a többi birstől? vagy csak ízre más?

Pálinkafőzők hogy tudják kiszűrni?

Előzmény: SándorTiszteletes (33)
Lasaron Creative Commons License 2018.10.31 0 0 35

Én Bereckit és Mezőtúrit ültettem 1-1db ot  otthoni haszonvételre. Remélem beválnak 1600 volt darabja.

csalántea Creative Commons License 2018.10.31 0 0 34

Pálinkának melyik birs fajták valók leginkább?

Szempont: illat, zamat, kihozatal (termésmennyiség és cukorfok)

Előzmény: SándorTiszteletes (33)
SándorTiszteletes Creative Commons License 2018.10.31 0 0 33

Ha megerősödött a fád, a mérete jó lesz, mint ahogy az illata is erős.

De az ize tényleg gyenge. Olyannyira, hogy a nagy pálinkafőzetők már nem is veszik.

Én el tudtam adni, de csak azért mert a sok - sok fajta között nem tűnt ki.

Egyébként aki ilyenből telepit nagyban, az számithat rá, hogy rajta marad a termés, főleg hogy itt is várható túltermelési válság.

Rezisztensnek messze nem nevezhető, csak erősen toleráns. ANnyi, ha megkapja a tűzelhalást, ált. néhányszor tiz centi után megáll a fertőzés, mig vannak fajták, amiken néhány nap alatt végigfut. Persze ugyanúgy le kell vágni és kivinni a fertőzött részeket, mert gyorsan visszafertőzi magát és a többi fát is. AZtán meg egy mókuskerék állandóan vagdosni őket, nagyon kula munka.

Manapság a birstermesztés és eladás is nehéz kenyér.

Előzmény: poza (32)
poza Creative Commons License 2018.10.31 0 0 32

Nem túl jó a gyümölcse. Ízre halvány, mérete sem az igazi. Szóval engem nem győzött meg. Lehet, hogy jobb az ellenállóképessége, mint a többinek, de emiatt most már nem venném meg.

Előzmény: evodia2010 (31)
evodia2010 Creative Commons License 2018.10.30 0 0 31

Csillaghegyen láttam ilyen cydora robusta birs oltványt, meglepett a neve, korábban nem találkoztam vele:

http://www.dmkert.hu/enciklopedia/gyumolcstermok/cydora_robusta_rezisztens_birs

poza Creative Commons License 2018.08.28 0 0 30

Még rézkészítmény is belefér. Azért az évit nézni kell. Azt mindenképp adnék neki. És még valami felszívódó gombaölőt. Chorust nem használok, én tebukonazol tartalmú szereket fújtam rá. De jó lehet az is első ránézésre. Fontos a teljes fedettség a gyümölcsöknél. És még valami szívórágó elleni is mehetne ezzel együtt, mert ha bármi kirágja, könnyen fertőződhet.

Előzmény: Flaci74 (29)
Flaci74 Creative Commons License 2018.08.26 0 0 29

Sziasztok, az lenne a kérdésem, hogy ilyenkor ősszel a birs termését mivel lehet megvédeni a monília ellen? A Chorus jó rá? vagy az csak virágzáskor védi meg a virágot és az apró, moníliára hajlamos gyümülcsöket?  Köszi előre is.

poza Creative Commons License 2018.05.19 0 1 28

Ha nem termelőként gondolod,hanem otthonra,akkor egyértelmű,hogy a magyarok. Termelőként meg mérlegelni kell,hogy megéri_e a nagyobb hozam...

Előzmény: csehrigo (27)
csehrigo Creative Commons License 2018.05.18 0 0 27

Inkább magyar fajták akkor?

Előzmény: poza (25)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!