Ellenálló fajtát én csak a Cydora Robusta nevezetűt tudom, amihez a Garten-pur fórum egyik topikjában azt írták a hozzáértők, hogy régebben az egyik oltóvesszőket termelő és eladó gazdaságból a Cydora nevezetű régi fajta oltóvesszőit adták el tévesen Cydora Robusta név alatt.
Ezért sok Cydora Robustaként ültetett fa kipusztult időközben mert nem is az a fajta volt.
Ezen kívül lehet, hogy Kelet-Európába is kerültek ezekből a hibásan jelölt oltóvesszőkből. Tehát Magyarországon is lehetnek birsfák, amiket a tulaj Cydora Robustának hisz de nem azok.
A régi Cydora fajta nem ellenálló a tűzelhalással szemben és állítólag a Cydora Robusta sem teljesen rezisztens.
Nekem semmi tapasztalatom nincs ebben a témában, csak azt írtam le ide amit a Garten-pur fórumban olvastam (van ott pár "Quitte"-topik de nem sok. Ott is kicsit háttérben van a birs).
Sajnos ennyit tudok csak segíteni.
Nekem csak egy fiatal Cydora Robustám van.
Magyarországon nem próbál senki ellenálló birsfajtákat kitenyészteni? Valami állami gazdaság v. ilyesmi? Vagy a birs ennyire nem téma felsőbb szinten?
Pedig úgy tudom, hogy almalébe gyárilag szoktak birsalmalevet keverni...
Áttanulmányoztam a honlapot, közlik amit te is leirtál.
Igazából nekem nem is oltványra lenne szükség, mint inkább imformációra tűzelhalás ügyben, valamint esetleg oltóvesszőre, amihez itthon nem lehet hozzájutni.
AZ idei év, tűzelhalás szempontjából megint botrányosra sikeredett, égetően szükséges ellenálló(nak tűnő) fajták meghonositása.
Mivel az értékesitéssel is kezdenek gondok lenni, ezért én is a feldolgozás felé kacsintgatok, gyeremekkoromban egyébként is imádtam a birs - ivólevet, ami sajnálatos módon mára eltűnt.
Én nem jártam még arra, de egy növényes fórumban (garten-pur) azt írták, hogy nehéz, mert nem küldenek postán és amit szaporítottak az nagyon hamar elfogy. Ámde félretetetni sem lehet állítólag.
Azt hiszem olyan október közepétől adnak el oltványokat, de csak annak aki odamegy érte.
Ha eljutok oda akkor jelezni fogom de idén nem látok rá esélyt.
Az oldalukon megadják, hogy mikor vannak nyitva, plusz különböző programjaik is szoktak lenni.
Elsősorban feldolgozott birs termékeket adnak el, tehát ez nem egy klasszikus faiskola.
Figyelni kell, bátyámnàl a bundàsbogarak zabálják le az almatermésúek virágzatát tarra virágzás utàn. Környêken sok repceföld van, szerintem onnan jönnek. Mospilannal beavatkoztam így első év hogy lesz valami a nagy fákon...
Ha volt sok virág ahogy írja akkor ez ki is esik, ráadásul van kraft a fában a hajtások miatt. Az én fám meg nem is volt idén metszve, sőt tavaly se sok termés volt rajta, tehát alternancia sem lehet nálam. Holnap beszélek a szomszéddal hogy az ő magoncán mennyi van. Ma láttam egy nemest itt a faluban azon volt termés.
Akárhogy is nézem, az egyetlen nagy birskörtefámon egy szem termést látok...pedig virágzáskor igen biztató volt...az is hozzátartozik, hogy most rengeteg új, és hosszú ágat hajt.
Kiskertemben 1 birsfa van, fajtája nem ismert (szüleim ültették), eddig kicsit hányatott sorsa volt, szerintem jó a lekvárja sütibe, de gyerekek nem igazán lekvárevők, még a kajszi is meg szokott maradni. Sajtkészítés is trükkös dolog. Bátyámnak szoktam adni, ők mindenből lekvárt főznek. Idén viszont egy barátomtól is elhoztam a termést, mert nekik is sok volt, és a két fa terméséből cefrét csináltam életemben először. Csak főzéssel tudtam aprítani, darálás helyett. Elég sok munka volt vele, de a héten kifőtt a gyümölcslé. Valószínűleg a kezdeti főzéses technológia miatt nem lett igazán erős a birs aroma benne. Inkább egy lágy gyümölcsillat és íz jellemzi. Jövőre inkább darálom, ha újra belefogok.
Nálam a vranja nagyon bevált. Jól terem, nem érzékeny, jó közepes íze van, mérete is jó, a fája erős, nem reped. Sokan nem szeretik, mert szőrösebb egy kicsit, mint a többi, de ez nem akkora gond, mert teljes érésben nem vészes. Szóval ezt nyugodt szívvel tudom ajánlani ültetésre.
Ha megerősödött a fád, a mérete jó lesz, mint ahogy az illata is erős.
De az ize tényleg gyenge. Olyannyira, hogy a nagy pálinkafőzetők már nem is veszik.
Én el tudtam adni, de csak azért mert a sok - sok fajta között nem tűnt ki.
Egyébként aki ilyenből telepit nagyban, az számithat rá, hogy rajta marad a termés, főleg hogy itt is várható túltermelési válság.
Rezisztensnek messze nem nevezhető, csak erősen toleráns. ANnyi, ha megkapja a tűzelhalást, ált. néhányszor tiz centi után megáll a fertőzés, mig vannak fajták, amiken néhány nap alatt végigfut. Persze ugyanúgy le kell vágni és kivinni a fertőzött részeket, mert gyorsan visszafertőzi magát és a többi fát is. AZtán meg egy mókuskerék állandóan vagdosni őket, nagyon kula munka.
Manapság a birstermesztés és eladás is nehéz kenyér.
Nem túl jó a gyümölcse. Ízre halvány, mérete sem az igazi. Szóval engem nem győzött meg. Lehet, hogy jobb az ellenállóképessége, mint a többinek, de emiatt most már nem venném meg.
Még rézkészítmény is belefér. Azért az évit nézni kell. Azt mindenképp adnék neki. És még valami felszívódó gombaölőt. Chorust nem használok, én tebukonazol tartalmú szereket fújtam rá. De jó lehet az is első ránézésre. Fontos a teljes fedettség a gyümölcsöknél. És még valami szívórágó elleni is mehetne ezzel együtt, mert ha bármi kirágja, könnyen fertőződhet.
Sziasztok, az lenne a kérdésem, hogy ilyenkor ősszel a birs termését mivel lehet megvédeni a monília ellen? A Chorus jó rá? vagy az csak virágzáskor védi meg a virágot és az apró, moníliára hajlamos gyümülcsöket? Köszi előre is.