Keresés

Részletes keresés

nabla_ Creative Commons License 2017.09.28 0 0 8

A könyvelőm szerint csak utaláskor nem kell, mert az maga a bizonylat. Amúgy elég egy darab papír is, amin szerepel az összeg, dátum, jogcím, aláírás.

 

Nekem is lakásom van kiadva. A lakás ára tartalmazza a telek árát is, amin a társasház található. Az egyik 2003-as új építésű lakásom szerződésében részletezve van, külön a telek és külön az épület.

 

Ha jól értettem, úgy bírságolnak automatikusan, hogy a következő évben amikor beadom a bevallásom és kevés lett a befizetett adóelőleg, az azt jelenti, hogy késedelmi bírságot szabnak ki. Tehát pl. minden negyedévben befizetsz 10e szja-t, aztán köv. év májusában még befizetsz 20e szja-t, az azt jelenti, hogy rosszul állapítottad meg az adóelőleget év közben.

 

Ha neked túlfizetésed van és bent hagyod, az okés, jól csinálod! :)

Előzmény: nyman (6)
nyman Creative Commons License 2017.09.28 0 0 7

ha tobb szamlad van, akkor nem. De nekem nincs tobb szamlam.

Előzmény: nabla_ (5)
nyman Creative Commons License 2017.09.28 0 0 6

En ugy tudom nem kell.

 

Minden fizeteskor visszaigazolom a befezetest. Lehet ez is eleg.

 

Nekem lakasom van kiadva, nem hazam, ott nincs telek. De vettem hazat is mar, ott sem volt megbontva, csak a garazs.

 

Lehet az ugyvedi koltseg es az ingatlan igen, de mint irtam, inkabb ugy tevedek, hogy nekem legyen rosszabb.

 

Kamat nalam nincs. Nem szoktam hitelt felvenni ingatlan vasarlasra. Persze sokszor lehulyeztek mar. De abbol a penzbol, amit megsporoltam, hogy a banknak nem fizettem ki, vettem mar autot, ingatlant.

 

Automatikusan nem tudnak birsagolni, hiszen bevallast csak a kovetkezo evben adsz be. Hasonloan az adokedvezmenyekhez. Azt sem kapod meg evkozben.

 

Nekem mindig tulfizetesem van nehany tizezer forint, amit a bevallaskor benn is szoktam hagyni. Illetve mikor aprilis, majusban bemegy a bevallas, addigra mar az elso negyedevet el kell utalni, igy mindig tobb penz van az szja soron. 

 

Előzmény: nabla_ (4)


nabla_ Creative Commons License 2017.09.27 0 0 5

Ha több számlát gyűjtesz, mint a bevételed, akkor nincs jövedelmed. Akkor miért kell fizetned adóelőleget? Vagy azt máshogy kell megállapítani? Erre nem mondja azt a NAV, hogy életszerűtlen, hogy nincs belőle semmi jövedelmed?

Az értékcsökkenésről nem kell vezetni valamilyen nyilvántartást?

Előzmény: nyman (2)
nabla_ Creative Commons License 2017.09.27 0 0 4

Szia! Sajnos a NAV semmilyen felelősséget nem vállal azért, amit telefonon tanácsol, de egy csomó dologról lövésük sincs, így össze kell vadásznom az infókat.

 

 

Nem kell nyugtat/szamlat adni ebben a pillanatban.

 

Bizonylatot sem?

10. § (4)
A magánszemély a jogszabályban előírt kötelezettsége teljesítéséhez, a teljesítés ellenőrzéséhez szükséges határidőig bizonylatot állít ki minden olyan gazdasági eseményről, amelynek alapján jogszabály rendelkezése szerint nyilvántartásában adat rögzítésére, módosítására vagy törlésére köteles, kivéve, ha a bizonylat kiállítására más személy kötelezett. 

 

 

Az ertekcsokkentesnel az adasveteli szerzodesben rogzitett ar az alap

 

Ami az adásvételiben van, az a telek és az épület együttvéve. A telekre a 11. melléklet nem ír értékcsökkenést, csak az épületre.
Illeték, ügyvédi költség?

 

hitel kamata?

 

Passz, szerintem nem

 

Idéztem az előző hsz-ben: A tárgyi eszköz beszerzéséhez egyedileg kapcsolódó járulékos kiadás (az üzembe helyezés napjáig felmerült kamat) a beszerzési ár részét képezi. Kérdés, mi számít üzembe helyezés időpontjának?

Persze ez csak a beüzemelésig. Utána meg az üzemeltetéshez muszáj fizetni a hitelt és a kamatokat, különben nem tudom működtetni az albit. Szóval lehetne az is üzemeltetési költség.

 

En adoelolegeket is fizetek, elvileg negyedevente kell.

 

Állítólag ha kevés adóelőleget fizetsz be, akkor automatikusan bírságolnak. Ha meg sokat, akkor visszaigénylésed lesz, ami alapból revízió. Erről mit tudsz?

Előzmény: nyman (1)
nyman Creative Commons License 2017.09.27 0 0 3

Ja most olvasom a nyitohozzaszolasodat.

 

Szerintem eddig sem volt erdemes feketen kiadni, miota a fidesz enyhitett a kiadasi szabalyokon.

nyman Creative Commons License 2017.09.27 0 0 2

En pl. tobb szamlat gyujtok, mint amit bevezetek, ebben benne van a konyvelesi lustasag is, illetve, ha vmit rosszul ertelmeztem, akkor meg marad.

 

A masik, hogy pl. mikor elromlott a mikro vagy a konyha csaptelep a kiadott lakasban, akkor otthonra vettem ujat es atvittem a pareveset. De hasonlo a helyzet pl. a felujitasi anyagszamlaval.

 

Nem hiszem, hogy van olyan adoellenor, aki meg tudja mondani, hogy pl. a festeket hol kented fel a falra. Az persze gyanus lehet, hogy van 200 nm-es falfeluleted es minden evben 3x-4x lefested. :)

 

Előzmény: nyman (1)
nyman Creative Commons License 2017.09.27 0 0 1

En egyszeru excelben vezetem a bevetelt es a kiadasokat es a kulonbseg az szja alap. Ennyi. Nem kell nyugtat/szamlat adni ebben a pillanatban. Tolem volt aki kert, mert az osztondijahoz be kellett adni, igy adtam.

 

Nekem ez a jobb, mert tobb koltseg osszejon, mint a bevetel 10%-a. Ugye a tetelesnel ott az amortizacio is.

 

 • értékcsökkenés leírás: mi az alapja?

 

Az ertekcsokkentesnel az adasveteli szerzodesben rogzitett ar az alap, igy ha sok evvel ezelott nyomott aron vetted, akkor az. Erre rajohet meg a beruhazas erteke szamlakkal igazolva, tehat ha pl 20 millioert vetted es a futes korszerusitesre rakoltottet szamlasan 2 milliot, akkor 22 millio. En ezzel nem foglalkozom. Pl nyarom volt egy festes es vettem 60 ezerert anyagot az is hozzaadhato (szerintem), de jobb a bekesseg igy nem fillerbaszoskodok.

 • gépkocsi üzemagyag?

(szerintem) nem. Ebben az a szopas, ha mondjuk van egy ingatlanod 100 km-el arreb.

 • használt bútorok?

(szerintem) abban az esetben ha ingosagrol keszult adasvetelivel veszed

 • felújítás, értéknövelő beruházás?

Igen.

 • hitel kamata?

Passz, szerintem nem

 • telefonköltségek?

Milyen telefonkoltseg? Hogy felhivod a berlot? Ha leadminisztralod hivaslistaval lehet elmenne, de szerintem sok vele a nyug.

 • hirdetési költségek?

Azt en elszamolom.

 • postai, közjegyzői díjak (ha közjegyző előtt írtok szerződést)?

Postai dijat nem szoktam, elofordul, de most feladok egy levelet 300 forintert es megsporolok vele 45 Ft adot? Ennyiert nem irom be az excelbe. Ha meg a karacsonyi kepeslapjaidat akarod lekonyvelni, akkor meg belekothetnek.

 • háztartási gépek (egy összegben vagy több éven át)?

Ezeket egy osszegben szoktam de jellemzoen szazezer alattiak. Meg egy mosogep es huto is. 

 

Egyebkent jovore mar egymillios hatar sincs, tehat a bevetel es a kiadas kulonbseget megszorszod 15%-al es annyi. Bevallasban is meg van ennek a helye. En adoelolegeket is fizetek, elvileg negyedevente kell.

 

 

Előzmény: nabla_ (-)
nabla_ Creative Commons License 2017.09.27 0 0 0

Sajnos az SZJA törvény jogértelmezése túlmutat a magyar nyelv szövegértelmezésén. Sok pénz múlhat rajta, hogy a következő mondatokat hogyan fordítjuk le a gyakorlatra:

 

11. sz. melléklet,

II. Az értékcsökkenési leírás szabályai

2. A kizárólag üzemi célt szolgáló saját tulajdonú tárgyi eszköz, nem anyagi javak értékcsökkenésének elszámolása

 

c)1373 Az értékcsökkenési leírás alapja a beruházási költség, az üzembe helyezésig felmerült következő kiadások nyilvántartásba vétele alapján: a tárgyi eszköz, a nem anyagi javak beszerzési ára, saját előállítás esetén pedig az anyagkiadások és a mások által végzett munka számlával/számlákkal igazolt összege. Az értékcsökkenési leírás alapjának számbavétele során a vonatkozó számlában (okmányban) szereplő és levonható áfa összegét figyelmen kívül kell hagyni. A le nem vonható áfa az értékcsökkenési leírás alapjába beszámít.

 

A tárgyi eszköz beszerzéséhez egyedileg kapcsolódó járulékos kiadás (szállítási, alapozási, szerelési, üzembe helyezési, valamint a beszerzéssel összefüggő közvetítői kiadások, a bizományi díj, a vám, az adók - az áfa kivételével -, az illeték, a hitel igénybevételével kapcsolatos kiadások, az üzembe helyezés napjáig felmerült kamat, biztosítás díja stb.) a beszerzési ár részét képezi.

 

Az ingó, ingatlan (épület, építmény) beszerzési áraként a megszerzésre fordított, igazolt kiadás vehető figyelembe. Ezt az összeget növelni kell az értéknövelő beruházásra fordított, számlával igazolt kiadással, feltéve, hogy azt az adózó korábban költségként nem számolta el. Az ingyenesen szerzett tárgyi eszköz után értékcsökkenési leírás nem számolható el.

nabla_ Creative Commons License 2017.09.27 0 0 topiknyitó

Sziasztok!
Érdeklődnék, hogy Ti magánszemélyként hogy adóztok bérbeadás után? 10% költséghányad vagy tételes költségelszámolás a jobb? Utóbbi esetben tudni kellene, mi számolható el!

 • értékcsökkenés leírás: mi az alapja?
 • gépkocsi üzemagyag?
 • használt bútorok?
 • felújítás, értéknövelő beruházás?
 • hitel kamata?
 • telefonköltségek?
 • hirdetési költségek?
 • postai, közjegyzői díjak (ha közjegyző előtt írtok szerződést)?
 • háztartási gépek (egy összegben vagy több éven át)?

Másik kérdésem, hogy milyen nyilvántartásokat kell vezetni és milyen bizonylatot kell adni a bérlőnek a pénzről?

 • tárgyi eszköz nyilvántartás az értékcsökkenési leírás miatt?
 • bevétel-kiadás nyilvántartás a jövedelem és az adó megállapítása miatt?

Köszönöm!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!