A topik a kiskerti almatermesztésről szól, nem kizárva a profi almatermesztők szakvéleményét. Mivel Intenzív almatermesztésnek van topikja, de nem aktív, hátha ez beindul. :)
Nem tudtam még tárolni belőle. Vagy mi esszük meg vagy a darazsak. A fám 106-os alanyon van, elején nagyon felfelé törő keskeny koronája volt (fajtajelleg), de később széthúztam, meg most vissza is lett vágva olyan ernyőforma-szerűre. Kényelmesen szedhető. Tehát most inkább széles mint magas, de a fa nem adja fel. A termésből tárolásra még nem jutott. A saját termés ízletesebb mint a bolti zöldes pirosas fűízű, de nem starking aromájú...
Hát talán az is belejátszik, hogy engedélyeztetéskor és éves hosszabbításkor ha jól tudom a NÉBIH is simán legombol szerenként min. 1-1 milliót. Ez mondjuk a kisebb forgalmú szereknél lehet inkább érdekes persze....
A gyártók olyan magas profitot vágnak zsebre, hogy teljesen megértem a hölgy felháborodását. Természetesen a profitot kutatásra fordítják és újabb készítményeket fejlesztenek ki. De amit mostanában itt nálunk forgalmaznak, azok már 20-25 évvel ezelőtt lettek kifejlesztve és azóta csak a hasznot hozzák. A tényleges előállítási költségük töredéke a tényleges árnak. valóban lehetnének egy kicsit szerényebbek és olcsóbban is adhatnák ezeket a készítményeket. Nem is beszélve az egyes boltokról, akik még ezeket a magas árakat is megfejelik. Ha ez nem így lenne akkor nem lenne akkora árkülönbözet az egyes árusítók között.
Ha csinálsz olyan fát, amin több fajta van, az inkább működhet talán.
Én nem permetezem se a húsvéti rozmaringot, se a glostert, se a mutsut, a red chief se fogja igényelni szerintem.
Néha van kukac (moly), de a darázs nálam inkább probléma.
A lisztharmat érzékeny fajtákat kerülni kell pl. idared/jonathán fajtakör, szerintem.
Nem tudom kapásból az éréssort, de ha a nyári almákat nem vesszük, talán a gálák szoktak szeptember elején-közepén érni, nálam a mutsu szept végén, kicsit később a gloster, a húsvéti meg még később fent maradt. De ennyi almát 2 hónap alatt sem eszünk meg. Ráadásul szokás utóérésről beszélni, tehát a savak simulását nem feltétlenül a fán kell megvárni, eső veri, szél rázza..... Szóval ládából is meg lehet enni az almát, és kevésbé kásásodik el, mintha a fán túlérik. Kásásodás mentességben a granny smithen lepődtem meg.
Meg hát milyen almát szeretsz? Édeset? Savanyút? Édes-savanyút? Az ízélményt a cukor, a sav és az aroma együttese adja. Nekem pl. a gála nem jön be, de goldenből is hiányolom a savakat.
Tud valaki olyan étkezési (asztali) almát, ami elég ellenálló (edzett), hogy ne kelljen permetezni és szakaszosan érik, azaz sokáig a fán tartható, onnan lehet fogyasztani ?
Bár nagy a család de egyszerre nekünk is sok volna ,főleg mert a körte szilva szezonban érik. A teljessen beérettek és a kukacossak potyognak le . Főleg elhasználjuk rétesbe,süteményekhez ,szószok mártások készítésękor, vegyes lekvárba,kompótnak, kecsapba- pizzaszószba is belecsempészem ,almabor és környéke.,.A lényeg anyira elhúzódó az érése,hogy októberben a fáról szedtem az utolsó gyümölcseit. Bepirosodtak. Aszalványa nem barnul ...
Kicsit emlékeztet a túlérett nyári fontosra. Az aug. első felében érik, alapból sárgább szokott lenni, viszonylag savanyú és méretes. Gyakran kicsit laposabb formát is felvesz. Ha nagy almák és már kicsit grízes, akkor talán lehet az...
A föld többszöri ásása/kapálása a cseresznye és meggyfák alatt fontos, a cseresznyelegyek a föld alatt telelnek. Az almamolyok a fák repedéseiben vagy egyéb föld feletti búvóhelyen bábozódnak/telelnek.
A lehullott almáknak azért van jobb helyük a kukában mint a komposztban (függetlenül, hogy bennük van-e még a kukac), mert a moniliás/gombás fertőzés a komposztból könnyen visszakerülhet a fákhoz.
Nagy gondot okoz nálunk az almamoly. Időhiány miatt keveset tudunk csak permetezni ellene. Ráadásul nagyon magasak a fák, 5 méter körüliek és csak az alsó felét éri a permet. Tervezzük, hogy visszavágjuk őket felére, a szomszéd is így csinálta és bejött neki. Ezt ősszel vagy tavasszal kell?
A kukacos almákat eddig a komposztdombra dobtuk, ez hiba volt? Mert következő májustól előjöhetnek belőlük a "férgek".