Keresés

Részletes keresés

diospyros Creative Commons License 2022.09.12 0 0 617

Lekvár érdekes lehet!

Naspolya van még csak sok, ki kellene próbálni belőle 

a lekvárt, még állati hulladékos zselatin sem kell hozzá, mert magát sűríti

a sok pektin miatt, a házi berkenye lekvár is gondolom ilyen.

---

De persze a pálinka is "érdekes" :)

Nem is nagyon kapható itthon, amit

kidob a kereső, az ált. nem elérhető, tavaly sehol sem volt.

Most jobb a helyzet, 2 helyet találtam:

1. fél literes 12e Ft:

https://www.sappusztai.hu/hazi_berkenye_classic_palinka_350_ml_384 

 

2. fél liter 10e Ft:

https://lunczer.hu/webshop/lunczer-premium-palinka/premium-hazi-berkenye-palinka/

 

1 liter tehát 20e Ft. De nagyon nem "szapora". (1-2% a lihozatal?)

 

Mennyi gyümölcs kell 1 liter pálinkához?

Előzmény: Körtvélyesi (616)
Körtvélyesi Creative Commons License 2022.09.08 0 1 616

Kedves dg46!

 

Félidőben a házi berkenye szüretelése a Déli Végeken (Szegedtől délre, légvonalban 54 km): forr a cefre, folynak az előkészületek a lekvár készítésére. A képen szereplő terméseket "puhítani" (utőérlelni) illik a minőségi termékek előállításához.

 

 

Előzmény: dg46 (613)
Körtvélyesi Creative Commons License 2022.09.01 0 1 615

Kedves dg46!

 

Nem váratlan lépés a csodás terméssel bírt fa eltávolítása. Sajnos, a tűzelhalás mellett a beárnyékoltság juttatta e gyümölcsfát kihalásra, majd válhatott a láncfűrész martalékává. Mint tudjuk – a házi berkenye gyökérsarjról könnyedén megújul, ám erre az árnyékos hely és a hozzánemértők hada miatt kevés remény van. Szerencsére sk. lementettem e fajtát (is)...

Előzmény: dg46 (613)
barkócza Creative Commons License 2022.08.31 0 0 614

A fene beléjük. :(

Előzmény: dg46 (613)
dg46 Creative Commons License 2022.08.30 0 0 613

A szegedi Ady téri  berkenye fát kivágták, csak a földszínti csonkja látszik.

Előzmény: Körtvélyesi (602)
diospyros Creative Commons License 2022.06.09 0 1 612
barkócza Creative Commons License 2022.04.15 0 0 611

Az a tapasztalatom, hogy jobb ősszel vetni, és kint hagyni a kertben. A magokat hm, érdemes szépen tisztára szopogatni (kicsit bizzarul hangzik, de állítólag használ). Rögtön el kell vetni, nem szabad hagyni kiszáradni a magokat.

Amit én is most tavasszal vetettem, az (remélem, még) nem kelt ki. Ezek azért lehet, hogy idén átfekszenek, és jövőre azért kicsíráznak.

Előzmény: fehérkutya (610)
fehérkutya Creative Commons License 2022.04.15 0 0 610

Szia, Leírnád részletesen, hogyan veted? Termést egészben vagy kimagozod? Melegben vagy kint.

Tavaly tőled kapott termésekből hűtőben volt pár 1 évig. Jól néztek ki, elvetettem 1 hónapja házban, de semmi.

Nekem ez nagyon nem megy.

Előzmény: barkócza (609)
barkócza Creative Commons License 2022.04.11 0 0 609

Barkócavetés.

 

diospyros Creative Commons License 2022.01.13 0 1 608

Sorbus torminalis / Barkócaberkenye

https://www.medezs.hu/product/view/62/2483

 

Sorbus domestica / Házi berkenye

https://www.medezs.hu/product/view/62/1643

te_o Creative Commons License 2022.01.07 0 0 607

Én locsoltam nyáron néha, így nincs probléma. Annyi lett, hogy kétszer főztünk lekvárt, és még mindig azt eszem (és még van a fán).

Előzmény: diospyros (605)
pintjano Creative Commons License 2022.01.07 0 0 606

Van előnye a "laposnak" nem volt vizhiányuk a naspolyáknak minden locsolás nélkül

üdv PJ

Előzmény: diospyros (605)
diospyros Creative Commons License 2022.01.07 0 0 605

GYÚÉK! :)

2021 nagyon száraz volt, a naspolyák nagy részének nem volt elégséges víztartalma,

így nem túl élvezetes a fogyasztása... :( de azért eszegetem, van egy-két

jobb példány, ami kicsit levesesebb.

remélem 2022 jó(bb) lesz!

Előzmény: Körtvélyesi (602)
barkócza Creative Commons License 2022.01.03 0 0 604

Én is nagyon várom a többi képet!

Előzmény: Körtvélyesi (603)
Körtvélyesi Creative Commons License 2022.01.01 0 1 603

Előzmény: diospyros (600)
Körtvélyesi Creative Commons License 2022.01.01 0 2 602

Kedves Diospyros!

 

Szintén GYBÚÉ-et kívánok! Némi pozitívum a nem rég múlt évből: 12 db termő (30–50 éves) házi berkenyét fedeztem fel, szülőhelyemen, Adán (Délvidék). Összegyűjtött gyümölcsből sikerült 12 L pálinkát produkálnom! Sajnos a szegedi (Ady tér) 110 év körüli fa az utolsókat rúgja, tűzelhalás szerepel a kórlapján, a fa 20–23 g-os terméseket produkált és ezekből is készítettem a szeszes ital. Szerencsémre: kevesen ismerik e gyümölcsfajt így a lehullott termésért (Adán) az őzekkel kell csak versenyeznem. Néhány adai berkenyetípusról és a haldokló szegedi fa terméséről mellékelek képet.

Előzmény: diospyros (600)
te_o Creative Commons License 2021.11.21 0 0 601

Látom némelyik nála is kukacos. :)

 

Egy hónapja még színes volt a fa, mára szinte csak a golyók díszítik. :)

Előzmény: diospyros (600)
diospyros Creative Commons License 2021.11.21 0 0 600
barkócza Creative Commons License 2021.11.07 0 0 599

Na hát azért a berkenye rajongóknak sok mindent megbocsájtunk. :) Tény, hogy van nála spécibb berkenye, de a berkenyék kétség kívül a fásszárú növények evolúciójának csúcsán állnak. :)))

Előzmény: diospyros (598)
diospyros Creative Commons License 2021.11.05 0 0 598

Házi berkenye az 500 évig élő fa

https://www.youtube.com/watch?v=iLzpIDhc4Wc

(vigyázz, pont 500 évet él! :)

(és vigyázz, a 11 perces videóban csak 2 perc szól a házi berkenyéről! :))

 

(Bocs, de a "Datolyaszilva telepítése" https://www.youtube.com/watch?v=1h1NF_JLHV8

opusz után már nem tudom fetrengve röhögés

nélkül végignézni, biztos én vok éretlen ilyen érett, koros témához!)

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=159782630&t=9237388

 

az összes okosságot most nem tudom felgöngyölíteni, mint a datolyaszilvás videóban,

idő hiányában, de pár szépség, tallózva:

"leszedjük a leveleit" (meg össze is tördeljük apróra - itt a jelenet vicces)

"a gyökere fehér kis fonálkákat kezd el eregetni" - már megint, specifikus téma,

passzol az ötszáz éves berkenyéhez (is).

de valaki mondja már meg neki, hogy ő most a zöldségekről beszél!

 

"legjobb az ősz gyümölcsfa ültetésre" - igen, meg a tavasz, több faj esetében :)

"pont akkor fogja nálunk megunni a veteményes a munkát" - életre kelt a Gólem!

 

"ennél különlegesebb fát mi szerintem nem forgalmazunk"

- akkor köszi, a választékot már nem tekintem át.

[amúgy szívem kalácsának legédesebb mazsolája a fojtóska, de az túlzás, h ez a legkülönlegesebb,

lehet nagyon elfeledett, ritkán ültetett, stb. jelzővel illetni, de a különleges mást jelent.)

 

"ez a konténeres fa 10-12 év múlva fog teremni először"

matek: a videóban levő fa kb. 3-5 éves, akkor 17 éves terem?

akkor az magonc... itt a fórumon is megbeszéltük, hogy kb. 8 évesen terem először,

ezt saját ültetésem is bizonyította...

 

"ez ötszáz év múlva is ott lesz, ahová elültették" - kivéve ha nem viszi el a tűzelhalás, 

(kivágást említette, de van még pár gond azért.)

 "ez tényleg ötszáz év múlva is ott van" - a szeren!

 

a videó is nagyon ott van! :)

szép napot, hosszú életet, korai termékenységet! :)

pintjano Creative Commons License 2021.09.13 0 0 597

S mi lenne, ha mégis? Amelyiket meg szeretném tartani "eredetiben", rossz helyen van, mindig megfagyna. Igy mi lenne, ha mindkét félét-neked van- oltanék bele.

S Nyikitám nincs, de ha küldenél?

Bocs, nem tudom mit küldhetnék cserébe, de lehet van valamim...

üdv PJ

Előzmény: diospyros (594)
te_o Creative Commons License 2021.09.13 0 0 596

Mindig összemossák a berkenyét a fekete berkenyével...

Amúgy ja, ültessen mindenki valamit. Mára a som van olyan egzotikus, mint a káki. :D

Előzmény: diospyros (595)
diospyros Creative Commons License 2021.09.13 0 0 595
diospyros Creative Commons License 2021.09.13 0 0 594

lotus kétlaki, nem tudható előre h fiú v lány fád van-e?

remélhetőleg lány :)

viszont akkor meg kell egy biztopsan fiú mellé... ilyet nem árulnak.

nekem is csak azért van 2 pár, mert amikor sok datolyaszilvám tövig fagyott, akkor

keletkezett jópár lotus... :) :(:(

ezek közül válogattam ki 2 párat, amik egymás mellett vannak :)

egyik lány elég nagy szeműeket terem, ígértes, lehet hogy fajta lesz belőle :)

meglátjuk. de direktben nem érdemes lotussal foglalkozni, macerás.

érdemes átoltani, pl. Nikita fajtával.

Előzmény: pintjano (593)
pintjano Creative Commons License 2021.09.11 0 0 593

d. lotus-ról: van három magról ültetett fám. Hagynám egyiket, hogy teremjen ez alig nőtt, csak ültetés évében locsoltam, de mikor várható termése?

 

Egyikbe 1 éve Costatatát oltottam-ez a csurgón van. Takarva volt, szárral -cirokkal, s nem fagyott el. Most közel 3 m-es.

 

Másikat átoltanám (lehet Costata, vagy más fajta kellene?Ha más akkor jó lenne oltóvessző.), ez is a fal tövében van a csurgón. Már vagy 3 méteres elágazó, ezt oltanám tavasszal de addig is metszeni lehetne-pontosabban ágakat ritkitani, s mikor? 3.éve van ide ültetve, de magról keléstől még 2-3 évet hozzá lehet adni (pontosan nem emlékszem)

üdv PJ

Előzmény: diospyros (591)
barkócza Creative Commons License 2021.09.10 0 0 592

Igazából a csipkebogyó fagyás nélkül is megpuhul, ha október végén leszeded és leteszed a pincébe, akkor is meg fog puhulni. Ez a "meg kell, hogy csípje a dér" a vadgyümölcsöknél inkább koincidencia, mint feltétel.

Előzmény: szucsl57 (589)
diospyros Creative Commons License 2021.09.09 0 0 591

igen, a d. lotus is ilyen, januárban is ehető a fáról.

de sztem mert kicsi a gyümölcshús,

nem tud berohadni. (ill. addigra részben aszalódik, cukortartalom koncentrálódik...)

de a d. kaki az sajnos nem áll el addig a fán :( 

meg le is ennénk (meg a madarak...)

Előzmény: CBNora (590)
CBNora Creative Commons License 2021.09.09 0 0 590

Én már ettem januárban Diospyros virginiana-t fa alól. Némelyik gyümölcsöt persze ki kellett köpni, de nagyrészt élvezhető volt.

Előzmény: diospyros (588)
szucsl57 Creative Commons License 2021.09.09 0 1 589

Csak kiegészíteném az előzőeket még azzal, hogy gyerekkoromban (50 éve!) amikor síelni vagy szánkózni jártunk, rengeteg fagyott csipkebogyót ettünk. Ahogy levettük a bokorról puha (fagyás utáni) állapotban, a szára felőli részen a csipkebogyó hús nagy részét ki lehetett szívni. 

Előzmény: diospyros (588)
diospyros Creative Commons License 2021.09.02 0 0 588

igen, nem rohad az, az tévedés a cikkben, vagy csak hatásvadászat,

a rohadt gyümölcs nem jó. szottyos lesz, az más. a (lebomló) csersavtartalom,

a magas pektintartalom védheti meg a naspolyát, h. berkenyét.

---

én is még januárban is csemegézek a fáról, teljesen jó, persze nem mind, de sok.

legjobb hűtő :) ami érdekes, h megfagy nyilvánvalóan, és felenged, és mégis jó!

(ellentéteben pl. a datolyaszilvával, az ha megfagy, akkor utána enni kell,

pár napon belül, és nem is olyan jó már).

a legkésőbb még bokorról ehető gyümölcs pedig a kökény.

én ettem március első napjaiban is még jót! :)

 

a "nemes" nagyszemű, Szatmári1 nevű kökény nincs már késő ősszel,

mert mostanában kezd érni, elég sok benne a szilva gén, ezért nagypobb és édesebb,

de kölényes ízzel. hibrid.

Előzmény: te_o (587)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!