Aki jegyvizsgáló akar lenni……
Na, azért pokolra nem kell neki menni, mint az ismert népdal szerint a dudásnak, de nem egy leányálom ez a munka, higgyétek el.
Hagy kezdjem az elején, már a felvételi teszt sem kutya, de ami utána jön az sem semmi!
Ha bárki azt gondolná, hogy egy jegyvizsgálónak nem sok mindent kell tudni, az nagyot téved! Először is aláíratnak veled egy szerződést, hogyha nem sikerül a vizsgád mindent vissza kell fizetni. Tehát a tanfolyam és a vizsgadíjat is, ami több százezer forint lehet.
Aztán elkezdődik az oktatás és néhány hónap alatt lenyomnak akkora anyagot, amit szerintem legalább egy évig kellene oktatni. Forgalomból az NKH (Nemzeti Közlekedési Hatóságnál) kell vizsgázni, mint a mozdonyvezetőknek. Itt mindent szóról szóra kérnek, volt olyan csapat ahol ötven vizsgázóból kettőnek sikerült. És ez nem minden a kereskedelmi vizsga is komoly, tudnod kell az összes kedvezményt, jogszabályt, paragrafust, ami a munkádhoz kell. Ha mindezen túl vagy és el kezdesz dolgozni, mindig vannak változások, amiből természetesen vizsgázni kell. Számtalan eszközt, jegyvizsgáló gépet (amivel a jegyet adod), szolgálati mobilt, a vonaton lévő rokkant kocsi emelőt, világítás-fűtés kapcsolása, az állomásokon lévő berendezések, jelzők, váltók állítása és még sorolhatnám, mennyi mindennel kell foglalkozni azon kívül, ami a tényleges munkád, az utasok útbaigazítása (kalauzolása) és menetjegyeinek ellenőrzése.
Sok kollégám nem szereti a kalauz megnevezést, szerintem találó, a munkánk részét képezi ez is. A révkalauz is átvezeti a hajókat az ismeretlen zátonyok között, mi is átsegítjük az utasokat az ismeretlen vasúti hálózatok között. Nincs ezzel semmi baj. Tehát kalauz és nem kalóz, az egy másik szakma.
Ott tartottam, hogy folyamatosan tanulni kell. Miden második évben újra vizsgáznod kell, igeeeen újra. Mintha egy asztalosnak, vagy kőművesnek kétévente meg kellene védenie a szakmunkás vizsgáját.
Térjünk rá a munka egyik legnehezebb részére, az utasokkal való bánásmódra. Az ismerőseim mindig ezt kérdezik, hogy nem nehéz-e a bliccelőkkel és a többi kétes arccal, akik előfordulnak a vonaton? De igen! Tudnék mesélni, de ahhoz nincs elég hely és nem akarlak elrémíteni benneteket. Megosztok inkább egy hivatalos adatot: az utóbbi években drasztikusan megnőtt a jegyvizsgálók elleni erőszakos támadások száma. Volt, hogy egy kolléganőmet annyira megverték, hogy a mentő vitte el. Persze az ilyen híreket hiába keresed a tévék hírmondójában, nem üti meg az ingerküszöböt, legfeljebb egy kétmondatos közlemény valamelyik napilap eldugott hasábján. „Egy kalózér úgy sem kár.”
Ez „csak” fizikális agresszió, beszélhetünk a verbálisról is, mikor fenyegetnek, leköpnek, vagy a felmenőidet szidják. Ezeket mind meg kell tanulnod kezelni, mert ha nem tudod, egy idő után nem bírod és úgy is itt hagyod az egészet!
Lássuk a legnehezebb részét, ami legalább is engem, a legjobban megvisel. Ez a rendszertelenség, ez nem egy 8-tól 4-ig munka. Van, hogy hajnal 1,2,3 vagy 4-kor kezdel, vagy akkor végzel! Semmiféle sémát, rendszert nem lehet felfedezni a vezénylésünkben. Eleinte ez nem zavart, de több mint húsz év után összegyűlnek a kihagyott éjszakák és piszkosul megviseli a szervezetet. Természetesen a családodnak is vasutassá kell egy kicsit válnia, kinek a párját nem zavarja, hogy hajnal 2-kor indulsz el, vagy akkor érsz haza. Ráadásul nem beszéltem a kihagyott ünnepekről, hétvégékről, családi eseményekről.
Rendszeresen sportolni, tanulni vagy esetleg a nyelvismeretedet fejleszteni lehetetlen, főleg ha családod is van, plusz mellékállásod, ha találsz egyáltalán olyat, ahol elfogadják, hogy néha reggel néha délben vagy este tudsz ott dolgozni.
Kevesen tudják, hogy ez miatt a lehetetlen munkarend miatt kapunk mi is és a mozdonyvezetők is korkedvezményt, vagyis csak kaptunk 2014.12.31-ig. Mi ezt tengelyen töltött időnek hívjuk, ami úgy néz ki, hogy 5-évente kapunk 1 év kedvezményt, vagyis csak kaptunk, mert ezt is elvették.
Már meg is érkeztünk a lényeghez, hogy mennyi is a mennyi.
Nos, valamivel tisztában kell legyetek, ez egy mindenki által lenézett szakma, a jegyvizsgálót mindenki utálja és idiótaként kezeli. Nem csak az utasok, hanem a saját kollégáid, főnökeid is. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a bérezési rendszer.Lássuk:
1. számú bértábla 2. számú bértábla
Szakmai gyakorlati idő Alapbér Ft./hó Minimum Maximum
0-4 év 205.100 MMK 9 122.000 155.000
5-9 év 214.300 MMK 10 122.000 178.400
10-14 év 225.200 MMK 11 122.300 207.000
15-19 év 237.100
20-24 év 248.600
25-29 év 259.900
30-34 év 271.600
35 évtől 271.600
kezdődően
Ne örülj, nem az 1. számú a tiéd, hanem a 2. Az elsőn nincs mit magyarázni úgy nő a béred, ahogy telnek az évek. Ez egy életpálya modell.
A 2. számú magyarázatra szorul: MMK9-10-11 jegyvizsgáló, belföldi vezető jegyvizsgáló és nemzetközi vezető jegyvizsgáló. Amikor felvesznek a céghez, megkapod a minimumot attól függően, hogy melyik vizsgáid vannak meg, és itt véget is ér a történet. Hogy hogyan lehet feljebb jutni, esetleg a maximumot elérni? Sehogy! Mindegy mit csinálsz, ott gebedsz meg a bértábla minimumán vagy annak közelében. Úgyhogy a maximum lehet 1 millió, 10 millió vagy 100 millió, éppúgy nem éred el soha, tökmindegy. Lehet nem is forint összeg, hanem egy kódszám, ki tudja. Van egy kollégám 35 éve jegyvizsgáló érteeeed 35 éve, ez még szilvás gombócból is rengeteg. És 127 a píze. Képzeld el.
Én a 11-ben vagyok több mint 20 évvel a hátam mögött és 135. Számolja ki mindenki hány év kell még a maximumhoz.
Egyetlen kollégáról sem tudok, aki csak a közelébe is jutott volna a bértábla maximumának.
Mivel nincsenek benne szabályok simán előfordulhat olyan, hogy utánad érkező kollégának magasabb a bére, mint a tiéd. Hogy ez hogyan fordulhat elő? Mindenkinek a fantáziájára bízom.
Mind ezért a cég nem kér sokat: józan kipihent állapotban jelenj meg a munkahelyeden zöld hajnalban, sokszor a saját autóddal, mert nincs ilyen korán tömegközlekedés.
Jelszó:”Megfelelőtől a kifogástalanig”. Ja! Minimál bérért! Hát, elszánt, aki ezek után lojális tud lenni!
Tehát az egyik korkedvezményes dolgozónak rendes életpálya modell, a másiknak meg olyan ahol egy helyben jár. Ez egy ilyen ország, ilyen cég!