Keresés

Részletes keresés

maotai2 Creative Commons License 2014.11.18 0 0 52

A weberi "protestáns etika" pusztán ideológiát gyártott a kor hatalmi viszonyai alá...

Előzmény: maotai2 (51)
maotai2 Creative Commons License 2014.11.18 0 0 51

Weber tévedett...csakh az ő tévedése megbocsáthatóbb, m Marxé, hisz jóval kevesebb pusztulással járt.

Előzmény: maotai2 (49)
maotai2 Creative Commons License 2014.11.18 0 0 50

Mivel is indokolták a korabeli brit liberális politikusok a benemavatkozást ? 

Azzal, h az írek béna szarjankók, akik amúgy is túl vannak szaporodva....

 

 

Előzmény: maotai2 (49)
maotai2 Creative Commons License 2014.11.18 0 0 49

Izé...ugyan miért jelentett előnyt a protens-lószar v. valami hasonló borzalmas vallási szélsőségeség, mely nevében az angol parlament a liberalizmus nevében az írek millióit hagyta éhen halni..... 

Előzmény: jamaica2 (48)
jamaica2 Creative Commons License 2014.11.18 0 0 48

A skandináv országok a protestantizmus legfontosabb előnyével a biblia olvasás mindenkinek hatására gyorasan felszámolják az analfabétizmust igen korán. Hasonlóan a koreai háború utáni Koreához egy magasabb tanultsági szintú szegény népek szaladnak neki a második ipari forradalomnak.

Előzmény: maotai2 (46)
maotai2 Creative Commons License 2014.11.17 0 0 47

Képzeljük magunkat a magukat felsőbbrendűvé képzelő skandinávok helyébe.... 

Előzmény: maotai2 (46)
maotai2 Creative Commons License 2014.11.17 0 0 46

Finnország ipari felzárkózását annak a 2 régiónak keretei között célszerű nézni, melyeknek tagja volt : Skandinávia és az Orosz Birodalom.
A balti-tenger országai a 19. század közepén ipari fejlettség (de nem a jövedelem) szempontjából tisztán ketté oszthatóak egy a tengert nyugat-keleti irányban átszelő vonallal. Az ettől délre fekvő Dánia, Poroszország és az orosz Baltikum ekkorra már jelentős fejlődésen ment keresztül, míg a 3 északi skandináv országot nem tudta magával ragadni az európai ipari áramlat. Sok szempontból hasonlítanak egymáshoz, gyér, de intenzíven növekvő lakosság (még Norvégiában is csak 13 % a városi lakosság aránya), harmatgyenge gabonatermesztés, de gyorsan fejlődő állattartás, rengeteg fa, de nincs említésre méltó pamutipar, szabad társadalmi felépítés…..de -ami igen fontos-, nincsen világpiacon keresett ipari nyersanyag (fán kívül) és komolyabb ipari tradíció sem. Ill. Svédországra az utóbbiak nem igazak, de az ipari forradalom szempontjából mégis azok.
Az ipari felzárkózáshoz a 19.században az európai perifériák országai esetében szükség volt legalább 1 olyan versenyképes exportcikkre, mely elindítja a folyamatot, majd pedig - ez vagy más újabb termék(ek) - képes lesz a húzóágazat szerepét is betölteni az áttörésig (mint pl. az úttörő ország esetén a pamutipar).

Svédországnak lenne, hiszen a 18. századi európai vastermelés 1/3-át adta, csakhogy Angliában a vaskohászatban a fát (faszenet) a koksszal helyettesítették, ellenben a svédeknek nincsen szenük, így ez az újítás a 19. századra padlóra küldi a svéd vasexportot. De ez az ország rendelkezik Európában a 2. legnagyobb erdőmennyiséggel, sőt azokat keresztül szelő folyókkal is, így a faipar húzóágazat tud lenni, de egyben meg is gátolja, hogy a másik 2 országnál is az legyen. Végül a Bessemer-Martin- eljárással újra feléledhet a vas- és acélipar, melyből a fafeldolgozás és a vasútépítés kereslete világ- és exporthatalom-színvonalú szerszám- és gépipart hoz létre. Ilyen erős gépipar ilyen gyors kiépülésére a hasonló fejlettségű országok között nem volt példa, és a svéd gazdaság elkezdett robogni.

jamaica2 Creative Commons License 2014.11.15 0 0 45

Skandinávia szerencséjét a cellulóz gyártás fából találmány is igen csak segítette meg a tejszeparátor feltalálása.

Előzmény: jamaica2 (44)
jamaica2 Creative Commons License 2014.11.15 0 0 44

Husvétszigetiek pechje az volt, hogy a disznó nem volt a hajójukban. Azokon a polinéz szigeteken, ahol hoztak disznót magukkal a polinéz betelepülők a fák jelentős része megmaradt. Ok egyszerű, a polinéziai disznók szeretik enni a rágcsálókat (patkány egér) és a rágcsáló populációk nem szaporodtak túl. A rágcsálók a Husvét szigeteken a sarjadó magoncokat és famagokat elfogyasztották és a kivágott fák helyén nem történt új fa fejlődése...........A tyúkok nem ettek patkányt!

Előzmény: maotai2 (36)
maotai2 Creative Commons License 2014.11.14 0 0 43

Csakhogy mindkét esetben a külső innovációs impulzusra történő reagálás potenciálját előre meghatározta az érintett népek előzetes felkészültsége. 

 

Ez pedig mitől függ ? 

 

A természeti környezettől...

Előzmény: maotai2 (42)
maotai2 Creative Commons License 2014.11.14 0 0 42

Látható, h ebben az esetben sem a norvégok valamely különleges képességei voltak a meghatározó faktorok, hanem az, h jókor voltak jó helyen....

 

Persze erre lehet érvelni azzal, h voltak népek akik éltek a lehetőségekkel és voltak, akik erre képtelenek voltak...

 

Csakhogy mindkét esetben a külső innovációs impulzusra történő reagálás potenciálját előre meghatározta az érintett népek előzetes felkészültsége. 

Előzmény: maotai2 (41)
maotai2 Creative Commons License 2014.11.14 0 0 41

Így aztán a norvég gazdaság elsőnek érte el a világon azt a szerkezetet, mely a mai iparilag fejlett g.-okat jellemzi :

A szolgáltatások aránya vált dominánnsá a GDP-n belül...

 

Látható, h ebben az esetben sem a norvégok valamely különleges képességei voltak a meghatározó faktorok, hanem az, h jókor voltak jó helyen....   

Előzmény: maotai2 (39)
maotai2 Creative Commons License 2014.11.07 0 0 40

Jó példa a szerencsés földrajzi fekvés modernkori verziójára  Görögország esete is :

A mai görög gazdaság 3 lábon áll : a turizmusén, a mg-én és a hajózásén ...

 

Az első súlya nyilvánvalóan a földrajzi adottságokon alapul, a 2.-é a német adófizetők tűrőképességén, a 3. pedig azon, h a görög ker-i flotta került a legjobb helyzetbe, h elfuvarozza az orosz-ukrán gabonát Ny-európába :

 

A görög ker flotta kapacitása :

 

1840 : 110690 T

1915 : 1001116 T 

 

 

maotai2 Creative Commons License 2014.11.07 0 0 39

a természeti adottságokból adódó befektetési potenciálból...ill. annak hiányából.

 

a hiány Norvégia esetében azt jelentette, h a középkor egészében nem rendelkezett exportképes termékkel (így aztán importálni sem volt képes) : a természeti adottságai következtében. Így aztán Norvégiát elkerülte a nemzetközi kereskedelem és tökeáramlás.

Az a szegénység, ami Norvégiát történelme nagy részében jellemezte, a korabeli Mo.-on kivételesnek számított volna, méghozzá a természeti adottságok következtében. 

 

A norvég gazdaság akkor kezdett éledezni, amikor az iparosodó Anglia  kereslete életet lehelt belé. Miért ?

Mert a norvég gazdaság jókor volt jó helyen : rengeteg fájuk volt, és jobb híján főleg a halászatból éltek. Angliának pedig pont erre volt szüksége, hiszen gazdaságosan kitermelhető fájuk egyre kevesebb volt, a polgári flottájuk kapacitását pedig inkább a jövedelmezőbb reexportra fordították.  

 

 

 

 

Előzmény: maotai2 (38)
maotai2 Creative Commons License 2014.11.07 0 0 38

Norvégiának, mely perszonáluniót alkot 1905-ig Svédországgal, a halászat, az angliai nyersfa-export és a hajózás a hagyományos „ipara”, de míg az első nem indukál komolyabb keresletet más szektorok felé, a második pedig pont a svéd dominanciája miatt nem töltheti be húzószerepét, marad a harmadik. A hajózás adja meg a kezdeti lendületet, az építés és a szállítás. A hajópark 1850 és 1913 között ötszörösére nő és így a világon a 3. lesz (igaz még 1890-ben is csak 12%-a gőzhajó, de 1910-re már 60 %-a) és huzamosabb ideig az exportbevételek felét adja. Ezzel pedig egyedülálló gazdasági struktúra jön létre, uis a szolgáltatások a GDP felét állítják elő. De a hajózás az egész gazdaságot nem tudta átlendíteni az intenzív iparosodási szakaszba, az áttörést a természeti adottságokból adódó vízi energiák hasznosítás hozta meg. Az elektromosság révén -jórészt német és angol tőkével- épültek ki az alumínium-, vegyi és elektrotechnikai iparágak, melyek az akkori csúcstechnológiai ágazatokat képviselték..

 

Látszik, h a végletekig elmaradott norvég gazdaság 2 olan tényezőnek köszönhette az ipari forradalomhoz történő nemcsak felzárkózását, de annak élére kerülését is, mely ugyanazon tényezőből fakad, mint amely a megelőző 10.000 év során Európa legelmaradottabb régióinak egyikévé tette, és mindkét tényező azonos tőről fakadt :

a természeti adottságokból adódó befektetési potenciálból...ill. annak hiányából.

 

Előzmény: maotai2 (25)
Törölt nick Creative Commons License 2014.11.05 0 0 37

Jared C. Diamond: Járványok, háborúk és technikák....-))))

Előzmény: maotai2 (36)
maotai2 Creative Commons License 2014.11.05 0 0 36

Vagy fordítsuk meg a dolgot :

 

Grönlandon sem azért pusztult el a norvég civilizáció (még a keresztes hadjáratokat is támogatták önkéntes adományokkal pl. rozmáragyarral), v. a polinéz a Húsvét-szigeten, mert ezek a népek olyan bénák lettek volna. Egyszerűen az általuk hozott - egyben másoktól tanult- civilizációs csomag nem felelt meg a természeti környezetnek.

 

Másfelől Erikék sem gyarmatosíthatták Amerikát jóval Kolombusz előtt (noha az élelmiszer-termelő csomagjuk ideálisan illeszkedett az észak-amerikai természeti viszonyokhoz), mert a logisztikai helyzetük tarthatatlan volt.  

Előzmény: maotai2 (34)
maotai2 Creative Commons License 2014.11.05 0 0 35

A svájciakra és norvégokra a kínaiak alaposan rávertek nemcsak abban, h történelmük szinte majdnem egészében sokkal fejlettebbek és civilizáltabbak voltak... de abban is, h még inkább elhitették magukkal, h ez a felsőbbrendűségük következménye. 

Pedig csak arról van szó, h a két nagy folyójuk, a mg-nak (a rizstermelésnek !) rendkívül kedvező éghajlatuk és a Kínai medencét környező természeti védettség következtében állandóan nagyon magas lehetett a népszaporulatuk. Ebből a kombinációból aztán következik az átlagon felüli állami és a technikai fejlődés is.

 

A mai indiaiak sem azért töltenek be annyira előkelő szerepet pl. a szoftveriparban v a telekommunikációs outszórszingban (v lehetett a gazdaságuk a legnagyobb a világon Akbar alatt), mert különleges adottságaik vannak hozzá. Egyszerűen a természeti adottságaik következtében elég nagy volt mindig is a népszaporulatuk, ahhoz h nagyon sokan versenyezzenek a legjobb helyekért.   

maotai2 Creative Commons License 2014.11.02 0 0 34

Mert saját mg-i kultúrát hoztak létre önerőből....

 

Amire se a svájciak, se a norvégok nem voltak képesek...

Előzmény: maotai2 (33)
maotai2 Creative Commons License 2014.11.02 0 0 33

A pápuáink az emberi teljesítmény egyik legnagyobbját hajtották végre : 

 

Csak ők voltak képesek ellenállni az ausztronéz terjeszkedésnek Madagaszkártól a Húsvét-szigetekig...miért ?

 

Mert saját mg-i kultúrát hoztak létre önerőből....

 

 

Előzmény: maotai2 (32)
maotai2 Creative Commons License 2014.11.02 0 0 32

Mindeközben mi történt pápuáinkkal, akik svájciaink és vikingeink szerint azért élnek annyival alacsonyabb szinten, mert az emberi képességeik annyival alacsonyabbak ?

Előzmény: maotai2 (31)
maotai2 Creative Commons License 2014.11.02 0 0 31

Svájc népei óriási mázlisták voltak, uis a középkori Európa két legfontosabb civilizációs központját összekötő kereskedelmi útvonal közepére kerültek a népvándorlás során : Itália és a Rajna-vidék közé.

 

Ez nemcsak a kereskedelem megcsapolását jelentette (ez volt akkoriban és még sokáig a legjelentősebb jövedelem a világon - pl. még a 19. sz. 1. felében is a világ legerősebb Birodalma költségvetésének fő tétele (Anglia teaadó) )......

 

Ez azt is jelentette, h Svájc totál lepusztult gazdasága az átmenő kereskedelem megcsapolásán túl az akkori világ legfizetőképesebb piacához jutott az állattenyésztés révén.   

Előzmény: maotai2 (30)
maotai2 Creative Commons License 2014.11.02 0 0 30

A mai Svájc területén élők ezek után évszázadokon keresztül nagyon primitív életmódot éltek (erre is pusztán azért voltak képesek, mert eltanulták a világ más tájain kifejlesztett növénynemesítési és állattartási technológiákat) : 

 

Így érkezünk el a mg-i és ipari forradalom kezdetéhez, a 11-12. századhoz, aminek fő hajtóereje (pl. tökefelhalmozás) a távolsági kereskedelem és a kézműves ipar....

 

Ekkoriban Norvégia a természeti adottságai miatt már sokkal csóróbb volt, mint pl. a korabeli Balkán.

 

A svájciak viszont mázlisták lettek, hiszen :

 

1. halál csórók voltak, hiszen a természeti környezetük következtében a gabonatermesztés szóba sem jöhetett , az állattartás az akkori logisztikai viszonyok közt pedig nem volt kifizetődő.

 

2. akkor miért történhetett, h a svájci totál elmaradott hegylakók belekerültek legalább a késő-középkori  nyugat-európai mainstream uszályába ?

 

Mert jókor voltak jó helyen .

Előzmény: maotai2 (29)
maotai2 Creative Commons License 2014.11.02 0 0 29

Hogyan jutottak el Svájc népei addig a (korához képest egyáltalán nem túl kimagasló) fejlettségi szintig, mely során olyan (a városokon alapuló) pályára kerülhettek, mely kihasználásával meglovagolhatták a mások által gerjesztett konjunktúrát ?  

Arról a másfélezrednyi időről  van szó, mely elején Cézár visszazavarta a helvét hordákat a hegyeik közé, ugyanis azok túlszaporodtak, azonban mivel képtelenek voltak fejleszteni a mg.-azdaságukat lezúdultak Galliára.

Előzmény: maotai2 (26)
maotai2 Creative Commons License 2014.11.01 0 0 28

Ebből akár még arra is lehetne következtetni, h ezen összefüggések max. a paleolitikum és az újkor között működhettek...de pont a 19 sz. elejére iparilag legyalult Svájc az egyik állatorvosi ló : 

 

uis Svájc iparosodása a a selyemipar révén indult el.

Előzmény: maotai2 (27)
maotai2 Creative Commons License 2014.11.01 0 0 27

Mindhárom nép hegyi körülmények között élt...(igaz a pápuák melegebb éghajlaton, de ennek negatív hatásai is vannak)...aztán mégis ekkora civilizációs különbségek alakultak ki, noha az előbbiek évezredeken keresztül lepipálták az utóbbiakat. 

 

Pusztán a földrajzi státuszukban rejlő különbségek miatt :

 

A pápuák, hiába fejlődtek önerőből annyit, h saját mezőgazdaságot alakítottak ki (szemben a mai norvégok és svájciak korabeli őseivel, akik mindent más népektől tanultak el - sőt a mai svédek ősei úgy 500 évre még a vadászó-gyűjtögető életmódra is visszavedlettek)  földrajzilag annyira elszigetelődtek a korabeli civilizációs központoktól, h azok mg-i eredményeit átvenni nem tudták.  

 

 

 

 

 

 

 

maotai2 Creative Commons License 2014.11.01 0 0 26

Svájc

 

A svájciak is azt hiszik, h azért élnek jobban nálunk, mert  jobban is teljesítenek nálunk a munkában....amúgy télleg.

 

Bizonyos, a társadalmi együttműködés  hatékonyságát befolyásoló tényezőktől (mint. pl. az államszervezettség hatékonysági szintje, korrupció stb.) eltekintve is ez a megállapítás jogos.

 

Csakhogy ez esetben is az érem (azaz a termelési tényező) 2 oldaláról van szó :

 

1. A Töke

Ez esetben simán levezethető, h azon töke-mennyiség többletének, mely a jelenlegi svájci termelékenységi fölény alapja, az oka Svájc földrajzi elhelyezkedése.

 

2. A Humán Töke

 

Az ebben elért előny egyenesen következik abból az előnyből, melyre a svájci lakók az előbbi pontból következően tettek szert.

maotai2 Creative Commons License 2014.11.01 0 0 25

Norvégia népei pl. Európa legcsóróbb, legagresszívabbjai voltak, míg az európai feudalizmus meg nem szilárdult annyira, h a norvég hordákat megsemmisítse....

Utána Norvégia a természeti körülményei miatt (nem volt képes lépést tartani az európai újkorral) annyira kiszolgáltatottá vált, h szinte minden európai újjárendezésnél úgy dobálták a hatalmak közt, mint egy megsütött malacot.

 

Közben Anglia iparosodott, és a természeti kincsek fő felvevő piacává vált. Norvégiának eleve óriási halászflottája volt (a természeti adottságok következtében) + rengeteg fája......

és mindezt közvetlenül a lehető legolcsóbb módon -  tengeren szállíthatta Angliába.

 

Stb.  

Előzmény: maotai2 (24)
maotai2 Creative Commons License 2014.11.01 0 0 24

A pápuai népek már évezredekkel az időszámításunk előtt nemesítették a cukornádat, amely innen kiindulva terjedt el a világban a 9.10.- században (Új-Guinea >India> Egyiptom. A mai svájciak és norvégok ősei innentől számítva még évezredeken át pusztán vadászó/ gyűjtögető életmódot folytattak.....

 

És minden alapvető civilizációs vívmányt más népektől vettek át... :

azt, h ezen kiegészítő eredményeket miért voltak képesek kihasználni :  pusztán a természeti környezetük által nyert előnyök magyarázzák, amennyiben más szerencsétlenebb sorsú népek történetével hasonlítjuk össze......

 

hiszen ezen népek gőgösen, képmutatóan hirdetik, h azért élnek jobban, mert többet teljesítenek. 

maotai2 Creative Commons License 2014.09.21 0 0 23

Persze, nem lenne túl bonyolult megkísérelni ennek bizonyítását pl. a Magyar (vagy számtalan más közép-kelet európai) állam történetét alapul véve, de én a legkomplikáltabb relációt veszem alapul.

Előzmény: maotai2 (22)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!