Keresés

Részletes keresés

zenoe4 Creative Commons License 2017.12.28 0 0 926

Köszönöm a választ!

 

A 7020-asra rákérdezek. Mert azért szimpatikusnak tűnt a bolt. Tehát ha tudom, hogy mit akarok, lehet, hogy tud segíteni. A szalagot csak azért írtam, mert jobb híján azt mutatta. Nem tudtam ugyanis elmagyarázni mit is akarok.

Azt látom ezek szerint: kell piros, kék, zöld meg fehér fény is.

Még arra gondolok, hogy úgy is jó lehet, ha három szalagot (piros + kék + fehér?) egymásmellé rakok? Vagy nagyon nagy hülyeség?

Ahogy a 7020-asat írtad, milyen számokat kell tudnom a szükséges színeknél? amivel elindulhatok érdeklődni. Mert azt is látom, hogy a szakinak számok kellenek, ami alapján tud segíteni. (színkód, fényerősség, hasonlók) és persze nekem is, hogy az alapján keresgéljek.

Alapvetően én egy hagyományos öntöttvas radiátor fölé fából épített kis asztalkán szeretnék palántázni, dugványozni, vagy éppen fűszernövényeket nevelni (vetni). Tehát nem gyümölcs érlelés, meg virágoztatás a cél. Az asztalka 26 cm széles és 145 cm hosszú. A talpmelegítés tehát megoldott, most már csak fény kell. A természetes fény ugyanis nagyon kevés ( egy piciny, tornácos parasztház kis ablaka az egyetlen fényforrás).

Minden tanácsot, ötletet köszönök.

 

 

Előzmény: erdepeti (924)
erdepeti Creative Commons License 2017.12.27 0 0 925

Ha vannak felesleges armatúráid, akkor fénycsövet, legfeljebb néhány sima cső helyére Sylvania Grolux növényes csövet. Az még nem olyan drága. Nem tudom a fűszer növényeknek mekkora a fényigényük. Ledek tekintetében nem tudom milyet volna érdemes építeni. Fűszereknek talán drága lenne kék meg piros spéci ledeket használni, az olcsóbb fehérrel valószínűleg jobban járnál. DE mekkora területet is szeretnél megvilágítani. És milyen fűszerek is lennének ott? 

Előzmény: ducsker (922)
erdepeti Creative Commons License 2017.12.27 0 0 924

RGB szalagok nem nagyon jók. Három fényspektrumban mennek ugye. Ez kék, ami jellemzően 450 vagy 470 nanométeres. Ezek megfelelőek. A zöld a következő. Ez fotoszintézis tekintetében teljesen felesleges, de egyes élettani folyamatokra gyakorol hatást. Viszont az összes fény harmada, ami nagyon erősen túlzás. Végül vörös az utolsó. Sajnos takarékossági okokból, jellemzően 620 nanométeres fényspektrumot használnak, ami nem jó, mert ott fotoszintézis intenzitása gyengébb mint a 660 nanométeres spektrumon. Ez utóbbi viszont szemmel láthatóan sötétebb is, és sajnos kb triplája. Éppen ezért RGB-ben csak ilyen sima pirosat használnak. A másik kérdés, hogy milyen ledek is? Jellemzően 3528-asok, vagy 5050-esek, mert azok a legolcsóbbak is és a legkevésbé hatékonyak is. Ha mondjuk 7020-as szalagot tudnál venni pár ezer forintért az jó lenne. Az is nagyon fontos amúgy, hogy méterenként mennyi led van és hogy szimpla vagy duplasorosak. Összességében ha szalaggal szeretnél világítani akkor inkább egy növényes kék-pirosat válassz a netről. Szerintem az hatékonyabb, én is vettem egyet. Két éve Kínából házhoz szállítással egy öt méteres volt 2800 forint. 1 hónapon belül itt volt. Én pont ilyet vettem. Tudom, hogy ez sem a legjobb, de egynek megtette. Mondjuk 2 méter fehérrel kiegészíted és talán egy nm2-re elég lesz. Bár ez attól is függ mit szeretnél nevelni. Palántának ezek pont nem a legjobbak, mert kevés a kék és sok a piros, de virágzó növényeknek már jobb.

 

Itt böngészhetsz. Lehet venni méterre, többet-kevesebbet, vízállót vagy akármilyet.

 

 

Előzmény: zenoe4 (923)
zenoe4 Creative Commons License 2017.12.26 0 0 923

Sziasztok!

 

Szeretném megkérdezni, hogy RGB led szalaggal lehet e növényvilágításban gondolkodni? Nemrég ugyanis kis töprengés után, meg némi információval felvértezve eljutottam a környék egyik led világítással foglalkozó boltjába. Ott a kedves, de kicsit tamáskodó tulajdonos RGB szalagokat kezdett mutogatni (nem nagyon hitt abban, hogy led világítással képes vagyok imitálni a napfényt). És bizony én is elbizonytalanodtam. Abban maradtunk, hogy utána nézek, pontosan milyen színre (színtartományra?) van szükségem. És az alapján majd tud segíteni. Amiket mutogatott mindenesetre látványosak voltak, mert kapcsoló (távirányító) segítségével valóban többféle színt is tudott egy adott fénycső, szalag. És ha az árat néztem, hát az is tökéletesnek tűnik (pár ezer forint). Szóval az alapkérdésem: RGB fénycsővel, vagy szalaggal lehet növényvilágításban gondolkodni? Akár úgy, hogy mondjuk színkódonként több fénycsövet/ szalagot rakok egymás mellé. Válaszotokat előre is köszönöm. Első körben, ha működik, mindössze egy piciny ablak előtti öntöttvas radiátor fölé szerkesztett fa növénytartó fölé szeretnék világítást.

 

Üdv:

z

ducsker Creative Commons License 2017.12.20 0 0 922

Sziasztok,

 

Nagyjából végig böngésztem a topikot, de sajnos nem jutottam 1-ről a 2-re. A segítségeteket szeretném kérni, mit ajánlotok, ha egy olyan kis "kertet" szeretnék kialakítani, amiben kizárólag különböző fűszernövények vannak, viszont sajnos természetes fény nem nagyon jut neki, mert egy olyan "lyukat töltenék ki vele, aminek az egyik oldalán a fürdő van, a másikon pedig az előszoba. Mit ajánlotok?

 

Előre is köszi,

D.

anegytech1 Creative Commons License 2017.12.14 0 1 921

Valamennyire jogos, amit írsz, hogy ne a műszaki oldalról legyen több szó, de önmagában az, hogy "Kertészet" címszó alatt van a  topic, nem jelenti azt, hogy csak növényekről lehet szó, mert a kertészetnek van műszaki oldala is. PL a "Kerti gépek" topicban sem a növényekről van szó úgy általában.

 

Másrészt minden topicban számos olyan hsz érkezik, ami nem mindenkit érdekel, ezeket át lehet görgetni.

 

A fénnyel kapcsolatban tényleg kutatásokat érdemes keresni, ahogy tetted is, és még ez sem jelenti azt, hogy egy db kutatás eredményeiből le lehetne vonni a tutit. Nem vizsgáltam át a netet ilyen kutatások után, de feltételezem, hogy egyelőre nincs túl sok ilyen tanulmány, mivel a mesterséges világítás alatt történő termesztést sem olyan régóta csinálják. De mivel nem néztem utána, ezért ez csak feltételezés. Mivel én kertészeti egyetemen tanultam, azt állíthatom, hogy a fényről ilyen mélységében szinte egyáltalán nem tanultunk, mivel alapvetően a természetes fényben való termesztést vesszük alapnak. A mesterséges megvilágítással annyit foglalkoztunk, hogy a hosszú tenyészidejű növények melegházi termesztésénél nagy jelentősége lehet a pótvilágításnak, de a kizárólag mesterséges megvilágítás alatti termesztés egyelőre egy nagyon speciális és kis szeglete a növénytermesztésnek.

 

A "tökéletes" megvilágítás jelentősége főleg otthoni körülmények között kérdéses, mert hiába állítod be nagyon jól a világítást, ha az egyéb körülmények nem állandóak. Az ilyen kutatásokat általában szabályozott klímájú növényházakban végzik, tehát nem befolyásolja a növény növekedését az, hogy pl kevés/sok vizet kap, alacsony/magas a páratartalom, nem optimális a hőmérséklet vagy kevés/sok a tápanyag. Amíg az optimális klimatikus tényezőket nem sikerül állandóan tartani, addig szerintem a tökéletes fénynek sincs akkora jelentősége.

 

Itt általában tényleg arról van szó, hogy otthoni körülmények között viszonylag egyszerűen megvalósítható legyen a világítás, aminél akár az is szempont lehet, hogy E27-es foglalatú legyen a fényforrás (ahogy pl nálam is, mert én pl nem értek a LED-ekhez és nem is akarok napokig ezzel barkácsolni). Az általam használt led-izzók tökéletesnek bizonyultak palánta-neveléshez, de mivel a hőmérséklet nagyon ingadozott, a víz-ellátás sem volt mindig egyenletes, ezért nyilván lenne mit javítani. Az pedig csak egy erős megérzés, hogy ha tökéletesen összeállított fényt használtam volna, akkor sem lettek volna sokkal jobbak a palántáim (igaz, nem mértem meg a szárazanyag-tartalmukat). A jelenlegi "grow-box"-omnak legkevésbé a nem tökéletes fény a hibája, inkább az, hogy kicsi, hogy túlmelegszik vagy éppen túlhűl és hogy nincs egy mini öntöző-rendszerem hozzá, ami állandóan tartani tudja a tápanyag és öntözővíz szintet.

 

Ettől függetlenül érdekel a "tökéletes fény arányai" téma, de otthoni palántanevelés/növényvilágítás szempontjából nem tartom fontosabbnak, mint azt, hogy egyszerűen kivitelezhető legyen akár annak is, aki nem villanyszerelő. :)

Előzmény: enginer (918)
erdepeti Creative Commons License 2017.11.27 0 0 920

Nagyon jó gondolat!

Előzmény: Chilio (919)
Chilio Creative Commons License 2017.11.27 0 1 919

A legegyszerübb az lenne, ha a piros egy része lekapcsolható lenne, illetve később felkapcsolható. Igy megnőne az aránya, amikor már kell.

enginer Creative Commons License 2017.11.27 0 0 918

Fórum ť  Hobbi, szabadidő ť  Kertészet ť Mesterséges növényvilágítás,

 

Talán ezért ,mertem arra gondolni, hogy itt a növényvilágitásnak ez az oldala a téma.

 

" csak működő rendszerre van szüksége. "

És azt így hogyan? Világit azt kész, de a növényeknek meg nem hasznos? ;)

 

"Valahol olvastam, hogy a teljes fény harmada kék, megint harmada piros és a maradék meg fehér. És a kéken meg a piroson belül is legyen világosabb meg sötétebb. Jelenleg a hobbi próbálkozások kb itt tartanak."

Na ez már egy kiinduló pont lehet.

 

Közben találtam egy másik növényvilágitási topikot, ahol inkább a lényeggel foglalkoznak. DE ott is beesnek a "hogyan kössem be a LED-es indexet??" kérdések!!

 


Most olvasom, hogy zöld is kell:

 

Számos kísérletet végeztek LED-ek felhasználásával a növények termesztésére, és kimutatták, hogy a növények mind vörös, mind kék fényt igényelnek az egészséges növekedéshez. A kísérletekből következetesen megállapítást nyert, hogy csak a piros (660 nm) LED-ek alatt termesztett növények gyengén fejlődnek a levél deformitásaival, bár kis mennyiségű kék ​​hozzáadásával a legtöbb növény normálisan növekszik. [24]

Számos jelentés szerint a minimális kék fény igény 15-30 μmol ˇ m -2 s s -1 szükséges a normál fejlődéshez több növényfaj esetében. [23] [31] [32]

A LED panel fényforrása NASA burgonyatermesztés kísérletében használt

Számos tanulmány kimutatta, hogy még a piros LED-ekhez hozzáadott kék fény esetében is a növénynövekedés még mindig jobb a fehér fény alatt, vagy zöld színnel kiegészítve. [24] [25] [26] Neil C Yorio kimutatták, hogy hozzáadásával 10% kék fény (400-500 nm), hogy a piros fény (660 nm) a LED-ek, bizonyos növények, mint például a saláta [21] , és a búza [22] növekedni rendszerint ugyanolyan száraz tömegt termelnek, mint a teljes spektrumú fény alatt termesztett kontrollállatok. Azonban más növények, mint a retek és a spenótrosszul nőnek, és bár jobbak 10% kék fény alatt, mint a csak vörös fény, még mindig jelentősen alacsonyabb száraz súlyt produkálnak a teljes spektrumú fény alatt működő vezérlőművekhez képest. Yorio arra gondol, hogy további fényspektrumok is lehetnek, amelyekre egyes növényeknek optimális növekedésre van szükségük. [21]

Greg D. Goins megvizsgálta az orrgyulladás által termesztett Arabidopsis növények növekedését és vetőmagjának növekedését 0%, 1% vagy 10% kék spektrumú fény alatt. Az egyedül piros LED-ek alatt termesztett Arabidopsis növények magokat termeltek, de egészségtelen levelek voltak, és a növények kétszer olyan hosszúak voltak, hogy elkezdenék a virágzást a kísérlet többi növényéhez képest, amelyek hozzáférést biztosítottak a kék fényhez. A 10% -os kék fényben termesztett növények termesztették a teljes spektrumban termesztett magok felét, és 0% vagy 1% kék fényűek termesztették a teljes spektrumú növények magjának tizedét. A magok csíráznak nagy sebességgel minden vizsgált fénytípuson belül. [23]

A Hyeon-Hye Kim kimutatta, hogy a 24% -os zöld fény (500-600 nm) a piros és kék LED-ekhez való hozzáadásával növelte a saláta növények növekedését. Ezek az RGB kezelt növények nemcsak nagyobb száraz és nedves súlyt és nagyobb levélterületet termeltek, mint a csak vörös és kék LED-ek alatt termesztett növények, hanem többet termeltek, mint a hűvös fehér fluoreszkáló lámpákon termesztett ellenőrző üzemek, amelyek a teljes spektrumú fény tipikus szabványa növénykutatás. [25] [26] Azt jelentette, hogy a zöld fény hozzáadásával könnyebb megnézni, hogy a növény egészséges-e, mivel a levelek zöldek és normálisak. Azonban, ha szinte minden zöld fényt (86%) a saláta számára alacsonyabb hozamot produkált, mint az összes többi csoport. [25]

 

 

A Hyeon-Hye Kim kimutatta, hogy a 24% -os zöld fény (500-600 nm) a piros és kék LED-ekhez való hozzáadásával növelte a saláta növények növekedését. Ezek az RGB kezelt növények nemcsak nagyobb száraz és nedves súlyt és nagyobb levélterületet termeltek, mint a csak vörös és kék LED-ek alatt termesztett növények, hanem többet termeltek, mint a hűvös fehér fluoreszkáló lámpákon termesztett ellenőrző üzemek, amelyek a teljes spektrumú fény tipikus szabványa növénykutatás. [25] [26] Azt jelentette, hogy a zöld fény hozzáadásával könnyebb megnézni, hogy a növény egészséges-e, mivel a levelek zöldek és normálisak. Azonban, ha szinte minden zöld fényt (86%) a saláta számára alacsonyabb hozamot produkált, mint az összes többi csoport. [25]

 

A National Aeronautics and Space Administration (NASA) biológiai tudományok kutatócsoportja arra a következtetésre jutott, hogy a több mint 50% zöldből álló fényforrások a növény növekedésének csökkenését okozzák, míg a legfeljebb 24% -ig terjedő zöldségek fokozzák a növekedést egyes fajok esetében. [33] A zöld fény hatására a növényi folyamatok a kriptokrómtól függő és kriptokrómtól független eszközökön keresztül is hatással vannak. Általában a zöld fény hatása ellentétes a piros és a kék hullámsávok irányításával, és feltételezik, hogy a zöld lámpa a piros és a kék zenekarban működik.

 

 

Na így már nagyjából megvan a feladat, amit technikailag lekell küzdeni.

24% Zöld, vagy kevesebb

10%-nál több Kék.

A többi Piros.

Aztán több helyen ajánlják az UV-t is meg a hidegfehér LED-et.

 

Ezt kell elöbb tisztázni, nem azt, hogy a készen vásárolt izzó mennyit fogyaszt ahoz képest, mint ami rávan írva.

Mert, ha még azt írták volna, hogy az xx-yy tipusú égővel jobban nől nekem a paradicsom, mint az yy-xx tipusúval.

Tehát olyan RGB paneleket kell épiteni amelyiken állithatóak az arányok, mert növényenként meg a fejlődés fázisaiban is változhat az összeállitás igénye.

 

Előzmény: erdepeti (912)
Chilio Creative Commons License 2017.11.27 0 0 917

Chilio Creative Commons License 2017.11.27 0 0 916

Chilio Creative Commons License 2017.11.27 0 0 915

Chilio Creative Commons License 2017.11.27 0 0 914

Chilio Creative Commons License 2017.11.27 0 0 913

A ledek kombinációja attól is függ, hogy mire akarod használni, mit szeretnél tartani alattuk. Más arányok kellenek a palántázáshoz, meg más a kifejlett növények tartásához, pl. termésérlelés idején, vagy teleltetéshez. Kerestem néhány gyári összeállitást, mindjárt feltöltöm ide is a képeket.

erdepeti Creative Commons License 2017.11.27 0 1 912

Akkor valami biológiai fórumot kell keresned vagy inkább valami tanszéket, ahol ez irányú kutatást végeznek! De azt, hogy pontosan mennyi és milyen hullámhosszú fény kell adott növényfajra, még sehol nem láttam részletezve. Főleg, hogy ez fenológiai fázisonként is eltérő. Például a likopin szerepét még nem teljesen ismerjük. Illetve igazából de,  mert fotokémiai aktivitása és UV sugárzással szembeni jelentősége is ismert, viszont leginkább a türkiz, uszkve 490 nanométeres hullámhosszon abszorbeál, ez meg nem gyakori a növénynevelő lámpákban. Szóval senki meg nem mondja neked, hogy akkor most hány százaléknak is kell lennie a türkiznek a teljes fényen belül. És csak az utóbbi időben kezd a tudomány tisztában lenni pl. a fitokróm mély és normál vörös tartományok közötti különbségéről és annak biológiai jelentőségéről. Ez megint nem teljesen igaz, mert a jelenség alapjai évtizedek óta ismertek, de a növénytermesztésben, ledes lámpák esetén, alkalmazásról még alig van használható tapasztalat. Különösen arról, hogy lehet-e ezáltal egyes növényeknél a termésképződést vagy virágzást gyorsítani. A fitókromok ugyanis nagyban befolyásolják többek között a szár megnyúlását vagy éppen a bimbóképződést. Szóval az az elvárásod, hogy itt majd mindezt jól kitárgyaljuk, és megmondjuk a tutit, hogy pontosan hány százalékban kell milyen hullámhossznak lennie, szerintem legalább annyira irreális, minthogy itt ne beszéljük arról, hogy hol lehet olcsón ezt vagy azt kapni. A fórumtársak többsége nem mérnök, nem műszerész, csak sima amatőr, aki most kezdene ezzel foglalkozni, és nem is profi, csak működő rendszerre van szüksége. Leginkább olcsón. Simán lehet ugyanazon a fórumon erről is beszélni, meg arról is, amiről te szeretnél, márha találsz olyat, aki ebben igazán jártas.

 

 

 

 

Valahol olvastam, hogy a teljes fény harmada kék, megint harmada piros és a maradék meg fehér. És a kéken meg a piroson belül is legyen világosabb meg sötétebb. Jelenleg a hobbi próbálkozások kb itt tartanak.

Előzmény: enginer (911)
enginer Creative Commons License 2017.11.26 0 0 911

LEDekkel tisztában vagyok. Engem inkább a növényi oldala érdekelne ebben a topikban.Aztis megmondom miért: Van többszáz kék, meg több piros LEDem.ezeket a 0603-as LEDeket simán fellehet ragasztani bármire aztán összeforrasztgatni, csak jó lenne tudni, hogy mennyi kék, mennyi piros, UV, hidegfehér. Tervem az, hogy 4-5 csoportokban sorbakötve sokat ragasztva egy plexire. 300db LED 1USD csak a szinek arányát kellene tudni.

Előzmény: C20NE (910)
C20NE Creative Commons License 2017.11.26 0 1 910

Ha ennyire kepben vagy miert nem irsz egy lenyegi osszefoglalot ahol leirod az altalad kritizaltakkal kapcsolatos allaspontodat es negativ, erzelmeket kelto hozzaszolas helyett pozitiv, eloremutatoakat irsz?

Előzmény: enginer (909)
enginer Creative Commons License 2017.11.26 -1 0 909

Sziasztok!

 

Nagyjábol átolvastam a topikot. (vannak itt komoly félreértések) LEDeket nem Watt ban kell számolni, mert pl. a technológia napról napra fejlődik. Watt/lumen naponta jobb. Az 5 évvel ezelötti 1W-os led minimum fele akkora fényerősséggel világitott, mint a mai (2017) 1W-os.

Tehát szerintem ez a WAtt okoskodás soxor félre viszi a "Mesterséges növényvilágitás" témáját.

Ami a lényeg:

Kék és piros fény kell a növényeknek. (Ez eddig tiszta), aztán jött a Fullspectrum, meg az UV, de ezek csak inkább említve, de nem kitárgyalva.

Az addig OK, hogy az UV, kiültetés elött jó a növényeknek, de a kezdetektől kezdve is hatékony a növekedésben?

Azért kérdezem amit kérdezek,mert itt sokan olyan primitív (bocsánat!) kérdésekkkel gátolják a lényegi kérdéseket, hogy milyen hűtőborda, hány Watt a 10 Watt

meg "van é E27-es foglalatban, mert a szomszédom sem tud forrasztani".

Kedvencem amikor oldalakon keresztül azon folyik a beszélgetés, hogy hol lehet venni ventillátort 2 buszjegy áráért, amikor 1 dollár 300db hűtés nélküli nagyfényerejü LED. Inkább azt kellene már tisztázni, hogy mik a helyes irányok/mértékek!

Mennyi piros,mennyi kék, mennyi UV vagy fehér.

Itt ezt kellene inkább kitárgyalni, nem a hűtést meg a ventillátorokat (szerintem).

Itt egy példa:

https://www.aliexpress.com/item/100pcs-Free-shipping-Red-0603-SMD-LED-diodes-light/32320980794.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.zTR91a

Ez világit, mint a barom,de hűtés sem kell neki! 300db 0,99Dollár.

Mindenféle szinben lehet venni. piros, kék, pink, UV, halványfekete,

már csak azt kellene kitárgyalni, hogy mit szeretnek a növények.

 

erdepeti Creative Commons License 2017.11.26 0 0 908

Szerkesztés

 

"A lényeg, hogy legyen sötét és világos fázisuk is, utóbbiban pedig ne kapjanak fényt"

Akarom mondani előbbiben pedig ne kapjanak fényt.

:)

Előzmény: erdepeti (907)
erdepeti Creative Commons License 2017.11.26 0 0 907

Attól függ, hogy milyen növényeket szeretnél átteleltetni. Ha a növények rövid nappalosak, akkor 8-12 óra intenzív megvilágítás elég lesz nekik. De nyilván ez attól is függ, hogy mennyi fényt biztosítanak a ledek vagy izzók. Ha hosszú nappalosak, akkor 12-16 órára van szükségük. Palánták esetén sokan 14 órát javasolnak, de egyes trópusi dzsungelben élő fajok esetén már 10 óra is elégséges. Amikor süt a nap, akkor megy a kiegészítő világítás is, amikor meg este van akkor nem, de nyilván a növény igényét figyelembe véve. Pl december végén csak nyolc órán át van világos, de a te növényeid hosszú nappalosak, akkor mondjuk egy időzítő bekapcsolja reggel hétkor a lámpákat és este hétig vagy tovább megy. A lényeg, hogy legyen sötét és világos fázisuk is, utóbbiban pedig ne kapjanak fényt. Ha valamilyen okból mégis olyan helyen lennének a növények, hogy nem vagy csak elhanyagolható mennyiségű természetes fényt kapnak, akkor te alakíthatod ki a fény és a sötét szakaszokat, a nap járására nem kell tekintettel lenned, de akkor is érdemes a növény fényigényét követni.

 

Nézz utána, hogy a növények honnan származnak, milyen fény igényűek, ha pedig ezt nem lehet tudni, akkor 12 órával nagyot nem lehet hibázni. A trópusi növények jellemzően nem igényelnek 12 óránál többet, de ez nem minden esetben igaz.

Előzmény: Gépeti (906)
Gépeti Creative Commons License 2017.11.25 0 0 906

Sziasztok!

Idén úgy döntöttem, megpróbálok pár növényt átteleltetni egy kb. 16-17 fokos padlásszobában, pici ablakkal, amin nagyon kevés fény éri őket. Sajnos már elkezdtek besárgulni és ledobálni a leveleket is. Ezért vettem ledes növényekhez javasolt izzókat, és felszereltem őket, kb. 50 cm-re a legmagasabb növénytől.

Szeretném időzíteni a be-és kikapcsolást egy időzítővel. Kérdésem, mikor érdemes bekapcsolnia a rendszernek és mikor ki?

Köszönöm a segítséget előre is!

URobi76 Creative Commons License 2017.11.05 0 0 905

A fény csak az ajtón,és a mellette lévő üvegrészen(mintázott)jön.

Tehát nem valami nagy,de mégis jól kibírta ha kellően lelassul. az anyagcsere.

Néhány éve kísérletezem.

Előzmény: URobi76 (904)
URobi76 Creative Commons License 2017.11.05 0 0 904

Az én citromom november végéig kint van.

Déli fekvésű teraszon a fal mellett(északról teljesen védve van.).Amikor már durva fagyok jönnek -5 alatt akkor kerül be a házba északi fekvésű előtér.(17-18 c az átlag hómérséklet)

A levélhullás minimális.

Ha hamarabb vittem be,amikor nem röpködtek a mínuszok,akkor tavaszra teljes lombhullás történt.

Kell neki a tartós hideghullám,hogy lelassuljon az anyagcseréje.

Így bevált.

Előzmény: EricChartMan (902)
anegytech1 Creative Commons License 2017.08.31 0 0 903

Ami tapasztalatom van citrom teleltetéssel kapcsolatban, azzal nem járnál jól, mert az én citromom elpusztult :D. A Soroksári Botanikus Kertben az egyik egyetemi tanárnak van egy már elég nagy citromfája, ezt télire beviszik üvegházba. De nem érdeklődtem a klimatikus viszonyok felől.

 

Alapvetően trópusi-szubtrópusi klímát szereti, szóval ehhez kellene közelíteni. Fényigényesek, szóval nem rossz ötlet a plusz világítás, viszont nem ártana egy kicsit melegebb, habár elvileg bírja, de nem szereti az ilyen hideget. A fényforrás is adhat némi plusz hőt, így ebből a szempontból sem rossz. Mivel normál esetben, az élőhelyén megvan azért a 15-20 fok állandóan (általában sokkal melegebb), ezért ennél hidegebben mindenképp belassul, és ilyenkor sajnos dobálhatja a levelet. Ilyen hidegben egyes tápelemek felvétele is akadozhat, ami szintén okozhat levéleldobást. Szóval egyedül a fényigény kielégítése nem biztos, hogy megoldja a problémádat, de egy próbát azért megér.

Előzmény: EricChartMan (902)
EricChartMan Creative Commons License 2017.08.16 0 0 902

Sziasztok,

 

Végig olvastam az egész topikot, ahogy leszűrtem palántázásról volt szó főleg.

 

 

Van esetleg világítási tapasztalata valakinek citrusok teleltetéséhez?

 

A teleltetés 7-12 fok közötti 120*120 cm ablakú (déli fekvésű az ablak előtt 50%-ban árnyékoló tujával) helyiségben történne. A cél, hogy ne dobjanak el (annyi) levelet, növekedés, termés érlelés nem.

Már sok megoldáson töprengtem, az 5730 growing led strip-ből építeni valamit, belógatni növényenként E27-es ledet, COB ledek kisebb teljesítményen hajtva, hogy lehető legkevesebbet melegedjen a helyiség.

 

Teleltetésben jártas valaki?

anegytech1 Creative Commons License 2017.04.21 0 0 901

Örülök, hogy fejlődnek :). Ha beszövi a gyökér a cserepet, úgy is fejlődnek, csak jóval lassabban. Illetve ilyenkor már akár naponta kellhet öntözni és tápoldatozni is kell. Gondolj a bonsai-okra, azoknak alig van földje, a gyökerüket is rendszeresen visszametszik, végülis ettől lesz rettentő lassú a fejlődésük. A paradicsomból mondjuk nem lesz bonsai, de szerintem kibírják, ha kapnak tápot és vizet. Talán most már nem is baj, ha nem nőnek robbanásszerűen, majd ha már ki lesznek ültetve, akkor beindulnak. 

 

Nálam pl a paprikák nötték ki a cserepet, mert februárban vetettem őket, de a paradicsomok vetésekor (március végén) kikerültek ablakba. Sajnos nem láttam őket minden nap, mert nem az én lakásomba kerültek, hanem nővéremhez. Néha rájuk néztem, de kb két hete nem. Nővérem locsolgatta rendesen, mondta, hogy most már naponta kell, de azt nem, hogy elkezdtek sárgulni. Bár én voltam a hülye, mert gondolhattam volna, hogy már kellene plusz tápanyag. Sok paprika eldobált egy csomó levelet, nem néznek ki jól, de most már 3 naponta kapnak tápoldatot, remélem megerősödnek kicsit. Át kellene őket ültetni, de már nem fogom, mert se időm, se helyem nincs hozzá, úgyhogy majd jövőre korrigálok. A neveldében gyorsabban fejlődtek, mint reméltem, ezért jövőre a paprikákat is csak március végén fogom elvetni. Viszont kell majd még egy neveldét építenem, mert vagy csak a paprikák vagy csak a parik férnek el :D.

Előzmény: imania (900)
imania Creative Commons License 2017.04.18 0 0 900

A neveldében maradt paradicsomok nem nyúlnak, hanem szépen nőnek oldalirányba. Így tesztek a paprikák és a padlizsánok is, mondjuk azokkal eddig sem volt probléma.

 

A paradicsomok és paprikák már virágoznak is. Az egyik paprikán már van egy borsóméretű termés.

 

Ahogy írtad, nem tudtak oldalra nőni a növények, így elkezdtek felfele nőni.

 

Ha a növény gyökere teljesen megtölti az edényt, képes továbbnőni a növény? Most 2 dl-es poharakban vannak, de jövőre nagyobb

edényekben vetek (330 g tejföl).

 

Előzmény: anegytech1 (891)
erdepeti Creative Commons License 2017.04.14 0 1 899

Szerintem felesleges. Egyrészt fóliában kap elég napfényt. Inkább melegre lenne szükség, mert pár napja az éjszakák hűvösek. Ez fogja a fejlődést vissza jelenleg. Másik probléma az RGB-vel kapcsolatban van. Nevezetesen a zöld fény majdnem teljesen haszontalan. A vörös jellemzően 620-630 nanométer tartományban sugároz, de ez nem a legjobb. A kék szegmens többnyire rendben van. Végül a 7 w/m elég gyenge. Ez még fél méterről is kevés lenne, két méterről meg szinte teljesen felesleges. A megvilágítás időtartamát sem szükséges már kiterjeszteni, mert a Nap napi közel 13,5 órán át van fenn jelenleg, és ez már csak nő. Ennél több nem is kell palántáknak.

Előzmény: T_H (898)
T_H Creative Commons License 2017.04.14 0 0 898

Sziasztok, Lenne egy kérdésem.

 

Van egy kis fóliasátrunk benne  (most még) paradicsom,uborka.

Olvastam a növény világításról és gondoltam berakhatnék én is.

Van RGB LED szalagom talán 7W/m

Mi lenne, ha ezt a "plafonra" azaz kb 2m magasra felraknám a növények felé.

Akár duplán is.

 

Ez lehet elég valamire vagy semmi hatása sem lesz?

imania Creative Commons License 2017.03.28 0 0 897

Sajnos a LED-eken eső feszültség a hőmérséklet növekedésével együtt csökken. Korábban megmértem mind a LED-eken eső feszültséget, mind az áramkörben átfolyó áramot. A feszültség 3.2 V, míg az áram 426 mA volt, csak a hűtőcsillagot használva, ami felmelegedett 40-50 fokra. A tápegység leírás szerint 650 mA áramot próbál átfolyatni a terhelésen, de ténylegesen ez sajnos kisebb, mint ahogy a mért érték mutatja. A tápegységen különböző ellenállás értékekkel lehet állítani a kimenő áramot, de még nem tudtam tüzetesebben foglalkozni vele.

 

A LED-ek cseréjét megfontolom. Köszönöm a válaszokat mindenkinek.

Előzmény: CoBLED (896)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!