Köszi lányok, szerencsére nem emlékszem semmire, és nem is okozott semmi maradantót a betegség.
Tomi meg volt kicsit ijedve. Lézengett a házban, egyszer visszaaltatta Áront, amikor sírt. (Azt mondja, egyszer én is. Pelenkát is cseréltem neki reggel a párom szerint, mert estére ugyan be volt kakilva, rászáradva, de nem volt annyira gáz a pelus, hogy majdnem 24 órás legyen.) Éhes volt (mármint Tomi), megette az esti maradék pizzát. Inni nem ivott egész nap a kis lüke, arra sem gondolt, hogy a hűtőben van kaja. Előző nap kaptunk csomagot anyukámtól, az még szanaszét volt, mert akkor már nem tudtam elpakolni, megszerezte a zacskó bulátát és azt ette szegény. És közben félt, hogy mit fogok szólni, mert ugye a buláta csemege, nem ebéd. Édesem!! Meg feküdt velem az ágyban, gondolom, játszott is. De ilyen alap dolgok pl. nem jutottak eszébe, hogy villanyt tud kapcsolni, tök sötétben volt estére velem. El akart menni suliba, de eszébe jutott, hogy ha becsukja az ajtót, nem tud visszajönni.
Szörnyű rágondolni is, komolyan, ez a legszarabb része!!
Azóta tudja, hogyan kell mentőt hívni, szomszédba szaladni...
Mi megvagyunk, nekünk elég gáz volt a november-december, 2 hetet kórházban voltam agyhártyagyulladással. Nem írom le a részleteket, megtettem a blogon, ha valakit érdekel, elolvashatjátok. :)
Áron növekedik, fejlődik a saját kis csigus tempójában, már kevésbé aggódok. Nagyon lassú, lemaradt kisbaba, de mégis halad, én úgy érzem, súly szerint fejlődik: ahogy hízik, olyan fejlődési szinten van egy normál súlyú babához képest. Most 5 kiló körül van, és valóban olyan, mint egy 3-4 hós kisbaba. Megtanult kiabálni, nagyon édes, sokat sikongat, beszélget, kalimpál izgatottan. Egyértelműen kommunikál velünk is, meg pláne éredekességekkel (pl. karácsonyfa). A kezei, karjai még gyengék, nem tudja őket koordinálni, nem fog, csak ha a kezépe teszem az ujjam, meg a takaróját. Nem nyúl még. Szerelmesen csicsereg a pihenőszéken a játékainak. Ja, és totálisan szerelmes anyukámba (aki kijött ellátni a családot, míg én a kórházban dekkoltam), Mama über alles, én felejtős vagyok. :D
Viszonylag jól alszik (amúgy a hálóban velem, bölcsőben, mi is külön alszunk, mi a párom miatt, horkol, rángatózik, alig tud elaludni, én is rosszul alszok, a gyerek is kelt éjjel, nehezen alszok vissza, ha még miatta is ébrednék, szinte semmit nem aludnék. Tomihoz meg addig nem akarom átrakni, amíg elfér a bölcsőben.). Szóval éjjel jól alszik, 8-9 fele elalszik, 1-2x eszik éjjel, és reggel 6-8 között kel fel. A nappali alvásában nincs rendszer, ott alszik és akkor, amikor tud, Tomi zajong, menni kell ide-oda többször is naponta, szegény Áronka alszik a kanapén, a pihiszékben, és főleg kint a babakocsiban, útközben. Na meg ölben. :)
Mi is megyünk haza karácsonyra, remélem, nem lesz gond a repcsin! És jövő pénteken Dévény, nagyon várom már!
Itt van a link a blogra, kukkantsátok meg a Nagyszeműt! :)
Szerintem vannak fajasok. Néha az egész teste osszerandul,mint amikor szuro fájdalmat érez az ember. Én még kamillaviraggal is szoktam kenni. A kamillat gezbe teszem, teát főzök és amikor a hatóanyag jön ki, egy kevés kamillat tiszta gézbe teszek és azzal kenem. A Dologelre pedig azt mondták hogy főként inylazito, ezért kenem többször is, nemcsak amikor fáj.
Az alvással nem volt gond nálunk, csak most másfél hete. A fogzás miatt ennyire nyugtalan, amiatt nem tud aludni. Amúgy 10-12 órát aludt egyhuzamban, 5-6 körül kicsit mocorgott, akkor cumi a szájába, simi, egy perc alatt visszaaludt még 1-2 órára.
Szóval amúgy nem panaszkodhatok, jó alvó Bogi.
Fájdalmai vannak Árvennek?
Én csak akkor kenem az ínyét, amikor fáj neki. Kb. 1,5-2 hónapig Bogi is csak nyáladzott, csak néha fájt neki. Aztán elemi erővel beindult a folyamat. :( Remélem, hogy ti megússzátok.
Ma is egész nap fájt neki. Háromszor volt ma olyan fél óránk, hogy a gyerek úgy visított, mint akit nyúznak. Hiába kentem, nem lett jobb. A szívem szakadt meg, semmit nem tehettem, csak próbáltam nyugodt maradni, hogy tudjam őt nyugtatni. Nagyon rossz érzés a tehetetlenség.
Nálunk a fogzás csendben és nyálasan zajlik. Biztos mocorognak és indulnak, de csak annyit látunk, hogy egyfolytában a keze a szájában van és folyik a nyála. Dologélt használunk és naponta többször kenem neki alul és felül is. Egy próbát megér. Felét használtuk el a tubusnak, sőt, az íze is nagyon finom:)
Alvásra pedig - most olvastam el az Aludj jól gyermekem első részét. Azt írja, hogy meg kell tanítani egyedül elaludni. Nálunk is gondok voltak az alvással. Vagy nagyon keveset, vagy szinte nem is aludt napközben. Meg akkor hiszti, nyűgösség volt, mert fáradt, de nem tudott aludni. Altattam fél órákig, ringattam, de ahogy letettem, egyből felébredt. Kezdődött előlről.
A könyv szerint a gyerek is felébred alvás közben pár másodpercre (ahogy mi, felnőttek), és ha mindent úgytalál, ahogy őelaludt, akkor nyugodtan visszaalszik. (vagyis: nincs a cumi a szájában, nem anya ringat, kiságyban van és nem anya ölében, minden olyan külső tényező, melyeket egyedül nem képes megcsinálni - ezek megzavarják a komfort- és biztonságérzetét). Hagyni kell egyedül elaludni. Leteszed a kiságyba, elmagyarázod neki, hogy most aludnia kell és kimész a szobából.
MI ezt csináljuk pár napja, és azt kell mondanom,hogy beválik. Rácsukjuk az ajtót és végezzük a dolgunkat. Az első alkalmakkor 40-50 percet keservesen sírt, aztán már csak fél órát, most meg 5-10 perc sírás után simán elalszik. Az alvása tart 1-2 órát. Néha felébred és nyöszörög ugyan, de ekkor megszegem, amit a könyv írt és visszaadom a cumiját. Így nyerek még minimum fél órát.
Karácsony... utazunk a szüleimhez. 10 órás út... Tartok tőle nagyon, de majd szerintem megállunk féluton aludni valahol.
Árven most nagyon jó gyerek. Kis tündér. Az alvása is rendbe jött ezáltal, a fogai sem kínozzák olyan nagyon, leszokott a bimbóvédőről is szopizásnál (eddig csak azzal tudott szopizni, most meg egyik evésről a másikra szokott le magától).
Karácsonyra fogacskákat kérek!
Már nagyon kínlódik Bogi, sokszor úgy kiabál, mint akit nyúznak, 1-1,5 óránként fent van, nap közben perceket alszik... Se éjjelem, se nappalom.
A hab a tortán, hogy közben szép csendesen elkezdődött a vizsgaidőszak. Egy vödör kávé, három óra alvás naponta. Most így nyomom. Tesóm tegnap megjegyezte, hogy nem érzi rajtam a karácsonyi hangulatot. Milyen meglepő... :D Ha mindez nem lenne elég, idén nálunk lesz a családi karácsonyi vacsi...
Talán még sose vártam ennyire az újévet!
Nálatok mi a helyzet? Fogzással hogy álltok? Gyerkőcök hogy vannak? Karácsonyi előkészületekkel hogy álltok?
Akinél van nagyobb gyerek, mit mondtok, honnan van az ajándék és a fa? Jézuskától?
A Prevenar jövőre talán kötelező is lesz, nekünk fizetnünk sem kellett érte (nem is értem, miért, mintha E-nál még megvettem volna)
Viszont: most váltottam ki a menjugate vakcinát, B. adagjáért is 7000 Ft körül fizettem (E. is most kapja meg, az is ennyi volt). Ugye jól gondolom, hogy nektek nem került ennyibe a meningococcus elleni oltás? (Mindegy, melyik oltóanyag, amúgy, sztem olyan 2000 Ft körül is megkaphattam volna, ha jól van kitöltve a vény...)Azért (is) lényeges, mert ugye lesz még1 oltás.
Igen,ameningococcust kellett kiváltanunk. Múltkor benéztem, amikor írtam....
Amúgy nekem is úgy tűnik, mintha már 4 hónapos lenne. Nemcsak a súlya miatt, hanem a fejlettsége miatt is. És amikor eszembe jut, hogy egy hónappal el vagyok tájolódva, akkor meglepődök.:)
4-es pelust vettem. Már ki is próbáltuk. Nagyon jó. Nekem nagyon tetszik. Az egész éjszakát kibírja, nem folyik ki.
Hányásunk már elmúlt, szerencsére. OLyan kis vidám ez a gyerek. Kész tünemény:) Vele könnyű jó anyának lenni. (Mondjuk, hogy teszünk is érte, hogy könnyű napjai legyenek.....
Bogi 4 hónaposan ennyi. :) Szerintem a súly az csak egy szám, a lényeg, hogy jó kedélyű, kiegyensúlyozott baba.
A tapasztaltabbak azt mondják, hogy a második félévben lassul a súlynövekedés.
Szerintem ne aggódj emiatt!
Tegnap voltunk dokinál.3 hónapos és 6 naposak vagyunk, 61,5cm, 6390 gramm. Szerintem egy kicsit sok ez a súly a korához képest, de a doki azt mondta, hogy szép, egészséges baba.
Hányás: hát semmi probléma (a doki szerint). A mennyisége sem relkívül mi eváns, azt mondják, hogy nagyobb bukás. (de egymás után 4????) Szerencsére elmúlni látszik, tegnap nem volt semmi.
Gripe Water - találtunk egy homeopátiás gyógyszertárban, viszont azt mondták, hogy új szabályozás van és csak 3 éves kortól lehet adni. Doki is inkább a biogaia-t javasolta.
Kötelező oltásokon kívül más nem adatunk be a gyereknek, doki sem ragaszkodott hozzá. A rotát kérdezték többször is, hogy beadatjuk-e, de nem kértük. Szegény picikém kétszer kapott most szurit. (párom elfelejtette kiváltani a másodikat és miután beadták az elsőt, elszaladt és kiváltotta a másodikat). Olyan hősiesen viselte. Volt sírás, de pár perc után már mosolygott:)
Megérkezett az álomvetítő. Hát én nem estem hasra tőle:) Árven sem:) Egy időre lekötötte (5 perc), hogy a falon színes kép van és zenél, de utána már keresett engem, hogy játszunk valami mást:) 5400 ft-ért vettük, ennél többet nem ér. Kár, hogy nem mozognak azábrák, ahogy a falra vetít. Én mozgattam a vetítőt, így érdekes volt neki.
Ez volt az első mikulási ajándéka. Karácsonyra meg egy Fisherprice tanuló kutyust kap.
Alvás - én egy szobában alszom a gyerekkel, a párom a hálószobában. Amióta megszületett külön alszunk. Én a szerencsésebbek közé tartozom, mivel a párom otthonról dolgozik, így tud segíteni mindenben. Viszont nagyon morcos, ha nem tudja kialudni magát (mint egy nagy gyerek), így úgy döntöttem, hogy fontosabb a béke:))))
Pelus - vettem 4-es pelust. Kíváncsi vagyok. Ez a pelus 7 kg-tól van, Árven meg lassan 6,4 kg. Max. veszek kisebbet még, ha nagy lesz, igazad van:)
Most próbálok kevesebb adagokat adni neki. Az elején, ahogy leveszem, pár másodperces sírás van, de gyorsan elvonom a figyelmét, így megnyugszik és mehet a böfizés.
Oltasok: A mi dokink nem szokott sokat szajkozni az oltasokrol, de a meningococcus ellenit o is nagyon ajanlotta a nagy lanyomnal anno. De en megvartam, hogy egy eves legyen, akkor elvileg 1-et kell csak beadni, nincs emlekezteto. A rotat kerdeztek meg akkor is meg most is, hogy akarom-e, de nem kertem, s most se fogom.
Alvas: mi meg a 1+2 fel szobas lakasunkban vagyunk, egyik kis szoba a nagytesoe, masik a halo, Eszter jelenleg velunk van, tesohoz meg nem tennem be, nem szeretnem meg ot is visszaaltatgatni ejszaka.
Amugy nagy teso az elejen a sajat szobajaban volt, de aztan az iszonyu hasfajasa miatt eleg hamar atkerult hozzank, s ott volt 5 hos koraig a kemeny ejszakak miatt. Akkor kicsit jobb lett a helyzet, igy ment a sajat szobajaba, s amikor nem tudtam visszatenni aludni, akkor a foldon aludtunk matracon nala.
Remelem Eszter 4-5 hos korara at tudunk mar koltozni a hazba, es akkor vagy a tesohoz megy at, vagy kulon szobat kap.
Nálunk külön szobájuk van a lányoknak. Egyelőre B-nál van egy nagy ágy is, én ezen alszom,ő a kiságyban, de olyan 4-5 hónapos korában (mielőtt felfogná, és megszokná, hogy anya ott van) át fogok költözni a helyemre.E-val is így volt, bevált. Én is ugrok minden rezzenésre, de beszereztem egy bébiőrt is anno biztos ami biztos.
Nekünk a meningococcust "kötelezően" ajánlotta a doki. Mondta, hogy pár éve volt egy nagy járvány, az ő betegei közül egy kamasz és két csecsemő halt bele, azóta mindenkinek nagyon ajánlja az oltást.
Meg még kapott egy nem kötelezőt, de most meg nem mondom, hogy mit. Majd megnézem, de most nem akarok kotorászni a szobájában, mert már letettük aludni.
Erről jut eszembe. Kinél hol alszanak a babák? Egy szobába/ágyba, vagy külön?
Nálunk a legelejétől külön szobája van, és szinte mindenki furcsán néz rám, amit nem nagyon értek.
Minden neszére felébredek, mégis megmarad az intim szféránk a férjemmel. Arról nem is beszélve, hogy a férjemnek muszáj pihennie éjszaka, mert reggel kel, megy dolgozni és nem tud nap közben szundítani. Én tudok, ha szerencsém van.
Most pár napja megoldódni látszik a probléma. :) Most jóval kissebbeket csinál, mint előtte. Most több a pisi és kevesebb a kaki. Korábban fordítva volt. Az elmúlt egy hétben csak kétszer folyt ki. :)
Szóval nem a mérettel volt a baj, hanem a mennyiséggel. Egyébként Pempörs Activ baby-t használjuk, az bizonyult a legstrapabíróbbnak.
Ha nem vagy biztos a méretbe, vegyél négyeset. Meg nem romlik, legfeljebb félreteszitek még pár hétre, amíg bele nem nő.
Hát igen, ismerős... Bogi volt, hogy a bokájától a válláig kakis volt. Én olyankor fürdettem soron kívül. Na, szóval nálunk ekkora adagok voltak vagy két hónapig naponta többször... :D Csoda, hogy kifolyt?
Dologelt még nem próbáltam, nekünk a Dentinox bejött. Amikor sír, vagy nagyon nyűglődik bekenem, utána vad cumizásba kezd és megnyugszik. Ritkán van olyan fájdalma, ami nem múlik. Nap közben semmit nem alszik, este nehéz altatni, és nagyon nyugtalanul alszik éjszaka. Általában nem ébred fel, de én minden nyögésére fent vagyok és sokszor nehéz visszaaludnom... :( De nem panaszkodom, üvölthetne is fél éjszaka.