Ne mondjátok már, hogy senki nem nézi? Sorkin lemásolta a WW 7 dramaturgiáját, azét a részét, amiben benne sem volt. Nem hittem a szememnek az ötödik rész után.
De Sloan meg Don párosa pontosan ugyanez a felállás, két szerencsétlenkedő flótás, akiknek a munkájuk miatt akkor se lenne idejük járni valakivel, ha egyáltalán képesek lennének rá. A videón látható jelenetek nekem sem a szívem csücskei, mert buta libának mutatják Kate Harpert, pedig okos nő volt :))
Nem azt mondtam, hogy nem emlékszem rá, bár lehet, félreérthető volt, de mint tudjuk a rövid távú memóriám lehetővé teszi, hogy a mondat végére elfelejtsem az elejét, csak azt, hogy engem a karaktere nem nagyon érintett meg.
Plusz Will nője volt, ami pláne bosszantott, mert Willt utáltam.
Sam ment, Will jött, ezzel a klasszikus "elnök emberei" felállás megbomlott és ez nagyon bosszantott.
Nem nézted tovább? A következő részt utálni fogod, pedig feltűnik benne Kate Harper. Sajnos fogtak rajta a WW óta az évek, anno az egyik legkedvesebb karakterem volt, a legokosabb az okosak között. Szóval a második rész bullshit (az első évadban is az volt), de ha rögtön utána megnézed a harmadikat, akkor megbocsátod. De akkor is furcsa.
Neal számítógépéről azt vettem ki, hogy az ACN gépeit nem használhatta, nem feltétlenül azért, mert nem csatlakozhat a netre, ha nála a pendrive, oda dugja, ahova akarja.
És ugyanígy, ha Neal kémkedési ügybe keveredik, miután privát géppel töltötte le, a csatorna nem lesz felelős.
Na persze Will igen, amennyiben ő adta rá a pénzt.
A titkosítás érdekes kérdés, mert mint megtudjuk cryptoheavent használnak, ami Don szerint szart sem ér.
Tök jó, de akkor azt az infot, hogy hol lesz a pendrive, hogyan küldi el az ügyfél?
Vagy ehhez kell egy magasabb titkosítási szint, hogy tényleg Neal kapja meg a pendrive-ot, amivel aztán már bármit csinálhat?
Sloan bűvös Bloomberg terminálja is érdekelne, hogy az tényleg mit tud?
Mert láttam már Bloomberg terminált, tényleg úgy néz ki, mint Sloan-é.
És úgy, mintha egy fillérekért, vagy akár ingyen elérhető real-time tőzsdei információs rendszernek jó sok ablakát kinyitjuk 4 képernyőn.
Egyszerre beszéltek, de nem volt olyan szellemes, mint szokott, csak legfeljebb Don bírósági szövege.
De Will beszéde olyan semmilyen volt. Ha már feleslegesen megakasztotta a munkát, mondhatott volna valami vicceset is.
Az nekem egyértelmű volt, hogy Don és Sloan összejöttek, kerülgették egymást jó ideje és Don székes börleszk jelenete adta, hogy ők együtt lesznek.
A kiscsaj (nevét nem tudom) viszont meglepett.
Azt hittem, legfeljebb állandó mellékszereplő lesz, de ahogy lefikázta a nagy médialáncokat, abból nekem nem következett logikusan, hogy pont oda megy dolgozni, ott pont lesz is hely és oda éppen őt veszik fel a nepotizmus elleni harc jegyében.
És akkor most Reese mégse egy barom, hanem jófej lesz?
Megannyi kérdés, csak rövid lesz ez a 8 (ha jól emlékszem) rész.
Ebben nem voltak szerinted pergő párbeszédek? Annyira pergő volt, hogy időnként egyszerre is beszéltek. Teljesen sorkini módon előkerültek eddig soha nem említett rokonok (vö. Toby gengszter apja), de ezt megbocsátom neki :))
És amúgy mit nem értettél? A kis barátnőnek lejárt a szerződése a kampány után, nem? Teljesen logikus, hogy a közösségi médiával foglalkozzon Neal mellett. A témát pedig ilyen oldalról bemutatni hihetetlen érdekes volt, annak idején én is követtem az eseményeket, meg lehetett olvasni is arról, hogy a közösségi média élőben közvetítette az elfogást, de nem gondoltam bele, milyen ez a hagyományos média szempontjából.
Nekem csak egy homályos rész volt: miért volt annyira nehéz egy netkapcsolat nélküli gépet találni, hogy külön kellett egyet venni ehhez? Bármelyik gépet le lehetett volna gyalulni, nem?
És mit szólsz ahhoz, hogy Sloan is csak úgy hipp-hopp összejött Donnal? Várható volt, de semmi cicó, nem követte végig, hogyan nyekeregték el maguka a nagy felismerésig. Utoljára talán a félrededikált könyv megvásárlása volt köztük, nem?
Na, hát nem bírtam ki, csak megnéztem az első részt.
Nekem hiányoztak a pergő, sokszor követhetetlenül szellemes párbeszédek, és azt sem mondanám, hogy túl sokat értettem a történetből.
Mindenesetre érdekesen indul, vannak szálak, amik később nyilván kibontásra kerülnek.
Viszont hogyan került Jim kisbarátnője a stábba?
Különben a közösségi média nyilván fenyegeti a mainstream médiát, de szerintem egyik sincs meg a másik nélkül.
Minél több tweet, instagram, facebook, blog poszt lesz, annál zavarosabb lesz az egész, kell egy olyan médium, ami egyrészt tényleg hiteles információkkal szolgál, másrészt kiválogatja az irdatlan mennyiségű ilyen-olyan posztból hogy melyiket érdemes elolvasni.
Én megvárom a magyar HBO-t, elindult a téli sport szezon, mellé NFL, Terápia, Good wife, Halt and catch fire, persze lehet, hogy ha lesz egy órám, megnézem az első részt legalább.
Két régi emlék jutott róla eszembe: az egyik egy dögunalmas meccs a Népstadionban, amit Szepesi úgy közvetített, mintha vb döntő lenne, és a szurkolók persze kisrádión hallgatták a helyszínen, majd egyszerre megszólalt a B-közép: "ne hazudj, Szepesi!"
A másik egy Bős-Nagymaros tüntetés, amin megjelentek a motoros rendőrök, mi meg azt kiabáltuk, hogy "vettünk nektek Yamahákat!" Gyönyörű pillanat volt, az adózó polgár öntudatra ébredése. A motorokat tényleg nem sokkal korábban kapták ugyanis.
Van abban valami báj, hogy egy hatalom, ami egy 300 forintos demagógiában született egy hasonló piti összegen bukjon el. Szerintetek mi lesz?
Szerintem ez a stróman-dolog nem teljesen így van, bár a fene tudja.
Egyfelől ahogy írod, a stróman is tud nagy hatalomra szert tenni, amikor már nem könnyű tőle megszabadulni. Másfelől szerintem azért itt nem klasszikus stróman-kapcsolat állott fenn, hanem egy annál erősebb, kétoldalúbb szövetség. Ha 1998-ban Simicska volt a főnök, akkor ez hatványozottan igaz 2002 utánra, 2006-ra meg pláne. Mondjuk azt, hogy a trend 2006 őszéig biztosan nem fordult meg: az egyik erősödött minden egyes gyufaszál megvásárlásával, a másik meg gyengült minden egyes kiejtett szóval. Ha eltelik egy ilyen viszonyban mondjuk másfél évtized, akkor abban radikális mozgást véghezvinni több mint bátorság.
Szóval azt akarom írni, hogy nem hiszem, miszerint csak a hős vezérnél lenne az a sok pénz. Jó, azt sem hiszem, hogy az a sok pénz konkrétan bárkinél is van, hisz egy ilyen szisztéma fenntartása rohadt költséges, s így az egész elképesztően pazarló. De a maradék vagyonokból azért kialakult néhány erőtér, nem egyedül a főnöké.
egy: a tőke visszacsap. Márpedig Simicskának van belőle. (És Demjánnak is, Csányinak is
Szerintem nagyon nem egyforma státuszú tőkéről beszélünk.
Simicska tőkéje kizárólag Orbántól származik, ő az egyik strómanja.
Ellenben Demján és Csányi saját jogán is tőkés, bár mindegyik megejtően bensőséges viszonyt ápol a mindenkori hatalommal.
De azért ezek regionálisan is jelentős gazdasági szereplők, önálló üzletekkel, nem Orbán tartja el őket. Sőt...
És talán nem véletlenül nem is ők borítják most a bilit, hanem a strómanok alfahímje.
(Nekem nagyon jó barátom volt az APEH egykori elnökhelyettese, sajnos már meghalt, de azt hiszem, ezt már írtam is.
Simicska rúgta ki, de előtte fültanúja volt egy telefonbeszélgetésnek, amikor Simicska úgy ordított Orbánnal, hogy a titkárság is zengett tőle.
Akkoriban Simicska volt Orbán főnöke.)
És éppen ezért nagyon nehéz bármit kezdeni Csányival, vagy Demjánnal, mert ők még nem Orbántól függenek.
Nem is nagyon ellenségesek persze.
De nagyon könnyű kicsinálni Simicskát, mert ő kizárólag attól a viszonytól függ, ami köztük van/volt.
És a tőke itt nem igazán érdekes, mert nézzük meg, mi lett a Vegyépszerrel. Nagy Elek? Látod, már a nevét sem tudom biztosan, pedig ő volt az előző polgári ciklus sztárja.
De egy régiós szinten erős bankot, vagy építési vállalkozást sajnos nem lehet kinyírni.
Kettő: egyszerűen felfoghatatlan intellektuális különbségek mutatkoznak meg az első és a második generáció között.
Ez így van.
Martonyit, vagy Navracsicsot sem tartottam semmire, lakájok.
De helyettük lesz most Szíjjártó?
Az még cselédnek is utolsó, hiszen nincsen semmiféle önálló képessége.
Három: a vég kezdete, amikor a szobatárs jóbarátok közössége felbomlik. Túl sok lesz a sértett.
Ez egy ördögi kör, mert előbb-utóbb muszáj kipicsázni a Simicskát, de borzasztó kockázata van.
Pontosan erről van szó. Akárhogy is, de egy: a tőke visszacsap. Márpedig Simicskának van belőle. (És Demjánnak is, Csányinak is - igaz az utóbbi esélyeit jelentősen csökkenti, hogy kb. délig lehet vele úgy, ahogy boldogulni, utána átadja magát irodai pincészetének.) Kettő: egyszerűen felfoghatatlan intellektuális különbségek mutatkoznak meg az első és a második generáció között. Három: a vég kezdete, amikor a szobatárs jóbarátok közössége felbomlik. Túl sok lesz a sértett.
Azt nyilván tudtuk eddig is, hogy Orbán és Simicska között már nem felhőtlen a viszony, az viszont elég szomorú, hogy a saját országunkban kremlinológiai okfejtésekbe kell bonyolódnunk.
Azt is tudjuk, hogy a forradalom felfalja a gyermekeit, de azért ez így pikáns lesz.
Ugyanis Simicska bár nem normális, de semmiképpen sem buta, vagy hülye.
Ez ugyanis egy klasszikus maffia-hálózat, ahol semmit sem szabad leírni, magnóra mondani, mindennek fejben kell lennie.
És ezt Simicska tudja/tudta.
Egyik kedvenc filmem a Nagymenők, ahol a helyi maffia-főnök, Paulie még csak telefonon sem beszél soha senkivel, van egy külön embere, aki nyilvános fülkékből a hívásait intézi.
Na, pont ilyen volt Kövér az emlékezetes titkosszolgálati ügyben, ahol a nevén és azon kívül, hogy hol találkoznak majd, egy árva szót semmiről nem mondott.
Na mármost egy ilyen éceszgébert leváltani elég meredek, régen minden jobb volt, ki lehetett az ilyeneket végezni, vagy küldeni nekik jégcsákányt.
Szóval hogy Simicskát majd Mészáros Lőrinc váltja, hát az gyönyörű lesz:)
Mert nem az a kérdés, hogy mondjuk Czomba Sándor el tud-e lopni 100 milliót, vagy 1 milliárdot és a név tetszőlegesen behelyettesíthető, nyilván el tud, hanem hogy ebből a Gazda megkapja-e a maga százalékát.
Ha ezt Mészáros fogja a funkcionális analfabéta fejében tartani, az mókás lesz.
Vagy majd Anikó? Alig hiszem.
No hát a Gazda élete sem fenékig tejfel, nem is cserélnék vele, de az igazat megvallva a lakájaival sem.
Namost neki Putyin se lenne megfelelő, mert Putyinnak nem partnerei, hanem hűbéresei vannak, ezt Orbán nagyon hamar meg fogja tapasztalni, ha eddig esetleg nem jött rá.
Megnéztem még egyszer azt a néhány percet: 12:20-ra pacsizik le minden elérhető potentáttal, akkor áll be a Merkel-körbe. 15:05-nél még ott van - de hogy! Egész végig nem engedték be a körbe, valamelyik pasas mögött áll. Egyetlen pillanatra van alkalma Merkellel szót váltani. 15:20-nál már nincs társaságban. (Ugye, mint a dühös bicikliző nyuszika, kuss, én így képviselem az ország érdekeit.)
Tusk se sokkal többet tölt el társaságban, mint 3 perc. De az mennyivel más. (Mondjuk, lehet, néhány tányércsörömpölést is bevállalt, amiért olyan jóban van a Thorning-Schmidttel-:)
Azért az, hogy senki nem szól hozzá, mégis csak az ő döntése folyománya.
Tényleg az van, hogy egyszerűen nem való oda, ezek közé az emberek közé.
Meg kell nézni pl. Merkelt, milyen figyelemmel hallgatja, ha valaki beszél hozzá és nem látszik rajta, még ha gondolja is, hogy micsoda egy barom ez és nem veszi azonnal a levegőt, hogy ahogy lehet, közbevágjon.
Szerintem ebből, hogy nem képes fesztelenül viselkedni a posztján, származik ez az egész háborúsdi.
Mert azt ugye senki sem gondolja komolyan, hogy aki otthonosan érzi magát egy ilyen helyzetben, az ne tudná megfelelően érvényesíteni az országa érdekeit.
És e mellé még viselkedni sem tud, ami 24 év élvonalbeli politizálás után mégis csak elképesztő.
Azok a kínos kézcsókok, hát...
A hadarásról le tudták szoktatni, alapvető etikettet meg nem sikerül beleverni abba az okos fejébe?
Namost neki Putyin se lenne megfelelő, mert Putyinnak nem partnerei, hanem hűbéresei vannak, ezt Orbán nagyon hamar meg fogja tapasztalni, ha eddig esetleg nem jött rá.
Márpedig ő nem tűri az alávetettséget.
Majdnem biztos vagyok abban, hogy Paksból is ki fog hátrálni valahogyan, neki csak a pénz kell, nem a kiszolgáltatottság.