Szovjet Órák Gyűjtőinek fóruma
Azaz rövidítve SZÓGY ;-)
Magyarul itt azokról az órákról legyen szó, amik a Szovjetunióban készültek.
- Сделано в СССР -
Szervezzünk találkozókat nézzük meg egymás óráit, a valóságban is ne csak virtuálisan.
A legutóbbi piacozásom eredménye ez a gyönyörű, soha nem hordott rakéta. A szerkezet nagyon be volt állva. de ez nem okozhatott gondot. Sajnos még mindig nincs normális fényképezőgépem és a hátterek megválasztása sem siekres. A Rakéta 2609.HA szerkezet összeszerelését itt tudjátok megnézni (főleg amatőröknek ajánlom): http://www.horology.hu/sz_raketa_2609.ha_rokon.html
Nekem ez a kis kedves Poljot jött a múlt héten, ami egy darabig marad is a gyűjteményben. Bár jó lenne hozzá találni egy jobb állapotú tokot, de az enyhén patinás számlapjával nekem így is nagyon tetszik. Mindössze 31 mm a tok átmérője.
21 köves, dupla rúgó(házas) szerkezettel szerelt szép kis órácska a II.Moszkvai Óragyárból, ez a design meg kimondottan a gyűjtők kedvencei.
Ezt ha ügyes vagy, el tudod jól adni.
Pobeda 2602.
Ez is szép, és ezt a "csepp" számlapost is kedvelik.
A szerkezet egy jó strababíró kis werk - mint ahogy általában a kis mp.-ek mind azok - ez már egy kásebbi modell feltehetőleg a Maszlennyikov Óragárból.
Raketa (feltehetőleg 2614 H)
Ez is egy már későbbi modelnek tűnik,az 1980-as évekből. Masszív, strapabíró tokban.
FERO.
Ez egy pecek gátszerkezetes óra tán, legalábbis általában ilyen szerkezet van ezekben.
Úgy a 60-as évekből származhat. Gyűjtők körében nagyon kis értéket képvisel.
(még a szebb darabok is sajnos)
Összeségébe ha eladni szeretnéd, én most jelenleg az e-bay-t javaslom.
A magyar piacok - vatera, jó fogás, apród, tesz-vesz - egyszerűen halottak,
Nálatok még nem kérdeztem, de gondoltam több szem többet lát alapon, ha van olyan tagtárs, aki a rokon(?) oldalt nem látogatná. Bocs, ha már uncsi leszek.
Biztosan ismered a NETGRAFIK honlapot. Még oda sem sikerült egy makulátlan példányt feltöĺteni,pedig a többi órájuk többnyire az.
Igazából egy számlapra vagyunk rágerjedve...de hát ez nem baj:-)
Festett (újrafestett) számlapok Pobeda tokban, Pobeda szerkezetekkel(ZIM)
Igazi ,,nosztalgia órák" - amik azontúl, hogy néha hihetetlen jó áron kelnek el a piacon - értéktelenek.Számomra legalábbis. Jó , valamennyit azért érnek persze..(új tokok-szerkezet, stb...)
Kíváncsi vagyok az igazán hozzáértők véleményére. Magam részéről azt mondom, hogy semmiképpen sem eredetiek.
A második, harmadikban a legócskább( bocsánat, legkevésbé kedvelt ZIM szerkezet van), az elsőben szerintem még szerkezeten belül is volt legózás, mert az egyik hídon ZIM felirat van, amásikon pedig ott az évszám megjelölése, ami nem nagyon fér össze.
Természetesen külsőre gyönyörűek, lélegzetelállítóak ezek a számlapok, de szerintem ezeket valaki sorozatban gyártja.
Azt javaslom keresgess itthon, börzéken, vaterán, a fórumokon.
Új vagyok a mechanikus órák terén (az utóbbi 15 évben analóg kijelzős quartz óráim voltak). Most viszont elhatároztam, hogy váltok. Elsúsorban a pilótaórák tetszenek és 36-38 mm-esnél nagyobbat nem szeretnék, mivel vékony a csuklóm és a nagyobb már idétlenül néz ki rajta. :) Felkeltették az érdeklődésemet a szovjet/orosz kézihúzós órák. Szeretnék véleményt kérni tőletek, hogy az alábbi órák eredetiek-e és megérnek-e ennyit, illetve szívesen fogadok bármilyen véleményt, javaslatot.
Hát igen, a türelem rózsát terem. A multkor én is csináltam olyan üzletet ami nem igazán volt jó. Lejebb a fórumban meg is találod. Luch szerkezetes Wostok-ok. De legalább a szerkezeteket feltudtam használni.
Á, kedves vagy, nem vettem meg. Előtte kérdeztem. ;) No meg annyira azért vagyok már tapasztalt (és gonosz), hogy feltételezzem, hogy ha egy eladó majdnem minden órájánál tesz föl képet a szerkezetről, akkor ott, ahol ezt nem teszi meg, nem biztos, hogy véletlen.
Amúgy a számlap nagyon tetszik ezen is, de inkább kivárok valahol egy eredetit. Vagy ha láttok, és nektek nem kell, gondoljatok rám... :)
Azért nem elkeseredni! A tok szép, előb utóbb lesz egy megfelelő számlap és szép óra lesz. Biztos, hogy a szerkezet is használható lesz. És a számlap sem ronda, még akkor sem, ha esetleg felújított.
Köszönöm szépen a gyors választ! Akkor a legrosszabb sejtéseim igazolódtak be, ez egy igazi óra-Frankenstein. Nyilván nem véletlenül maradtak ki a szerkezet-fotók sem. :)
Sebaj, így már még többet tudok, a kép alakul, a türelem amúgy is kötelező, az idő meg nekünk dolgozik... :)
Szia! Ezen az órán a számlapon kívül semmi sem redeti.(még a számlap is gyanús hogy már felújított, tehát festett)
A tok egy 16 köves Rakétáé, és a hátlap, talán még a mutatók is Rakéta. A szerkezetről meg nincsenek fotók, erről bizonyosat mondani nem lehet, de vannk sejtéseim.Tehát ez így csak ,,alkatrész" az ára is annak negfelelő.Nem hogy cirka 60 USD...
Sziasztok, mint szakértőktől szeretném megkérdezni, hogy ezen a Kámán vajon eredeti-e a hátlap, mert ilyet még nem láttam, csak a jellegzetes Kama-feliratosat – de ez még semmit nem jelent, mert nincs nagy tapasztalatom ebben. Illetve a plexi is furán magasnak tűnik.
Azért kérdezem, mert valamiért nagyon tetszenek a Kámák, közöttük is főleg ez a belső körben hullámos textúrájú számlap, egy ideje nézegetem őket, hátha előbb-utóbb találok egy megfelelő darabot magamnak.
Az első sorban szereplő bal oldali MIR ugyanolyan számlappal szerelt mind az enyém.
Mivel alul sem CCCP, sem USSR felirat nem szerepel, az emberben hamar felvetődik az a gondolat (gyanú) hogy eredeti, avagy tán már festett e a számlap?
Most már biztos vagyok benne hogy eredeti.
Bár eddig is úgy gondoltam, hogy az osztrákok nem festegettek.
Van itt egy Zvezda a kevésbé gyakoriak közül. Érdekesnek találom, hogy a számlapon Penza felirat van, a szerkezetben pedig Cseljabinszki pecsét. Lehetséges, hogy ez gyári dolog? Elsőre NOS-nak tűnt az óra, de a számlap tok által eltakart részén látszik a kopás.