El kellene felejteni ezeket a megapixeleket, amikor nyomtatásról van szó. Semmi köze a nyomtatónak a fgép, vagy akár digitálisállomány megapixeleihez, sőt nincs is ilyen, ez csak mankó. Onnantól kezdve, hogy numerikusan írod le a képet, egy adathalmazod van, amiből a monitorvezérlő, vagy a nyomtató meghajtó a maga eszközét vezérli.
A nyomat nem a fényképezőgép érzélelőjének a felnyagyított képe. Nyomtatónál kétféle felbontást adnak meg (többet is, de az egyszerűség kedvéért maradjunk kettőnél), az egyik a tintacseppek mérete, vagy a lézerdiódák száma. Brutális felbontások jönnek ki, de ezeknek semmi közük a képpontokhoz. A képpontok 150-300 dpi-felbontást adnak, vagy inkább olyasminek felelnek meg. Ezek nem annyira konkrét számok.
Mondok énis ellenpéldát,ahol már sokszor előhoztam: 12MP-ből croppolt kb 7MP-es képből a DFL remek 100x70-es képet csinált. Ha onnan nézi az ember,ahonnan már kényelmes,akkor egy szó sem lehet rá. Közelről nem jelennek meg új részletek,de egyáltalán nem pixeles/recés vagy egyébb degradáló jelenség. Nálam itt igencsak végetért a MP-keresés.
Komoly utómunkát tettem rá,hisz azért a 7MP nem éppen standard ekkora méretre,ráadásul nem egy rekeszelt fixszel készült csendélet volt a kép alap ISO-n. Szóval akár még a 7MP-ből is mégtöbbet ki lehetett volna hozni. De gondolom ez a DFL módszerének is köszönhető,hgy ennyire jó lett.
Ezt a táblázatot a tisztánlátás és a logikus végiggondolás kedvéért készítettem. Immár sokadszor merül fel, hogy mi is az "ideális" DPI felbontás a nyomatok készítéséhez. Számomra ismeretlen okoknál fogva újabban az 508 dpi-s nyomat lett kikiálltva a tökéletesnek. Bármikor, ha ez a varázslatos 508 dpi előkerül, mindig a dfl.hu -ra történik visszahivatkozás. Ezt a számot "tudományosan" alátámasztandó volt, aki igazolta is a létjogosultságát, mondván, hogy ezt a beosztást egy esztergályos símán le tudja olvasni a sublerről, megfeledkezve arról, hogy a subler direkt "nagyítja" a beosztást, hogy le lehessen azt olvasni. (közlöm veletek, hogy 1000x-es nagyításban én símám látom a CCD-n levő elemi érzékelőket :-))
Szóval 508 dpi. A dfl.hu-n valóban olvasható egy ilyen szám. Meg a 424 dpi, és a 212 dpi is. Ha végigolvassuk tisztességgel, akkor ők nem azt mondják, hogy ekkora felbontású az ideális nyomat és azt sem kérik, hogy ehhez a dpi-hez igazított felbontásban küldjék a képeket, hanem csak felsorolják, hogy a berendezéseik 508, 424 és 212 dpi felbontással képesek nyomatot előállítani. Ez nagyon nem ugyanaz.
Eddig is készültek nagy nyomatok, pedig ha megnézzük a táblázatot még a D800 felbontása sem volna elég egy A3-as nagyítás elkészítéséhez 508 dpi-vel. Nagyobbról nem is beszélve. A D600 24 mpixből mindössze egy A4-es hullik csak ki. A D300/D700/D3 tulajok meg max. egy levelezőlap méretére vágyhatnak. Nem is értem, hogy a laborok miért vállalnak A2, sőt nagyobb nyomatokat ? :-)))
Szóval egy nagy túrót. Én (és sokan mások is) minden szívfájdalom nélkül készítünk A2-t (!!!) a 12 mpixből és jelentem kiváló minőségben. A régebbi 6 mpixeles gépek állományaiból is lehet A3 vagy akár nagyobb nyomatot készíteni. Hogy miért ? Egyrészt a szemészek szerint az emberi szem felbontása kb 300 dpi az átlagos nézőtávolságon (20-30cm). Aztán a nyomtatók, levilágítók a képeket interpolálják (felméretezik). A papíron (akármennyire finom) az egymás melletti pontok összeérnek, a szemünk számára egybeolvadnak, nem különülnek úgy el, mint a monitoron, ahol a pixelek sűrűsége 92-96 dpi (ráadásul világítanak), szóval azt tényleg érzékeljük. A nyomatokat nem nagyítóval nézzük, hanem mérettől függően valahol 30cm és 1,5 ..... méter között. Ezek miatt (együttesen ) van az, hogy a 6 mp elegendő egy A3-as méretre és még a 10mp-ből is príma A2 készül.
Vannak kereskedők, akik használt cuccokat is árulnak. Ezért be vannak kategorizálva pl.. A+-tól C vagy D minőségig, de ezek a müködő képes kategoriában vannak.
Szerintetek hová lehetne a következő szöveggel feladott hirdetést sorolni ? Ki mire gondol, ha ezt elolvassa ?
Elinchrom EL-Skyport rádiós távkioldó szett zsír állapotban, minden tartozékával 20.000Ft
Van egy eladó Samyang 85mm f/1.4 objektívem eladó Nikon véggel, vadi új állapotban minden tartozékával. Ez már az újabb, chipes változat, így fénymérés, blendevisszajelzés van. Ár: 70.000,- Érdeklődni: tcm @ tcmnet . hu
Köszi. :) Már végignéztem az oldalt. Személyes tapasztalatra lennék kíváncsi,hogy a valóságban milyen. Ha nem nyújt különösebb pluszt,az előadások átlagosak,és tömegnyomor van a műtermekben,akkor félrerakom másra a pízt. :)
Valaki járt már a photoexpon? Nagyon érdekel,kimennék az ideire. A két belépő között vacillálok. A szakmai előadások tényleg jók,vagy különösebb újdonságot nem tartogatnak egy "sokat olvasott" számára. :)
Az 55 mm-es váltást én is rossznak tartom, a 18-55 túl rövid sztem is. Én D70-en a 18-70-el elvagyok, de egy másik ismerősöm aki most vett 650D-t szintén kérdezte hogy mit javaslok, ott is lett volna 18-55-ös kit is, de végül az új STM-es 18-135-el vette biztatásomra, és meg is van elégedve az átfogással.
Az 55-200VR -nek nincs legyőzője. Ilyen ársávabn nem lehet jobbat találni nála. Jóval drágábban a Tamron 70-300VC remek darab még. Esetleg az 55-300-as Nikon,de ekv 300,és 450 között azért nincs olyan gigászi különbség.
Egy dolgot kell átgondolni: Engem speciel zavart az 55mm-es cserepont. A 18-55 és az 55-200 is remek obi. De vettem helyettük egy 18-105-öt. Így "helyre" került minden. Ez lett az utazó/alap zoomom, és a többi lencsét csak célirányos fotókra tettem fel. :) A 105mm egész hosszú DX-en.
Esetleg ha nagyon nem az ő világa a csere-bere, akkor egy használt 18-200VR. Egész jól rajzol az átfogáshoz képest(nem saját tapasztalat)
képfaragó: És tényleg fent van még az oldalukon. Fura,hogy kivették a bemutatkozó szövegből. :) Köszönöm.
Kollegám szeretne venni D3100 vázhoz +18-55 VR-hez valami teleként is használható objektívet. Rögtön a Nikkor 55-200 VR-t javasoltam (és talán minőségben még az a legjobb), de azért ránéztem a kínálatra és úgy látom vannak más versenyzők is (akár Tamron vagy Sigma is) 100e alatti árszinten. Gondolom VR funkció nélküli obit még hobbi célra sem nagyon ajánlatos venni, főleg hogy ezek jellemzően nem fényerőbajnokok...Természetesen rögtön felmerült kollegámban a kérdés, hogy ezeknek az obiknak a macro funkciói (már amelyiknek van) ténylegesen mennyire használhatóak. Ti mit javasolnátok, legjobb tényleg az 55-200 VR+ inkább később vmi makró obi, vagy általános célra elegendő lehet vmelyik "mindent tudó" nagy átfogású obi is? Ha igen, esetleg konkrét típus?
Most is fenn van az 508 dpi az oldalukon az első oldal alján.
Különben nincs maximális felbontás, meg kisebb. Az új gép 508 dpi felbontású, ha kisebb dpi kapnak, át kell számolniuk nagyobbra. Én így gondolom, remélem nem tévedek.
A Nikon adok veszekben ismét elszabadultak az indulatok. Talán itt kellene kicserélni a gondolatokat.
"Napjainkra az esküvőfotózás az egyik legnagyobb és legsokrétűbb felkészültséget igénylő fotós szakmává nőtte ki magát. Egyszerre tartalmazza a divatfotózás, portréfotózás és fotózsurnalizmus stílusjegyeit, amellett, hogy számtalan trendet és irányzatot saját maga fektet le. Művelői olyan professzionális fotósok, akik főállásban, szinte teljes egészében az esküvőfotózás területén dolgoznak. Számtalan világszervezet (WPJA, WPPI), éves konferenciák, rangos pályázatok és workshopok segítik munkájukat szerte a világon." vikipédia