Antibiotikumot nem mindig adnak a műtét után (ilyen kis sebzésnél nem szokott gond lenni, ha tisztán tartod), ráadásul az antibiotikum lassíthatja a gyógyulást, a sóoldat viszont elég lényeges, mégha nem is látszik rögtön utána, fontos, hogy rendszeresen érje ionos víz a beültetett graftokat, azt írják külföldön, hogy a megmaradási százalék magasabb, mert a friss graftok körüli "sebek" felszívják a nedvességet, ezért kell rendszeresen spriccelni az első napokban.
A Babasampon viszont nem a legjobb szer, mert a nevével ellentétben sok irritáló anyagot tartalmaz (SLS és társai), nem éppen "hipoallergén", ami azért fontos, mert amikor gyógyulsz, gyulladásban van a bőröd, így ezt már évek óta jobb helyeken nem is ajánlják.
Nem kaptam én sem, elég minimalista volt az aftercare. Én még rá is kérdeztem és azt mondták, hogy nem szükséges, egyedül babasampon beszerzését ajánlották az első két hétre. Én követtem az utasításokat és pont az első hét végére lejöttek a pörkök. Eddig nem volt semmilyen gond (4 hónap telt el).
Sok beszámoló van online a finasteride-hez kapcsolt mellékhatásokról ("Post-finasteride syndrome" pl.), a legtöbb általában nem reális és eltúlzott (ez természetesen nem zárja ki, hogy az ember a saját fejében jogosan fél), ezt neked kell eldöntened, nincs olyan ember, aki teljesen megnyugtatna, az itthoni orvosok nagy része nem foglalkozik az férfias hajhullással, ez a tapasztalat.
Egyébként a Hairgain fórum a megfelelő hely ezek megvitatására.
Végre eljutottam urológushoz, és természetesen nem volt hajlandó finaszteridet felírni. Helyett gócokat kezdünk el keresni vizelet- meg vérvizsgálattal. Amin amúgy már évekkel ezelőtt túlestem, amikor foltos hajhullásom volt; semmit nem találtak és elmúlt magától. De ez most ráadásul nem is foltos, hanem a klasszikus férfi kopaszodás, szóval teljesen vakon van a bácsi :( meg nagyot is hallott, ordítanom kellett.
Közben belefutottam egy nemzetközi fórumba, ahol a finaszterid mellékhatásairól posztolnak. Rengeteg poszt van. Nem akarom túlparázni, de az összes történet és a hozzá tartozó kommentek elég durva dolgokat említenek. (Pl. Side effects from just 1 pill? meg "Unfortunately, some of the worst affected in our community got the condition from only one pill. As unbelievable as that may sound, it has happened." + mellékhatások, amik a szer elhagyása után évekkel később sem szűnnek meg.) Bár az is megfordult a fejemben, hogy csak valami fake anti-finaszterid kampány...
Igen, ez az, régen másképp nézett ki a flakon, de ez a termék.
Az elején 2-3 ml-t kell felvinni naponta, amíg erősebb a hullás, aztán fenntartásként elvileg elég 2-3 naponta ugyanezt e mennyiséget, szóval amíg erős a hullás 1,5 hónapig tart ki, utána egy 100 ml-s flakon 2,5-3 hónapig elég. Elvileg nőknek ajánlott, férfiaknál az ösztrogén külső bevitelének elvileg nincs sok értelme.
Ell Cranell alpha, Minoxidil 5% (a 2% nem elég). De a Cranell pl. elég drága, ha jól tudom, egyébként alfatradiol-t tartalmaz.
Az orális minoxidil-lel nincs tapasztalatom, fórumokon az 1 mg-os nem szokott elég lenni, 5 mg fölött pedig kijöhetnek a szisztémás hatások (vérnyomás ol., ödéma ilyenek), de egy próbát megér, úja hajat nem igazán hoz, de a gyengülő hajakat megerősítheti+ a növekedési ciklus idejét kitolja, ez nőknél jó szokott lenni.
Nőknél még a spironolakton tartalmú (bocs, nem ismerem a moszani termékek konkrét nevét, ennek utána kell nézned) szereket használják, az is antiandrogén, gyengébb, mint a flutamide, és tesztelni kell, hogy kiderüljön, mennyire hatékony.
A leghatásosabb nőknél az ösztrogén hatóanyag kombinlva/kiegészítve (minoxidillel, antiandrogénnel). A szerek pontos márkanevét a nagyok mellett nem tudom (kivéve Rogain, Propecia, Avodart stb..), de mivel az utángyártott szerek olcsóbbak érdemes futnod pár kört. Sok sikert anyukádnak!
Nőknél vannak a hormonális szerek, főleg ösztrogén analógok, az antiandrogének (ciproteron-acetát, flutamide stb.), és hát ha már klimax után vannak (kb 50 felett szokott látványosabban felerősödni a hullás) akkor pl. Amerikában off-label ajánlják a finasteride-t is nőknek.
Amúgy náluk lehet értelme a PRP/PRF terápiáknak, és szintén Amerikában vannak az exosome-ok (novekedési faktorok koncentrált koktélja visszainjektálva a ritkuló haj köré), ezekről most kezdtem el olvasgatni jobban. A nők ezekre a kezelésekre jobban reagálnak sokszor, mert díffúzan gyengül a hajuk, sokszor tele vannak babahajakkal, amik viszont optikailag nem fednek, szóval van hajuk, csak gyenge. Ezeket férfiaknál is alkalmazzák, de a ritkuló területre főleg, nem az évek óta kopasz részre.
Már rég abbahagytam mindent (fina, topik minox, dermaroller), mert sajnos egyik se ért semmit 6-12 hónap kitartó használat ellenére sem. Nekem diffúz ritkulásom van 19 éves koromtól. A hajvonal teljesen megtartott, egyenletesen ritkul/miniatürizálódik a hajam, elsősorban a fejtetőn, majd pár évvel később már oldalt is.
Családilag minden oldalról rossz géneket örököltem hajvesztés terén, legrosszabbat az apai nagymamámtól, akinek kb. 50-60 éves korától volt ilyen diffúz jellegű ritkulása és élete utolsó éveiben (92 évig élt) már majdnem teljesen kopasz volt. Szerintem a hajának kb. 80%-át vesztette el addigra.
Nőknél amúgy milyen lehetőségek vannak a minoxidolon kívül? Sok 60-70 éves nő rokonomnak van ilyen gondja. Erős ritkulás, főleg a fejtetőn, de kisebb mértékben oldalt is.
Ha nem reagáltál sem a minox-ra sem a fina-ra (vagy a kettőre kombóban), akkor jó eséllyel a "non-responder"-ek közé tartozol, de ami a meglepő, hogy sok esetben ilyenkor is működik a duta. Tegnap olvastam a redditen egy srácról, aki szintén nem reagált a finasteride-re és az 5%-os minoxidilre sem, és elkezdte a 0,5 mg dutasteride-t majd a RU-t (RU58841 - egy újabb fejlesztésű anti-androgén) használni, és nemcsak stabilizálódott a haja, de teljesen visszaerősödött a hajvonal részen is (állítólag a RU miatt, ezt azért nehéz megmondani).
A srác korai stádiumban volt (Norwood 1-2 körül), fiatal (24-25 ha jól emlékszem), de a lényeg, hogy a finasteride nem igazán működött nála (ráadásul a fina-tól tapasztalt libidó csökkentést, míg a dutasteride-nél szubjektíven inkább javult a libidója a megszokotthoz képest, amiben van ráció, mert a DHT-szint csökkenéssel elvileg arányosan nő a T szint, csak a mérték kisebb, mert a DHT szöveti koncentrációja töredéke a T-nak), ami a ritkább, de a duta+RU kombináció teljesen megállította a hajvesztését. Nálam a RU egyelőre "no go", jobban tartok tőle, mint anno a dutasteride-től.
Igaz, a pikkelysömörnél a dermarollert óvatosan használd, nehogy belobbantsa a gyulladást (és rontsa a hajtüsző körüli mikrogyulladást is), nekem seborrhea-m van, és már ott is necces sokszor. Ashton Kutcher is fiatalon kezdte, ahogyan Justin Bieber is (Bieber-nél kevésb látványos eddig, és ha jól tudom ő fina-t használ, ez nem biztos). Egyébként nem zárom ki, hogy Ashton Kutchernek műtétje is volt, már sűrű haj közé is végeznek. Itthon az egyik vizilabdásnak (azt hiszem Varga Dániel) is csináltak úgy műtétet, hogy volt haja (nem volt egyáltalán látványos a ritkulás), és közé sűrítettek, gondolom ehhez nagyobb gyakorlat kell, de kivitelezhető, Kutchernél (szerintem) volt valami hasonló a gyógyszer mellett.
Sajnos nálam a fina és a topik minox is teljesen hatástalan volt. Utóbbi talán azért, mert pikkelysömöröm van, ami pont a fejbőrön a legerősebb. Így eleve sokkal nehezebb a felszívódás, még a dermaroller ellenére is. Amit nem is lett volna szabad használni sömör esetén... De az is lehet, hogy nálam alapból hatástalan a fina, nem akarom a sömörre fogni. Van ilyen, előfordul.
Annyi biztos, hogy Ashton Kutchernek nagyon bejött a duta. Mondjuk ő eleve jó géneket örökölt.
Három hónap után még nem tudok végleges véleményt írni, de eddig elégedett vagyok. Kb. úgy néz most ki, mint ennek az oldalnak az alján a három hónapos kép: https://www.hairbro.co.uk/pages/the-hair-transplant-in-uk. A hajvonal kifejezetten tetsztik, bár a műtét után elég furának találtam, hogy kicsit cikk-cakkos, de aztán egyre többet olvastam erről, és valóban az ad természetes kinézetet. Ahogy már írták itt többen, maga Sikos doktor nem kifejezetten kedves, az asszisztensek viszont igen, alapvetően pozitív élmény volt a műtét. Visszamennem egyszer sem kellett, viszont az első hét után küldenem kellett nagy felbontású képeket. Én emailben küldtem nekik kérdéseket, azokra gyorsan válaszoltak. Illetve egy hónap után azért mégis visszamentem, hogy nézze meg, hogy minden rendben van-e.
Picit újra utánaolvastam, sok esetben akár 6-7 hónapig is lehet erősebb shedding dutasteride esetén (ez finasteride-nél szokatlan lenne), és ez az elülső területen a legfeltűnőbb optikailag, de közben már elindul egy erősödési folyamat, vannak akik totál "non-responderek", akármit használnak (fina, duta, minox) nincs javulás, van, aki pár hónap után feladja a dutasteride-t, és visszatér a bevált finasteride-hez:
Az is érthető, ha valakinél működik a finasteride megpróbál egy még erősebbet (a visszanövés további erősödésében reménykedve), és valamiért a dutasteride-re nem jól reagál (röviden az erősebb DHT blokk valószínűleg jobban beleszól a növekedési ciklusba), vagy egyszerűen csak nem merik elég ideig szedni. Mindenesetre opció egyre több létezik.
Itt pont a várt/normál shedding és a hajvonal lehetséges permanens hullásáról zajlott a diskurzus, többen normális sheddingnek tartják, de vannak beszámolók időben kiterjedt front sheddingről is (azt hiszem hairlosstalk-on olvastam anno):
A beszámolók szerint egyébként a hullás mellett a faggyútermelés is jelentősen csökkent. Elképzelhető, amit a hairgain fórumon a régi "nagyok" sejtettek, hogy a szöveti aromatáz aktivitás is közrejátszik az adott 5-alfa-reduktáz blokkolásra adott válaszban, szóval a teljes kép jóval összetettebb (főleg, hogy a DHT által okozott hajtüszők körüli gyulladás és fibrózis több útvonalon keresztül is aktiválható/blokkolható).
Az tény, hogy a dutasteride a jelenlegi legerősebb (Breezula és társai azért még várhatnak) androgén alopécia elleni (már viszonylag széles körben kipróbált) szer, a RU-t én nem tartom biztonságosnak, persze hatékony, de ott a lehetséges mellékhatás (az androgén receptorok kiterjedt blokkolása azért nem játék, az RU ebben kimondottan hatékony, mégcsak nem is flutamide/ciproteron-acetát szint).
Gondolom az elülső hajvonal sheddingről nem hallottál, nem arról, hogy a dutasteride mindhárom izoenzimet blokkolja.
A gond a dutasteride-del, hogy gyakran okoz ún. "frontális sheddinget", ezt nem igazolták studykkal (főleg, hogy off-label alkalmazás jelenleg a dutasteride androgén alopécia esetén, tudomásom szerint még megbízható case series report sincs), már évekkel ezelőtt, amikor elkezdték felkapni a dutát jöttek a beszámolók, ezért sokan nem is merik elkezdeni (persze a libidó irányú mellékhatások is magasabbak egy 90%-os DHT blokknál, mint a fina esetében lévő kb. 70% esetén), vagy ami még gyakoribb, hogy amikor már hetekkel vannak a dutasteride-n beindul (egyébként gyakori) shedding, és pánikszerűen abbahagyják. A gond, hogy nehezen lehet megjósolni, hogy ki hogyan reagál rá (a többség pozitívan, de ez így nem megnyugtató, főleg az elülső rész kiemelt optikai hatása miatt sem). Ezért biztonságosabb egyelőre a finasteride (1-1,25,2,5 mg/nap), és van mögötte 20+ év tapasztalat.