Keresés

Részletes keresés

Hyuing-II Creative Commons License 2022.11.04 0 0 11634

Jó ennél maradok.

Előzmény: Dezodoros Ede (11605)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2022.11.03 -1 0 11633

Mint saját tapasztalat...többször  cefréztem whisky turbo élesztővel is ami 2 nap alatt kiforrt,és az egy hetes erjesztést csinálom továbbra is a normál élesztővel,mert semmiféle előnyét nem láttam azon kívül a turbónak,hogy 2 nap után lehetett főzni...ízben sem adott teltebb és ízletesebb anyagot, mint a lassabb erjedésű verzió.

De esetleg várom más(ok) véleményét,inkább tapasztalatát,az erjesztési idő hosszában tapasztalt,előnyök,hátrányok,íz változások stb...kapcsolatosan.

Előzmény: Vapor53.898 (11631)
cloaked Creative Commons License 2022.11.03 0 1 11632

Ha igaz lenne, hogy "ekkor az árpa a saját keményítőtartalmát cukorrá alakítja", akkor a sörfőzés mint olyan nem létezne... nem alakítja cukorrá (illetve egy töredékét), csak az enzimeket termeli meg. Ezért nem mindegy, hogy amikor "nyakonöntik", akkor az az enzimek működési hőmérsékletén történik, vagy csak leforrázzák a gyászba :)

Előzmény: Hyuing-II (11623)
Vapor53.898 Creative Commons License 2022.11.03 0 0 11631

Itt is azt írják a 62. oldalon, hogy whiskeynél élesztővel beoltás után általában 72-80 órával már főznek, és 96 óránál többet semmiképp nem hagyják erjedni a cefrét, mert csak az ún. elsődleges erjedés kell, a másodlagos erjedés káros az észter profilra:

https://nopanic.fr/pdf/Making_Pure_Corn_Whiskey_A_Professional_Guide_for_Amateur_Distillers.pdf

 

Előzmény: Dezodoros Ede (11625)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2022.11.02 -1 0 11630
Old Salt Creative Commons License 2022.11.02 0 0 11629

69.sz. hozzászólás Furgancs  2010.12.20

Előzmény: Hyuing-II (11627)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2022.11.02 -2 0 11628

Inkább az utóbbi 2-3- évben olvasgass,úgy gondoltam azokat a  régebbieket :) .2010-es években kezdődött "valami szabadság" a főzésekben :) gondolom írt, olvasott, terjesztett mindenki  mindent amit látott...nem volt itt akkor még pálinka "kultúrás" és egyéb tapasztalat...

Előzmény: Hyuing-II (11627)
Hyuing-II Creative Commons License 2022.11.02 0 0 11627

Ebben a topicban  az első  60-70 hozzászólások között kb 2010-ben.

Dezodoros Ede Creative Commons License 2022.11.01 -1 0 11626

 :D Jól mondod.

Előzmény: öreg_néne_b (11624)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2022.11.01 -1 0 11625

A 80 fokos vizes nyakon öntéstől...nem fog   cukorrá alakulni :D és 3 nap alatt sem fog megforrni a cefre. 1 hét legalább 25 fokos környezetben.

 

Vannak whiskey turbo élesztők,az más tészta...

 

Inkább a régebbi eszmecserékben olvass itt vissza...hitelesebb dolgokat találsz.Kipróbált dolgokat és egyéni tapasztalatokat.

Előzmény: Hyuing-II (11623)
öreg_néne_b Creative Commons License 2022.11.01 0 0 11624

Nem tudom, hol találtad, de ne bízz meg az ott talált információkban! 
(Igen kevés köze van a valósághoz.)

Előzmény: Hyuing-II (11623)
Hyuing-II Creative Commons License 2022.11.01 0 0 11623

És még ezt is találtam.  

Úgyis csend lett a fórumban, úgyhogy gondoltam feldobom valamivel a témát : ha van valaki, akit érdekel hogyan készítik a skót malátawhisky-t, akkor leírom:

 

Az alapanyag árpát 3-4 napra vízbe áztatják, majd kiöntik a vízet és egy meleg és sötét helyen csíráztatni kezdik. Ekkor az árpa a saját keményítőtartalmát cukorrá alakítja.

 

Eztután hagyományosan egy kemencében tőzeg füstjével kiszárítják. Ennek a csak aromahozzáadó szerepe van, a füstölés valójában enzimveszteséggel jár, éppen ezért gabonawhisky esetében nem is alkalmazzák.

 

A megfüstölt árpát egy darálóval megőrlik, majd forróvízzel (minimum 80 fokossal) nyakonöntik. Ezzel a kioldják a cukot az őrleményből, és a víz cukros oldattá alakul, amit a lehűlés után élesztővel beoltanak, és meg is kezdődik az erjedés.

 

Ez üzemi körülmények között 3 nap alatt általában végbe is megy, ezután következik a kétszeres lepárlás, szigorúan vörösréz üstökben.

 

Az első főzés ugyanaz mint a pálinkánál. A finomításnál viszont ügyelni kell arra, hogy az összes whisky amit ledesztillálnak, minimum 64 alkoholfokos legyen. Ennek elérése érdekében lényegesen hamarabb kell átállniuk utópárlatra.

 

Ezt a 64 fokos áttetsző nyers párlatot tölgyfahordókban minimum 3 évig érlelik. Évente nagyjából 2% elpárolog, ezt nevezik az "angyalok jussának", amiért őrizték az érlelődő whisky-t.  

 

Ha a vodkakészítésre volt érdeklődő, biztos lesz erre is :)

Hyuing-II Creative Commons License 2022.11.01 0 0 11622

Amikor a levélcsíra (a vastag) elérte az árpaszem 1,5s-szeresét, a gyökércsíra (a kis szőrök) pedig 3-4-szeresei a szemnek, akkor van kész a maláta. Most találtam!

Dezodoros Ede Creative Commons License 2022.10.30 -1 1 11621

4 L víz.

Előzmény: elek81 (11620)
elek81 Creative Commons License 2022.10.29 0 0 11620

Az biztos! De az sem baj, ha mások tapasztalásán.🤓 Nekem ez lesz az első  malátás cefrém, így nincss emmi összehasonlítási alapom.

Amúgy kicsit segíts kérlek. Lehet, hogy csak én keveredtem bele  a maláta/víz  arányának kitárgyalásába, de 1 kg árpa.málátához akkor hány liter víz javaslott?

Előzmény: Dezodoros Ede (11619)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2022.10.29 -1 0 11619

Tapasztalva tanul az ember....

Előzmény: Dezodoros Ede (11618)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2022.10.29 -1 0 11618

Próbáld kis és megtudod :D

 

Előzmény: elek81 (11617)
elek81 Creative Commons License 2022.10.29 0 0 11617

Mindenképp muszáj leszürni a tisztán malátából készített cefrét főzés előtt? Ha lehet,ezt a pepecselést én kihagynám.

Előzmény: Dezodoros Ede (11616)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2022.10.26 -1 0 11616

Nem kicsit írtam félre :D    kg-onként  maláta/ 4 L víz az (árpa) malátás...rozsos kg/5 L víz :D

Zab malátáshoz is elég a kg/4 L víz.  Single rozsos 30 L, vagy kg körül szokott cefréződni az kicsit több vízzel számolva..de 5 kg rozs maláta.Ez az arány annyira jó fűszeres rozsos ízt ad...fincsi...

Előzmény: Dezodoros Ede (11605)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2022.10.26 -1 0 11615

Szúnyoghálóval szoktam átszűrni,és mikor már elég sok anyag van a hálóban,összefogom és jól kinyomkodom a levet belőle,és úgy főzöm ki.

Az(árpa) malátás singlét 4 L vízzel/  kg  malátánként cefrézem .A rozsos vagy single rozsmalátást csinálom 5L víz/kg rozs maláta.

Előzmény: Hyuing-II (11613)
Hyuing-II Creative Commons License 2022.10.26 0 0 11614

Köszi!

Előzmény: Dezodoros Ede (11605)
Hyuing-II Creative Commons License 2022.10.26 0 0 11613

Heló!   Tisztán árpa lenne ugyan is  a múlt hétvégén  Oban-t  kostoltunk, és nekem tetszett a visszafogott illat és íz világ.  Remélem nem hülyeséget írok, de nekem ez a véleményem. És az Oban  rozsmalátából készül.   Szóval  5kg- 5liter víz  és főzés.  Azt olvastam, hogy a maláta  whisky  esetén leszűrik a cefrét, csak a levét főzik.

Előzmény: Dezodoros Ede (11605)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2022.10.25 -1 1 11612

Konkrétan ezeket már mind kérdezted :D az elmúlt télen...olvasgass vissza...cefrézést főzést stb...

Barbárállat,és én is, sok mindent írtam akkor...

Előzmény: elek81 (11610)
elek81 Creative Commons License 2022.10.25 0 0 11611

Tudsz idézni a téma taglalásából, hogy olvashassak?

Konkrétan nem találom. 

Előzmény: Dezodoros Ede (11609)
elek81 Creative Commons License 2022.10.25 0 0 11610

Csak én zöldfülű vagyok. Erősen. Nem véletlenül kérdezek.

 

 

Előzmény: Dezodoros Ede (11609)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2022.10.25 -1 1 11609

Olyan nincs hogy illik :D  te mit akarsz készíteni,vagy mit szeretsz? Ez a döntő...Nekem pl  bejön a 2 thumperes (csak maláta)  csak zabos,csak rozsos,árpa-rozs maláta keverék stb...nincs ebben sablon...nekem legalább is.De ha pl JIM BEAM arányú cuccost akarok,akkor aszerint járok el,nem lesz olyan mint a gyári...tavaly télen kibeszéltük a témát miért is...de attól még finom...és szépen érlelődik a tölgyhordóban...szóval kísérletezz..találd meg az ízlésed...

Előzmény: elek81 (11608)
elek81 Creative Commons License 2022.10.25 0 0 11608

Ez volt a fokoló edény! Nem sokáig marad ebben, csupán holnapig.🙂

Nem ragaszkodom  az ír módszerhez, leginkább  az érdekelne, hog mi illik az abszolút  árpa malátából készített cefre lefőzéséhez.

Előzmény: Dezodoros Ede (11607)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2022.10.25 -1 1 11607

"Szentségtörés" annak a whiskynek az  a műanyag flakon :D

Alattad 11605...

Hát ha az Ír jön be úgy főzzed :)

Előzmény: elek81 (11606)
elek81 Creative Commons License 2022.10.25 0 0 11606

Sziasztok! 

 

Bemutatnám a skótok fényét! 😃😇 Ezek spontán képek.

 

Szóval segítségért fordulok hozzátok. Készítenék árpa malátából whiskyt. Viszont vanna nyitott kérdések.  

20 kg árpa malátát cefréznék be.

Tegyek hozzá plusz enzimet?

Ennek elegendő a 72°C 2 órán át a csirízesítéshez?

Utánna meddig tartsan béta szakaszban? Már ha kell.

Mennyi vizet igényel kilónként?

Ír módszerrel pároljam majd le?

 

Köszi előre  is!

 

 

 

Dezodoros Ede Creative Commons License 2022.10.25 -1 0 11605

5kg-ként 4 L víz,cefréhez,(ha nagyobb arányú a rozs vagy rozs maláta akkor 5 L is mehet 5 kg-ként)fél óra főzés után jód teszt...ha lilaszínű akkor még félóra főzés 70-75 fok max.én így szoktam.

Előzmény: Hyuing-II (11603)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!