Keresés

Részletes keresés

msmks Creative Commons License 2010.07.28 0 0 21
pár hszal lejjebb írtam, hogy a nirvánára nem húzhatunk koncepciót.

egy tanítás akkor buddhista, ha nem mond ellent az alábbi négy dharma-pecsétnek:

1. Minden összetett állandótlan.
2. Minden összetett szenvedés.
3. Minden jelenség éntelen.
4. A nirvána nyugalom.
(további fordítások itt: http://dharma.blog.hu/2009/11/16/negy_dharma_pecset)

a buddhizmus tehát ezeket tanítja. a nirvána nyugalom, azaz a szenvedés megszűnése.
Előzmény: Jávorfácska (19)
msmks Creative Commons License 2010.07.28 0 0 20
a ragaszkodásaink okozzák, hogy újra megszületünk.

amikor valamit cselekszünk, szokást alakítunk ki. ez késztetést is jelent, hogy újra csináljuk, majd amikor újra csináljuk, erősítjük a szokást és ezzel együtt a késztetést is. így alakul ki a dologhoz a ragaszkodás. a késztetések pedig új és új cselekvésekbe sodornak bennünket, mivel vágy keletkezik, ami arra ösztönöz, hogy újra elkövessünk dolgokat. ez a karma. így hozzuk létre a ragaszkodásokat.

tehát a karma szoros összefüggésben van a késztetés-halmazzal.
Előzmény: Jávorfácska (17)
Jávorfácska Creative Commons License 2010.07.28 0 0 19

Azt sem sikerült még mindig megértenem, "megtudnom", hogy a nirvána érték-e, vagy pusztán a megszűnés, a "megsemmisülés", az eltűnés a "semmiben", vagy valamilyen kiteljesedés-féle-e. A nirvána egy jobb "világ"?
Van a nirvánában élet?
Előzmény: msmks (18)
msmks Creative Commons License 2010.07.28 0 0 18
hát ezek érdekes kérdések...
voltaképpen igen a válasz, ha nem volnának késztetéseink, akkor a nirvánába jutnánk, és többet nem születnénk.

a születés szenvedés, az öregedés szenvedés, a betegség szenvedés, a halál szenvedés. a ragaszkodásaink nélkül mindez nem lenne.
Előzmény: Jávorfácska (16)
Jávorfácska Creative Commons License 2010.07.28 0 0 17

"a halálkor az ember tudati állapota határozza meg a következő életet."

Milyenek lehetnek ezek a tudati állapotok? Gondolom én, a tudat valamilyen következményt szül, erre alapozódik a következő élet...
Előzmény: msmks (15)
Jávorfácska Creative Commons License 2010.07.28 0 0 16

"az egyik halmaz, a késztetések (tulajdonképpen az ember szokásai) biztosítják az átmenetet halálkor az új életbe. "

Az ember megszokásból szeret csak élni? A nirvána élet?

(Bocs, hogy nem tudok buddhista szemlélettel kérdezni.)
Előzmény: msmks (15)
msmks Creative Commons License 2010.07.28 0 0 15
ezt Buddha mondta. az öt halmaz tanítása része az anátman-tételnek: a személyiség az öt halmazból áll össze, amely öt halmaz végülis nem különbözik egymástól, de nem is ugyanaz. ez úgy lehetséges, hogy az öt halmaz a személyiség öt aspektusa. az egyik halmaz, a késztetések (tulajdonképpen az ember szokásai) biztosítják az átmenetet halálkor az új életbe. ez azonban nem jelent lélekvándorlást, mivel a szokások is folyamatosan változnak (a személyiséggel együtt). ez egyszerűen csak azt jelenti, hogy a halálkor az ember tudati állapota határozza meg a következő életet.
a szokások ragaszkodások különféle dolgokhoz (az is ragaszkodás, ha valamit elutasítunk). így jön ki az, hogy ha a ragaszkodásainkat megszüntetjük, akkor nincs több késztetés, ezért nincs több szenvedés, és így nem lesz több újraszületés. ez a nirvána.
Előzmény: Jávorfácska (14)
Jávorfácska Creative Commons License 2010.07.28 0 0 14

Írtad pár hsz-szel ezelőtt, hogy :

"a nirvánába pedig úgy lehet bejutni, hogy a személyiséget alkotó öt halmaz feloszlik."

Ezt a gondolatot is Buddhától eredeztetik, vagy ez már a Buddha tanítására épülő filozófia része?
Előzmény: msmks (13)
msmks Creative Commons License 2010.07.28 0 0 13
a nirvána túl van a koncepciókon. Buddha pedig egyszerűen azt mondta, hogy a nirvána a szenvedés megszűnése.
Előzmény: Jávorfácska (11)
msmks Creative Commons License 2010.07.28 0 0 12
hú, fogalmam sincs. erről egy tanult buddhistát kellene megkérdezned :(
én nem vagyok túl olvasott :(
Előzmény: Jávorfácska (7)
Jávorfácska Creative Commons License 2010.07.27 0 0 11

A nirvána tudatállapot?
Előzmény: msmks (4)
Jávorfácska Creative Commons License 2010.07.27 0 0 10

Megdicsőült testről beszél a Biblia, szerintem azt nem kilóra mérik majd...
Jávorfácska Creative Commons License 2010.07.27 0 0 9

Amikor Jézus feltámadt, hol látható volt, hol nem. Hirtelen, váratlanul bukkant fel a hitetlen Tamás apostol szemei előtt is.
A mennyország és a pokol szerintem nem egy hely, hanem egy létállapot, nincsenek ott terek és kiterjedések és testek a földi értelemben véve.
Előzmény: tivadar (8)
tivadar Creative Commons License 2010.07.27 0 0 8
Ezt most én nem értem.
Kifejtenéd bővebben?
Előzmény: Jávorfácska (6)
Jávorfácska Creative Commons License 2010.07.27 0 0 7

Kicsit beleolvastam Buddha beszédeibe:

http://mek.oszk.hu/01900/01901/01901.htm#4

"Ekkor Álára Káláma feltárta a semmiség birodalmát."

Mi ez a semmiség birodalma?

Jávorfácska Creative Commons License 2010.07.27 0 0 6

Én a feltámadást mennyországra és pokolra gondolom. Ahhoz nem kell látható testben feltámadnunk...
Előzmény: tivadar (3)
Jávorfácska Creative Commons License 2010.07.27 0 0 5

Még szép, hogy a buddhizmusról, ha egyszer kezdett háttérbe szorulni a másik topikban:)

(Írtam neked pár perce, nézd meg légyszi az e-mailjeidet.)

Akkor valamit megint rosszul gondoltam... azt hittem, akik megvilágosodottak, ők már itt a földön is átélhetik a nirvánát...
msmks Creative Commons License 2010.07.27 0 0 4
az első hozzászólás rögtön a buddhizmusról? :)

az egy téves felfogás, hogy a nirvánában bárki is van, tekintve hogy a nirvána nem egy hely, a nirvánába pedig úgy lehet bejutni, hogy a személyiséget alkotó öt halmaz feloszlik.
Előzmény: Jávorfácska (-)
tivadar Creative Commons License 2010.07.27 0 0 3
Ahogy mondod!
Miért, szted a kettő kizárja egymást?

A feltámadás és a reinkarnáció csupán annyiban különbözik, hogy J.Krisztusnál arra volt szükség (az apostolok hitének megerősítésére) h ugyanabban a testben inkarnálódjék, míg az átlagos emberek más testben "támadnak fel".

Mivel 2000 éve nem tudunk másról, aki ugyanabban a testben inkarnálódott, ugyanakkor J.K. megígérte a feltámadást, akkor mégiscsak el kell fogadnunk Buddha szavait is. Így lesz kerek a dolog.
Előzmény: Jávorfácska (2)
Jávorfácska Creative Commons License 2010.07.27 0 0 2

Szia!

Akkor folytatom itt is az érdeklődést a hitedről.
Ezek szerint te Krisztusban és a reinkarnációban is hiszel?
Előzmény: tivadar (1)
tivadar Creative Commons License 2010.07.27 0 0 1
(Nem üldözlek, csak éppen ráérek és nem jött más se hozzászólni...)

Szóval nincs halál, csupán fizikai értelemben. A testünk bizony porrá esik szét és senki nem rakja össze. Minek is rakná?

A hallhatalan ÉN viszont egy ideig testnélküli pihenőbe megy, és folytatja útját a mennyek szféráiban eddig elért "eredményei" alapján. A szellemvilág döntése szerint aztán vagy visszatér egy másik testben, vagy ha nem akkor feljebb lép és a nemfizikai világ valamely szintjén végzi tovább a dolgát - Isten felé való haladását.

Tehát a válaszom: ÉLET, csak lehet h nem ilyen.
Előzmény: Jávorfácska (0)
Jávorfácska Creative Commons License 2010.07.27 0 0 0

Sokáig ez a topik volt az egyik nagy kedvencem:

Halál után élet vagy halál:
http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9107226

Szívesen fogadom bárki nézeteit, gondolatait, hitbeli meggyőződését a témában itt a hit és béke szigetén is.
Jávorfácska Creative Commons License 2010.07.27 0 0 topiknyitó

Már úgyis régen beszélgettem Msmks-sel a buddhizmusról... gondoltam, akkor most azzal kezdeném.
Az volna a kérdésem, hogy a nirvánában élők kapcsolatban állnak-e a nirvánán kívüliekkel?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!