Szia! A premix árát keveslem, nem tudom milyet használtok. A szója árát viszont nagyon sokallom. 3600ft-ért 18kg az 20000ft/q, ami borzalmasan sok. Fele annyiért veszem.
A Dánokat mi is 15 ért vettük ..de ami biztosan jól hízik az a törpemalacom,én kaptam, szabad tartásra szerettem volna..de addig addig ügyeskedett hogy bemászott a dánokhoz és együtt laknak:)) Na ő aztán hízik az biztos:)
Olcsó malackák..baráti áron mondták 7 ért-de ha kettőnél többet veszünk akkor 5 csak.
A felelősség persze a miénk:)) Holnap megnézzük őket-nem mintha sokat számítana mert vettünk már rossz malacot 3 at is egyszerre..amikor még elhittük hogy az összes kismalac az ólban a száraz táptól köhög...Nem attól köhögtek sajnos.
Annyit még hozzá tennék, hogy nem állítom azt, hogy az olcsó malac minden esetben rossz. Természetesen ki lehet fogni jó tenyésztőt aki olcsón adja, bár igen ritka, legalábbis a környéken. Bele kell számolni a rizikót, mérlegelni és helyesen dönteni, de ez a te feladatod, nem a fórum többi tagjáé, hisz mi nem látjuk a malacokat. Képről nem lehet megállapítani, hogy melyik milyen lesz, ehhez szabad szemmel kell látni őket.
Szia! Én személy szerint nem igazán hiszek az olcsó malacban, bár elég nagy az árkülönbség olcsó és olcsó malac között az ország területein. Hajdú-Biharban a 8ezer ft-os malac olcsónak mondható, nyugati régióból hallottam 3000ft-os malacot is... Mivel én sertéstelepről hozom a malacokat így 12000ft+áfát fizetek ki értük, de volt olyan, hogy 15000+áfát fizettem. Sokkal drágább, de 100%-ban hozzák az elvártakat. A vágóhíddal úgymond folyamatos szerződésben vagyok, így nekem nem fér bele az, hogy 10-20db-ot 2-3 héttel tovább kelljen tartani bármilyen öröklött hiba miatt, gondolok itt akár a sérvre. Illetve nem sok magánszemély tudná előállítani azt a mennyiségű malacot amire nekem szükségem van, főleg nem háromszor egy évben.
120kg-os átlaggal adom a hízókat, azért kapok ~45300 jó magyar forintot. Malac 12600, takarmány ~18500, egyéb költség 1000ft, összesen ~32100, így megmarad ~13000 ft darabonként. "Nem sok", de a lényeg itt is a mennyiség. Ha a helyed megvan akkor azt érdemes kihasználni, hisz majdnem mindegy, hogy 5 vagy 25 hízód van, nem igényel sokkal több munkát, az viszont nem mindegy, hogy 5x vagy 25x kapsz 13000ft-ot.
Az nagyon jó, ha ismerősöd megkeveri ingyen, nekem a saját keverő 1000ft-ot jelentett minden q-án.
Úgy gondolom, hogy ma Magyarországon megéri sertéstartással foglalkozni.
Írtad:"Megfelelő malac, takarmány, klíma, ivóvíz, odafigyelés és tudás birtokában igen szép profitot lehet kitermelni a sokak által kevésnek mondott 375ft+áfa/kg felvásárlási áron."
Ezen a mondaton gondolkodtam,de mivel én nem tudom a felvásárlási árat se felénk(Makó-szeged környéke) így nem tudom kiszámolni hogy ez így a "szép profit" nekünk is menne e. Ajánlottak mnf-durok malackákat eladásra most 20-25 kilósak 5 ezerért darabját....nem tudom 4-5 malaccal érdemes lenne e kipróbálni.
Keverő van a közelben igen ott szeretnénk kevertetni -de ez ismerősnél van ingyen van maga a keverés és a darálás(már az új malacoknak amik jönnek)--
Szóját valóban 20%-ban írják. Én 18%-nál nem használtam többet, nekem elég, vagyis nekik. Szóját nyugodtan adhatod neki már malac korában is. Fiatal korban érdemes többet adni és fokozatosan csökkenteni. Mint már leírtam én 50-ig 18%-ot, 50-80-ig 15%-ot, 80 fölött 12%-ot adok. "Pénztárcakímélő" -Optimális esetben a 20kg-os malac ~2,5-2,6q takarmányt vesz fel mire eléri a 120kg-ot. Kérdés, hogy veszed -e a kész tápot vagy saját magad állítod elő. Előbbi nyilván nem pénztárca barát és elég kevés szóját tartalmaz. Pl a közelben van egy tápkeverő, 12% szóját(süldőtáp) tesznek bele és 10000ft + áfa körül mozog az ára. Ezzel ellentétben én saját keverővel 7200ft-ért előállítom magamnak 18% szójával. kb 4000 ft a különbség, összesen ~10000ft ami igen sok. Másik megoldásnak ott van még a bérkevertetés. Amikor kezdtem nekem megengedték, hogy premixet és a kukoricát odavigyem, a többit ők adták egy kicsivel a piaci ár fölött. De így is megvoltam 8500ft-ból.
tapasztalatom hogy 3 szori etetésnél jobban szedik magukat. Ha nem volt idöm megoldani, ment a szárazon etetés plusz napi esti egyszeri moslék. Persze ez is fajta kérdés,a nyugodt duroc fajta pld ha egyszer kapna is végig aludná a napot,a manga elrágna egész nap,a pietrain is nagyon stresszes,a lapályok is folyton várják a kaját ha éhesek ha nem.
szépek! 2 q s disznót már nem is kellene féregteleniteni, süldö korban fontosabb vagy ha látni a malacon hogy férges. Na itt van a kutya elásva,a napi 2szeri etetésnél. De gond egy szál sem. 3 szori kajával még egy hónap alatt 25 kg is rájuk lehet verni. Igen a pénztárca a legfontosabb, a mai hushibrid sertések sajnos nem pénztárca kimélöek viszont sokkal rövidebb idö alatt meghizlalhatók,csak igénylik a minöségibb kaját.
Voltak féreghajtózva egyszer talán május környékén. Jövő hónapban vágjuk őket szerettünk volna 20-30-40 kilót hízlalni még rajtuk hogy sikerül e nemtudom.
Amikor meghozták őket-a fiam és a párom vitték be a malacokat-mondta a gazda közben nekem, hogy tavaly úgy járt 280 kilós korban féreghajtóztak -oltotta őket az orvos és az egyik azonnal össze esett és elpusztult-tehát a stresszt nem bírják -féreghajtást csak vízbe keverős porral oldjuk meg -főleg 200 kg felett(az a disznó is áprilisban volt választási)-decemberben pedig vágták őket..nem tudom mekkora súllyal-szóval dán lapályról mindig ilyen nagy számot hallottunk-most meg nézünk hogy 130-140 kilósak a mieink. Engem nem zavar ,a páromat annál inkább-napok óta napi 3 szor etet. Igaz ezek bármennyit képesek megenni de a pénztárcánk véges..
Ilyenek voltak mikor idekerültek,nem tudom jól töltöttem e fel
Szia. A dán lapály jo,de picit igényesebb fajta sertés. Azt a 260at picit azért tulzónak tartom bár nem elképzelhetetlen. A titok a fehérjében lehet,a dán éppugy mint a nagyfehér több fehérjét igényel,az éttermi hulladék gondolom ott tartalmazza,Azért ne ess kétségbe,emeld kicsit az adagot,jó hatásu az almaecet kura is. Kajajukba egy kupak ecet egy hétig. Voltak e féregtelenitve a malacaid? Mert az is fontos. Szoját max 20százalékba irnak de majd ezt a hozzáértók pontositják.
Szia.nem elkepzelhetetlen elvileg.ha azt Vesszuk h 800gr es 1000 gr napi ttomeg gyarapodasra kepes nemelyik fajta. De akkor csak tomeny tap es amennyit meg bir enni. Irod j melle moslekot kapnak szerintem amenmyi moslekot elfogyaszt anyival kevesbb koncit is. Az h mekkora lesz 8 honapra sok mimdentol fugg. Nekem 7 honapra mentek el 160-180 kg osan haztaji termenyen nevelve. a mostani csapatom biztos nem hizik jol.
a szojas kerdeshez mem tudok mit irni mivel mem hasznalom
Újabb kérdésem lenne :) A 30 kilós malacoknak lehet már adni szóját? Hány százalékban kell bekeverni ha igen?
Más: Dán lapályaink vannak-van Sano-s ismerősünk mindent bekever(vegyes dara -csont erősítő-konc)-házhoz hozza mi meg etetünk--tehát csak ennyit értünk hozzá!:)
A mi lapályaink most 130-140 kg körül vannak és 8 hónaposak.
A lapályaink testvérei állítólag(sosem láttuk őket-másik településen vannak)-260-280 kg körül vannak. Két független-"hírforrás" mondta ezt a napokban:) Létezik ez hogy ekkora legyen a különbség?
Állítólag ugyan azt eszik a mieink is mint a testvéreik-annyi különbséggel hogy ott-3 vályúban áll nekik az étteremből hozott "felesleg" amit pluszban kapnak a dara mellé (9 Dán lapályról van szó összezárva)
Az hogy mi rákkeltő és mi nem... minden szerves és szervetlen anyag rákkeltő. Csak az nem mindegy, hogy mi mennyire és az, hogy a benne lévő egyéb anyagok ezt mennyire kompenzálják. Egy volt miniszterelnök szavaival élve "nem hazudtunk, csak nem bontakoztattuk ki a teljes igazságot" "Egészséges étkezés", nem azt jelenti, hogy minden káros anyagot kizársz, max azt, hogy megpróbálsz. Megválogatod, hogy mit és honnan vásárolsz vagy esetleg rászánod az időd és saját magadnak megtermeled. Én pl a húst, a zöldséget és a gyümölcsöt saját magam állítom elő. Helyem van, időt tudok ráfordítani kész. Cukrot nélkülözöm, sót nagyon kicsi mennyiségben használok.. Illetve fogyasztok táplálék kiegészítőket.
Ott vannak pl a vegetáriánusok, nagy tévhitben vannak mivel a vitaminok között sok olyan van ami csakis zsiradékban oldódik.
Na de ez a topic nem erről szól.
Koncentrátum Nyilván tartalmazza, nem is állítottam az ellenkezőjét, de mégis egy sokkal gyengébb dologról beszélünk.
Saját és vágóhíd részére ugyan azt a fajtát használom. mnfxlapály koca yorkshirerel rakva. Kiválasztom a legszimpatikusabbat. Kukorica, napra, búza, árpa és moslék. Kora és súlya változó, pontosan amiatt, hogy a többivel együtt hozom. 160-180kg között szokott lenni. Azt, hogy mennyi takarmányba kerül a hizlalása megmondom őszintén lövésem sincs. Itt nem a profit a lényeg ezért nem számolom. Egyébként mindig vágok hozzá egy mangalicát is 1q körülit.
Az, hogy valamit belekevernek az élelmiszerbe még nem jelenti azt, hogy az nem káros, lásd tartósítószer. Magyarországon elég egyszerű bármilyen élelmiszert engedélyeztetni. Németországban az élelmiszerek 85%-a minimálisan vagy egyáltalán nem tartalmaz természetes anyagot. Japánban nem is tudom mi lehet ez a szám....
A kukoricán nevelt hízón azt értem amikor se premixet, se szóját és koncentrátumot is csak minimális mennyiségben használnak. Szóval kukorica, búza, árpa, napra, zöld stb-stb. Az "alap" növények. Az egyik ismerősömnek van 6 db süldője, júniusban vette, ő csak minimális koncentrátumot használ. Én májusban vettem az előző csapatot, szeptember 3-án eladtam, 7-én hoztam a mostani csapatot. Az ő legnagyobbja olyan 80kg körül mozog, nekem van már benne 100kg-os is.
Amint mondtam, ha megfizetnék a szója mentes lassú hizlalást akkor azt választanám. Sajnos ez nem így van, szóval tovább "pumpálom" a sertést.
Orulok h egyezik a velemenyunk.ha nekem is fo jovedelmem volna es a leheto legnagyobb profitot szeretnem megszerezni biztos alkalmaznan a szojat foleg ugy h sajat csaladon belul termeljuk is de evi kb 20 30 malac hizlalasaval nem alkalmazom.
Pontosan erről beszélek. Kis tételben nélkülözhető a szója, nagy tételben viszont nem igazán. Illetve kérdés az is, hogy a hizlalás mellék vagy fő jövedelmet képez -e. Nyilván akiknek mellékjövedelmet képez azok nem használják azt a technológiát amit a nagyok, legalábbis nagy többségben. Azt viszont cáfolom, hogy a hizlalás nem gazdaságos. Megfelelő malac, takarmány, klíma, ivóvíz, odafigyelés és tudás birtokában igen szép profitot lehet kitermelni a sokak által kevésnek mondott 375ft+áfa/kg felvásárlási áron. Persze a lényeg itt is a létszám, nem mindegy, hogy 10 vagy 100. Félre ne értsen senki, nyilván én sem tudok mindent, sőt közel se... és biztos van még olyan dolog amin csiszolni lehetne az alkalmazott technológiámon. Ezt megpróbálom folyamatos képzéssel elérni, egyszer talán sikerül...:)
Látom ez a szója téma jó kis port kavart fel.mivel ez egy fórum nem akarok senkit megbántani csak a véleményemet leírni.
teljes mértékben osztom h kinek a pap kinek a papné. nem nagy tételben hizlalok, egy anyával és annak szaporulatát hizlalom és értékesítem. hál Istennek mind visszajáró vevőim vannak. én nem használok szóját csak búza kukorica árpa triti. DE 200 kg-osan se nem zsíros se nem sovány csontos hízókat adok el. duroc, seghers és duroc x lapály kantól vannak malacaim. az anyjuk lapály x nagy fehér keverék egyszerű vásári malacból lett koca. a duroc keresztezésből választástól számítva 8 hónapra 160-180 kg-mal adtam el őket.gyönyörű kitelt húsformákkal nem vastag szalonnával. a seghers féle keresztezés sajnos inszemináció során jött létre de azok csapni való malacok. el ia adtam a javát malac korban. most a 3. variáció még az anyjuk alatt van majd meglátjuk milyenek lesznek de elég ígéretesnek tűnnek.
szerintem fajta kérdés is milyen kihozatallal szembesül az ember.
de aki nagytételben foglalkozik hizlalással annak biztos szüksége van tuningra. így sem gazdaságos a sertés tartás mindenki a leghatékonyabb megoldást keresi a kiadások csökkentésére és ha ezt szója etetéssel eléri hát akkor alkalmazza.
nem kövezek meg senkit aki nem etet v aki etet. pro és kontra.
én nekem kielégíti az igényeimet a saját hizlalásom és ennyi.
Nem értettelek félre, de lehet, hogy te engem igen :) Szóval, mivel nagyobb létszámmal foglalkozom, így szóját én is használok (50ig 18%, 50-80-ig 15%, 80-tól 12%). A vágóhíd kizárólag a fiatal, szóján nevelt sertéseket vásárolja, legalábbis felénk.. mivel ennek a legnagyobb a színhús hozatala. Másrészről magánszemélyek inkább a "kukoricán" nevelt hízót keresik, tisztában vannak, hogy azon sokkal több a szalonna stbstb.. de mégis ezt keresik, mert sokkal egészségesebb.
Nálam a 20kg-os malac átlagban 3-3,5 hónap alatt éri el 120kg-ot. A mostani csapatomban már most van egy jó pár 100kg-os, pedig csak 2 hónapja van itt. Ne mond nekem, hogy ez egészséges. A súlyhoz és a korhoz képest a csontozata igen gyenge.
Ha a célod az, hogy minél több húst hozz ki egy hízóból akkor nyilván a szója a nyerő. Ha viszont az, hogy egészségesebben táplálkozz akkor a kukoricán nevelt. De ahogy már mondták előttem "kinek a pap, kinek a papné". További szép napot!