A kereskedési nap zárásáig valójában bejelented az igényedet, ezt másnap reggelre összesítik, és 10-12 óra körülre "bocsátják ki" az előző nap lejelentett igényeket. Ezt jelenti a T+1 napos elszámolás.
Kötvény kibocsátásnál (még ha az államkötvény is), ez teljesen jellemző technika.
Most hirtelen azt hiszem nincs éppen ilyen, de lehetne "jegyzés" is, ilyen volt például a régi MÁP+. Egy egész hétig jegyezhettél a következő hétfő reggel kibocsátásra kerülő kötvényre. Ott nem egy, hanem 3-7 nappal később kaptad meg a papírt, ami persze kibocsátáskor kezdett kamatozni, szóval ott 3-7 napot "vesztettél".
Ez nem alma, amit a piacon ahogy kifizettél, viheted haza a szatyorban.
Pénteken már nem tudsz venni 7%-os Fixet, mert a vételnél mindig 1 napot elcsalnak, tehát a következő napon elérhető Fix-et tudod csak venni. Ez is egy szemétség egyébként. pénteki vételnél a hétfői árfolyam játszik ami kiesett, mert péntekig adják csak a 2031/Q2-t.
A mai napon még utoljára elérhető papírok nyilvános ajánlat tételében szerepel a kezdő és záró időpont, a tavasszal kibocsátott állampapírok forgalmazásának záró időpontja 06.30, ennek ellenére korábban lezárják a forgalmazást - ez így szabályos?
Szar az egész most is. Tuti hogy azért csinálták ezt a frissítést, hogy zűrzavart csináljanak, meg túlterhelést, és minél kevesebben tudjanak az utolsó napon bemenekülni a 7%-os FIX-be. Velem nem szúrtak ki, mert tegnap megcsináltam, de nyilvánvaló a szándék.
Csak pontosítás: Sosem volt olyan sorozat amit bármikor eladhattál volna bünti nélkül. A kamatfizetést követő 5 munkanap kivételével 0,5%-os bünti mindig volt.
Régen volt már MÁP+-om. Akkor még bármikor eladható volt bünti nélkül és a kamattal arányosan minden nap nőtt a piaci értéke.
Most mi a helyzet ezzel, ha nem a kamatfizetés hetében akarom eladni? Azonnal visszaváltható ha úgy alakul, hogy sürgősen kell a pénz, csak kamatlevonás van?
Az aznapi piaci érték amit a webkincstár mutat azt jelenti, hogy aznap annyiért lehet eladni? Tehát a piaci érték a kamatfizetés hetében megugrik a büntetőkamattal (vagyis azon a héten nem vonják)?
Én azt gondolom, hogy 5 éves távlatban még az átlagosan 5,79% kamatszint is optimista várakozásnak tűnik, de ez lehet jelenleg véleményes. (5 év múlva majd visszatekintve megbeszéljük. ;) )
A 35159. hsz-em lényege, hogy az előbb hivatkozott portfólióban a bónusz arányát gondolom magasnak egy minden valószínűség szerint csökkenő (és ennél szerintem erősebben csökkenő) kamat környezetben.
Remélem, hogy senki nem tanácsként tekint arra amit írok, csupán véleménynek. Mindenki maga döntsön.
A pluszra szavazok, mert: magaba fordul, nem kell szorakozni vele, es az ujrabefektetes kamata is elore tudott. Raadasul ott az evi egyszeri ingyen kiszallas.
Ha feltételezzük, hogy a 7%-os Fixmápunk negyedévente érkező kamatait szintén negyedévente kamatot fizető új papírba tudjuk újra befektetni, akkor 5.79% (végig fix, nem életszerű) az a szükséges kamatszint az újrabefektetésnél, ahol még nem jobb a MÁP+.
Életszerűre fordítva: Ha 1 évig lesz 6.5%-os Fixmáp, és aztán évente 0.5%-kal csökkentett kamatozású Fixmáp lenne, még akkor is jobb lenne a Fixmáp. De ha 1 év múlva lerúgják 5%-ra és úgymarad, akkor már MÁP+ a jobb.
Szóval nem tudjuk, de mindegy is kb... Én vettem ilyet is, olyat is....
Szoktam mondani, hogy nem tanács mások számára, de: a csökkenő kamatkörnyezetben én biztos csökkenteném a 29/N arányát, és növelném most az M2-t (ha belátható időn belül nem tervezel hozzáférni).
Mégpedig ugyanazért amit írtam: A 29/N kamatait egyre alacsonyabban számítok rá hogy be lehet fektetni, az M2 pedig egyre magasabbra (és előre fixáltan) fekteti be saját magát.
Mivel a 29/N jövő nyártól emelt bónusszal megy, ezért indokolt lehet nem eldobni teljesen (bár én magam úgy tettem).
De 5 óra hossza múlva már nem is lesz kérdés a kérdés ;)
És azért nem gondolom, hogy eget verő a kettő közti végső különbség.
Nagyobb "veszteségnek" érzem, hogy ha ma meglevő friss pénzedet nem fekteted be még ma, csak holnap.
Pontos számításom nincs, de ha nem írod meg hogy negyedéves bontásban milyen kamatba fogod tudni a Q2 hozamait beforgatni, akkor pontos számot nem is lehet számolni.
bocs, hogy kihasználnám már kész számításodat :-) az egyszerűség kedvéért: ha végig tartom az 1 millió forintot, akkor mekkora lesz a különbség 2031-ben a Q2 és az M2 között? Nagy köszi, ha még napközben válaszolnál :-)