Keresés

Részletes keresés

Amerigo61 Creative Commons License 2008.10.13 0 0 353

"Bár kevesebben járnak templomba, az egyházak támogatottsága nem csökken - mondta Bölcskei Gusztáv református püspök az InfoRádió Aréna című műsorában. Hozzátette: Magyarországon átalakult a vallásgyakorlás."

 

A temploma járók száma ugyan csökken, de a zsé marad, és ez a lényeg. Bölcskei megnyugodhat ...


Előzmény: Törölt nick (348)
Tenorista muszlin Creative Commons License 2008.10.13 0 0 351
Waahahahaa :D

Mekkora megmondóember vagy te :D

Hozzászólásaid alapján te minimum 1000 éves vagy és persze mindent tudsz :)
Lehetek a barátod? :P
Előzmény: Törölt nick (289)
JPBemondó Creative Commons License 2008.10.13 0 0 349

 

"Magyarországon átalakult a vallásgyakorlás."

 

Egyre kevesebben járnak templomba, hanem inkább otthon, kávéházban, bevásárlóközpontban stb. gyakorolják vallásukat.

 


Előzmény: Törölt nick (348)
Eto Demerzel Creative Commons License 2008.10.11 0 0 347
Előzmény: stat rosa pristina nomine (326)
kis-szabó Creative Commons License 2008.10.11 0 0 345

"talán papok nélkül is lehet boldogulni"

 

Valószínűleg nem.

Az egyházak végigkisérték és végig fogják kisérni az emberiség történelmét.

Ha tetszik, ha nem. Hol erősebben, hol gyengébben. Megszünésükre spekulálni

teljesen értelmetlen dolog.

Vitázni persze lehet a szerepükről az idők végezetéig.

Előzmény: reneg-reneg (343)
AliceCsodaországban Creative Commons License 2008.10.11 0 0 344
No, azért elég intelligencsre sikerült mégis... :-)
Egyetértek.
Előzmény: reneg-reneg (343)
reneg-reneg Creative Commons License 2008.10.11 0 0 343

Én ilyen intelligensen nem tudom leírni az egyházzal kapcsolatos véleményem, mint ez a hosszúnevű topicozónk.

Azt látom csak, hogy az embereknek elmegy a kedvük a politikától,mely megmérgezte mindennapjaikat. Ez a politika oda is befészkelte magát, ahova egy hívő ember nyugalmat keresni tér be, a templomokba.

Mondjuk ki nyiltan, a papság évezredek óta élősködik az embereken, ijjesztgetve őket a pokol kénköves tüzével, mely, ha nem adakozik, kinéz számára a túlvilágon.

A világ első gyarmatosítói voltak, elfoglalták és megszállták a túlvilágot. Oda bejutni csak pénzért lehet.

Azonban változik a világ, benne mi emberek is, egyre nyilvánvalóbb, hogy talán papok nélkül is lehet boldogulni. Az sem mellékes, hogy nyilvánvaló lett az egyház és állam összefonódása, melynek célja a kétoldalu támogatás.

Én az emberek lelkét engedelmességre szorítom a hatalom irányába, a hatalom pedig pénzeli ezt a tevékenységem hiszen érdekében áll a tömegek elégedetlenségének kordában tartása.

Nagyon helyesnek tartom, hogy a vallás magánügy, abba beleszólása nem lehet senkinek, sem támogatni, sem megszorítani nem kell. A hit fontos dolog egyeseknek, de jó lenne, ha ezt az igényüket saját költségükön elégítenék ki.

Törölt nick Creative Commons License 2008.10.11 0 0 342
Jajj drága stat rosa pristina nomine !

"Nem is lepi meg az embert, amikor ilyen művelt módon cizellált, kimért és teljes mértékben elfogulatlan, de gyűlölettől és visszafojtott indulatoktól még véletlenül sem csöpögő "véleményt" olvas. "

És pláne nem, ha arra méginkább olyan választ kap... Az az igazán szórakoztató.... 8-D

A fals igazságokat vadul védelmező hősök mindig kapnak ilyen missziót, hogy harcosan, bőszen küzdhessenek a naaagy naaagy igazságukért...
(az értelmes eközben fetreng a röhögéstől a bölcs meg csendben mosolyog)

"Megérti, hogy milyen mélyen alantas indulatok munkálnak az emberi elme mélyén"

Bocsánat, máris a bor ivása és vizet prédikálása vélelmezhető itten széptezsvérem...
Egy Jézus nevű torzonborz pasas valaha állítólag azt találta mondani, hogy "ne ítélj, hogy ne ítéltess"... Ismerős? Dobni tetszik az első követ, mert bűntelen teccik lenni netán? Csókolom csókolom...

"Ők már régen porladnak a sírjukban, velük szemben meg ott a milliárdon felüli létszámú kereszténység, iszlám, a sokszázmilliós hinduizmus"

Az egyéb vallásokról nem beszéltem. Más kultúrák más eszme-diktatúrák, ám messze nem vittek véghez olyan hallatlan terrort és népírtást, mint a kerszténység. 1500 évig sanyargatta a nyugati civilizációt. Lenin után szabadon: tanulni tanulni tanulni... és tán szembesülsz azzal pl. hogy EZER ÉVIG A ZENE TILTOTT DOLOG VOLT EURÓPÁBAN, mert azt (is) drágasságosszennycsséges kereszttttttttyény egyház kisajátította magának!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ha csak fütyülni mert valaki az utcán, ment máglyára....
Adolf említése telitalálat volt, mert ehhez még ő is kismiska!
És ez csak egy a sok közül, a mai napig tartó emberiség ellenes bűncselekmények garmadájából, melyet a szencccséges anyaszennyt-egyház folyamatosan követ el....

Melyeket mellesleg a mai napig is tesz, hiszen szemrebbenés nélkül tűri hogy 900 millióan, igen barátom, MAJDEM egymiliárdan (nagyjából ahányan a szuperintelligens keresztények vannak) ÉHEZNEK EMBEREK A FÖLDÖN. A rengő pocakú pápa pedig villásreggelijét boldogan naaagy naaagy áhitattal, hálátadvaazúrjézuskrisztusnak fogyasztja minden nap, aranyozott ruhájában, aranytányérjáról, aranyvillával, fényűzésben és pazarlásban, ülve egy olyan vagyonon (amit évezredek alatt összeraboltak és mindhez vér tapad, teljes kultúrák kiirtásával, tömegek megnyomorításával), melyből ezt az éhínséget könnyedén meg lehetne szüntetni.
Teszi ezt Krisztus dicső helytartója, Krisztusé aki mit is mondott?
Csak nem azt hogy: Oszd szét a vagyonod, ajándékozd el mindened és csatlakozz hozzám! Könnyeb a tű fokán átbújni, mint gazdagnak a menyországba menni! Tessék mondani! Akkor most kezitcsókolom Krisztus Szent Helytartója és kis szerény államocskája, hogyhogy a világ leggazdagabbjai közé tartozik???? Csak a keresztény egyház globális ingatlanvagyona (és akkor egyéb vagyonról nem beszéltünk, ami ennek sokszorosa) fedezné, Afrika minden gondját....

"Kipusztulni meg sehogy nem kívánnak, bármennyire is vágyjanak erre a "humanisták"."

Édeske! Senki nem vágyik senki pusztulására. A humanista, ha felütöd az értelmező szótárt, embert szerető. Hogy akarná az bármilyen másik ember pusztulását? Egy beteg torz hazug és gyilkos ideológia, kollektív neurózis, ostoba tömegek mételye az, aminek megszűnését vágyja maximum...

"Nehéz fába vágja a műanyag fejszéjét a humanista clairvoyance nemzedék"

No ez bizton igaz tesó! Az emberi hülyeség (tömeges agymosás) ellen tenni a legnehezebb fa, amibe vágható még a titánfejsze is.
Egy másik pasas, az is ilyen hasonló kócos-bajszos-féle észt osztó tag volt, mint akit már fönt említettem, aszonta: "két dolog végtelen, az emberi hülyeség és az univerzum, bár az utóbbiban nem vagyok biztos..." (nem volt egy buta fószer ám)
Előzmény: stat rosa pristina nomine (327)
carl solomon Creative Commons License 2008.10.10 0 0 341
Mert ez inkább társadalmi jelenség, semmit elvont filozófiai, esetleg vallásfilozófiai. Persze ez önmagában még nem elég, ehhez hozzájön az is, hogy a mi mostani társadalmunkat bis zum tövig áthatja a politika, így ugye a rovat nyitási helye is adódik szinte magától.
No és még a vonzatok, pld. a hitélet finanszírozása, ami nehezen választható el a vallás valós társadalmi elfogadottságától.
Kábe ezek.
A menet közbeni vadhajtások (van-e isten, a hivés és a vallás keverése, stb.) nem az én saram, azokat tényleg át lehetne tolni a valfilbe.
Előzmény: Fejtágító (340)
Fejtágító Creative Commons License 2008.10.10 0 0 340
szemfelnyitás céljából elárulod, miért a polin és miért nem a vallás alfórumába nyitottad a topikot?
Előzmény: carl solomon (336)
carl solomon Creative Commons License 2008.10.10 0 0 337
Húzd már ki végre a seggedből a fejed.
Ha egy halmazban az egyik részhalmaz aránya a teljes halmazhoz képest 90%, akkor abban az esetben, ha a teljes halmazról képet kívánok kapni, nem ésszerű, hogy elsősorban a 90%-kal foglalkozzak és ne a 0,13%-kal???
Persze, tudom, sokaknak az tetszene, ha megállapítanám, hogy a rohadt büdös zsidók az okai ennek is, mert biztosan tőlük és csakis tőlük pártoltak el a hívek, de hát ez sajnos matematikailag sem megy, mert ők nincsenek összesen annyian, ahányan elfordultak a vallásoktól.
Szóval ha éppen zsidózni van kedved, ám legyen, zsidózzunk, nekem szabad, mert én alanyi jogon zsidózó vagyok, szóval zsidózok veled egy fél órát, de ha megkérhetlek, utána csihadjál már el a picsába egy darabig, mert már kurvára unom a hülyeségeidet és a terelésedet. Díl?
Előzmény: stat rosa pristina nomine (321)
carl solomon Creative Commons License 2008.10.10 0 0 336
Te a topicot nem azért nyitottad, hogy a vallás (vagy vallásosság) térvesztéséről írj, hanem azért, hogy a vallás (vallásosság) örvén ezeket kivetítsd a kereszténységre.
Ez a legjobbabb a polidiliben, jelesül, hogy mindig akad legalább egy fika, aki még nálamnál is jobban tudja, hogy mit is akarok én.
Na, de ha már így benne vagy, akkor mondd már meg, hogy éppen most miért is vakarom meg a tökömet, mert biztosan nem lehet igaz amit én erről gondolok, éspedig azt, hogy azért, mert viszket.

Nem mellékesen, ugyan, áruld már el, hogy a vallásosság hazai térvesztését mennyiben okozta az én úgymond elfogultságom. Ami van és ezt én soha nem tagadtam, soha nem kívántam az általad ki tudja honnan vett elfogulatlanság látszatát kelteni, csak nem igazán értem, hogy ez mennyiben releváns.
Ha én elfogulatlan lennék, akkor nem lenne igaz a felmérés, vagy mi a bánatot akarsz itten mondani?

Még nem mellékesebben, lassan már tényleg röhejes, hogy ebben a rovatban minden téma, a topiknyitó, a hozzászólók, az időjárás, csak éppen pont arról nem mersz beszélgetni, hogy a vallásosság térvesztését mi is okozhatja. Ennyire bízol a wishful thinking és az elhallgatás erejében? :-DD

Előzmény: stat rosa pristina nomine (317)
vizinikk Creative Commons License 2008.10.10 0 0 335

nekem semmi nem egyenlő saját magán kívül semmivel.

egyébként meg próbálj egyszerűbben fogalmazni, mert ez a hozzászólás legalább olyan cirkalmas, mint anno egy párttaggyűlésen lenyomott píárvaker

Előzmény: stat rosa pristina nomine (333)
stat rosa pristina nomine Creative Commons License 2008.10.10 0 0 334
Most pedig jó hétvégét!
stat rosa pristina nomine Creative Commons License 2008.10.10 0 0 333

Ha te így próbálkozol - és ehhez jogod van -, akkor azt is feltételeznem kell, hogy a másik példával kapcsolatban sincsenek különösebb kifogásaid.

Neked a mostani baloldal egyenlő a rákosista rezsimmel és így nyugodtan állítasz fel párhuzamot.

De ha esetleg nem tetszik a modern baloldalnak a bolsevista bűnöző bagázzsal történő kontinuitási egybemosása, akkor miért vagy annyira kényelmes, hogy erről a bizarr párhuzamról másutt elfeledkezz?

Azt kell feltételeznem - és erre volt jó példa egy korábbi beírás -, hogy ez a primitív világkép tulajdonképpen sokaknak sajátja, csak az irányultság változik. ugyanazok az erők mozgatják a gondolatokat, csak másra irányulnak. Az egyik a keresztényeket, a másik a zsidókat, a harmadik a muszlimokat, stb. tartja a fő gonosznak (és ugyanezen dolgok érvényesek a politikai ideológiák mentén történő pártos állásfoglalásokra is - és analógiaként ugyanúgy használhatók), így a lehető legegyszerűbb módon áll hozzájuk.

A fekete és a fehér remek dolog, de egyik sem szín és nem is teszik színessé a világot.

Előzmény: vizinikk (330)
stat rosa pristina nomine Creative Commons License 2008.10.10 0 0 332

A műanyag fejsze nagyon szép példája annak a hiábavaló tevékenységnek, amit jó ideje folytatnak az illetők.

 

"a felvilágosodás gondolkodói nem vágytak rá, hogy az egyházak mexűnjenek."

Egyértelműen arra vágyott a legtöbbjük, ugyanis azok a nézetek, amelyeket képviseltek, logikus folyományként vezettek volna el a megszűnéshez.

 

"vallásosság általában, de a szervezett vallások különösen visszaszorulóban vannak, legalábbis a világ fejlett felén."

Ami persze egyrész nem igaz ilyen primitív formában, másrészt pedig érvként nem tud mit kezdeni a meglévő ellentétes folyamatokkal. Azt pedig már mondani sem merem, hogy a fejlettség idecitálása semmiféle ok-okozati viszonyban nincsen sem a terjedéssel sem a visszaszorulással: ezt a jelzőt pozitív önmegerősítésként szokták az egyszerűbb lelkek használni.

Előzmény: Törölt nick (329)
stat rosa pristina nomine Creative Commons License 2008.10.10 0 0 331

Onnan ismerszik meg az (többek között), hogy valaki kifejezetten ellenséges érzületeket táplál valami/valaki iránt, hogy a szóhasználata szándékosan derogáló jellegűvé válik.

Jelen topicot illetően - amelyik a topicot nyitó szerint a vallásról és annak háttérbe szorulásáról kíván eszmét cserélni; és persze hozzá is tenném gyorsan, hogy eme nemes szándékot maga a topicnyitó is (szándékosan inkább mint ösztönösen) iszonyatosan gyorsan negligálja - azt kell tapasztalni, hogy az ellenséges érzületek szinte azonnal egyirányú módon elfogultak lesznek egy adott vallás (és annak egy felekezete) irányában és ezt az elfogultságot cak színesíti a mélyről jövő gyomorszagú ellenséges böffenés, a lábszagú "doubletalk" ideológia, amelyet mézesmázos cukormázzal leöntve próbálnak meg fogyaszthatóvá tenni.

Igazat adok annak, aki azt írja, hogy az ilyen topicok gyűjtőhelyei a szélsőséges nézeteknek. Ez a topic is remek példáját nyújtja ennek. Sokoldalú hely a fórum. Az egyik oldalon vannak az antiszemiták, a másikon a keresztényellenesek, a harmadikon a minden vallást utálók és így tovább. Őszintén szólva, ők egymásnak vannak teremtve. Ugyanazoknak az atavisztikus félelemmel teli ösztönöknek kifelé mutatott agresszív túlkompenzálását mutatják csoporttól függetlenül mindannyian.

Előzmény: Törölt nick (328)
vizinikk Creative Commons License 2008.10.10 0 0 330
hát ha a jelenlegi baloldali pártokat a rákosi-sztálinista MDP  utódpártjaként divatos emlegetni, akkor miért próbálnánk elkenni az Egyetemes  Keresztény Egyház történelmi hagyományait?
Előzmény: stat rosa pristina nomine (297)
stat rosa pristina nomine Creative Commons License 2008.10.10 0 0 327

"gyilkos diktatúra birodalma"

Nem is lepi meg az embert, amikor ilyen művelt módon cizellált, kimért és teljes mértékben elfogulatlan, de gyűlölettől és visszafojtott indulatoktól még véletlenül sem csöpögő "véleményt" olvas. Megérti, hogy milyen mélyen alantas indulatok munkálnak az emberi elme mélyén - hol vagy Adolf és Joszif, amikor ilyen elméknek szükségük van a biztató szavakra?

Előzmény: Törölt nick (325)
stat rosa pristina nomine Creative Commons License 2008.10.10 0 0 326

De hiszen nem ezt mondták jó negyed évezrede az állítólagos felvilágosodás apostolai is?

Ők már régen porladnak a sírjukban, velük szemben meg ott a milliárdon felüli létszámú kereszténység, iszlám, a sokszázmilliós hinduizmus - és egyik sem mutatja, hogy különösebben meghatná a befuccsolt jóslatok bármelyike. Kipusztulni meg sehogy nem kívánnak, bármennyire is vágyjanak erre a "humanisták".

Nehéz fába vágja a műanyag fejszéjét a humanista clairvoyance nemzedék. :-)

Előzmény: Törölt nick (325)
Törölt nick Creative Commons License 2008.10.10 0 0 325
Minden gyilkos diktatúra birodalma egyszer összeomlik. A kereszténység sokáig húzta, de már nem sokáig fogja... hál'isten... 8)
stat rosa pristina nomine Creative Commons License 2008.10.10 0 0 324

"mivel a többi szekta"

 

Szép dolog is az elfogulatlanság. Ennyire büdös volt leírni a felekezet szót? :-)

Előzmény: Törölt nick (323)
stat rosa pristina nomine Creative Commons License 2008.10.10 0 0 322
Rendben van. Akkor hanyagoljuk a dolgot.
Előzmény: Eto Demerzel (307)
stat rosa pristina nomine Creative Commons License 2008.10.10 0 0 321

"elsősorban és legfőképpen őket vizslatjuk."

A megfogalmazás eléggé pontatlan. Sokkal pontosabban hangozna eképpen: Mi kizárólag velük foglalkozunk és ebben is hasonlítunk az antiszemitákra, akik szintén az "elsősorban és legfőképpen" szlogen alá tömörülve freccsentik szét a "tudományukat".

Előzmény: carl solomon (305)
stat rosa pristina nomine Creative Commons License 2008.10.10 0 0 320
Ja, kérlek, ha te ennyire slendrián vagy, akkor értem, hogy miért kevered össze teljesen a dolgokat.
Előzmény: GuMiSZu (302)
stat rosa pristina nomine Creative Commons License 2008.10.10 0 0 319
Csakhogy nem annak tagadásáról van szó - így ezzel az argumentummal félreviszed a dolgot.
Előzmény: Törölt nick (301)
stat rosa pristina nomine Creative Commons License 2008.10.10 0 0 318
És ezért könnyű a "köztudatot" (bármi legyen is az) mindenféle maszlaggal hitegetni, hiszen úgyis lesznek olyanok, akik bármit bevesznek.
Előzmény: Törölt nick (300)
stat rosa pristina nomine Creative Commons License 2008.10.10 0 0 317
Rendben van, akkor másképp mondom. Te a topicot nem azért nyitottad, hogy a vallás (vagy vallásosság) térvesztéséről írj, hanem azért, hogy a vallás (vallásosság) örvén ezeket kivetítsd a kereszténységre. Természetesen megértem, hogy ellenszenvesnek találod, hiszen kinek a pap, kinek a papné, mindazonáltal nem tartom kifejezetten jó ötletnek, hogy pártatlanságot és elfogulatlanságot színlelve próbálod magyarázni a dolgokat, mikor elég egyértelmű, mit is akarsz mondani. Semmivel sem különb a topic, mint azok, amelyek bármiféle dolog ürügyén más felekezetekkel szembeni ellenséges érzelmeket vetítenek ki. Az egyiknek az iszlám a mumus, a másiknak a judaizmus, a harmadiknak a kereszténység és így tovább. Gyarló és gyenge dolog bármelyik részről a semleges álláspontról hazudozni, mikor úgyis biztos, hogy teljes mértékben elfogult az álláspont.
Előzmény: carl solomon (299)
carl solomon Creative Commons License 2008.10.10 0 0 315
Ez azért van így, mert az egyének egymáshoz való viszonyát a gének túl erősen szabályozzák, amik viszont kollektivista szemléletet kódolnak.
Úgy érzem, hogy összemosol te dolgokat.
A szélsőségeket (amelyek tényleg működésképtelenek hosszabb távon) leszámítva nem igazán van vegytiszta állapot, minden közösség az individualizmus és a kollektivizmus egy tetszőleges mixéből áll össze. Az altruizmusról tudjuk, hogy tipikusan csak az igen szűk családon belül működik, a reciprokális altruizmus meg ugye csak kikényszerítve működik (nálunk még úgy sem, lásd adócsalás, mint nemzeti sport), így én nem igazán látom azt a mindent elsöprő kollektivizmust mifelénk.
Természetesen a kollektivizmus is jelen van, de többnyire ott, ahol ez az individumnak nem kerül semmibe, fogjuk meg és vigyétek, vagy életünket és vérünket igen, de zabot, azt nem. Focimeccsen lehet őrjöngeni, lehet a közösségre hangolódott érzelmeket megélni, hogy ontopik legyek ugyanígy templomban is meg lehet élni a kollektívából adódó akármiket, de az individualizmus ott is szorgalmasan figyel és perselynél már át is veszi az irányítást. :-)

Szóval összegzésképpen: nekem rokonszevesebb a rousseaui kollektivizmus-modell, mint akár a kínai, akár a vatikáni, akár a lenini, annak ellenére, hogy az utóbbiak spirituális töltete tényleg nagyságrendekkel több, mint az előbbié. :-)
Előzmény: Tzp (312)
Törölt nick Creative Commons License 2008.10.10 0 0 314
Amiből nektek, hogy én az vagyok ..:)

Hisz' leírtad azt a szót, hogy "zsidó"...
Előzmény: Törölt nick (313)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!