Keresés

Részletes keresés

kisharsány Creative Commons License 2008.09.27 0 0 48

Az analógia mellé hozzáfűzném, hogy magyar nyelvterületen van ám még Borszék, Bordány, Boroszló (ma Wroclaw/Wroszlav), Borgó, Borosjenő etc. is.

kisharsány

Előzmény: Nicsinyo (44)
najahuha Creative Commons License 2008.09.27 0 0 47
.

Folvetes:

mantra

1808, "that part of the Vedas which contains hymns," from Skt. mantra-s "sacred message or text, charm, spell, counsel," lit. "instrument of thought," related to manyate "thinks." Sense of "special word used for meditation" is first recorded in Eng. 1956.

Hare Krishna

1968, from title of a Hindu chant or mantra, from Hindi hare "O God!" + Krishna, name of an incarnation of the god Vishnu.

mandarin

"Chinese official," 1589, via Port. mandarim or Du. mandorijn from Malay mantri, from Hindi mantri "councilor, minister of state," from Skt. mantri, nom. of mantrin- "advisor," from mantra "counsel," from PIE base *men- "to think" (see mind). Form infl. in Port. by mandar "to command, order." Used generically for the several grades of Chinese officials; sense of "chief dialect of Chinese" (spoken by officials and educated people) is from 1604. The type of small, deep-colored orange so called from 1771, from resemblance of its color to that of robes worn by mandarins.

mind (n.)

O.E. gemynd "memory, thinking, intention," P.Gmc. *ga-menthijan (cf. Goth. muns "thought," munan "to think;" O.N. minni "mind;" Ger. minne, originally "memory, loving memory"), from PIE base *men- "think, remember, have one's mind aroused" (cf. Skt. matih "thought," munih "sage, seer;" Gk. memona "I yearn," mania "madness," mantis "one who divines, prophet, seer;" L. mens "mind, understanding, reason," memini "I remember," mentio "remembrance;" Lith. mintis "thought, idea," O.C.S. mineti "to believe, think," Rus. pamjat "memory"). "Memory" is one of the oldest senses, now almost obsolete except in old expressions such as bear in mind, call to mind. Phrase time out of mind is attested from 1414. To pay no mind "disregard" is recorded from 1916, Amer.Eng. dialect. To have half a mind to "to have one's mind half made up to (do something)" is recorded from 1726. Mind-reading is from 1882. Mind-boggling is from 1964.

mind (v.)

1340, "to remember," also "to remind," from the noun; sense of "object to, dislike" is from 1608. Meaning "to take care of, look after" is from 1694.

MOND --- a GONdolat folyamatos interpretalasa ( a gondolati frekvencia atultetese hangfrekvenciava...)

MONDAT --- a GONDolat alapveto kifejezo egysege.

MONDAS ---- olyan BO:LCS (tobbnyire tapasztalaton alapulo) gondolat, amely megerdemli, hogy gyakran folemlegessek ( BO:LCS ----BO:LCSO" ???)

MONDANIVALO - a me'g HANGokkal ki nem beszelt gondolat

stb.....

.
najahuha Creative Commons License 2008.09.27 0 0 46
Kedves Nicsinyo !

Ha tovabb bogarasznank, lathatnank, hogy peldaul a "BU:R-okrata" is ehhez a gondolatcsoporthoz vezetodik vissza...

Ugyanis a BU:ROKRATA alapja a BUREAU , ami meg a "SOTETBARNA" szinbol ered.....

bureau Look up bureau at Dictionary.com

1699, from Fr. bureau "office, desk," originally "cloth covering for a desk," from burel "coarse woolen cloth" (as a cover for writing desks), dim. of O.Fr. bure "dark brown cloth," which is perhaps either from L. burrus "red," or from L.L. burra "wool, shaggy garment." Offices being full of such desks, the meaning expanded 1720 to "division of a government."

bureaucracy Look up bureaucracy at Dictionary.com
1818, from Fr. bureaucratie, from bureau "office," lit. "desk" (see bureau) + Gk. suffix -kratia denoting "power of;" coined by Fr. economist Jean Claude Marie Vincent de Gournay (1712-59). Bureaucrat is from 1842; bureaucratic is from 1836.
Előzmény: Nicsinyo (44)
najahuha Creative Commons License 2008.09.27 0 0 45
Kedves mociga !

Gaia "Earth as a goddess," from Gk. Gaia, personification of gaia "earth," a collateral form of ge (Dorian ga) "earth," of unknown origin.

GA'LYA ??????

(A galley (from Greek γαλέα - galea) is an ancient ship which can be propelled entirely by human oarsmen, used for warfare and trade. Oars are known from at least the time of the Egyptian Old Kingdom. Many galleys had masts and sails for use when the winds were favourable.)

GALYA (= hegyi tisztas, erdotlen , kopar hegy...)
Előzmény: mociga (43)
Nicsinyo Creative Commons License 2008.09.27 0 0 44
Kedves Najahuha!

Kösz a magyaràzatot, én sem tudtam. Szoval elôször volt a szin (bordò, a vörösbor szine), s késöbb a vàros elnevezése. Nagyon érdekes...
Előzmény: najahuha (41)
mociga Creative Commons License 2008.09.27 0 0 43

Te(l)jút, melk, milk....mellmeleg (mellen-mellett melenget)

Gaia  "Earth as a goddess," from Gk. Gaia, personification of gaia "earth," a collateral form of ge (Dorian ga) "earth," of unknown origin.

A fenébe is!! Minek kellett ez a gain (szed, gyűjt)???

Nem túl gáláns....

gain 

1496 (n.), 1530 (v.), from M.Fr. gain, from O.Fr. gaaigne, from gaaignier "to gain," also "cultivate land," from Frank. *waidanjan "hunt, forage," also "graze, pasture," from P.Gmc. *wartho "hunting ground" (cf. Ger. weide "pasture, pasturage," O.N. veiðr "hunting"), from PIE *wei "to strive after." The original O.Fr. sense enfolded the notions of "profit from agriculture" and "booty, prey."

vad.....ász.....óc..

Vajda......

Előzmény: najahuha (42)
najahuha Creative Commons License 2008.09.27 0 0 42
.

Egy kiegeszites az elozohoz:

PIE base *glact- (cf. Gk. gala, gen. galaktos "milk"). Meaning "process of secreting milk from the breasts"
Előzmény: najahuha (41)
najahuha Creative Commons License 2008.09.27 0 0 41
Kedves kisharsany !

A BORDEAUX neve 1570-tol fordul elo, elotte az 1. szazadbol BURDIGALA a romai kori neve, ami KELTA de inkabb PRE-KELTA eredetu .....

Ha a BURDI-t annak vesszuk, ami, vagyis tenyleg a BOR szinebol eredo nevnek, akkor mar csak a GALA maradt...

A GALA peldaul joval regebbi eredetu, mint a KHIL'A - bol eredeztetett masik ertelmu GALA..

A GALA ( lasd peldaul GALA-XIS) a gorogben is elofordul, es "TEJ" ( MILK) a jelentese......

A BURDIGALA tehat fordithato lenne ugy is, hogy BOR szinu ( BORDO') TEJ......

A regi idokben valoban inkabb a TEJ allagahoz hasonlitott a bor, mint a VIZehez....

.
Előzmény: kisharsány (38)
mociga Creative Commons License 2008.09.27 0 0 40
Én meg a bortól......
Előzmény: mociga (39)
mociga Creative Commons License 2008.09.27 0 0 39

A bordó (sötét- mélyvörös) bor a hordóból (kádár kádjából) kiborult.... :-)))

Előzmény: kisharsány (38)
kisharsány Creative Commons License 2008.09.26 0 0 38

Kedves Nicsinyo !

Félreértethetően válaszoltam. A jelek azt akarták jelezni: ki tudja ? (hátha nem is "nemmagyar")

A Bordeauxot meg ugye nem így hívják, hanem így írják! Ha jól tudom bordó-nak hívják.Ha rosszul tudom, elnézést (persze nem szabad véletlenül sem abba a hibába esni, hogy "minden a magyarból", de ha több nyelvben azonos betű, vagy hangkép hordoz azonos/rokon/hasonló értelmet, érdemes vizsgálódni: melyikben "komoly" a hozzárendelhető szóbokor. Ez mutathat valamit a származás irányáról-szerintem.

üdv.: kisharsány 

Előzmény: Nicsinyo (37)
Nicsinyo Creative Commons License 2008.09.25 0 0 37
Ujra bocs! Azért kértem bocsànatot lejjebb, hogy a francia nyelvvel példàlòzok, de hülyén fogalmaztam.
Egyszer valahol olvastam, hogy véletlen-e az is, hogy BORdeaux-nak nevezik a BORtermelô helyet, de ez màr ràzòsabb kérdés. Ugyanis a bordeaux szot fel lehet ugyis bontani, hogy "viz mellett" (igaz, a nyelvtani szabàlyok mellözésével).
Vàlasz holnap a levélre...
Előzmény: kisharsány (36)
kisharsány Creative Commons License 2008.09.25 0 0 36

...(bocs, ha ezuttal nem magyar szorol van szo)  !???!

Kapóra jött bejegyzésed, mert már hetek óta halogatom egy apró kérésem Feléd.

Levél ment.

kisharsány

Előzmény: Nicsinyo (35)
Nicsinyo Creative Commons License 2008.09.25 0 0 35
A szavak eredete...(bocs, ha ezuttal nem magyar szorol van szo)
Tudjàtok-e, hogy a francia nyelv az "avar" szoval fejezi ki a fösvény, irigy embert.
(véletlen? egyes vélemények szerint az avaroknak - vagy vàrkunoknak- az okozta a vesztét: eltünését, beolvadàsàt, hogy tul sok hangsulyt fektettek a gazdagsàgra, vagyonra, miàltal irigyek lettek, elkényelmesedtek; s mikor Charlemagne serege legyözte öket, mindent elveszitettek. (àllitolag 17 megrakott szekér kinccsel: arannyal, dràgakövel tért haza Nagy Kàroly, s az orszàg, amely addig nagyon szegény volt, hirtelen meggazdagodott...)
...tanulsàg?
Előzmény: kisharsány (32)
dzsaffar2 Creative Commons License 2008.09.24 0 0 34

Örülök, hogy míg írtam, dzsaffar2 kérdésére is válaszoltam. (:Ha igényled, van bővebb is.:)

-------------

Nem ismeretlen előttem egyik feltételezés sem.

Mégis maradjunk ebben.
 az áthallás valós alapokon, önelnevezésen is alapul. Ez ma természetesen csak fikció, de 'soha nem mondhatjuk hogy soha'.

Safi

Előzmény: kisharsány (33)
kisharsány Creative Commons License 2008.09.24 0 0 33

Örülök, hogy míg írtam, dzsaffar2 kérdésére is válaszoltam. (:Ha igényled, van bővebb is.:)

kisharsány Creative Commons License 2008.09.24 0 0 32

Kedves Kivanchi!

Padányi doktor a következőképp ír a kérdéseddel kapcsolatban az avarokról:

"...A földrajzi elhelyezkedés tanúbizonysága szerint a Káspi-mediteráneumba érkező második szumir-fajú hullám az a vándorló csoport volt, amelyet ma legáltalánosabban "avar" névvel jelölnek.

Ezekről már - különösen a Kr.e.5.évszázagtól - vaskos köteteket megtöltő adatunk van.A káspi mediterráeum ókori népei közül ezek teremtették meg a legmagasabb civilizációt...

...Nevük kétségtelenül szumir bázison nyugszik. ("ab" annyit jelent, mint"építő","ur"pedig"vár", erőd,katona),...

...Az "építő" nép neve fantasztikus torzításokban és változatokban jeleneik meg másfélezer év adatainak tömegében. Nevezeik őket "abaroknak",abaorteknek" "abares"-nek, "ibariknak", "obor"-nak, "oborden"-nek,"obernita"-nak,"hobordanas"-nak,"var"-nak,"aparni"-nak"parni"-nak,"par"-nak, de a legfantasztikusabb torzítása nevüknek a rómaiaitól eredő "parthus" elnevezés."

Namost ebből az világlik ki, hogy a rómaiaktól eredő elnevezés a partus. Tekintve azonban, hogy ugyanezen mű kifejti, a klf.elnevezésű népek (avar,úz,szabir,stb.) eredeti származási vonalának közösségét/nyelvi azonosságát/hasonbeszédét, nem lennék meglepve, amennyiben kiderülne: az áthallás valós alapokon, önelnevezésen is alapul. Ez ma természetesen csak fikció, de "soha nem mondhatjuk hogy soha"

kisharsány

Előzmény: Kívánchi (30)
dzsaffar2 Creative Commons License 2008.09.24 0 0 31

Igenis!

A pártus kifejezésnek van egy pár magyar áthallása.

A forrásokban fellelhető valamilyen jelentésttartalomra utalás?

Vagy csak feltételezések vannak?

--------

Kik voltak a pártusok?

Sáfár István

Előzmény: Kívánchi (30)
Kívánchi Creative Commons License 2008.09.24 0 0 30

Igenis!

A pártus kifejezésnek van egy pár magyar áthallása.

A forrásokban fellelhető valamilyen jelentésttartalomra utalás?

Vagy csak feltételezések vannak?

Előzmény: dzsaffar2 (29)
dzsaffar2 Creative Commons License 2008.09.23 0 0 29

Kedves vitatársak.

Szeretném a figyelmetekbe ajánlani, hogy a topikban a társalgási nyelv továbbra is a 'magyar' nyelv.

Sáfár István

najahuha Creative Commons License 2008.09.23 0 0 28
Kedves Kivanchi !

Egyes kutatasok szerint a kinai is a kezdeti idoben RAGOZO volt....

Szamos kutatas szerint az URALI nyelv meg MINDIG !! is ragozo volt es az is....

MInt a lentebbi mociga idezet is jelzi, szepen kivilaglik a NEVEKbol is, melyik tartozhat az egyik csoportba, es melyik a masikba..

.

Előzmény: Kívánchi (27)
Kívánchi Creative Commons License 2008.09.23 0 0 27

Miután tegnap levertem a kinaimat, eszembe jutott egy gondolat, de lehet hogy offtopic lesz. Mivel ez a topic inspirált, hát...:

A Magyarulez 'Nyelvében él a nemzet' topicjába pedig nem merek beírni, mert rögtön a katapult gombját féltik.

A magyar szeret jelzőket aggatni, ragasztani mindenre, mindenkire.

A kinai rendszerint nem keveredik más társadalmakban, elkülönül.

Párhuzam:

A magyar nyelv ragozó, ragasztó, a kínai elszigetelő.

Akkor lehet hogy nyelvének megfelelően él a nemzet?

(..és a többi nemzet is?)

Itt nem találtam olyan topicot ahol feltehettem volna, és azt sem tudom foglalkozik-e valaki ezzel.

Előzmény: najahuha (20)
mociga Creative Commons License 2008.09.23 0 0 26

Az ember szó is érdekes, a (g)ar tag a népnevekben és maga az árja szó is.

Véletleneken alapuló "további" (hová vezet ez??) adatolás proto-indo-európából (hol is van az???):

ombudsman  1959, from Swed. ombudsman, lit. "commission man" (specifically, in ref. to the office of justitieombudsmannen, which hears and investigates complaints by individuals against abuses of the state); cognate with O.N. umboðsmaðr, from umboð "commission" (from um- "around" + boð "command") + maðr "man."  

Nagyon sok nyelvben felfedezhető az ember jelentésű szó=nép önelnevezése szavak jelentésátvitele:

vö.:

aleman??

roma??

roman??

manysi

magyar??

........

Nostratikuskodjunk kicsit!

MA. MÁMA még :-)))

mother 

O.E. modor, from P.Gmc. *mothær (cf. O.S. modar, Dan. moder, Du. moeder, Ger. Mutter), from PIE *mater- (cf. L. mater, O.Ir. mathir, Lith. mote, Skt. matar-, Gk. meter, O.C.S. mati). Spelling with -th- dates from early 16c., though that pronunciation is probably older. The verb meaning "to take care of" is first recorded 1863. Mother nature first attested 1601; mother earth is from 1586. Mother tongue "one's native language" first attested c.1380.

"Nyelvében él a nemzet"

Jelmagyarázat

O. N. = Ó (azaz old - ódon - ósdi - ős) északi - kik ezek a kik azok??  O.N. Old Norse, the Norwegian language as written and spoken c.100 to 1500 C.E., the relevant phase of it being "Viking Norse" (700-1100), the language spoken by the invaders and colonizers of northern and eastern England c.875-950. This was before the rapid divergence of West Norse (Norway and the colonies) and East Norse (Denmark and Sweden), so the language of the vikings in England was essentially the same, whether they came from Denmark or from Norway. Only a few of the loan words into English can be distinguished as being from one or the other group.

Nord végen a norvégek, meg a ví(v)-kingek........??? :-))))

Kiemelés:

Valami közös természetes alapú nyelv. Van kinek az anyjától (Mater), van kinek a régebbi legősibb anyja anyjától az ellő élő illó illő anyagtól felfelé (mit is beszél a teremtészet nyelve és milyen viszonyban ál ez a magarral??). Az anyja!!!  ("""ősforrás""" :-)))))))  

Vagy valami iskola? Alma-elme-máter........

Mindenesetre szavak garmadája. Ger-man, Hungar, Kab-ar, Av-ar....Armenia (Örmény), Arab

Ár......mány. Mint az áru ide-oda áradtak, s egymásból is árultak.  S lassan elárvultak. :-((((

Előzmény: najahuha (25)
najahuha Creative Commons License 2008.09.22 0 0 25
Kedves kótyom fitty!

"Ab" which in Nubian simply means "tribe."
és
"AR" ( = TORZS) szo

Most melyik a törzs,ab vagy ar?

A fejtegetesem szerint mindketto.

Az egyik a magyar vagy annak ose szerint: AR ---- ( AR-mada, AR-adat stb...) jelenthetett akar TORZSet is , emberek sokasagat, mint egy embercsoportot.....

a masik pedig amit jeleztem, az AB, nubiaibol....

Ilyenre szamos pelda van, amikor mar az eredeti szo osszetetelei elhomalyosulnak, es a komplex szonak van jelentese, beazonosithato volta, majdhogynem akkent, ahogy par nepnel a leszarmazast is beleadjak a gyerek nevebe, a spanyolban meg meg az anyja nevet is.....

Ha lepesekben akarnam abrazolni, akkor valahogy igy lenne:

Valamikor az osidokben: MAG - torzs ( = AR) ----> MAGAR -----> lagyitva: MAGYAR

( CSak megjegyzem: MAGAR etnikum el a Himalajaban, az eletter kozepso szintjen, folottuk --3-4 ezer meter magassagtol a serpa nep el.....)

Valamikor a 15-16. szazadban pedig NUBIAba eljutvan par magyar

letrehozza a MAG torzsebol letrejott MAGY-AR nep uj torzset, amely ezaltal MAGYAR torzs lesz, nubiai neven MAGYAR AB....

.

Előzmény: kótyom fitty (22)
najahuha Creative Commons License 2008.09.22 0 0 24
Kedves kótyom fitty es zipar !

Koszonom a figyelmeztetest !!!

Javitas:

vagyis a MAGYARAB nem a "magyar" es az "arab" osszetevoje, hanem a "magyar" es a nubiai nyelvbol jovo "AR" ( = TORZS) szo kapcsolata...

helyett:

vagyis a MAGYARAB nem a "magyar" es az "arab" osszetevoje, hanem a "magyar" es a nubiai nyelvbol jovo "AB" ( = TORZS) szo kapcsolata...

.
Előzmény: kótyom fitty (22)
zipar Creative Commons License 2008.09.22 0 0 23
Azzal a különbséggel, hogy az 'ab' és az 'ar' nem ugyanaz a szó:-)
Előzmény: najahuha (21)
kótyom fitty Creative Commons License 2008.09.22 0 0 22
Kedves Najahuha

"Ab" which in Nubian simply means "tribe."
és
"AR" ( = TORZS) szo

Most melyik a törzs,ab vagy ar?
Előzmény: najahuha (21)
najahuha Creative Commons License 2008.09.22 0 0 21
.

Az iment egy masik topik hozzaszolasa kapcsan talaltam ezt az erdekesseget:

The name "Magyarab" is not a concatenation of the words "Magyar" and "Arab" as is commonly assumed. Instead, the name is a mix of "Magyar" (ethnic group of Hungary) and "Ab" which in Nubian simply means "tribe." So Magyarab combined translates to "Tribe of the Magyars." In fact, to the Magyarab people, their Hungarian identity specifically sets them apart from the surrounding Arabs.

vagyis a MAGYARAB nem a "magyar" es az "arab" osszetevoje, hanem a "magyar" es a nubiai nyelvbol jovo "AR" ( = TORZS) szo kapcsolata...

Nemregiben valaki (retlax vagy mociga ?) eppen az E'R / A'R stb... szavakat taglalta, es hozta keleti parhuzamait...

Nos, meg az is lehet, hogy a MAGYAR "AR"-ja is egy osi ragadvany, meghozza akkor azzal a jeletessel, hogy a "MAGy" torzse.........

.
najahuha Creative Commons License 2008.09.22 0 0 20
Kedves Kivanchi !

Csak ovatosan ! Es csak akkor, ha legalabb jartas vagy a BARANTA-ban.....(sic!)

.
Előzmény: Kivanchi (17)
najahuha Creative Commons License 2008.09.22 0 0 19
Kedves ghoezeke mate!

Egyébként gyanús ez az általad elkövetett kínai nyelv szkítátlanítás. A hunok Kelet-Ázsiában éltek, a szkíták a Fekete-tengernél.

Nem azt mondtam, hogy nem ismerhettek a szkitakat a kinaiak --- elvegre a SELYEMUt joreszet tulnyomoan a szkitak FELUGYELHETTEK, -----, csupan azt mereszeltem kijelenteni, hogy a kinaiak MAS NEVEN ismerhettek a SZKITAKAT.

Bocsanat, ha rosszul fogalmaztam.

Előzmény: ghoezeke mate (18)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!