Keresés

Részletes keresés

iimi Creative Commons License 2015.06.09 0 0 297

Ok, köszönöm. várom a mérési eredményeket.

Előzmény: alfi13 (296)
alfi13 Creative Commons License 2015.06.08 0 0 296

A kemence fölső dongájában levő hőmérséklet az ne azonos a kemence sütőterében levő levegővel. Ha legközelebb aszalok meg fogom mérni az aszaló tálcán levő hőmérsékletet.

Előzmény: iimi (294)
alfi13 Creative Commons License 2015.06.08 0 0 295

Ha ugyan úgy aszalod mint a régiek akkor ez egy évig is eláll de nékem az nem igazán jön be ahhoz jó fogak kellenek. De ha azt akarod hogy olyan puha legyen amit a boltokba lehet kapni és nem akarod tartósítószerrel kezelni akkor csak mélyhűtőben tárolható tapasztalataim szerint.

Előzmény: iimi (294)
iimi Creative Commons License 2015.06.08 0 0 294

Na most látom, hogy előző írásomban felcseréltem pár ő és ű betüt... na mindegy...

Itt a hőfok elég magas a előző hozzászólásokban említett 42 fokhoz képest és ehhez képest is elég rövid az eltarthatóság (2 hónap). Ha még azt is hozzávesszük, hogy a mikró is valószínűleg roncsolja az élő szervezetet és mégis csak 2 hónap.

Gyermekkoromban még februárban is ettünk házilag aszalt szilvát, ami tudomásom szerint nem hűtőben vészelte át a telet.

Most már kíváncsi vagyok, hogy a finom zselésített boltihoz amin nem ir semmit, vajon milyen mérget, bocsánat tartósítószereket adnak. Láttam már 24 hónapig eltarthatót is.

 

 

Előzmény: alfi13 (293)
alfi13 Creative Commons License 2015.06.07 0 0 293

A rendes kemencémben szoktam aszalni. Itt elolvashatod hogy csinálom:

 

http://kisgerzson.5mp.eu/web.php?a=kisgerzson&o=Fef6zX6xXs

 

Előzmény: iimi (292)
iimi Creative Commons License 2015.06.07 0 0 292

Igazából úgy tervezem, hogy ha nem találok elég infot akkor felépitem ideiglenes helyre és nem használok habarcsot csak sima sárral ragasztom a téglákat. Én úgy gondolom, hogy ha megfelelő tervezésű és elég vastag a fal a tőztér és az aszaló között  akkor  be lehet lőni , hogy egy tőzrakás kb. mennyi hűt termel... stb... 

55judit Creative Commons License 2015.06.07 0 0 291

A kemence sütkérezésre jó dolog, és irigylem azt akinek van. :)

Biztosan lehet aszalni is benne, sőt napon is lehet. Viszont a régiek nem foglalkoztak annak idején a hőfokkal, lehet azt sem tudták mik azok az enzimek és miért jó ha életben maradnak aszalás közben. A napon aszalt szilva, barack, paradicsom is nagyon finom, de ki méri meg hogy kint a napon hány fok van, mikor árnyékban is 30 felett?

Mind e mellett tudom hogy nem mindenkit érdekel hogy élő vagy élettelen az amit megeszik, nekem az, és ezért vettem olyan aszalót, aminek van hőfok szabályzója. Lehet hogy a modern kemencékbe is van ilyen, vagy lehet szerelni, én ebben nem vagyok tájékozott.

 

Előzmény: iimi (290)
iimi Creative Commons License 2015.06.07 0 0 290

Nem tudom, hogy érdemes e, de régen falun valami rokonunknál gyermekkoromba volt, gondoltam csak nem fölöslegesen épitették, ha anélkul is megy.

Lehet igazad van és nem érdemes, de tervezem, hogy egy-két éven belül épitek egy kerti teraszt és oda tető alá egy sütögetőt, egy kemencét (nem azért mert megéri kenyeret sütni, de a hangulata... a k,icsit tulfűtött kemencében megpirult kelttészta...) és ezzel egyben egy aszalót...

Szóval lehet nem lesz benne aszaló, de addig még gyűjtöm az információkat.

Előzmény: 55judit (289)
55judit Creative Commons License 2015.06.07 0 0 289

Nem tudok róla hogy lenne itt valakinek kemencéje. Érdemes? 42 fok fölé úgysem szabad engedni aszalásnál a hőmérsékletet.

Ez a legjobb módszer: http://gyorgytea.hu/fotogaleria/nggallery/galeria/2012-gyogynoveny-gyujtesi-munkak

Persze nekem elektromos van, de odafigyelek a hőfokra nagyon. :)

Előzmény: iimi (288)
iimi Creative Commons License 2015.06.07 0 0 288

Van e itt valaki akinek van épített kerti "aszalókemencéje".

 

Valami ilyenre gondolok.

 

Bár itt nem látszik a tűztér (valószinuleg a másik oldalon van), de a lényeg, hogy egy olyan kemence aminek az aszaló része kulön van választva a  tűztértől. 

 

 

Ez egy másik kép, itt meg az aszaló nem látszik, mert valószinű hátul van az ajtaja vagy a fiókjai.

 

Valami hasonlót szeretnék épiteni és érdekelnének a meretei, a tűztér kialakitása a füstjáratok.

platz Creative Commons License 2015.04.18 0 0 286

Köszönöm a segítségedet és a felajánlott esetleg további segítséget is. Tanulmányozom az általad feltett segítő linkeket. Elfogadva a jótanácsodat, a feleségemet is  a gép elé ültetem, amint ez lehetséges.

-/Nem tudtam, hogy van ilyen fórum is, ennek még külön is örülök. Nem tudom, egyébként törölhető e  egy téves -vagy rossz helyre írt-  hozzászólás, vagy beírás itt az index fórumokon./

 

Előzmény: 55judit (285)
55judit Creative Commons License 2015.04.18 0 0 285

Kedves Platz !

 

A paradicsom barátai topic-ban feltett kérdésedre itt válaszolok:

 

Az én berendezésem az Excalibur 5 tálcás aszaló. Fehér. Itt nézheted meg és olvashatsz róla. Videó is van.:

http://juicers.hu/category/termekek/aszalo-keszulekek/amerikai-excalibur-5-es-9-talcas-aszalok/

 

Leginkább azért szeretem, mert a levegőt hátulról fújja előre, és minden tálcát egyformán ér a légmozgás. Nekem a szögletes tálcák is praktikusak, mert gyümölcs lapokat, krékert is készítek.

 

Mutatom Lénárt Gitta nyersétel blogját is: http://juicers.hu/category/termekek/aszalo-keszulekek/amerikai-excalibur-5-es-9-talcas-aszalok/

Ő évekkel előttem kezdte használni, az aszalási fortélyokat is tőle tanultam el. Ezt mutasd meg kedves feleségednek is, szerintem tetszeni fog neki is. :)

Vásároljatok mielőbb aszalót, máris ki lehet használni.

Tapasztalataimmal is szívesen segítek ha kéred.

55judit Creative Commons License 2015.04.04 0 0 284

Szárítsatok medvehagymát! Nagyon finom zöld fűszer lesz később is. :)

55judit Creative Commons License 2015.03.08 0 0 283

Az aszalás időtartama több dologtól függ. Pl. milyen a zöldség vagy gyümölcs víztartalma, mekkora darabok, szeletek, vagy egészben van-e. Függ a levegő páratartalmától, és hogy milyen hőfokot használsz. ha fontos neked hogy élő maradjon az aszalvány, akkor 42 fok fölé nem szabad menni. Így megmaradnak az enzimek benne. ha úgy érzed ennek nincs jelentősége, magasra is állíthatod. csatlakozva az előttem szólóhoz, bármit bárhogyan aszalsz, mindig ellenőrizni kell, mert nem egyformán aszalódnak a darabok. Még ha krémet készítünk, abból szárítunk lapokat, akkor is cserélgetni kell a tálcákat.

Nekem szögletes 5 tálcás van, a hátuljából fújja előre a levegőt. Nagyon bevált, bármit aszalok mindennek nagy sikere van. Én 38-40 fok körül aszalok mindent. Nekem fontos hogy az enzimek megmaradjanak.

Előzmény: URobi76 (279)
URobi76 Creative Commons License 2015.03.08 0 0 282

köszönöm a választ

Előzmény: eeddie (281)
eeddie Creative Commons License 2015.03.08 0 0 281

Mindent addig, amíg meg nem aszalódik! Még az egy tálcán lévő szilvák is eltérnek egymástól. Cserélgetni kell a tálcákat, amikor már néhány kezd elkészülni, rendszeresen nézni őket, én ki szoktam szedni azt, ami elkészült, rögtön zárt üvegbe. A kellő szárazságot nagyon komolyan kell venni, nekem sok megpenészedett az első években.

Nem szoktam folyamatosan járatni a gépet, időnként közbeiktatok szüneteket. Bár tavaly annyi szilvát aszaltam, hogy ezt nem tudtam tartani, éjjel-nappal ment egy darabig. Így járatva a gépet a szilvára 30 órát számolhatsz, de egyenként kell ellenőrizni az állagát üvegberakás közben, és ami nem kész, mehet vissza.

Előzmény: URobi76 (278)
URobi76 Creative Commons License 2015.03.08 0 0 280

Találtam is egy jó könyvet a témába pdf formátumba.(((-:

 

Achim_Samwald_-_Aszalas_szaritas.pdf

URobi76 Creative Commons License 2015.03.08 0 0 279

Tapasztalatotok szerint mit mennyi ideig kell aszalni,és milyen hőfokon(70 fokig tud)

Előzmény: URobi76 (278)
URobi76 Creative Commons License 2015.03.08 0 0 278

Sziasztok.

 

Beszereztem egy 5 tálcás aszalót(Magitech MT-7670)

 

Kérdésem:

Tapasztalatotok szerint mit mennyi ideig kell aszalni kb?

Szívesen vennék néhány használati fogást,hogy mire érdemes odafigyelni,szakmai fogások(((-: stb.

 

Előre is köszönöm.

eeddie Creative Commons License 2015.03.02 0 0 277

Jól záródó fémdobozban vagy befőttesüvegben... de csak ha jól meg van aszalva, különben penészedik..  Zacskóban vagy tovább szárad, ha nem veolt elég száraz, vagy felveszi a légkör nedvességét.  És molyosodik, porosodik. 

Előzmény: bell50 (276)
bell50 Creative Commons License 2015.03.02 0 0 276

Nekem a nagyim mindig azt mondta, jól szellőző vászonzacskóban kell az aszalmányt tárolni.

 

55judit Creative Commons License 2015.01.25 0 0 275

Ebben a blogban kaphatsz egy fajta tájékoztatást az aszalókkal kapcsolatban:

http://gittarawfood.blogspot.hu/2009/05/aszalogepek.html

Előzmény: Csincsilla75 (274)
Csincsilla75 Creative Commons License 2015.01.11 0 0 274

Hát rendeltem egy Gorenje gyümölcsaszalót, meg is érkezett apró darabokra törve :( 

13.390 lett volna ... Most újból rendelni akartam de már nincs egy darab sem. 

Hiába keresgélek, Sencor,Scarlett,Zelmer,Concept, MPM,Ezidri,Avair... ezek vannak 15000 körül. Egyiket sem ismerem  :( Valakinek van ezekkel kapcsolatban tapasztalata?

55judit Creative Commons License 2014.12.30 0 0 273

Én is úgy tudom, igen jól bírják az aszalók a strapát. Végül is folyamatos üzemeltetésre alkották meg őket. :) Szerencsére választék is van bőven, így mindenki igénye és pénztárcája szerint választhat.

Előzmény: Törölt nick (272)
Törölt nick Creative Commons License 2014.12.29 0 0 272

Hát én a juicerrel voltam így, sokallottam az árát, nézegettem külföldi honlapokon, de nem jöttem volna ki jobban, mégha olcsóbb is. Úgyhogy még várok a vásárlással. Azt értem el csak a keregéléssel, hogy az amazon azóta is bombáz emailekkel, hogy vegyek ilyen vagy olyan konyhai gépet, mert milyen kedvezményes... elfelejtkeztem keresés előtt kijelentkezni.

Amúgy az én 8000 forintos aszalóm másfél hónapig szinte folyamatosan ment idén a szilva és fügeszezonban. De a régi is ment vagy 8 évig itthon, és még most is használom gombaszárításra a nyaralóban.

Előzmény: 55judit (271)
55judit Creative Commons License 2014.12.29 0 0 271

Egyébként keresgéltem az interneten hol lehetne olcsóbban hozzájutni.

Az amcsiknál 50 $ körül van, de növelné a költséget a szállítás, és nem kapnék garanciát ha onnan hozatom. Ezért vállaltam a itthoni vásárlással a többletköltséget. Titkon számítottam arra, hogy lehet hogy tönkremegy nálam hamar és jól jöhet a garancia, mert tudtam hogy hónapokig éjjel-nappal használni fogom. De bírja a kiképzést, semmi gond vele.

Előzmény: 55judit (270)
55judit Creative Commons License 2014.12.29 0 0 270

Nincs összehasonlítási alapom, így tapasztalatból nem tudom az enyém mennyivel jobb mint a többi, viszont teljes mértékben elégedett vagyok vele. Minden úgy sikerül vele, ahogy szeretném.

 

Talán a Gitta - akinek ez a nyers étel blogja van, nagyobb ismerettel rendelkezik, ő már régi mestere az aszalásnak. Én is az ő receptjeivel tanultam először, utána jöttek csak az önálló próbálkozások:

http://gittarawfood.blogspot.hu/2009/05/aszalogepek.html

Előzmény: Törölt nick (269)
Törölt nick Creative Commons License 2014.12.29 0 0 269

Ó nem. Az aszalás nem úgy megy, hogy bekapcsolom és ha készen van kiszedem. Bekapcsolom mondjuk 3 órára, akkor egy kis pihenés kell neki, ha időm van átnézem, tálcát cserélek, a végefelé az elkészülteket kiszedegetem, új adagot teszek a kiürült tálcákra, majd mehet újabb 3-4 órára, amikor újra ellenőrzöm. El lehet lenni időkapcsoló nélkül, az én első gépemen sem volt. Én inkább azon csodálkozom, hogy egy ilyen alapvetően primitív szerkezeten mi kerülhet majd egy százasba. Persze ha lenne annyi pénzem, amennyi nincs, én is mindenből a legjobbat venném meg. 

Előzmény: 55judit (268)
55judit Creative Commons License 2014.12.28 0 0 268

Valószínű azért, mert időkapcsolónak nem sok értelme.

Ha pl. aszalok egy bizonyos gyümölcsöt és megfigyelem mennyi idő alatt aszalódott kedvemre, akkor sem biztos hogy a következő adag is ugyanannyi idő alatt lesz ugyanolyan. Így nem érdemes időt beállítani. Sok befolyásoló tényező van, így érdemes szemmel kísérni a folyamatot.

Előzmény: Törölt nick (267)
Törölt nick Creative Commons License 2014.12.28 0 0 267

Jó is az az Exclibur, de éppen 10* annyiba kerül, mint az én mezitlábas szárítóm, ami tökéletesen megfelel a célnak. És még időkapcsoló is van rajta, ami az excaliburon 90ezerért már nem fért bele.

Előzmény: 55judit (266)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!