Folytatódik a Minolta Dynax9 öröksége az Alpha 900 Sony DSLR rendszerében!
Legyen ez a topik ennek a váznak és hozzá kapcsolódó fotótechnikai kérdéseknek fóruma! Végre MA bajonettel is 36x24 felület érzékelőben!
Egy ff rendszerre való beruházást kezdtem el tervezgetni. A legnagyobb kihívás a rendezvényfotózás lenne, sokszor változó (fény)körülmények között (hangverseny, művészi előadások, rendezvények, konferenciák stb.). Ezért szeretnék legalább 2.8-as állandó fényerejű zoom obikban gondolkozni 24-70, 70-200 fókusz átfogásokban.Esetleg később 16-35 hozzá, ill. fix-ek. Minél magasabb, használható ISO. A felvételek web-en, nyomtatott sajtóban, időszaki kiadványokban jelennének meg.
Mivel jelenleg A700 felhasználó vagyok, és évtizedek óta minoltás/sony-s, ezért az A99 felé húz a szivem, Zeiss, ill. G-s obikkal. Jelenleg 16-80 Zeiss és 70-300 G telém van, ill. 2 fix.
Nézegettem hazai és külföldi oldalakat, teszteket a másik két nagy gyártó hasonló rendszereiről (Canon 5D mk3, Nikon D800) de elég nehéz a döntés. Mindegyiknél találok pro-kontra érveket, de ezzel gondolom nem mondok újdonságot.
A további kihívás az lenne, hogy egy meglévő video stúdióba is szeretnénk beintegrálni a fényképezőgépet. Itt Sony kamerák vannak G-s minőségű obikkal. Ebben a tekintetben az 5dmk3 elég erős, különösen a Magic Lantern-nel (RAW video), de sok más tekintetben az A99 tud többet (pl. 60fps).
Olyanok véleményére lennék kíváncsi, akik A99 és konstans 2.8-as Zeiss (24-70), valamint 70-200 G obi felhasználók, és van esetleg rálátásuk, tapasztalatuk a másik két gyártó hasonló minőségű rendszerével. Jobbak-e azok?
Leginkább a gyakorlati felhasználás oldaláról érdekelne a dolog, mert tesztekből már ezer félét megnéztem. Ezekben rendszerint a C/N vázak és obik kerülnek ki jobb paraméterekkel, csak kérdés, hogy ez mennyire észrevehető a korábban leírt felhasználási területen?
Különösen érdekes lehet, hogy a Sony milyen irányba fejleszti a mostani A99 utódját (vagy utódjait), de erre nyár végéig kell várni a hírek szerint.
Személyesen vettem át :-) Igazából úgy nézem egy kis hordótorzítása van, APS-C vázon talán nem is látszana. A700 koromban 10-20 Sigmát használtam, az nagyon szépen korigált volt. De mint mondtam ezt inkább beltérben használom, nem is igazán jött ki idáig, annyira nem zavar.
Ha szeretnél hozzá egy fényerős fix nagylátót, épp van egy sigma 24 f1.8-am, amit szeretnék eladni. Bocs a kéretlen reklámért, hátha bocsánatos bűn. :)
A 24-es Minolta állítólag nagyon jó, de csak egy Sony 2,8/20-ast kaptam, viszont nagyon olcsón. Igazából beltérben kell a legtöbbször, oda tökéletes. Majd még tesztelnem kell, mert legutóbb amikor szivárvány volt a város felett, akkor kicsit megcsavarta a Margit hidat... lehet ezért volt olcsó :-)
Hasonló a nézetünk. 20 - 35 - 85 fix sort terveztem. 20-as nagylátóból még nem találtam megfelelő rajzú, kompakt kivitelű, AF példányt (Nikon).
Elképzelhető, hogy hamarosan kijön egy ilyen változat, telecentrikus optikai tervezéssel és építéssel, jó rajzzal, valamint a fullfrémes érzékelő minden részén megfelelő leképezéssel.
Másrészt üdvözlünk az ff alpha klubban. Sok örömöt a fotózásban a jó kis vassal.
A CZ24-70 már önmagában élmény, olyan mintha lenne egy 2,8-as 24,28,35,50-es fix sorod. A 70-et azért nem írtam ott picirit rosszabb a szélein, lelágyul. Hozzáteszem még messze szebb képpel mint rengeteg prémiumos alap zoom társa.
csak most olvastam, utólag könnyű okosnak lennem, de pont ilyesmit írtam volna -korrekciós lencse. Emlékszem Tejminátor barátunk vett A900-hoz +3 dioptriásat, mert a gyári állítás lehetősége kevés volt. Nem is olcsó.
Végül veled az ellenkezője történt, rajta maradt. Tehát a szemed nem is olyan rossz :-)
Ingyen vagy olcsón hozzájutottál egy úgy emlékszem 19 ezer Ft-os kereső korrekciós kerethez :-)
Vagy 7 féle dioptria értéken lehet kapni és jó bármely alphához akinek + vagy - irányban 3-nál nagyobb korrekciós értékre van szüksége!
de a D601 az csak egy gyári eltervezés D600 gyors piaci korrekciója. Elismerték a tervezési hibát, de nem megjavítják a rossz vázakat vagy az összes gépet visszahívják, hanem gyorsan 601 néven újratervezték a tüköraknát, főleg a zárkörüli felfogatását.
Ilyen blamát Nikon gépről még nem hallottam. Egy nem is olcsó masinában a zármozgató mechanizmus kenő anyaggal összefröcsögi szenzort :-)
Vették mint cukrot olcsó FF-ként szegény felhasználók és jópáruk nem is értette mi a túró a sok pötty a képen hisz még objektívet se cseréltek annyira új?
Megoldás gyorsan éven belül ff utód D601. Gyorsan kivezették a D600-at és ahol polcon volt bekérték. Persze itt ott megmaradt egy-egy. Aki a sztorit nem tudja esetleg megveszi.
Szóval a 601 mint promó anygaikban az új innováció elég vicces. Egy rémült mentő akciónak fogható fel a renomé miatt. Egy olajos, zsíros szenzort elég gáz pucoltatni. Ráadásul utána is még jó darabig fröccsen a kenőanyagból oda.
A fentieket Nikon oldalakon olvastam, nem Minoltás rossz májam diktálta.
Számomra annyit mutat, hogy a gyors típusváltás kényszere miatt meggondolatlan megoldások is piacra kerülnek. Hisz egy kicsit tartósabb 0 szériás próba is megmutatta volna valamit elterveztek udvariasan szólva :-)
Már a régi japán gyártók sem a régiek :-( Elég a pár évvel ezelőtti Toyota fékmunkahnegeres visszahívás eseményre gondolni :-(
Rohanunk a fogyasztói társadalomban, de minek? Szóval D700, A900 vagy egy CMkII még évekig bbiztosítja azt képileg amit kívánunk.
Én már félek a sok új bejelentéstől. Az A99 1,25 éves és idén állítólag már nyár végén utódja lesz. Nem kéne ennyire rohanni!