Keresés

Részletes keresés

jirwald Creative Commons License 2008.06.03 0 0 64
Megszüntetés fenyegeti a Kincsem Parkot és az Alagi Versenyló Tréningközpontot?

(Bocs, az előző hozzászólásban bénán jelent meg a link. Remélem most jobb lesz.)
jirwald Creative Commons License 2008.06.03 0 0 63
Megszüntetés fenyegeti a Kincsem Parkot és az Alagi Versenyló Tréningközpontot.
<a href="http://www.kdnp.hu/index.php?type=cikk&cikkid=3553" target="_blank">Bővebben itt.</a>
:-(((
Luckuty Creative Commons License 2008.06.03 0 0 62
Én sem. :(
Előzmény: jirwald (59)
Luckuty Creative Commons License 2008.06.03 0 0 61
Kérlek, Csempeboy, kímélj meg minket a hírdetéseiddel! Szerintem ezt az Index sem szereti, de ennek a fórumnak a témájához sem vág!
Előzmény: Csempeboy (60)
jirwald Creative Commons License 2008.06.03 0 0 59
A madarak talán ölyvek lehetnek?
(De azokhoz sem értek ;-)
Előzmény: Luckuty (56)
Luckuty Creative Commons License 2008.05.30 0 0 58

http://www.mbt-ak.mtesz.hu/Tartalom/2005/90-2_6-Nyitrai.pdf

Ebből az derül ki, hogy az ürge augusztustól mácrciusig alszik téli álmot, de közben időről időre felébred egy rövid időre (kevesebb, mint 1 napra), és ez alatt a fészkét is elhagyja. Lehet, hogy mégis ürgék futkostak a hó alatt? Nem tudom, és nincs is jelentősége a Téli Pálya sorsát illetően. Szóval, amit írtam, az erősen OFF, de kíváncsi voltam, és ha már találtam valamit, hát megosztottam veletek.

Előzmény: jirwald (57)
jirwald Creative Commons License 2008.05.30 0 0 57
Az ürgékhez nem értek, de pont a múlt héten hallottam a rádióban Altbecker Vilmost, aki itt is szervezte tavaly az ürgegyűjtést. Ő mondta a börgöndi eset kapcsán a téli álmot, mert hogy ugye addig be kell fejezniük az áttelepítést.

Előzmény: Luckuty (56)
Luckuty Creative Commons License 2008.05.28 0 0 56
Ja, szoktam látni két nagy madarat a Téli Pályán, többnyire valami magas fán ülnek, vagy szárnyukat alig mozdítva repülnek. Azt gondolom, hogy ragadozók lehetnek. A szárnyuk föld felé eső oldalán sötétbarna(?) fekete(?) alapon fehér mintázat látható. Nem tudod, mik azok?
Előzmény: Luckuty (55)
Luckuty Creative Commons License 2008.05.28 0 0 55

Te valami biológus-féle vagy? Ez az augusztustól téli álom ez komoly? Akkor nem sokáig vannak a kerecsensólyom étlapján.

Előzmény: jirwald (54)
jirwald Creative Commons License 2008.05.28 0 0 54
>>> te lehet, hogy azt hiszed...

Nem, én hiszek Neked, csak poénból írtam. Azért is volt ott a ;-)
Én is láttam már télvíz idején kitaposott ösvényeket, amik nem júniustól maradtak ott. Csak még nem volt türelmem kivárni, hogy lássam kik járnak arrafelé.
Előzmény: Luckuty (53)
Luckuty Creative Commons License 2008.05.28 0 0 53

Jirwald,

te lehet, hogy azt hiszed, hogy a hó alatt látott járatok az én fantáziám termékei, esetleg hogy azért találtam ki, hogy kicsit színesítsem a hozzászólásom, de ezek tényleg léteztek. Nehéz persze egy ilyet megfigyelni, mert kivételes időjárási viszonyok kellenek hozzá - vékony, áttetszővé fagyott hóréteg, most hiába is keresnéd ;) , de én valóban láttam a saját szememmel.

Előzmény: Luckuty (49)
Luckuty Creative Commons License 2008.05.28 0 0 52

Az egyik gond szerintem az, hogy az eddig meglévő, "környezettel összhangban lévő gazdálkodási mód" fönntarthatósága (azt hiszem) veszélyben van.

Nevezetesen: arra gondoltam, hogy ha a versenylovak felkészítésére már nem lesz szükség, mert mondjuk megszűnik a lóverseny Mo-n, akkor miféle célt fog szolgálni a terület? Úgy értem, hogy ami hoz valami hasznot is. És mi lesz azokkal az emberekkel, akik ott élnek a telepen, és ehhez értenek? És mi lesz a teleppel?

Előzmény: Luckuty (46)
Luckuty Creative Commons License 2008.05.28 0 0 51
Hát igen, én is valami hasonlótól félek Dunakeszi esetében.
Előzmény: Törölt nick (50)
Luckuty Creative Commons License 2008.05.28 0 0 49
Ha te úgy tudod, akkor biztos úgy is van. Az viszont biztos, hogy a megolvadt és újra megfagyott hóban sűrű, keskeny járatok voltak, és akkor továbbra sem tudom, hogy kik követhették el. Van valami tipped? Van, aki nem alszik olyankor?
Előzmény: jirwald (48)
jirwald Creative Commons License 2008.05.27 0 0 48
Nyakon csípett ürge

>>> "Egyszer, egy téli napon megcsodáltam a megolvadt majd áttetszővé fagyott hó alját sűrűn behálózó apró járatokat, töprengtem, hogy vajon milyen állat készíthette. Most már tudom, hogy ürge lehetett."

Hát én úgy tudom, hogy az ürgék már augusztustól téli álmot alszanak...
Bár miattam előjöhetnek télen is megnézni, hogy jön-e már a tavasz ;-)
Előzmény: Luckuty (47)
Luckuty Creative Commons License 2008.05.27 0 0 47

Jirwald által belinkelt másik cikk

http://alma.blog.nsz.prim.hu/alternativ/cikk/492387/ a börgöndi reptér és az ürgék esetével foglalkozik. Ennek kapcsán merült fel bennem: miért is szeretem én annyira az  ürgéket?

Nos, nem akarok itt a vérmes állatvédő szerepében tetszelegni, noha szeretem az állatokat.  Ürgét valószínűleg életemben nem láttam, vagy ha láttam is, nem tudtam, hogy az. Egyszer, egy téli napon megcsodáltam a megolvadt majd áttetszővé fagyott hó alját sűrűn behálózó apró járatokat, töprengtem, hogy vajon milyen állat készíthette. Most már tudom, hogy ürge lehetett. Mint ahogy a kutyám is valószínűleg ürgét szimatolva ugrik hirtelenjében jó nagyot, és köt ki egy aprócska lyuk szájánál és kezdi el a bejáratot vehemensen bontani. Ezért is nem megyünk a reptérre, nehogy ott kezdjen ilyen tevékenységbe.

Szóval, nekem - nekünk - csak jól jön az ürge, mint a börgöndieknek. Nem tudom, az ő törekvésük mennyire megalapozott, úgy érzem, a miénk az. Dunakeszi annyira beépült, hogy alig maradt már valami zöld körülötte, márpedig a lakosságnak szüksége van mindenképp ilyen területre, pihenésképp is, meg hogy a levegő minősége elfogadható legyen. Semmiképp nincs szüksége viszont a városnak újabb betelelepülő tömegre, ipari területre, de vigalmi negyedre sem.

Nem hiszem, hogy az ember védelme a természet védelmével ne lehetne összhangban, tehát hogy szégyellnünk kéne magunkat azért, hogy szegény kis ürgét ürügyül használjuk. Ha az ürgének nagyobb a respektje, mint az embernek, akkor hivatkozzunk az ürgékre, és ne érezzünk szégyent emiatt.

Előzmény: Luckuty (46)
Luckuty Creative Commons License 2008.05.27 0 0 46

A továbbiakban - amennyire az időm megengedi - több hozzászólásban próbálom kifejteni a gondolataimat a témával kapcsolatban. Szeretném, ha mások is bekapcsolódnának.

A Téli Pályán és a reptéren pont az folyt eddig, amit a kiemelt rész kívánatosnak tart:

környezettel összhangban lévő, ahhoz igazodó gazdálkodás -  

versenylovak felkészítése, sportcélú lovaglás, repülőklub működtetése, legeltetés. 

Amitől én is féltem a területet, az is meg van itt fogalmazva:

az agresszíven fellépő, átgondolatlan és rendkívül rövidlátó gazdasági tendenciák.

Nevezetesen, attól tartok, hogy a terület tulajdonosa itt előbb-utóbb valami gyors hasznot igérő beruházásba akar kezdeni, mint pl. lakópark-építés, ipari, kereskedelmi terület kialakítása, vagy - ami már felmerült egy fórumon - vigalmi negyed létesítése. Igaz, ez utóbbinak központi létesítménye lenne egy lóversenypálya, de a hozzá kötődő egyéb beruházások  (étterem, szálloda, kaszinó, nagy mennyiségű parkolóhely) megitélésem szerint teljesen tönkretennék a területet.

Capri hozzászólásából kiderült, hogy a repülőtér még vagy 10 évre biztonságban van; a Téli Pályáról, a lóversenypályáról ilyet nem tudni. (Én nem tudok.)

Az egyik gond szerintem az, hogy az eddig meglévő, "környezettel összhangban lévő gazdálkodási mód" fönntarthatósága (azt hiszem) veszélyben van.

Előzmény: Luckuty (45)
Luckuty Creative Commons License 2008.05.27 0 0 45

Kedves Jirwald!

Köszi, hogy utánanéztél a jogszabályi háttérnek, és egyéb hivatkozásokat is belinkelt. Az igazat megvallva nem néztem még át mindent. Annak, aki csak pár mondatban akar valami összefoglalót kapni, a következőt idézem:

Az EU elkötelezte magát, hogy a biodiverzitás csökkenését 2010-re megállítja, és a tendenciákat visszafordítja. Ennek egyik legfontosabb eszköze a Natura 2000 hálózat szakmailag megalapozott kijelölése és a területek állapotának fenntartása, javítása illetve helyreállítása. A hálózat a hosszútávon fenntartható, a környezettel összhangban lévő, ahhoz igazodó gazdálkodási módok segítségével, és az agresszíven fellépő, átgondolatlan és rendkívül rövidlátó gazdasági tendenciák ellenében próbálja megőrizni azt, ami Európa természeti értékeiből mára megmaradt. ( http://www.natura.2000.hu/index.php?p=hirek&id=58&nyelv=hun&hir=1&sajto=1 )

jirwald Creative Commons License 2008.05.25 0 0 44
Rákérdeztem a biológus srácnál a dologra, idézem a válaszát:

"A NATURA 2000-területek hálózatáról van szó. A csatlakozás előtt kellett kijelölnünk azokat a területeket amik természetvédelmi szempontból kiemelten fontosak. Ennek több oka lehet az egyik pl az hogy védett faj populációjának élőhelye. Ilyen pl a Szentkirályszabadjai katonai reptér is. Az is az ürgék miatt lett NATURA 2000-es terület."

Ld. még: http://alma.blog.nsz.prim.hu/alternativ/cikk/492387/

Továbbá: http://www.natura.2000.hu

Jogszabályi háttér: http://www.natura.2000.hu/index.php?p=torvenyi&nyelv=hun
Előzmény: Luckuty (42)
Luckuty Creative Commons License 2008.05.07 0 0 43

Akit érdekel, találtam egy cikket a Jirwald-említette ürge-megfigyelésről:

http://www.geographic.hu/index.php?act=napi&rov=1&id=9774

Előzmény: Luckuty (42)
Luckuty Creative Commons License 2008.05.07 0 0 42

Szia, Jirwald, üdv a fórumon!

Kösz az ötletet, tudsz esetleg ennél többet is mondani? Hol lehetne esetleg a jogszabályi háttérnek utánanézni, meg hasonlók?

Előzmény: jirwald (41)
jirwald Creative Commons License 2008.05.06 0 0 41
Tavaly nyáron egy biológus csapat vizsgálta a reptéren élő ürgepopulációt. Ők mondták, hogy az ilyen populáció nagyon ritka Magyarországon, mivel az ehhez hasonló élőhelyek már nagyrészt megszüntek. Talán még két-három hasonló rét található itt-ott, katonai gyakorlóterek, ilyesmi. Van egy kritikus száma a populációnak, és ha az alá csökken az állatok száma, akkor várhatóan kipusztulnak. Itt meglehetősen nagy számban élnek az ürgék, emiatt telepítettek át néhány száz egyedet tavaly Ópusztaszerre, ahol viszont már a kipusztulás szélére kerültek.

Az uniós csatlakozás előtt lett volna lehetőség európai szintű védelmet kérni a reptérre és a lóversenypályára, hivatkozva azok "lakóira". Azonban ezt sajnos elmulasztottuk, és mivel ez egy egyszeri lehetőség volt, jelenleg ilyen környezetvédelmi előírások nem vonatkoznak ezekre a területekre. Pedig ez nagyon kemény védelem lett volna, ha jól emlékszem nem hogy helyi, de még nemzeti törvények sem írhatták volna felül ezeket.

A fentieket csak azért írtam le, hogy esetleg lehetne gondolkodni más típusú védelemben is, nem csak a helyi építési szabályozásokban.
V Dorg Creative Commons License 2008.04.28 0 0 39
Nem tudja valaki véletlenül, hogy a reptér programja megnézhető-e valahol a neten? Konkrétan az érdekelne, hogy a nyár elején szokásos repülőnap mikor lesz pontosan.
THX.
Luckuty Creative Commons License 2008.04.28 0 0 38

Kedves Suba!

Reménykedhetünk még az anyagban, vagy elment a kedved tőlünk?

Üdv: Luckuty

Előzmény: suba-2 (23)
Luckuty Creative Commons License 2008.04.17 0 0 37

Én is örülök, hogy rátaláltatok, és üdvözlöm Mano-t és Cuoresportivot, akikkel azért már szintén összefutottunk másutt is.

A topik fő célja a címben említett területek megmentése, és ezt egyelőre a minél több információ közzétételével szeretnénk segíteni.

Ebbe persze bőven belefér az ott folyó tevékenységek személyes megismerése, hiszen mi más győzné meg leginkább az embert arról, hogy repülőtér, lovaspálya, rét, liget kell oda, nem pedig lakópark vagy vállalkozási terület.

Előzmény: CharlieBrown (34)
CharlieBrown Creative Commons License 2008.04.16 0 0 35
tetszik a dolog, de a motoros gép árak...húúúúúúúú...össze kell állni kalákában valakikkel :)
a gép 4 utast bír a pilótán kívül, vagy 3+pilóta?
Előzmény: Törölt nick (30)
CharlieBrown Creative Commons License 2008.04.16 0 0 34
örülök, hogy rátaláltunk erre a topikra, remélem itt is lesznek érdekes kérdésfelvetések, és remélem válaszok is!
Előzmény: Luckuty (28)
mopet Creative Commons License 2008.04.16 0 0 33
...szép dolog az ajándék, Charlie...
:)
mano2013 Creative Commons License 2008.04.16 0 0 31
Sziasztok!

Capri! minket olyannyira nem zavar a hang, hogy a kölkeim azt lesik, hogy mikor jön már valami!!!! Minden hétvégén ott vagyunk a reptéren, csak néha "későn" érkezünk... Eddig kétszer láttuk azt a helikopter/sárkány egyvelegű csodamasinát, azóta is azt lessük, de max. csak a levegőben látjuk a ház felett..Még leszállni meg felszállni nem láttuk. :) Reméljük ami késik nem múlik.
Cuoresportivo Creative Commons License 2008.04.16 0 0 29

Ha érintettnek érzitek Magatokat:

http://www.abrakmester.hu/peticio.php

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!