Keresés

Részletes keresés

eolomea Creative Commons License 2010.12.22 0 0 471

Udv'

 

Ha Asimovrol hallottal, akkor en hasonszoru irokat ajanlanek - vagyis mindenkeppen klasszikusokat. Ilyen Arthur C. Clarke (pl. 2001 Urodusszeia) - de neki is inkabb a korai muveit (a 2001-nek is vannak folytatasai, amik egyre kevesbe sikerultek); amiket egyedul irt (= valoban o irta). Van sok mas jo angol-amerikai iro: Robert Scheckley, Frederick Pohl, Bob Shaw, John Wyndham, Van Voght (ez utobbi kanadai).

 

Ray Bradburyt tartom a legesnagyobb amerikai ironak - de neki is a korai (pl. 50-es evek) muveit: elsosorban a Marsbeli kronikak-at (es utana a 451 Fahrenheit-et). Bradbury mondjuk kulon kategoria - teljesen mas, mint a fentiek (poetikus - es semmikeppen sem "kemeny sci-fi"). Ha Bradbury tetszik, akkor valoszinuleg a szovjet irok is tetszenenek, elsosorban Kir Bulicsov (Az utolso haboru). Az en abszolut kedvencem Ivan Jefremov (Andromeda-kod, A Bika orja, stb.) De Szergej Sznyegov (Istenemberek) es Georgij Martinov (A Fold novere) is jo.

 

Ma a legismertebb kelet-europai/szovjet irok: Stanislav Lem (Solaris, Eden, Az Ur hangja, Visszateres) ill. a Sztrugackij fiverek (Ugras a jovobe, Nehez istennek lenni, stb.).

 

A magyarok kozul elsosorban Zsoldos Petert ajanlanam (Viking trilogia, Ellenpont, Feladat), de en magam Fekete Gyulat (Kek sziget) is szeretem.

 

A lista ennel sokkal-sokkal hosszabb lehet - es en magam nem is tudnek ujabb muveket/irokat ajanlani (az ujabb generaciok kozul inkabb csak Stanley Kim Robinson-t ismerem - Mars trilogia -, azt is futolag). En magam maradok a klassszikusoknal - meg ha ezek kozul egyik-masik idejet-multnak is tunnek ma...

Előzmény: evanagy55 (470)
evanagy55 Creative Commons License 2010.12.21 0 0 470

Én még új vagyok a témában de valamiért elkezdett érdekelni, hogy sci-fit olvassak. Asimovrol hallottam sokat. Tudnátok ajánlani valamit a legjobbakból ?:) Akárkitől :)

 

Köszi

Törölt nick Creative Commons License 2010.05.23 0 0 469
Majd elkezdem beszerezni az általad ajánlottakat, köszi. :)

A Blindsight kapcsán szerintem valahol pár hónapja reagáltam egy évekkel ezelőtti hozzászólásodra is. :)
Előzmény: Deerlan (467)
Very Black Cat Creative Commons License 2010.05.12 0 0 468
Ajánlom figyelmedbe Robert Jordan: Az Idő Kereke sorozatát. Sanderson fogja befejezni, mert Jordan sajnos elhunyt.

Terry Goodkind (Az igazság kardja ciklus) is a listára való, és Peter S. Beagle is csodálatos meseszövő.
Előzmény: balatas (464)
Deerlan Creative Commons License 2010.05.11 0 0 467

Én is hosszú idő után, pár éve kezdtem el újra sci-fit olvasni.

 

Amit Asimovról, Cardról, Lemről és Sztrugackijékról írsz, azzal szóról szóra így vagyok én is.

 

Ami Peter Watts Blindsight-ját illeti, erről alighanem én írtam a legtöbbet ezen a fórumon; utána lehet keresni. Egyik abszolút kedvenc sci-fi-regényem azóta is.

 

A fentiek fényében szívből ajánlom R. Scott Bakker Prince of Nothing-trilógiáját (epic hard fantasy -- sort of), valamint Richard Paul Russo Ship of Fools c. sci-fijét (Angliában Unto Leviathan címmel jelent meg).

Előzmény: Törölt nick (461)
Törölt nick Creative Commons License 2010.05.09 0 0 466
Szémann Béla könyvének Az utolsó metropolisz a becsületes neve.

A másik könyv pedig Daniel Keys Moran alkotása, és A Gyűrű a címe. Nagyon tetszik nekem (most olvasom újra, ezúttal angolul), pedig a szerző utálja, így nem is lesz hozzá folytatás (hála a jó égnek, nem is hiányzik, jó ez így ahogy van). Amúgy állítólag a Wagner-féle Niebelung-opera sci-fi változataként készült, és eredetileg egy (azóta sem elkészült) film forgatókönyvének. Moran többi műve inkább afféle cyberpunk vonalon mozog (állítólag, én nem olvastam semmit belőle), szóval ez eléggé kilóghat a sorból.
Előzmény: Törölt nick (463)
gregorika Creative Commons License 2010.04.28 0 0 465
Én még ajánlanám Drew Karpyshyn-t. Kortárs szerző, Ő készítette a Star Wars és a Mass Effect játékok történetét, és kiadta könyvben. Nekem pl a Mass Effect története nagyon tetszik, elkezdtem a könyvét nagyon érdekes, de csak angolul van egyelőre. Ezeken kívül még van egy novellája a Temple Hill, arra is kíváncsi vagyok.
Előzmény: Törölt nick (463)
balatas Creative Commons License 2010.02.15 0 0 464
Brandon Sanderson: Ködszerzet 1-2 és Elantris. Nagyon tudom ajánlani, és még huszonéves a srác, remélem rengeteget fog írni.
Törölt nick Creative Commons License 2010.02.14 0 0 463
Köszi, majd megkeresem ezeket.

Amúgy még egy sci-fi eszembe jutott, ami nagy hatással volt rám, ez Szémann Béla Metropolisz című regénye. (Vagy kisregény? Elég rövid volt, azt hiszem.) A vége nem annyira tetszett (valami idegen lények is érkeztek, vagy mi), de majdnem végig óriási hangulata volt (szerintem), ahogy leírt egy kvázi apartheid-szerű társadalmat az atomháború utáni világban, és annak a megsemmisülését. A vége amúgy kb. az, hogy nem marad életben egyetlen ember sem... :)

Meg volt még egy könyv, valami olyasmi címe volt, hogy A Gyűrű keresése, vagy ilyesmi, és szintén egy poszt-atomháborús világban játszódott (volt ún. Sugárzó Sivatag, amiről persze időközben kiderül, hogy már nem is sugároz olyan nagyon), és marha érdekes volt. Legalábbis nekem eléggé tetszett.
Előzmény: JimGilmoure (462)
JimGilmoure Creative Commons License 2010.02.14 0 0 462
Én elolvasnám ezt a trilógiát:
Carl Sargent, Marc Gascoigne:
Véres Utcák
Nosferatu
Fekete madonna

(Shadowrun sorozat= mágia és high tech)

A Fekete Madonna kissé ismerős lesz, előbb megírták a (hasonló) témát, int Dan Brown. :)

Nagyon jók a Myterious Universe regényei is:

Anthony Sheenard:
Ellopni egy Chagallt
Az Exkalibur keresése I-II.
Stb.

stb.
és
Harrison Fawcett:
Katedrális,
Best Of Brett Shaw,
A Korona Hatalma
stb.


Előzmény: Törölt nick (461)
Törölt nick Creative Commons License 2010.02.13 0 0 461
Hosszú ideig nem olvastam egyetlen SF témájú könyvet sem, de most úgy tűnik ismét érdeklődöm a műfaj iránt, úgyhogy megpróbálkozom ezzel...

Régen nagyon tetszett Asimov Alapítvány-regényfolyama, de most már nem tűnik olyan nagy eresztésnek. A robottörténetekre meg már nem emlékszem annyira, bár azok között volt néhány nagyon jó, csak már elég homályosan rémlenek.

Nagyon tetszett még régen Frank Herbert Dűne-sorozata.

Újra elolvastam angolul, és az első két rész szvsz nagyon jó (főleg az tetszik, hogy az elsőnek van olyan olvasata is, hogy valójában ez Muad'dib legendája, tehát hogy a csodák nem is történtek meg, stb.), a harmadik már nem annyira, és onnantól most már elég gyengének tűnik. Az ötödik részben a Tleilaxu legalább tizenötezer éves titkára kábé néhány nap vagy hét alatt jön rá elég egyszerűen a nő, szerintem ez több mint marhaság. Az Honoured Matre-k társadalma is elég egyszerűen van leírva, ahogy Murbella átveszi a hatalmat fölöttük az egyenesen nevetséges.

Meg a csodák is egyre hihetetlenebbek, a prescience még önmagában érdekes dolog, és el lehet fogadni (főleg amíg Paul nem tökéletes, inkább csomópontokat és elsötétedéseket tartalmazó jövőbelátása, nem II. Leto kvázi tökéletes mindentudása), de pl. Miles Teg hangsebességnél gyorsabb mozgása (hangrobbanásról nincs szó benne persze...) már inkább fura és nevetséges. A Teg-et segítő önkéntes a Heretics-ben szintén kicsit furák, családos emberek összegyűlhetnek ezért-azért, de kizárt, hogy ekkora tömegben teljesen önként hátrahagyják a családjukat ellenséges területen... A hirtelen támadt önkéntes hadsereg, meg Teg pont jókor támadt varázslatos gyorsasága kicsit olyan érzést keltett bennem, hogy miután kitalált egy nagyon nehezen megoldható szitut, azután egy csodával vágta át a gordiuszi csomót. Na de ezért nem nagyon érdemes olvasni, kitalálhatott volna esetleg kevésbé félelmetesen tökéletes hatalmú ellenséget, akiket viszont éppen ezért ilyen csoda nélkül is esetleg le lehet győzni valami okos trükkel... így nem erőltette meg magát különösebben a szerző.

Aztán Orson Scott Card Végjátéka is tetszett nagyon annak idején, és most sem tudok róla semmi komoly negatívumot mondani. C. J. Cherryh Mélyállomását is nagyon szerettem anno, bár már régen olvastam.

Lem nagyon jó továbbra is, bár igaziból tinédzserkorom óta nem olvastam tőle semmit (de lehet, hogy újra előveszem), Sztrugackijéktól a Piknik az árokparton (mást nem olvastam tőlük se) is marha jó.

A minap elolvastam két könyvet eddig ismeretlen szerzőktől, az egyik a Killing Star Zebrowski és Pellegrino szerzeménye, és ami ennél is jobban tetszett, az a Blindsight Peter Watts-tól. Én most perpill utóbbinak adnám az általam olvasott legjobb SF mű képzeletbeli díját. :)

Fantasy-ból nekem csak a LOTR tetszett igazán.

Amúgy én hiányolok egyfajta hard fantasy-t, azaz egy olyat, ahol van mágia, meg hasonló dolgok, de rendesen ki van dolgozva, hogy pl. miért nem találják már föl a puskaport évezredeken át, vagy hogy a mágia pontosan hogyan hat a társadalomra. Azaz egy olyan mű, ami egy olyan világban játszódik, ahol tényleg működik a mágia, és nem működik a tudomány, és az egész logikailag konzisztens lenne. A LOTR valamennyire megfelel ennek, de azért az univerzum számos aspektusa nincs jól megmagyarázva, pl. hogy lehet, hogy évezredekig szövetséges két nép, amikor már évezredek óta nem volt szükség a szövetségre, meg ilyenek. Vagy nyitott kapukat döngetek, csak nem ismerem a műfajt eléggé?
Quintana Creative Commons License 2010.02.13 0 0 460
Mindenki figyelmébe ajánlom Tad Williams könyveit. 1. Tündérvidék – A qarok háborúja; és ennek folytatása, Tündérvidék – Árnyak és menekülők. Remélhetőleg készül a harmadik része is. A könyvek eredeti címe: Shadowmarch és Shadowplay.
Nekem nagyon tetszik Tad Williams története. Remélem, miután elolvastátok, nektek is kedvelt olvasmányotok lesz. Olvassátok el, és ha tetszett, ajánljátok ismerőseiteknek.
anonymusq Creative Commons License 2010.02.11 0 0 459
Helló!

Eladó könyvek:

Az excalibur legendáii - a kőbe zárt kard (Szukits)
Glenn l. larson: Végtelen éj (Futuregates, 97-ből)
Michael Moorcock: A bika és a dárda (régi kiadás)
Ví­zmélyvá¡ra (Forgotten realms, régi kiadá¡s, 95)
A kardfogú tigris (cherubion)

A bárgyúgolyó futam
A klónok tántorgása
Még zöldebb a turbó sötét oldala
A tubó sötét oldala
Telepitvény

A halá¡ltalizmán (fél oldal rohadt

Dragonlance könyvek:
Az Ãőszi alkony sákányai (ezek újabb kiadások)
A téli éj sárkányai
A tavaszi hajnal sárkányai
ezeket még egyszer se olvastam,tehát nagyon jó álllapotban vannak:
Rokon lelkek
A korona lovagjai
Magesta kar-thon
A kard lovagjai
Vasverő theros
A rózsa lovagjai
Lord soth
önfejű lovagok
Halálbrigád
Az utolsú nemes
A ráserántsnts hegy ostroma
A bÃbkirály
Az égi éj könnyei
A vértenger kalózai
Az istenek kivá¡lasztotja
Isten kalapácsa
Szent tűz
Az utolsú erőd
Raistin lánya
Az ikrek ideje


Rúna 29
Átjáró 1,2,3,4,7,12

dragon 98/3
Rúna IV/5, V/1

meg még egy csomó minden a www.cherubion.hu apróhírdetés topicban anonymus néven rajta van az összes cuccom.

destroyer666@vipmail.hu
weirdo Creative Commons License 2010.01.10 0 0 458
Harry Harrison: Halálvilág-ot tolom, a "Helyet, helyet" után maximális pozitív csalódás, mégis tud írni a faszi:) 1960-as, asszem.
john2layer Creative Commons License 2009.12.15 0 0 457
http://www.sfportal.hu/megjelent-harrison-fawcett-a-korona-hatalma-cimu-regenye-5462.scifi

A link persze lemaradt. Bocs.
Előzmény: john2layer (456)
john2layer Creative Commons License 2009.12.15 0 0 456
Megjelent, megvettem végre:

vizus Creative Commons License 2009.12.01 0 0 455
Mail ment!
Előzmény: Szedito (424)
szimonettaa Creative Commons License 2009.11.13 0 0 454
A legjobbak a könyvbemutatók amúgy.. egyik-másik könyvesboltban. Egyszer voltam Vámos Miklósoson és nagyon jó volt. Most tuti csak vámpírok ülnének kellettem.. veszélyben lennének a vénáim. Az írói vénám. sry
szanncsika Creative Commons License 2009.11.13 0 0 453
jó is az ilyen nézelődős könyvesboltozás.. csak az a para amikor órákra ott ragad az ember, és más dolga is lenne:)
Előzmény: hellobello12 (452)
hellobello12 Creative Commons License 2009.11.13 0 0 452
Inkább majd személyesen, szeretek könyvesboltokba járni... lehet találok majd más könyvet is !
szimonettaa Creative Commons License 2009.11.13 0 0 451
Máshova írtam be a válasz, szóval.. nem tudom már, mert sok helyen voltam, mást kerestem gőzerővel .. de neten meg tudod rendelni, ha gondolod.
hellobello12 Creative Commons License 2009.11.13 0 0 450
Melyik boltban voltál ?
Előzmény: szimonettaa (449)
szimonettaa Creative Commons License 2009.11.13 0 0 449
Háhá! Végre! Azért eléggé fogyott. Amíg válogattam, megvettek vagy négyet. Elég izgalmasnak ígérkezik legalábbis azok alapján, amit a honlapon olvastam a könyvről.. persze korántsem árulnak el mindent :) Jobb is.
szanncsika Creative Commons License 2009.11.13 0 0 448
Szerintem semmiféleképpen, hiszen nem épp reális dolgokon alapul:D bár nem nekem kell eldönteni, hogy off -e:) egyébként tegnap megjelent
Előzmény: Törölt nick (447)
aronvonal Creative Commons License 2009.11.06 0 0 446
kár, h csak ennyi van :(
de azért kösz a linket! lehet ha megjön a fizu beruházok egyre
Előzmény: Törölt nick (445)
aronvonal Creative Commons License 2009.11.06 0 0 444
és hol lehet ebbe beleolvasni ha 12.-én jelenik meg? mert engem is érdekelne a dolog.
Előzmény: zuhogjohn (437)
wizzzie Creative Commons License 2009.11.06 0 0 443
Az sem akkora gond, mert maximum 2 nap alatt kihozzák. De azért jó lett volna ha már 12.én a kezeim között melengethettem volna.
wizzzie Creative Commons License 2009.11.06 0 0 441
Remélem én is hamar megkapom majd, előrendeltem a könyvet, szerintetek ez azt jelenti, hogy 12.én a postás már hozza nekem ? Vagy csak aznap adja majd fel a kiadó ?
zuhogjohn Creative Commons License 2009.11.03 0 0 440
Hát van abban valami, amit írtál. Mégsem félek ettől, mert az elsők között leszek, aki Magyarországon kiolvassa!
Előzmény: Törölt nick (438)
Fluxor Creative Commons License 2009.11.03 0 0 439
én sem tizenéves tini lennék... :) és én is fannak mondom magam, persze azon már túl vagyok, hogy autogramért álljak sorba, vagy sikítozva küzdjek a premier jegyeiért... :D nem tudom, miért akarják ezt ráhúzni a twilightra is, meg az összes mostani vámpírsztorira.. tény hogy a fiatal korosztályból egyenesen hisztériát vált ki a vámpír-jelenség, de ettől még nem gagyi, csak emészthető, kevés vérrel.
Előzmény: zuhogjohn (437)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!