Keresés

Részletes keresés

btamas70 Creative Commons License 2019.04.04 0 0 2987

Ne tessék őrületbe kergetni a tuti szkópra áhítozó tudatlan audio-amatőröket!

 

Meséljen! A százötvennégyszáz (szumma öccázötven, jól mondom?;)) megás TraktronixTektroniksz 454-et válasszák vagy a kb. 10MHz-es ruszki csodát? Hölgyeim és urraim, USA vs. CCCP maccs! Olyat fognak látni-hallani, hogy krrucifix!! Orsócskás szerintem már nem bír magával, akkora izgalommal várja a közvetítést...

Előzmény: Hang-mérnök (2985)
btamas70 Creative Commons License 2019.04.04 0 0 2986

"új képletet talál ki"

 

Az az "új képlet" minden valamirevaló fizikatananyagban benne van. Az elektromechanikus átalakítóknál tessék keresni. A moci ilyen, villamos energiát mechanikai energiává átalakító szerkentyű, így -minő meglepetés!- vesztesége, hatásfoka is van. Ha nem a megfelelő képletet teccik alkalmazni, akkor jellemzően az eredmény sem helyes, és a feladat nulla pontyot érdemel:))

 

Teccik tudni egyébként, mivel illene behelyettesíteni a hatásfokot, hogy alkalmazni is lehessen? Azok a bizonyos tényezők... tartok tőle, hogy gőze sincs, miről csacsogok, ami valljuk be, egy szalagos bakter esetében ultragáz....ĐĐ Sebaj, a félvak kísérletezés, a "súlyozgatás":o)) talán sikerre vezet. Vagy nem. Csak az tuti, hogy addig jópár magnószalag elszakad megnyúlik.

Itt a húsvét, itt a nyú..ú...úúúl...)))

Előzmény: Hang-mérnök (2984)
Hang-mérnök Creative Commons License 2019.04.04 0 0 2985

4-es üzem, 83'-84'-ben :) Tehát nem javaslom a fogadást, mert biztosan veszítene- bukta lenne ezen érában is, az Ön számára a fogadás !

 

 

Még a fizetési cetlim is megvan, mikoris :) => 2.600.-Ft-ot kerestem ( havonta ), amiből megvettem az első orosz szkópomat :) => ami a mai napig meg is van ! ( mivel akkoriban ezt lehetett csak  kapni, de a  4-es üzemnél Tektronix 454-est használtunk mérésekre - gyakorlatra, így nem volt véletlen ezen típus és pont ezen típusú gép megvétele számomra :) => mivel ezt használtam, mértem vele, ismertem tanonc koromban, így adódott, hogy ezen gépet szerzem be magamnak, gépeim kalibrálására, mivel jól bevált és ismert szkóp volt számomra. Igaz túlzás tudása ügyileg, ennek a kivitelezéséhez, de az emlékek felülírnak mindent számomra. De amúgy egy igen stabil és jó szóp, csak egyeseknek itt nem tetszik, de szívük rajta. Nem tudják mi a jó.........

 

Így Én ott voltam és a gyakorlatot is tanultam az urán bányánál -> ténylegesen, Ön pedig trollkodni próbált, teljesen feleslegesen, mondhatni mihaszna, mivel fogalma sincs, az említettekről. Sőt még műhelynaplót is vezettem, melyet le kellett adnom. (akkoriban elvárás volt)

 

Mivel a felvetett kérdésekről, eljárásokról, azt sem tudja, hogy is kell kivitelezni, hogy is kellene végrehajtani, illetve az említettek -> mik is azok, így akkor miről is szeretne beszélni velem ?

 

Hogy szép az idő ? Azt én is látom, ha kinézek az ablakon......

 

Arról ne akarjon beszélni velem milyen is a 4-es üzem, mivel az Öregem ott dolgozott és Ő ügyezte le, hogy ott dolgozhassak. 'Kicsit' többet tudok az urán bányáról és az ottani ténykedésről, mint Ön. Nem kicsit !!!!!

 

Nagyon halkan megjegyezve, Öregem által olyan közegbe kerültem ott, mármint az urán bányánál, hogy a legkisebb alkalmazott is villamos-mérnők volt. Szóval akkor miről is beszélünk ? Nekem volt megtiszteltetés ezen személyek között dolgozni.

 

Az érdekes az, hogy Önnek fingja sincs pl. az urán bányákról és annak elhelyezkedéséről. 4-es 5-ös üzemről, és az ott tényleges - elektronikai ténykedésről. Mivel az öregem a 4 üzem geodéziáját vezette, így volt rálátásom ez egészre, szerencsére.

 

Elárulom azt is, hogy az első tervezésem és kivitelezésem ott, egy 2x15V-os stabil táp volt ( annó osztrák trafóval, ami akkor nagy dolognak számított és nyákos trafó volt - tehát nyák lapba beültethető volt ), az lett életem első keverőjének tápja is, mivel megkaptam ajándékba :) A mai napig meg van ez is, mivel egy emlék ! -> számomra. Másnak csak egy táp :) Nekem kicsit több.

 

Nem véletlenül kérdeztem, milyen méretű raszter hálóban tervezték a nyák lapokat, R-L-C tagokat, trafókat, stb. Mert az itt lévők nagy részének fogalma sincs erről. Még a tápom - akkori osztrák trafóját is raszter hálós méretben adták meg, tehát egy elfogadott, mindenki által használt szabványt kérdeztem itt Önöktől, melyről fogalmuk sincs :).

 

De ezen érában - ezen tudás között érdekes volt a munka számomra. A tudást és a tapasztalatot is szerencsére átadták a mérnökök, így joggal röhögöm ki, a sok okoskodót, léhűtőt, tudálékost, aki érdemben közelében sem járt mindezeknek, annak a témának amíket említettem, de nyomjákák a marhaságaikat, dögivel.

 

Tetszik tudni eldöntheti a fiatal korában az emberke, buta akar maradni, avagy fejlődni, netán még fejlődne is annyira, mely megmaradjon az utókornak is, ehhez az kell, okosodjon, bővítse tudását, ameddig lehet, majdnem örökös a tanulás. Ebben az Ősei segítenek, míg tudnak. Az enyémek, számomra segítettek, maradjunk annyiban, a többi egyéni szoc. probléma lenne.

 

Szóval ne tessék fogadni, mert 1000%-osan elvesztené a fogadást. Ilyen körülmények között pedig csak olyan fogad, akinek nincs ki az összes kereke. Már bocsánat !

 

 

Előzmény: btamas70 (2982)
Hang-mérnök Creative Commons License 2019.04.04 0 0 2984

Amikor valaki újraírja az alaptörvényeket úgy, hogy annak elméletéhez fogalma sincs, új képletet talál ki, na az érdekes és felmerül a kérdés, van-e értelme tovább löncsölni is vele => érdemben olyan szakmáról, melyhez beláthatóan fogalma sincs.

 

Érdekes mód 30-40 éven keresztül használták ezen képletet, középsulikban, fősulikban, egyetemeken, ahol bevált. Ön szerint rossz :) :) 

 

Tán maradjon is ezen megitélésében :) Csak engem hanyagoljon ! Buta emberekkel nem szívesen dumcsizok......Mivel nincs miről.........

Előzmény: btamas70 (2983)
btamas70 Creative Commons License 2019.04.02 0 0 2983

"Nem véletlenül írtam le a képletet P=U*I :). Avagy Ön szerint ezen képlet is rossz ?"

 

Attól tartok, így nem lesz jó. Mivel nyomatékról teccik vartyogni, a nyomatékkal arányos mechanikai teljesítménnyel kellene számolni: P=U*I*η . Hogy az 'η' hatásfok milyen üzemi tényezőktől, hogyan függ, talán érdekes lehet a zÖn számára, legalábbis ha precíziós szalagfeszítés-szabályozásról álmodik.  Különben az a csúf helyzet állhat elő, hogy az elektronika fizika győz. Vén fejjel sem szégyen tanulni!;)

Előzmény: Hang-mérnök (2979)
btamas70 Creative Commons License 2019.04.02 0 0 2982

Fogadni mernék, h soha nem marattál nyákot uránbányában! Akkormegmitszószbele?:ĐĐĐ

Előzmény: Mono SE (2981)
Mono SE Creative Commons License 2019.04.02 -2 0 2981

ennyi okosság ingyér, baszki, le is mondom az ezermester előfizetésem ;g

Előzmény: Hang-mérnök (2979)
btamas70 Creative Commons License 2019.04.02 0 0 2980

Nem teccik! Nekem a csőkatalógus teccik;)

 

Inkább arról szóljon a rizsa, mér' kell az áramot meghajtani, tán büntiben van?:))

 

 

"Mit ne mondjak, vicces a ténykedésem." 🠜 Biztos így van, h ha mondja!:o)

Előzmény: Hang-mérnök (2979)
Hang-mérnök Creative Commons License 2019.04.02 0 0 2979

Tetszik tudni mi ez ? :

 

 

 

 

Gyanítom maflára nem, így inkább megválaszolom én magam, egy tranzisztor karakterisztika, mely minden tranzisztornak van, igaz eltérő paraméterekkel -> de a katalógusban megtalálhatóak, paraméterekkel együtt, típusra bontva. Ezért van a tranzisztor katalógus => elárulom !

 

Ezek alapján lehet tervezni áramköröket, ha a tervező legalább az alapáramkörökkel és azok működésével tisztában van. Milyen egy pl. ilyen áramkör, mi várható el ezen kapcsolástól és mire is való : 

 

 

Azért a sok nyil és C-R-U-I ne zavarja meg, nem az Ön elrettentésére, hanem az áramkört ismerők - avagy azt megismerésre áhitozók segítségére karcolták oda ! Legalább engem érettségin az STM- pécsi tervező főmérnöke vizsgáztatott, mint akkori "0" km-es versenyzőt.

 

Mivel még annó középsulis koromban nem találkoztam áramgenerátoros tényleges és nem elméleti vezérléssel ( amit tanultunk - tanítottak ), csak amikor az erőműben láttam - tapasztaltam - javítottam és üzemeltettem mindezt, így gyanítom kicsit több gyakorlatom van ezen témában is. Nem véletlenül írtam le a képletet P=U*I :). Avagy Ön szerint ezen képlet is rossz ? Olyan alapdolgokat feszegetünk, melyek Önnél sajna úgy tűnik nincsenek meg, pedig ez mások számára egy alap. Az alapok alapja, melyre épül sok - sok minden.

 

Említhetném az urán-bánya elektronikai részlegét is, ahol a nyomtatott áramköri lapokat gyártották, fűtött vaskloridos légbuborékos oldatban marattak, fotó eljárással előkészítve.

Na csókolom, az ilyen tényleges gyakorlati tapasztalatoknak Ön a bírtokában van ? Dehogy.....Gyanítom még azt sem tudja mire való a vasklorid, majd megnézi a keresőben. Akkor legalább arról tudomása lesz.

De, hogy készítjük elő a nyáklapot, hogy tervezzük meg, milyen is a raszter háló -> mely alapján tervezzük a nyákot -> annak mik a méretei, hogy juttatjuk tá a tervezett (fóliára rajzolt - avagy nyomtatott nyák-laptervet) az előkészített lapra, hogy hívjuk elő és hogy maratjuk, majd a végén hogy matricázzuk - látjuk el szigeteléssel, na ezekhez Önnek sajna fogalma sincs. Ilyen, hogy árnyékolás és annak technikája, még szóba sem jött, csak a nyers és száraz nyák-lapgyártást említettem.

Így viszont igen érdekes és egyoldalú a löncsünk szerintem. Őn csak a trollkodásig - fikázásig - billentyű-huszárkodásig jut el, én pedig próbálok valami fajta értelmet pumpálni Önbe, mielőtt ismét marhaságok jönnének elő Önből.

 

Mit ne mondjak, vicces a ténykedésem. Mivel mindíg is rüheltem a buta embereket. Nem azért mert tudatlanok, hanem azért, mert nem akarnak - nem tesznek ez ellen, hogy ne azok legyenek. Ha pedig közben még az észt-> marhaságot is osztják másnak, na az a ........mindenki döntse el mi is lenne. Nem tisztem minősíteni.

Így már remélhetőleg érthetővé vált Ön számára is.

 

Amúgy a "kraftwerk" egy igen jó együttes, sok számuk meg is van :) 

Előzmény: btamas70 (2978)
btamas70 Creative Commons License 2019.04.01 0 0 2978

"áram meghajtását", Jézus Mária...!)))

 

Erőművekben is bevált, asztamindenit, micsoda szakmai érv, le a kalappal! Akkor bisztos jól fog rajta szólni a Kraftwerk!))) Ha csodák csodájára, még a XXI században elkészül.

Előzmény: Hang-mérnök (2976)
btamas70 Creative Commons License 2019.04.01 0 0 2977

Hogy a fenébe tudhatná, mit jelent? Nem tudnak ezek semmit, csak billentyűhuszárkodni!))

Úgyhogy ha esetleg vkinek nem esne le, mit ért költő "súlyozó egységen" .... hát kérem, ez olyasmi megfogalmazás, mint a "lisztjavító szer":ĐĐĐĐ

Előzmény: Hang-mérnök (2976)
Hang-mérnök Creative Commons License 2019.04.01 0 0 2976

Köszike, de nem kell, mivel áram-generátoros a szabályzása - vezérlése. Mit is jelent mindez, szerintem nem tudod, így inkább elregélem :

 

Kapják a motorok a 12 - 24 V fix feszültséget és az áram meghajtását változtatom, 4 fokozatban ( 1-fékezés, 3-gyorsítás-húzás ). Mivel P=U*I, így adja magát, hogy lehet a nyomatékot szabályozni elektronikusan. Ez hívják áram-generátoros szabályzásnak :) Nem új ez a téma, már régesrég használták motorvezérléseknél - szabályozásoknál. Erőművekben is bevált eljárás volt. Nem a feszültséget, hanem a meghajtó áramot változtatta az ember és a hatás ugyanaz.

 

Adott műveletre, adott meghajtó A - áramot biztosítok a motorok számára, így is lehet játszani a nyomatékkal - húzással - fékezéssel, sőt úgy szabályozni mindezt, mely alapján nem okoz szalag-megnyúlást-szakadást, tehát nem teszi tönkre, a méreg drága stúdió-szalagot az orsókon. Ennyire egyszerű az egész.

 

Mivel nem akartam úgy járni, mint az stm-800-as, így olyan méréseket feldolgozó és súlyozó egységet kellett betervezni, mely képes is, feladatának ellátására. Itt azért figyelembe kell venni az A/D átalakítók sebességét, a feldolgozó egység sebességét, illetve mely mérési eredményeket, milyen mértékben vegyünk figyelembe, nehogy túlvezérlést - túlszabályzást csináljunk a rendszerben. Ez egy jó járék, sok - sok kisérleti működéssel - méréssel - állítással - újratervezéssel, finomítással. Kb. olyan, mint egy BIAS beállítása, 'kicsit' meg-bonyolítva.

 

Ez még súlyozottabb - finomabb játék-kivitelezés, mint amit feltettél  :) :) De azért köszike.....

Ez az ész és az elektronika játéka lenne....Naná, hogy az ész nyer :) :) :) Mivel az elektronika változtatható.

Előzmény: livE10 (2975)
livE10 Creative Commons License 2019.02.03 0 0 2975

A motorhoz való szabályozóval ne fáradj, adok egyet. Jó súlyozott.

Előzmény: Hang-mérnök (2973)
_percy_ Creative Commons License 2019.02.01 0 0 2974

;-DDDDD

Előzmény: Hang-mérnök (2973)
Hang-mérnök Creative Commons License 2019.02.01 0 0 2973

Nagytudású szakembereknek, a revox nyelvi labor magnója az A-88-as volt :).

 

Egy olyat építek át jelenleg, stúdió magnónak, ilyen motorokkal :

 

  

 

Kicsit combosak és tudják a dolgukat :)

 

Szóval az a nyelvi laboros magnó, majdnem olyan mint az A77, de nem az, A88 lenne :)

65dB Creative Commons License 2019.01.31 0 0 2972
Előzmény: btamas70 (2971)
btamas70 Creative Commons License 2019.01.31 0 0 2971

"Ez szerintem egy "vargabetű", ne tedd."

 

Azt mondod?:))

https://shop.hanzehifi.nl/product/thorens-td-124-motor-decoupling-springs/

Előzmény: spacc (2969)
Malfox Creative Commons License 2019.01.30 0 0 2970

Szerintem is inkább próbáld meg a japán szilikon motorfelfüggesztést és az Audiosilente átalakító kittjét, nem tom' Neked MK-I vagy MK-II van?

Előzmény: 65dB (2968)
spacc Creative Commons License 2019.01.30 0 0 2969

Ez szerintem egy "vargabetű", ne tedd. Elfelejtetted. hogy bármely rugó belső csillapítása legalább tizede egy gumielemnek, tehát szépen növekedni fog a motor keltette rezgés. Márrészt ne vletlenül kínálnak eme őskövülethez mindenféle  gumielemeket, mert hogy ezek az idő során elöregednek, kikeményednek ami szintén zajnövekedéssel jár.

Előzmény: 65dB (2968)
65dB Creative Commons License 2019.01.29 0 0 2968

Ez is jó megoldás. Én alumínium tányérra cseréltem ki a vasat. Kisebb tömeg, de ez is egy megoldás :)

A motor  tartógumikat ki akarom váltani rugókkal. Ettől jobb morgás csillapítást remélek.

Előzmény: Malfox (2967)
Malfox Creative Commons License 2019.01.28 0 0 2967

Szia! A TD124-esen egy 12mm-es akriltányér van az eredeti könnyű alu tányér helyett, ezzel megfelelően el van csatolva a vastányértól a hangszedő, ez a meglehetősen erős mágnesű Lyra Helikon MC hangszedőnél komoly problémákat okozott. Leromlott az áthallása 22 dB körülire, a frekvenciamenet egyenletességéről nem beszélhettünk, 50 Hz-en 4 dB kiemelés volt tapasztalható. Az akril tányér alkalmazásával ezek a hibák megszűntek. A gép át van alakítva MK-II-re, az Audiosilente-es felújítókittel így a dübörgése se nőtt meg számottevően. A csapágyban szintén az Audiosilente csapágylezárója van, így simán elbírja a többlet terhelést. :)  Nem mondom meglehetősen sokba van már, de nekem még így is megérte.

Előzmény: 65dB (2956)
_percy_ Creative Commons License 2019.01.27 0 0 2966

Ennyire nem néztem meg a szervizkönyvét, de a képen ott is látható a csati amit betettem a szervizkönyvből.
Lehetséges. Jó drága lehetett újonnan  :)

Előzmény: gabocza1 (2964)
spacc Creative Commons License 2019.01.27 0 0 2965

Minden esetre egy kissé túlárazott a kütyü annak fényében, hogy gyakorlatilag alig több, mint egy kiherélt B77 futómű, egy kigerélt elektronika, nincs benne "LOCATOR" csak egy síma B77 számláló. egy mono kivezérlés jelző...  szóval a felét sem éri a 200 e rénusinak.  De csak várja az eladó a palimadarat..... :)))

gabocza1 Creative Commons License 2019.01.27 -1 0 2964

Van rajta egy sokpólusú csatlakozó, ilyent láttam a Tandberg, és az ASC nyelvi labor magnóján...

Előzmény: _percy_ (2963)
_percy_ Creative Commons License 2019.01.27 0 0 2963

Ahogy spacclee koma jelezte a hirdetés ettől függetlenül tartalmaz marhaságokat. Egy tisztán csak lejátszásr való magnót nem lehet PER528-ra kalibrálni, főleg úgy hogy még azt is hozzáteszi az eladó hogy "természetesen bármilyen szalaghoz baállitható." :)

Előzmény: gabocza1 (2961)
_percy_ Creative Commons License 2019.01.27 0 0 2962

Hivatalosan létezett ilyen magnó, külön szervizkönyve van. "PR99 reproduce only" - azaz csak lejátszásra való.
Nyelvi laborban nem hiszem hogy használhatták volna, de természetesen van ennyi pénz erre a célra is...

Előzmény: gabocza1 (2961)
gabocza1 Creative Commons License 2019.01.26 -1 0 2961

Ez szerintem nyelvi laboros magnó...

Előzmény: spacc (2960)
spacc Creative Commons License 2019.01.26 0 0 2960

.....leszervizelt...... wazz!  

Meg BASF 528 szalaghoz beállított lejátszómagnó (sicc!)

Előzmény: Dzsibzon (2959)
Dzsibzon Creative Commons License 2019.01.26 0 0 2959
Dzsibzon Creative Commons License 2019.01.26 0 0 2958

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!