Keresés

Részletes keresés

daty55 Creative Commons License 2026.01.14 0 0 20005

Akkor ezek szerint ennek semmi köze ehhez?

"A gimbal (gömbcsuklós) ingaórák története a precíz időmérés fejlődése, ahol a Christiaan Huygens által 1656-ban feltalált ingaelvet alkalmazták, de a gimbal egy speciális felfüggesztés a súlyoknak (vagy magának a lengőmechanizmusnak), ami <>a gravitáció és a mozgás hatásait kompenzálja<>, így szélsőséges körülmények (pl. hajókon, űrhajókban) is pontos maradjon, ellentétben a hagyományos, egy síkban mozgó ingákkal, amelyeknél a mozgás iránya könnyen megváltozik. Ez a technológia a tudományos felfedezések (pl. csillagászat, tengerészet) fejlődésével párhuzamosan alakult ki."

APT Creative Commons License 2026.01.14 0 0 20004

Hát, 50 ropit, pláne így, nem nagyon ér - de érdekes. Amúgy szerintem nem barkácsolás - csak ezt nem szobai használatra szánták, hanem valami "iparibb" feladatra, műhelybe, gyárba, irodába, iskolába, ilyesmi.

Előzmény: daty55 (20001)
daty55 Creative Commons License 2026.01.14 0 0 20003

Több szem tényleg többet lát! :-)
Ezt eddig észre sem vettem!
Valóban látni a vezetéket!
Köszönöm!

Előzmény: APT (20000)
APT Creative Commons License 2026.01.14 0 0 20002

Nem látni egyébként a képeken, hogy magából a szerkezetből oldalra kiálló nagy kar pontosan mit is csinál. De az egyértelmű, hogy kiáll oldalra az órából, és ott lehet húzkodni. Tipikusan a blokkolóóráknak is egy ilyen karja volt sokszor - elképzelhető, hogy emellett volt a blokkoló egység, azt vezérelte (mondjuk percenként léptette) ez, mint főóra, és a kar lehúzásakor "pecsételt", csak ezek a részek már nincsenek meg. Ez nyilván csak tippelés.

Lehet, hogy valamelyikünk már találkozott konkrétan ilyen vassal, és akkor majd kerek lesz a történet.

Előzmény: daty55 (19999)
daty55 Creative Commons License 2026.01.14 0 0 20001

Na, ennyit kaptam összesen.
Állítólag 10 éve ven az eladónál, de már nem gyűjti az órákat, ezért ezt is eladja.
Amikor hozzákerült, már akkor sem működött.

Szerintem ez finoman kifejezve magam, kamu.
Ha veszek egy órát, azért csak igyekszem megcsináltatni 10 év alatt.
Ja, nem titok, 50EFt az ára.

Nem tudom ennyit megéri e kockáztatni érte.
Amúgy én is úgy vettem ki a képekből, hogy a felhúzás van lent csak, és a kardán viszi fel a meghajtást az óraműbe.
De, hogy ennek mi értelme van, azt nem tudom.
Talán kuriózum... vagy barkácsolás?

A tulaj azt mondja, ez egy gyári óra.
Hát, ahhoz képest szerintem a ház is, és főleg az ajtó, az barkácsolás.

Megköszönném, ha segítenétek a döntésben.

APT Creative Commons License 2026.01.14 0 0 20000

Ez valamit még meghajtott-vezérelt. Érintkező meg vezeték is van a rugóház kilincskereke környékén, mint, ha hiányozna is több minden.

Mivel konkrétan ilyet még nem láttam, képek alapján meg nem mondom, pontosan mit csinált, de érdekes jószág kétségtelenül. 

Előzmény: daty55 (19999)
daty55 Creative Commons License 2026.01.14 0 0 19999

daty55 Creative Commons License 2026.01.14 0 0 19998

És még pár.

daty55 Creative Commons License 2026.01.14 0 0 19997

Köszönöm az eddigieket, küldök még pár képet, amit kaptam róla.

APT Creative Commons License 2026.01.14 0 0 19996

Nem nagyon nagyítgattam rá, de most jobban megnézve teljesen lehetséges, hogy igazad van. Ez esetben ez egy elég furcsa szerkezet, és ha alul a rugóház "nem csinált semmi mást", akkor kvázi semmi értelme sincs, egy haszontalan bonyolítás, így gyanítom (és a lenti szerelvények alakja is "gyanús" ebből a szempontból), hogy azért eredetileg az ott lent csinált valami mást is.

De élőben kellene látni ezt - az is egy kérdés, hogy a számlap eltűnt-e az óráról, vagy esetleg soha nem is volt, mert ez tényleg valamit regisztrált, és a fenti óraszerkezet igazándiból csak a lefutást szabályozta, és alkalmasint mutatók is csak azért voltak rajta, hogy lehessen szabályozni. Érdekes darab.

Előzmény: rferi (19995)
rferi Creative Commons License 2026.01.14 0 0 19995

Az alsó részben van szerintem a hajtórugó, és egy alap gyorsító áttétel. És szerintem csak a meghajtást tolja át az óraszerkezetnek felülre a kardánnal.

Az alsó részben látszik is a felhúzókulcs, csak ki kell nagyítani a képet, mert nagyon beleolvad a háttérbe.

Előzmény: APT (19994)
APT Creative Commons License 2026.01.14 0 0 19994

No, ez érdekes - de annyira hiányos az óra, hogy így képről első ránézésre nem is tudom egyértelműen megmondani, hogy ez miféle óra lehetett. A kapcsolóórát nem tartom valószínűnek, azokat jellemzően nem így oldották meg - a kardános kihajtásokkal jellemzően a mindenféle regisztráló segédszerkezeteket hajtották meg, tipikusan így voltak megoldva a gyári-irodai blokkolóórák (ahol a munkaidőt, a ki-be lépéseket blokkolták), de valami mást író-regisztráló szerkezet is lehet az ott lent - aminek ránézésre a zöme sajnos hiányzik.

Előzmény: daty55 (19992)
daty55 Creative Commons License 2026.01.14 0 0 19993

Bocsánat a szöveg eltűnt az éterben.
Ezt a nevet az AI dobta ki a kérdezősködésem eredményeképpen.
Írt még ilyesmit, hogy "precíziós óra", kardántengelyes óra".

Izgatottam várom válaszodat, hogy mond e Neked valamit a kép.

Előzmény: APT (19991)
daty55 Creative Commons License 2026.01.14 0 0 19992

Szia!

Előzmény: daty55 (19990)
APT Creative Commons License 2026.01.13 0 0 19991

Nem ismert szakmai fogalom a "gimbal-ingaóra". Vélhetően nem ez a szakmai megnevezése annak, amire célzol.

Pontosan mire gondolsz, egy képet egy ilyenről fel tudnál tenni egy ilyenről?

Előzmény: daty55 (19990)
daty55 Creative Commons License 2026.01.13 0 0 19990

Sziasztok!

A gimbal ingaórákról tudtok valamit mondani?
Esetleg van itt valaki aki tudja is szervizelni?
Vagy valaki, akinek van ilyen órája?

Köszönöm, ha írtok!

Üdv!

Attila

Capt.IQ229 Creative Commons License 2026.01.12 -1 0 19989

Köszönöm szépen, nagyon nem sürgős, mert nem is tudom mikor jutok oda, hogy ki is cserélném.

3-4-6 óra tartalék van benne, ha a kezemen van akkor meg simán megy. És ritkán is kerül sorra hogy hordjam.

Most egy arany doxát hordok hetek óta. pulóver ujja alatt nem látszik, nincs kérdéezősködés, nem kihívó.

Én meg tudom, érzem mi van rajtam, ezért van.

Rövidujjas időben majd előkerül a vostok ...is.

Sőt tavaly nyáron egy filléres digi casió retrot hordtam a legtöbbet. És keresek egy sima, na jó nem sima MDV106-ot, a kardhalosat. De nagyon vennék Times marlint is, a legegyszerűbb aranytokos retroszerű automatát, bár a 34mm-es kvarc is psizkál. Utóbbit legalább lehet kani. Csakhát az az átkozott műanyag ablak. Domborított zafír lenne jó. :))

Előzmény: bosijani (19982)
Capt.IQ229 Creative Commons License 2026.01.12 -1 0 19988

Egyetértünk.

Nem gondolom, hogy egy ilyen 60-70eFt-os összeg húz ki bárkit is a slamasztikából a mai világban.

Előzmény: AmazingGecko (19985)
Capt.IQ229 Creative Commons License 2026.01.12 -1 0 19987

Ne kapkodd el a dolgot.

Törtaranyba vétek szétbarbárkodni. Szép az a tok, nem menthetetlen a számlap, stb.

Törtarany saccolt árát add oda Édesanyádnak és tedd el az órát. Lehet, hogy 20év múlva másként fogsz ránézni. Lehet, hogy 20 év múlva más lesz a kereslet ilyenekre.

Piti összegről beszélünk. Nem egy vagyon.

Előzmény: Pál Nagy (19983)
APT Creative Commons License 2026.01.12 0 0 19986

Vagy nem veszi be így kompletten senki, vagy jóval a tört arany ára alatt (a bizonytalanság miatt, nem fog kockázatot vállalni, ami teljesen érthető is) - aki meg igen, az ott a szemed láttára fogja csípőfogóval két perc alatt szétcincálni az egészet, tönkre téve a szerkezetet, eltörve minden tengelyt, és a csupasz arany szerelvényeket a mérlegre dobálva mond egy grammárat - és ennyi.

Szakszerűen szétszerelni nem nagy dolog ugyanakkor, de szánni kell rá némi időt, ráadásul a tokszerelvényeket tartó csavarok (van két íves acél rugó a tokban, a fedélnyitó és a retesz rugója) az ilyen korú órák igen nagy hányadában teljesen moccanthatatlanul, véglegesen a helyükre rozsdáltak, így csak kifúrni lehet őket (ha nem vagdossuk le róla a tokot), ráadásul legtöbbször nem aranyból vannak a zsanérokat rögzítő kis peckek sem (ebben három is van a három fedélnek), amiket szintén csak célszerszámokkal és óvatosan lehet kiütni.

Egy szakember mondjuk 10 ezerért szakszerűen és roncsolásmentesen szétszereli neked - már, ha találsz erre ajánlkozót...

Nehéz ügy ez, közben meg komplett óraként eladni jelen állapotában szintén nem nagyon lehet (a már emlegetett becsült tört érték alatt legfeljebb), helyrehozni, restaurálni meg szintén nem gazdaságos, mert nem igazán van ezekre az órákra kereslet. És magam is úgy gondolom, hogy vétek volna a szerkezetet-számlapot tönkretenni - ugyanakkor nem tudlak biztatni semmivel, mert egy ilyen szerkezetnek "csupaszon" gyakorlatilag nincs értéke. Jómagamnak is van kb: 100db ömlesztve, és pótalkatrészként használok fel belőlük hébe-hóba valamit...

AmazingGecko Creative Commons License 2026.01.12 0 0 19985

A törtarany felvásárló beolvasztaná?  Ez egy szép régi óra, kár lenne érte. Nem tudom milyen korú, de legalább 100 éves meglehet.

AmazingGecko Creative Commons License 2026.01.12 0 0 19984

Hol vették volna be aranyozottként?

Előzmény: Pál Nagy (19980)
Pál Nagy Creative Commons License 2026.01.12 0 0 19983

Köszönöm szépen a választ. 

Erre gondoltam én is, nem többszázezres kincsre. :-) 

Valószínű,hogy a belső fedlap is arany, abba is azok a jelek,sorszámok vannak,mint a fedlapokban. A kengyelen nincs semmi jel.

3,5 cm átmérőjű.

Van aki ilyeneket bevesz? Vagy szedjem szét én, aztán a törtarany felvásárlóhoz vigyem?

Sajnálnám a szerkezetet kidobni, hátha valakinek pont kellene belőle valami. Inkább odaadnám valakinek ajándékba.

Előzmény: APT (19981)
bosijani Creative Commons License 2026.01.11 0 0 19982

majd körülnézek,lehet van automata vosztok donorom.

Előzmény: Capt.IQ229 (19976)
APT Creative Commons License 2026.01.11 0 0 19981

Ebben az állapotban az arany értékét, sajnos egy garassal sem többet. Azt viszont pontosan meg kellene mérni - amihez ki kell venni a tengelyt, a szerkezetet, a fedélnyitó és reteszelő rugókat, és amennyiben a hátsó porvédő belső hátlap és a kengyel nem arany (gyakori), azt is kiszerelni. A képekről még a mérete sem megbecsülhető, lehet egész kicsi, 2x mm átmérőjű pöttöm "apáca-óra", azokban sokszor 2-3 grammnál nincs is több arany, meg lehet kicsit masszívabb-nagyobb kivitelű is, de egy ilyen női órában 5-8 grammnál több ritkán van. Persze ez sem mindegy, kicsit sem, hiszen most 21-24eFt között van a 14K arany tört ára is.

Előzmény: Pál Nagy (19980)
Pál Nagy Creative Commons License 2026.01.11 0 0 19980

Üdv.

Van egy ilyen női kis aranyzsebórám,dupla hátlapos. 

Sajnos az óraszerkezet hiányos, felújításra szorul.

Milyen értéket képviselhet ebben az állapotban?

Idős anyámtól majdnem bevették,mint "csak aranyozott".

Jó lenne ha reális összeget kapna érte, a kis nyugdíjához.

Capt.IQ229 Creative Commons License 2025.12.16 0 0 19978

Meg kell keresnem...... a szekrényt..... aminek a fiókjában....... :)))

Előzmény: APT (19977)
APT Creative Commons License 2025.12.16 0 0 19977

Tegyél fel róla pár képet - ha megoldható, esetleg méreteket nagyjából, és akkor lehet töprengeni azon, mit lehet vele tenni.

Előzmény: Capt.IQ229 (19975)
Capt.IQ229 Creative Commons License 2025.12.16 0 0 19976

Mondjuk nemrég ejtettem egy vostok automatát és kimozdult a kő, visszarakva viszont tuti lett.

De a motorrugó sajnos törött, 3-4-5 óra tartalék van benne és furán hangzik kézihúzás végén. Hogy az eséstől, vagy már előtte törött nem tudom. Nagyon ritkán hordom.

Előzmény: APT (19974)
Capt.IQ229 Creative Commons License 2025.12.16 0 0 19975

Köszönöm. Végülis egy Cornavint már hordtam huzamosabb ideig és OK volt. Most pihen, vár egy takarítást, hogy ne koptassam rommá, ha eddig megúszta.

A negyedütés LeCoultre-nál valamiért beugrott a neved és kerestem a nyáron készült GC-t, de az -ezek szerint elkelt hamar. Végül is kicsi ez a világ. :))

Viszont ebben a kategóriában én nem akarok mozogni. Van 1 nagyon kicsi zsebszerkezetem ami szinte alig használt egy korai rugóház kilincs rögzítő kisrugó (mittudoménhogyhívják) törés miatt. Legalább 50-60 éve biztosan nem járt, max én játszottam vele. Tűzzománc hibátlan számlappal. Ahhoz gondoltam egy tokot.

Belegondolva nem tudok rosszabbat tenni vele, minthogy álljon a fiókban.

Előzmény: APT (19974)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!