Keresés

Részletes keresés

Tótikám Creative Commons License 2021.12.04 0 0 27242

Még egy praktika hideg komlózáskori oxidáció elkerülésére.Erjesztő fedeléhez lehet rögzíteni fóliába csomagolva a komlót előre.Rögzítéshez kell fólia, ferrites rozsdamentes lemez (inox edény, kés, stb.),számítógép merevlemezről a mágnes(ez nagyon hasznos még mágnes keverő készítésekor is). Hasznos még a 9/13 más néven 9x2 vagy 13x2mm szilikon cső vagyis 9mm belső, 13mm külső átmérő (bondex kft). Használható erjesztő csaphoz,KEG csatlakozóhoz ,kotyogó átalakításhoz,palackozó szifon stb. 2-3m .Főzhető,és rugalmas hajlékony.

.

Előzmény: oguretz (27236)
Tótikám Creative Commons License 2021.12.03 0 0 27241

Nagyon hasznos pl. búza sörnél,ha alacsonyabb hőmérsékletről indul az erjesztés majd lassú emelés,de mikor. Az eltelt idő és próbacseresznye , vagy fajsúly alapján.

Előzmény: Húsvét Julianus (27239)
Tótikám Creative Commons License 2021.12.03 0 0 27240

Idő és alacsony hőmérséklet mindent meg old.Tisztának tűnő lé esetén is mire kiürül a KEG jelentős mennyiség üledék keletkezik. Ezért is szokták meghajlítani a búvár csövet.

Előzmény: oguretz (27238)
Húsvét Julianus Creative Commons License 2021.12.02 0 0 27239

Megérkezett az Ispindel, bele is tettem a 7 napja erjedő sörbe:

Elötte kipróbáktam vízben is, akkor 1.000 mutatott.

Jó cuccnak tűnik, a fajsúlymérő is 1.020 körül mutat..

 

Előzmény: Tótikám (27209)
oguretz Creative Commons License 2021.12.02 0 0 27238

Igen, a két hónapot tanulni kell :) A zselatinnal annyi a szándékom, hogy az üvegben lerángassa tisztára, amikor hűtőben pihen már végre... http://scottjanish.com/a-case-for-short-and-cool-dry-hopping/ ez jó összefoglaló hidegen és rövid ideig hidegkomlózásról, az ilyen kísérletek tudnak igazán szöget ütni a fejembe, aztán vallatásig ez van... Olvastam a hólyagos meg két üveges módszerről, már eléggé késő... A rendes huszárvágás egy laza keg meg kezdetnek egy sodastream adapter lesz, ráengedem a hidegkomlóra, pár öblítés, kis túlnyomás, aztán mehet cold crash. Az a baj, hogy ezt most nem gondoltam át... Inkább kerülöm az fölös oxigén-kitettséget most... Elvileg a plusz 1 hét alatt ülepedhetett könnyen palackozhatóra, a hidegkomlót meg zsákban ejtem a csappal átellenes oldalra, aztán mivel igazad is van abban, hogy a füves ízt adó komlót azért nagyon el kéne találni (ráadásul nem tudom, hogy az a fele vagyok-e az embereknek, aki meg tud veszni érte), hagyom is négy napot, addig is kicsit leül a malaj. Az lett volna a cél, hogy komlódarabok ne nagyon jussanak az üvegekbe, ami ha nem jön össze, el is engedem a kéthónapos őrizgetést, mert úgy tényleg rengeteg idő. :)

 

Elvileg a cold crash is meg a zselatin is csak gyorsítja az elkerülhetetlent, talán a zselatin még jó prevenció hidegen ködösödés ellen, de ennyi, elvileg semmi nem lesz, ha időt és mozdulatlanságot alkalmazok helyette, nem?

Tótikám Creative Commons License 2021.12.02 0 0 27237

Két hónap sok idő. Aszkorbin savra nincs tapasztalatom.Zselatin hideg komlózás után 1-2C-on,ezután lassabban fog cukorral szénsavasodni. Két napos hideg komlózás nekem elég rövid.Klasszikus 4 nap 14-15C.Fűízről olvastam caskád komló kapcsán de nem találkoztam még vele ,pedig volt hogy bő egy hétig benne volt. Hűtéskori vissza szívás elkerülésére több módszer is létezik. Foci labda belső co -val feltöltve. Kotyogó átalakítása .Lényege két palack van ,1 csatlakozik az erjesztővel ,az össze kötő cső edény tetejéig ér, 1-2 össze kötő csöve a palackok aljáig érnek.Erjedés kezdetekor 1 feltöltöd ,keletkező gáz át nyomja 2-es be ,majd kotyogó ként működik.Térfogat csökkenéskor 2-ből vissza szívja az 1-es be.Folyadék mennyisége 1-2l,szintje az 1-es tetejéig nem érhet fel.Fontos hogy az erjesztő ne eresszen.

Előzmény: oguretz (27236)
oguretz Creative Commons License 2021.12.01 0 0 27236

Nagyszerű információk, köszönöm! Közben itt keringek egy másik kérdéskörön... A második főzésem vödörben leerjedve, így döntöttem, plusz egy hetet marad vödörben, és akkor hidegkomló két nap. Olvastam elég sokfelé, és az iparágban dolgozó koponyák meg a tényleges kísérleteket végzők eléggé  egyöntetűen állítják, hogy a második napra közel az összes olaj kioldódott, utána már csak növényes ízek és hop creep szeret történni. Ugyanők azt mondják, hogy 10°C alatt szeretnek hidegkomlózni, kivétel a nagyon gyümölcsösnek szánt ízvilágok esetén. Forgattam a fejemben, hogy az egy hét pihenő után kap egy cold crasht a vödörben, ha olyan az idő kint. Megvétóztam magamat, mert pár helyen azt írják, hogy szűk két deci levegőt stabilan beszív kotyogón (szagtalan olcsó vodka van benne egyébként épp emiatt), és annak ellenére, hogy negyede az oxidáció sebessége, a tényleges oxidáció sokszorosa, mert több liternyit elnyel a lehűlt sör a széndioxidból, amiben egész hamar elvegyül a bejutott levegővel, így a megfelelő arányban az is beoldódik a sörbe. És lényegében azt mondják, hogy komlós söröknek ez már könnyen tud rengeteg oxidációt jelenteni, egész gyorsan. Az első söröm nagy hibája oxidáció lehetett (perkarbonát maradványai a hidegkomló zsákon, szerinted?), a másodiknak nem kéne abba az irányba moccanjon... A mostani terv az, hogy hidegkomlóval (5g/l) megy be aszkorbinsav, zselatin, aztán két nap után palackozás. Ez cold crash verzióban úgy nézett volna ki, hogy hűtés előtt antioxidáns, hidegkomló 2 nap cc után, aztán szintén 2 nap és palackozás jó hidegen, talán megkocogtatva az üveget felhabzásig lezárás előtt, pont a több szénsav miatt. Jól tettem, hogy hagyom a francba, vagy mumuskergetés zajlik inkább? Szerintetek a beszívódó levegő okozna számottevő oxidációt? Kb 60 napig szeretném őrizgetni legalább az utolsó pár üveget... :)

Tótikám Creative Commons License 2021.12.01 0 0 27235

STC -ből érdemes két relést választani.Egyik hűtésre,másikat fűtésre lehet állítani. Hűtőszekrényből nem rossz az sem ha van benne mélyhűtő rekesz (lehetőleg a két ajtó között minél nagyobb távolság legyen). Mélyhűtő rekesz ajtaját ki kell szerelni. Könnyeben fog 0-1C-on működni ,egy számítógép ventilátorral meg főleg.Hátrány , nagyobb méret ,ale hőmérsékletnél be kell zárni a mélyhűtő rekeszt.

Előzmény: oguretz (27233)
kardosur Creative Commons License 2021.11.30 0 0 27234

Nekem ezek beváltak. Nem mai darabok, de még ma is gyártják. Nincs fagyasztója, nem jegesedik. Semmi kompakt, minden alkatrésze cserélhető, bár még nem volt hibájuk. Zanussi ZC 255R, talán ez a típusuk. Létezik fele ekkora is.
A 255 literesbe belefér kettő vödör is.
Sörhöz 3 is van belőle. Sőt a 4-iknek ilyet használunk a lakásban is főhűtőnek.
AZ egyiket szabályzó nélkül vettem, azt már nem is kellett kiiktatni.
Egyikben van fűtés is, arról most nem találok képet.

Előzmény: oguretz (27233)
oguretz Creative Commons License 2021.11.30 0 0 27233

Üdv ismét! Az a pont van most, hogy kell egy hűtő. Páran már biztos ismertek annyira, hogy kapásból tudjátok, hogy kizárólag a redneck verzióban gondolkodom, tehát helyi hirdetésekben vadászni minél olcsóbban... Viszont kénytelen vagyok belátni, hogy egyáltalán nem tudok semmit arról, hogy miben lehet nagyon mellényúlni öreg hűtőszekrények vásárlásakor, különösen amikor erjesztésvezetés a cél. Egy STC-t beszerzek a következő rendeléssel, és így télen nem sürgős még frigót rakni rá, asszem elég egy tetszőleges hőszigetelt doboz a vödörnek, ami viszonylag tűzbiztos, meg pár kis teljesítményű izzó egy nagy konzervdobozban... Szóval kérdés, mennyire problémás egy-egy újabb típusú hűtő, tán propán gázzal töltött hűtő, esetleges automatikáival, fura hangokat adó, bonyolultabb működéssel, mondjuk egy öreg lehelhez képest? A lepukkant (rozsdás) állapoton megéri segíteni? Gáz elillanás orvoslása melyiknél simább ügy? Hülye helyeken kilyukadós rendszereket meg hasonló kukatöltelékeket is szeretném valahogy elkerülni, van mód valahogy előre felismerni ezeket? Vagyis lényegében: van olyan tönkrement típus, amit akár én is életre kelthetek jó eredménnyel? Precíz, rákockulós barkácsolás nem probléma, belépő költség is ha visszatermelhető relatíve könnyen, akkor nem gond. Ami még foglalkoztat: -1-ig lemenni képes sima hűtő, akár 27°C hőmérséklet mellett is. Szokott ezzel szívás lenni? Leginkább a legolcsóbb használtak közül válogatnék, egyedüli kivétel a tönkrement szutyok kategória, ott ami 20k alatt beszerezhető és megéri hibát keresni, az még jó lehet, csak tudnám, hogy szűrjem ki az alkalmatlan/túlautomatizált cuccokat... Előre is köszönöm meglátásaitokat!

Tótikám Creative Commons License 2021.11.30 0 0 27232

Közel múltban újabb sörfőző bolt nyílt, de nem reklámozni akarom őket. Blogjukat viszont igen ,sok hasznos írás ,malátákról, komlózásról, élesztőkről,és receptek.Köszönet érte Mátyus Tamásnak és a Hopline-sörfőzőellátonak.Természetesen továbbra is ajánlom a következőket. Acerola társunk sörfórum blogját, sernevelés oldalát. Magyar nyelvű könyvek: egyesület által kiadott Sörfőzés otthon egyszerűen,valamint Greg Hughes Házi sörfőzde.Vogel, Házi sörfőzés könyve, az első kiadás régen jelent meg ,nem tudom hogy a mostani mennyire van átdolgozva.

latam Creative Commons License 2021.11.25 0 0 27231

Gondolom konzerves sörsűrítményt szeretnél vásárolni. Az APA és az IPA közül nagy valószínűséggel az APA a kevésbé keserű.
De pl. az olasz boltjában többféle konzerv közül választhatsz, lehet neten is rendelni. Konzerves sűrítményeket több gyártó is készít, régebben és is készítettem sűrítményes söröket, a Brewferm és a Muntons termékei jó minőségűek, nálam beváltak, a többit nem ismerem.
Brewferm:
https://olaszsped.com/index.php?main_page=index&cPath=2_16_77
Muntons:
https://olaszsped.com/index.php?main_page=index&cPath=2_16_78
Itt lehet válogatni a sörtípusok között. Kérdés, hogy milyen a férjed ízlése. Ha szereti pl. a kólát, akkor választhatsz Porter sört, ez sötét sör, és nem túl keserű. Ami keserűbb sör, az a legtöbb IPA, a Barley Wine, az Imperial Stout. A többivel nagyon nem foghatsz mellé, azok kevésbé keserűek. Pl. a Muntons Midland Mild Ale sűrítménye nagyon finom, azt már készítettem, és egyáltalán nem keserű.

Előzmény: tulipan001 (27230)
tulipan001 Creative Commons License 2021.11.25 0 0 27230

Sziasztok! Új vagyok itt ... és nem is értek hozzá. A férjemet szeretném karácsonyra meglepni egy házi sörföző készlettel. A kezdő választék APA, Cseh láger és IPA. A Cseh lagerről már tudom, hogy hűtő kell neki, ezért kapacitás hiányában ez nem játszik. A maradék kettő közül melyik az amelyik kevésbé keserű ill melyiket ajánlanátok kezdésnek. Köszönöm

forgesz Creative Commons License 2021.11.20 0 0 27229

Köszönöm!

Előzmény: Tótikám (27228)
Tótikám Creative Commons License 2021.11.20 0 0 27228

Tapasztalatom nincs. Házi sörfőzde könyvben megtalálható ,leírva nagyon egyszerű.Ha emlékem nem csal a főzőháznál van videó és leírás is.Valószínű hogy minden boltnál adnak magyar használati utasítást.

Előzmény: forgesz (27227)
forgesz Creative Commons License 2021.11.19 0 0 27227

Bocsánat igazad van sűritmény! Belga meggyes! De még nem csináltam ilyet! Ha valaki csinált már ilyet leírná? A leírás alapján, nem minden tiszta! Főleg hogy nem beszélek csak magyarúl! 

Tótikám Creative Commons License 2021.11.19 0 0 27226

Biztos granulátum ? Nem sűrítmény.

Előzmény: forgesz (27225)
forgesz Creative Commons License 2021.11.18 0 0 27225

Sziasztok! Érdeklődnék valaki csinált e már, sört granulátumból! Mi ennek a menete? Belga meggy sör! 

oguretz Creative Commons License 2021.11.17 0 0 27224

Agyalok rajta, de előbb egy pusztulat öreg hűtő kéne.

Tótikám Creative Commons License 2021.11.17 0 0 27223

Ezek szerint ez is egy igen fickós élesztő.Recepted ismerete nélkül 1.016 lesz kb. a vége. Hőmérséklet tartomány teljesen jó. Ispindel ezért jó mert folyamatosan látod hőmérsékletet és a  fajsúlyt.

Előzmény: oguretz (27222)
oguretz Creative Commons License 2021.11.16 0 0 27222

Gondos szénsavmentesítés után 1,021, folyamatosan 21 fokon van, ez most pont három nappal beoltás után van, éjjel lesz két napja, hogy alábbhagyott a szinte folyamatos erjedés 2/3-ig töltött vödörrel, egyetlen csomag M66 élesztővel, ami langyos, kb 20 ibu környékén járó sörlében volt kicsit sokáig felejtve hidrolizálódni.

 

Gondolom tényleg csak hamar lezavarta a nagyját. Kóstolva kissé avar szagú, néha szúrós tornazokniszag köszön, főleg a szénsavasan hagyott mintából. Erre ráismerek dolgozó élesztő szagként az első batch korai, félig szénsavas kóstolásából. Ami íz még kibújik, az úgy okés, valószínű megáll a tervezett 40-es ibu környékén... Van benne alkohol is eléggé, meg van ott még cukor is, el se lehet téveszteni. Innentől már csak a szokásos csavart ujj... :)

 

Aztán kiderül, hogy mennyire mondott igazat a matrica, amikor jó 21 foknak megfelelő sárguló 22-t mutatott sötétedő zöld 20-hoz... Ilyen másnaposítós kozmaolajosságra meg bolond észterekre annyira nem kell számítani gondolom, 18-22 az optimális tartomány a csomagoláson, ha minden igaz ki se léptünk belőle. Nem tudom, mennyire ismeritek ezt az M66-ot, elvileg NEIPA cucc. Szerintetek jól gondolom, hogy nem akkora gond, hogy lezavarta egy bő nap alatt a zajos erjedést?

Előzmény: Tótikám (27221)
Tótikám Creative Commons License 2021.11.16 0 0 27221

Mostani fajsúly? 20l esetén 1 csomag élesztő  kb. 1.050 esetén elég.Általában alacsonyabb hőmérsékletről érdemes az erjesztést kezdeni majd lassan emelni. Vannak(általában) élesztők melyek  nem szeretik a hirtelen változást.Erjed az csak már lehet hogy túl van a zajos erjedésen . Mérni, mérni...

Előzmény: oguretz (27220)
oguretz Creative Commons License 2021.11.15 0 0 27220

Uraim, helyzet van. Csak a ti elmétek fog tudni valahogyan megnyugtatni. Söröm készül, második főzés. Bő 24 óra kveiket idéző erjedés után fél napot lassul, aztán félperces kottyanások a 48-adik órában stabilan. Lehet, hogy több mint 1 fok/napot hűlt, amikor rányitottam éjszakára az ablakot (fürdőszoba, 19 fokról 17-re ment le a levegő, 21-nek tűnőről semmit se moccant a matrica, csak a lassulás után nagy soká). Melegítéssel kicsit most enyhül a helyzet, pármásodperces kottyanásokkal jelzi, hogy tömítettséggel persze, hogy semmi baj, itt jön a kérdés: néhány alkalomnyi erős körbe-körberázogatás után van-e számottevő valószínűsége, hogy az amúgy se túl kemény élesztőszám csúnyán tovább csökkent? Értve ezalatt a mellékíz mókákat leginkább. Részletesebb paraméterek lentebb.

 

Picit könnyebben vettem, mint az elsőt, meg simább is volt már-már rutinból csinálni a nagyját, aztán maradt fejem röptében hozni meg jó döntéseket (pl. mégis máslunk, plusz vödör hiányában inkább csak majdnem szabályosan). Az történik, hogy a túl vastagra (1073) sikerült sörömet erjesztem szombat esti oltással. Kb 17 fokos cefrébe került a 20 fokra hűlt rehidratált élesztő, ami egy kis ellopott sörlében történt. A rehidratáláshoz használt sörlé enyhén volt keserű (kóstoltam a vele egyidőben vett mintát), 32 fokra hűlésekor (ez azért, mert a hőmérőm 102-nek méri a forrásban levő vizet) beleszórtam a jó MJ M66 Hophead csudát, és vagy félórát legalább ott hűlt benne, kb szobahőmérsékletre, semmi esetre sem volt kívül a bűvös 5°C-n a különbség a sörlé és a rehidratált cucc közt. Kicsit későn jutott eszembe ránézni és el is keverni, de még úgy is rengeteg időt töltött a javasolt 10-12 perchez képest az egy-két deci korábban lopott sörlében az élesztő, valószínűleg 20 foknál bőven melegebben került bele az a szűk felényi el nem süllyedt is. Nem tudom, hogy fontos lehet-e bármi ebből, ezért leírom.

 

A hatodik órában csúnyán meglötyögtettem rengeteg ideig, kérdezzétek a derekamat, és nagyon úgy tűnt lerakáskor, hogy volt már ott oldott széndioxid szarásig. Hát mondom oké, jó idő is van rá (19 fok, a cimke is biztosra mutat 18-at, tehát rossz esetben 17, ami melegedni fog, de ennyire biztos nem sikerült lehűteni). Jó éjt fater van. Reggelre stabil ötmásodperces kotyorgás, feltételezem pár órával azelőtt kezdett átállni erjesztésbe, és még akkor felfelé tartott. Szép vasárnap volt, haza is keveredtem délben, jól tolta, mondom csak maradjon így... Pár szép szó az élesztőknek, és go vissza. Aztán estefelé majdnem folyamatos kotyogós (jó, nem, de ahhoz képest, hogy 20l egy 30l vödörben, elég izgága volt). Közben laza fürdések, környezeti hőmérséklet tovább emelkedik, a matrica kitart 21 foknak látszó mellett, a hőmérő is kb 22-t mér a levegőn. Ablakot nyitottam rá éjszakára, és innentől ismert a baj, talán maga a sörlé is túl gyorsan hűlt. A levegő 17 fok fölött volt reggel, a vödör matricája is jó ha 19-nek vehetőt mutatott a túl sárga huszassal a nem elég zöld 18-as fölött. Ettől még simán lehet, hogy 6-8 óra alatt a bőven több mint 1/3 fok esés nyakon vágott elég sok pici barátunkat. Ti hogy érzitek? Lehet a ronda sűrű cefre durva aluloltásából egy ilyen lehűléssel leállás és/vagy rusnya mellékízek? Az eddigi rázáson-melegítésen kívül van-e bármi megfontolandó taktikai lépés?

Tótikám Creative Commons License 2021.11.14 0 0 27219

Kardos úrnak kicsit most ellent mondok. Nyers gabona használata azért nem ennyire egyszerű. Csak két fontos elemet említek: 1. héj (kellemetlen íz ), csíra (olaj tartalom), 2. cukrosítás. Gyárak az 1. őrlési eljárással elválasztják. Cukrosításra több módszer is létezik, de számunkra a normál nyomás jöhet szóba.Itt is többféle eljárást alkalmaznak ,ami közös az a csirizesítés 70-85C-on. Majd cukrosítás malátával,de itt is több eljárás létezik.  Gyakran teljesen  külön kezelik ,a különböző pihentető hőmérsékletek végett.Csak a szűrés előtt egyesítik két cefrét.Pelyhesítéskor eltávolítják a héjat és csírát, valamint elvégzik a feltárást.Forrás :Söripari Technológia II.

kardosur Creative Commons License 2021.11.13 0 0 27218

De jó az egyszerű kukorica is darálva, akár terményboltból, vagy a tyúkok elől.
Egyébként ezt is lehet kapni az élelmiszer boltokban, zacskósan. 

Ha biztosra akarsz menni, ezt tedd bele a 63-65°C vízbe, egy fél órával előbb, mint a többi összetevőt.
A pehely kényelmes dolog, de szerintem inkább olyan amerikai, ők szeretnek mindent késztermék formájában megvenni.

Előzmény: S.Ati20 (27216)
Tótikám Creative Commons License 2021.11.12 0 0 27217

Vitaminok talán nem probléma. Inkább az adalékok ,netán olaj stb. Rizst használtam ,abból a hengereltet , más néven rolled.Bió boltokban esetleg,  kukoricából is van hengerelt az adalék mentes.

Előzmény: S.Ati20 (27216)
S.Ati20 Creative Commons License 2021.11.12 0 0 27216

Sziasztok!

 

A segítségeteket szeretném kérni. Szeretnék készíteni egy American light lager sört, sajnos amit az egyik sörfőzős boltból rendeltem kukoricapehely az kukacos volt, használhatatlan. Használhatok hozzá pl. Pennyben vásárolt natur kukoricapelyhet is? (Dobozán hozzáadott vitaminokat írnak, cukrot vagy ilyesmit nem) Vidéken lakom, ez egyszerűbb és költséghatékonyabb lenne számomra, nem beszélve arról,hogy főzés előtt vettem észre a betolakodókat....

 

Köszönöm!

Húsvét Julianus Creative Commons License 2021.10.20 0 0 27215

A vízkezelés kapcsán én sokkal többet nem akarok egyelőre tenni, mint egy napot párologtatom a klórt. A többi jó kis bakonyi karsztvíz. :)

 Bakonyi betyáros sör! Akinek nem ízlik nem issza... :)

Előzmény: Tótikám (27214)
Tótikám Creative Commons License 2021.10.20 0 1 27214

Már csak egy témakört ajánlok figyelmedbe ,ez pedig a vízkezelés .Lehet jó sört főzni, és még jobbat, ekkor jön elő a víz.Néhány stílusnál szinte elengedhetetlen .  Például ,neipa klorid,szulfát arány,lágerek lágy víz, komló vagy maláta hangsúlyos a sörünk.Brewfatherban található sör típusokhoz vízprofil, valamint kalkulátor.Víz tisztítás ,lágyítás.Több módszer is létezik,pihenteted a vizet hogy a klór elpárologjon, keménység csökkentésére forralás stb.Valamint a RO szűrő ,ezzel szinte desztillált vizet kapunk, majd ezt sózzuk vissza a kalkulátorunk segítségével.Persze itt is van ellen érv pl. 4L vízből kapunk 1L, fertőzés veszély a klór szűrő után ,szakszerű használat esetén nem igen fordul elő. Cefre ph értéke fontos kihozatal miatt   stb.Mérésére Adwa 12,Milwauke Hanna stb.Hasznos lehet: csapon podcest adásai, Vízkezelés Hopline blog , sernevelés, elsösör.hu .

Előzmény: Húsvét Julianus (27213)
Húsvét Julianus Creative Commons License 2021.10.19 0 0 27213

Már uton van a megrendelt ispindel, aztán meglátjuk mit tud.... :) 

Előzmény: Tótikám (27212)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!