Keresés

Részletes keresés

merigazoi Creative Commons License 2023.05.02 0 0 9300

és az mit bizonyítana? én is tudom meg te is tudod hogy csak kötekedsz. nem mondasz te semmit, csak jár a szád, az atlantiszi nyelvvel meg hazudsz.

 

ha lenne benned egy kicsi tartás, akkor először előadnád finnugorul a dolgot, és aztán szólalnál meg.

Előzmény: pozsonyi muflonlovas (9296)
Nostredamus 2022.02.22 Creative Commons License 2023.05.02 0 0 9299

A szkíta hunok őshazája inkább az Altáj északi lejtője. Nem volt ferde szemű, csak részben azok lettek miután leigázták Kínát. A székely kaput onnan lopták...

Előzmény: pozsonyi muflonlovas (9298)
pozsonyi muflonlovas Creative Commons License 2023.05.02 -1 1 9298

Mármint a Kína mellett élő ferde szemű hsziungnuk?

 

germagyar mikor jön?

Előzmény: Nostredamus 2022.02.22 (9297)
Nostredamus 2022.02.22 Creative Commons License 2023.05.02 -1 0 9297

Kapaszkodj meg, mi itt hun/hungár nyelven kommunikálunk, a turk/türk magyar 200 év alatt felszívódott...  

 

Érdes módon egy Jirecsek nevű nyelvész/történész ezt már 100 éve tudta, amikor azt írta, hogy a hunok finnugorok voltak...

Előzmény: pozsonyi muflonlovas (9296)
pozsonyi muflonlovas Creative Commons License 2023.05.02 -1 1 9296

No akkor, ezt a sok szép mondatot írd le most hunul is, hisz te állítólag - szemben a todománnyal - ismered a hun nyelvet. (Amit én készséggel el is hiszek neked/rólad, hiszen én meg az atlantiszi nyelvet ismerem.)

Előzmény: merigazoi (9291)
Nostredamus 2022.02.22 Creative Commons License 2023.05.02 0 0 9295

Gondolom a tönköly továbbra is germán eredetű a Tacitusi germán erdőkben őshonos Dinkelből...

Előzmény: Igazság80 (9290)
merigazoi Creative Commons License 2023.05.02 0 0 9294

mert ugye e azeri kalak alak után már érthetővé válik a szláv kol kil kilok kůl ulog kolac колац alakok is...

 

meg ott van a kirgiz коюм kojum alak is, az is kimaradt a felsorolásból, az se illett bele a prekoncepcióba...

Előzmény: merigazoi (9293)
merigazoi Creative Commons License 2023.05.02 0 0 9293

azt is furcsának tartom, h nem említik az azeri qalaq (karó) szóalakot...

 

a litván kuolas alakot (stake, picket, pole)

és gairė alakot (landmark, stake, post, peg)

Előzmény: merigazoi (9265)
merigazoi Creative Commons License 2023.05.02 0 0 9292

egyetértek, nagyjából majdnem mindennel

Előzmény: Igazság80 (9290)
merigazoi Creative Commons License 2023.05.02 0 0 9291

A tudás alapja meg a belátás -- nálamnál okosabb, képzettebb emberek -- szakmai konszenzusos, vagy közel konszenzusos -- igazolásai szerint.

 

nyugodtan idézz bárkit érvvel

 

és be fogom bizonyítani hol hibás az érvelés, kevés az érv megalapozottsága vagy hol hibás a következtetés,

vagy el fogom fogadni az érvet

 

(de az hogy valami ködös valamire hivatkozva, "nálad okosabb emberek" megállapításait emlegetve, miközben nem mutatsz semmit, az nem játszik)

Előzmény: B. Hernát (9288)
Igazság80 Creative Commons License 2023.05.02 0 1 9290

Igen, a hunok még a szintén ősmag(yar)  SZÚR igéből nevezték meg a kardot, és számos más nyelv megörökölte ezt az ősiséget, amit a "szúr" igéből különböző verziókban szerte a világon más nyelvekbe is bekerült.  

 

A KARD szó meg már egyértelműen a KAR szó megtoldása, magyarul értelmezhető a szó és ehhez még csak nem is kell a messzi Teherán városáig elutazni, hogy felfogjuk miből született meg a szó.  A hivatalos akadémikus nyelvészet képességeit ez már meghaladta, hogy a KARD a kar hosszabbítása lesz gyakorlatilag a valóságban is.  

 

Az a durva hogy jó fél éve kijött egy új hivatalos etimológiai szótár, ami azt állítja magáról, hogy most már aztán sokkal de sokkal hitelesebb lett.  Nyugodtan állíthatom hogy úgy ahogy van az egész "mű"(mondjuk tényleg művi),  ez is a szemétre való.   Ajánlom mindenkinek hogy messzire kerülje el, amennyiben a szavak valós eredete érdekli.

 

Most jön néhány szó ami egymással kapcsolható, igen csak komikus hogy a nagyokosok ezeket még véletlenül sem tudják összekapcsolni, sőt majd minden rokon szó máshonnan származik szerintük. Nézzük akkor !:

 

Ez az ominózus KARD az a hivatalosék szerint iráni eredetű, legalább is ezt hazudozzák.  Viszont a KAR szó, amiből ez ered, az náluk már önmagában komikus, hiszen kétféle eredetet is tulajdonítanak neki aszerint hogy emberi testrészről vagy éppen egy zenész társaság karáról van szó. 

 

Azaz a testrész náluk ótörök eredetű ,  de viszont már a zenekarnak a KAR része hirtelen latin jövevényszóvá válik.))    Nem vágják a "zsenik"  hogy ugyanazon fogalom körül van a "két" szó. 

A KÖR közösíti őket, a karral karolni lehet (körölni) , a karral körözni lehet mert körbe tud forogni. 

A zenészek vagy épp táncosok kara meg egy érdekkör, egy bizonyos tevékenységet űző emberek KÖRE.

 

Tehát a hivatalosék szerint a KAR egyszer ótörök, míg máskor meg latin jövevényszó.  De bezzeg a KARD meg már iráni lesz hoppá.)) Ezeknek tök mindegy csak nehogy már ki kelljen mondaniuk hogy mind ősmagyar.   Jó kis tréfa ez, de még csak most jön a java:  

 

A KARD az a KAR meghosszabbítása, ahogyan a KARÓ is voltaképpen.  Kard nekik iráni, de a karó meg már szintén török szerintük.  Ez utóbbi is amúgy körértelmű szó, de ilyen összefüggések megértését szerintem akadémikus nyelvésztől ne várjunk, mégis hova gondolunk már mi?.))   A kard már csak közvetve körértelmű a kar által.   Na de menjünk tovább, mert ez a hivatalosék leírásai nem csak egy felvonásos komédia, több része van még:

 

A szintén körből/karból képzett KARÉJ szó a hivatalos, nagyon nagyon tanult és összefüggéseket minimálisan sem észlelő nyelvészet szerint már szláv lesz hoppá!  Hát ez meg hogy van már megint? ))

De egyébként tisztán látszik hogy a "zsenik"  nem akarják észrevenni, hogy színtisztán magyarul van toldalékolva szó.   Az a KAR szó ami nem rég még ótörök volt szerintük, meg már latin is lett szerintük, itt már szlávvá transzformálódott.))    Hihetetlen mik vannak, ennyiszer még Bruce Willis Sakálja sem alakul át.))

 

De a karéj az KAR+éj képzésű, azaz ugyanolyan mintára mint számos más szavunknál:  zsiv-aj, zör-ej, csevej, zsivaj vagy a karéjnak van KAR-aj változata is. Körértelmű szó ez is. És ami a legfontosabb: tisztán magyar.

 

KARIKA:  az elmebajnokok szerint ez egy fiktív szótő.)) Azt írják a felépítése tisztázatlan.  Ja, legfeljebb nekik az.  Jó a műsor, odáig a szellemi kapacitás nem ér fel hogy ez is körértelmű szó, ha a körből képződött azért, ha a karból akkor meg azért.  KAR+ kicsinyítőképző, méghozzá magyar kicsinyítőképző.  Eddig nem jutottak el a hivatalosék.  Akár körike néven is futhatna a szó.

 

KARMOL:  ez is kifogott rajtuk, szerintük ez a szótő bizonytalan eredetű.))  A "szakértök"  itt sem kapisgálják hogy megint a KÖR a dolog lényege.  Karom-köröm és lőn világosság ! ))  A köröm hát nem köralakú?...  De az.  Nem értik hogy akár KÖR vagy KER, KOR, KAR a szó kezdete, az igen gyakran a körértelmet fogja hordozni a szóban.  Itt is.

 

KORONG:  ez ugyanakkor már hivatalosék szerint szláv jövevényszó.  Hazugság, ez is magyar.  Itt is a KÖR van és egy hangutánzó befejezés.  Mint annyi szavunkban:  kong, ring, reng, bong,  és dong például.  Mi itt a szláv elem?...  semmi persze.

 

KARALÁBÉ:  németnek hazudják mert  Kohlerrabi meg ilyesmikre torzították el az egyébként magyarul tökéletesen értelmezhető és magyarul elemeire bontható KARALÁBÉ szót.   Szerintem ilyen zöldséget még képeskönyvekben sem igen tekintettek meg, különben egyből lehetne vágni a lényeget hogy miért ez a dolog neve.  Hát csak nézzük meg már képen !  Karszerű, vagy karószerű lábai vannak a zöldségnek.  Hát majdnem szó szerint pontosan ez van a szóban, magyarul építhető és értelmezhető a szó.  Nem mi vagyunk az átvevők, hanem mi az átadók vagyunk ! 

 

A hivataloséknak ez is meghaladja képességeit, de hogy hogy nem veszi ezeket a nyilvánvaló dolgokat észre egy úgymond akadémista nyelvész?...  Hát ha ennyire dilettáns, akkor jobb volna másra váltani.  Ha meg szándékosan hazudják el az eredetet, akkor meg azért szükséges a nyelv területéről eltávolítani az ilyeneket jó messzire...

 

 

 

 

 

 

 

Előzmény: merigazoi (9264)
B. Hernát Creative Commons License 2023.05.02 0 0 9289

Lásd előző posztom.

Előzmény: merigazoi (9287)
B. Hernát Creative Commons License 2023.05.02 0 0 9288

nem nyelvészkedsz, mégis magabiztosan jelentesz ki abszolút kijelentéseket.

 

Szakirodalomra hivatkozva. Mert a tudományt ott művelik.

 

 

aztán amikor valódi érveket kéne mutatnod, akkor az nem megy.

(jön a tudományra, szakemberekre hivatkozás, mellébeszélés)

 

Tudományon kívüli módszerekkel nem tudsz eredményt sem elérni, sem elfogadtatni.

 

 

én tényeket állítok, valódi adatokat, valódi nyelvek valódi szavait, nyelvi tipológiáit. és te képtelen vagy ezt belátni,

 

 

Miután nem vagy képzett szakember, ne is várj mást -- senkitől.

 

De te még ezt sem tudod belátni. A tudás alapja meg a belátás -- nálamnál okosabb, képzettebb emberek -- szakmai konszenzusos, vagy közel konszenzusos -- igazolásai szerint. Ez az alfa és az omega nyelvészetben, asztrofizikában, kvantummechanikában, stb.

Előzmény: merigazoi (9286)
merigazoi Creative Commons License 2023.05.02 0 0 9287

erre csak az jut eszembe, h buta ember mindent mágiának hisz.

merigazoi Creative Commons License 2023.05.02 0 0 9286

itt te vagy az aki térítesz, te állítod magadról, h nem nyelvészkedsz, mégis magabiztosan jelentesz ki abszolút kijelentéseket.

 

aztán amikor valódi érveket kéne mutatnod, akkor az nem megy.

(jön a tudományra, szakemberekre hivatkozás, mellébeszélés)

 

én tényeket állítok, valódi adatokat, valódi nyelvek valódi szavait, nyelvi tipológiáit. és te képtelen vagy ezt belátni, sőt engem vádolsz "térítéssel", na ez a mindennek az alja.

Előzmény: B. Hernát (9285)
B. Hernát Creative Commons License 2023.05.02 0 0 9285

Téríteni megpróbálhatsz, de csak a kudarc vár rád.

 

Azt azért elfogadhatnád, hogy a képzett és tanult emberek álláspontja hitelesebb. Mert az a tudomány.

 

Ahhoz, hogy cáfold őket, képzettséget kell szerezned, szaklapokban a szakmai közösség elé tárnod az eredményeidet, megvitatásra -- ahogy bármely más tudományágban is dívik.

Előzmény: merigazoi (9283)
B. Hernát Creative Commons License 2023.05.02 0 0 9284

De hát én nem nyelvészkedek, mert nem szakmám, és neked is ajánlanám a hasonló hozzáállást. Ott a hatalmas szakirodalom.

 

Más múltat a magyar nyelvnek és népnek nulla eséllyel tudsz prezentálni, mint ami most csak még inkább erősödőben van: egyes nyelvi hipotéziseket tökéletesen alátámaszt az archeológia és az archeogenetika.

Előzmény: merigazoi (9281)
merigazoi Creative Commons License 2023.05.02 0 0 9283

és amíg erre sort kerítesz, ha majd egyszer eljutsz oda, h valódi érveket

 

addig minden finnugor teologistának a figyelmébe, mert olyan szivesen hazudoznak és nem hajlandók figyelembe venni, h a finnugor teória összes alaptétele, érve, bizonysága cáfolva van (!)

 

de az is téves, h a magyar nem rokon az urali nyelvekkel

és az is téves, h a magyar nyelv csak az urali nyelvekkel rokon.

 

szóval a lényeg:

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=161295117&t=9148423

 

"A finnugor nyelvek nyelvtipológiai jellemzői

 

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=161244933

 

 

1. nagyszámú toldalék használata, vagyis agglutináció

 

AHOGY A TÖRÖK NYELVEK IS

https://cromwell-intl.com/turkish/turkish-suffixes.html

 

agglutináló nyelv, azaz ragokat használ

https://hu.wikipedia.org/wiki/T%C3%B6r%C3%B6k_nyelv

 

 

2. nincs nyelvtani nem

 

AHOGY A TÖRÖK NYELVEKBEN SINCS

 

nincs nyelvtani nem

https://hu.wikipedia.org/wiki/T%C3%B6r%C3%B6k_nyelv

 

 

3. a jelző megelőzi a jelzett szót

 

AHOGY A TÖRÖK NYELVEKBEN IS

az altaji nyelvcsaládra jellemzően a melléknév megelőzi a főnevet: güzel pencere (szép ablak)

 

 

4. számnevek után egyes szám áll

 

AHOGY A TÖRÖK NYELVEKBEN IS

 

 

 

5. a névszói állítmány gyakorisága (azaz a kopula hiánya)

 

AHOGY A TÖRÖK NYELVEKBEN IS

Ev-im güzel = A házam szép

 

 

6. birtokos személyragozás

 

AHOGY A TÖRÖK NYELVEKBEN IS

 

 

 

7. a birtoklást a habere ('birtokolni') ige nélkül,

 

AHOGY A TÖRÖK NYELVEKBEN IS

https://www.turkishclass.com/forumTitle_41651

 

 

8. számos nyelvben megtalálható a magánhangzó-harmónia valamely változata.

 

AHOGY A TÖRÖK NYELVEKBEN IS

 

 

11. tárgyas igeragozás

 

HASONLÓAN A TÖRÖK NYELVEKBEN IS

 

Valamiért a törökben kétféle személyrag-rendszer létezik, melyeket különböző igeidőkben vagy igemódokban kell használni, melyre különösebb szabály nincs. (Olyasmi ez, mint a magyarban az alanyi és a tárgyas ragozású személyragok, csak nem ezzel kapcsolatos a használata.)

 

https://webnyelv.hu/torok-igekrol/

https://webnyelv.hu/torok-targyeset/

 

 

 

"A finnugor nyelvek nyelvtipológiai jellemzői" a török nyelvek nyelvtipológiai jellemzői is!

B. Hernát Creative Commons License 2023.05.02 0 0 9282

szóval szándékos a hamisság)

 

Se nem szándékos, se nem hamisság. Amit nem tudunk, azt nem tudjuk.

 

Másfelől a "szkíta" gyűjtőnév, ahogyan ma is 200 nép/nyelv él Oroszországban, úgy régen még inkább így volt. Senkihez abban a korból nem tudsz "szkíta" nyelvet kötni, de még genomot sem. legfeljebb "szkíta kori"-t, és akkor még mindig nem mondtál semmit. Mert az annyi, mint "vaskori sztyeppei".

Előzmény: merigazoi (9280)
merigazoi Creative Commons License 2023.05.02 0 0 9281

valaki valamikor valahonnan átvett.

 

pont ezért kértem, h érveld meg egy iráni eredetűnek besorolt szónak miért iráni az eredete. kapisg?

Előzmény: B. Hernát (9279)
merigazoi Creative Commons License 2023.05.02 0 0 9280

egyrészt ez teljesen hamis...  a szkíták nyelvét egy kevert nyelvű indoeurópai (nem sztyeppei) nép nyelvének veszik, akkor az fog kijönni...

 

nem, a baj alapvetően az, h nem veszed / nem veszik figyelembe a szkíta nyelv létezését a sztyeppén, kihagyják a képletből, így minden nyelv iráni - szláv - török besorolást kap

 

(noha az ókori görögök elmondták, h pl. a szlávok a szkíták egy fajtája... szóval szándékos a hamisság)

Előzmény: B. Hernát (9275)
B. Hernát Creative Commons License 2023.05.02 0 0 9279

azt mondtak az a felfogás alapvetően téves, h minden (olyan szó, amely más nyelvben is létezik, az) átvétel.

 

Hát ha nem rokon nyelvekről van szó, valaki valamikor valahonnan átvett.

Előzmény: merigazoi (9277)
B. Hernát Creative Commons License 2023.05.02 0 0 9278

nem kellett hátrahagyni, mert a magyar ott volt előtte is, és utána is még egy darabig.

 

Hát valahogy el kellett jutni a KM-be Nyugat-Szibériából,, állomásokon keresztül, ahol egyes csoportok ottmaradhattak.

 

 

(azt kihagyod a feltételezésedből h a szkíta nyelv (nagyrészt) azonos lehetett a magyarral)

 

De hát bornírtságokat én nem "feltételezek". Sőt semmit sem: a kurrens tudományos adatokon túl nem megyek. Mert minek.

 

 

 

Előzmény: merigazoi (9276)
merigazoi Creative Commons License 2023.05.02 0 0 9277

hol mondtam azt, h nem kölcsönözhettek szavakat? azt mondtak az a felfogás alapvetően téves, h minden (olyan szó, amely más nyelvben is létezik, az) átvétel.

 

az etimológia szótár becsületére kell írni, h kérdőjellel jelzi ezeket a szavakat:

 

II. Iráni (például alán) jövevényszavak

asszony, bűz?, egész?, ezer, fizet?, gazdag?, híd, hús?, ing?, kard, káva?, kincs?, legény?, méreg?, nád?, nemez, réz?, sajt, sátor?, szekér?, tehén?, tej, tinó?, tíz, tölgy?, üveg?, vám, vászon?, vár2 , vásár?, verem?, vért?, zöld?

Előzmény: B. Hernát (9275)
merigazoi Creative Commons License 2023.05.02 0 0 9276

nem kellett hátrahagyni, mert a magyar ott volt előtte is, és utána is még egy darabig.

 

ezt mondtad:

No a magyar biztosan nem volt közvetítőnyelv, mert a sztyeppén nem maradtak hátra magyar szavak.

 

egyrészt ez logikátlan, másrészt nem igaz.

 

(azt kihagyod a feltételezésedből h a szkíta nyelv (nagyrészt) azonos lehetett a magyarral)

Előzmény: B. Hernát (9274)
B. Hernát Creative Commons License 2023.05.02 0 0 9275

láthatóan teljesen nem érted, ill. nem akarod érteni azt az alapvető tényezőt, h a szkíták léteztek

(ugyanúgy egy sor szó egyezik az arab és a türk között is)

 

Na és? Miért is ne kölcsönözhettek volna az eredendően uráli nyelvű magyarok másoktól nyelvi elemelet ?? Akár áttételeken keresztül is.

 

Ahogy azóta is szüntelenül tesszük, és ami nem magyar specifikum egyáltalán. Sok latin/francia szó pl. a németen át került a magyarba.

 

Stb.

 

A "szkíták" nyelveit meg nem ismered, de a szakmai konszenzus szerint azok IE nyelvek voltak, semmi közünk hozzájuk -- az átvételeken kívül.

Előzmény: merigazoi (9273)
B. Hernát Creative Commons License 2023.05.02 0 0 9274

AZT mondtam, hogy nem hagytak HÁTRA magyar szavakat Árpádék a sztyeppén.

 

és ebben (is) tévedsz. lásd Julianus.

 

De hát azok magyarok voltak, nem pedig más nyelvekbe bekerült magyar szavak.

 

 

ne hivatkozz másra, nevekre, ne adj szájukba olyat ami a te szavaid. főleg az első az lenne h rájöjj, abszolútumukban gondolkozni csőlátás, szektás látásmód.

 

A szakirodalomra hivatkozok. Én magam -- hozzád hasonlóan -- laikus vagyok, max. laikusi ambíciókkal, azaz hogy megértsem és megértessem a tudományos eredményeket.

 

Te meg folyton hülyeségeket beszélsz, így veled nem lehet ....

Előzmény: merigazoi (9272)
merigazoi Creative Commons License 2023.05.02 0 0 9273

a héberek / arabok

 

láthatóan teljesen nem érted, ill. nem akarod érteni azt az alapvető tényezőt, h a szkíták léteztek

(ugyanúgy egy sor szó egyezik az arab és a türk között is)

 

azonos pl. a szabad szóalak is

Előzmény: B. Hernát (9271)
merigazoi Creative Commons License 2023.05.02 0 0 9272

AZT mondtam, hogy nem hagytak HÁTRA magyar szavakat Árpádék a sztyeppén.

 

és ebben (is) tévedsz. lásd Julianus.

 

 

...

ne hivatkozz másra, nevekre, ne adj szájukba olyat ami a te szavaid. főleg az első az lenne h rájöjj, abszolútumukban gondolkozni csőlátás, szektás látásmód.

 

szóval ha tudod mi a konkrét érv egy iráni / török / szláv szó átvételére, hadd lássuk.

Előzmény: B. Hernát (9271)
B. Hernát Creative Commons License 2023.05.02 0 0 9271

a logikád nem létező, mivel kijelentesz valamit aztán mással véled igazolni.

 

Pontosan EZ a logika: mások (szakemberek) által felállított premisszákból ("adatok") teszem meg a következtetéseimet.

 

 

a sztyeppén nem létező magyar szavakról beszélsz, aztán Árpádék létező magyar szavait hozod. logika?

 

AZT mondtam, hogy nem hagytak HÁTRA magyar szavakat Árpádék a sztyeppén.

 

 

egyébként is a szerelem, áldomás és álom szavak igazolhatóak az altai nyelvekben. az álom még az arabban és héberben is.

 

Csakhogy ő a honfoglalókhoz köti. Akkot ezek pl. héberek/arabok voltak? Jól gondold meg ...

 

Előzmény: merigazoi (9269)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!