Keresés

Részletes keresés

vanessza123 Creative Commons License 2008.06.15 0 0 152
Sziasztok!
Szeretnék venni indiai futókacsát a kertbe csigaírtás miatt:))Esetleg nem tudtok valakit aki Veszprém megyében eladna egy párat?Vagy mennyire hatásosak?
edka Creative Commons License 2008.06.09 0 0 151
bödsükék = büdöskék :-)
Előzmény: edka (150)
edka Creative Commons License 2008.06.09 0 0 150
Nagyon is megjelent, a hétvégén biciklizni voltunk, és Nagymaros és Kismaros közti bicikliúton volt olyan szakasz ahol a betonon is hemzsegtek, egészen hatalmas darabokat is lehetett látni. Mi lehetett akkor a nedves fűben? Nálunk a szizstematikus írtás eddig - lekopogom - egész jól bevált, a nagy eső után is csak 4 nagy darabot és néhány picurt találtam. (Kicsi persze a kert, de 2 hete egy este 40-50 darabot gyűjtöttünk be.) rendszeresen vizslatom és a rágás is alábbhagyott, a megcsonkított büdöskék közül többen elkezdtek újra levelet hozni, de van aki bedobta a törölközőt. Összességében elég pozitív lettg a helyzet. Méregtartót nem tudtunk még venni, csak a Pesti úti Ba....x-ban árulnak, az meg nagyon kiesett nekünk a Váci úton. A mérget így befőttes tetőn tartom, eső után leöntöm a vizet, néhány a bödsükék tövében van és így is megeszik. A sörcsapda is sokáig hatott. Én nem öntöttem ki, hanem benne áztak a tetemek és az újabb elbódultakat beletettem, de eszükbe sem jutott kimászni, sőt a virgoncaknak sem. Az a benyomásom támadt, hogy a tetemek és a sör együtt valami olyan koktél nekik, amitől infarktusuk lesz :-)
Előzmény: Arth_ur (149)
Arth_ur Creative Commons License 2008.06.05 0 0 149

Hogy a Dunakanyarban is megjelent a spanyolcsiga, ez egy kicsit meglepett. Tudjuk róla, hogy a vízfolyások mentén terjed észak felé, de nem gondoltam volna, hogy már odáig jutott.

 

Az éticsiga is egy házas csiga.

Az éticsiga az egy adott csigafaj (szép nagyra nő, és akkor enni is érdemes), és csak egy a több tucat nálunk élő csigafajból. A házas csiga meg egy összefoglaló név mindazokra a csigafajokra, amiknek háza van, ellentétben a házatlan (köznapian: meztelen) csigafajokkal.

 

Az árnyékliliomot nálam is nagyon szokták szeretni, azok közé reflexből már tavasszal tettünk ki csapdát. Nem tudom, hogy a csapda miatt, vagy nálunk is "leszoktak" róla, de épebb maradt az árnyékliliom, mint az utóbbi években.

 

Az idei egyik kedvencük a mocsári hibiszkusz volt. Tavaly nem tűnt fel, hogy azt is rágnák, de idén az egyik tő alig tudott kihajtani. Mostmár annak is vannak hajtásai, de a levelek, a hajtások vége csonka, látszik, hogy lerágták a csigák a tetejüket, még mielőtt kiemelkedtek volna a földből.

 

Bazsalikomom van a kertben, mégpedig egy erősen csigás helyen, de még nem láttam rágást rajta.

Előzmény: edka (148)
edka Creative Commons License 2008.06.05 0 0 148
Jut eszembe, nekünk is a két tő margarétánkat zabálták meg itt-ott (még a virágát is), de a büdöske (bársonyka) a fő sláger, azt csutkára rágták. Valahol valaki azt írta, hogy a bazsalikomot is szeretik, ezért nem ültettem ki, hanem cserepestől vándoroltatom, most épp az asztal tetején van a kertben, ott jól szemmel tudom tartani :-). Az idén viszont az árnyékliliom nem finom nekik, fene a gusztusukat. Mire ráfanyalodnának, addigra remélem írmagja sem marad. Bár ahogy korábban mondtad, összefoglalom: a csiga nem tűnik el, csak átalakul :-)
Előzmény: Arth_ur (141)
edka Creative Commons License 2008.06.05 0 0 147

Szia Fossza! No, megkérdeztem valakit a habról és ezt mondta: "Ha valóban olyan köpet szerű habos valami akkor az a tajtékos kabócáknak a petebölcsője lehet. Nem különösebben izgalmas bár ha sok van belőle lehet, hogy megeszik azt amit a csigák hagynak. Amire gondolok az egy két centi átmérőjű fehéres habos gömb alakú dolog. De lehet más is így látatlanban azért ne vedd készpénznek."

Egyébként mi a különbség a házas és az éti csiga között? Ugyanaz? A neten megnéztem, ott azt írják, hogy számos faja van, és a háza attól függően más színű és csíkozású, hogy mit eszik és hol, de egy átlag kertész mégis hogy különböztesse meg? (Nem mintha meg akarnám enni, a csigavadászat óta különösen elment tőle az étvágyam, de régen sem vonzott.) Én nem tettem különbséget, egy időben átdobáltam egy kőfalon túlra a házasakat, utóbb - az elmúlt napok nagy háborús csatáiban) őket is kocsmába küldtük (sörcsapda). A habot néhol én is felfedeztem a virágok tövénél, nem lehet, hogy a méregtől feloldódott, szétfolyt állomány az?

Előzmény: fossza (146)
fossza Creative Commons License 2008.06.05 0 0 146
Sziasztok!

Sajnálattal láttam újabb harcostársak csaklakoztak kicsiny,de jól szervezett csapatunkhóz.A Duna kanyarból még nem kaptunk riasztást,de úgy látszik ami késik nem múlik.Nálam a csigák száma a tavalyi kiábrándító év után szinte elenyésző.Szerintem ez a védekezésnek és az útcánk időbeni riasztásának is köszönhető.Csak egypár idősebb nénit kellett meggyőzni és a környékbeli réteket is rendessen kaszálják azóta,na meg a csigaírtás is már nagyüzemi méreteket vett fel.Szóval egész jól állunk.Na persze a városban, ahol még csak most fedezték fel a károkozókat ott más a helyzet.A házas csigákat én sem bántom(egyik fajtát sem)már a gyerekeim miatt sem.A kágyílót sem.Az őshonos fajta,meg alig látni is.Az éticsigát viszont hiába szórjátok át a szomszédba, sajna visszajön(mint a bumeráng)inkább készítsetek belőle finom csemegét.Ajánlom mindenkinek.A meztelen csigákból nálam is többféle színű található:rozsda,vaj vagy halványzöld.Én írtom mind,az a biztos.Viszont lenne 1 kérdésem:A nővényeim tövében habszerű váladékot találok mostanában.Főleg ahol a csigák is felbukkannak.Ki tudja mi lehet az?Addig is jó vadászatot mindenkinek!!!!!
edka Creative Commons License 2008.06.04 0 0 145
Szia, köszi a választ. A Duna-kanyarban lakunk, egy hegyoldalban. Tavaly csak az árnyékliliomot legelték le, de azt szitára, meg is hagytuk neki, így mást nem bántottak. Most 1 napja (még a mai nagy eső után is) alig találtunk csigát. De előtte éjjel is volt rajtaütés, többször is :-), az apróbb mezteleneket a lányunk találja meg jobban, még jó a szeme :-), a nagy kövérekből nekünk van egészen világos színű is, meg fekete, vörösesbarna kevesebb. Mára úgy tűnik a totális háború eredményes volt, de a riadókészültség állandó. Már a férjem is zseblámpázik :-).
Előzmény: Arth_ur (144)
Arth_ur Creative Commons License 2008.06.03 0 0 144

A kertben a házasak is tesznek kárt, de ritkábban szaporodnak fel annyira, hogy ez jelentős is legyen, és sokkal "válogatósabbak". Inkább megkeresik máshol a kedvelt növényeiket (pl. éti csiga a salátát), nem zabálnak le mindent.

Az éticsigának, pannon csigának többnyire megkegyelmezek, csak "teleportálom" (kihajítom) őket az árokpartra, ha elém kerülnek, de nem is siratom meg, ha beleesznek a csigaölő granulátumba. Mivel a csapdákat a spanyol csigák búvóhelyei közelébe egyikszünk kitenni, zömében azokat pusztítjuk a granulátummal, a házas csigák főleg másfelé tekeregnek.

 

Feltételezem, hogy az 1-2 cm-es pici szürke az nem spanyolcsiga (vannak másik, őshonos meztelencsigáink is), de a nagy barnák biztosan azok.

 

Ha kitapasztalod, hol vannak a búvóhelyeik, az oda kirakott csapdákkal (akár sör, akár csigairtós) elég jól meg lehet őket tizedelni.

 

Te az ország melyik részén laksz?

Előzmény: edka (142)
edka Creative Commons License 2008.06.02 0 0 143
e-2 cm-es = 1-2 cm-es
Előzmény: edka (142)
edka Creative Commons License 2008.06.02 0 0 142

Sziasztok!

Végigolvastam az egész fórumot, érintettség miatt. A háborút jelentem, 2 napja mi is megkezdtük, egyelőre komoly győzelmeink vannak a virágos kertben. A büdöskéket (bársonykákat) tövig lerágták, de későn kaptunk észbe, hogy csiga lehet a dologban. Sajna van egy gyönyörű sziklakertünk, meg virágokkal beültetett kő támfalunk, amiket most csináltunk tavasszal és valószínűleg isteni búvóhelyeket találnak alattuk. A 2 napos háborúnkat internetes tájékozódás után sörcsapdával kezdtük, illetve kézi "kocsmába" tereléssel. csak ma akadtam a fórumra és a szivem megmelegedett a harcos sorstársaim több éves küzdelme miatt :-))

Kérdésem volna: a házas csigákat is irtjátok? Mi válogatás nélkül mindhárom fajtát gyűjtöttük, (van egy pici, hosszúkás kúpos csigafaj is), meg egész pici szürkés e-2 cm-es meztelencsiga, meg kövér világosbarnák. Eddig mindenki sörbefulladt. Első alkalommal vízbe is fojtottuk őket, de kimenekültek reggelre. Ezt be tudtuk a kezdő harcosok ügyetlenségének. Szóval a házas csigák is kártevők? valahol azt olvastam, hogy azok nem vészesek. Szóval? Mi a teendő?

köszi, üdv

Edka

Előzmény: Arth_ur (141)
Arth_ur Creative Commons License 2008.05.26 0 0 141

Nálam két tő margarétának már csúnyán nekiestek (de a krizantémokat most nem bántották). Furcsa módon a már elvirágzott nárciszokba rondítottak bele, nem a bimbósakba, és a a mocsári hibiszkuszt is rágták, pedig eddig békén hagyták.

Mintha változott volna az "ízlésük" tavaly óta.    <:-)

Előzmény: Astilbe (140)
Astilbe Creative Commons License 2008.05.26 0 0 140
Eddig mindössze öt darabot találtam, de tegnap ástam ki egy növényt és gyökerénél volt kettő. Nem bízhatjuk el magunkat az biztos, de tavaly ilyenkorra már tövig rágták a hostáimat és az íriszek virágjait. Most meg még a büdöskéket is érintetlennek látom, pedig az a kedvenc csemegéjük.
Előzmény: Arth_ur (139)
Arth_ur Creative Commons License 2008.05.26 0 0 139
A szombat délutáni zivatar utáni melegben rendesen beindultak nálam a fenevadak. Egy jó százast megint miszlikbe vágtam a kertünk "csigabarát" területein, szóval jó lesz vigyázni!
Arth_ur Creative Commons License 2008.05.23 0 0 138

Na, azért nálam már szemtelenednek megint!

Épp azutóbbi napokban, a nyárias meleg beálltával jelent meg egy második hullám az apró (frissen kelt?) csigákból, és most az esős időben rajzottak szét mindenfelé.

 

Persze töredéke van csak a tavalyinak, sokkal jobban állunk mi is, mint egy-két éve. Így a kártételük is csak kis foltokban számottevő, de pl. a kihajtó zsidócseresznyére, meg a frissen ültetett ibolyára rászálltak, amit tavaly nem tapasztaltam...

Előzmény: fossza (137)
fossza Creative Commons License 2008.05.22 0 0 137
Szevesztok csigavadászok!

Nem tudom felétek mi a helyzet,de nálunk jól állnak a dolgok.A tavalyi nagy invázió után az idén szinte elenyésző a csigák száma.Valóban akad nagy példány is,de a kicsik száma lényegesen kevesebb.A komposztáló mellett fogtam többet,de a virágookon alig van nyomuk.A csapdázást és az írtást persze folytatom,de a tapasztalatom eddig nagyon biztató.(csak el ne kiabáljam)Most az esők után számítok egy invázióra,de majd meglátjuk.Vagy még túl hideg lenne az idő hogy előbujjanak?Addig is jó vadászatot!
Astilbe Creative Commons License 2008.04.30 0 0 136
Az eső után csak egy óriási meztelencsigával találkoztam és egyenlőre nem látom a kártételt sem( kop-kop-kop). Az előző évben ilyenkor már tövig rágták a hostákat és az egyik harangvirágfajtát. Házas csiga viszont elég sok van. Most esősebb időt jeleznek, utána látható lesz, mennyi jelenik meg.
Előzmény: Arth_ur (135)
Arth_ur Creative Commons License 2008.04.30 0 0 135
Megmozgattam a kertben néhány metszésből származó rőzsekupacot, és sajnos bőven találtam alattuk spanyolcsigát. Az idei kicsiken nem lepődtem meg, de sokallom a nagyokat. Az összes csiga harmada-negyede ilyen, tavalyról áttelelt nagy csiga volt, úgyhogy nyomni kell az irtást, mert az enyhe télben nagyon jól túléltek.
Előzmény: bojti (134)
bojti Creative Commons License 2008.04.24 0 0 134
Nem akarom elkiabálni, de nálunk mintha jóval kevesebb lenne, mint tavaly ilyenkor.
Vasárnap 16-ot öltem meg, a hétfői nagy eső után viszont csak hatot találtam. Reggelente pedig eggyel sem találkoztam.
Arth_ur Creative Commons License 2008.04.22 0 0 133

Hajrá!

Én is elkezdtem a hadjáratomat. A tavaly elég jól bevált módszerrel, a kert egyik végéből elindulva "zónázunk": 20 csapda kb. 3 méterenként lerakva 3 sorban. 1-2 hét után tovább tesszük az első két sort a szomszédos területre, a helyén maradó 3. soron túl "4-5." sornak, és így végig az egész kerten.

Előzmény: fossza (132)
fossza Creative Commons License 2008.04.22 0 0 132
Szerbusztok!Már jó ideje nem jelentkeztem,mert a tavaji kiábrándító küzdelem után kezdtem feladni a kertészkedést.Senkit nem akarok elkeseríteni,de az új állomány megkezdte a támadást.ÁLTALÁNOS RIADÓ,ITT VANNAK A CSIGÁK!!!!!!!Bár szerintem el se mentek egy pillanatra sem.Tegnapi nagy eső után ma kimentem a kertbe és elkeserített a látvány.Újra megjelentek ezek a dögök.Mindenkinek ajánlom,hogy kezdje meg a védekezést.Én a jól bevált modszeremmel kezdek:sörcsapda.Ez sokat megfog az elején,mikor még kicsik.Majd jöhet a csigaölőszer.Mindenkinek jó vadászatot!!!!
Astilbe Creative Commons License 2008.02.28 0 0 131
Lélekben már én is készülök az idei invázióra, ma beszereztem hat darab csigacsapdát és erősen beszélem le magam a hostákról. A feketeszedret az idén olyan magasra húzom fel, amennyire lehet, mert tavaly ott tolongott rajta egy egész undorító hadsereg.
Előzmény: Arth_ur (130)
Arth_ur Creative Commons License 2008.02.28 0 0 130

Nem csak a rothadót, a fán lévőt is: esős-párás időben képesek berágni magukat almába, zsenge mandulába is!

Nem voltam észnél, amikor először megtaláltam a fenevadakat a gyümölcsökben, előtte csak értetlenkedtem, hogy mi okozza a kártételt.

Előzmény: bojti (129)
bojti Creative Commons License 2008.02.28 0 0 129
Köszi, ez biztatóan hangzik, ha a fiúkat rá tudom beszélni a gyártásra, kipróbáljuk.
Sörcsapdát próbáltam tavaly, az első napokban dugig tele volt, aztán egyre kevesebb.
Tavaly, miután lezabálták majdnem az összes virágágyásomat, úgy döntöttem, hogy csak cserjéket hagyok meg és azokat az évelőket, amiket nem esznek meg, hátha máshová mennek, ha nincs mit zabálniuk. Konyhakertünk nincs, csak díszkertünk, meg gyümölcsfáink, de még a rothadó gyümölcsöt is imádják.
Előzmény: Arth_ur (128)
Arth_ur Creative Commons License 2008.02.28 0 0 128

Nekem is nagyon szimpatikus hozzáállás, csak félek, hogy nem elég hatékony.

 

Ha semmiképp nem akarsz mérgező anyagot kitenni, talán valamilyen sörös csapdával lenne érdemes próbálkoznod.

 

A többi állatot is kimélendő én olyan csapdákat használok, mint amilyet a 111-es hsz-ben is látsz. Ebben háziállat és süni sem fér hozzá könnyen a számukra amúgy sem vonzó granulátumokhoz, így bízom benne, hogy másnak én sem ártok. Van kutyánk is, macskánk is, (meg egy turbó-vakondunk) és tavaly sünicsaládunk is volt. Kilenc kutya-, négy macska- és két sünikölyök nőtt fel egészségesen a kertben, és semmi jelét, nyomát nem láttam annak, hogy a csigákon kívül bárki-bármi megpróbált volna beledézsmálni a vegyszerbe, pedig egyszerre 20 csapdában volt kinn a kétszáz négyszögölön.

Előzmény: bojti (127)
bojti Creative Commons License 2008.02.27 0 0 127
Hát a vakondűző fű tényleg nemigen használt, ebben a kaporban azért reménykedem. Én csak akkor tudok csigairtót használni, ha lent vagyok hosszabb ideig a telken, és akkor is csak a ház körül. Nincsenek mifelénk kerítések, és a szomszédék állatállománya időnként bejön hozzánk, nem szeretnénk, ha valami bajuk lenne miatta
meg a saját sünijeinkre is vigyázok. Ezért keresem a nem kémiai módszereket.
Előzmény: Arth_ur (126)
Arth_ur Creative Commons License 2008.02.27 0 0 126
A mi kertünkben van kapor. Rágást ugyan még nem láttam rajta, de ha annyira "működik", mint a vakondűző nevű növény, akkor jobb, ha mással is próbálkozol! ;)
Előzmény: bojti (125)
bojti Creative Commons License 2008.02.27 0 0 125
El vagyok keseredve, pedig már tavaly ősszel, amikor alig találtam csigatojást a földben kezdtem reménykedni, hogy idén jóval kevesebben lesznek.
Vettem egy csomó kapormagot, mert azt olvastam, hogy a kapor elűzi a meztelen csigákat. Márciusban televetem a kertet.
Előzmény: Arth_ur (124)
Arth_ur Creative Commons License 2008.02.26 0 0 124

Emberek riadó!!!

A téli álomnak ("uborkaszezonnak") vége, ma délelőtt megtaláltam az első csigakártételt a kertünkben: egy félig lerágott nárciszbimbót.

Én máris rakom ki a csapdákat a kora tavaszi hagymások köré, mielőtt még a napokban várható esőben letarolnák a tavasz virágokat.

Arth_ur Creative Commons License 2007.09.29 0 0 123

Ma délelőtt megint csináltam egy "irtó jó" sétát a kertben és körülötte. Láthatóan sokkal jobban mozognak a csigák ebben az eső utáni kellemes langyos időben, mint korábban.

Kb. 40 spanyolcsigát kaszaboltam szét összesen, ez úgy ötöde-tizede annak, amit a sötét időkben ennyi idő alatt találni lehetett nálunk. És ezeknek is a zöme a kerítés környékén volt, azaz "illegális határátlépő". 

Olyan ez, mint a csótányirtás a panelban: az irtás működik, de abbahagyni nem szabad, mert villámgyorsan újra betelepülnek.

Előzmény: Flanell (122)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!