Ez memtestverziótól függ. Az újabban úgy 20 perc alatt csinálnak meg 1 kört, a régebbiek pedig 55 perc alatt. De számodra ez mindegy: ha az előző tesztben másfél óra alatt bukott, akkor a melegedéssel is összefüggésben lehet, vagyis várnod kell türelemmel.
"Futtattam 1,5óráig a memtestet, és talált valami hibát." Akkor hagyd benne csak az egyik RAM-ot, és teszteld le, majd csak a 2.-at egyedül, azt is teszteld le. Ha ha külön jónak bizonyulnak, akkor nem tudod öket egyszerre használni: maradjon a nagyobbik. Viszont ha külön is az egyik hibásnak bizonyul, akkor az a modul rossz lehet. (Azért előtte másik gépben is érdemes letesztelni.)
"Köszi, de akkor miért sipol?" A chipsetek nem az utólagos bővítésre vannak kitalálva., hanem arra, hogy a vadi új gépbe belerakják a szükséges mennyiségű RAM-ot teljesen egyforma modulokkal, majd így használják, aztán kidobják. (Az alaplapgyártók emiatt szokták kipróbálni, hogy a különböző méretű és technológiájú modulok milyen kombinációkban működnek, aztán a táblázatot beleírják az alaplap könyvecskéjébe.)
Nálad lehet olyan például, hogy a 256-os egybankos, az 512-es pedig 2, és a chipseted abban a sorrendben pont nem szereti őket.
Egyébként a működő(nek látszó) kombinációban is célszerű lenne letesztelned, pl. a memtest86 3-4 órás futtatásával.
"megkockáztatható-e a használt vagy felejtős." Nyugodtan, de próbálj PCbontóból venni. Írom is, hogy miért: Ha a RAM az első fél évben nem hibásodik meg, akkor akár 10-15 évig is van esély a működésére. Ezt csak az őrült tuningolók bírják nagyon lerontani a megemelt fesszel határon hajtás miatt. A PCbontókban pedig általában cégektől származó gépek vannak elbontva.
Szeretném bővíteni P3-as gépem 256 ramját, de új a környékünken már nem leledzik,a vaterán kínálnak ilyet is olyat is.
megkockáztatható-e a használt vagy felejtős.
Néhány mondatban valaki összefoglalhatna néhány alapszabályt: mi a különbség az egy és kétoldalas között működés szempontjából, mintha olvastam volna, hogy a különböző márkájú ramok nem mindig szeretnek együtt dolgozni.
asus cusl2c azalaplapom, max512 ramot kezel/ne/
sd 133-as, 256mb ram van most benne, a felirat a chipeken: acorp vm sin T10727
v128 sd16 m8pc-7, és kétoldalas.
lehet mellé választani másikat? vagy ez ki és egy 512-est helyette?
Van a gépbe egy 256 os és egy 512-es ddr ram. A 256-os az első slotba, az 512-es a másodikba. Na már most ha megcserélem hogy az 512-es van az elsőbe, a 256os a másodikba akkor el kezd sipolni!
"Az rendben van hogy DDR400-as, mindegyik, de nem mindegy hogy 2700, vagy 3200-as."
DDR400=PC3200, és PC2700=DDR333.
"Irtam hogy nézz körül a www.prohardver.hu-n. Ami ott nincs leírva a RAMok-ról, az talán nem is létezik. "
Nem ártana, ha te is nagyerőkkel elkezdenéd olvasgatni azt, amit másoknak ajánlgatsz.
(Lehet, hogy 1-2%-kal lassabban kezeli a több modult, viszont az XP "szárnyakat" is kaphat az 50%-kal több memótól. Alkalmazástól függően akár le lehet tiltani a pagefile használatát, és akkor teljesen RAMból fut az OS.)
Ha 2*2 slot van miért ne? Csak arra figyelj, ha különböző színűek, akkor az azonos színűekbe tegyed az azonos RAMokat, mert akkor Dual DDR-be is működik.
Az alaplap dokumentációja segít. (Ha egy mikrokontroller valamelyik perifériáját fel akarom programozni - akarom, mert most például ez a dolgom -, nem a fórumon érdeklődöm, hanem a dokumentáció olvasásával kezdem.)
sziasztok, a kérdésem a következő: eddig 2 db 256MB-os DDR 400-as ramot használtam. a tegnapi napon ezeket lecseréltem 2 db 512MB-osra, ami faszán is muzsikál, viszont az érdekelne, hogy a korábbi ramokat fel tudom még használni? (2 x 2 slot van az alaplapon (vagy mi)) vagy ezeket ajándékozhatom el?