Hogyan allitsunk ossze egy menut ugy, hogy a finom etelek kiemeljek egymast, izletes legyen - es ne kelljen sokat kolteni, sok idot tolteni a konyhaban.
Marhahúsból is elkészítheted, de az szárazabb. A felsorolásodban meg volt egy "vöröshús nemevő" is.
Elkészítheted mirelit zöldséggel is, de azt csak akkor tedd, ha kevés az időd. Az előfőzes miatt erőtlenebbek az ízek sztem.
Ha hidegen gondolnád fogyasztani, tortaformára is készítheted. Ilyenkor kevés palacsintatésztába forgatod a zöldséget annyira, hogy minden darabka bevonatot kapjon. Enélkül szeretnek önálló életet élni - különösen a borsó.
Nagyon gondolkozok a daralt hususrol is meg ezt a receptet is szivesen megcsinalnam, ha leirod. . .bar vallasom ellen valo az uj recept vendegeknek. . .mert ugye ki tudja, az ordog nem alszik.
Koszonom a javaslatot!!! Horasz - a hetvegen sertesporkolt volt nokedlivel (kell kedveskedjek a ferjemnek - atepiti a konyhaszekrenyeket :))!)
szysssz: "60 dkg darált seréshúshoz" no itt meg is alltam. .keves helyen adnak sertest daralva - leginkabb 3-as csomagban: marha es "veal" ?birka? tarasagaban. . . Tetszik a recepted - jo lesz ez marhaval is, igaz? Kerlek mondd, hogy igaz!!!
Ha nem akkor citromos csirkemell lesz rizzsel. . .de akkor a tervezett citromos kocka helyett kell valami mas edesseg - lehetoleg negativ kalorias. . . regen ettem repa tortat! Talan belefoer a "napi 6 zoldseg adag" kategoriaba :))!
A leírtak szerint játékos lehet a baromfi és a sertés is. .... Bár nem ismerjük a hetedik negatívumait -)))
60 dkg darált seréshúshoz adsz 1 tejeben áztatott, kifacsart és ledarált zsemlét. Sóval, borssal és zúzott foghagymával fűszerezed. jól összegyúrod és lefedve egy óráig érleled.
Közben előkészíted a tölteléket:
1. zsiradékon dínsztelt hagymán apró kockára, vagy vékony hasábokra vágott vegyes zöldséget (sárgarépa, karalábé, zeller, zöldborsó és színes paprika) félig megpárolsz. Sózod.
Egy tojást habosra keversz 1 ek tejföllel, teszel bele kevés reszelt sajtot és apróra vágott petrezselyemzöldet. Beleforgatod a zöldséget.
2. Egy jó fej dinsztelt hagymán gombát párolsz, amit sóztál, bosoztál, majd a zsírjára sütöd. Keverhetsz bele apróra vágott sonkafélét is.
A húsmasszát alufólián vékonyan elsimítod, rákened a zöldséges tölteléket (tehetsz rá vékony csíkokra vágott nyers szárnyasmájat) és a fólia segítségével szorosan feltekered, mint a bejglit.
Forró sütőben megsütöd. Rövid állás után felszeleteled majd krumplipürével és zöldsalátával (kompóttal) adod asztalra. Céklával, vagy enyhe savanyúsággal is finom.
Ebből az adagból 2 tekercs készíthető, akár más-más töltelékkel is. Mutatós, ízletes vacsora, hidegen is finom.
Itt a hetvegi feladat: vacsora 6-7 szemelyre. Egy nem eszik halat, vadat. . . Masik nem eszik "voros hust" - marhat. A harmadik, negyedik nem eszik nyersen hagymat, fokhagymat. Az otodik igazan csak a magyarosat szereti. A hatodik . . .negativrol nem tudok, ami pozitiv ebben az esetben. A hetedik meg magam vagyok. . .
Nem sok angolszalonnal receptem van - de erre a sonkas recept illik inkabb, hiszen tobb benne e szin hus mint a sokaban!
Van egy kedvenc teszta receptem, "Tagliatelle with Pea and Ham Sauce"
Itt a recept: Kifozol 35-40 dkg hosszu metelt tesztat.
1 1/2 csesze fagyasztott zoldborsot kiengedsz forro viz alatt (csapviz, de lehet forro vizbe dobni 2-3 percre, nem tobbre) 1 1/4 csesze tejszin 1/2 csesze reszelt sajt (Fontina, de Trappista, Eidami is jo - ha nem nyulik melegen) 10 dkg Prosciutto sonka - angolszalonna vekony csikokra vagva (gyufaszal szeruen)
Felmelegited a tejszint, bele a borsot, sajtot, sonkat, raontod a frissen kifozott forro (es nem oblitett) tesztara - azonnal talalod, friss torottborsot(ha lehet feheret) szorsz ra az asztalnal.
Ha nagyon finomat akarsz, akkor friss tesztaval keszited, nem szarazzal.
Otletet akarok kerni. Reggel a lehel piacon meglattam egy olyan szep darab angolszalonnat, hogy csak na. Keveset akartam venni reggelire, de a hentes rabeszelt egy nagyobb darabra. Hetvegre hust terveztem sutni, meg nem dontottem el, hogy mit, de eredetileg azt terveztem h hirtelen megkapatam a hus ket oldalat, aztan egy labosban puhara parolom nemi zoldseggel. most azonban itt van ez a jo kis darab angolszalonna. van valakinek angolszalonna specifikus receptje, otlete?
Hat beleteszed :))! "A tepsiben a zsiradekon keszits vilagos rantast a liszttel, add a bort hozza, add a csirkehuslet es a zold feketeborsot hozza (kapri bogyo is nagyon finom hozza). 5-10 percig lassu tuzom suritsd be.'
Persze - az 511-esben is leirtam mar. Kicsit modositottam, adtam mustart a szoszhoz is, ketto evokanallal - es kevesebbet tettem a husra. Nem volt itthon egesz magos mustar, igy csak Dijon-t hasznaltam - de barmilyen kedvenc mustar jo hozza.
A szosz a sultzsir maradekon alapul, ettol van a nagyon jo ize.
Tegnap elott sutottem hust - rendhagyo modon zsirral, mert szuksegem volt sulthuszsirra. Az aljan levo, izeket tartalmazo leveses-zsiros reszt eltettem a melyhutobe, ha egyszer kellene szoszhoz, jo lesz.
Itt a fofogas:
10 serteskaraj egyben, "frenched", kotozott. 1 ek oliva olaj 2 kk Dijon mustar 2 kk egesz magos mustar 1 kk orolt fennel mag so, torottbors
a szoszhoz 3 ek liszt 2 kk Dijon mustar 2 kk egesz magos mustar 1 csesze feherbor 3 csesze csirkehusleves 1/4 csesze zold savanyitott feketebors leszurve
Melegitsd elo a sutot 20o fokra. A hus legyen szobahomersekletu. Tedd a mosott, szarazra torolt hust egy tepsibe, csonttal felfele. Keverd ossze az olajat, mustarokat, sot-borsot-orolt anizs magot es kend a husra. Susd a hust 1-1 1/4 orat amig a belso homerseklet eleri a 60 fokot. Tedd egy vagodeszkara es pihentesd legalabb 30 percet.
A tepsiben a zsiradekon keszits vilagos rantast a liszttel, add a bort hozza, add a csirkehuslet es a zold feketeborsot hozza (kapri bogyo is nagyon finom hozza). 5-10 percig lassu tuzom suritsd be.
Vagd le a husrol a madzagot, szeleteld fel, es melegen talald a szosszal.
Tegnap megsutottem a combot. Ahogy irtam, pacleben azott meg tavaly ota. Nem kelett locsolgatni, eleg volt a boret bevagdosni, es sutni - vizet sem kellett ala tenni. Zamatos, izletes hus lett belole.
Maradt meg kisir (torok valtozata a tabouleh-nek), es vagtam fel hozza paprikakat (piros, sarga, jalepeno, kosszarvu), paradicsomot, hagymat, uborkat, zellert, balzsamos ecettel oliva olajjal es soval, borssal. Kellemes ebed volt.
Hat a torzsboltom-torzsboltjaim nem a legjobbak hentesaruban. Van nekik minden. . .amit szallitanak. De ha nem szallitanak fulet, ok sem tudnak adni akkor. Van ami mar elore bontott - es akkor nem tudnak mit csinali. Pl, amikor dagadot kerestem. . .nincs nekik, mert maskepp vagjak fel a disznot, es nem tudnak mit tenni.
Kell talaljak egy olyan forrast (biztos van, csak utana kell jarjak) ahol maskepp vagjak fel.
A fuletlen kocsonyam nagyon jo lett, szepen kemenyedett meg, micsodat ettunk belole. . .
Olyat nem lehet ( ha törzsboltod), hogy megbeszéled a hentessel, hogy neked pedig kell fül meg farok is ekkora-akkorra?
Ha itt nálunk megy, nehogy az igazi kapitalizmusban fületlen disznók éljenek?
Mondjuk farkatlan lehet, de amikor itthon a BSE balhé volt, és cupákos csontot, meg velőscsontot nem lehetett kapni, azért nekem mindig jutott, legföljebb ingyen adták, mert különben ment volna a fehérjefeldolgozóba..
A kocsonyat nem csak ebbol a harom darabbol keszitem - de a tobbi is ilyen. Fulet, farkat nem kaptam - nem is emlekszem, hogy lattam-e ebben a boltban valaha is.
Az idei utolso fozesem :)). Kicsit keverem az elozo recepteket, remelem, hogy mindenkinek fog izleni - mert most aztan disznolkodunk rendesen.
A kocsonya fo. Jo ha van kocsonya itthon az evvegen. . .
Vettem egy nagy darab sertescombot, az most pacolodik, holnap sutom egeszben - finom lesz hidegen, melegitve, es ha veletlenul! valaki beesik az ajton, az ehenhalas szelen. . .
Vettem serteskarajt, az uj recept szerint fogom megcsinalni, nem tul sokat, egy evesre valot. Elokoszeitettem, holnap sutom.
Ma szinten sutok egy par tarjahoz hasonlo sertest, es az apro krumpli parolodik (nem volt nagyon apro, de sarga husu, igy felbevagtam oket).
Csinaltam Kisir-t (Pandus, nem Tabouleh-t, de annak a torok valtozatat). Van meg friss zoldsegem (zellerszar, paprika, paradicsom, hagyma), fozok lencset is, es csinalok meg egy salatat koretnek - aztan kesz.
Sutni is fogok holnap - sajtos pihit :)). Meg van beigli, zserbo - nem sutok edeset. Van a melyhutoben sajat keszitesu gesztenyemassza, talan gesztenyepuret csinalok.
Csinálni is, meg enni is. :-) Egyébként ez a sajtos pöhi családi-baráti köri szóhasználat, szerintem sajtos puffancs v. vmi hasonló "hivatalos" neve van.
Burgonya: 4 ek vaj 1 kg apro sarga husu burgonya, egeszben, jol megsikalva 2 kk so 1/2 kk torottbors 3 ek aprora vagott friss zold (petrezselyem, metelohagyma, majoranna, zsalya, ami van, keverve is lehet) Egy magas teteju labosban 20-30 percig paroljuk a soval, borssal amig a belseje puha nem lesz. Jo otlet legalabb ot percig a tuzrol leveve fedo alatt tartani - talalas elott keverjuk hozza a zoldet.
Sparga: 1 kg vastag sparga (az also resze hamozva) oliva olaj so Egy tepsiben egy retegban helyezzuk el a spargat, olajozzuk, sozzuk, borsozzuk. 200 fokon sussuk 20-25 percig.