Devil, Zoya, megírom mélben. Nem szeretnék a nagy nyilvánosság elé horrorsztorikat tárni. Néhány penészes tárgyakkal dolgozott restaurátorkollégámról van szó...
Igen, lehet. De semmiképpen ne várj a penész eltávolításával nyárig!! Fél óra alatt le lehet kezelni - átmenetileg. Kapargáld le a felületet, akár festékkel együtt és a helyét tömény hipóval kend be és hagyd rajta. A penész a levegőbe is engedi a spóráit! És ha eszedbe jut, hetente itasd át hipóval. Mondjuk a vigantolos napon, azzal kösd össze. :)
Oka: négy évig semmi, de idén télen az összes udvar felőli falunk végigpenészedett az ablakok magasságáig. Valószínűleg a lábazatnál eltört a beton, és a víz befolyt a szigetelés alá (mert mellesleg qva hideg is a föld, szőnyegek voltak egész télen leragasztva a padlóra, főleg Gergő ágya alatt), a gondnokság sz*ik az egészre, T befújta valami penészölővel, de a leírásod alapján esélytelen megszabadulni tőlük, a fal meg hótfekete lett (hajrá eladás). Tavasz végén ki akarjuk festeni, addig akarunk valamit csinálni vele.
Esetleg segítesz benne, hogy mit? És azt a "bestiát" is kölcsönbe lehetne kérni? Jöhet priviben is.
Én még nem vittem el Gergőt sehova, kaptam egy ajánlatot tornára (a dévényesünk ajánlotta), de még oda sem vittem. De már sokkal visszábbvett a hisztikből, amik vannak még ugyan, de mintha kevesebb lenne, meg mintha odafigyelne. Ellenben most elkezdte a körmét rágni.
Lakás: hú, az f*a. És tudnak majd valamit csinálni azzal a vezetékkel? Az oké, hogy kiszárad, de mi lesz utána? Vagy valami speckóval festik azt ki, vagy szigetelik, vagy mit csinálnak vele?
Sajnos a ház körül töredezett a beton, így mivel a falak alatt nincs alap, befolyik a víz és... :-S Nem vészes a dolog, apám meg már egy másik szakember is megnézte, de a konyhában fedeztem fel a kisgyerek tenyérnyi feketeséget, ott ráadásul az ereszcsatorna vezet le, és folyik a házba a víz. A felújításnál pár éve az alsó szint padlója alatt már pótoltuk a hiányt, de a falakra nem volt pénzünk, na de most a tetőcserével ezt is megoldjuk végre.
Mikolt: Elég szörnyen hangzik! Döbbenet mennyi rossz dolog történik veletek mostanában! :-s
Örülök, ahogy Peti és Kolos is fejlődik! Ügyesek vagytok ti is és a srácok is!
Bakker, azért háromgyerekes lakásban vakolatot verni...:(( De tényleg szigorúan tilos penészes vakolatot kiszáradás után is fent hagyni és mindenféle édi-bédi penésztelenítő csodaszerrel kezelgetni. (A gombaspórák kitinfalát nem hatja meg semmi, sav-lúg-hőállók*.) Pedig a festőm is hogy esküdözött, hogy az europal micsoda tuti szer, minden penészt eltüntet, megelőz, megutóz... nincs ittszükség a vakolat eltávolítására. Végül is meggyőzött, levertük a vakolatot és az új vakolatot bekenettem a csoda alapozójával. *hőlégpisztoly többszázfokon éget, az hatásos.
jaj, ne mar, ilyenkor szoljal, es fogom addig a kicsit, vagy tologatom az udvaron, amig usztok. tudod, en nem megyek be a vizbe, de mindig ott vagyok.
en a treningen letolast kaptam, de jogos. egyetlenegyszer sem csinaltuk az otthoni tornat. egyszeruen olyan zaklatott es zilalt az eletunk, hogy neha orulok, hogy egyet sem felejtek a bolcsiben/oviban. de most kaptam olyan tornasort, amit egyedul tudok csinalni vele, es megprobalok kovetkezetesebb lenni.
Kozben Cserge utmutatasai alapjan (koszi) verem le a belso szobarol a vakolatot.
Holnap elvileg megyünk úszni, meg vettem bérletet május akármeddig. Csak múltkor nem ért rá senki vigyázni a kicsire. Úh. bebuktuk azt az alkalmat :-/
Tök jó, hogy használ Kolosnak a tréning! :-)
Nálunk most az van, hogy Peti egyik szemét tapaszolni/tapasztani(?) kell, és ez iszonyúan elfárasztja. Sajnos a tornánál jön ki ez a legjobban (nem csoda, amilyen ingerek érik közben az agyát ugye), csomószor abbahagyja, úh. most nagyon sakkozni kell, hogyan is csináljuk meg az előírt mennyiséget. De amúgy megdicsérte a múlt heti kontrollon a nénije :-)
Nem csak asztmát okoz a penész, sokkal alattomosabb és veszélyesebb következményei is lehetnek, amiket itt a fórumon nem részleteznék - levélben megírom, ha szeretnéd. Restaurátori tapasztalatból mondom. Nem tudom, mi történt nálatok, de ha nálunk ilyen mértékű a vizesedés és penészedés lenne, én leverném a vakolatot, akármilyen kínos és randa is a meztelen tégla. Egyrészt, mert ha majd kiszárad a fal, úgyis le kell verni, mivel a gombaspórák ottmaradnak és aktivizálhatók. Másrészt pedig vakolat nélkül a fal is gyorsabban szárad. A pucér falat pedig naponta áttörölném hipóval és néha átmennék rajta hőlégpisztollyal. Utóbbinál maradéktalanabb fungicid szer nincs, több száz fokon éget; és nem mellesleg szárít is. Persze, ha tudsz ilyen gépet szerezni...
lakasunk szarabb, mint hittuk. mi ugye a foldszinten lakunk, es a tegnapi karfelmeros szakerto szerint valami vezetoaknaban van a vizvezetek, es emiatt nalunk megallt a lefolyo viz, es kb 3 honap, mire annyira kiszarad, hogy festeni lehessen. addig izzad a fal, mar csupa penesz mindenhol, de nem tudunk tenni semmit. kozolte a szakerto, hogy ugye tudom, hogy asztmat okoz a penesz. tudom hat, de mit csinaljak? nem tudok 3 gyereket 3 honapra hol elhelyezni.
Jegmadar, mi volt a kontrollon? befejeztetek az uszast? kepzeld, nalunk Kolos elkezdett kommunikalni. ugyan meg nem osszefuggeseben valaszolgat, de elindult legalabb a javulas fele:)
Suppy, Neked is köszönöm az infot, a linket, majd átadom az illetőnek!
Mikolt, majd mondom, hogy volt negatív vélemény is, aztán majd eldönti, hogy mit választ, illetve gondolom a fehérvéri küzdők topikból is sok tapasztalatot tud majd olvasni.
Én csak 1x jártam a székesfehérvári kórházban a 12. heti uh-n (azon derültek ki az ikrek). Azt Csetényi csinálta, egy fiatal szimpatikus doki, többet nem tudok. :-( Viszont van itt valahol egy fehérvári anyuka topik, ahol biztos sok infót kaphattok!