Keresés

Részletes keresés

ásítósmacska Creative Commons License 2015.03.14 0 0 482

Köszi.

 

Akkor valszeg csak kintfelejtették a plakátot a boltban. :)

 

 

Előzmény: jobbhorog (481)
jobbhorog Creative Commons License 2015.03.14 0 0 481

Nem lesznek nyitva, mert ezek a barmok -  észrevétel azt a hibát, hogy így gyakorlatilag a belvárosban minden nyitva lehet, - a héten már ezt a kiskaput is bezárták. 

Előzmény: ásítósmacska (480)
ásítósmacska Creative Commons License 2015.03.14 0 0 480

Három belvárosi Aldi továbbra is nyitva lesz vasárnap.

A Fővám téri (csarnok aljában), az egykori Úttörő áruház helyén lévő, és a Báthori utcai.

 

Kíváncsi leszek, hogy tényleg engedélyezk-e nekik (kvázi világörökségi részen való elhelyzekedés/turistaforgalom miatt), vagy csak reménykednek... Az egyik boltban láttam a plakátot.

 

 

ásítósmacska Creative Commons License 2015.02.15 0 0 479

Részben egyetértek veled, de az akciók ügyében legfeljebb azért lehet "megróni" az aldit, hogy nem áll be a sorba... NEvezetesen: ahogy a hipermarketek jól felárazzák a terméket, majd a köv. héten "akciós" címszóval kiéneklik a vevő zsebéből a pénzt. Inkább adják folyamatosan jó ár-érték arányban. Nyilván nem az akciónyuggerek a célközönség.

 

OK, lehet, hogy én az átlagnál jobb anyagi helyzetben vagyok...  De látom, hogy a minőségi olasz sonka az aldiban teljes áron is. kb 20-30%-kal olcsóbb, mint a hasonló minőség az Auchanban akciósan....

És van még pár termék, amivel ez a helyzet.

 

A minőségi termékek kilistázásáról már keseregtem itt korábban.

Előzmény: jobbhorog (478)
jobbhorog Creative Commons License 2015.02.14 0 0 478

Régóta foglalkoztat a kérdés és most úgy döntöttem, tollat ragadok. Némi péksüteményt szerettem volna vásárolni, úgy döntöttem, elmegyek valamelyik német diszkontba, mivel azokban a pékáru „frissen sütött”. (Azt hiszem, az idézőjeleket mindenki érti.) Nem akartam sorba állni, ezért a parkolókban álló autók száma alapján az Aldit választottam. A három bolt nálunk gyakorlatilag egymás mellett van, a városból kivezető út mellett, egy sűrűn lakott lakótelepi rész közvetlen közelében. A Pennynél 24, az Lidl-nél 38, az Aldinál 6 (!) autót számoltam össze. Be is mentem az Aldiba és azon gondolkodtam, hogy Európa egyik legnagyobb múltú és legpatinásabb diszkont-áruházlánca (gyakorlatilag a diszkont-élelmiszeráruház, mint műfaj megteremtője) minek köszönheti szégyenletes magyarországi vesszőfutását. Az összehasonlításba első sorban az Aldit és a Lidlt vontam bele, a Penny szerintem egy kicsit más lapra tartozik. Oda sokan már megszokásból járnak, sok az öreg vevőjük, elterjedt, hogy a Penny a legolcsóbb (ami nem mindig igaz). Mivel nem igazán járok a Pennybe és nem vagyok teljesen naprakész, ezért ebbe az összehasonlításba a Pennyt csak érintőlegesen veszem bele. (Még annyit, tapasztalataimat nem csak a saját városban szerzett tapasztalatok alapján írtam, az említett jelenségek több városban is hasonlóképpen tapasztalhatóak.)

Lássuk sorban, milyen ötletek merültek fel bennem az Aldi és a Lidl erősen különböző sikerességének vonatkozásában.

 

1. A későn érkezők hátránya

A magyar vásárló ragaszkodik a megszokotthoz, meglehetősen sokáig. (Ezt valószínűleg az bizonyítja a legjobban, hogy a CBA-nak és a Coopnak még mindig van vásárlója, pedig Magyarországon ők jelentik az élelmiszer-kiskereskedelem mélypontját. Drágák, koszosan, rossz minőségű termékeket kínálnak, nincs választék. Mégis elég sok vevőjük van - megszokásból.) Vagyis egyértelmű, aki a legkésőbb érkezik, annak a legnehezebb. Pennyk már 1995-ben voltak, a Lidl 2014-ben érkezett, az Aldi csak 2007-ben. Nyilván ilyenkor a később érkezőnek ki kellene találnia valami rendkívülit. Ezt az Aldi elmulasztotta. Valószínűleg azt hitték, hogy a nagy névből meg lehet élni. Akkor azonban már itt volt a Lidl, az emberek 3 éve jártak oda, megszokták és észrevették, hogy az Aldi gyakorlatilag ugyanazt kínálja, semmivel sem olcsóbban.

 

2. A boltok helyének kiválasztása

Természetesen ez a dolog összefügg a későn érkezés problematikájával. Nagyon sok városban az Aldi már nem tudott olyan jó telket szerezni, mint a korábban érkezett áruházláncok. Jó példa erre Keszthely, ahol gyakorlatilag a szomszédos községben van a bolt, beljebb nem volt hely. Ez meg is látszik a forgalmon. Nagyon gyakran a német tapasztalatokat egy az egyben próbálták adoptálni a magyar viszonyokra. Németországban az emberek szívesen vásárolnak autóval, hisz kényelmesek és megtehetik. Ez Magyarországon nem mindenkinek adatik meg. Sok esetben az Aldi-k gyalog szinte elérhetetlenek (pl. Veszprém-körgyűrű), ami nem segíti a forgalom emelkedését.  A másik gond lehet, hogy sok esetben olyan városban építettek üzletet, ahol és amelynek környékén nem igazán van meg a fizetőképes kereslet. (Ilyen szerintem például Dunaföldvár)

 

3. Árukészlet, berendezés

Az Aldi áruházba belépve más érzése van az embernek, mintha a Lidl-be vagy a Pennybe lépne be. Az áruház sokkal sterilebb és rendezettebb benyomást kelt. Ez a magyar vásárlókban valószínűleg a drágaság képzetét kelti. A fentebb említett két másik boltban elég nagy a rendetlenség, sokszor káosz van, ami azt az illúziót ébreszti bennük, hogy bárhol lehet találni valamilyen „Schnäppchen”-t. Az Aldi túl kiszámítható ilyen szempontból.

 

4. Akciók

Azt hiszem, az egyik legnagyobb „kutya” itt van elásva. Elég összehasonlítani egy aldis szórólapot egy Lidl-újsággal. Az Aldi újságjában sokkal kevesebb akció szerepel. Tapasztalatom szerint a Lidl minimum kétszer annyi terméket akcióz egy időben, mint az Aldi. Nagyon gyakran az Aldi akciói lényegtelen dolgokat érintenek. Kit érdekel például, hogy a garnélarák most 20%-kal olcsóbb?

 

5. Választék

Főleg az utóbbi évben tűnik fel egyre inkább, hogy az Aldi kilistázza a minőségi termékeket és helyettük rosszabb minőségű (legtöbbször magyar gyártású) árut hoz be, alig olcsóbban. Így járt az egyik kedvenc termékem is, a Chauser nevű csokoládécsalád és annak Herbe Sahne nevű terméke, amely szerény véleményem szerint a magyar piacon ebben az árkategóriában kapható (229 Ft) csokoládék közül a legfinomabb volt. Most nincs, eggyel kevesebb ok tehát, hogy odamenjek. A 98 %- os hústartalmú hamburgerhús is eltűnt, helyette van 50%-os. A Lidl-ben mindkettő kapható. Amúgy is megállapítható, hogy a Lidl-ben, valószínűleg a sok bevétel miatt felbátorodva sokkal bátrabban fejlesztik a választékot, egészen különleges dolgok is kaphatók, speciális heteket tartanak, ahol tényleg inyencségeket is lehet kapni. Alapvetően elmondható, egy teljes bevásárlást az ember nagyobb eséllyel meg tud oldani egy Lidl-ben, mint egy Aldiban.

 

 

6. Non-food termékek

Látszólag az Aldi ebben erős és tulajdonképpen ez tényleg nem rossz az Aldiban. Én is vásároltam már 1,5 TB-os merevlemezt kiváló áron 3 év garanciával. Viszont néhány termék a magyar viszonyokat ismerve elég átgondolatlan. Nem tudom, ki fog pl. láncfűrészt venni az Aldiban. A Lidl profin kerüli a túl nagy értékű non-food-dolgokat, mert tudja, hogy nem jó, ha ebben áll hónapokig a pénz. Az Aldiban néha hónapokig ott állnak az elad(hat)atlan cuccok.

 

7. Nyereményjátékok, promóció, reklám

Az Aldi reklámjai szerintem sokkal élettelenebbek, szürkébbek, mint a Lidl-éi. Az újság vékony, unalmas, egysíkú. Az óriásplakátokon mindig egy akciós terméket hirdetnek, ami nem vonzó. Azért nem fogok bemenni egy boltba, ha az óriásplakáton azt látom, hogy x joghurt 89 Ft helyett most 79 Ft-ba kerül. Az Aldi-háziasszony-akció engem pl. teljesen hidegen hagyott, nem tudom, mire volt jó. Azt hiszem, ha a cég jót akar, sürgősen új marketingvállalkozás után kellene nézniük.

 

8. Az ördögi kör-effektus

A dolog nyilván úgy áll, ha valahol sokan vannak, ha valami pörög, az vonzó a többiek számára is. Ha látják az emberek, hogy egy boltba senki sem jár, félnek oda bemenni. Én is mindig abba az étterembe ülök be, ahol sokan vannak a teraszon. Ha az ember az Aldiban vásárol, gyakran teljesen egyedül van az üzletben. A pénztárnál várni kell, hogy megjelenjen a pénztáros, annyira kevesen vannak, miközben a Lidlben és a szomszédom információi szerint a Pennyben is több pénztárnál állnak a sorok. A kevés vevőnek köszönhetően nem forog az áru: a péksütemény gyakran kiszárad, a hús nem friss, mert sokáig ott áll. Gyakran fordulnak elő a húsárunál 30%-os leárazások, mert az áru szavatossága másnap lejár. Ez sem túl bizalomgerjesztő. A noon-foodot a  vevők széttúrják, a dobozokat felbontják. Ezeket  a termékeket utána már nehéz eladni.

 

+1 A legfontosabb: A lehetséges kiút

Az Aldi előtt két választás van véleményem szerint. Az egyik az úgynevezett előre menekülés: választék- és minőségbővítés, árcsökkentés, több és bátor akciók, vonzóbb újságok, szórólapok, reklámok - egyszóval jobb marketing. Ez nyilván sok pénzbe kerül, és a mai helyzetben, amikor a mocskos CBA-t és Coop-ot preferáló kormányunk a felügyeleti díj emelésével amúgy is lehetetlen helyzetbe hozza a külföldi láncokat, ez nagyon nehéznek tűnik. A másik út a görög út: a kivonulás - szégyenszemre, elismerve a vereséget. Ezt nem szeretném, mert szükség van a versenyre és szükség van a külföldi, nagyobb választékot jobb áron kínáló üzletláncokra, hogy ellensúlyozni lehessen a cba-jellegű drága szutykok előretörését. Bízom abban, hogy az Aldi nem adja fel és az első megoldást választja. Remélem olvassák a fórumot is, talán segíthettem ezzel.

Előzmény: ásítósmacska (477)
ásítósmacska Creative Commons License 2014.12.04 0 0 477
originalqszi Creative Commons License 2014.12.01 0 0 476

Olcsó és finom tojáslikőr, csokoládé pohárka és zwackkal vetekedő olcsó Magenbitter:)))

jobbhorog Creative Commons License 2014.11.30 0 0 475

Mert kevés a vevő (legalábbis nálunk) és rajtuk rohadna a sok el nem adott zöldség. 

Előzmény: ásítósmacska (474)
ásítósmacska Creative Commons License 2014.11.30 0 0 474

Azt nem tudom...

 

De hogy a hirtelen ötlettől vezérelt leértékeléseknél nem hinném....

 

Az Aldiban egyre gyakrabban látok nem meghirdetett zöldség-gyümölcs akciókat.

Előzmény: jobbhorog (473)
jobbhorog Creative Commons License 2014.11.30 0 0 473

Szerintem az alapvető dolgok árat (vaj, tej,  azonos minőségű felvágottak, stb.) előre megbeszélik. 

Előzmény: ásítósmacska (471)
bakibaby Creative Commons License 2014.11.30 0 0 472

Ne legyél már ennyire naív :-)

 

bb

Előzmény: ásítósmacska (471)
ásítósmacska Creative Commons License 2014.11.30 0 0 471

CSak akkor lenne kartell, ha előre megállapodnának.

 

A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy ha az egyik leviszi vmelyik termék árát, a "szomszéd" azonnal kukkolja, és ők is utánamennek....

 

A zöldségfronton abszolút tettenérhető. Bár most cs-p-en a Lidl nem ment az Aldi után... :)  Az Aldiban egy csomó zöldséget féláron adtak. És nem volt fonnyadó, vagy egyéb hiányosság.

 

 

Előzmény: jobbhorog (470)
jobbhorog Creative Commons License 2014.11.30 0 0 470

Ezt úgy hívják, hogy kartell. Mocskos dolog. Ennél már csak a CBA és a Coop üzletei és árai mocskosabbak. ilyen ez a (M)agyarország . 

Előzmény: ásítósmacska (467)
ásítósmacska Creative Commons License 2014.11.29 0 0 469

Köszi. :)

 

Biztos jó nagy tömeg lesz... :)))

 

 

Előzmény: blueye (468)
blueye Creative Commons License 2014.11.29 0 0 468

https://www.aldi.hu/hu/ajanlatok/nyitasi-ajanlatok-20141204/

Előzmény: ásítósmacska (466)
ásítósmacska Creative Commons License 2014.11.29 0 0 467

http://kiszamolo.hu/aldi-vagy-lidl-melyik-az-olcsobb/#more-99457

 

Amint az a listából látható, rengeteg minden ugyanannyiba kerül mindkét boltban. A reggeli bevásárlás (pékáru, kakaó, energiaital, ivólé, stb.) fillérre ugyanannyira jön ki.

ásítósmacska Creative Commons License 2014.11.11 0 0 466

No, ezen nagyon meglepődtem!

 

http://realista.hu/news/details/128146

 

Aldi áruház lesz a korábbi Úttörő áruházból.

 

 

Aldi áruház lesz a korábbi Úttörő Áruházból - tudta meg a Napi.hu.
A teljes cikk: http://realista.hu/news/details/128146

Szaganaki Creative Commons License 2014.11.01 0 0 465

Igazad van, elnézést!

De ami tény, az a magasabb ÁFA és az is érdekes, hogy a Bécs és Hegyeshalom közötti Hofer-ek sok esetben magasabb árat alkalmaznak, mint Ausztria más részein lévő üzletek. Pl. a kedvenc Bonekamp-om Parndorfban 1,5 €, máshol csak 1. Kénytelen vagyok autózni :)

Előzmény: ásítósmacska (464)
ásítósmacska Creative Commons License 2014.10.31 0 0 464

No ezt már nem is akartam írni, lévén nem a polidiliben vagyunk... :))))

 

 

Előzmény: bakibaby (463)
bakibaby Creative Commons License 2014.10.31 0 0 463

Könnyen lehet, h ezzel nem a "hasító magyar gazdasághoz" járul(sz) hozzá, hanem a multi(k) nyereségéhez....

 

bb

Előzmény: Szaganaki (461)
ásítósmacska Creative Commons License 2014.10.31 0 0 462

Mivel kéne még hozzájárulnom azon kívül, hogy a keresetem elég jelentős részét befizetem adóba...????

 

 

Előzmény: Szaganaki (461)
Szaganaki Creative Commons License 2014.10.31 0 0 461

Bocs, de Te ezen még csodálkozol? Talán elfelejtkezel arról, hogy a hasító magyar gazdasághoz Neked is hozzá kell járulnod?

Tudom, hogy ez itt off, de ajánlom becses figyelmetekbe a szlovákiai (pl. komárnói) Kaufland üzleteket; kiváló minőség és sok esetben kifejezetten baráti árak.

Előzmény: ásítósmacska (460)
ásítósmacska Creative Commons License 2014.10.31 0 0 460

https://www.hofer.at/de/sortimente/genuss-der-saison/detailseite/ps/p/happy-harvest-mandeln-gemahlen/

 

 

EUR 1,59

 

 

Nálunk: 899

 

 

 

 

ásítósmacska Creative Commons License 2014.10.20 0 0 459
Szaganaki Creative Commons License 2014.10.13 0 0 458

Megesik a legjobb családban is, az a 10 milka pedig nekik aprópénz :)

Előzmény: soppingfüggő (457)
soppingfüggő Creative Commons License 2014.10.13 0 0 457

Tízmilliós bírság az Aldinak

Olyan nyomtatót hirdetett, amit soha nem is árult. Tovább »

forrás: Index.hu

karlmax Creative Commons License 2014.09.09 0 0 456

Duplajó kártyát vágjátok mos az Aldiban? Sok szerencsét mindenkinek! :)

jobbhorog Creative Commons License 2014.09.06 0 0 455

Elég baj az.

Előzmény: H_G (453)
Szaganaki Creative Commons License 2014.09.05 0 0 454

Csak éppen az nem mindegy, hogy az a szerencsétlen jószág honnan származik; mert ha a közismerten környezetszennyezett Vietnamból vagy Kínából, akkor inkább kihagynám! Nemrégen volt elég nagy botrány ny-Európában, amikor bevizsgáltak innen származó szállítmányokat és kifejezetten mérgezőnek találták az innen származó halak húsát, félek, hogy ezek a szállítmányok k-Európában landolnak mindenféle AKCIÓ felirat alatt!

Előzmény: H_G (453)
H_G Creative Commons License 2014.09.05 0 0 453

Világszerte népszerű. Nemrég olvastam, hogy manapság már az angol büfékben vett fish and chips is túlnyomó részben pangasius a hagyományos tőkehal helyett.

 

 

Előzmény: soppingfüggő (451)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!