Keresés

Részletes keresés

Vetesi75 Creative Commons License 2026.07.09 0 0 54752

Utolsó mondatodhoz: Azért is használódnak el a kisgépeken hamarabb, mert fajlagosan jobban igénybe vannak véve, nagyobb a kihasználtság.

Gondolná az ember, hogy kisebb gépen ugyanahhoz a keresztmetszethez arányosan kisebb erők is járnak, csak részigazság. Ahhoz, hogy jó legyen a lap élettartama, (keresztmetszet, anyag, fogosztás ugyanaz) szinte ugyanúgy illik  tolni.  Gyakorlatilag annyival kisebb erő, amennyivel kisebb nyomot visz a karcsúbb lap. Itt a nagy:kicsi , kb. 4:3 az arány (0,9-es vagy 0,65-ös lap). A hajtómű tartalék terhelhetőségében (nyomaték) viszont oriási a különbség - még akkor is, ha kalkulálunk a kétszer akkora kerék = dupla nyomaték tényezővel. A nagyok sokkal nagyobb vágandó keresztmetszethez vannak felkészítve és hacsak nem célgépként használják azokat kifejezetten nagyvasak vágására, hanem mindenesnek is, akkor üzemük túlnyomó részét a méretükhöz képest könnyebb terhelési viszonyok alatt tudják le, mint a kicsik.

Előzmény: szakmókus (54750)
rferi Creative Commons License 2026.07.09 0 0 54751

Aham, látom te sem érted, amiket én írok.
Abból, amit leírtál, ezt a hosszú történetet én honnan a büdös francból találtam volna ki?

Sehonnan.

Ergo nem tudtam mit akarsz, csak  segíteni akartam, hogy ha esetleg nem tudnád, akkor tudjad, hogy ebben van csigahajtás. Azért írtam le, mert nálam van egy ilyen gép, és ezért tudom.

De tudod mit: legközelebb majd nem akarok segíteni.

Előzmény: Jani301 (54738)
szakmókus Creative Commons License 2026.07.09 0 0 54750

Értem amit írsz, a nagy fogaskerékkel szinkron járó erőkkel bár én sem a keretes fűrészen sem a harántgyalu nagykerekén nem láttam nyomát helyi jellegű kopásnak ellenben a kiskerék főként a gyalunál a gyakoribb kapcsolódás miatt már bántóan jobban kopik, míg a nagykerék alig.  Az én keretesemnél a kar amelyik a keretet köti össze a forgattyú csapjával kúpos, sikló csapágyazású, kissé előfeszítve nem szabadna kottyannia. Csak a fogásvétel terheli a hajtásláncot a nagy fogaskerék lendkerékként is működik szerintem.

Közben a fűrészem hidraulikus egységét nem sikerült formába hozni, az emelő dugattyú konstrukció sem tetszik lehet egy olajemelő henger-dugattyú párossal fogom kiváltani.  https://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=168174697&t=9131104   Hogy az előtolás és a kerethelyzet kapcsolókat meghagyom-e az még megfontolás alatt.

"Ipari nagygépek..."

A cégünknél tapasztalva a csigahajtás túléli a gépet. Előbb hullik szét a szalagtárcsa, majd az egyéb gördülő alkatrészek illetve a burkolat kap foltot foltra, majd a hidraulikus berendezés adja meg magát... Az olaj eszi a kábelt, vezetéket, keményednek...

A nem komoly, nem ipari használatra tervezett gépeknél a gyatra kivitelű csiga ami megadja magát, pláne ha nincs gondos gazdája.

Előzmény: Vetesi75 (54748)
TROMF22 Creative Commons License 2026.07.09 0 1 54749

Maximálisan egyetértek:

"egy olcsó szalagfűrész is hihetetlen könnyebbség a kézi keretes fűrészhez képest."

Saját példa, a "sárga" oldalról hozom:

Még aktív időszakomban, egy munka ellenértékét részben természetben, egy MAKITA 2701F elektromos kézi szalagfűrész formájában kaptam.

A vasas munkák közül nagyon utáltam a kézi fűrészelést. Őszintén szólva ezen ez sem sokat segített, mert a gép tartását meg a derekam nem szerette.

Sokáig nyugvó ponton volt a dolog, majd látva a YT csatornán különböző fix és billenthető telepített megoldásokat elkészítettem a sajátomat.

-Néhány lézervágott lemez alkatrész
-Alu-profil darabok
-Munkapult maradék
-Egy egyszerű fúrógépsatu.

A hely kevés, gép is csak egy van ezért a billenthető/asztali kivitel kombinációja készült el.
A gyári munkadarab támasz helyére Lv3. lemezből került egy kis asztalka, leszerelhetően.
A MAKITA KI/BE kapcsolóját BE állásban fixáltam és a megtáplálást egy dobozolt, KI és BE nyomógomb pároson keresztül kapja. (Ha áramszünet lenne, nem indul újra, a dobozt pedig a leginkább kézre álló helyre teszem.)

Sok apróságot vágtam így vele, de még elég fapados volt. Szó szerint is, mert a satut bútorlap tartotta.

Késztettem hozzá egy kis hidraulikus fékező/fojtó szerkezetet. Ez meglepően hatásosnak bizonyult, és nagyon kényelmessé teszi a munkát.
Fokozat mentesen adható az előtolás, ami a gép saját tömegéből adódik, egy kis golyóscsappal pedig bármely pozícióban rögzíthető.
Egy megkerülő visszacsapó segítségével pedig bármikor ,,gyorsjáratban" kiemelhető a vágásból.
Ha a villás rúdfejnél lévő menetes csapot kicsavarom, visszaállítható függőlegesre, asztali vágásra.

A geometriát sikerült úgy kisakkozni, hogy a kis gép befogad és át is vág egy 80x80-as alu-profilt is.

A vékony falú acél zártszelvény is megy. Minden a fűrész szalag fogosztásán múlik. Háromféle osztással minden feladatot megoldok. Még annyit kiegészítés képpen, hogy az eredeti Makita szalagokról már az elején átváltottam a Milwaukee márkára.

Előzmény: jalpar (54743)
Vetesi75 Creative Commons License 2026.07.09 0 0 54748

A szíj + homlok-fogaskerekes keretesnek is pont a fogaskerékhajtás a rákfenéje, mert a keret irányváltásakor, a holtponton, a sok kis csap/csapágy lógásból származó kottyanás ütésszerű terhelést mér a nagyfogaskerék ugyanazon pontjaira. (Modul nagy, kapcsolószám kicsi, egy-két fogat érint a szétverődés.) A kisfogaskerék rendszerint "keringőn" van, az jobban viseli ezt, lassabban használódik el. Ebből a szempontból a szalagfűrész sokkal kifinomultabb technika.

Ipari nagygépek között is van csigahajtóműves (+frekiváltós)  kivitel és amennyiben elterjedt "egység hajtóművel" szerelt, annak a pótlása sem nehéz. Egész műszakos igénybevétellel az élettartama vígan bele szokott férni 5...8 évenként esedékes, mindenre kiterjedő nagykarbantartási (felújítási) ciklusba. (Reteszek, tengely, kerékagy, motorpajzs, csigaház, egyéb apróság már erre az időszakra vetítve neccesebb, mint a csigakerék-csiga páros szétkopása.)

Előzmény: szakmókus (54746)
Jani301 Creative Commons License 2026.07.09 0 0 54747

Egy keretes fűrészgépem maradt meg ."A keretesben a szerkezet kialakítása folytán eleve adott volt hogy  az áttétel nem csiga lett. "

Az csigahajtású .pedig elég komoly gép . Amikor kipróbáltuk kattogó hangja volt ,az eladó szerint a motor ventillátor burkolata . Olcsón adta nem firtattam . Lakatostól vettem ,használta a nagy műhelyében .

Szerintem tudat alatt tudom hogy csiga baja van , azért nem erőltettem .

Meg komoly hidraulika van benne , "pihen" , sok más társával együtt :(

Megyek ebédelni ,utána megpróbálok fénykép tűrő állapotokat teremteni ,az a gép megérdemli .

Előzmény: szakmókus (54746)
szakmókus Creative Commons License 2026.07.09 0 0 54746

" a szalagfűrész SOKKAL kisebb teljesítménnyel működik"

A szalagfűrész hatékonyabb, finomabb munkára is használható kétségkívül több az előnye a keretessel szemben de múzeumi példányt aligha látunk majd valaha is. Erre akartam utalni. A motorteljesítmény pedig gépfüggő.

Mosógép motorral szalagcsiszolót hajtottam, de rendre ki kellett fúvatni a portól mert beszívta azt, ha teljesen leburkolom akkor meg nincs hűtése. Csak azért nem dobtam ki mert mert mégiscsak villanymotor.

"Olyan ez, mint a Hetra trafót dicsérni az inverteres hegesztőgépekkel szemben, nemrég olvastam egy ilyen vitát."

Nem erről van szó hanem a csigahajtásról, ami a leggyengébb láncszem a szalagfűrészben látszólag. A keretesben a szerkezet kialakítása folytán eleve adott volt hogy  az áttétel nem csiga lett. Múltkor egy forumtársunk aki visszakapta a keretes gépét amiről eltűnt az áttétel, neki javasoltam hogy rakjon rá valami hajtóműves motort és hajrá....

Előzmény: mosogep-szerelo (54745)
mosogep-szerelo Creative Commons License 2026.07.08 0 0 54745

Én hobbis vagyok, a vízszintes gépet egy munkára építettem, a körfűrész meg évente kétszer megy fél napot!

Azért írtam, mert a szalagfűrész SOKKAL kisebb teljesítménnyel működik, mint a keretes fűrészgép, aminek tán 3 mm vastag a lapja, nem emlékszem, utoljára a szakközépiskolában láttam, dolgoztam rajta. Szerintem nem érdemes keretes fűrészben gondolkozni, lassú, hangos, sok áramot fogyaszt, stb.

Olyan ez, mint a Hetra trafót dicsérni az inverteres hegesztőgépekkel szemben, nemrég olvastam egy ilyen vitát.

Előzmény: szakmókus (54741)
jalpar Creative Commons License 2026.07.08 0 0 54744

''egy fűrész esetén csakis az olcsóság ami miatt alkalmazzák ... Tehát egy rossz konstrukció az alkalmazása szerintem.''

Nem rossz konstrukció, hanem végiggondolt kompromisszum (ár vs. tartósság). Pl. az én szalagfűrészembe tök fölösleges volna egy drágább hajtómű, mert amennyit én használom, ez se fog soha elkopni.

Előzmény: szakmókus (54740)
jalpar Creative Commons License 2026.07.08 0 0 54743

,,A 10 , 13 mm szalag  vonalban ,egyenesbe áííitásával többet  szenvedsz , mint satu vasfüréssel...''

Akkor vagy kis szalagfűrészt nem használtál, vagy kézi vasfűrészt. Nekem mindkettőhöz volt szerencsém, és bizton állíthatom, hogy egy olcsó szalagfűrész is hihetetlen könnyebbség a kézi keretes fűrészhez képest.

Előzmény: tirgonca (54732)
Jani301 Creative Commons License 2026.07.08 0 0 54742

Ez a másik gépen ,kicsit nagyobb mint a kis einhel . De ez is hiányos a hajtó kereke sincsen meg .

De marad alvó projektnek :(

szakmókus Creative Commons License 2026.07.08 0 0 54741

"Energomat mosógépmotorból és..."

Talán neked nem kell elmondanom, biztosan ismered a kétfordulatú motor adatait, a kis fordulat nagyon kis teljesítményű ráadásul szakaszos üzemre van tervezve. Nagy hátránya hogy nyitott, beszívja a port ami a csapágyakat leamortizálja az IP védettsége miatt tokozni kell.

Valamelyik fórumon bemásoltam a gyári adatokat de nem találtam rá.

Előzmény: mosogep-szerelo (54736)
szakmókus Creative Commons License 2026.07.08 0 0 54740

"Szóval, ha most azt utáljuk, akkor ez nem lesz jó"

A csigahajtást nem utáljuk vagy szeretjük hanem megfelelő helyen alkalmazzuk. Például önzáró, ha szükség van rá, relatíve kis helyen nagy áttételi viszony...stb.

Hátránya a rossz hatásfok, előnytelen a fogak kapcsolódásából fakadó súrlódás... Ergo folyamatos üzem esetén ezekkel számolni kell, egy fűrész esetén csakis az olcsóság ami miatt alkalmazzák hiszen nem kell önzáró legyen, hely is van.

És rendre visszatérő téma az áttétel javítása, kiváltása. Tehát egy rossz konstrukció az alkalmazása szerintem.

Előzmény: rferi (54737)
Jani301 Creative Commons License 2026.07.07 0 0 54739

Szerintem a hobbi cnc.n még láttam is régen .

Az a motor egy kéttekercselésű ,kétfordulatú asszinkron motor lehetett . Az lassú fordulaton gyenge ,de ismerem .

Az újabb mosógépek szénkefés , forgásjeladóval elektronikusan visszacsatolt , elektronikus vezérlésű motorjára gondoltam ,annak van teljesítménye . Sőt már régóta vannak frekvenciával szabályozott , állandó mágneses forgórészű mosógépmotorok is . Talán ezt Feri is érti :(

40 ért kapnák egy a linken szereplőhöz hasonló komplett gépet ,havertól .

De most kicsit elég lett a témából .

Antal Gáborral még beszélgettünk is a Bomár fűrészről , annak fogaskerék áttételes hajtása van ,az időt állóbb ,mint a csigahajtás . De talán már a millát is veri .

Más .. Egy kovácsolós fórumon megint beszóltam a fúrószárért . Megkaptam hogy a csigafúró a fúrószárak egy alfaja .

Na hát ez is , elavult a tudásom :)

Köszi hogy írtál ! Kaptam érdemi infókat ,meg mást is ,de hát ez van :)

Egyébként valahol megvan a nyomi einhel fűrész csigahajtásának műszaki rajza ,de nem találom .

Annó volt kész pótalkatrész is de elég drágán a neten . Most hagyom ezt az egészet a bánatba ,hallgassák csak a flexet a szomszédok :)

Előzmény: mosogep-szerelo (54736)
Jani301 Creative Commons License 2026.07.07 0 0 54738

Csuhás nemrég bemutatott egy általa készített csigahajtást . Botor módon meg mertem kérdezni ,nem készített e Szalagfűrész csigát .. Kaptam érte még azt is hogy muslinca vagyok ,megyek az alkohol szagára ...

Erre mertem célozni hogy nem kell csigát készíteni ,mert az új fűrészben benne van !

Attól még hogy mérnök lennél nincsen szerintem semmi szükségem hogy elmagyarázd a gépelemeket ,nekem .

Azt már 50 éve megtanította az iskolám ! Csak hogy értsed!!!!!!!!!!

Van két szalagfűrészem is régóta hajtás hiányossággal .

Lehet vettem volna a linken szereplő fűrészt ,arról szerettem volna ,gyakorló szakemberektől .véleményt kérni !

Kaptam is ,gyakorlati szakemberektől ! És köszönöm a válaszukat !

A Te segítséged az hogy van benne csiga ! Erre tellett ! De köszönöm a választ !

Előzmény: rferi (54737)
rferi Creative Commons License 2026.07.07 0 0 54737

Én ugyan általában nem értem, hogy amit leírsz, az pontosan mire vonatkozik, így most sem, de csaxólok, hogy ebben a szalagfűrészben is van csigahajtás.

Szóval, ha most azt utáljuk, akkor ez nem lesz jó. :DDDDDDDDDDDDDD

Előzmény: Jani301 (54729)
mosogep-szerelo Creative Commons License 2026.07.07 0 0 54736

Energomat mosógépmotorból és szíjtárcsákból készítettem egy szalagfűrészgépet vitorláshajó öntöttvas tőkesúlyának félbevágására! Működött mindenféle elektronika nélkül, ki-be kapcsolóval. 

Körfűrészemhez kevés volt egy energomat motor, de kettő viszi.

Előzmény: Jani301 (54731)
tirgonca Creative Commons License 2026.07.07 0 0 54735

Ha vékonyfalú a szelvény . inkább flexelek!

Előzmény: Jani301 (54734)
Jani301 Creative Commons License 2026.07.07 0 0 54734

Egyébként van dahlander motoros keretes fűrészem ,de csak amikor vettem akkor indítottuk be egy pár pillanatra .

A szalagfűrész mx 60X40 es zártszelvény darabolására kellene . Nem tudom ahhoz mit szól egy ipari keretes fűrész ,még nem próbáltam .

Előzmény: szakmókus (54730)
tirgonca Creative Commons License 2026.07.07 0 0 54733

És szerintem ez a tárgyasztal elforditós verzió, ami szálanyag daraboláskor hátrány!

Előzmény: tirgonca (54732)
tirgonca Creative Commons License 2026.07.07 0 0 54732

Ebbből  a márkából még csak egy olajszürő letekerő készletet vettem ; annyira vékony alu öntvény az anyaga ,nem merem használni . ennyit a márkáról...Ez mitöl lehet olyan massziv?Biztosan nem az anyagától.

Mekkora  a szalag mérete? 

Egy rendes  gép  min.20 mm széles szalaggal (ezt lehet jól megvezetni), és 2000 mm hossz felett kezdődik ,

A folyadék hűtés, és a lift  kötelező elem , különben csak játék.

A 10 , 13 mm szalag  vonalban ,egyenesbe áííitásával többet  szenvedsz , mint satu vasfüréssel...

Írom ezt úgy hogy volt sg130 -am ,egy állványos kis  fa szalagfúrészem (a neve nem ugrik be), hozzá egy keletnémet tompahegesztő ,mind eladtam,kb időtöltésnek jók ezek.

Tompahegesztésben egy hét gyakorlás után , kb. minden harmadik varrat lett jó, dehát ezeknél oly vékony a szalag vastagsága, ha egy tizeddel elmászik  , máris megvan a fáradásos törés helye,Ha naem csiszolod ta megadot méretre ,akkor nagyobb vezető hézagot kiván ,ami a szalámi vágás előidézője.

Jani301 Creative Commons License 2026.07.07 0 0 54731

Fiam szerint kamu oldal ,de a haver ad egy ilyet 40 ért is , szalagfűrészt . Korral változnak a prioritások . 

De lehet teszek az enyémre mosógépmotort a nagy szíjtárcsájával ,meg valami vezérlőt ...

Előzmény: szakmókus (54730)
szakmókus Creative Commons License 2026.07.07 0 0 54730

Triviális hogy kihagyjuk a csigahajtást sosem értettem a miértjét, és kell még egy frekvenciaváltó és jónapot. Egy biztos, egy szalagfűrész még így sem lesz olyan hosszú életű mint a gépi keretes. Még ha a termelékenységet nézzük arányban sem ha az élettartamra osztjuk. Lehet utóbbit majd megcáfolják...

Jani301 Creative Commons License 2026.07.07 0 0 54729
tycon2 Creative Commons License 2026.07.07 0 0 54728

Más van már. Most beszéltem a fiammal a munkájáról, a Hold déli részén az év végén leszáll egy egység, jeget fog keresni. Annak a tesztkörnyezetét programozza. Sándor György jut eszembe: Keresek egy embert....

Előzmény: jalpar (54727)
jalpar Creative Commons License 2026.07.06 0 0 54727

Sajnos ilyet Magyarországon már nem fogsz látni.

A videón látható volt az utolsó 10 tonnás öntés (egy forgácsoló gép ágy).

Előzmény: tycon2 (54726)
tycon2 Creative Commons License 2026.07.05 0 0 54726

Voltam az LKM-be, az ózdiba, és sétáltam a Ganz által gyártott Assuan gáti generátor állórészében tekercseléskor. És cemengyárakban, bányákban, Gammában, üveggyárakban  és a mindenhol. Mint leendő technikus a szolnoki híres iskola jóvoltából.

Előzmény: jalpar (54725)
jalpar Creative Commons License 2026.07.04 0 0 54725
mérnökferi Creative Commons License 2026.06.28 0 0 54724

Sajnos én a nevét elfelejtettem, köszönöm!

"...valami hosszabbat vitt, nem fért be, kivágta lánggal :)" - Igen ez volt a másik sztori :-)

"Akkumulátorokat is javított ." Igen, ezért kerültem az udvarába, mert a kollégium igazgatónk akksiját vittük hozzá.

"Volt hol megtanulnom a mentalitásomat :)"- Nekem is :-)

Egyszer jó volna nekünk találkozni!

Előzmény: Jani301 (54723)
Jani301 Creative Commons License 2026.06.28 0 0 54723

Földesi tanár úr !  A fiát ismerem .

A fiától még vettem is elég régen egy kis harántgyalut .

A fűnyíróról nem hallottam .

Én a nagybátyám 600 as trabantját vezettem ,és a nagybátyám ült hátul egy kis sámlin , valamit szállítottunk  :) 

A tanár úr autójának a csomagtartó ajtóján még láttam a behegesztett lyukat , valami hosszabbat vitt ,nem fért be , kivágta lánggal :)

Volt hol megtanulnom a mentalitásomat :)

Akkumulátorokat is javított .

Előzmény: mérnökferi (54722)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!