Keresés

Részletes keresés

dr_kotasz0831 Creative Commons License 2006.05.29 0 0 239

Szia Buth!

Teljesen egyetértek. A tartalékosi rendszer létrehozása a gyakorlatban nem lehet több mint egy hónap. Elsősorban akarat kérdése. A toborzás és a rendszer felügyelete, üzemeltetése az más kérdés.

TGR!

Nyomd az infót, hogy mi volt a friccekkel! ;)

Én

Előzmény: buth (229)
Sgt. Elias Creative Commons License 2006.05.28 0 0 238
Pár gondolat a 22/2002 (IV. 10.) HM rendeletről - ez szabályozza jelenleg az önk. tart. rendszert.

1. A rendelet az önkéntes tartalékosi jogviszonyt szabályozza. Mint tudjuk, ez nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, gyakorlatilag működésképtelen a rendszer. Véleményem szerint ahelyett, hogy új kategóriát alkotnánk (ami a Hvt. módosítását igényelné), az önk. tart. rendszer megreformálása kell, hogy a cél legyen. Ez jogilag sokkal egyszerűbbé tenné a helyzetet, miniszteri ill. max. kormányszinten megoldható lenne a célkitűzések megvalósítása. Politikailag így elkerülhetőek a hosszadalmas huzavonák.
2. A jelenlegi rendelet néhány pontja mindenképpen módosulna, ezeket a "problémás" bekezdéseket veszem most sorra (rendelet szövegét szintén nem másolom most ide):

4. § (1) a toborzást ki kell egészíteni a még nem katonaviseltekre is
6. § (1)-(3) mindenképpen indokolt a Hjt.-től bizonyos dolgokban eltérni, többek között a külföldre vezényelhetőség kérdésében
7. § (2) a mellett, hogy a tartalékos természetesen köteles bevonulni, valamiféle kompenzációról kell gondoskodni a munkaadó felé (ez a jelenlegi rendszer egyik legnagyobb hibája egyébként)
9. § (1) u.a. mint fentebb, a kompenzáció körét át kell gondolni, működőképessé kell tenni

Így, viszonylag kis belemélyedéssel a témába nagyjából így látom a jelenlegi helyzetet. Egyetértek dr.Kotasszal, nem lenne olyan ördöngösség a jogi hátteret megteremteni.
Sgt. Elias Creative Commons License 2006.05.28 0 0 237
Picit régebben írtam, de talán aktuális - jogászkodjunk!

Az alábbiak a Hvt. egyes szakaszaihoz kapcsolódnak, ezen az alapon lehetne elindulni a MATASZ-nak. (Hvt.-t nem másolom ide, mindenki megtalálhatja neten/jogtárban.)

1. § (1) Alapelv szintjén jó, ezért tartjuk mi is fontosnak.
(2) hazafias elkötelezettség, áldozatkészség – vagyis nem politika, hanem patriotizmus, politikamentesen
2. § (1) Felkészülés és személyes szolgálat – felkészülni szeretnénk
5. § (2) a) bizonyos esetekben lehet hadkötelezettség, tehát nem indokolatlan, amit szeretnénk, törvényhozó is számol ilyen lehetőséggel, igazolja a felkészülést
6. § (1) általános hadkötelezettség 18-40. – az idő múlásával kiképzett évjáratok száma csökken, valamit tenni kell, modern körülmények között nincs másképp esély
44. § közreműködő szervek – miniszteri/Kormány szintű szabályozás, vagyis viszonylag könnyen változtatható; ha van támogatás, akkor ez jó
45. § (1) Szerintem ez a bekezdés lehet egyfajta alap a tevékenységünkre, akármit is teszünk. Ebbe gyakorlatilag bármi belefér, a "feladatok ellátása" önálló alegység is lehet elvileg.
50. § (1) d) a tartalékokba mi is beletartozhatunk, bár itt elsősorban a gazdaságról beszél
69. § (1) békében és háborúban is szerephez jut az önkéntesség
70. § (1) Nekünk az a), d), e), f), h), i) pontoknál lehet keresnivalónk, ez elég szép terjedelem
73. § (1) béke és háborús működési rend – az utóbbi tehát más, elképzelhető az akkorra való tervezés
74. § (2) a) helyi erők – ezek lennének a tartalékosok
b) alacsonyabb készenlétű, hosszú megalakítású – ezek szintén a tartalékok, főleg az elsőt lehetne növelni kiképzettséggel a második rovására (ami pozitív változás)
76. § (2) béke és háborús hadrend – vagyis tart. egységek is beilleszthetők egy háborús hadrendbe, persze a békében is lehet helye (csak esetleg máshol)
(3) alapítás/megszüntetés – vagyis egy alegység felállításához elég a miniszter döntése; támogatás esetén ez szintén jó
79. § tudnánk növelni az önkéntes tartalékosok, illetve a kiképzett potenciális hadkötelesek számát
83. § az önkéntes tartalékosságról szól, mivel a többi javarészt rendeleti szinten szabályozott, ezért nem is biztos, hogy törvénymódosítás kellene az elképzeléseink megvalósításához. Valószínűleg rendeleti szinten is menne, megfelelő politikai akarat megléte esetén.
114. § (3) ez szintén alátámaszthatja az elképzeléseinket, a békeidős felkészülés szükségességét
134. § újabb alap az együttműködésre
135. § (1) a kapcsolattartás mikéntjéről egy üres keret, ez rendeleti szinten is megtölthető lenne tartalommal
204. § (1) j) befogadó nemzeti támogatás: ez szintén egy érv lehet, hogy miért van szükség tartalékosokra – erre ideális lenne egy ilyen egység

2005-10-25
Tiger205 Creative Commons License 2006.05.28 0 0 236

még egyszer - most is ezen az úton járunk!

TGR

Előzmény: Kuruc71 (234)
Tiger205 Creative Commons License 2006.05.28 0 0 235

Szai Sanyi!

Meghívtunk!

De ez a Matasz Bp és 25. Klapka szorosítása volt, nem "magasabb szint".

Amúgy most is vártunk hétvégén a német tartalékossakkal!!!

Hogyhogy nem jöttél??

Az eseményről rövidesen beszámolok!

Volt helyettes államtitkár, emlékplakett, meg minden!!!

üdv:

tGR

Előzmény: buth (231)
Kuruc71 Creative Commons License 2006.05.28 0 0 234
Elméletileg erre van a MATASZ ! Azonban a szervezeten belűl a komunikáció még nincs kiépűlve. Ezért is tartom jónak buth felvetését, és javaslom, hogy TIGER205 el dukják össze amijük van. ( a fejüket ).
Előzmény: Hamburger2 (233)
Hamburger2 Creative Commons License 2006.05.28 0 0 233
Szervusztok!

Úgy gondolom, hogy jó úton jártok, amikor fokozzátok az aktivitásotokat. Legyetek levakarhatatlanok és mondjátok el a véleményeteket úton - útfélen, főként, ha döntéshozók közelébe kerültök! Előbb utóbb, csak eljut az illető tudatáig, hogy lehet abban valami, amit ilyen sokan, ilyen "vehemensen" mondanak! Az persze nem árt, ha összeszerveződtök, mert többen többre vagytok képesek.

Üdv: Hamburger
buth Creative Commons License 2006.05.28 0 0 232

Szia Kuruc71!

A HTBK fehérvári szervezete elég jelentős szervezet. A város polgármestere az elnök. A városban sok éve már a város, azaz a civilek ünneplik a katonákat a Honvédelem Napja alkalmából, és nem csak önmagukat a katonák. Ez az esemény, egybekötve a HTBK II. országos találkozójával idén május 18.-án Fehérváron volt. Az önkormányzat nagytermében a HTBK elnöke fordult ezzel a VKF-hez! EZT ÉN IS SZEMÉLYESEN ÁTÉLTEM! Az infó valóságalapja az én hitelem is!

Találgathatunk, hogy miért! De nincs értelme. Beérett sokunk állandóan ismételgetett mondanivalója, hogy tartalékosra szükség van minden olyan államban, ahol van önálló haderő! Én azok közé tartozom, akik azt is visszautasították, hogy 2004. novemberétől nincs tartalékos és okafogyott a MATASZ. Mert igenis a jelenleg hatályos törvény is ismeri a tartalékos fogalmát, csak az alkalmazói esetleg nem, vagy az is kimondható, hogy a jogszabály előkészítő nem ismerte a tartalék katonai kifejezés tartalmát.

Lényegtelen most már. Az új helyzetre kell felkészülten, azonnal lépni a MATASZ-nak, s azoknak, akik komolyan gondolják a honvédelem össztársadalmi kötelezettségének fogalmát.

Esetleg az árvíz is hatott az illetőkre, de talán tanultak már valamit abból, ha valamit sokan mondanak, akkor abban lehet valami!!

Előzmény: Kuruc71 (230)
buth Creative Commons License 2006.05.28 0 0 231

Tigger!

Igazán meghívhattatok volna! Az, hogy elnökünk nem lépte meg ezt, mikor jeleztem számára az érintett fogadókészségét, nem jelenti azt, hogy engem sem érdekel a dolog. Most a cseh lövészetről visszajött ifjak kérésének megfelelően megkeresem az illetékes pk. urat, de jobb lett volna, ha nem hetente más-más tagszervezet egyezkedik. Kérlek személyesen is tájékoztass egy emil erejéig mi a meglátásod, járható út e? Az "aktív tartalékos tagozat" megalakításában akartok e segíteni?
Üdv!

Előzmény: Tiger205 (223)
Kuruc71 Creative Commons License 2006.05.28 0 0 230
Szervusz buth !

Tisztelettel érdeklődnék, hogy ennek az infónak mennyi a valóság alapja ? Mert pletyiket azt hallottam már én is, de biztos forrásból még nem.

Ha pedig így történt akkor meg érdekekes lenne megtzdni, hogy mi váltotta ki ezt a hirtelen tartalékosokat, de azonnal hozzáállást ?
Előzmény: buth (215)
buth Creative Commons License 2006.05.28 0 0 229

Szia Kotasz Dr.!

Nem tudom megmondani, mennyire lenne szükség. Ezt közösen kellene a honvédelem ügyében érintettelnek, de legfőképpen az azért felelőknek meghatározni. Sok tanulmány van, ezért sokféle szám is. Az én véleményem mindig az volt, hogy egy országban gazdaság erejéhez mérten lehetséges  teljes erő, és eszközállomány képezi a tartalékot, s aztán ebből annyit használnak fel, amennyi szükséges!

Na ezt lehetne végrehajtani most úgy, hogy az un. önkéntes tartalékos rendeletet átdolgoznák, és mindenkit hagynának önkéntes (aktív) tartalékosnak regisztráltatni, a regisztráltakat egy elsődleges eü. szűrőn átengedni (kortól, nemtől függetlenül, csak az a lényeg, hogy terhelhető az illető, illetve nem fog veszteség lenni egy gyakorlat során), részükre éves képzési terv szerint, akár a MATASZ szervezeti kereteit is felhasználva, HM objektumokban, az MH szervezeteiben, az MH anyagi bázisán, és kiképzési rendszerébe illesztetten megszervezni a képzést, továbbképzést, gyakorlatot.

Mindezekhez nem kell más, mint akarat, elhatározás, s egy jogász hétvégi munkája! Tehát akár egy hónap alatt megoldható. Ekkor kellene a MATASZ és a szervezetbe nem tömörült "ügybuzgók" gyors toborzó tevékenysége, hogy a megfelelő létszámot megszervezze, létrehozza a nyilvántartásukat, kiértesítési rendszerüket.

Előzmény: dr_kotasz0831 (219)
Kuruc71 Creative Commons License 2006.05.28 0 0 228
Értsük mink a célozgatást ! Értsük ! :-))
Előzmény: Hamburger2 (227)
Hamburger2 Creative Commons License 2006.05.28 0 0 227
Elnézést, ide már egyszer elküldtem! :(
Előzmény: Hamburger2 (226)
Hamburger2 Creative Commons License 2006.05.28 0 0 226
A pontosított kiírás:

KIÍRÁS
„SZENT LÁSZLÓ” MENET
2006

A MH.25.Klapka György Könnyű Lövészdandár együttműködve a MH Szárazföldi Csapatok Parancsnokságával 2006.06.23-24-én hagyományteremtő céllal megrendezi a „Szent László Menet” nevű teljesítménytúrát.

A rendezvény célja:
· A magyar gyalogság védőszentjének napja alkalmából hagyományteremtő céllal lehetőséget biztosítani egy komoly felkészültséget igénylő fizikai erőpróbára nem csak katonák számára „rideg körülmények” között.
· Lehetőséget teremteni a katonák és civilek közötti kapcsolat erősítésére közös megmérettetés során.
A rendezvény célcsoportjai:
- a MH állománya;
- rendvédelmi szervek állománya;
- MATASZ;
- középiskolások;
- honvédelem iránt érdeklődő civilek.
A teljesítménytúrán mindenki saját felelősségére vesz részt. A részvétel előfeltétele csapat-, sport-, vagy háziorvosi igazolás, amely szerint az illető alkalmas egy 70 km-es teljesítménytúrán való részvételre. Az igazolást a regisztrációnál kell bemutatni. Ennek hiányában a részvételre nincs lehetőség!!!
A rendezvény jellege: teljesítménytúra
A rendezvény hangsúlyozottan nem verseny. Cél nem a győzelem, hanem a táv előírt menetvonalon, valamint előírt szintidő alatt történő teljesítése és a cél elérése olyan állapotban, amely lehetővé tenné további feladatok megoldását.
Helye: Székesfehérvár - Zámoly – Tata térsége
Ideje: 2006. június 23-24.
Rendező: MH 25. KGY.KL.DD.
A verseny fővédnöke: Győrössy Ferenc altábornagy
Nevezés: 2006. június 10-ig írásban. (Az árvízi védekezés miatt meghosszabbítva!) Nevezési díj nincs.
cím: Róth Balázs hadnagy, sporttiszt
2890 Tata
Pf.20
Fax: 06 34 589173
E-mail:
bazsiroth@citromail.hu
lippaipeter@freemail.hu
Táv: ca. 65 km
Menetvonal: Csákberény K – Gánt NY – Várgesztes D – Környebánya D – Környe K – Tatabánya NY – Vértesszőlős – Baj K – Szomód DNY
A menetvonalról a regisztrációnál minden csapat illetve egyéni induló külön térképvázlatot kap a járőrlappal együtt. A túrát csak gyalog lehet teljesíteni. A menetvonalról letérni tilos! A menetvonalon ellenőrző pontok kerülnek kijelölésre, amelyeken a katonák és rendvédelmi szervek tagjainak felszerelése (súly) kerül ellenőrzésre, illetve a járőrlapokat pecsételik.
A túra teljesítése feltételez az indulók részéről minimális tájékozódási képességet. Saját turistatérkép, iránytű, tájoló, GPS használata engedélyezett.
A menetvonalon (kb. 45 km-nél) egy pihenőpont kerül kijelölésre. Itt üres katonai sátrak, egészségügyi biztosítás és vízvételi lehetőség várja a résztvevőket. Étkezés a menet alatt saját erőből. Éjszakai pihentetés a nevezett sátrakban, saját fektető anyaggal. (Hálózsák, laticel. stb. Ez beleszámíthat az előírt 15 kg-ba!)
Beérkezés után, a célban tisztálkodási lehetőség és a pihenőponthoz hasonló pihenési lehetőség. Szponzorok függvényében egyszeri étkezés.
A megnyitó helyszínére történő oda- és beérkezés utáni hazautazás mindenki számára egyéni felelősség. Mind a megnyitó, mind a cél helyszíne – magán és tömegközlekedési eszközökkel is jól megközelíthető!) Menet közbeni „depózás” nem tiltott.

Program:
2006.06.23. 06,00-tól Regisztráció
07.45 Megnyitó: a résztvevők köszöntése a MH SZFP parkolójában (Székesfehérvár, Havranek József utca – (egykori Zámolyi út) a METRO áruház közelében! - http://www.utcakereso.hu/szekesfehervar/utcakereso.php?utcapontositas=1&utca=Fecskepart&varos=szekesfehervar&kepter=4x3&mentes=0&utca=Havranek+J%F3zsef&kepter=4x3&Submit=utcakeres%E9s+%3E%3E) – Győrössy Ferenc altábornagy úr (vagy képviselője)
08,00 Versenyzők átszállítása a rajthoz.
09,00 Rajt Csákberénytől
2006.06.24. 01.00-ig Beérkezés Tatára a katonák és fegyveres testületek tagjai számára (A pontos rajt függvényében 16 óra szintidő!)
09,00-ig Beérkezés Tatára (Klapka György Laktanya - Tata, Bacsó Béla út) a civil résztvevők számára (A pontos rajt függvényében 24 óra szintidő!)
12,00 Emléklapok átadása – Havril András vezérezredes v. Győrössy Ferenc altábornagy úr által
Útvonal (térképvázlat): Rajtlappal együtt a regisztrációnál kapja meg minden induló.
Kötelező felszerelés
Katonák és rendvédelmi szervek tagjai részére:
-évszaknak megfelelő hadigyakorló öltözet
-katonai jellegű bakancs
-15 kg-os felszerelés (A menet során végig meg kell lenni a 15 kg-nak, ellenőrző pontoknál súlyellenőrzés! A felszerelés formája – hátizsák, málhamellény, táska – nem megkötött!)
Civilek számára:
- tetszőleges sport-, vagy túraöltözet
Ajánlott felszerelés:
- tartalék zokni
- esővédő
- zseblámpa
- Vértes túristatérkép
- eü.csomag
- kulacs folyadékkal
- „kalóriabomba”
Kategóriák:
- egyéni
-csapat (3 fő) Csapat csak akkor kerül értékelésre, ha mindhárom tagja, együtt célba ér! Menet közbeni kategóriaváltásra nincs lehetőség! Nemek közötti megkülönböztetés nincs!

A távot sikeresen teljesítők emléklapot kapnak elismerésül, illetve a szponzorok felajánlásai alapján kerülnek további elismerésre.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Bővebb információ:
Lippai Péter alezredes tel.: 06 30 428 7935 (02-34-92-21)
Róth Balázs hadnagy tel.: 06 20 433-96-07 (02-34-91-33)
Hamburger2 Creative Commons License 2006.05.26 0 0 225
Mária oltalmában? - Mózes Miklós ezredes a május 11-i 168 órában az árvízi védekezés kapcsán felhívta a figyelmet a magyar honvédségnél észlelhető tarthatatlan állapotokra. Kovács Gyula nyugállományú alezredes, a Magyar Hadtudományi Társaság szakértője egyetért vele: „A sorozatos létszámcsökkentések, átszervezések eredményeként a haderő struktúrája nem javult, csak romlott. A vezető szervek aránya meghaladja az 50 százalékot, ez a vízfej feléli a HM költségvetésének 75 százalékát. A világon egyedülállóan torzak az állományarányok: 7011 tisztre 8247 tiszthelyettes, 7477 szerződéses, 6297 közalkalmazott jut. Egy egészséges struktúrában 10 százalék tisztnek, 30 százalék tiszthelyettesnek, 50 százalék legénységi állománynak és 10 százalék közalkalmazottnak kellene lennie. Az állománykategóriákon belül nincs normális rendfokozati piramis. A tiszteknél az 1711 őrnagyhoz képest csak 728 hadnagy van, a tiszthelyettesek zöme főtörzsőrmester, a legénységi állomány több mint 70 százaléka szakaszvezető. Az a költségvetés, amelyben 50 százalék felettiek a bérköltségek, és kevesebb mint 10 százalék jut a fejlesztésekre, beruházásokra, alkalmatlan egy felzárkózni kívánó haderő finanszírozására. A költségvetés akkor támogatja a felzárkózást, ha 30 százalék a bérköltség, 30 százalék a dologi kiadás, és legalább 40 százalék a fejlesztési kiadás. A központi szervek bérjellegű kiadásai a magyar honvédség teljes bérköltségének 60 százalékát teszik ki, tehát takarékoskodni csak a központi szervek radikális létszámcsökkentésével lehet. A HM költségvetésének egyensúlyát csak úgy lehet helyreállítani, ha a haderő aktív komponensének létszámát 15 ezer főre csökkentjük, a tartalékos komponensben tartunk 10 ezer profi tartalékost, helyreállítjuk az állományarányokat, kialakítjuk a rendfokozati piramisokat.” (május 25. 168 óra 55.o.)"
Előzmény: M.I. (224)
M.I. Creative Commons License 2006.05.26 0 0 224
Tudod, hogy csak vicceltem!
Félig. :-)

Volt itt már szó lövészetről meg közelharckiképzésről ami biztosan nagyon hasznos lenne. (És marha érdekes! :-) )
De egyrészt nekem úgy tűnik, mintha ez most még olyan baráti alapon működne, hogy: Szólok a Bélának had lőjön már ez a srác egy kicsit!
Másrészt én 18 hónap sorkatonai szolgálattal a hátam mögött tudom, hogy egy raj tagjaként nem tudnék úgy átmenni egy mezőn, utcán, hogy közben fedezzem a társaimat, vagy ők tudjanak fedezni engem.
Senki nem magyarázta el, hogyan kell ezt csinálni.
Persze, hogy a lövészetek jelentették a csúcsot a szolgálati időmben, de én nagyon szívesen vennék olyan lehetőséget, ahol elméletben is képezhetném magam.
Olyan tök egyszerű dolgokban, hogy el tudjam dönteni hová ássam a lövészteknőt! (terepadottságok kihasználása)
Szerintem katonának lenni egy szakma, amihez érteni kell. Nem elég a józan paraszti ész, még az alapszinten sem!
Ebből a szakmából kéne egy kicsit a tartalékosok fejébe csöpögtetni egy keveset.
Bár itt megint felmerül az amit egyszer már írtam, hogy egy volt sor tartalékos és egy volt szerdzsó tartalékos között óriási a különbség!

Jól látom, hogy ezt a tartalékos dolgot a tartalékosok szeretnék leginkább, a katonák nem annyira?

Előzmény: dr_kotasz0831 (222)
Tiger205 Creative Commons License 2006.05.26 0 0 223
dr_kotasz0831 Creative Commons License 2006.05.26 0 0 222

Lehet, hogy a tartalékos rendszer késik, sőt lehet, hogy nem is lesz, de az ország katonai tartaléka mi vagyunk.

Én

Előzmény: M.I. (221)
M.I. Creative Commons License 2006.05.26 0 0 221
"Mire minden felesleges HM ZRt. és egyszemélyes RT., kft., kht. megszünik, biztos lesz aktív tartalékos szervezet is. "

Tehát soha?
:-)
Előzmény: buth (218)
Hamburger2 Creative Commons License 2006.05.25 0 0 220
Szervusztok!

Küldöm a végleges (nek szánt) kiírást!

Üdvözlettel: Hamburger

KIÍRÁS
„SZENT LÁSZLÓ” MENET
2006

A MH.25.Klapka György Könnyű Lövészdandár együttműködve a MH Szárazföldi Csapatok Parancsnokságával 2006.06.23-24-én hagyományteremtő céllal megrendezi a „Szent László Menet” nevű teljesítménytúrát.

A rendezvény célja:
· A magyar gyalogság védőszentjének napja alkalmából hagyományteremtő céllal lehetőséget biztosítani egy komoly felkészültséget igénylő fizikai erőpróbára nem csak katonák számára „rideg körülmények” között.
· Lehetőséget teremteni a katonák és civilek közötti kapcsolat erősítésére közös megmérettetés során.
A rendezvény célcsoportjai:
- a MH állománya;
- rendvédelmi szervek állománya;
- MATASZ;
- középiskolások;
- honvédelem iránt érdeklődő civilek.
A teljesítménytúrán mindenki saját felelősségére vesz részt. A részvétel előfeltétele csapat-, sport-, vagy háziorvosi igazolás, amely szerint az illető alkalmas egy 70 km-es teljesítménytúrán való részvételre. Az igazolást a regisztrációnál kell bemutatni. Ennek hiányában a részvételre nincs lehetőség!!!
A rendezvény jellege: teljesítménytúra
A rendezvény hangsúlyozottan nem verseny. Cél nem a győzelem, hanem a táv előírt menetvonalon, valamint előírt szintidő alatt történő teljesítése és a cél elérése olyan állapotban, amely lehetővé tenné további feladatok megoldását.
Helye: Csákberény - Zámoly – Tata térsége
Ideje: 2006. június 23-24.
Rendező: MH 25. KGY.KL.DD.
A verseny fővédnöke: Győrössy Ferenc altábornagy
Nevezés: 2006. június 10-ig írásban. (Az árvízi védekezés miatt meghosszabbítva!) Nevezési díj nincs.
cím: Róth Balázs hadnagy, sporttiszt
2890 Tata
Pf.20
Fax: 06 34 589173
E-mail:
bazsiroth@citromail.hu
lippaipeter@freemail.hu
Táv: ca. 65 km
A menetvonalról a regisztrációnál minden csapat illetve egyéni induló külön térképvázlatot kap a járőrlappal együtt. A menetvonalról letérni tilos! A menetvonalon ellenőrző pontok kerülnek kijelölésre, amelyeken a katonák és rendvédelmi szervek tagjainak felszerelése (súly) kerül ellenőrzésre, illetve a járőrlapokat pecsételik.
A túra teljesítése feltételez az indulók részéről minimális tájékozódási képességet. Saját turistatérkép, iránytű, tájoló, GPS használata engedélyezett.
A menetvonalon (kb. 45 km-nél) egy pihenőpont kerül kijelölésre. Itt üres katonai sátrak, egészségügyi biztosítás és vízvételi lehetőség várja a résztvevőket. Étkezés a menet alatt saját erőből. Éjszakai pihentetés a nevezett sátrakban, saját fektető anyaggal. (Hálózsák, laticel. stb. Ez beleszámíthat az előírt 15 kg-ba!)
Beérkezés után, a célban tisztálkodási lehetőség és a pihenőponthoz hasonló pihenési lehetőség. Szponzorok függvényében egyszeri étkezés.
A megnyitó helyszínére történő oda- és beérkezés utáni hazautazás mindenki számára egyéni felelősség. Mind a megnyitó, mind a cél helyszíne – magán és tömegközlekedési eszközökkel is jól megközelíthető!)

Program:
2006.06.23. 06,00-tól Regisztráció
07.45 Megnyitó: a résztvevők köszöntése a MH SZFP parkolójában (Székesfehérvár, Havranek József utca – (egykori Zámolyi út) a METRO áruház közelében! - http://www.utcakereso.hu/szekesfehervar/utcakereso.php?utcapontositas=1&utca=Fecskepart&varos=szekesfehervar&kepter=4x3&mentes=0&utca=Havranek+J%F3zsef&kepter=4x3&Submit=utcakeres%E9s+%3E%3E) – Győrössy Ferenc altábornagy úr (vagy képviselője)
08,00 Versenyzők átszállítása a rajthoz.
09,00 Rajt Csákberénytől
2006.06.24. 01.00-ig Beérkezés Tatára a katonák és fegyveres testületek tagjai számára (A pontos rajt függvényében 16 óra szintidő!)
09,00-ig Beérkezés Tatára (Klapka György Laktanya - Tata, Bacsó Béla út) a civil résztvevők számára (A pontos rajt függvényében 24 óra szintidő!)
12,00 Emléklapok átadása – Havril András vezérezredes v. Győrössy Ferenc altábornagy úr által
Útvonal (térképvázlat): Rajtlappal együtt a regisztrációnál kapja meg minden induló.
Kötelező felszerelés
Katonák részére:
-évszaknak megfelelő hadigyakorló öltözet
-katonai jellegű bakancs
-15 kg-os felszerelés (A menet során végig meg kell lenni a 15 kg-nak, ellenőrző pontoknál súlyellenőrzés! A felszerelés formája – hátizsák, málhamellény, táska – nem megkötött!)
Civilek számára:
- tetszőleges sport- vagy túraöltözet
Kategóriák:
- egyéni
-csapat (3 fő) Csapat csak akkor kerül értékelésre, ha mindhárom tagja, együtt célba ér! Menet közbeni kategóriaváltásra nincs lehetőség! Nemek közötti megkülönböztetés nincs!

A távot sikeresen teljesítők emléklapot kapnak elismerésül, illetve a szponzorok felajánlásai alapján kerülnek további elismerésre.

Bővebb információ:
Lippai Péter alezredes tel.: 06 30 428 7935 (02-34-92-21)
Róth Balázs hadnagy tel.: 06 20 433-96-07 (02-34-91-33)
dr_kotasz0831 Creative Commons License 2006.05.23 0 0 219

Szia Buth!

A jogszabályi háttér megalkotása a hosszadalmas feladat? Vagy a szervezet felkészítése a tartalékos rendszer üzemeltetésére?

Mennyi tartalékosra lenne szerinted szükség?

Köszi,

Én

Előzmény: buth (218)
buth Creative Commons License 2006.05.23 0 0 218

Sziasztok!

Szerintem, ha vannak ötletek, s az ötletekre vevők, akkor megfelelő jogászi munkával fél év. Mire minden felesleges HM ZRt. és egyszemélyes RT., kft., kht. megszünik, biztos lesz aktív tartalékos szervezet is. 

Előzmény: dr_kotasz0831 (216)
gencsydani Creative Commons License 2006.05.21 0 0 217

Mondjuk azt azért hozzá kell tenni, hogy ripstop BDU-ból is vannak különböző anyagúak. Az általam alant említett nadrág az 100% pamut, de az újabbak 50/50, 60/40 vagy skár 65/35 (pl. STU) kevert (műszál/pamut) anyagból vannak, ezek tapasztalatom szerint jóval kevésbé fakulnak, kopnak.

Előzmény: Hamburger2 (213)
dr_kotasz0831 Creative Commons License 2006.05.21 0 0 216

Szia Buth!

Szuper, jól hangzik. Szerinted mennyi idő a tartalékos rendszer kialakítása?

Én

Előzmény: buth (215)
buth Creative Commons License 2006.05.21 0 0 215

A HTBK országos találkozón Keleti György szájából hangzott el a felkérés, hogy Havril Vezéreszredes úrék kezdjék meg a tartalékos rendszer kialakítását a MH-ben.

A MATASZ-nak most kell lépnie!

A cseh tapasztalatok alapján mondom, hogy az aktív tartalékos katonákat a MATASZ egyik tagozataként azonnal meg kell szerveznünk, s azon lenni, hogy a HM és MH szervei minél hamarabb átdolgozzák az "önkéntes tartalékos rendeletet" és a mai igényekhez igazítva biztosítsa mindazok szervezett katonai felkészítését akik ezt vállalják. Lehetőleg a MATASZ-nak el kell érni, hogy ezek az állampolgárok lehetőleg a MATASZ-ban lássák az érdekvédelmi és kohéziós erőt, s csatlakozzanak a tagozathoz.

Előzmény: dr_kotasz0831 (175)
dr_kotasz0831 Creative Commons License 2006.05.15 0 0 214

Szia Hamburger!

Ment! Köszi!

Én

Előzmény: Hamburger2 (212)
Hamburger2 Creative Commons License 2006.05.14 0 0 213
Szia Dani4

Én még 1994-ben szerezem egy "woodland" BDU-t az első PfP-látogatások egyikén. A nadrág 5 év intenzív viselést bírt. A zubbony még mindig megvan!

Előzmény: gencsydani (206)
Hamburger2 Creative Commons License 2006.05.14 0 0 212
Szervusz Doki!

Dobj meg egy privát e-maillel a lippaipeter@freemail.hu-ra!

A korábbi nyári gyakorlóink anyaga csapnivaló volt. Csak irodában volt érdemes hordani, mert az első kúszásnál szakadt (nem csak 1 cm-t!:)), de nagyon. Az új nyári gyakorló anyaga egy fokkal jobbnak tűnik, de még nem kúsztam benne! :)

Előzmény: dr_kotasz0831 (197)
buth Creative Commons License 2006.05.14 0 0 211

Szevasztok!

Sajnos egyetértek is meg nem is! Ha van engedély lehet egyenruha /ettől még sajna a tartalékos dolog nem oldódik meg/, ha nincs akkor "egyforma" ruha lehet. De a MATASZ bármilyen jelzését senki sem tilthatja és nem is "szégyelheti", legyen az karon, vagy a pólóra festve. Civil szervezet, s joga reklámoznia magát!

Megjöttünk Vyskovból, a cseh lövészetről! Négy tagú, "velem együtt még fiatalabb" ifjú csapat volt kint. Hatalmas érdeklődés volt ezen a cseh aktív tartalékosok által rendezett versenyen. Nyolc országból, 56 csapat, kb 360 fő, katonás elhelyezés. Eredmény? ... Hát nem lettünk utolsók, de elsők sem! De ott voltunk, annak ellenére, hogy időben meghírdettem, legalább egy csapattal.

Aktív tartalékos katonák! Ezek a cseh fiatalok évi 6000 Koronáért, 21 napos kiképzésen, és gyakorlatokon vesznek részt, orvosi igazolást kapnak előtte, utána, van katonakönyvük, beírják mikor hol teljesítettek valamit, van egyenruhájuk /több is és náluk/, s van lekesedeésük, ami vevőre talált!

Megkezdjük az aktív tartalékos katonák tagozatának szervezését.

Zöllei doktorral beszélni kell, s biztos belehet kerülni a csoportba, ha nem is ingyen!

Hajrá még mindig MATASZ!

Előzmény: Sgt. Elias (193)
dr_kotasz0831 Creative Commons License 2006.05.12 0 0 210

Srácok!

Máj. 21.-én van a Honvédelem napja. Nem akarunk megjelenni ott vmilyen formában?

Én

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!