Keresés

Részletes keresés

Mijo Creative Commons License 2006.08.17 0 0 106

 

Többek mellett kik is az oka annak, hogy ma mi ilyen módon vagyunk kénytelenek bizonygatni eltiport létünket!?

Méghogy képzelődés az, amikor tendenciózus horvát asszimilációs politikáról beszélek.

 

 

"Az Országos Horvát Önkormányzat kéri, hogy a népszámlálás alkalmával magukat bunyevácoknak, sokácoknak, rácoknak, bosnyákoknak és dalmátoknak nevező személyek az adatok összesítése során horvátoknak legyenek nyilvánítva."

 

 

Mijo Creative Commons License 2006.08.08 0 0 105

 

Akadnak, kik nagyvonalúan legyintenek: ahh, ezer aláírás? Igazán nem nagy kunszt! Pitty-patty összeszedhető!

 

Na ja, söprűvel és lapáttal, ha ősszel lehull a fáról!

 

Így azok, kiknek halovánnyi elképzelésük sincs arról, hogyan zajlik mindez, milyen és mekkora pofonokkal szembesülnek azok, akik ilyen fába vágják a fejszéjüket.

 

Ma minálunk ahhoz, hogy 1000 hiteles aláírás szülessen, legalább 1500 szükséges, hogy összejöjjön.

 

Íme a velünk közel párhuzamosan folyó zsidó elismertetés.

Erről részletesen szól a www.zsidokisebbseg.com internetes portál (mely számomra az első meglepetést azzal okozta, hogy domain-neve végén nem .hu szerepel).

A második még nagyobb meglepetés az volt, hogy nem tudták az "előírt 1000 aláírást" teljesíteni. Nem, nem a hiteles 1000-et, hanem összesen 1000-et!

Mindvégig kapcsolatban voltunk, némi rálátással bírtam a folyamatra, ha valakik, akkor a zsidók esetében biztos voltam a sikerben. Tévedtem.

Az oroszok is hasonló szándékkal munkálkodnak, nekik valamikor augusztus vége felé jár le a két hónap, ami rendelkezésre áll aláírásgyűjtésre. Itt bevallom, már szkeptikus vagyok. Szkeptikus vagyok amiatt, amit az elmúlt hónapok során tapasztaltam saját kezdeményezésünk kapcsán.

 

Az akadályozó tényezők spektruma szerteágazó, én most három fő szempontról teszek említést, ezek:

 

- a nép félelme

 

- a nép agymosott butasága

 

- az ívek kitöltése során felmerülő zűrzavar

 

Az emberek félelme összetett jellegű, akadnak, kikben még ma is lakoznak történelmünk egykori, öröklött félelmei, másokban viszont újkori félelmek merülnek fel, és teszik őket nyilatkozataikban rendkívül óvatossá.

 

Milyen az ember? Hiába gesztenyebarna a szeme, ha naponta mondják neki, hogy te ibolyakék színű szemű vagy, akad közülük számtalan, ki elhiszi ezt.

Így van ezzel a bunyevácaink nem jelentéktelen hányada is, olyan régen folyik velük kapcsolatban is (hasonlóan a rácokkal és sokácokkal) egy eredeti identitást elfojtó asszimilációs folyamat, hogy szerencsétlenek már maguk sem tudják milyen vérű apa nemzette őket, milyen vérű anya szülte őket. Elbizonytalanodtak, idő kell ahhoz, hogy ismét önmagukra találjanak. Hogy ismét köntörfalazás nélkül kimondják: én bunyevác vagyok!

 

Az alírásgyűjtő ívnek négy rendkívül egyszerűnek tűnő rubrikája van.

Ezek sorban: Olvasható családi és utónév - Személyi azonosító - Lakcím - Saját kezű aláírás.

 

Már az első is lehetőséget ad hibára: ha valaki nem a személyi azonosítójában szereplő teljes nevét írja be, az hiányossága miatt érvénytelenné válik.

 

A "személyi azonosító" kérdése a legtöbb zűrzavar okozója.

Ez esetben a legtöbb ember személyigazolványa számára gondol. Tévesen, ugyanis ez alatt kizárólag a személyi szám értendő. Ha nem ez szerepel helyesen, az aláírás érvénytelen!

Ha tetszik, ha nem, sok olyan polgártársunk akad, ki egyszerűen nem ismeri saját személyi számát, értsük úgy, hogy nem rendelkezik ezzel az adatával. Ezt amúgy személyesen kérheti ki a lakóhelye szerint illetékes önkormányzat okmányirodájában.

 

A lakcím is milyen kézenfekvőnek tűnik, de ha nem a lakcímkártyán (lakcímet igazoló hatósági igazolvány) szereplő pontos adat kerül felvezetésre, akkor bizony szintén érvénytelenné válik az aláírás.

 

Még mielőtt a negyedik rubrikáról bárki is azt hinné, hogy na ott aztán nem lehet gond, természetesen az is téved, hiszen írástudatlan emberektől nem fogadhattunk emiatt támogató aláírást, bármennyire is pontosan állt rendelkezésünkre az összes adata.

 

Most csak érintőlegesen szóltam e munkáról, tremészetesen ahogy időm engedi, a teljes folyamatot fel fogom annak részletezése szerint dolgozni, és főként interneten fogom azt publikálni.

 

Mijo

 

Mijo Creative Commons License 2006.08.06 0 0 104

 

És ugyanazon a napon az Országos Választási Bizottság soron kívül napirendre tűzve kezdeményezésünket, meghozta ülésén az alábbi határozatot.

 

______________________________

 

 

Az Országos Választási Bizottság 365/2006. (VIII. 3.) határozata

 

 

Az Országos Választási Bizottság a választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény (a továbbiakban: Ve.) 117. §-ának (1) bekezdésébe foglalt hatáskörében eljárva a M. M. által benyújtott országos népi kezdeményezés tárgyában meghozta a következő

 

 

határozatot:

 

 

Az Országos Választási Bizottság elrendeli a 221/2006. (IV. 18.) OVB határozattal hitelesített országos népi kezdeményezés aláírásainak ellenőrzését. Az Országos Választási Bizottság felkéri az Országos Választási Irodát, hogy 2006. szeptember 17-ig terjessze az Országos Választási Bizottság elé az aláírások ellenőrzéséről készített jelentést.

A határozat ellen a meghozatalától számított 3 napon belül a Legfelsőbb Bírósághoz címzett bírósági felülvizsgálat iránti kérelmet lehet benyújtani az Országos Választási Bizottságnál (1094 Budapest, Balázs B. u. 35.). A bírósági felülvizsgálat iránti kérelmet úgy kell benyújtani, hogy az legkésőbb 2006. augusztus 6-án 16.00 óráig megérkezzen. A bírósági eljárásban az ügyvédi képviselet kötelező. A jogi szakvizsgával rendelkező személy saját ügyében ügyvédi képviselet nélkül is eljárhat.

 

 

Indokolás

 

 

I.

 

 

Az Országos Választási Bizottság a 221/2006. (IV. 18.) OVB határozatával hitelesítette a M. M. által kezdeményezett országos népi kezdeményezés aláírásgyűjtő ívét. A határozat 2006. május 5-én jogerőre emelkedett, az aláírásgyűjtés az országgyűlési képviselőválasztáshoz kapcsolódó tilalmi időszak lejártát követően, 2006. június 3-án kezdődött.

A kezdeményezők képviselője a törvényes határidőn belül, 2006. augusztus 3-án benyújtotta az Országos Választási Bizottság elnökéhez a – kezdeményező nyilatkozata szerint – 168 darab aláírásgyűjtő ívet.

A fentiekre tekintettel az Országos Választási Bizottság az országos népszavazásról és népi kezdeményezésről szóló 1998. évi III. törvény (a továbbiakban: Nsztv.) 4. § (1) bekezdése alapján elrendelte az aláírások ellenőrzését.

 

 

II.

 

 

A határozat az Nsztv. 4. §-ának (1) bekezdésén, a Ve. 2. §-ának g) pontján, 119. §-án, a jogorvoslatról való tájékoztatás a a Ve. 82. §-ának (1) bekezdésén, 83. §-ának (1), (2) és (7) bekezdésein, valamint 84. §-ának (1) bekezdésén alapul.

Budapest, 2006. augusztus 3.

 

 

Dr. Halmai Gábor
az Országos Választási Bizottság
elnökhelyettese

 

 

Előzmény: Mijo (102)
Mijo Creative Commons License 2006.08.03 0 0 102

 

Rytkó Emília asszony, az Országos Választási Iroda vezetője a mai nap során átvette aláírásgyűjtő íveinket.

 

Muity Mijo

 

 

Mijo Creative Commons License 2006.07.28 0 0 101

 

Kedves Mindazok, akik aláírásukkal nyújtanak támogatást, vagy gyűjtéssel segítik bunyevác ügyünket!

Kérlek benneteket, a gyűjtőívek mielőbbi átvételéhez adjatok email-levélben jelzést számomra.
Ezt a távolabbi vidéken élő segítőink esetében postázással tudjuk megoldani.

Az email cím változatlanul: bunyevac@baja.hu


A postacím:

Bunyevác Túlélők Egyesülete
Muity Mijo
6500 Baja, Dózsa Gy. út 97.

Kérem azokat, akik postai küldeményként juttatják el az íveket, azok biztonsági okokból részint adják fel még ma (legkésőbb holnap, azaz szombaton), másrészt feltétlenül ajánlott levélküldeményként küldjék, aminek a díját én kompenzálni fogom részükre.

Köszönettel: Muity Mijo
30 209-9944
bunyevac@baja.hu

 

 

Mijo Creative Commons License 2006.07.25 0 0 100

 

Hallgassuk együtt a bunyevácok gyönyörű himnuszát!

 

 

Podvikuje bunjevačka vila

 

 

Podvikuje bunjevačka vila,
Iz oblaka razastrla krila:
„Oj Bunjevče, probudi se sada,
Starešino subatičkog grada!

 

Kad ti vidiš cimer od Kasine,
Der proslavi bunjevačko ime,
l pohiti da s' upišeš tamo,
Tebe zovu braća već ovamo.

 

Nemoj brate ti oklivat tako,
Već zapiši tvoje ime 'vako:
„Ja sam sinak subatičkog grada,
Neću više da moj narod strada!"

 

Da ne znadu još ni da ga ima,
Jer ja hoću da ga svaki štima!
Ne zovemo samo bogataše,
Već i manje stanovnike naše.

 

l držimo se skupa sloge tvrde,
Ne dajmo se da nas drugi grde.
Nema više tu kod nas partaje,
'Ko je počo i onaj se kaje.

 

Već Bunjevče hodi vamo pobro,
Pa ćeš vidit da će biti dobro:
U Kasinu upiši se sada,
Da i tvoje dično ime vlada!

 

Zove tebe društvo od Kasine:
„Oj Bunjevče, subatički sine,
Ako bude u nas sloga taka,
Bunjevačka biće snaga jaka!"

 

l dođite i vi gospodari,
Kojigod za Bunjevce mari,
A kojigod Bunjevce ostavi,
Ti prokletstvo na njega postavi.

 

Ter im reci da su izrodice,
Bunjevačkog roda izdajice;
Bunjevac Bunjevca koji pokudi
Bog mu dao oma da poludi.

 

 

Mijo Creative Commons License 2006.07.24 0 0 98

 

Szerdán barátaimmal ismét kivonulunk a bajai piacra aláírásokat gyűjteni bunyevácaink javára.

Számomra nagy élmény közvetlenül találkozni hol ízig-vérig, hol részbeni bunyevácainkkal, illetve olyan sokácokkal, rácokkal, svábokkal, magyarokkal, kik szimpátiával tekintenek missziónkra.


Egyetlen emberrel sem találkoztam még, ki leszólta volna ügyünket, na jó, sompolygók akadnak, na de azok csak settenkedjenek saját útjukon, nekünk nincs dolguk velük, legyen ez így fordítva is.

Amennyiben sikerül hozzájutnunk, ismét viszünk magunkkal egy halom példányt a Bunjevacke Novine havilapból, amit szétosztani szándékozunk azon érdeklődők körében, kik eredeti bunyevác nyelven kívánnak megismerkedni népünkkel kapcsolatos írásokkal.

És mindemellett egy kis kulturális meglepetés ajándákkal is kedveskedni szeretnénk, de ez maradjon a szerdai nap titka.

Mijo

 

 

Előzmény: Mijo (97)
Mijo Creative Commons License 2006.07.23 0 0 97

 

A szombati bajai piacon, Gálai Antal tanár úrral folytattunk ketten eredményes aláírásgyűjtést.

 

Számomra hatalmas élmény szembesülni számtalan olyan emberrek, kikről életemben nem fordult volna meg a fejemben, hogy valamilyen kötődéssel bunyevác származásúak.

Meglátják miről szól a gyűjtés, és minden habozás nélkül rendelkezésre állnak, miközben mondják, hogy nekik a nagymamájuk, a nagyapjuk, különböző hozzátartozók révén éreznek kötődést.

Megható volt az az idős férfi, ki egy ki tudja milyen hosszú versből mondott el vagy harminc vesszakot zökkenőmentes hibátlansággal, ékes eredeti bunyevácsággal, amit kiskorában tanult meg valamikor a huszas években. És boldog volt, hogy volt kinek elmondania.

Számtalan esetben halljuk az emberektől, milyen nagy kár, hogy a kisebbségi választást lekési kezdeményezésünk, mert ha el lennénk ismerve, biztos hogy nem a horvát, vagy szerb választói névjegyzékbe kérték volna felvételüket.

 

No aztán a kenyérharc is lecsapódott: én szégyellem azoknak a bunyevác szülőknek a nevében magamat, kik csemetéi horvát égisz alatti státuszuk miatt olyan nagy ívben kerültek ki bennünket, mintha legalábbis leprásak lennénk. Akadt köztük olyan is, ki lesütött szemmel köszönés nélkül somfordált odébb, na kérem, ezt köszönhetjük annak a kisebbségpolitikának, mely másfél évtizede jellemzi honunkat. Nehogy a "horvát" főnöknek megsúgja valaki róluk, hogy szóbaelegyedtek a Gálaival meg a Muittyal. Szánalmas ...

 

Úgy tervezzük, hogy a most kezdődő hét szerdai és szombati piaci napján is élünk ezzel az üdítő lehetőséggel.

 

Mijo

 

Mijo Creative Commons License 2006.07.21 0 0 96

 

Tájékoztatom potenciális segítőinket hol lehet, kik azok a barátaim akiknél mód van támogató aláírást adni BAJÁN.

A lista nem teljes, és akik szerepelnek azok leginkább közös ismerőseink számára jelentenek konkrétumot, kivéve a címmel megadott helyeket.

 

 

Bánáti Attila

Beton Kft. irodája (Dózsa Gy. út 97., AGIP kút mögött)

Bischof Antal

Búcsú Lajos

Csermák Zsuzsanna

Dancsa Bálint

Drégely László

Dujmov Novák

Duna Hotel portája (Szentháromság tér)

Eperjesi László

Farkas Atti

Gálai Antal

Hi-Net Kft. (Kossuth u. 19.)

Janity József

Karajkó Péter

Kernya Tibor

Kovács Janó

Kovács László

Kricskovics Jószó (Maksza)

Lőrinczi Csaba

Mészáros László (Möszke)

Mrekva Laci

Muity Marica

Muity Mijo

Pálfia Péter

Páncsics Joci

Rácz Fecó

Rókus Zsivkó

Satri Pékség (Dózsa Gy. út)

Szép Katalin

Sztrikinácz Joci

Tomato Pizzeria (Milos)

Ungvári Ferenc

Verbiás József

Vizin László

Wittmann János

 

 

Egyúttal kérem azokat, akiknél találhatók kitöltött ívek, azok valamiként adjanak jelzést erről, vagy valamiként juttassák el számomra, hogy lefűzhessem őket, ne maradjon mindez az utolsó pillanatokra.

 

Egyébként az aláírások gyűjtése e hó végéig tart, pontosabban augusztus 3-án kell leadnunk az anyagot az Országos Választási Irodában.

 

Köszönettel: Muity Mijo
a bunyevácok nemzetiségi elismertetéséért mozgalom kezdeményezője
bunyevac@baja.hu
bunyevac@bacska.hu
30-209-9944
Bankszámlaszám: 52700086-20025442-01100010

 

 

Mijo Creative Commons License 2006.07.19 0 0 95

 

Köszönöm nagytudású Süge Attilának, hogy ma a bajai piacon megerősített hitemben!

Kedves Attila, nagyon várom a pillanatot, amikor módomban áll majdan felvilágosító előadás tartására felkérni téged, a totálisan agymosott bácskai nép szellemi rechabilitása érdekében.

 

Köszönöm minden aláírónk e napi aktivitását!

 

Mijo

 

 

Előzmény: Mijo (94)
Mijo Creative Commons License 2006.07.18 0 0 94

 

Holnap, azaz szerdán a bajai piacon 8 órától délig, 13 óráig (függvényében milyen embermozgás lesz), aktivistáink aláírásokat fognak gyűjteni nagy valószínűséggel a főkapu közelében (ki lesz táblázva).

 

Mindezt a piaci hangosbemondó is tudatni fogja az emberekkel.

 

Kérek mindenkit aki ezt olvassa, hívja fel e körülményre olyan hozzátartozói figyelmét, akik látogatói szoktak lenni a piacnak. Ez bajaiaknak és vidékieknek egyformán szól.

 

Bunyevácok és szimpatizánsaink támogató aláírására egyaránt számítunk!

 

Nem akarjuk senki idejét rabolni, ezért egyszerre három fiatal végzi a gyűjtést, ha netán párban, vagy családi kötelékben mutatkozna szándék aláírásra.

 

Kérünk mindenkit, ne vegye zaklatásnak megszólításukat, hiszen olyan nemes ügyről van szó, ami siker esetén növelheti országunk nemzetiségekkel kapcsolatos megítélését.

 

Szeretném, ha tudatosulna az emberekben, mi ugyanazon törvény által kínált lehetőséggel kívánunk most sikert elérni, mely törvény máig megmagyarázatlanul hagyta ki a hazai bunyevácokat a nemzeti kisebbségek sorából (együtt a rácokkal és a sokácokkal).

Ezt a lehetőséget nem véletlenül hagyták meg számunkra!

És ha így van, ezzel élni kell!

Élni kell a lehetőséggel, éltetni kell minden nemzetet, mely tradicionálisan kötődik közös földünkhöz!

 

Köszönettel: Muity Mijo

Baja

 

 

Mijo Creative Commons License 2006.07.17 0 0 93

 

Nem, kedves mindent félremagyarázni akarók, nem úgy van az!

Nem kezdeményezésünk alkotmányellenessége ellenkezőjét kellett bizonyítanunk, hanem egy igen konkrétan lefektetett feltételnek kellett megfelelni ahhoz, hogy a benyújtott aláírásgyűjtő ívünket az Országos Választási Bizottság elfogadja!

 

Miről is szól a beadvány gondolatmenete?

 

"A nemzeti és etnikai kisebbségekről szóló törvény (lásd: 1993. évi LXXVII. törvény a nemzeti és etnikai kisebbségek jogairól) 61. paragrafus 2. bekezdése értelmében, alulírott magyar állampolgárok kijelentjük, hogy a magyarországi bunyevác kisebbséghez tartozunk, és a kisebbségi törvény által támasztott feltételeknek megfelelünk. Kérjük a Tisztelt Országgyűlést, hogy a kisebbségi törvény 61. paragrafus 1. bekezdésében, a Magyarországon honos népcsoportok felsorolást, a bunyevác nemzeti és etnikai kisebbségi népcsoporttal egészítse ki."

 

A kisebbségi törvény által támasztott feltételeknek ma Magyarországon megfelelni nem gyerekjáték, pláne nem egy olyan rangos tagokból álló testület előtt, mint amilyen az OVB összetétele.

Kikre még a Magyar Tudományos Akadémia okvetetlenkedése sincs befolyással.

Amikor előadásunk alapján egyértelművé vált számukra az a minimum 100 éves honi történelmi múlt, amiről a törvény szerinti feltétel szól, határozatukban lényegében a magyar állam ismerte el népünket.

 

Azaz a továbbaikban a bunyevácok kezébe adta saját sorsukat.

 

Mijo

 

 

Előzmény: Mijo (17)
Mijo Creative Commons License 2006.07.13 0 0 92

 

Kezd egyre sűrűbbé válni az asszimilációs nyomulás.

 

Tisztázzunk sokadszor valamit!

 

A nép nem hülye, a nép csupán megtévesztett, a nép csupán agyamosott.

Már aki hajlik az elhajlásra.

 

Horvátok!

Hát persze, hogy léteznek.

Főként ugye Horvátországban, annak szomszédságában, és Magyarország egyes részein is.

De ez a rész nem a Bácska, nem a mi Bácskánt.

A mi Bácskánk lakói a magyarokon és a cigányokon kívül svábok, tótok, szerbek, sokácok, rácok, bunyevácok, de horvátok csak szórványosan lakják e vidéket.

 

Aztán mégis horvátok folynak a csapból is.

Kilóra megvett "horvátok", az egyszerű nép kiugrásra kész képviselői, leginkább a pedagógusi szféra és a közművelődésben ténykedők rétegei azok, kik számára jól jön az a kis plusz, jól jön az a kis etnikai kútfőből eredő biznisz, amivel ki tudják egészíteni azt az esetenként nem is annyira karcsú jövedelmüket.

Összetrombitálnak jó kis horvát kisebbségi önkormányzatokat, és ez alapot képez arra később, hogy részint az adott település, részint az állam biztosítson financiális alapot működésükhöz, amit rendre tetéz ügyes helyezkedések esetén ilyen-olyan pályázatok megcélzása.

Minél hangosabban és gyakrabban gajbékolják az őslakos bunyevácok, sokácok, rácok fülébe, hogy TI BIZONY HORVÁTOK VAGYTOK ÁM, annál vastagabban fog az a penna, mely folyósítja az elcsépélt frázisok ellenértékét.

 

És szegény Sztáné nénik és Sztánkó bácsik egy idő után már tükörbe üvöltik, hogy mi vagyunk a faszagyerek horvátok, sálájdánom!

 

Igaz, hogy szerencsétlenek a horvát szó jelentős hányadát nem értik, no de kit zavar az, fontos a csordaszellem.

 

Nem értik a szót, idegen a dallamvilág, eltérő a népviselet, nincs személyi kötődés, de azért csak mammogják a betanult szöveget, követik azokat, kik pénzt kapnak ezek agymosásáért.

 

Sosem hallottam még, sosem szembesültem még olyan szerb szándékkal, miszerint a valóban szomszédos szerbekben szándék lakozna katolikus bunyevácaink pravoszláv szerbesítésére.

Azt hallom, hogy nyelvi dialektusunk alig tér el egymástól, azt tudom, hogy a zenénk közös tőről fakad, azzal tisztában vagyok, hogy a rokonok és a barátok itt élnek mellettünk, mit mellettünk, ugyanazon a földön, ahol mi, aminek a neve Bácska, az ezt kettészelő határ túloldalán elterjedt megnevezéssel Vajdaság/Vojvodina is.

Nem, kérem, nem Baranya, nem Baranja, BÁCSKA!

Ez a mi közös örökségünk, ez a mi egyformán zsíros termőföldünk.

 

És a mi hazánkban, akkor, amikor valami eszementek ki tudja milyen meggondolás alapján másfél évtizede rögzítettek egy kisebbségi törvényt, abból aljas módon kihagyták a bunyevácokat, a rácokat, a sokácokat, és a bizony-bizony svábokat is.

(Utóbbiak ugye németek, csak éppen a Németországon kívül élő, illetve kívülről származó svábokat a németországi németek képtelenek egyenrangú testvérüknek tekinteni, akár több évtizedes egymás mellett élés után sem.)

 

Törvényalkotóink kihagytak bennünket, de hagytak egy kiskaput (lám, valahol tudták ők azt nagyon jól, hogy sántít az a 13-as összeállítás) arra az esetre, ha megjelenne egy ilyen elvetemült barom, mint jómagam is vagyok, mondván, hogy szíveskedjenek a horvátok békapi, mi pedig kapjuk meg azt, ami evidens módon kéne elvileg, hogy járjon.

Na ezt a kiskaput gyűrjük mi most, na de nyomják a túloldalát népbitorló horvátaink inuk szakadtáig, mintha az utolsó csepp Travaricát akarnánk ajakuk elől elhörpinteni.

 

Nos, kérem, ÉBRESZTŐ!

 

Ébredjetek már fel szunnyadó búnyók, és mutassátok már meg végre, hogy nem vált véretek savóvá, hogy maradt még bennetek annyi kurázsi, hogy holmi módszeres megfélemlítési törekvések ellenére is meritek annak vallani magatokat, aminek a jóanyátok világra hozott benneteket!

 

Fajnisus Bunjevci, ova je vasa domovina!

 

Mijo

 

 

Mijo Creative Commons License 2006.07.13 0 0 91

 

Dragi gospodin Djuro Bosnjak i Josip Bosnjak (predsednik i potpredsednik Bunjevaco Kolo, Sombor), hvala vam lepo, bas fino smo se osecali, ja mislim, ali najvaznije je, da svakako je bilo aktuelno, da totalno izdivanimo nase bunjevacke stvari, nas posao, nase probleme.

 

Pozdrav: Mijo Muic sa prijateljima

 

Kedves Djuro Bosnjak és Josip Bosnjak úr (Bunjevacko Kolo Egyesület elnöke és alelnöke Zomborban), köszönjük szépen a fogadást, kellemesen éreztük magunkat, de legfontosabb, hogy minenképpen aktuális volt konzultálni bunyevác dolgainkról, munkánkról, nehézségeinkről.

 

Üdvözlettel: Muity Mijo résztvevő barátaival

 

 

Mijo Creative Commons License 2006.07.10 0 0 90

 

Gyanítottam mindig is, hogy a szög előbb-utóbb kibúvik a zsákból.

Az, hogy a bennünket bunyevácokat olyannyira imádó horvátok nem támadtak meg bennünket az Alkotmánybíráság előtt, szerintem kommersz elbambulásnak köszönhető, no de most bepótolnak minden felületességet.

 

Kapóra jött számukra is egyik, munkánkat leginkább nehezítő körülmény, a közeledő helyhatósági és kisebbségi választások.

Sokak előtt ismert, hogy a választási törvény változásának köszönhetően a kisebbségi választások nem kis macerát igénylő folyamat lesz, állítólagos célja, az etnobiznisz visszaszorítása, ami jó nagy marhaság, mivel így most létre fognak jönni szicíliai mintára a családi alapokon nyugvó önkormányzatok (Don Gázsi és Családtagjai Kisebbségi Önkormányzat Képviselőtestülete).

 

Tehát a horvát önkormányzatok aktivistái most fáradságot nem sajnálva rendre felkeresik azokat a bunyevácokat térségünkben, akikért most begubózottságukból előcsalogatandó a harangot kongatjuk, akiket szeretnénk végre méltó és megérdemelt helyükön látni társadalmunk nemzetiségi palettáján.

 

Kilóra megvett rémhírterjesztő műhorvátok keresik fel született bunyevácainkat (otromba zaklatás), és mindenféle badarsággal riogatva arra ösztönzik őket, hogy tartózkodjanak kezdeményezésünk támogató aláírásától.

Szerencsétlen agymosott és megfélemlített nép számára éppen elég a mai idők mindennapi súlyos terhei ahhoz, hogy felüljenek egy gátlástalanul erőszakos asszimilációs praktikának.

Galádul főként az idősebb embereket igyekeznek befolyásuk alá vonni, visszaélve azok naivitásával, másfél évtizedes megtévesztetettségükkel. 

 

KEDVES BUNYEVÁCOK!

 

NE DŐLJETEK BE!

 

NE HIGGYETEK AZOKNAK, KIK VESZTETEKET AKARJÁK!

 

A MAGYAR ÁLLAM MEGADJA SZÁMOTOKRA A LEHETŐSÉGET SAJÁT NEMZETTUDATOTOK VALLÁSÁRA!

 

MI AZT AKARJUK ELÉRNI, HOGY EGY TISZTA ÉS GERINCES NÉP ISMÉT MÉLTÓSÁGGAL VISELHESSE SAJÁT NEVÉT, ÉS BÜSZKÉN MONDHASSA: ÉN BUNYEVÁC VAGYOK!

 

Mijo

 

 

Mijo Creative Commons License 2006.07.07 0 0 89

 

Természetesen nem Baján élnénk, ha minden haladhatna egy eredeti elképzelés szerint.

 

Elnézést kérve alábbiakat kénytelen vagyok korrigálni.

 

Mivel a polgármesteri hivatal előtt felállított színpad mögötti terület le lesz zárva a közlekedők elől (fellépők zavartalan mozgását bizrtosítandó), így a hivatal portája sem lesz aláírni szándékozók számára megközelíthető.

 

Ennélfogva azok számára, kik aláírásukkal támogatni szeretnék kezdeményezésünket marad a következő verzió.

 

Kedves potenciális Támogatóink!

 

Akik esetleg nem találkoznak aláírásgyűjtő barátainkkal, de szeretnének támogatásukról biztosítani bennünket, azoknak módjuk nyílik Baján a Duna Hotel portáján  (http://www.hotelduna.hu/) elhelyezett aláírásgyűjtő íveinket aláírni.

 

Hálásan köszönjük Halmosi Zoltán igazgató úr segítségét!

 


Kitöltés előtt javaslom a mellékelt rövid tájékoztatót elolvasni!

 

 

Köszönettel: Muity Mijo
a bunyevácok nemzetiségi elismertetéséért mozgalom kezdeményezője
bunyevac@baja.hu
bunyevac@bacska.hu
30-209-9944
Bankszámlaszám: 52700086-20025442-01100010

 

Előzmény: Mijo (88)
Mijo Creative Commons License 2006.07.07 0 0 88

 

Kedves minden potenciális Támogatónk!

 

Akik esetleg nem találkoznak aláírásgyűjtő barátainkkal, de szeretnének támogatásukról biztosítani bennünket, azoknak módjuk nyílik részint a bajai Polgármesteri Hivatal portáján elhelyezett (köszönet Széll Péter polgármester úrnak), valamint a Duna Hotel portáján  (http://www.hotelduna.hu/) elhelyezett (köszönet Halmosi Zoltán igazgató úrnak) aláírásgyűjtő íveinket aláírni.


Kitöltés előtt javaslom a mellékelt rövid tájékoztatót elolvasni!

 

Köszönettel: Muity Mijo
a bunyevácok nemzetiségi elismertetéséért mozgalom kezdeményezője
bunyevac@baja.hu
bunyevac@bacska.hu
30-209-9944
52700086-20025442-01100010

 

 

Mijo Creative Commons License 2006.07.06 0 0 87

 

Végtelenül sajnálom, hogy Szegő András úrék kezdeményezése nem járt kellő számú támogató aláírás összegyűjtésével, a zsidó nép nemzetiségi elismertetésére.

Sajnálom és csalódott vagyok, lévén esetükben szinte biztos voltam az eredményességben.

Ugyanakkor abban is biztos vagyok, hogy a most nyert tapasztalatok figyelembevétele mellett idővel ismét nekifognak rugaszkodni a feladatnak.

 

Időközben megtudtam, hogy az Orosz Hagyományőrzők Egyesülete képviseletében, Gokieli Szvetlana tanárnő által indított kezdeményezés zöld utat kapott (az Alkotmánybíróság javukra döntött miután megtámadták őket), nekik ez év június 26-tól augusztus 26-ig áll rendelkezésre idő aláírásgyűjtésre.

Természetesen segítséget nyújtunk számukra is, ahogy ők is a mi javunkra teszik ezt.

 

Mijo

 

 

Mijo Creative Commons License 2006.07.05 0 0 86

 

Végtelen cinizmusnak vagyok kénytelen tekinteni a Magyar Tudományos Akadémia viselkedését.

 

Hónapokkal ezelőtt kifogást emeltem az előzmény szerinti hamis állítás miatt, de nem elég, hogyholmi szégyenteljes snassz módon reagáltak erre, döbbenetemre most vettem észre, hogy semmibe sem vették a kifogásomat, minden ugyanúgy látszik változatlanul.

 

Mondhatom, tekintélyes egy társaság!

 

Mellékletem a honlap mai állapotát mutatja.

 

 

Etnikai-Nemzeti Kisebbségkutató Intézet honlapja 2006. július 5-én!

 

 

Előzmény: Mijo (51)
Mijo Creative Commons License 2006.07.05 0 0 85

 

F E L H Í V Á S

 

 

Tájékoztatásul közlöm, hogy élve a hazai kisebbségi törvény által nyújtotta lehetőséggel, kezdeményeztük a bunyevác nép nemzetiségi elismertetését.

Ennek az elismerésnek a feltétele legkevesebb 1000 hiteles támogató aláírás magyar választópolgárok részéről az Országos Választási Bizottság által hitelesített aláírásgyűjtő íveken, melyek összegyűjtésére 60 nap áll rendelkezésünkre 2006. június 3-tól augusztus 3-ig.

 

Amennyiben az alulról induló népi kezdeményezés aláírásgyűjtése eredményesen zárul, úgy ez a magyar parlament asztalára kerül a kisebbségi törvény módosítása céljából, azaz a jelenleg elismert nemzetiségek sorát kiegészítendő a bunyevác nemzeti kisebbséggel is.

 

Kérem támogatóinkat, szíveskedjenek e kitűzött célt nem összekeverni a közeljövőben zajló kisebbségi választásokkal, a kettőnek nincs köze egymáshoz, fatális féletlen, hogy ez a két folyamat közel egyidejűleg történik.

 

MINDEN EGYES ALÁÍRÁS RENGETEGET SZÁMÍT!

 

Tisztelettek kérem mindazokat, akik bunyevác őseik, családtagjaik, barátaik iránti tiszteletből, egy méltatlanul mellőzött nép iránti szimpátiából vállalnák 2006. július 8-án, a Nagy Bajai Halászléfőző Népünnepély napján a résztvevők között támogató aláírások gyűjtését, az szíveskedjék erről a szándékáról mielőbb számomra jelzést adni valamelyik alábbi lehetőség szerint.

 

Kérem azokat, kik olvassák e sorokat, szíveskedjenek mindezt emailbe átmásolni, és szokásos lánclevélben elküldeni mind több ismerősük címére, ugyanerre kérve őket is.

 

Továbbá kérek mindenkit, akinek módjában áll, legyen kedves mindezt kinyomtatni (másolatokat készíteni), és nagyobb mozgásterű helyeken elhelyezni (például faliújságon).

 

 

Emailcím: muity_mijo@index.hu

 

Telefon: 30-209-9944

 

 

Tetemes költségeink enyhítésére támogatásokat a következő bankszámlaszámra tudunk fogadni:

 

52700086-20025442-01100010

 

 

Köszönettel: Muity Mijo

a Bunyevác Túlélők Egyesülete elnöke

 

Előzmény: Mijo (83)
Mijo Creative Commons License 2006.07.03 0 0 83

 

Kedves Támogatóink!

 

Összesített tájékoztatást adok elérhetőségünkről.

 

Emailcím: muity_mijo@index.hu

 

Postacím: Bunyevác Túlélők Egyesülete 6500 Baja, Dózsa Gy. út 97.

 

Telefon: 30-209-9944

(SMS üzenetre, szöveges üzenetre, hívásra holnaptól él)

 

Támogatásokat a következő bankszámlaszámra tudunk fogadni:

 

52700086-20025442-01100010

 

 

Muity Mijo

 

 

Mijo Creative Commons License 2006.07.03 0 0 82

 

"Megszüntetnék az etnobizniszt

 

Népszabadság 2006. június 1.

Tanács István

 

Mától július 15-éig kérhetik a kisebbségi névjegyzékbe való felvételüket mindazok, akik jogosultak erre, és részt kívánnak venni a kisebbségi önkormányzati választáson.

 

Az elmúlt évben megváltoztak a kisebbségi önkormányzati választás szabályai. 1994-től, a kisebbségi törvény első alkalmazásától kezdve bárki szavazhatott a kisebbségi önkormányzatok tagjaira, aki a magyar választói névjegyzékben szerepelt, függetlenül attól, hogy volt-e valaha is bármilyen személyes kötődése az adott kisebbséghez. A kisebbségi önkormányzatok működésére jelentős összegeket költ az állam. Egy öt főből álló települési kisebbségi önkormányzat kötelező támogatásként évente mintegy 700 ezer forintot kap, amit a település önkormányzata kiegészíthet. Áttekinthetetlen, hogy az állam és az önkormányzatok mennyit költenek kisebbségi célokra, de bizonyos, hogy több milliárdot évente. Nemegyszer volt szó a nyilvánosságban is arról, hogy némelyek visszaéltek a lehetőséggel, és a kisebbségi képviseleti támogatásból úgymond "etnobizniszt" csináltak - megszervezték saját megválasztásukat, és tisztes összegeket költhettek magukra.

 

Az új szabályozás megpróbál javítani e helyzeten, de megoldásaiban sok a kérdőjel. A törvény 2005-ös módosítása szerint csak az választhat és lehet választható a kisebbségi önkormányzati választáson, aki június 1. és július 15. között felveteti magát a kisebbségi választói névjegyzékbe. Ezt településenként a jegyzői irodához levélben vagy személyesen eljuttatott nyilatkozatban tehetik meg az állampolgárok. A nyilatkozathoz szükséges űrlapot és tájékoztatót május végéig valamennyi jogosult megkapta. A névjegyzékbe felvetteknek ismerniük kell az adott kisebbség nyelvét és kultúráját. Ezt azonban gyakorlatilag nem ellenőrzik. Ha az adott kisebbségi közösség nem fogadja el valakinek a nyilatkozatát, akkor az érintett bírósághoz fordulhat.

 

A bizonytalanságot tükröző beadványok miatt soron kívül válaszol a kisebbségi önkormányzati választással kapcsolatos kérdésekre a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogok Országgyűlési Biztosának Hivatala.

 

l A kisebbségi törvény tizenhárom népcsoportot sorol fel, és ez a szám a törvény elfogadása, tehát 1993 óta nem változott. A kilencvenes évek közepén a magyarországi kínaiak, az ezredforduló után a hunok szerették volna kisebbségként bejegyeztetni magukat. A kínaiak végül visszaléptek, a hunok kérelmét pedig a parlament utasította el. A zsidó kezdeményezés viszont másoknak is kedvet csinált: egy magánszemély a bunyevác, az Orosz Hagyományőrzők Kaposvári Egyesülete pedig az orosz kisebbség elismertetése érdekében kíván aláírásokat gyűjteni. Az íveket az OVB már hitelesítette. Úgy tudjuk, az orosz kezdeményezés ellen beadvány érkezett az Alkotmánybírósághoz. (Cz. G.)"

 

___________________________________

 

 

1. Nem egy magánszemély, hanem szerénységemmel együtt Iharos Ferenc is előterjesztője volt a bunyevác beadványnak!

 

2. Nem igaz az állítás, miszerint számunkra a zsidó kezdeményezés csinált volna kedvet, hiszen esetünkben évek óta tervezett kérdésről van szó, amit szándékosan időzitettünk mostanra.

A nyolc évvel ezelőtt megalakult Bunyevác Túlélők Egyesülete, főként ezzel a céllal alakult meg.

 

3. Fatális véletlen, hogy ez a folyamat egybeesik a helyhatósági választásokkal azonos időben zajló kisebbségi választásokkal.

Ez nem kis zavart okoz mindazok számára (és fokozott nehézségeket nekünk a bunyevác kezdeményezés szervezőinek), akik támogatásukról biztosíta(ná)nak bennünket, hiszen külön-külön el kell mindenkinek magyarázni, hogy a két dolognak nincs közvetlen köze egymáshoz.

 

Most nincs, de majd lesz! Hiszen a parlament elismerése teremti meg majdan a bunyevácok számára is azokat a társadalmi kibontakozásokat, melyek egyike a kisebbségi önkormányzatok megalakulásának a lehetősége.

A most következőről értelemszerűen lemaradunk, hiszen a mi ügyünk folyamata, pontosabban a támogató aláírások gyűjtése augusztus 3-ig tart, amit követ az adatok feldolgozása, majd még később az országgyűlés döntése,  ugyanakkor a kisebbségi önkormányzatok felállításának szándéka e hó, azaz július 15-ig zárul le.

 

Mijo

 

Mijo Creative Commons License 2006.07.03 0 0 81

 

Újabb ösztönzésre késztet a zsidó kezdeményezés pillanatnyi állása (ma van az aláírásgyűjtő íveik leadásának a napja).
Mindvégig komoly reményeket tápláltam aziránt, hogy siker fogja koronázni törekvésüket.

Szegő András úrék kitartása éppen a számtalan buktató mellett rendkívül lenyűgöző számomra, bármikor számíthatnak segítségemre.



Mi félidőnél tartunk, de minden perc számít!

Még 30 napunk van augusztus 3-áig!


Aki bújt, aki nem, mindenkire számítunk még azok közül is, akik minimális kötődéssel, rokonszenvvel viseltetnek a bunyevácokkal szemben, kik fel tudják mérni azt, hogy egy társadalom nemzetközi mércéje az, hogy minden benne élő nép méltó helyét lelje annak kebelén.

Kedves minden potenciális segítőnk!
Adjatok jelzést, ha támogatásotokról szeretnétek biztosítani bennünket:

Muity Mijo
muity_mijo@index.hu

 

 

Mijo Creative Commons License 2006.06.23 0 0 80

 

Szépen gyűlnek az aláírások, de ha netán össze is jönne előbb a szükséges szám, akkor is az utolsó pillanatig folytatjuk a gyűjtést, azaz augusztus másodikáig, lévén 3-án már le kell adnunk az Országos Választási Irodában, biztos ami biztos alapon.

 

Baján számtalan helyen és segítővel folyik gyűjtés, például Szentistvánon a Gálai Anti és körei révén, a Kricskovics Jószó és ismerősei révén, a Drégely Laci segítségével, a Hi-Net Team aktivitásával, jómagam és összes barátom besegítésével, de folyamatosan végzem a szervezést, aki él és mozog segítségét igénybe véve.

 

Bácsalmáson a Kaziné Zórity Zorica munkálkodik.

 

Bácsbokodon az Iharos Feri tartja kézben a kérdést, de a Héhn Laci is szívesen ad útmutatást.

 

Dusnokon alakulnak a dolgok, maholnap ott is aktív barátokat vonok be.

 

Felsőszentivánon és Csávolyon a helyi folklór és népzene képviselői, továbbá régi jó baráti kapcsolataim aktívak.

 

Garán a Kricskovics Joci és segítői szorgoskodnak.

 

Hercegszántón régi jó barátaim hatékonyak.

 

Katymáron a Szép Kati irányítja a gyűjtést.

 

Mátételke, Tataháza térségben a Mrekva Laci kapcsolatvilágát mozgósítottuk.

 

De akadnak az ország legkülönbözőbb szegmenséből segítőink, így Pécsről, Szentendréről, Makóról, Szegedről, Siklósról, Budapestről, folytathatnám a sort.

 

Ismételten kihangsúlyozom: egyetlen aláírás is rengeteget számít!

Az sem rettent vissza, ha egy aláírásért annyi energiát kell kifejteni, mint esetenként több tucatért.

 

Bárki aki úgy érzi, hogy segítségünkre tudna lenni a támogató aláírások gyűjtésében, azzal személyesen felveszem a kapcsolatot, megbeszélem vele a fő szempontokat, és szükség szerinti számban aláírásgyűjtő ívet bocsátok rendelkezésére.

Ha csak egy, ha csak a családból, barátok közül pár, ha szervezetten jóval több aláírásra mutatkozna lehetőség, egyformán megköszönnénk az összes lehetőséget.

 

Hadd kapja már meg végre ez a nép is azt a méltó elismerést, ami a kisebbségi törvény rögzítésekor több más olyan magyarországi kisebbséggel együtt magától értetődő módon járt volna neki, melyek valamilyen máig megmagyarázhatatlan oknál fogva kimaradtak a ma hatályos felsorolásból.

 

Nagyon kérek mindenkit, tudatosuljon benne, tudatosítsa másokkal is, hogy ez egy fatális véletlen, miszerint egybeesik a helyhatósági választásokkal egy időben zajló kisebbségi önkormányzatok választásával!

 

Ez nem kisebbségi választás, ez egy nép nemzetiségi elismertetésére törekvés a magyar parlament jóváhagyását megcélozva.

 

Ennélfogva az aláírások gyűjtésére senki se tekintse szabályzónak, például a választások alkalmával történő gyűjtések szankcióit, azaz ezt a tevékenységet elvileg bárki bárhol gyakorolhatja.

 

Ez köznapi nyelvén alulról induló népi kezdeményezés, ami előtt nyitott kapuk kell, na jó, illik, hogy álljanak.

 

Köszönöm az eddig nyújtott támogatásokat, segítségeket!

 

Muity Mijo

 

Előzmény: Mijo (74)
Mijo Creative Commons License 2006.06.14 0 0 79

 

Kedves Mindannyian!

 

Az alábbi két topikban látható az a folyamat, mely a hazai bunyevácok nemzetiségi elismertetését tűzte ki célul.

 

http://iwiw.hu/pages/forum/topic.jsp?topicID=3243803

(iwiw-es ismerősöknek!)

 

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9130749&la=55749180

 

Ebben a folyamatban most a tényleges munkáig jutottunk, azaz június 3-tól augusztus 3-ig legkevesebb 1000 érvényes támogató aláírást kell gyűjtenünk.

 

Kérek mindenkit, aki segítségünkre tud lenni az aláírások gyűjtésében, az szíveskedjen erről nekem jelzést adni vagy itt, vagy a muity_mijo@index.hu email-címemre.

 

Kihangsúlyoznám, akár egyetlen aláírást is tisztelettel megköszönnék, de aki úgy érzi, hogy családi, baráti, egyéb ismeretségi köréből többet is képes lenne kérni, azt még nagyobb örömmel venném.

Mindenkihez aki jelzést ad, személyesen juttatom el az Országos Választási Bizottság által hitelesített aláírásgyűjtő ívet.

 

Megelőlegezett köszönettel: Muity Mijo

 

 

Mijo Creative Commons License 2006.06.10 0 0 78

 

Megtisztelő örömmel tölt el az a levél, mely Petko Ioshkov barátomtól érkezett (Bulgária volt kultuszminisztere), ki az általa irányított Aura néven ismert nemzetközi hírű folklóregyüttesét, 20 napos vendégszereplő körútra az Egyesült Államokba kísérte el.

 

Petko barátom hírét véve bunyevác igyekezetünknek, e levélben tudatta velem és barátainkkal, miszerint végtelen örömöt jelentene számára, amennyiben munkánk sikerrel járna. Szeretettel gratulál az eddigiekhez!

 

Én meg innen gratulálok neki ahhoz a ranghoz, amit egy ilyen út, egy ilyen szereplési lehetőség jelent számukra. Ami még inkább növeli nemzetközi hírnevüket.

 

Szégyenszemre be kell vallanom, én a múlt évben nem tudtam elérni azt, hogy ugyanez a táncegyüttes felléphessen egyik nyári nemzetközi jellegű programunkban, lévén a "danamenti" trendi inkább preferálta távolabbi, egzotikus országokból érkezők fellépéseit.

 

Ha a Duna nem is tudta fogadni kedves barátaimat, a Niagara kegyesebb volt velük szemben!

 

 

Petko Ioskov, az Aura folklóregyüttes vezetője Bulgáriából. Üdvözlettel: Muity Mijo (Mijo Muic), Baja

 

Mijo Creative Commons License 2006.06.07 0 0 77

 

Tisztelt Mindazok, kik egyéb módon kívánják segíteni az aláírásgyűjtési időszak igen jelentős költségekkel járó szervezését, bonyolítását.

Ne feledjük, hogy az eddigi hónapok kiadásait senki sem támogatta semmilyen módon, minden eddigieket saját erőből álltunk! 

 

Részint a már jelzett aukciókkal szeretnénk bevételi lehetőséghez jutni (ezt rövidesen konkretizálom), másrészt pedig pénzügyi adományokat is szívesen fogadunk el.

 

Utóbbi verzióra a Bunyevác Túlélők Egyesülete bankszámlája áll rendelkezésre, mely száma a következő:

 

52700086-20025442-01100010

 

Köszönjük minden kedves segítőnk felajánlását!

 

Muity Mijo

az egyesület elnöke

 

Mijo Creative Commons License 2006.06.06 0 0 76

 

Az aláírásgyűjtéssel kapcsolatos minden körülmény tisztázódott, úgyhogy holnap megkezdjük az ívek szétosztását.

 

Mijo

 

 

Mijo Creative Commons License 2006.06.05 0 0 75

 

"Természetesen" a szövegkommentár elcsúszva jelent meg az Index csúcslehetőségeinek köszönhetően :(.

 

 

Előzmény: Mijo (74)
Mijo Creative Commons License 2006.06.05 0 0 74

 

Alább bemutatom az aláírásgyűjtő ív mintapéldányát.

Pár technikai jellegű kérdés tisztázását követően megbízottjainknak ki fogjuk osztani az másolati példányokat.

Ezekről folyamatosan igyekszünk hírt adni.

 

 

Bunyevác aláírásgyűjtő ív mintapéldánya.

Az Országos Választási Bizottság határozata.

 

 

OVB határozat másolata.

Az Országos Választási Iroda értesítője az OVB határozat jogerőre emelkedéséről.

 

OVI értesítője.

 

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!