Keresés

Részletes keresés

talannemisenvagyok Creative Commons License 2005.11.06 0 0 17

Még nekem is messze van az iskola, de a gondokodast mar elkeztem az ügyban. Én azt lattam, hogy az ocsem, aki iden erettsegizett kéttannyelvuben egy kozep es egy felsofoku nyelvvizsgaja van, és hat azert az is hozzatartozik az igazsaghoz, hogy nem egy nyelvzseni.

Hat igen, a gimibe biztos olyanba vinnem (a kolcseyt rengetegen dicserik:) ), de hogy altalanossal mi a helyzet, azt nem tudom, tenyleg csak a csaladi példat latom, és az nagyon pozitív.

azt nem tudom, hogy tudom-e majd kulfoldre kuldeni, de oda is csak ugy mehet, hogy vlami koze legyen az adott nyelvhez.

Én azert nezegetek olyan iskolat, ahol angol+nemet van, mert ebben tudok nekik segíteni. Ha kitalalja, hogy mas nyelvet szeretne bajban lennek:)

6+6 az jo? olvastam itt már véleményeket, de nem vagyok meggyőződve. Azt gondolom, hogy a jovo valasztas miatt nem érdemes 6+6-ba menni, szerintem raer eldonteni 18 évesen is, hogy mit akar csinalni, ha akkor mar eltudja, mert meg akkor sem sokan.

Szoval, nem tudom, hogy mi a legjobb, de a jelenlegi magyar kinalatban a kettannyelvu tunik nekem jonak:)

Előzmény: cimbóka (16)
cimbóka Creative Commons License 2005.11.06 0 0 16
Ja és a kéttannyelvűvel kapcsolatban: Valamikor- már nem tudom miért-,de elleneztem. Most már látom, hogy kis hazánkban- hacsak nincs módja valakinek külföldre küldeni tanulni a gyerekét- leginkább , vagy csak(?) egy kéttannyelvűben van esély arra, hogy közel anyanyelvi szinten sajátítson el egy nyelvet. Úgyhogy szerintem , aki bírja és akit felvesznek, az ne hagyja ki.
Előzmény: talannemisenvagyok (12)
cimbóka Creative Commons License 2005.11.06 0 0 15

Szia Alíz!

Ez a téma engem is érdekel, bár a legkisebbnek még odébb van az iskola, a nagyok meg már túl vannak rajta. De már próbálok újabb elméleteket alkotni a jövőre nézve, mint ahogy a nagyok esetén is tettem. / Elárulom, nem igazán jöttek be./ Most mégis úgy gondolom, hogy- csatlakozva az egyik előttem szólóhoz- a 6+6-os felosztás tűnik az arany középútnak. Van esetleg olyan köztetek, aki már gyakorlatban is kipróbálta és le tudta vonni a konzekvenciákat? Mindenesetre azt eldöntöttem- a korábbi tapasztalataimból okulva-, hogy 14 évesen nem adom kollégiumba, hacsak egy mód lesz rá. Nálunk ez egy kudarctörténet. Inkább költözünk!

Előzmény: AliceCsodaországban (14)
AliceCsodaországban Creative Commons License 2005.11.06 0 0 14

Az én egyik lányom a VI. kerületi Kölcsey gimi kéttannyelvűjében érettségizett, jó döntés volt. Csakhogy oda előzőleg egy speciális tetszt alapján válogatták be a gyerekeket, amiben felmérték azt, hogy kinek jó a nyelvérzéke. Jobb szerették az olyanokat, akik még egy kukkot sem tudnak azon a nyelven, egy évig csak nyelvtanulás volt napi 4 órában (2 órában meg a főtárgyakból szintentartás, hogy ne felejtsenek), és csak ezután kezdődött el az első gimiév, ahol a természettudományi tágyarak azon a nyelven tanulták, illetve a történelem nem magyar vonatkozású részeit is. Érettségivel egyidejűleg felsőfokú nyelvvizsgát kaptak, és a 4 év alatt játszva letette az olaszt is középfokon.

 

Hogy általánosban jó e a kéttannyelvű azt nem tudom, én is azt hiszem, hogy nem mindenkinek válik be.

Előzmény: talannemisenvagyok (12)
gulyasg Creative Commons License 2005.11.06 0 0 13

Öcsém kéttannyelvűbe jár, és sajna rossz döntés volt.

 

Nem mindegyik gyerek bíraj, és szvsz ott van értelme, ahol legalább az egyik szülő beszéli az adott nyelvet, és tud segíteni, vagy aktívan beszélgetni a gyerekkel tanuláson kívül is.

Előzmény: talannemisenvagyok (12)
talannemisenvagyok Creative Commons License 2005.11.06 0 0 12

sziasztok!

 

én a VI. kerületi két tannyelvűre lennék kiváncsi...

Milyen?

Egyaltalan jo dontes ilyenbe vinni a gyereket?

Én nem tudom, és még pedagogus sem vagyok, h legyen vélaményem a 8+4 osztalyos két tanítási nyevű sulikrol:(

 

AliceCsodaországban Creative Commons License 2005.09.16 0 0 11
Az Érdibe én jártam, meg a lányaim, meg az unokahúgom. De sajnos mostani infóm nem nagyon van róla,  hacsak az nem, hogy a lányok meg az unokahúgom nem nagyon szeretett odajárni legalábbis felső tagozatban. (Volt egypár szuper tanár meg egy csomó szar tanár.) HOgy most milyen azt nem tudom, mindenesetre úgy tudom elég konzervatív felfogású. Az Aranyba meg a szomszéd kisfiú (hmm... 13 éves) jár, az elég hajtós iskola úgy tudom. Az 12 évfolyamos mellesleg. Az eddigiek alapján nálam a Csiki a nyerő... legalábbis alsótagozatilag.
Előzmény: PUMUKLI (7)
agimami Creative Commons License 2005.09.16 0 0 10

Szia Alice,

mi iskolakezdés/választás előtt állunk (Zugló), ezért én is nagyon örülök ennek a topiknak! Remélem, sok infó jön majd!

 

Osztálytagolás: pedagógusi végzettségű lévén elméleteket hallottam, de a gyakorlat persze mindig más egy kicsit... A 4+8 előnye: hogy van egy kisgyermekeknek való alapozás, madj utána egy blokkban, egy rendszerben lehet beosztani a tanulnivalókat. Így pl. egyes dolgokat nem kell kétszer tanulni; illetve az iskola "saját maga alá" dolgozik, nem kell a 4 oszt.gimi első 1-2 évét "felzárkóztatással" tölteni.

Hátránya: 1 nem biztos, hogy olyan jó az, hogy nem ismételnek. Nem volt az hülyeség, hogy 12-13 évesen átvettek egyszer dolgokat, majd 16-17 évesen újra, kicsit magasabb szinten. Pedagógiailag, gyerekpszichológiailag ez jobbak tűnik.

 

A 6+6 előnye, hogy nem kell 4. oszt. után, 10 évesen "dönteni" a gyerek sorsáról. Meg: egy 10 éves gyerek még elég kicsi a "gimnáziumhoz", és agyilag még más igényei vannak, mint egy 12 évesnek. Viszont a gimire mégis marad 6 év, az altt már lehet kezdeni valamit egy csapattal.

A 8+4-et ismerjük, szerintem nem volt rossz, de hát most nem trendi.

 

Gyakorlati megfontolnivalók: 1. sajnos gyakori, hogy a 8 osztályosokban nincsen 10-14 éveseknek való tanár, hanem a gimis tanároknak adják oda a "kicsiket" is. Ez nagy hiba, mert ez egy egészen más korosztály, egészen más pedagógiát, tanítási módszereket stb. igényelne. (Ez nem észkérdés, hanem fejlődési fázis.) Ez mind a gyerekeknek, mind a tanároknak frusztráló (gimis tanár barátnőm is meséli.) Errre érdemes rákérdezni, hogy pl. ugyanaz tanítja-e a törit a 10, mint aki a 18 éveseknek.

2. Viszont 8 oszály leházása után egy esetleg lazább suliból szinte lehetetlen bekerülni egy erős 4 osztályos gimibe.

3. Van egy olyan tendencia, hogy az "okos" gyerekeket elviszik 4. után egy 8osztályosba, a közepeseket 6. után hatosztályosba, és az utolsó 2 évre "csak" a gyengék maradnak, csökken a színvonal stb. Ez a folyamat magát gerjeszti.

 

Még egy: ami egyértelműen nem nyerő, az a 12 osztályos (végig egy helyen.) Jó az a gyereknek, ha legalább két csapatban kioróbálja magát, két szocializációs tapasztalatot is szerez, több társaságot, tanári kört, iskolaszellemet stb. ismer meg.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

gulyasg Creative Commons License 2005.09.16 0 0 9

A Csiki tényleg 8 osztályos.

Tegnap kaptuk meg a választható szakköröket:

- néptánc

- dráma

- környezetvédelem

- tömegsport

- úszás

- judo

- foci

- aerobik

- kosárlabda

- kézilabda

- tantárgyi szakkörök (fizika stb.)

 

Emellett fixen megadott korrepetálás-idők is vannak, ami nekem azért szimpatikus, mert nem sikkad el, ha valaki gyengébben muzsikál, és nem "majd, ha a tanár és a szülő is úgy látja bla-bla-bla", hanem a kijelölt szaktanár (persze felső tagozotosoknak) a megadott napon a megadott helyen ott van. Ha ő kijelöli a diákot, hogy lemaradást miatt ott tud neki segíteni, akkor ő megy, de ha valaki úgy érzi, hogy segítségre van szüksége, akkor megnézi a menetrendet és csatlakozik a vonathoz. A mi időnkben még kunyerbálás volt.

Előzmény: PUMUKLI (7)
PUMUKLI Creative Commons License 2005.09.15 0 0 8
Közben a férjemel beszélgettünk és azt találtuk ki, hogyaz lenne a legtutibb, ha Gazdagrétre iratnánk Bogit, mert ott iskola után a nagymamához és a boltunkba is jöhetne önállóan. Szóval a Törökugrató iskoláról is szeretnék infót és még a Csikiről. :-) Bár ez utóbbinak bónusza van, ui. az énektanító néni kedves ismerősöm.:-)
PUMUKLI Creative Commons License 2005.09.15 0 0 7
Örülök ennek a topiknak Alice! :-)
Nekem azt mesélje el valaki, hogy melyik évfelosztású (vagy hogy mondják) miért jó. Amikor még én jártam suliba, volt a 8 év általános és 4 év szakközép. Most meg csak kapkodom a fejem, hogy 8+4, 6+6 4+8 brrr.
Emellett én is kíváncsi lennék 11. ker.-i iskolákra. A Csiki a leírtak alapján nagyon szimpatikus, ez 8 osztályos, ugye?
Az Érdi útiról és az Aranyról infók?

Pumukli
Gonoszka2 Creative Commons License 2005.09.15 0 0 6
Köszi szépen
Előzmény: Borsts (5)
Borsts Creative Commons License 2005.09.14 0 0 5
A Szt. Gellért templom mellett, a Bartók B. út végén.
Előzmény: Gonoszka2 (4)
Gonoszka2 Creative Commons License 2005.09.13 0 0 4

szia Borsts

 

hol van ez a Bethlen pontosan?

Előzmény: Borsts (3)
Borsts Creative Commons License 2005.09.13 0 0 3

Réka lányom 6.-os a XI:  ker.-ben, a Bethlenben. Ez egy 6+6 osztályos ált. isi és gimnázium.

Nekünk bejött: mondjuk más szülőkkel beszélgetve úgy tűnik, kifogtuk a jobbik tanárgárdát.

És  nagyon szeretem a pünkösdi, karácsonyi koncertjeik hangulatát.

 

Borcsa

magdolnavolgy Creative Commons License 2005.09.13 0 0 2
Nagyon jó ötletnek tartom a topic indítását.
Remélem be is népesedik lassan. Legjobban úgy lehet infót szerezni egy iskoláról, ha odajáró gyerekektől és szülőktől szerezzük azokat.
Minket most konkrétan a Bp.VI.ker.Erkel ferenc iskola alsótagozata érdekelne.
Illetve a Szinyei Gimi szintén a VI.kerületben van.
Ha valaki tud ezekről nagyon megköszönném a tájékozatást.
gulyasg Creative Commons License 2005.09.13 0 0 1

Mi a Csikibe járunk.

 

Nagyon tetszik a vezérelv, amit felvázoltak, és tartják is (legalábbis az első két hét 100% szuper).

1. A gyerek szeressen odajárni

2. Tanuljon meg tanulni

 

Lehet választani különórákat, szinten minden lehetőség adott helyben házon belül: foci, dzsúdó, dráma, kézműves, zeneiskola, informatika, rsg stb.

 

Most elsős a gyerkőc, minden nap négy órájuk van, napi kezdés: elmennek együtt reggelizni (háromszori étkezést lehetett kérni), utána kezdődnek az órák, amik most kb. 20 percesek, és fokozatosan emelik a tanulással töltött időt. Ha elfáradnak, lehet játszani, van szivacs a teremben - le is lehet feküdni egy picit, van, hogy kint tartják a környezetórát az udvaron (fás-bokros virágágyásokkal). Délben együtt ebédelnek, utána a választott szakkörre mennek (pl. foci minden nap van a héten a fiúknak), és délután 3-4 között tanulószobán elvégzik a "házi feladatot".

Két tanítónéni foglalkozik velük. Aki hétfőn délelőttös, az másnap délutános. A délutános ellenőrzi a házi feladatot, és másnap délelőtt ő kéri számon a tanultakat. Ezen kívül még egyes tantárgyakat is felosztanak később, egyikük a humán, másikuk a reál és készség-tárgyakat fogja tanítani.

 

Első évfolyamon nincsen "szak". Ott írni és olvasni kell megtanulni, azt sem karácsonyig. Nyelveket 3. osztályban kezdenek órarend szerint tanulni, addig szakkörben választhatja az, aki szeretné, de ott csak énekelnek meg verseket tanulnak, nem nyelvtant meg mondatalkotást.

 

Elsőben két plusz óra közül lehetett választani: angol és informatika. Mi informatikát kértünk, bár tudnánk segíteni az angolban, semmiről nem marad le, ha akkor kezdi el tanulni, amikor már írni-olvasni magyarul is biztonsággal tud. Informatikája tegnap volt az első, először papíron el kellet jutniuk egy katicával egyik pontból a másikba, utána ugyanezt a gépen kellett lejátszaniuk. Igazából játszanak még csak, az igazi ismerkedés a géppel talán második félévtől vagy másodikban kezdődik.

 

Van emellett saját házi logopédia és készségfejlesztő a nehezen beilleszkedőknek, ahol általában 4 fős osztállyal felzárkóztató foglalkozásokat tartanak, és legkésőbb 3. év végére integrálják a gyerekeket a "normál" osztályokba.

 

Nagyon kedvesek a pedagógusok, és a nagyobb gyerekek is imádnak odajárni.

Előzmény: AliceCsodaországban (-)
Törölt nick Creative Commons License 2005.09.12 0 0 0
Jé, egy nullás.
0
AliceCsodaországban Creative Commons License 2005.09.12 0 0 topiknyitó

Hello,

tulajdonképpen nem is tudom illik e ilyen topicot megnyitni.  (Reklámtörvény, adatvédelem stb... de végülis ha a babaneten lehet szülészetekről írni gátlás nélkül, akkor talán...) De majd kitörlik az illetékesek ha akarják... szóval arra gondoltam, hogy itt esetleg konkrét névvel lehetne - természetesen szubjektív - véleméyneket mondani egy egy iskoláról, az iskola hangulatáról, az elveiről, porosz jellegű e avagy liberális, milyen a hangulata stb...

Én mondjuk kiváncsi lennék azokra, akiknek most a Bp. XI. kerületébe járnak a gyerekeik iskolába - meg vannek e elégedve vele, mi a bajuk hasfájásuk, ilyesmi...

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!