Keresés

Részletes keresés

battila63 Creative Commons License 2005.09.14 0 0 3

Bocsi rossz a link nem figyeltem!

A helyes:  

Regéc
Előzmény: battila63 (2)
battila63 Creative Commons License 2005.09.14 0 0 2

Üdv mindenkinek!

Atz hittem jól elcseverészünk a környékről erre néma csend....vagy az zavar tán, hogy kispesti létemre mit keresek itt?

No mindegy... "véletlenül" utamba került Regéc honlapja...sztem jó érdemes megnézni!    regéc

Hola!

battila63 Creative Commons License 2005.09.06 0 0 1

Üdv mindenkinek!

A szívem repes, a lelkem ugrándozik a téma láttán!

Tőzsgyökeres kispesti létemre / itt születtem, itt nőttem fel, itt élek /, ahányszor a zemplénben járok mintha hazajönnék.....

Amikor a Boldogkőváraljai várba mentünk fel, olyan "dezsa vű" érzésem volt, ha azt más meséli el nekem nyomban lehüjézem!

Nagy bánatomra évente egyszer ha eljutok arrafelé!

Ezért repes a szívem, ha csak gondolatok, szavak szintjén is de újra ott lehetek!

Topik a kedvencek között! Üdv

bindera Creative Commons License 2005.09.06 0 0 0
n0 végre
keleti topicnyitó Creative Commons License 2005.09.06 0 0 topiknyitó
Milyen vidék ez? Nehéz lenne néhány szóval jellemezni a sokarcú, vibráló, mégis fenséges nyugalmat árasztó tájat, ahol az ember és a természet évszázadok óta él szelíd harmóniában. A Zempléni-hegység és a Bodrogköz találkozásánál formálódott területen ezernyi módját találja az ember – akár az utazó, akár az itt élő - , hogy megismerje a természetet, hogy közel kerüljön csodáihoz. Az ásványgyűjtő, a madarak életére kíváncsi ornitológus, a vadak csapásait járó erdőszerető ember, a vízparton csendesen üldögélő horgász éppúgy megtalálja az örömét, mint a tájat gyalogosan, kenuval vagy kerékpárral bebarangoló turista.

A Zempléni-hegység területén a miocén korú, 15-20 millió éve működött tűzhányók vulkanizmusának anyaga és a hajdani vulkánok lepusztított, a természet erői által alakított formakincse uralkodik. Itt található a mai Magyarország legmagasabb, legépebben megmaradt tűzhányó kúpja, a tokaji Nagy-Kopasz, mely büszke védőbástyaként őrzi a Zempléni hegyvidéket és a Tisza-Bodrog összefolyás történelmileg igen jelentős területét. A drámai hatású csoportba rendeződött Sátor-hegyek is egy hajdani tűzhányó kalderájának lepusztult maradványai, melynek méretei talán az Etna mai méreteivel vetekedtek.

A hegységet létrehozó vulkanizmus a térség mai képére is rányomja bélyegét. A kőzetek bányászható nyersanyagokban való gazdagsága és a vulkanikus talajokon termő kiváló minőségű szőlő mindmáig meghatározza a táj emberének életét. A hegység felszínét a szegély lejtőin és szoknyáján a szőlő uralja, míg a hegyvidék belső területein érintetlen erdők, középkori eredetű fás legelők és rétek váltakoznak.

Az ide látogató turista szinte napokig gyalogolhat anélkül, hogy a mai iparosodott társadalom bármi jelét is tapasztalnia kellene. Olyan vidék ez, ahol a déli melegkedvelő flóra és a Kárpátok magashegyi növényei randevúznak egymással, ahol még ma is viszonylagos zavartalanságban élhet az országosan is kiemelkedő vadállomány, ahol visszatelepültnek mondható a hiúz és a farkas és ahol világelső muflon- és gímtrófeák jellemzik az állomány minőségét. A terület természeti értékeinek, gazdag növény- és állatvilágának védelmében hozták létre a Zempléni Tájvédelmi Körzetet.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!