A topicot azért nyitottam, mert abszolut kezdő révén, most jött el az az idő életemben, amikor szükségem lenne hegesztői tudásra és gyakorlatra.
Ebből eredően az az ötletem támadt, hogy ezen a fórumon on-line tárgyalhatnánk a hegesztést érintő kérdéseket, ötleteket, mindenféle témákat.
Tetszik a linked,és az ára sem rossz. Az átalakitás is kerülhet ennyibe,mire az ember megveszi a munkakábelt,meg a mestert kifizeti......!
Szerintem sokkal töb gáz nem fogy,mert hf-es gépeknél is ajánlott a gáz elő,és utó folyása.Ez meg a csaposnál megvan,mert mire kinyitom,meg mire elzárom,kb ugyanaz az idő.
A mig-eknél való igaz,hogy awi kábel csatlakozik az eurócsatlakozóba. A pisztolyon két gomb van,egyik inditja az ivet,a másik inditja a huzalt. Néztem a gépem minimum előtolását. 1m/p van ráirva,de a gyakorlat kb 2.5m-ert produkál,vagyis marha sok. Kb 60-80A-hez 70 - 110cm /p kéne......
45 napot állt a szerelönél a kocsi belöktek elöször egy olyan 1,5 millás javítást aztán tévedtek mert legalább 2.5milla lesz..
2 hete itt van kibontogatom a dolgokat ha ráérek. Majd hegeszthetem a dpf et is mert amit bontóból kaptam hiányzik egy hőszenzor. Pedig a buzeránsok szerint jó, csak volt valami váltás.
A lift tignél hirtelen kap egy nagy áramot a hegye persze hogy leolvad.
Leteszed a kerámiát majd a hegyet, aztán a kerámiát lentartva emeled, tudod mikor a kerámiával sétáltatod jó az ha remeg a kezed.
Sajnos,eredménytelen volt a hivásom,a szervizes srác azt mondta,hogy csakis a forgalmazott gépjeikkel foglalkoznak,kérésemnek megfelelő problémával,átalakitásal nem.
Létezik egy fórum, Hobbielektrónika.hu
Próbálj kérdést feltenni,bár egyik társunk is reagált itt.Köszönet neki.
Lám,lám,lehet , hogy igazad van,hisz gyújt,ha el emelem. Lehet,hogy rosszul emelem el,mert esetemben a hegye ott marad. Épp,tegnap játszottam vele. Egy hegy 8-10 ivgyújtást birt ki. Vagy tán a wolframom túl kemény ? Vagy ha koppintásnak is tekhnikája van.....? Mindegy,hogy gyufa mozdulat,vagy bármilyen mozdulat,a hegy elvész,aztán leülök a totya mellé,neki támasztom a hátam,én melegszem,a pisztoly meg hül,az idegeim,meg jolyóznak......
A te idegeid hogy vannak ?
Van e még hó a gombócevőknél,múlthétem a kossúth rádió nagy hóról beszélt ott a nagy brittek országában.......
Vagy négy-öt éve egy Stick 160D-t nyúzunk, helyszíni munkákra. A kábelei szarok, de ez az összes olcsó típusra igaz. Maga a gép viszont jó: eddig nem romlott el és nem hagyott cserben.
A VRD funkciót érdemes kikapcsolni rajta (hacsak nem esőben-hóban hegesztesz), mert anélkül nehezen fog ívet. A szokvány 2.5-ös pálcával rendben műxik. Ennyi.
Az én AC - DC gépem esetén sem kell munkakábelt cserélni,vagyis a két áramot egy pici kapcsoló váltja,AC-ről,DC-re.
Ez a fotód érdekes,és tetszik is.
Mondjuk az én gépem sajnos két éves,vagyis esetemben biztos,hogy nincs mód a vezérlésébe belépni. Van,viszont egy régi kis inverterem,ez sima mma,de awi funkciós,és lift-es az ivgyújtása. 160A-os,vagyis awizni bőven elég is lenne.
A fotód,holnap elküldöm egy szervizes (igaz,nem személyes )ismerősnek,és felteszem neki a kérdésed.
Ird ide a géped nevét,mert ez lesz a tag első kérdése.
Mostanában keveredtem bele egy Tip-tig húkuszpókba. Vagyis az awi hegfürdőjébe előtoló tolja a hozaganyagot,vagyis van mód az awi pisztolyt két kézzel fogni.
Tegnap volt a főpróbája az általam összetákolt előtolónak. Sikerült jóval kiseb huzaltempót megalkotnom,mint a migek minimumja..........
Azt TUDOM, hogy van ilyen modul, lásd lentebb. Igazabol a nagy frekvenciat kell lesöntölni, hogy ne "menjen vissza" a gépbe. A kerdes, hogy MELYIK modul az, ami bevált es működik.
Egyébként van olyan, nagyon szellsmes kapcsolas, egy úgynevezett "H-híddal", ami az awi szabályozott egyenaramát invertalgatja, tehát forditgatja a polaritasát, vagyis teljesen kívülről csinál belőle váltófeszültséget - miközben a szabályozas karakterisztikája megmarad.
Egy picit sem vagy hülye,sőt kiváncsian várom az itt levőktől a kérdésedre a választ. A fórum azért van,hogy kérdezzünk.Az máslapra tartozik,hogy van egy tag,aki hülyéz,meg marház.....Én már kiismertem,ő ezt a hangnemet dicséret céljából használja.....!
Szóval,visszatérve a gondodra. Nekem mondjuk van AC - DC gépem,nagyon jó a HF gyújtás. Ez 400V-os gép,de van egyfázisú mig,mma gépem is,ami azt jelenti,hogy koppintós awi is működik. Kell egy csapos pisztoly,polaritás váltás,és lehet awizni,ja meg argon védőgáz. Az a fránya wolfram sajnos idő előtt tompul......!!! Pedig olyan az ivgyújtás,hogy állitólag a kontakt pillanatában minimálisra áll a hegesztőáram.
Szerintem jobban járnál,ha felhivnál egy inverter szervizet. Előbb kapnál választ. Sőt mostanában már vannak olyan gépek,amiknek a vezérlésébe nincs mód csak úgy beletúrkálni. A szerviz (már amelyik olyan)csettintéssel tud tanácsot adni.
Szerintem nincs mód csak úgy egy szikráztatót beépiteni.
Én láttam az én gépemben van olyan tekercs,ami csinálja a nagyfeszt.Ez hasonló mint egy motor gyújtása),ennek vezetéke körbe van tekerve a gép egyik kijövő munkakábelján. Hogy modul,vagy panel kell,e ilyen esetben,nem tudni,én csak egy lakatos vagyok...........
Van valakinek KONKRÉT tapasztalata olyan HF gyújtómodullal, amivel egy "koppintós" Awi hegesztőgépet lehet kiegeszíteni?
(nem akarok arrol vitát nyitni, hogy mennyire vagyok hülye amiért nem eleve olyat vettem, illetve mert nem veszek egy masikat.. Ez van, es ha 6-8000 forintból van megoldás, akkor az most pont kielégítene.)
Tűzvédelmi vizsgát újított mostanában valaki? Mennyire kemény? Én egy évtizeddel ezelőtt vizsgáztam belőle de nem újíttattam meg. Most úgy hozta a sors, hogy kéne megint, hogy alkalmazásba tudjanak venni. De bevallom kisit tartok tőle. Így 50 felé közeledve az agyam sem a régi már nameg anno úgy működött ez a tűzvédelmi vizsga dolog a tanfolyamon, hogy az előadó úgy ahogy leadta az anyagot átbeszéltük melyik kérdésre mi a helyes válasz majd a vizsga kezdetekor a két katasztrófavédelemtől érkezett vizsgáztatóval kiment dohányozni negyed órára. Azalatt nyilván mindenki bepuskázta a helyes válaszokat. Ez most is így működik? Gondolom az ilyen oktatást szervezők ugyanúgy csak a pénzre mennek és szarnak az egészre. Vagy rosszul gondolom?
IWELD Microforce 120 VRD hegesztőm most vettem elő, nagyon rég használtam és a pótméterével nem tudok állítani értékeket. Nyomva továbblép a menüben, de balra, jobbra tekerve nem változnak az értékek...
Esetleg tipp hogy mitől lehet ez? És mennyibe kerülne a javítás? Mert 30.000-ért újat lehet venni...
Egy csepp olaj megolxldja a zajt. Egy kis ügyességgel,ki sem kell venni a ventit. A rácsot vedd le kivül. Itt kell ügyeskedni,mert a rács,utána a gép lemeze,és belül van a venti. Egy hosszab fejnélküli csavar a megoldás. A venti cimkéjét húzd le,mem muszáj teljesen,csak kb 3/4- ig. Ha látod a perselyt,meg a tengelyvéget,ide kell a csepp olaj.Ha nem látod a tengely véget,akkor kéne a fazékpersejt megfúrni,erre én nem vállalkoztam,vagyis 2- es fúróval fúrni kézi géppel,érdekes mutatvány.
Szerintem a siklócsapágy vagy önkenő,vagy csak kiszáradt,ez okozza a rezonancia szerű zajt. Ha melegszik,pár perc után a zaj negszűnik. Ha ilyen a tüneted,nincs szükség másik ventire........
A varrat zsugorodása ellen nem lehet védekezni. /a fizika makacs dolog/.
A repedések mindkét végét fúrd ki, hogy a tovább repedés lehetőségét csökkentsd vele.
Próbálj szakaszokban rövid varratokat készíteni, és azokat a teljes kihűlés előtt átkalapálással /segítővel két irányból rátartva/ megnyújtani, a zsugorodást kompenzálni.
A repedés közepén kezdj egy rövidke varrattal, majd azonnal nyújtás, majd kis rövidke varratokkal felváltva két irányba haladj a szélek felé, minden varrat után kalapálj. Ha a teljes repedést áthegesztetted kihűlés előtt még egyszer kalapáljátok át a varratot.
Amikor megmelegíted az alut vagy a hegesztésed megmelegíti, az kitágul, és összezárja rést. Te szépen összehegeszted a kitágult anyagot és amikor lehűl akkor a keletkező húzás megint széttépi. Az a javaslat, hogy verj éket közé arról szólt, hogy ne hagyd összezáródni a rést hanem ékeld ki és a rést töltsd fel anyaggal. Amikor már feltöltötted kiveheted az ékeket is és azoknak a helyét is feltöltöd. Így a melegítés során beleviszel némi nyomófeszültséget az anyagba amit az hűlés közben majd szépen kiereszt.
Gázlámpával melegítettem és Infravörös hőmérővel mértem. A hegesztő mérnök azt mondta, hogy 300 -350 C° legyen és szobahőmérsékletre kb egy óra alatt hűljön vissza.
Mikor elérte a szobahőmérsékletet vagy akkor vagy mikor belement a nyomás pattant egy óriásit és visszarepedt.