Keresés

Részletes keresés

tt65 Creative Commons License 2008.06.05 0 0 316
Az önkormi előtt azok a rettenetes nagy barna lavórszerű virágartók számomra is meghökkentően csúnyának tűnnek!
Előzmény: zeno74 (315)
zeno74 Creative Commons License 2008.06.04 0 0 315
Ha ez az épület nem illett a tér arculatába? Akkor most, hogy illik a gasztro udvar és a műanyag virágtartók és most épült sátor a tér arculatába?
tt65 Creative Commons License 2008.06.03 0 0 314

és az uj épület maga:

 

 

uj epület
tt65 Creative Commons License 2008.06.03 0 0 313

Egy friss kép a város főteréről:

 

 

Baja fötere
Törölt nick Creative Commons License 2008.05.22 0 0 312
Azt beszéli az egész város, akkor van igazság benne. Járda építést elkezdte valaki. Talán a város nemes ajándéka az új tulajdonosoknak. A gyerekeink bukdácsolnak a játszótérhez vezető baleset veszélye járdán. Ezt nem veszik észre. Az ellenzéknek feljelentést kellene tenni és kivizsgáltatni a zűrös ügyeket. 1990 és 2006 között nem volt ennyi zavaros ügy, mint a mostani vezetés alatt.
Előzmény: Matt78 (311)
Matt78 Creative Commons License 2008.05.22 0 0 311
D. Ibolya és testvérei is le lettek tagadva. hogy rágalom. a FIB piroslapja iroit meg feljelentéssel fenyegették mert kiadott erröl is egy lapot. "ezt beszéli már az egész város" cimmel..
hó végén talán lesz több info mert akkor lesz megemlékezés az ominoztus iskolában. hátha több dolgot kitudok deriteni..
Törölt nick Creative Commons License 2008.05.21 0 0 310
Mennyiért sikerült megvásárolni? Pályáztatás, közbeszerzés volt? Dávid Ibolya testvérét is emlegetik a megvásárlással kapcsolatban.
3.2 milliárd + a kamatai = az egész város.
Előzmény: Matt78 (309)
Matt78 Creative Commons License 2008.05.21 0 0 309
ez egy jó kérdés.. a város szerint Bucsú Lajos vette meg. a polgármester szerint meg az iskola soha nem kerülhet magánkézbe mert az a város tulajdona..

hirtelen se köpni se nyelni nem tudtam azután hogy már a 3.5mrd seggére fertek és eladták a fél várost. amit meg nem birtak azt meg a baja marketing kft gondozéásába tették.

nem baj.. jön még kutyára (akarom mondani: városvezetésre) uthenger
Előzmény: Törölt nick (308)
Törölt nick Creative Commons License 2008.05.18 0 0 308
MEGÜNNEPELTÜK...TRAGIKUS LÁTVÁNY A BAJAI SZENTHÁROMSÁG TÉREN

Az utcák (sétáló) tele vannak szeméttel. Vezetőink figyelmesebben lehetnének. A téren kihelyezett satnya tujákat mikor cserélik ki? Járdát miért pont a Központi Iskolánál építenek? Ki vásárolta meg az épületet?
zeno74 Creative Commons License 2008.05.06 0 0 307
Meglepve tapasztaltam, hogy ismét koncepció váltás történt főterünkkel kapcsolatban. Bizonyára az arra közlekedők észrevették már, hogy a Gasztro udvar új helyre kerül elhelyezésre. Két forgalmi rend változás és új parkolási elgondolás után az alig pár hónapja kijelölt parkolórészre telepítik a nem túl mutatós bódésort.

Ez után felmerül bennem a kérdés, hogy a várost üzemeltetőknek van e egyáltalán pár hétnél vagy talán pár hónapnál hosszabb távú elképzelése a tér hasznosításával kapcsolatban. Most talán a Szentháromság szobor körüli térnegyedet nyilvánítják parkolóvá!? Ez amolyan vetés forgó rendszer lenne és legközelebb pedig a Polgármesteri Hivatal előtt i rész vállik majd parkolóvá!?

Valamit az is felmerül bennem, hogy hol vannak a Tisztelt Városvédők akkor amikor például könyves sátrat telepítenek lakókocsival és áramfejlesztővel együtt a térre hetekre, vagy farostlemezből eszkábálnak a térre bódésort Gasztro udvar címén.

Ilyenkor miért nem lépnek fel, olyan erős vehemenciával mit a főtéri épület építésénél. Ez nem zavarja esztétikai érzéküket!? Különben itt kívánom megjegyezni a főtéri épület kapcsán, hogy nem látok sok változást az először papírra álmodott és a megépült épület között. Ha csak nem annyit, hogy ebben a homlokzatban benne van az adófizetők 2,5 millió forintja.
gazo2 Creative Commons License 2008.05.03 0 0 306
A Vaskút téma alatt hírt adtam arról, hogy a Vaskúton május 11-én, Pünkösd vasárnapján rendezendő Német Kisebbségi Nap keretében megkoszorúzzák Flach Pál neves helytörténész emléktábláját. Nagy megtiszteltetés számomra, hogy a emlékbeszédre engem kért fel a Kisebbségi Önkormányzat elnöke.
A Bácska neves helytörténészének könyvei közül kettő kifejezetten Bajával foglalkozik, Baja német utcaneveivel és a város kiváltságlevelével.

A II. világháború után dr. Flach Pál Münchenben telepedett le. Így munkái kivétel nélkül német nyelven jelentek meg. Nehezen hozzám eljutott könyvei olvastán ismertem meg munkásságát, és támadt az a gondolatom, hogy miután soha semmi elismerésben nem részesült, köszöntsük 80. születésnapján (1987-ben) egy plakettel. A Türr István Múzeum igazgatója, dr. Kőhegyi Mihály, neves éremtudós azonnal felkarolta a kezdeményezést. A plakett megmintázására Bartos Endre festő- és szobrászművészt kértem fel. Flach Pál arcképének megmintázásához a fotót fő művéből, a Vaskút monográfiából választottam ki. Gondot okozott az érem hátoldalának felirata, ugyanis a latin nyelv a helytörténet fogalmat és szót nem ismeri. A felirat megfogalmazására felkértük Rádóczy Gyulát, a magyar éremtudomány kiválóságát.
Flach Pálnak nagy örömet szerzett az érem.
- Legalább így, ércbe öntve marad utánam valami - írta köszönő soraiban. Erre én azt válaszoltam, hogy könyveivel alkotott ércnél maradandóbbat.
A tiszteletére készített plakettből - amit biztosan tudok -, a Türr István Múzeumban, a művész hagyatékában és nálam is van egy-egy darab.
Flach Pál eredeti szándéka az volt, hogy kéziratait a Bajor Állami Könyvtárnak adományozza. Kőhegyi Mihály kérésére szándékát megváltoztatta, és a felbecsülhetetlen tudományos értékű, mintegy másfél folyóméternyi iratát a bajai Türr István Múzeumnak adta.

Tisztelettel:
Gál Zoltán
tt65 Creative Commons License 2008.04.27 0 0 305

kaptam választ! Technikai problémák vannak, no meg a pénz is kevés! dióhéjban ennyi! legyünk türelmesek, nézzük addig a Duna hidat! (Bocsánat Türr IStván híd!)

Előzmény: tt65 (300)
lemi Creative Commons License 2008.04.26 0 0 304
Rettyet dühös vagyok, mert mar honapok ota nem müködik a sugoparti kamera!
Előzmény: lemi (302)
gazo2 Creative Commons License 2008.04.02 0 0 303
Kedves Levelezőtársaim!

A főtéri épülettel kapcsolatban nem az volt a Bajai Városvédő Egyesület, és az épület ilyen külsővel való megépülése ellen tiltakozó kétezer aláírónak a véleménye, hogy az épület nem szép, - ezt az esztétikai kérdést gyakorlatilag senki sem is vizsgálta, - hanem az, hogy nem harmonizál a Főtérhez. (A kérdés sokoldalú megvitatása olvasható a www.varosvedo.baja.hu honlapon.)

Általában is igaz, hogy az esztétikai kérdéseknek nincs objektív mércéjük. Legyen szó irodalomról, zenéről, képzőművészetről, vagy mint a jelen esetben, építészetről. Viszont a bajai belváros egyedülálló harmóniájának, bájának megóvása, utódainknak átörökítése - rengeteg merénylet valósult meg ellene az idők folyamán -, a jelen nemzedék megtisztelő kötelessége. Mire egy-egy bontásról, építésről tudomást szerzünk, addigra már minden beavatkozásról lekéstünk.

Ezért tartom szükségesnek egy bajai városvédő folyóirat létrehozását, ezért próbálkozom a folyóirat indításával. Bár a létesítendő folyóirat célját sokan üdvözlendőnek tartják, a jelen körülmények között való indításának sokak szerint nincs realitása. (Amikor a Bajai Honpolgárt útjára bocsátottuk, ugyanez volt a vélemény.) Remélem, hogy mégis van. Hiszen a szellemi kapacitás megvan. Úgy érzem, sok városát szerető társamra számíthatok, akik velem együtt díjazás nélkül vállalnák írásaik beküldését.

Tisztelettel:
Gál Zoltán



lemi Creative Commons License 2008.04.02 0 0 302
Köszönöm a képet és a kamera miatta közremüködést (még mindég nem müködik!)kedves zvajda!

Nekem sajnos nem tetszik és nagyon kiüt a sorból is! Talán ha lefestik sárgára (mint a másik épületet), akkor veszít a kemény hatásából.
Viszont kitünöen passzol passzol a baloldali, randa sarki házhoz!

Üdv!
lemi
Előzmény: zvajda (301)
zvajda Creative Commons License 2008.03.26 0 0 301
 Ilyen lett.Sztem nem rossz.
Előzmény: lemi (299)
tt65 Creative Commons License 2008.03.26 0 0 300
írtam. majd kiderül mi a helyzet!
Előzmény: lemi (299)
lemi Creative Commons License 2008.03.24 0 0 299
Szép napot mindenkinek!:)

Lenne két kérésem:

-egy kép az új épületröl, hogy illeszkedik be a házsór és a tér képébe.

-egy cím, ahova irni lehetne a már hetek óta nem müködö webcamerák miatt (engem föleg a sugóparti érdekel).

Elöre is köszönöm!
lemi

gazo2 Creative Commons License 2008.03.07 0 0 298
Kedves Levelezőtársaim!

Nagy örömömre szolgál, hogy többen szóban, többen telefonon érdeklődnek, és helyeslik a városvédő lap indítását. Kérdést intéztek hozzám, vajon szándékozik-e a lap a jobbítást szorgalmazni, vagy megelégedik-e pusztán a problémák feltárásával.

Erre a válaszom csak az lehet, hogy természetesen együttgondolkodással, a jobbítás elősegítésével a város érdekeinek védelmében szándékozunk működni. Tehát nem bárki ellenére, hanem mindenkivel együtt. Bevonva mindenkit, aki erejét, energiáját hajlandó áldozni a közös cél érdekében.
Olyannnyira így van, hogy a nyitószámba mindjárt szeretném felkérni - hozzájuk még nem jutottam el, így nem tudnak róla -, a Bajai Városvédő Egyesület elnökét és a város főépítészét, a városüzemeltetési osztály vezetőjét egy-egy interjúra, terveik kifejtésére. De ismét hangsúlyoznom kell, hogy mindenkire, minden városát szerető emberre számítok.

Kérem, hogy a lap címére szíveskedjenek javaslatot tenni, és azt hozzám eljuttatni. Amennyiben Baja neve szerepel a címben - ez célszerű lenne -, akkor engedélyt kell kérni a képviselő-testülettől.

Javaslatokat, cikkeket a gazo2@freemail.hu villámposta címre (magyarul: e-mail) vagy a 20-312-6900 telefonon kérek.

Köszönettel:
Gál Zoltán
a városvédő lap szerkesztője
Előzmény: gazo2 (297)
gazo2 Creative Commons License 2008.03.07 0 0 297
Kedves Jóska!

Ilyen gyors, és az új lap megszületéséhez ilyen kedvező intézkedéseteket nem is reméltem. Köszönöm szépen. Mondanám azt, hogy rögtön nekilátok, de tekintettel arra, hogy 3 perce "holnap" van, kora reggel kezdem a legfontosabb teendőkkel.

Felhasználom az alkalmat, hogy kérjek mindenkit, küldje el a várost érintő észrevételét, írását, javaslatát címemre: gazo2@freemail.hu Telefonon is készséggel állok rendelkezésre: 20-312-6900
A problémák felvetését is köszönettel veszem. Kérem, hogy abból senki ne csináljon gondot, hogy a megfogalmazással bajlódjon. (Tudom, hogy nem mindenkinek van ehhez türelme.)

A téma minden lehet, ami egy városát szerető bajainak szemet szúr, vagy amiről ki akarja fejteni véleményét.
Városszervezés, építészet, közlekedés. ipar, kereskedelem, gazdaság, Sugovica, Duna, fürdőváros-, víziváros-, iskolaváros-jelleg, idegenforgalom, turisztika, szobrok, műemlékek, Baja múltja, jelene, jövője, utcanevek, Türr-évforduló, kultúra, hagyományok, nemzetiségek, egyesületek, (pl. városvédő), civil szervezetek, sport, szabadidő, játszóterek, különböző létesítmények, műemlékek, műemlék-védelem, köztisztaság, egészségügy stb. Csak néhány témakört említek, de hirtelen legalább ötven jutott eszembe.

Köszönettel:
Gál Zoltán
Előzmény: davodi (296)
davodi Creative Commons License 2008.03.06 0 0 296
Kedves Zoli!

Sajnos ma nem volt időm felhívni. Az első kiadás 500 példányát rendezem. Az anyagot fefének kell elküldeni. Ő lerendezi a többit. A következő kiadást is támogatjuk és nagyon kedvezményes, baráti ár lesz.

Üdv: Petike
Előzmény: gazo2 (295)
gazo2 Creative Commons License 2008.03.06 0 0 295
Kedves Erzsébet!

Nagyon szépen köszönöm.
Egyelőre még kell mecénásokat keresni, hogy a nyomdai költség összejöjjön. Előfizetésre nem gondoltam, csak ingyenes példányokra, mert a terjesztés rendkívül költséges, és nagyon sok adminisztrációval jár. Erre biztosan nem lesz ember, aki végezze, vagy akár csak megszervezze.

Petike József barátom, a dávodi polgármester és egy hozzáértő barátja az ügy mellé állt. Ma délelőtt kapok újabb híreket, és azután szervezhetem a munkatársakat. Azt szeretném, ha mindenki résztvenne benne, aki szereti Baját, nem csak egy szűk kör.

Köszönettel:
G. Zoltán
Előzmény: mamicska (294)
mamicska Creative Commons License 2008.03.06 0 0 294
Kedves Zoltán,

előfizetőként bizton számíthatsz rám és természetesen más módon is. ( Amennyiben van már számlaszám, akkor értesítsetek)
Sok sikert!
Előzmény: gazo2 (288)
gazo2 Creative Commons License 2008.03.06 0 0 293
Kedves FeFe952!

Köszönöm a támogatást. E kései, most látom, hogy inkább korai órán inkább csak örömömnek szeretnék kifejezést adni. A 200 példány valóban kevés, jobban örülnék 500 példánynak. A szerény számokkal a minél kisebb költségekre gondoltam.

A lap külső formájára valóban a Dávodi Élet-szerű formátum lenne jó. Az A4-es jól kézben tartható formátum időszakos kiadvány esetén.

A tartalmat illetően széles szerzői, levelezői gárdára támaszkodó folyóiratot képzeltem el. A városvédő jelleg nyilván nem valami agresszív magatartást, kákán csomó-keresést jelentene. Inkább közös gondolkodást, a jobbítandó ügyekre való rávilágítást, megoldás keresését.

El kellene kerülni a hasonló folyóiratoknál gyakran fellépő jelenséget, hogy a szerzők köre mind szűkebbé válik, majd a szerkesztő jószerével csak azon munkálkodik, hogy kívülálló jelentkezőket visszautasítsa. A tartalomban pedig vegyessaláta jön létre. Ki mit tud helyett Ki mit hoz. A szerzők egymás csodálatával vannak elfoglalva, jóllehet a lap szívonalát nem ez, hanem a kritikus együttműködés emeli.
- Uram, zseni lakik Önben. - Uram, Önben nemkülönben. Ez a kis tréfás rím mély bölcsességet rejt. Így csak az önérzet nő, a színvonal esik.

Elnézést kérek, hogy kissé hosszúra fogtam. Hajdan írógépen tanultam, és mivel nagyon gyorsan írok, közben az írással együtt gondolkodom.

Köszönettel és baráti üdvözlettel:
Gál Zoltán
Előzmény: Fefe952 (292)
Fefe952 Creative Commons License 2008.03.05 0 0 292
Olvasom a kezdeményezést, amit nagyon jó ötletnek tartok. Szívesen olvastam a Bajai Honpolgár számait az interneten, sajnáltam, hogy nem találtam frisseket. Én is felajánlom segítségemet, vagyis intenzív ráhatást fogok gyakorolni :-))) a szomszéd nyomdászra, hogy igen alacsony áron dolgozzon. Megbeszélem vele és jelentkezni fogok, de már privátban. Miután az előző hsz-ben olvasható a forma és minőség, nem lesz nehéz megoldani. De a 200 pld nem kevés? A minőségre etalonnak jó a Dávodi Élet 2007-es számai?
Előzmény: gazo2 (290)
davodi Creative Commons License 2008.03.05 0 0 291
Zolikám!

"Nem akarom elhallgatni, hogy nem csak támogatókkal, szépszámú ellenszurkolóval kell számolni."


Az ellenszurkolók miatt is segítek. Bajára költözünk hamarosan, Baján dolgoztam 21 évig, kötelességem segíteni. Amatőr fotósként szörnyű állapotokat fedeztem fel körútjaimon, melyeken csak összefogással lehet változtatni. Holnap tudunk árat mondani.

Üdv: Petike
Előzmény: gazo2 (290)
gazo2 Creative Commons License 2008.03.04 0 0 290
Kedves Jóska!

Nem is reméltem, hogy ilyen hamar kapok választ. Mégpedig ilyen nagylelkűt.

Indulásként A4-es lapméretre, 12-16 oldalra, fekete-fehér nyomásra gondoltam. Talán ez a tördelés és a nyomdai előállítás szempontjából is a legegyszerűbb. Kezdetben a példányszámot is csak szerényre, talán 200-ra tenném, hiszen a terjesztés is csak "házilag" történhet. Így a példányok is ingyenesek lennének, hiszen a fizetős példányok adminisztrációja meglehetősen bonyolult dolog. (Tapasztalataim és az említett számok a Bajai Honpolgár kezdeti időszakából származnak, amikor a folyóiratot, annak hőskorában én szerkesztettem.)

Nem akarom elhallgatni, hogy nem csak támogatókkal, szépszámú ellenszurkolóval kell számolni. Bizonyára bőséges tapasztalatod van arról, hogy minden a környezetet vagy a település más értékeit védő törekvés sért valamilyen érdeket. Vagy ha nem, kicsinyességgel, irigységgel számolni kell. (E téren nekem is van bőséges tapasztalatom.) Ezt a tisztesség kedvéért kötelességemnek tartom megmondani.

Mégis az a véleményem, hogy nemes ügy támogatásához az emberek nagy többségére számítani lehet. Ugyanígy biztos vagyok benne, - ismerem őket -, hogy a folyóirat tartalmassá tételéhez lokálpatrióta bajaiakat, különböző szakembereket, például muzeológusokat, könyvtárosokat, építészeket, művészeket, tanárokat, városvédőket stb. meg tudok nyerni. Akik önzetlenül vállalnák a cikkek megírását.

Kérlek, tájékozódj a nyomdai költségekről. Természetesen tiszteletben tartva ama nagyon régi könyv szavait: Megjár a munkásnak az ő bére. (A fordítás kissé szabadon tőlem, hiszen abban az időben még nem volt munkabér.)

Barátsággal és köszönettel:
G. Zoltán
Előzmény: davodi (289)
davodi Creative Commons License 2008.03.04 0 0 289
Kedves Zoli!

Beszéltem a veszprémi nyomdász barátommal. Három színben tudom megoldani. Kellene tudni, hogy mekkora lenne a terjedelme és mennyi a darabszám. Megdöbbentően alacsony árat fogok mondani és személyesen is hozzájárulok.

Petike József Dávod
Előzmény: gazo2 (288)
gazo2 Creative Commons License 2008.03.04 0 0 288
Kedves Levelezőtársaim!

Azt látom, hogy a város vezetése és a főépítész mindent elkövetett, hogy egy elfogadhatóbb áruház épüljön a Sugovica partra, mint az eredeti tervekben szerepel. Sajnos, azt már nem lehetett megakadályozni, hogy oda áruház épüljön. Idegenforgalommal, turisztikával, szabadidő eltöltéssel kapcsolatos létesítmény illett volna a Sugovica partra!
Több alkalommal is szóvá tettem, hogy mire tudomást szerzünk róla, meg is történik a bontás vagy olyan állapotba kerülnek a szerződések, a tervek vagy az építkezés, hogy már nem lehet mit tenni.

A Bajai Honpolgár alapító szerkesztőjeként elképzelésem szerint a folyóirat városvédő lap szerepet töltött volna be. Ez nyilván ezernyi ütközéssel járt, így hát egy ügyes puccsal sikerült megválni tőlem annak idején. Szerkesztők jöttek, szerkesztők mentek, nyilván nem véletlen, hogy azóta sem hívtak vissza. (A várostörténetet is nagyra becsülöm, csak annak idején kifejezetten a városvédelem szolgálatába szerettem volna a lapot állítani.)

Ezt a kérdést nem említettem az azóta eltelt másfél évtizedben. Most viszont halaszthatatlannak érzem, hogy legyen Bajának egy városvédő folyóirata. Ha Baja városvédelmi értékei iránt elkötelezett mecénások vállalnák egy városvédő folyóirat megjelentetését, - csak a nyomdaköltségre gondolok -, a szerkesztést, és az ügy iránt elkötelezett, így ingyen közreműködő munkatársak felkutatását elvégezném. (Természetesen jómagam sem tartanék számot semmiféle díjazásra.) Együttműködve a Bajai Városvédő Egyesülettel - melynek jómagam is alapító tagja vagyok - képzelem el a városvédő folyóiratot.

Kérem, hogy jelentkezzenek, akik hajlandók erkölcsileg és anyagilag egy városvédő folyóirat mellé állni!

Tisztelettel:
Dr. Gál Zoltán
06-20-312-6900
Előzmény: gazo2 (287)
gazo2 Creative Commons License 2008.02.23 0 0 287
Kedves Levelezőtársaim!

A Főtér közlekedési rendjének új szabályozása komoly indulatokat váltott ki annak idején. Jómagam az ismert mondásra hivatkozva - A puding próbája az, hogy megesszük - azt javasoltam, hogy próbáljuk ki a legutóbb életbe lépett forgalmi rendet, azután végezzük el, a tapasztalatok elemzése után, a szükséges változtatásokat. Úgy látom, hogy a március 1-jével életbe lépő forgalmi rendben üdvözlendő korrekciók történnek. Egy-két közlekedési táblának az áthelyezése pedig a jövőben sem jelent különösebb nehézséget.
Egyébként változatlanul az a véleményem, hogy minden szempontból jó megoldás a Főtérre nem létezik. Vagy ha igen, az csak a tér teljes mentesítése lehet a gépjárműforgalom alól. Tudom, hogy ez csak távlati cél lehet.

Ami sajnálatos a Főtér forgalmának terhelését illetően: a Sugovica partra megépülő Intersapar és a Galagonyás bejárata előtt épülő Lidl Áruház csak növeli majd az átmenő forgalmat. Ezért is, de a Sugovica part megóvása miatt is jó lenne időben megakadályozni, hogy a belvárosba vagy a vízpart közelébe még több áruház épüljön. Ez építmények helyett - funkciójuk miatt többé-kevésbé ronda dobozok, monstrumok - szabadidő eltöltésére, sportra, turisztikai-idegenforgalmi célra alkalmas tereket kellene itt kialakítani. Az áruházakat pedig a város szélére telepíteni.

Tisztelettel:
Gál Zoltán

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!